Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


hej kim jag älskar häst böker jag kanse kommer att skriva nåra böker .
Jag undrar hur hinner du skriva alla böker har du ingen annat jobb.
men jag skulle villja ha din e_mail adress jag älskar att göra böker.

jag hoppas att du svara min fråga

/ mikaela persson, 10 år från skåne

Hej Mikaela

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag debuterade julen 1997 som författare. Det var helt fantastiskt eftersom min debutbok sålde i 11.000 första veckan. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker på ett år. Det gjorde att massmedia skrev mycket om mig och kallade mig för "Blekinges Astrid Lindgren", eftersom jag bor i Blekinge.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

Som du förstår hinner jag inte med något annat arbete, eftersom mitt författarskap tar all min tid och även är min försörjning.

Jag älskar att vara författare.

Jag önskar dig all lycka till med ditt skrivande. Hör av dig om du har några fler frågor.

Min e-mail adress hittar du på min hemsida www.kimselius.se

Kramisar från Kim


hej!


det är jag igen, jag bara undar din e- mail. det skulle vara kul och prata med dig. jag har inte hunnit läsa så mycket. men vi har många Kalle ankas pocket hemma. jag håller på att läsa dem. sen ska jag fråga mamma om bibilotekskort. så kan jag låna böcker från bibiloteket!

hejdå!

/ Nellie, 9 år från Stiberg

Hej Nellie

Min e-mailadress hittar du på min hemsida www.kimselius.se Men det går lika bra att ställa dina frågor här på ungafakta så att andra får ta del av dem.

Jättebra om du får bibliotekskort så att du kan låna böcker. En helt ny värld kommer att öppnas för dig när du får bibliotekskort.

Kramisar Kim


hur många böcker finns det?

/ Maja Wahlberg, 8 år från Jönköping

Hej Maja

Det finns så otroligt många miljoner böcker över hela världen att det inte finns någon sammanställning på hur många böcker det finns. Men många, många är det!

Kramisar Kim


hur skapades böker.

/ maja wahlber, 8 år från jönköping

Hej Maja

Författaren skickar sitt manus, pappershögen med berättelsen, till förlaget. Där är det först en person som kallas redaktör som läser det. Om den personen tycker om det författaren har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om berättelsen kontaktar de författaren och ber att få publicera/ge ut berättelsen/trycka boken.

Om de skickar tillbaka manuset till författaren behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får författaren tillbaka sitt manus ska han/hon alltså inte ge upp, utan sätta sig ner och läs igenom det igen, se om det gör att förbättra manus och skicka det till något annat förlag.
Om manuset blir antaget börjar arbetet med boken: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Författaren får royalty på försäljningen. Det innebär att författaren får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Författaren kan också trycka sina böcker på Print-On-Demand. Då betalar författaren allt själv, men han/hon behöver bara trycka upp så många böcker han/hon vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna.
Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. På nätet hittar man några print-on-demandtrycker t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga.

Kramisar Kim


hur får man såna bra ideer

/ emelie, 9 år från sverige

Hej Emelie

Jag har begåvats med otroligt mycket fantasi, vilket hjälper mig att skriva mina böcker. När jag var i din ålder skrev jag inte så långa berättelser, men med åren blev de längre och längre och mer och mer spännande. Har du kanske läst mina böcker? Är du nyfiken på dem gå in på www.kimselius.se och titta under "böcker" så får du se vad jag har skrivit och vad de handlar om. Tror att du skulle tycka om "Tillbaka till Pompeji" eller "Häxjakten"...

Kramisar från Kim


Hej..

Jag har skrivit en bok, en barnbok..
och har nu en liten fråga till en författare..

Jag undrar om man ska skicka in sitt manus till ett förlag eller flera??!
Med andra ord, om jag skickar in mitt manus till tre olika förlag, samtidigt.. och två av dom nappar..
Vad händer då??

Mvh Sanna

/ Sanna från Landskrona

Hej Sanna

Du ska skicka in till så många förlag som möjligt. För det kan ibland ta flera år innan du får svar ifrån förlagen. De får mängder av manus och ibland tar det lång tid för förlaget att besvara alla brev med manus.

Om två förlag nappar på ditt manus är det bara att bli glad och ta det förlag som känns bäst för din del. Och tacka nej till det andra förlaget med hänvisning om att du redan har fått ditt manus antaget.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hejsan Kim!

Jag har en fråga som gäller några böcker.
vem har skrivit boken Fråga alice?
eller som den heter på Englich, GO ask alice!

Thankfull for answer!

/ Emma Andersson från e-tuna

Hej Emma

Molle Kanmert Sjölander har skrivit "Fråga Alice".

Kramisar Kim


Hej igen.Detta är ju den 3 frågan men jag vet ju inte var du ska va?
När du singnerar bökerna behöver jag köpa en av dina böcker eller har du böcker där som man får av dig?.Som du signerar alltså?så var ska du va det är nog den viktigaste frågan

/ Samuel, 10 år från Asarum i Blekinge

Hej Samuel

För att hitta signeringstider kan du gå in på startsidan på min hemsida. Men jag kan tipsa dig redan nu om att den 24 november 11.00-13.00 är jag på Ronneby Bokhandel i Ronneby. Den 29 november 16.00-20.00 är jag på Lundins Bokhandel i Karlshamn.

Det är bokhandlarna som säljer böcker. Du kan köpa dem och jag signerar dem till dig. Vill du bara komma in och få en autograf i en tidigare köpt bok eller på ett papper går det också bra.

Vi ses!

Kramisar Kim


kan ni skicka några bilder på några enhörningar "det vore jätte snällt!!"

/ julia hjortshagen, 9 år från alunda

Hej Julia

Du har frågat fel expert. Gå in på panelen igen och titta efter vem du ska ställa denna fråga till. Jag besvarar "författar"-frågor. Hur man skriver längre berättelser m.m. Men jag kan tipsa dig om att gå in på www.google.se Där kanske du hittar bilder på enhörningar.

Kramisar Kim


1.hej var bor han som har gjort Ranma?
2.hej kan du ge mig en hemsida där många manga fans brukar vara.

/ Erik, 11 år från Lillkyrka

Hej Erik

Rumiko Takahashi, född 10 oktober 1957, är en av Japans allra främsta mangaförfattare. Takahashi har sålt över 100 miljoner seriealbum och är en av Japans rikaste kvinnor. Tyvärr hittar jag inga uppgifter på var hon bor.

www.animanga.nu Här hittar du massor av länkar angående manga.

Kramisar Kim


lätt bok

/ mahad, 14 år från addis abeba

Hej Mahad

Här är några förslag på lättlästa böcker: "En i gänget" av Vivian French, "Gangsterbröder" av Nigel Hinton, "Johnny Delgado - privatdetektiv" av Kevin Brooks, och "Jag ska döda dom!" av Eva Wikander.

Dessutom finns böckerna av "Habib" av Douglas Foley. De är lite tjockare och inte så lättlästa. Men kanske något att ta till när du vill komma vidare i läsningen.

Ha det så bra.

Kram Kim


hej! jag undra hur många böcker har du skrivit? jag har träffat dig!

/ lina, 13 år från rävemåla

Hej Lina

Vad roligt att vi har träffats. Kanske vi ses igen? Om du går in på min hemsida så ser du att jag snart ska signera i Ronneby och därefter i Karlshamn, där är inte tiden utlagd ännu, men det är den 29 november 16.00-20.00 i Karlshamn.

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut åtta böcker i min historiska äventyrsserie:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne
om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona.
Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut
ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs
de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona
stupade till marken...

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Förmodligen för att böckerna är så otroligt spännande att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna står som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många andra ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Mina böcker finns även på biblioteken. Om de inte har böckerna på just ditt bibliotek kan du be dem låna hem dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker
som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

Mina böcker finns att köpa hos alla bokhandlarna. Om boken är slutsåld kan du beställa den. Du kan även köpa mina böcker på internet: t.ex. hos www.adlibris.se, www.bokus.com, www.internetbokhandeln.se m.fl.

"Snapphanar" och "Giljotinen" finns även som CD-böcker.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji". Snart kan du även lyssna på smakprov ur "Snapphanar" och "Giljotinen".

Kramisar från Kim


hej Kim!

tack så mycket för tipset! nu ska jag läsa massor!

/ Nellie , 9 år från Osby

Hej Nellie

Jättebra att du kommer att läsa mycket. Hoppas att du har hittat riktigt spännande böcker som fångar dig och får dig att vilja läsa mer!

Kramisar Kim


Hej!!! kimis.
Jag undrar om jag kann få din e-post?
Skriver du häst böker?
Jag älskar häst böker!

p.s. Jag önskar dig många böcker!

/ Esther.Fråjdegård, 10 år från troedsberga

Hej Esther

Min e-post adress är forfattare@kimselius.se

Nej, jag skriver inga hästböcker, däremot har jag ofta med hästar och hundar i mina böcker, eftersom jag älskar djur.

Jag kommer att skriva många, många böcker, har du läst dem? Gå in på www.kimselius.se så kan du läsa mer om mig och mina böcker, där hittar du även adress till mig om du vill skriva vanligt brev.

Kramisar Kim


Hejsan igen.Du nu skulle jag bara undra när kommer du till Karlshamn?.Jag hittar inte det på din hemsida!

/ Samuel, 10 år från Asarum i Blekinge

Hej Samuel

Jag kommer till Karlshamn och signerar den 29 november mellan 16.00-20.00. Hoppas att vi ses!

Kramisar från Kim


vartifrån får ni era ider, det är skit svårt att skriva en bärettelse tycker jag hälsningar ida olsson =)

/ ida olsson, 10 år från skara

Hej Ida

Mina idéer dyker för det mesta upp när jag sover. Men även många gånger när jag är ute på promenad med mina hundar, eller när jag rensar ogräs i rabatterna. Ibland kan det vara något jag ser på tv, ibland något jag hör någon säga.

För att få idéer och mer inspiration vill jag uppmana dig att läsa så mycket du bara hinner med. Då väcks skrivglädjen inom dig OCH inspirationen.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej.
En fråga bara: Måste man skicka in sitt manuskript i just bokform (eller vad det nu kallas) till förlaget, kan man inte skicka det inladdat på en cd-rom eller liknande?

Tack på förhand! =)

// Rebecka //

/ Rebecka Andersson, 13 år från Helsingborg

Hej Rebecka

Du måste skicka ditt manuskript i pappersform till förlaget. Om du skickar det på en CD måste förlaget själva skriva ut manus på papper och i längden blir det för dyrt för dem. Vill du ha en chans att få ditt manus antaget ska du skicka det i pappersformat.

Lycka till!

Kramisar Kim


hej drt är michelle igen om jag skulle kunna bli en sån som skriver en bok som är lite som Habib böckerna hur ska jag göra då??????:):)

/ michelle seghid, 10 år från s

Hej Michelle

För att börja din egen Habib-bok, gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som
ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser,
människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg
till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning
du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att
skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det
på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om
det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender,
till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på
lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person
du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under
tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt
omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det
är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av
berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har
skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som
jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner
avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör
inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart
för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså
hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker
mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen
längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt
vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet,
t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska
handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst
klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel,
händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt
försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag
då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna
faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men
det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska
äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av
faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de
platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den
resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första
kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex.
min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin
gjort!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du veta mer om mig och mina
böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa
smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos
förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden" och
"Snapphanar". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till
Pompeji" som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


hej jag heter michelleseghid jag gillar Habib böcker jag skulle vilja kuna göra en som handla om ungefär sama sak fast det är en tjej tror du jag kan det?:)

/ michelle seghid, 10 år från skelefteå

Hej Michelle

Visst kan du skriva en bok liknande Habib-böckerna, fast det handlar om en flicka. Men du får inte kopiera handlingen i Habib-böckerna. Du måste hitta på egen handling.

Lycka till!

Kramisar från Kim


hej var i japan bor han som har gjort love hina?

/ Erik, 11 år från Lillkyrka

Hej Erik

Ken Akamatsu som har gjort Love Hina, är född i Kanagawa prefecture i Japan, den 5 juli 1968. Tyvärr har jag inte hittat några uppgifter om var han bor nu.

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB