Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


hej! tror du jag har en chans att bli en liten författare kan man säga? asså kunna bli något som liten?

/ olivia, 11 år från borlänge

Hej Olivia

Om du har chans att bli författare... Om du skriver bra berättelser har du chans att bli författare, det beror inte på åldern. Alla tidpunkter är bra, alla åldrar är bra. Det gäller att ha något speciellt att berätta, något som fångar förlagen och gör att de vill ge ut din bok.

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år, eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig, men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

När jag var tio år gav jag ut en egen hästtidning. Men jag skickade inte till förlag, (de som gör böckerna), förrän jag var nästan 40 år. Idag är jag författaren som gjorde dundersuccé med min debutbok "Tillbaka till Pompeji"
och därför kallas för Blekinges Astrid Lindgren, för att jag sålde så otroligt många böcker första veckan, 11.000 böcker. Normalt säljer man cirka 200-300 böcker per år när man ger ut sin första bok.

Nu har jag gett ut åtta böcker i min historiska äventyrsserie. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och läsa mer.

Mina böcker har getts ut på många andra språk och ligger högt på topplista utomlands. Och allt detta bara för att jag redan som åtta-åring bestämde mig för att bli författare.

Så jag tycker absolut att du ska bli författare nu. Läs och skriv så mycket du kan. Då utvecklar du ditt språk och dina berättelser blir bättre och bättre.

Lycka till.

Kramisar från Kim


Hej!

Kan du nämna några tidningar där man kan få sina berättelser och noveller publicerade, det vore väldigt bra om du visste några för jag hittar aldrig nån?.

tack på förhand
//sofia

/ Sofia, 13 år från Sala

Hej Sofia

Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med det. Mitt tips är att du går till biblioteket. Där brukar de ha många tidningar. Titta igenom vilka tidningar som tar emot berättelser och skicka till de tidningar du tycker passar just din berättelse.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej!

Jag läste i en tidigare fråga att man inte behöver skriva sin ålder när man skickar in till ett förlag, och man berättar sen hur gammal man är när de antagit manuset. Men finns det nån risk att de sedan ändrar sig och inte vill ge ut boken när de får höra att man är under 18 år, omyndig alltså?

/ Sarah, 14 år från Västerås

Hej Sarah

Om du har skrivit en riktigt bra berättelse bryr de sig inte om att du inte är 18 år. Det är berättelsen som är viktigast.

Kramisar från Kim


varför började du skriva?

/ Elsa Lilliebrunner, 10 år från Ryssby

Hej Elsa

Jag har begåvats med otroligt mycket fantasi, vilket hjälper mig att skriva mina böcker.

Redan som liten berättade jag historier för mina syskon och kusiner. När jag fick lära mig de mystiska krumelurer som fanns i böckerna upptäckte jag att jag kunde skriva ned alla berättelser jag hade i huvudet. Då bestämde jag mig för att jag skulle bli författare när jag blev stor. Då var jag åtta år.

När jag var i din ålder skrev jag inte så långa berättelser, men med åren blev de längre och längre och mer och mer spännande. Har du kanske läst mina böcker? Är du nyfiken på dem gå in på www.kimselius.se och titta under "böcker" så får du se vad jag har skrivit och vad de handlar om. Där kan du också läsa smakprov ur böckerna eller lyssna på när jag läser ur några av böckerna.

Kramisar från Kim


Hej!

Jag undrar ungefär hur mycket 10 manussidor, 1,5 radavstånd i punker 12 är i en riktig bok? Och hur många manussidor ska det vara ungefär i en bok och så skulle jag vilja veta hur många manussidor som du har ungefär på ett kapitel i dina böcker?

//med vänlig hälsning från Kelly

/ Kelly, 14 år från Uppsala

Hej Kelly

Det går inte att besvara så här. Det beror helt och hållet på hur bred boken är, vilket typsnitt förlaget väljer, vilken storlek på bokstäverna, höjden på boken med mera.

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-200 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. De står som ungdomsböcker hos bokhandlarna och på biblioteken. Men jag har lika många vuxna läsare som ungdomar. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-312 sidor.

Antal manusblad för varje kapitel varierar från 3-10 manusblad. Vilket också gör att kapitlen i mina böcker blir olika långa. Men det gör absolut ingenting. Man ska bryta kapitlet när det är som mest spännande, för att läsaren ska vilja fortsätta läsa nästa kapitel också.

Kramisar Kim


Hej Kim.
Jag undrar var du får all din inspiration ifrån, jag menar, förutom att besöka platserna du skriver om?
Jag håller på och skriver en "bok" och jag tycker att det går mycket bättre att skriva till musik, än till att skriva utan. Finns det något bättre sätt att "hitta inspirationen" på?
Tack så mycket...

/ Linnea, 13 år från Sverige

Hej Linnea

Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto.

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och så fortsatte jag med det. Och för att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha ordlista/faktadel längst bak i böckerna. Det har blivit väldigt populärt.

Min debutbok (första bok) heter "Tillbaka till Pompeji" och kom ut julen 1997. Då var jag 41 år. Den har nu sålt i över 20.000 exemplar och är otroligt populär! I år firar jag 10-år som författare .

Redan som tioåring fick jag mina berättelser utgivna i tidningar. Jag bestämde mig nämligen redan som åttaåring för att bli författare och har skrivit ända sedan dess. Men jag skickade inte in mina berättelser till förlag förrän många, många år senare, eftersom jag inte tyckte de var tillräckligt bra för att bli utgivna. Inspirationen till mina berättelser fick jag för det mesta när jag sov, eller var ute i skogen med mina hundar.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden" "Snapphanar" och "Giljotinen", samt även den nya boken som kommer i höst "Riddarsvärdet". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur några av mina böcker, som jag har läst in.

Kramisar från Kim


Hej.

Jag undrar hur många komman man kan ha i en mening?
Om jag ska beskriva flera saker i en mening så vill jag gärna sätta flera komman.

exempel: Han plockade fram flera saker, en stol, ett bord, och en soffa.

Mvh:Tobias

/ Tobias, 17 år från Ljungbyhed

Hej Tobias

Du ska använda de grammatiska skrivreglerna när du sätter kommaterar. Det är rätt att du ska ha komma mellan de olika sakerna, men inte komma före "och" i denna mening. I andra sammanhang sätter man komma före och.

Om du är osäker över kommatering behöver du inte oroa dig för det. När du skickar in manus till ett förlag och de vill ge ut din berättelse, har de korrekturläsare som ordnar alla grammatiska fel.

Lycka till med din berättelse!

Kramisar från Kim


va tycker du ä bäst att börja en berätelse med?

/ joel, 10 år från värmland

Hej Joel

Det bästa sättet att börja en berättelse är att det händer huvudpersonen något. Det ska vara en mening som direkt griper tag i läsaren och gör så att personen vill fortsätta läsa.

Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

Tyckte du att början på böckerna lät spännande? Då förstår du kanske hur jag menar att din berättelse ska börja. Om du vill veta mer om böckerna, eller läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim


hej!
jag är en läsare och skrivare tycker om dina böker skriver liknande böker
skällv och inte döktig i mate läser äler skriver på lektionen kan jag hema
jör jag det.Kan du koma till oss lillekärnorra 131 svara så fort du kan.
kramar
Felicia.lundgren

/ Felicia.lundgren, 9 år från Kärra

Hej Felicia

Tack för att du tycker om mina böcker. Om du vill att jag ska komma till din skola och föreläsa får du be din lärare att boka ett författarbesök. Det gör läraren hos:

Författarcentrum Syd
Lilla Torg 9
211 34 Malmö
telefon 040-611 89 90
syd@forfattarcentrum.se

Hoppas att vi ses!

Kramisar från Kim


vad heter ett annat ord för sidnumrering??

/ madeleine, 12 år från sandviken

Hej Madeleine

Ett annat ord för sidnumrering är sidnummer. Paginering om man inte har svenskt program.

Kramisar Kim


Hejsan Kim!
Jag håller på med att skriva en berättelse/bok. Just nu är jag på sida 28(jag skriver på datorn i storlek 12 på A4 sidor) och har inte kommit halvägs! Jag har inga planer på att sluta skriva.
Men jag har ett litet problem... jag får liksom inte till det när jag ska beskriva ett slagsmål i mitt tredje kapitel. Hur jag än försöker blir det inte "levande".
Har du något tips hur jag ska göra? (Jag har en bok hemma som heter "Skriv boken" och har läst en tre gånger som heter "Skriv!", men de hjälper mig inte!)
Tack så mycket!

/ Elin, 12 år från Kristianstad

Hej Elin

I min bok "Faraos förbannelse" har jag med ett slagsmål. För att kunna beskriva det föreställde jag mig att jag var huvudpersonen som slogs. Jag såg framför mig varje rörelse han och angriparna gjorde, som om det var jag som gjorde dem. Slagsmålet är beskrivit på sid 70-71 i min bok "Faraos förbannelse".

Jag använder mig alltid av tekniken att gå in i personerna jag skriver om och föreställa mig att jag är på den plats där de befinner sig, att det är JAG som gör allt det de gör. Då går det lättare att beskriva. Om det känns extra svårt med någon rörelse de ska göra, då prövar jag att göra den. Därefter skriver jag ned det. Men jag vill inte rekommendera dig att gå ut och ställa till med slagsmål. Det är bäst att du bara föreställer dig ett slagsmål.

Lycka till! Hoppas att du har fått hjälp av detta. Hör gärna av dig igen och berätta hur det går!

Kramisar från Kim


Är det tillåtet att i en bok ha riktiga, men privata, personer, företag och platser? Får man t. ex. vill skriva om ett slott som finns på riktigt, även om slottet är ett privatägt hotell? Får man i så fall nämna att det är ett hotell?
Eller får man skriva namn på varumärken, t. ex. Coca - cola, Findus och Santa Maria?
Får man skriva namn på mindre offentliga företag som t. ex. Pennstället?
Får man skriva om personer, kända, som t. ex. Göran Persson, eller mindre kända?

Tack på förhand.

/ Oscar Wikman, 13 år från Gällivare

Hej Oscar

Eftersom det var en mycket svår fråga har jag fått hjälp att besvara den av Thorbjörn Öström som är Förbundsjurist på Författarförbundet. Så här svarade han:

"Huvudsakligen skyddas verkliga personer i Sverige av reglerna om förtal. För böcker gäller förtalsreglerna i Tryckfrihetsförordningen.

Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter.

Var han skyldig att uttala sig eller var det eljest med hänsyn till omständigheterna försvarligt att lämna uppgift i saken, och visar han att uppgiften var sann eller att han hade skälig grund för den, skall ej dömas till ansvar.

Det finns ett antal färska exemepl på när en författare använt verkliga personer i en skönlitterär text (Stieg Larsson tar in Paulo Roberto, t.ex.) och i några fall har också debattens vågor gått höga (Alexander Ahndorils bok om Ingemar Bergman och nu senast Maja Lundgrens "Myggor och tigrar" har väckt en del uppståndelse), men eftersom det i de flesta fall rör sig om diskussioner som inte leder till tvister som avgörs i domstol finns mycket begränsad rättspraxis som kan ge en närmare belysning av exakt var gränserna går för förtal i tryckt skrift. Man kan således inte säga så mycket mer än att det kan finnas anledning att fundera en extra vända om den person man tar med är beskriven på ett negativt sätt.

Det skall avslutningsvis bara kommenteras att det finn viss annan lagstiftning som teoretiskt skulle kunna bli relevant, exemplevis "lagen om namn och bild i reklam", men i praktiken torde det alltså vara Tryckfrihetsförordningen som är av intresse."

Hoppas att du blev nöjd med det här svaret.

Lycka till med ditt författande!

Kramisar från Kim


vilken är din bästa berättelse?

/ frida och sandra, 12 år från sweden

Hej Frida och Sandra

Min favoritbok bland mina egna böcker är "Giljotinen". Det är den absolut bästa bok jag någonsin skrivit. Jättespännande, otäck och med oväntade händelser. Det är också den längsta av alla mina böcker. Den är på
312 sidor. På min hemsida www.kimselius.se kan ni läsa mer om "Giljotinen".

Där kan ni bland annat läsa ett smakprov ur boken. Ni kan även lyssna på när jag läser lite ur boken.

Vilken av mina böcker tycker ni är bäst?

Kramisar från Kim


kan du göra barn bäcker för jag vill läsa dom men snälla kim

/ matilda, 9 år från sverge

Hej Matilda

Om du går in på min hemsida www.kimselius.se ser du vilka böcker jag har skrivit. Du kan även läsa "smakprov" ur böckerna.

Tror att du skulle tycka om mina böcker. Börja med "Tillbaka till Pompeji" eller "Jag är ingen häxa". De är jättespännande och svåra att sluta läsa.

Skriv och berätta vad du tycker om böckerna när du har läst dem!

Kramisar från Kim


Jag undrar om det finns nån bok som handlar om katter eller hästar som passar mig?
Jag gilllar pia hagmar.
vet du nån annan bra författare som skriver om djur och som passar min ålder?

/ Evelina Sandström, 10 år från åkersberga

Hej Evelina

Det finns en bok som heter "Pistelero". Den handlar om en galopphäst som tas om hand om en tonårsflicka och sedan händer mycket spännande. Du kan gå in på www.kikkuli.com Det är ett förlag som har många hästböcker. Där hittar du säkert många spännande böcker. Dessutom finns böckerna om "Vitnos", en spännande serie om en häst. Hoppas att du tycker om någon av dessa böcker.

Däremot vet jag inga bra böcker om katter. Du kan gå in på www.fragabiblioteket.nu eller gå till ditt bibliotek och prata med någon av bibliotekarierna.

Kramisar från Kim


Ursäkta om du tkr att jag är jobbig som jämt skriver här men jag har ingen annan författare att vända mig till...

Ångrade mig... igen, ska skriva om när jag åkte till sverige.

Vad tkr du boken ska heta?

kramiz

/ Mikhaela, 11 år från ---

Hej Mikhaela

Titel på din bok kan endast du, eller det förlag som antar boken, bestämma i överenskommelse med dig. Det är ibland mycket svårt att komma på en titel, ibland är det lätt.

Du behöver med andra ord inte bestämma vad din berättelse heter.

Kramisar från Kim


Hej!
För det första vill jag säga att jag bara älskar dina böcker och att du har väckt mitt intresse för fakta och historia. Min fråga är hur man hittar en bild till framsidan när man skrivit en bok. Kan man göra den själv?

MVH Josefina

Ps. Jag har din autograf från när du var på bokmässan i Göteborg, kanske kommer ihåg bibliotikarien Sara som gav mig din autograf?

/ Josefina, 11 år från Borås

Hej Josefina

Tack för att du berättar att du tycker så mycket om mina böcker. Dina ord värmer och inspirerar mig.

På min hemsida www.kimselius.se under länkar, hittar du en länk där du kan berätta vad du tycker om mina böcker. Dessutom hittar du många spännande bilder.

Visst minns jag bibliotekarien som bad om autograf till en av "mina fans". Nu hittar du bilder ifrån bokmässan. Kanske finns bibliotekarien Sara med på någon av bilderna?

Det är förlaget som väljer framsida till böckerna. Därför behöver du inte alls tänka på det. Förlagen har sin egen stil på böckerna och de vill att böckerna ska vara enhetliga.

Kanske du själv kommer till bokmässan i höst? Har du sett att det finns "smakprov" ur min nya bok "Riddarsvärdet" på min hemsida?

Kramisar från Kim


Hej ja undrar vad kan man göra för sagor??ja har tänkt och tänkt men ja kan e koma på nåt =(

/ Emma, 10 år från söderåkra

Hej Emma

Det finns så många sagor att berätta. Min favoritsaga när jag var yngre var att jag berättade om en mus. Den kunde tala, den hade familj, mamma, pappa och syskon. Musen råkade ut för många olika äventyr.

Det är roligt att låta djuren tänka och tala. Prova att skriva en saga om ett djur.

Lycka till!

Kramisar Kim


4. Förklara skillnaden mellan astronomi och astrologi.
5. Hur stor är planeten Saturnus jämfört med jorden?
6. Vad består Saturnus ringar av?
7. Vem var den första som studerade planeten Saturnus ordentligt?
8. Berätta kort om stjärnbilden Orion.
9. Vad är en komet?
10. Vad är en asteroid?
11. Vad är en meteorit
12. Förklara vad som händer vid ett stjärnfall.
13. Vad består en stjärna av?
14. Vad är ett teleskop och vad används de till?
15. Varför skulle det vara svårt för en människa att bo på planeten Venus?
16. Försök att ta reda på så mycket som möjligt om hur en människa påverkas när han/hon är ute och reser i rymden. Till exempel vad måste de tänka på inför en resa? Vad är speciellt under resan? Varför kan de inte stanna ute i rymden hur länge som hälst?

/ moa, 13 år från fittja

Hej Moa

Du har frågat fel expert. Gå in på panelen igen och titta efter vem du ska ställa denna fråga till. Jag besvarar "författar"-frågor. Hur man skriver längre berättelser m.m.

Kramisar Kim


Hej Kim;)

Jag ondrar om du har fåt något litteratur pris någon gång? Om du inte har det så tycker jag att du är värd det, dina böcker är otroligt bra:) Kramizar Elna från Skåne.

/ Elna, 12 år från Skåne

Hej Elna

Tack för dina jättefina ord, jag blev så glad när jag läste din fråga.

Jag har fått Kulturpris för mina böcker en gång och varit nominerad till Kulturpris ytterligare en gång.

Om du tycker så mycket om mina böcker kanske du vill gå med i "Kims fanklubb". Du hittar länk till fanklubben på min hemsida www.kimselius.se

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB