Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Film

Mycket av vår uppfattning om indianer kommer från film och TV. Tyvärr är sällan dessa medier särskilt sanningsenliga. Redan under filmens barndom började man berätta historier om vilda västern.

James Stewart möter Cochise som spelas av Jeff Chandler i "Den brutna pilen" (1950).
I början av 1900-talet var filmerna inte särskilt långa. Ju mer spänning man pumpade in i den korta speltiden, desto bättre.

Handlingen i de tidiga westernfilmerna var ganska enkel. Bovar (ofta indianer) dyker upp och ställer till det. Hjälten dyker upp strax efteråt och ställer allt till rätta, med mycket pang-pang.

Så såg det ut långt in på 1940-talet. 1950 kom den första filmen som vågade bryta lite mot mönstret. I "Den brutna pilen" spelar James Stewart en arméofficer som utses till förhandlare mellan de vita och apacherna. Han möter hövdingen Cochise, och märker snart att indianerna inte bara är våldsamma vildar. För första gången får publiken på allvar titta in i indiankulturen, och man får se dem göra annat än att bara slåss. Nu innehåller filmen också flera välgjorda actionsekvenser, och vilket säkert hjälpte den bli en stor framgång.

Robert Taylor som indianhjälten i
"Devil's Doorway" (1950).
Samma år gjordes också "Devil´s Doorway", där huvudpersonen är en indian som efter att ha kämpat i amerikanska inbördeskriget återvänder hem bara för att se sin by i spillror. Han börjar därför kämpa mot den vita övermakten, först med ord och senare med våld. I stort sett alla indianer spelades på den här tiden av vita, uppsminkade skådespelare. Det var ingen som tänkte på att leta talanger hos indianerna. Hjälten i "Devil´s Doorway" spelas av blekansiktet Robert Taylor.

Producenterna förstod att dramat i filmerna ökade ordentligt om indianerna tilläts visa upp utvecklade personligheter.

Burt Lancaster utklädd till apachekrigare i "Apache" (1954).
I "The Big Sky" (1952) med Kirk Douglas skildras de problem som uppstår då pälsjägarna börjar utrota indianernas villebråd. Hjälten i "Apache" (1954) får lära sig hur brutal amerikanska militären kan vara, men tar en gruvlig hämnd i bästa Rambo-stil. Den unge krigaren spelas av Burt Lancaster (otroligt blekansikte), som är mest känd för sin sjörövarroll i "Röde Piraten".

När TV dök upp föll man tillbaka på gamla uppfattningar om indianer. Man var tillbaka i det lilla, korta berättarformatet. TV-publiken ville inte ha några invecklade studier av rollgestalterna. Indianer var dumma, vita snälla - så var det bara.

Det dröjde faktiskt ända till 1970 då en riktig indianfilm dök upp för första gången. Då kom det emellertid tre stycken.

Dustin Hoffman i "Little Big Man" (1970).
I "Little Big Man" möter man den 121-årige Jack Crabb som minns sitt liv bland indianerna.

Han har gjort vad som krävts för att överleva i western, och ömsom ställt sig på de vitas sida, ömsom på indianernas. Det är en omtumlande berättelse, med mycket värme och dramatik. Bland annat visar sig Crabb vara den enda överlevande från slaget vid Little Big Horn.

Affischen till den omdiskuterade "Soldier Blue" (1970).
Den gruvligt blodiga "Soldier Blue" visar militärens behandling av indianerna under 1800-talet. Hjälten är en officer som förälskar sig i en vit tjej som är adopterad av indianerna. I slutet av filmen utspelar sig en attack av kavalleriet mot indianlägret. De här scenerna är fortfarande mycket obehagliga.

"Horse" handlar om en engelsk snobb som blir tillfångatagen av sioux-indianer. Han kläs av naken och kallas "hästen". Hans uppgift i lägret blir att låta barnen rida på hans rygg, och han blir på alla sätt djupt förnedrad. Då han visat stort mod under en attack av en fiendestam, får han genomgå männens invigningsrit för krigare. Bland annat utför engelsmannen soldansen i en otäck scen. Efter detta stannar han hos indianerna och blir en av deras största kämpar.

Richard Harris på väg att utföra den blodiga soldansen i "Horse" (1970).
Alla tre filmerna försöker visa indiansamhället ur indianernas perspektiv. De ställde hela westernfilmen på sitt huvud, och ändrade folks sätt att se påde nordamerikanska indianerna.

Sedan dess har indianerna gestaltats mycket moget på film, även om renodlade indianfilmer inte är så vanliga.

På senare år är det framför allt "Den siste mohikanen" (1992) och "Dansar med vargar" (1990), som skildrat de historiska indianerna för en bredare publik.

"Den siste mohikanen" bygger på James Fenimore Coopers roman, och visar med all önskvärd blodighet striderna mellan kolonisatörer och indianer. Engelsmannen Daniel Day-Lewis spelar trappern Hawkeye.

Hawkeye, Uncas och Chingachgook mitt uppe i striden i
"Den siste Mohikanen" (1992).

Kevin Costner spelar soldaten som blir medlem av en indianstam i
"Dansar med vargar" (1990).
"Dansar med vargar" handlar om en soldat som får det otacksamma jobbet att bevaka en postering i ödemarken. Snart kommer han i kontakt med indianerna, och får allt bättre kontakt med dem tills han blir upptagen i stammen. Hans namn, "Dansar-med-vargar" får han efter att indianerna sett honom försöka mota bort en nyfiken varg med märkliga sparkar och skutt.

På TV, både i tv-filmer och serier, har indianer förekommit under 80 och 90-talen. Särskilt "Familjen MacCahan" och "Dr Quinn" har med allvar försökt visa förhållandet mellan vita och indianer under 1800-talet.

Många bra filmer går att hitta på video, och ibland, om man har tur, dyker de upp på TV.

Filmtips

Den brutna pilen (1950)
Devil's Doorway (1950)
The Big Sky (1952)
Apache (1954)
Little Big Man (1970)
Horse (1970)
Soldier Blue (1970)
Dansar med vargar (1990)
Den siste Mohikanen (1992)
Geronimo (1993)


Böcker

Film

Länkar



Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2025 Unga Fakta AB