Ung Ekonomi
Lärarhandledning för skolår 7-9
Tidsåtgång
Minimum två lektioner (antalet timmar kan naturligtvis vara mera omfattande), innehållande ämnena vardagsekonomi, matte, svenska och datorkunskap.
Upplägg
Spela Ekonomispelet för att få en förståelse i den snåriga vardagsekonomiska djungeln. Genom att skapa en virtuell verklighet där du måste ta eget ansvar över din ekonomi och där du lär dig att ta konsekvenserna för ditt handlande hoppas vi kunna erbjuda möjligheten att ”lära sig av sina misstag” i en spelversion av verkligheten. Spelet går ut på att man flyttar hemifrån. Meningen är att man som elev ska få känna på hur det är att bo själv, att göra en budget varje månad, planera och inreda sin lägenhet. Man måste betala hyra, försäkringar, mat och möbelinköp. Och dessutom spara pengar till om något skulle hända, m.m.
Spelet laddar man ner och tar ca 30-60 min att spela om man spelar alla tre nivåerna. De olika nivåerna är gymnasietiden, högskoleperioden eller arbetslivet. Detta för att man ska använda sig av olika budgetar för att likna verkligheten så mycket som möjligt.
Hur man spelar sig igenom spelet, ger i sin tur konsekvenser som avgör hur spelet utvecklar sig. Det finns inget rätt eller fel, meningen är att man ska lära sig och att man får stå för sina handlingar. Vi tror att det är bra att testa på detta sätt genom ett spel innan man faktiskt ger sig ut i den riktiga världen. Att göra misstag i spelet, tex. att inte skaffa hemförsäkring, och se vad konsekvensen kan bli av detta gör att när man sedan skaffar ”eget”, förhoppningsvis har det i bakhuvudet och alltså har lärt sig att det kan vara bra att ha om något oförutsett händer.
Ekonomispelet har tre nivåer där man kan prova att bo själv under gymnasiet, med inackoderingsbidrag och underhåll och studiebidrag. Detta får man prova under ett år, sedan kan man gå vidare till högskoletiden. Då har man ett högre studiebidrag och studielånet att förhålla sig till när man gör sin budget. Detta utspelar sig också under ett år. Här får man också lära sig handla med fonder.
Sista nivån på spelet, och det är nu det börjar på riktigt, utspelar sig under arbetslivet. Här får man lön för ett jobb och spelet pågår under två år. Man spelar alltså en månad i taget. Du får inreda din lägenhet efter den budget du har och det gäller att inte förköpa sig, äta ordentligt, sköta sin hygien och betala alla räkningar annars får det konsekvenser i spelet. Du kan bli sjuk och få sjukpeng istället för din lön. Du kan bli av med jobbet om du inte sköter din hygien osv. Det kan tex. uppstå brand i lägenheten och har du då inte hemförsäkring blir den lärdomen dyr! På den här nivån får man också lära sig handla med aktier. Det kan gå bra eller dåligt, och det gäller att hålla koll på kurserna för att veta när det är dags att sälja. Den här nivån innehåller även ett antal utmaningar för den som spelar och lyckas man lösa dem under spelets gång får man roliga extraprylar till sin lägenhet.
Spelet är ett nedladdningsbart spel, vilket innebär att du måste installera det på din dator. Det kan ta upp till fem minuter då spelet är runt 21 MB men sedan finns det installerat på datorn för alla som vill spela det framöver (du behöver alltså inte ladda ner spelet varje gång).
Nedanför kan du gå till en steg för steg-beskrivning som förklarar hur du gör för att ladda hem och installera Ekonomispelet på din dator.
Första lektionen
Skapa intresse genom att med klassen ta upp frågeställningar om ekonomi
Fråga klassen om vad deras pengar ska räcka till? Vad de gör med sina pengar. Om det är någon som sparar? Hur ser deras framtid ut? Vill de flytta hemifrån? Prata även igenom med klassen vad som kostar när man flyttar hemifrån. Det finns schabloner om vad saker och ting kostar varje månad. Förbrukningsvaror är en viktig punkt utöver de kostnader man har på boende och drift. Förbrukningsvaror innefattar mat, hygien och kläder. Kalkyler säger att mat kostar ca 2000 kr i månaden. Hygien (där ingår även hälsovård, hårvård och sport) ca 600 kr per månad. Kläder räknar man ca 500 kr per månad. Detta är viktigt att inte glömma bort när man gör en budget.
På Ung Ekonomi kan du läsa tillsammans med klassen om vad det kostar att leva.
Dessutom har Swedbank och de Sparbankerna en bra skrift, Ungdomsekonomen, med info om detta. Den är gratis att hämta på deras kontor.
I spelet Ekonomispelet, som Ungafakta har utvecklat, lär man sig att göra en budget varje månad och sedan leva efter den.
Andra lektionen
|