Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


hur gammal blev astrid lindgren

/ lotta, 11 år från ligingö

Hej Lotta

I år skulle Astrid Lindgren ha fyllt 100 år. Hon föddes 14 november 1907 i Vimmerby landsförsamling i Småland och dog 28 januari 2002 i Stockholm (Gustav Vasa församling). Med andra ord blev hon nästan 95 år.

Hon var barnboksförfattarinna och manusförfattare. Hon är känd över hela världen för sina barnböcker om bland andra Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Karlsson på taket. Hennes böcker har översatts till 88 böcker och sålts i 145 miljoner exemplar.

Kramisar Kim




Hej, jag kanske har frågat samma fråga tidigare. Men på sista tiden har jag inte "orkat" skriva, trots överflöd av inspiration, Det kom i samband med de nya proven och läxorna OCH ´mitt datorberoende, men eftersom jag skriver på datorn borde ju jag kunna skriva, men egentligen sitter jag och läser andras berättelser och ser på film och spelar.

Kan detta vara permanent? För då börjar börjar mitt intresse för skrivandet att falna, OCH DET VILL JAG INTE!!!! Innerst inne vill jag skriva, men sedan kommer en "orkar typ inte"-känsla. Mamma som också skriver brukar säga att man inte ska tvinga sig till att skriva, utan att det måste komma av sig själv... Men "känslan" och inspirationen har inte kommit på flera dagar... ja, till och med veckor... fast den brukade komma jämt...

Kan detta innebära slutet eller beror det på något annat, Jag har så många andra bra intressen som att rita eller "skådespela" men inget av dessa är lika bra som skrivandet. Jag är orolig att det ska försvinna helt!

HÄLP MIG!

Mvh Robin

/ Robin Andreasson, 15 år från Västerås

Hej Robin

Du behöver inte vara orolig att ditt skrivande ska försvinna helt om du verkligen vill hålla på med det. Vad du måste inse är att man går igenom olika faser i livet då saker är mer eller mindre viktiga.

Förmodligen orkar du inte skriva för att du har alldeles för många prov och läxor. Då är det lättare att läsa andras berättelser, se på film eller spela. Då låter du din hjärna vila, du anstränger den inte med att hitta på formuleringar och ord. Det kan ta år innan man känner att man orkar skriva igen, men eftersom du verkar brinna för skrivandet kommer glädjen tillbaka till dig, bara du låter det ta den tid det tar.

Inse att just nu tar skolan så mycket tid att ditt författarskap får vila. Du bör ha ett yrke bakom dig när du på allvar satsar på författarskapet, därför är det bra att du lägger ner din energi och tid på skolan, fortsätt med det.

Om du kommer på idéer till berättelser medan du är inne i den här perioden, kan du ha en skrivbok där du skriver ned sådant, en riktig pappersbok där du skriver med en vanlig penna. Ibland kan det väcka skrivglädjen igen. Ge det tid, skrivlusten kommer tillbaka!

Kramisar från Kim


Tycker du inte att det är svårt att komma på nya böcker och vad de ska handla om? Själv har jag skrivit rättså många korta noveller och ibland kan det vara svårt att komma på forsättningen tycker jag. Jag har läst några böcker som du har skrivit och tycker att de är jätte bra och spännande.

/ Alva Wahlström, 10 år från Karlshamn

Hej Alva

Tack för att du tycker så bra om mina böcker. Har du varit inne på min hemsida och läst lite ur böckerna och lyssnat på dem? Adressen till min hemsida är www.kimselius.se

Nej, jag tycker inte det är svårt att komma på vad jag ska skriva om. Jag älskar att läsa och skriva och bestämde mig redan när jag var åtta år för att jag skulle bli författare. Inne i mitt huvud snurrar fantasin ständigt och jag hinner aldrig skriva ned alla de berättelser som finns där.

Förutom de åtta historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona som finns att köpa i bokhandeln, ligger det ytterligare 18 färdiga böcker i mina byrålådor.

Mina böcker har blivit otroligt populära och läses av alla åldrar. Jag tror att mina böcker har blivit populära på grund av att jag skriver böckerna till mig själv. De är något jag själv vill läsa. Böcker som är spännande från början till slut. Dessutom skriver jag direkt från hjärtat och låter fantasin flöda, utan att tänka på stavning, grammatik etc. Det får komma sedan, när jag läser igenom berättelsen efter att den är klar.

Kramisar från Kim



Jag vill skriva om kännda personer men i en berättande form. jag har alltid haft svårt i skolan att lära mig från faktaböcker men läser jag en vanlig bok kan jag händelserna utantill.
därför undrar jag om man får skriva om riktiga personer så lr är det någon man måste be om lov för att få göra det?

/ madeleine, 18 år från alingsås

Hej Madeleine

Eftersom det var en mycket svår fråga har jag fått hjälp att besvara den av Thorbjörn Öström som är Förbundsjurist på Författarförbundet. Så här svarade han:

"Huvudsakligen skyddas verkliga personer i Sverige av reglerna om förtal. För böcker gäller förtalsreglerna i Tryckfrihetsförordningen.

Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter.

Var han skyldig att uttala sig eller var det eljest med hänsyn till omständigheterna försvarligt att lämna uppgift i saken, och visar han att uppgiften var sann eller att han hade skälig grund för den, skall ej dömas till ansvar.

Det finns ett antal färska exemepl på när en författare använt verkliga personer i en skönlitterär text (Stieg Larsson tar in Paulo Roberto, t.ex.) och i några fall har också debattens vågor gått höga (Alexander Ahndorils bok om Ingemar Bergman och nu senast Maja Lundgrens "Myggor och tigrar" har ju väckt en del uppståndelse), men eftersom det i de flesta fall rör sig om diskussioner som inte leder till tvister som avgörs i domstol finns mycket begränsad rättspraxis som kan ge en närmare belysning av exakt var gränserna går för förtal i tryckt skrift. Man kan således inte säga så mycket mer än att det kan finnas anledning att fundera en extra vända om den person man tar med är beskriven på ett negativt sätt.

Det skall avslutningsvis bara kommenteras att det finn viss annan lagstiftning som teoretiskt skulle kunna bli relevant, exemplevis "lagen om namn och bild i reklam", men i praktiken torde det alltså vara Tryckfrihetsförordningen som är av intresse."

Hoppas att du bliev nöjd med det här svaret.

Lycka till med ditt författande!

Kramisar från Kim


Hej! Jag har läst rättså många böcker om Ramona och Theo. Har du gjort några andra böcker om något annat änn om dem? Kan du isåfall ge mig nått tips? Ha de bra!

/ Jonna, 12 år från Hjärup

Hej Jonna

Har du läst alla åtta böckerna om Theo och Ramona? Gå in på min hemsida www.kimselius.se och se om det är någon du har missat. Du vet väl att "Giljotinen" och "Snapphanar" nu finns som ljudböcker. Snart kan du lyssna på dem på min hemsida.

Jag har faktiskt gjort många fler böcker än Theo och Ramona-serien. Men de ligger fortfarande i min byrålåda i manusform, eftersom de ännu inte har blivit trycka som böcker. Men de kommer också. Det är bland annat en serie som utspelar sig på Nya Zeeland, en Fantasyserie och många, många andra böcker. Håll utkik efter dem på min hemsida, där dyker de alltid upp när de är på väg att komma ut i bokhandeln.

Kramisar Kim


Hej! Jag undrar hur du kommer på allt igentlligen??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

/ Matilda Johansson, 11 år från vänersborg

Hej Matilda

Mina idéer dyker för det mesta upp när jag sover. Men även många gånger när jag är ute på promenad med mina hundar, eller när jag rensar ogräs i rabatterna. Ibland kan det vara något jag ser på tv, ibland något jag hör någon säga.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Franska revolutionen inför min bok "Giljotinen". Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna
faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Kramisar Kim


hur är det att va förfatare

/ My Larshagen, 9 år från sverige

Hej My

Jag debuterade julen 1997 som författare. Det var helt fantastiskt eftersom min debutbok sålde i 11.000 första veckan. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker på ett år. Det gjorde att massmedia skrev mycket om mig och kallade mig för "Blekinges Astrid Lindgren", eftersom jag bor i Blekinge.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

Jag älskar att vara författare.

Kramisar från Kim


hej jag undrar hur dete att skriva så många böker hur hinner du

/ mikaela persson, 10 år från skånem

Hej Mikaela

Jag älskar att läsa och skriva och bestämde mig redan när jag var åtta år för att jag skulle bli författare. Inne i mitt huvud snurrar fantasin ständigt och jag hinner aldrig skriva ned alla de berättelser som finns där.
Förutom de åtta historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona som finns att köpa i bokhandeln, ligger det ytterligare 18 färdiga böcker i mina byrålådor.

Mina böcker har blivit otroligt populära och läses av alla åldrar. Jag tror att mina böcker har blivit populära på grund av att jag skriver böckerna till mig själv. De är något jag själv vill läsa. Böcker som är spännande från början till slut. Dessutom skriver jag direkt från hjärtat och låter fantasin flöda, utan att tänka på stavning, grammatik etc. Det får komma sedan, när jag läser igenom berättelsen efter att den är klar.

Vill ni veta mer om mig och mina böcker kan ni gå in på min hemsida www.kimselius.se

Kramisar från Kim


hej!igen.
jag undrar om jag kan få din e-mail?????
skriver du om hundar?????

/ Evelyn matilda pålsson, 9 år från N Rörum

Hej Evelyn

Du hittar min e-mail adress på min hemsida www.kimselius.se Där kan du också läsa utdrag ur mina böcker, och lyssna på dem.

Min debutbok "Tillbaka till Pompeji" skrev jag enbart för att jag ville rädda livet på en hund som hade dött i ett vulkanubrott. Har nästan alltid hundar med i mina böcker OCH hästar, eftersom jag älskar djur.

Kramisar Kim


hej kim jag älskar häst böker jag kanse kommer att skriva nåra böker .
Jag undrar hur hinner du skriva alla böker har du ingen annat jobb.
men jag skulle villja ha din e_mail adress jag älskar att göra böker.

jag hoppas att du svara min fråga

/ mikaela persson, 10 år från skåne

Hej Mikaela

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag debuterade julen 1997 som författare. Det var helt fantastiskt eftersom min debutbok sålde i 11.000 första veckan. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker på ett år. Det gjorde att massmedia skrev mycket om mig och kallade mig för "Blekinges Astrid Lindgren", eftersom jag bor i Blekinge.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

Som du förstår hinner jag inte med något annat arbete, eftersom mitt författarskap tar all min tid och även är min försörjning.

Jag älskar att vara författare.

Jag önskar dig all lycka till med ditt skrivande. Hör av dig om du har några fler frågor.

Min e-mail adress hittar du på min hemsida www.kimselius.se

Kramisar från Kim


hej!


det är jag igen, jag bara undar din e- mail. det skulle vara kul och prata med dig. jag har inte hunnit läsa så mycket. men vi har många Kalle ankas pocket hemma. jag håller på att läsa dem. sen ska jag fråga mamma om bibilotekskort. så kan jag låna böcker från bibiloteket!

hejdå!

/ Nellie, 9 år från Stiberg

Hej Nellie

Min e-mailadress hittar du på min hemsida www.kimselius.se Men det går lika bra att ställa dina frågor här på ungafakta så att andra får ta del av dem.

Jättebra om du får bibliotekskort så att du kan låna böcker. En helt ny värld kommer att öppnas för dig när du får bibliotekskort.

Kramisar Kim


hur många böcker finns det?

/ Maja Wahlberg, 8 år från Jönköping

Hej Maja

Det finns så otroligt många miljoner böcker över hela världen att det inte finns någon sammanställning på hur många böcker det finns. Men många, många är det!

Kramisar Kim


hur skapades böker.

/ maja wahlber, 8 år från jönköping

Hej Maja

Författaren skickar sitt manus, pappershögen med berättelsen, till förlaget. Där är det först en person som kallas redaktör som läser det. Om den personen tycker om det författaren har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om berättelsen kontaktar de författaren och ber att få publicera/ge ut berättelsen/trycka boken.

Om de skickar tillbaka manuset till författaren behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får författaren tillbaka sitt manus ska han/hon alltså inte ge upp, utan sätta sig ner och läs igenom det igen, se om det gör att förbättra manus och skicka det till något annat förlag.
Om manuset blir antaget börjar arbetet med boken: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Författaren får royalty på försäljningen. Det innebär att författaren får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Författaren kan också trycka sina böcker på Print-On-Demand. Då betalar författaren allt själv, men han/hon behöver bara trycka upp så många böcker han/hon vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna.
Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. På nätet hittar man några print-on-demandtrycker t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga.

Kramisar Kim


hur får man såna bra ideer

/ emelie, 9 år från sverige

Hej Emelie

Jag har begåvats med otroligt mycket fantasi, vilket hjälper mig att skriva mina böcker. När jag var i din ålder skrev jag inte så långa berättelser, men med åren blev de längre och längre och mer och mer spännande. Har du kanske läst mina böcker? Är du nyfiken på dem gå in på www.kimselius.se och titta under "böcker" så får du se vad jag har skrivit och vad de handlar om. Tror att du skulle tycka om "Tillbaka till Pompeji" eller "Häxjakten"...

Kramisar från Kim


Hej..

Jag har skrivit en bok, en barnbok..
och har nu en liten fråga till en författare..

Jag undrar om man ska skicka in sitt manus till ett förlag eller flera??!
Med andra ord, om jag skickar in mitt manus till tre olika förlag, samtidigt.. och två av dom nappar..
Vad händer då??

Mvh Sanna

/ Sanna från Landskrona

Hej Sanna

Du ska skicka in till så många förlag som möjligt. För det kan ibland ta flera år innan du får svar ifrån förlagen. De får mängder av manus och ibland tar det lång tid för förlaget att besvara alla brev med manus.

Om två förlag nappar på ditt manus är det bara att bli glad och ta det förlag som känns bäst för din del. Och tacka nej till det andra förlaget med hänvisning om att du redan har fått ditt manus antaget.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hejsan Kim!

Jag har en fråga som gäller några böcker.
vem har skrivit boken Fråga alice?
eller som den heter på Englich, GO ask alice!

Thankfull for answer!

/ Emma Andersson från e-tuna

Hej Emma

Molle Kanmert Sjölander har skrivit "Fråga Alice".

Kramisar Kim


Hej igen.Detta är ju den 3 frågan men jag vet ju inte var du ska va?
När du singnerar bökerna behöver jag köpa en av dina böcker eller har du böcker där som man får av dig?.Som du signerar alltså?så var ska du va det är nog den viktigaste frågan

/ Samuel, 10 år från Asarum i Blekinge

Hej Samuel

För att hitta signeringstider kan du gå in på startsidan på min hemsida. Men jag kan tipsa dig redan nu om att den 24 november 11.00-13.00 är jag på Ronneby Bokhandel i Ronneby. Den 29 november 16.00-20.00 är jag på Lundins Bokhandel i Karlshamn.

Det är bokhandlarna som säljer böcker. Du kan köpa dem och jag signerar dem till dig. Vill du bara komma in och få en autograf i en tidigare köpt bok eller på ett papper går det också bra.

Vi ses!

Kramisar Kim


1.hej var bor han som har gjort Ranma?
2.hej kan du ge mig en hemsida där många manga fans brukar vara.

/ Erik, 11 år från Lillkyrka

Hej Erik

Rumiko Takahashi, född 10 oktober 1957, är en av Japans allra främsta mangaförfattare. Takahashi har sålt över 100 miljoner seriealbum och är en av Japans rikaste kvinnor. Tyvärr hittar jag inga uppgifter på var hon bor.

www.animanga.nu Här hittar du massor av länkar angående manga.

Kramisar Kim


lätt bok

/ mahad, 14 år från addis abeba

Hej Mahad

Här är några förslag på lättlästa böcker: "En i gänget" av Vivian French, "Gangsterbröder" av Nigel Hinton, "Johnny Delgado - privatdetektiv" av Kevin Brooks, och "Jag ska döda dom!" av Eva Wikander.

Dessutom finns böckerna av "Habib" av Douglas Foley. De är lite tjockare och inte så lättlästa. Men kanske något att ta till när du vill komma vidare i läsningen.

Ha det så bra.

Kram Kim


hej! jag undra hur många böcker har du skrivit? jag har träffat dig!

/ lina, 13 år från rävemåla

Hej Lina

Vad roligt att vi har träffats. Kanske vi ses igen? Om du går in på min hemsida så ser du att jag snart ska signera i Ronneby och därefter i Karlshamn, där är inte tiden utlagd ännu, men det är den 29 november 16.00-20.00 i Karlshamn.

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut åtta böcker i min historiska äventyrsserie:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne
om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona.
Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut
ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs
de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona
stupade till marken...

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Förmodligen för att böckerna är så otroligt spännande att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna står som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många andra ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Mina böcker finns även på biblioteken. Om de inte har böckerna på just ditt bibliotek kan du be dem låna hem dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker
som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

Mina böcker finns att köpa hos alla bokhandlarna. Om boken är slutsåld kan du beställa den. Du kan även köpa mina böcker på internet: t.ex. hos www.adlibris.se, www.bokus.com, www.internetbokhandeln.se m.fl.

"Snapphanar" och "Giljotinen" finns även som CD-böcker.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji". Snart kan du även lyssna på smakprov ur "Snapphanar" och "Giljotinen".

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB