Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hejsan igen! Jag har kopierat ut några rader ur min berättelse, och hoppas nu att du kanske skulle vilja säga vad du tycker om det?

Eissets dagbok föll med en duns ner i golvet. Alice ryckte till lite men fortsatte att andas lugnt. Nedanför fönstret försökte miss Diputs varna paret Weddell för att gå hem i stormen och erbjöd dem att stanna och sova över på barnhemmet. Vinden ven i trädkronorna utanför fönstret. Månen dinglade som ett tunt, tunt kommatecken på himmelen. Mörkret svepte in allt och alla i ett sammetsvart täcke. Det var natt.

Nu har du ju varken läst vad som hänt innan eller vad som händer efteråt, men hoppas du förstår lite i alla fall...
Tack så mycket!

/ Elin, 12 år från Skåne

Hej Elin

Du uttrycker dig bra och har fina beskrivningar. Men varje mening känns som om de "hänger för sig". Försök att väva ihop texten mer. Du har absolut talang.

Exempel: "Eissets dagbok föll med en duns ner i golvet, vilket fick Alice att rycka till... och så vidare.

Fortsätt skriv!

Kramisar Kim


Hej kim är caradontosarus och gigantoosarus högre en tyranosarus Rex ?

/ tobias, 8 år från sollentuna

Hej Tobias

Du har frågat fel expert. Gå in på panelen igen och titta efter vem du ska ställa denna fråga till. Jag besvarar "författar"-frågor. Hur man skriver längre berättelser m.m.

Kramisar Kim


Din Bok Giliontinen är jätte spännande !! :D

/ Marcus Söderström , 11 år från Vänersborg

Hej Marcus

Tack snälla du! Vad glad jag blir. Om du vill recensera boken kan du göra det på min hemsida www.kimselius.se under "länkar".

Ser fram emot att få läsa vad du tycker om boken i sin helhet!

Kramisar från Kim


Hej Kim.
Jag håller på med en "bok". Jag har läst många böcker där det står namnet på boken och kapitlet uppe i hörnen...
Undrar nu hur man fixar det? Går det att göra i Microsoft word eller wordpad? Går det att göra över huvudtaget eller är det förlagen som fixar sånt?
Tack för din tid
// Linnea

/ Linnea, 13 år från En stad

Hej Linnea

När det står namn och kapitel högst upp på varje boksida, är det något som förlaget gör när de gör färdiga boksidor.

Du kan själv lägga in denna text på dina manusblad. Gör så här:

På "Word" titta under "Visa", "Sidhuvud och sidfot". Tryck på den sistnämnda knappen och det öppnas en ruta högst upp och längst ned på din A-4 sida. Allt du skriver in i dessa rutor kommer på samtliga av de blad du skriver. Du växlar enkelt mellan sidhuvud/sidfot på en av de knappar som kommer upp i samband med att rutorna öppnar sig.

Låter det krångligt? Det är lättare att göra än vad det var att skriva, så jag tror säkert att du lyckas.

Kramisar från Kim


Hejsan!
Jag ska göra en intevju med en speciell person. Då kom jag på att tänka på dig! Tror du att du kan ställa upp i en ganska kort intervju? Via telefon eller messenger eller kanske t.o.m live?

Varma och hoppfulla hälsningar//
Mikhaela

/ Mikhaela, 11 år från ---

Hej Mikhaela

Visst ställer jag upp på en intervju. Du kan maila mig frågorna på forfattare@kimselius.se så svarar jag dig så fort jag kan.

Kramisar från Kim


jag har läst alla i din serie till 5 an. Dom är väldigt bra man baa fasna idom hlla tiden


vad heter den heter den som kmmer utt i augusti 08?

/ samuel ström, 10 år från hörby

Hej Samuel

Tack för att du tycker så mycket om mina böcker! Jag blir så glad att du skriver och berättar det. Nu har du tre böcker kvar att läsa innan de nya böckerna kommer ut. Det kommer nämligen två nya böcker i augusti:
"Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget - 1808-1809".

Du kan läsa smakprov ur samtliga av mina böcker på min hemsida www.kimselius.se Där kan du också gå in och recensera böckerna, alltså tala om vad du tycker om varje bok. Du hittar länk under "Länkar" på min hemsida.

Kramisar Kim


Hejsan!
Jag skriver en berättelse och är på sid. 29 (A4 på datan) nu. Men trots det har jag bara kommit till kapitel TRE!!
Prologen är: Tre sidor
Kapitel 1 är: Sex sidor
Kapitel 2 är: Elva sidor
Kapitel 3 är: Åtta sidor
Men jag har inte skrivit klart kapitel tre än! Min fråga är om det gör något att det blir så stor skilnad mellan sidorna i kapitlena? För att kap 2 är ju 11 sid och om man gör det till A5 så blir det 22!!! Ett så långt kapitel har jag aldrig läst, (tror jag), i en kapitel bok!!

Tack så mycket för en jätte bra sida! (Både ungafakta och din egen)

/ Elin, 12 år från Kristianstad

Hej Elin

Det fungerar inte riktigt så att det blir dubbla boksidor av dina manussidor. Det beror på vilken storlek på bokstäverna förlaget väljer, radavstånd, bokbredd etc.

Oroa dig inte för hur långa, eller korta kapitlen blir. Skriv på och njut av att du har sådan skrivglädje. Sluta kapitlen där det känns bra för stunden. När du är klar med boken och läser det du har skrivit kanske du upptäcker att du kan avbryta kapitlen någon annanstans, eller att du slår ihop två kapitel.

Tack för berömmet över Unga faktas och min egen hemsida.

Fortsätt skriv!!! Och lycka till!

Kramisar från Kim


Vi har köpt dina böcker och jag hoppas att dom är bra.
HEJDÅ

/ Natanael , 12 år från skåne

Hej Natanael

Mina böcker är jättebra! Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut åtta böcker i min historiska äventyrsserie, två nya kommer till hösten. Här kan du se vad böckerna handlar om:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona.
Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.
Denna bok utkommer augusti 2008.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: Den handlar om när Sverige förlorade Finland till Ryssland. Boken kommer ut augusti 2008.

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Förmodligen för att böckerna är så otroligt spännande att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna står som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många andra ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

"Snapphanar" och "Giljotinen" finns även som CD-böcker.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen".

Kramisar från Kim
hej kim jag har några frågor

hur många böcker har du gjort?
är det kul att andra frågar dig hela tiden det skulle jag tycka?
vilcken var din senaste bok?

/ Samuel ström , 10 år från hörby

Hej Samuel

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut åtta böcker i min historiska äventyrsserie, två nya kommer till hösten:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona.
Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen...
Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.
Denna bok utkommer augusti 2008.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: Den handlar om när Sverige förlorade Finland till Ryssland. Boken kommer ut augusti 2008.

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är
98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Förmodligen för att böckerna är så otroligt spännande att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna står som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många andra ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Mina böcker finns även på biblioteken. Om de inte har böckerna på just ditt bibliotek kan du be dem låna hem dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

Mina böcker finns att köpa hos alla bokhandlarna. Om boken är slutsåld kan du beställa den. Du kan även köpa mina böcker på internet: t.ex. hos www.adlibris.se, www.bokus.com, www.internetbokhandeln.se m.fl.

"Snapphanar" och "Giljotinen" finns även som CD-böcker.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Snapphanar" och "Giljotinen".

"Giljotinen" var den senaste boken som utkom augusti 2007. Det är en otroligt spännande, men också läskig bok.

Jag tycker det är jätteroligt att få besvara alla frågor och få inspirera andra att älska orden lika mycket som jag gör.

Kramisar från Kimhej jag träffade dig en gång på väla så jag undrar om det är några fler gånger du ska vara på väla?

/ Robin, 11 år från riseberga

Hej Robin

Givetvis kommer jag till Väla fler gånger. Varje år strax före jul brukar jag vara där och signera. Om du tittar på min hemsida www.kimselius.se lite då och då, då ser du var jag kommer att befinna mig och när jag är på Väla. På hösten är det flest boksigneringar, men det händer även att jag är ute och signerar på våren. Kanske vi ses igen!

Kramisar från Kim


Dina böcker är tjocka, men dem verkar roliga och spännande....
jag kommer läsa alla om jag får tid till det.
och innan var jag inne på din hemsida, och lyssnade.

/ Nellie Elvira Stiberg, 9 år från Osby

Hej Elvira

Vad roligt att du har varit inne på min hemsida och lyssnat på när jag läser ur mina böcker. Tyvärr kan jag inte göra det själv, eftersom jag inte har bredband. Hoppas att det lät bra!

Om du redan nu är sugen på att läsa någon av mina böcker kan du välja någon av de tunnare böckerna, till exempel "Tillbaka till Pompeji" eller "Jag är ingen häxa". Den brukar personer i din ålder tycka om. Ja, alla åldrar älskar de böckerna. Skriv gärna och berätta vad du tycker om dem när du har läst dem.

Kramisar från Kim


Vilken är din favoritbok,inte bara av dina egna böcker utan andras böcker också?

/ joakim v, 11 år från färingtofta

Hej Joakim

Av ungdomsböcker är det "Den hemliga trädgården" av Francis Burnett Hodges.

Av vuxenböcker är det "Odd Thomas" av Dean Koontz.

Min favoritbok bland mina egna böcker är "Giljotinen". Det är den absolut bästa bok jag någonsin skrivit. Jättespännande, otäck och med oväntade händelser. Det är också den längsta av alla mina böcker. Den är på
312 sidor. På min hemsida www.kimselius.se kan du läsa mer om "Giljotinen". Där kan du bland annat läsa ett smakprov ur boken. Du kan även lyssna på när jag läser lite ur boken.

Kramisar Kim


hej igen ,jag undrar vi i vår skola gör tidingar jag själv vet inte om jag kan ha någon berättelse. i den hur får du så bra böker och så för att jag försöker att skriva mer om hästar men det går inte kan du hjälpa mej ?.

/ mikaela persson, 11 år från skåne

Hej Mikaela

Börja med att läsa många hästböcker. (Tror du skulle älska min bok "Riddarsvärdet" för den handlar mycket om hästar, men den finns tyvärr inte att köpa/låna förrän i augusti.)

Har du arbetat med Tankekartor eller "Gula lappar"? Om inte, gör så här:

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg.

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex.
min senaste bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På min hemsida kan du även läsa mer om mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och den nya boken "Riddarsvärdet", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Hej! Igen du kanske inte kommer ihåg mig, men jag är hon som fråga de de där om chokladen, åså har jag fyllt 9:år, jag läste en bok sen så blev den så spänande att jag bara fortsatte, så det du sa om att bli fest vid en bok var sant.

Hur är det att göra så många böcker?

Jag kommer någ ha en massa job när jag bler äldre t ex. föfattare

/ Evelyn matilda pålsson, 9 år från N Rörum

Hej Evelyn

Vad roligt att du fick tag i en bok som du tyckte så mycket om. Det är viktigt att läsa mycket, för då utvecklar du ditt språk.

Jag älskar att vara författare och få skriva många böcker. Dessutom tycker jag väldigt mycket om att få inspirera barn och ungdomar till att älska orden lika mycket som jag gör.

Mycket roligt att du vill bli författare. Du skriver jättebra för att bara vara nio år. Fortsätt läs!

Kramisar från Kim


Hej Kim!!

Jag går i en skola som heter Segrande Liv i Höör. vi har beställt böcker från dig och nu är mina klasskamrater och hätar dem. vår lärare sa att vi kunde skicka en fråga så läng och här kommer min:

hade du planerat eller ville du bli författare när du var liten?

hemma på min dator så brukar jag skriva berättelser om olika tjejer. Men jag bev aldrig klar. jag blev aldrig nöjd. Men sen kom jag på att jag kan ju skriva om mig själv och intervjua kompisar vad dem tycker om mig. och det ska bli skitkul. hejdå!! ha det bra! Nu kommer dem med alla böcker!!!

/ Nellie Elvira Stiberg, 9 år från Osby

Hej Nellie

Vad roligt att ni ska läsa mina böcker i skolan. Ni kommer säkert att tycka om dem.

När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare. Men jag skickade inte in några berättelser förrän jag blev äldre, för jag tyckte inte att jag skrev tillräckligt bra.

Gå in och titta på mina "Författartips" på min hemsida www.kimselius.se. Kanske blir du mer nöjd med dina berättelser om du arbetar med "Gula lappar"?

Lycka till med ditt arbete! Åh, vad spännande att böckerna kom nu!

Hälsa de andra!

Kramisar Kim


Vilken bok var din första du gorde?

/ Daniel ström, 11 år från höör

Hej Daniel

Den första "bok" jag gjorde hette "Röda slottets hemlighet". Det var ett vanligt skrivhäfte som jag som åttaåring kallade bok.

Men den första bok som gavs ut av alla de jag har skrivit var "Tillbaka till Pompeji". Om du vill läsa smakprov ur boken, eller lyssna på när jag läser ett kapitel ur den kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Kramisar Kim


hej kim!
jag älskar att skriva och massproducerar texter. men det som är problemet är att jag inte vågar visa dem eller läsa em för någon annan än mig själv. hur ska jag göra för att kliva fram och våga stå för vad jag skrvit? det känns bara pinsamt just nu. tacksam för svar. kram!

/ jenny, 13 år från vällingby

Hej Jenny

Vet precis hur du känner. Var i samma situation i din ålder. Därför gömde jag mina berättelser i byrålådorna och plockade inte fram dem förrän jag började närma mig 40 år. Men jag kunde inte sluta skriva, utan högen av berättelser växte. I gengäld gjorde jag dunderdebut med min första bok "Tillbaka till Pompeji" och blev omtalad som "Blekinges Astrid Lindgren" eftersom min bok sålde i otroligt stor upplaga.

Du måste själv avgöra om du ska ta steget och visa berättelserna för någon du litar på. Jag var rädd för att min skaparlust skulle försvinna om någon sa något negativt om berättelserna. Kanske är det samma sak för dig?

Läs igenom dina berättelser noga och skicka in den bästa du har till ett förlag. Gå in på min hemsida www.kimselius.se så ser du hur du ska göra. Eller titta på tidigare frågor här på unga fakta.

Lycka till och tro på dig själv!!!

Kramisar från Kim


hej är det inte lite jobbigt att skriva så många sidor som ex. astrid lindgren hon skrev ju jätte mycket hon skrev ju pippi,emil,lotta,madiken mm..?????

/ elin

Hej Elin

Nej, det är inte jobbigt att skriva många sidor, många böcker och många olika berättelser. Är man författare har man massor av fantasi och kan inte låta bli att skriva. Det är ibland svårt att se till så att boken inte blir alldeles för lång.

Kramisar Kim


Hej! vi heter Emma och Stina.
Vi undra om det är lätt att komma på sagor?
Från oss

/ Emma Sellgren och Stina Andersson, 10 år från Söderåkra skola

Hej Emma och Stina

Jag älskar att läsa och skriva och bestämde mig redan när jag var åtta år för att jag skulle bli författare. Inne i mitt huvud snurrar fantasin ständigt och jag hinner aldrig skriva ned alla de berättelser som finns där. Nu skriver jag inte sagor utan historiska äventyrsböcker. Men jag tror att om man har mycket fantasi är det lika lätt att komma på sagor, som jag har för att komma på mina böcker.

Förutom de åtta historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona som finns att köpa i bokhandeln, ligger det ytterligare 18 färdiga böcker i mina byrålådor.

Mina böcker har blivit otroligt populära och läses av alla åldrar. Jag tror att mina böcker har blivit populära på grund av att jag skriver böckerna till mig själv. De är något jag själv vill läsa. Böcker som är spännande från början till slut. Dessutom skriver jag direkt från hjärtat och låter fantasin flöda, utan att tänka på stavning, grammatik etc. Det får komma sedan, när jag läser igenom berättelsen efter att den är klar.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Kramisar Kim


Joh,jag gillar att skriva på datorn jätta mycket!Skriver hela alfabetet på 8 sek. på datorn!Finns det nått jobb man kan ha som e bra att skriva fort på

/ Cici, 10 år från gonäs

Hej Cici

Nuförtiden är det bra om man kan skriva fort och du har användning av det i de flesta yrken. Om du har fantasi och lätt för att uttrycka dig i ord kan du bli både författare och journalist. Men du kan även arbeta på förlag, kontor med mera. De flesta företag har datorer.

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB