Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet lajv. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Lillith Mattsson om lajv!


Hej!

Jag undrar om du har nåt tips på miljö att göra ett lajv i. (Nu när det är snö)

Tack på förhand /Isaac.

/ Isaac, 10 år från Univerum, Tellus, Europa, Norden, Sverige, Gusum

Hej på dig, Isaac!
Det går alldeles utmärkt att lajva i snö. Man får bara tänka sig för så man håller sig varm och torr.

Annars kan man såklart anordna lajv innomhus också. Det beror ju lite på vilken typ av lajv man vill köra. Man kan faktiskt göra lajv som utspelar i precis vilken miljö som hellst. Det gäller bara att hitta på en passande bakgrundshistoria.


Hej!
I min scoutpatrull håller vi på med att arrangera ett eget lajv. Men vi kan inte så mycket om det här så, har du några bra tips eller vet om någon bra hemsida?
Tack på förhand!

/ Ebbiz, 12 år från borås

Hej på dig, Ebbiz.
Några bra hemsigor om lajvarragerande i sig hittar jag inte såhär på rak arm, men jag har i alla fall en del tips. Är det något du vill veta mer om sen är det bara att fråga.
Som scouter antar jag glatt och fördomsfullt att ni gillar att röra er ute i naturen och inte har något direkt emot lägerliv och sånt. Så något som utspelar sig i skogsmiljö är sannolikt ett säkert kort. Snacka med era ledare om ifall dom har några tips på bra områden att vara i. Om man kör ett lajv som till exempel är medeltidsinspirerat vill man ju helst inte ha några störande motorvägar eller liknande i närheten, så ju längre ut i ingenstans deso bättre.

Ni behöver egentligen fyra saker för att det ska bli ett lajv av det.
Först och främst någon stans att vara rent fysisk. Ett lajvområde helt enkelt.
Sen behöver ni en lajvvärld. Hitta på en värld det hela ska utspela sig i. Ni behöver inte göra det så invecklat till att börja med, hitta på ett namn på ett fantasiland, bestäm hur folk lever där och fyll på efter hand med allt ni vill. Gillar man att skriva kan man fortsätta med att beskriva grannländer, kulturen, religioner och så vidare.
Det tredje ni behöver är deltagare och roller till dessa. Det vanligaste är att man låter deltagarna själva skriva sina roller efter att de satt sig in i lajvvärlden. Det kan dock vara en god idé att någon av er som arrangera det hela läser igenom alla rollerna och godkänner dom innan ni går vidare, bara för den händelse att någon har skrivit en roll ni känner inte passar in.
När rollerna är skrivna gäller det att få till det här med utrustning och rekvisita. Alla måste ju ha kläder som passar till rollerna, spelar man icksmänskliga roller som alver och orcher så krävs det smink och öron sånt till det med. Är man ute lite längre behöver man dessutom mat, samt matkärl och möjligheter att tillreda maten som funkar i lajvvärlden. Ska man sova ute behöver man tält eller vidskydd som passar in (som är "lajviga" som man brukar säga) samt sovutrustning. Det är att fixa allt sånthär som tar mest tid av förberedelserna, men mycket av det kan folk ofta ordna själva på egen hand. Var tydliga med vad folk behöver fixa själva och vad ni ordnar. Det är ju till exempel inte omöjligt att eran scoutförening har tält som ser ok ut som ni kan få låna. Fråga runt lite och se vad ni har för tillgånar runt omkring er.

Och hörrni, det här låter som ett skitroligt initiativ. Många av mina lajvkompisar (och jag själv) är gamla scouter och våra erfarenheter av att till exempel elda säkert och bygga saker med hjälp av slanor och surrnignar och sånt har kommit till rejäl nytta under lajven. Så lycka till och ha det så roligt ute i skogen!


Hej igen!!!
Jag har en till fråga som jag kom på nu!!
Hur gör man ett eget lajv? behöver man lov för att göra ett eller hur gör man??

/ Blodfot, 13 år

Hejsan!
Du behöver inte be om lov för att arrangera ett lajv i sig. Men det kan vara en bra idé att höra så det är ok att använda den platsen du tänker vara på. Ute i naturen får man visserligen vara enligt allemansrätten, men det gäller bara ett dygn på samma ställe, så ska ni köra längre måste ni kolla med markägaren. Ska ni vara ute över natten är det med största sannolikhet en ganska bra idé att be morsan om lov också. Men ni kan ju börja med att köra en dag eller så.

Du kan ganska enkelt arrangera ett minilajv för bara dig själv och dina kompisar. Du snackar ihop dig med dina vänner och bestämmer vad det är ni vill köra för lajv. Vill ni köra medeltidsispirerad fantasy? Vilda västern? Något futuristiskt? Skriv i alla fall ner lite riktlinjer om hur ni vill ha det och se till att allas om ska vara med har läst dem.
Sen är det dags att skriva sina roller. Normalt skriver var och en sin egen roll. Om du vill underlätta för dina vänner kan du göra ett litet formulär att fylla i med rollens namn, ålder, bakgrund och sånt.
Sen hjälps ni åt att bygga utrustning, sy kläder etc. tills ni känner er nöjda.
När allt sånt är klart är det bara att köra.

Testa i liten skala ett par gånger. Känner du sen att du vill gå vidare och arrangera större lajv så har du vid det laget bra koll på vad som funkar och hur du vill ha det. Försöka få med dig några av dina vänner, större arrangemang kräver ofta fler arrangörer. Kolla lite vad ni har för möjligheter till lajvområde, starta en förening och kolla upp möjligheter att göra reklam för er.
Och framförallt: Ha skoj på vägen!
Lycka till.


hej hur hittar man lajv har kollat på internet säkert i mer en 1 månaad men hittar bara massa som är långt bort
blir tacksam för svar!!!

/ blodfot, 13 år

Hej på dig Blodfot.
Ett bra ställe att börja på är Spelkalendern: http://spelkalender.se/index.cgi?&kategori=Lajv

Hittar du inget där så kan du försöka fråga runt lite på mer allmänna platser, kanske finns det någon chat eller något lokalt forum som vänder sig till ungdomar i ditt område? Lajvare hänger ju även på ställen som inte direkt rör lajv. Försök skaffa dig lite konakter. Alla lajv läggs inte ut på spelkalendern och vissa marknasförs bara ryktesvägen

Tyvärr är det så att det inte finns lokala lajvföreningar överallt. Om du inte kan hitta något nära dig så sök dig lite längre bort. Du är knappast ensam och det är rätt vanligt att lajvare organiserar samåkning till lajven.
Var bor du och hur långt är du beredd att åka?

Annars kan du ju alltid arrangera ett eget.


hej lillith jag är själv en lajvare och har varit det sedan jag var ett och min fråga ärär du med i någon lajvförening jag är med i trollpack

/ amanda wikström bäck, 11 år från boden

Oj, det var en imponernade ålder att börja lajva i!
Själv var jag på mitt första lajv när jag var i fjortonårsåldern.
Jag är i nuläget med i två olika föreningar som jag lajvar i relativt frekvent. Den ena är föreningen PEGAS och den andra är Ronneby LajvSällskap. Men jag brukar ändå hålla ögonen öppna efter andra lajv än deras som jag tycker verkar intressanta.
Både Pegas och R.L.S. håller till i Blekinge.


vad är lajv är det en lek eller. vad gör man i lajv

/ liam svensson calleja, 9 år från falkenberg

Ja, lajv kan absolut kallas för en lek, eller en sorts spel.
Alla deltagare spelar varsin roll. Ungefär som en teater, fast utan åskådare. Det finns normalt inget manus, utan man agerar bara som man tycker passar rollen man spelar.

Man utgår ifrån en fantasivärld som arrangörerna presenterat för lajvdeltagarna i förväg, ofta i form av informationstexter på en hemsida. Informationen beskriver världen och kan innehålla saker som hur den ser ut, relationer till grannländer, religionen, hur ladets styre funkar och allt möjligt annat. Dessutom brukar det finnas andra informationstexter som beskriver hur man hittar till området, vilka säkerhetsregler som gäller, hur man anmäler sig, och annat sånt praktiskt.

Väl på lajvet strävar man tillsammans efter att skapa en illusion av den världen. Man använder kläder, rekvisita och miljöer som passar för världen och för rollerna man försöker gestalta.
Under hela tiden som lajvet pågår spelar man sin roll. Ett lajv kan vara allt mellan ett par timmar till flera dagar i streck. Det vanligaste är förmodligen mellan två och fyra dygn.


hej jag undrar hur man gör en orcmask jag har varit på ett lajv i tierp uppe i skogen det var roligt

/ tobias, 10 år från tierp

Hejsan Tobias.
Vad roligt att höra att du varit på ett lajv och att du gillade det!

Angående tillverkning av orchmasker så svarade jag på just den frågan alldeles nyligen och om du läser ett par frågor under din här kommer du kunna läsa det svaret. Det rör hur man hör en så kallad "halvmask". Fler beskrivningar på hur man gör masker kan du hitta här på Unga Faktas pysselsida. Klicka på rubriken "pyssel" på förstasidan eller längst upp i menyn till vänster och sedan på rubriken "lajv" så har du beskrivningar på några olika metoder för att tillverka egna masker.

Lycka till!


Hej. Jag har ett par frågor.
På ett medeltidslajv hur går de på toa då och får de toapapper och sådant?
Finns det fler sätt att rolla på än de ni har beskrivit?

/ Hemligt från Hemma

Hajsan
Normalt finns det vanliga utedass. Inne på dassen brukar finnas modernt toapapper och ofta våtservetter eller handsprit. Så man kan säga att när man väl är inne på dass så är man automatiskt "off-lajv" alltså utanför spelet. Är man osäker på hur det funkar inför något specifikt lajv kan man alltid fråga arrangörerna hur man ska göra.

Jag förstår inte riktigt vad du menar med "att rolla". Uveckla gärna frågan så ska jag svara så gott jag kan.


hej,jag undrar hur en människa beter sig och är i ett lajv?

/ sofia, 7 år från stocholm

En människorolls beteende avgörs av saker som hur gamla dom är, vad dom har för yrke och vad dom har för personlighet. Precis som i verkliga livet, med andra ord.
När man skriver sin roll kan det vara bra att tänka på hur man är sugen på att spela och hur man själv känner att man vill vara under lajvet.
Det finns oftast inga direkta regler för hur rollen skall vara utan det bestämmer man själv så länge den inte motsäger något i kampanjvärlden.Många tycker det är enklast att börja med en roll som ligger nära deras vanliga personlighet, medan andra hellre vill pröva på att vara annorlunda.


Hej Martin!

Har du fler länkar om pappers-lajv? Typ fler "charecter sheets" förutom MAGE eller typ regel exempel eller kan du skriva ner flera regel exempel... Det värkar väldigt intressant.

MVH. V.Alp.

/ Victor, 13 år från Linköping

Nu har Martin lämnat över sin plats i Panelen till mig, men jeg ska göra mitt bästa för att svara på dina frågor, trots att mitt bästa område rör lajv eller "levade rollspel", snarare än dom klassiska bordsrollspelen.

Jag tycker du ska söka runt lite på nätet efter rollspel (penn'n'paper/bordsrollspel eller vad man nu vill kalla det) och se om du inte kan hitta något du gillar. När du väl hittat ett spel du tycker verkar intressant så får du försöka få fatt på regelböckerna till det. I regelboken har du alla regler, rollformulär som passar till det spelet och allt sånt du behöver. I vissa spelsystem behöver man ytterligare böcker som fördjupar sig i spelets olika delar, men info om det bör du också kunna hitta i regelboken.


Hej! Lillith.Hur gör man en sån där orcmask och vet du ochså om man kan göra en uruk-hai mask? Med vänliga hälsningar ,Joel

/ Joel, 10 år från gamme lsträng

Hej Joel!
Man brukar göra masker till lajv utav flytande latex och det går alldeles utmärkt att göra sig en mask själv. På min presentationsbild här på Panelen har jag till exempel en hemgjord halvmask på mig.

När jag gör mina masker börjar jag med att göra en modell av hur jag vill att den färdiga masken ska se ut. Jag brukar använda vanlig modellera. Jag använder en gipsavgjutning av mitt ansikte som grund för leran, då vet jag att masken får rätt storlek och form. När jag är nöjd med min modelleremodell så gjuter jag vanligt modellgips över leran. När gipset stelnat tar jag loss det från modelleran och låter det torka ordentligt. Då har man en negativ gjutform till sin mask. Sedan penslar man lager efter lager med latex inuti gipsformen tills man tror det är lagom tjockt. Man låter latexen torka mellan lagren. När man är nöjd med maskens tjocklek talkar man maskens insida för att inte riskera att den klibbar ihop med sig själv, sedan är det bara att dra loss masken ur formen.

Man kan göra en färgad mask genom att blanda vattenbaserad färg i den flytande latexen innan man börjar om man vill, men man kan också nöja sig med att sminka masken när man ska använda den.

Om masken du gör blir just en orch eller en uruk-hai (eller för den delen något annat som en zombie, en vätte eller vad det nu är man är sugen på) avgörs i första hand av hur du väljer att skulptera din lermodell. Du kan göra en mask som föreställer precis vad som helst, egentligen. Man kan dessutom använda samma metod för att göra mindre latexdelar som horn, alvöron, vättenäsor, såreffekter och allt möjligt annat.


hej! jag har tre frågor om pilbågar: 1.vilket träslag ska man ha till bågen? 2.hur lång ska den vara? 3.vad för snöre/tråd ska man använda?

/ oliver, 10 år från alingsås

Hejsan Oliver!
Det är tre ganska breda frågor du ställer och till stor del beror svaren på vad det är du vill ha ut av din båge. Ska du använda den på något specifikt lajv, eller bara ha den för att öva själv, till exempel? Det kan vara bra att veta att olika lajvföreningar har väldigt olika regler och begränsningar. När det gäller just pilbågar är det vanligt att man begränsar dragstyrkan, så kolla upp vad din förenings säkerhetsregler säger innan du bestämmer dig för båge.

1.Bågträ: Det finns ganska många träslag att välja på till pilbågar. Vanligt i moderna bågar är mahogny, hickory, valnöt, idegran, körsbär, alm och ask för att nämna några. Det viktiga är att träslaget är segt och starkt och inte har för lätt att spricka. Träet får inte heller vara för hårt. Man brukar tillverka bågen så att den delen av träet som varit närmast barken på trädet är bågens rygg (alltså den delen som pekar bort från dig när du skjuter) och den delen som varit närmast trädets mitt är bågens insida.
2.Båglängd: Båglängden avgörs både av bågtypen och av din egen längd. För långbågar brukar man säga att båglängden ska vara ungefär lika med användarens längd eller användarens längd plus 15-30cm. Det verkar inte finnas någon absolut regel, utan olika bågskyttar föredrar olika längder. En längre båge är lättare att spänna än en kortare. Längden på bågen påverkar dragstyrkan. Dragstyrkan påverkas också av bågens profil, hur hårt man kan spänna bågen och hur långa pilar man använder.
3.Bågsträng: Bågsträng kan du enkelt tillverka själv. Jag vet folk som pysslar med historiskt (främst medeltida) bågskytte som tvinnar egna bågsträngar av vaxad lintråd. Hampa kan man också använda. Du kan testa med vanliga moderna snören också. Det du ska tänka på är att det måste vara starkt, lagom grovt och att det inte får töja sig för mycket. En bekant tipsar om att strängen bör vara ungefär 5 cm kortare än bågens längd och att en linsträng bör vara minst 3mm grov.


Hej, jag skulle gärna vilja veta mer om det du kallade "penna och papper lajv" tror jag. Hur gör man och hur många ska man vara t. ex?
Tack på förhand.

/ Nora, 12 år från Sverige

Hej Nora!

Förlåt att jag inte svarat förrän nu.

Jo, penna och papper rollspel, (även kallat pen and paper) denna sortens rollspel, kan man spelar vart som helst, oftast på köksbordet. Det man behöver är minst 2 personer, en spelledare och minst en spelare samt en regelbok med regler och information om världen.
Spelledaren förbereder ett äventyr i förväg som spelarna följer.

Spelarnas karaktärer finns nedskrivna på ett karaktärsblad som kan se ut så här:
http://www.telkoth.net/wh33/mage%20character%20sheet%20(bitmap).png

Spelledaren förklarar för spelarna hur det ser ut runt omkring dem och vad som händer, sedan är det upp till spelarna att föreställa sig hur det ser ut och vad de ska göra.

När man ska göra en handling som att till exempel att skjuta en pil eller slå med svärd, får spelaren kasta ett antal tärningar för att se om man lyckas träffa målet eller inte eller om man rent av misslyckas så hårt att man fumlar och skadar sig själv.

Om du vill kan du kolla in detta på youtube, detta är några killar som gjort en parodi-film på hur de spelar rollspel, men det är ungefär så här det fungerar :)

http://www.youtube.com/watch?v=fiTEHqAeanw
Det är 5 avsnitt varav det första är lite segt men det blir bättre.

Med vänlig hälsning
Martin Merkel


Hej Martin!

Jag undrar vad du rekommenderar för tyg till ex en väst och ett par byxor. Jag ska göra ett par byxor men jag vet inte om jag ska göra en "tunika" eller en väst. Vad tycker du?
Jag är också sugen på att gå på lajvet "En plats i mörkret" men tycker du att jag ska ha sköld + min dolk eller dolk + svärd?
Du sa ju att man gärna skulle ta med ett gäng. Men mina vänner gillar inte att lajva.

/ Ludwig, 12 år från Helsingborg

Hej Ludwig!

Om vi börjar med vad du ska sy så tycker jag att du bör sy ett par byxor och en tunika.
Förslagsvis syr du i linnetyg eftersom det är ganska billigt och ändå ett medeltida material.

Har du lite mer pengar så kan du sy tunikan av ylletyg, det är varmt och skönt och skyddar bra mot väder och vind, ylletyg är dock ganska mycket dyrare än linnetyg.

Kul att du har hittat ett lajv att åka på! :)
Jag antar att du inte ska spela soldat därför råder jag dig att välja en lätt beväpning, en sköld är väldigt jobbig att släpa runt på ett helt lajv, använd i så fall dolk och svärd.

Om du vill vara med i en grupp på lajvet så kan du fråga arrangörerna om det finns en bra grupp som du kan va med i. Var inte rädd för att ta kontakt med arrangörerna , de bits inte! :)

Lycka till med allt!

Med vänliga hälsningar
Martin Merkel


Vad är viktigt att tänka på när man spelar medeltid i lajv ?

/ Victor Lundin, 10 år från Växjö

Hej Viktor!

Det viktigaste att tänka på är att man ska lajva MED andra lajvare och inte emot, man ska ha roligt tillsammans.

Har din karaktär en hemlighet så kan man "råka" berätta den för någon på till exempel värdshuset. Det ger en häftig upplevelse för den/de som hör dig.

Eller att man med flit misslyckas att stjäla något i ett läger så man blir jagad därifrån. Det blir massa action för både dig och de som måste jaga iväg dig

Eller att du låter din karaktär dö när karaktären ligger skadad i famnen hos någon. Det kan ge en otrolig upplevelse för den som håller dig i famnen.

Kom ihåg det, ett lajv kretsar aldrig runt EN PERSON.
Med tråkiga lajvare så blir vilket lajv som helst tråkigt det är deltagarna som ÄR lajvet!

Med vänlig hälsning
Martin Merkel


Hej, vad betyder lajv? snälla svara på min fråga

/ maja, 8 år från göteborg

Hej Maja!

Lajv betyder levande rollspel.

Det finns två sorters rollspel. Det ena är "papper och penna rollspel" och så finns det även "levande rollspel".

"Papper och penna rollspel":
Då sitter man vid ett bord med sin karaktär/gubbe nedskriven på ett papper och man har en spelledare som bestämmer vad som händer.
Här är en bild på några som spelar rollspelet "Drakar & demoner":

http://phoenixgamesandgifts.com/images/100_3044.jpg

"Levande rollspel":
Då är man ute i naturen och vandrar, äter, slåss och får skrubbsår på riktigt, som på bilden här:

http://www.lajvgruppen.se/bilder/Lajv2.JPG

Med vänlig hälsning
Marin Merkel


Hej, är det tillåtet att lajva utanför en förenig typ jag och några vänner har tänkt gå ut i skogen och lajva sen tänker jag typ kanske ha ett lajv kalas?

/ Zackeeee, 11 år från asarum

Hej!

Absolut kan man lajva med kompisarna i skogen utan att ha någon förening.

Jag själv började med några kompisar i skogen när jag va 9-10 år. Först va vi typ 10 stycken som lekte lajv på sommarlovet.
Efter ett tag bestämde vi datum några veckor i förväg när lajven skulle vara och sa till alla våra vänner att komma. Sedan började vi göra historier om vad lajven skulle handla om. Efter det så blev vi fler och fler och till slut var vi över 50 stycken som lajvade i skogen där hemma.

Att ha ett lajvkalas tycker jag är en underbar ide :).

Kör hårt grabben!

Med vänlig hälsning
Martin Merkel


Hej! Jag gillar att lajva väldigt mycket och undrar om det finns något lajvläger runt västra götaland kommande tid. hör gärna av dig
/Elias wireby.

/ Elias, 10 år från uddevalla

Hej Elias!

Jag känner tyvärr inte till några lajvläger i Uddevalla eller Göteborgstrakten.

Men om du vill åka på något liknande så finns något som heter "convent". Där samlas folk med liknande intressen, såsom lajv, rollspel, figurspel, warhammer och liknande.

I Göteborg finns till exempel Gothcon.
http://www.gothcon.se/oldweb/thexxxiv/index.htm

Gothcon är en av de större conventen i Sverige, som funnits sedan 1992.

Det kanske är något för dig?

Med vänlig hälsning
Martin Merkel


var fick du dina lajvprylar ifrån det är svårt att få tag på och vilken ålder skall man vara för att lajva om man har lajv pryla är det bara att komma dit och lajva då????????

/ hampus, 11 år från Floda

Hej Hampus!

Ja det är alltid lite klurigt innan man har åkt iväg på sitt första lajv, men väl där finns massa folk som kan hjälpa dig.
Man ska komma ihåg att är man nybörjare så är de mer erfarna lajvarna mycket förlåtande, det viktigaste är att du verkligen försökt göra en bra utrustning.

Vill man fixa lajvprylar så är det bäst att bygga eller sy själv. Du Hampus, tycker jag ska prata med dina lärare i träslöjd och syslöjd och se vad de kan hjälpa dig med. :)
Lärare brukar alltid uppskatta när elever kommer med egna förslag.

Att köpa lajvsaker är oftast dyrt, så ska du köpa saker så kan du alltid fråga andra lajvare om dom vill sälja lite gamla kläder eller prylar de inte använder längre.

Jag bygger alla mina saker själv, rustningar, vapen, tält, bestick och kläder.

Det bästa rådet jag kan ge dig är att prata med dina lärare. Så började jag göra mina första lajvsaker när jag va 13 år.

Hoppas detta kan hjälpa dig.

Med vänlig hälsning
Martin Merkel


Hej igen Martin!

Jag har läst om det som kallas nedgjord. Men vad händer om det är till ex. 50 svartalver och 50 människor som krigar och man blir nedgjord då kommer någon trampa på en och det skulle kunna bli så att man fick avbryta för det. Hur gör man med det?

/ Max, 10 år från Falköpng

Hej Max!

I större strider som du beskriver så gäller samma regler som vanligt. Blir man nergjord så lägger man sig ner. Man kan hasa sig åt sidan där man kan ligga lite mer ostört, typ till ett dike, istället för att ligga mitt på vägen.

Sedan är det så att om man ska spela en stridande roll får man vara beredd på att ta lite stryk, annars ska man nog tänka på att spela något annat.

Vapnen är av gummi men det gör ändå ont att bli slagen av dem, och olyckor kan hända när det är stora strider. Man kan ramla eller få ett hårt slag någonstans.

Om en allvarlig olycka skulle hända så stoppar man lajvet genom att skrika "Hold".

Man stoppar bara lajv om någon blir allvarligt skadad, alltså inte för skrubbsår eller blåmärken. Det är sådant man får räkna med om man spelar en stridande karaktär och när man tänker efter, vilken krigare gnäller för ett litet blåmärke? ;-)

Kul att höra av dig igen Max!

Med vänlig hälsning
Martin Merkel

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB