Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej jag skulle vilja veta mer om Annika Thor vart hon föddes hur hon hade det och så!!

/ Josefine, 14 år från östersund

Hej Josefine

Annika Thor föddes 1950 och växte upp i en judisk familj i Göteborg. Hon har arbetat som bibliotekarie och kultursekreterare, och är verksam som författare samt frilansskribent med inriktning på film, media och barnkultur. Annika skriver också dramatik och filmmanus, ofta för barn och ungdom. Hon bor tillsammans med sin familj i Stockholm.

Annika Thor är en av våra främsta barn- och ungdomsboksförfattare. Hennes böcker har sålts till ett flertal länder och har även filmatiserats och bearbetats för radioteater. Thor har mottagit många priser och utmärkelser för sitt författarskap, både i Sverige och utomlands. Några av hennes priser: Schullströmska priset för barn- och ungdomslitteratur (från Svenska Akademien, för samlad produktion), Prix Tam-tam du Livre de Jeunesse 2003, Astrid Lindgren-priset 2000 för sin samlade produktion, Janusz Korczak-medaljen 2000 för böckerna om Steffi och Nelli, Deutscher Jugendliteraturpreis 1999 för "En ö i havet", Nils Holgersson-plaketten 1999 för "Havets djup", Nordiska skolbibliotekarieföreningens Barnbokspris 1999 för sin samlade produktion, Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 1997: "Sanning eller konsekvens".

Annika Thor debuterade som författare 1996 med "En ö i havet", en kritikerrosad skildring av två judiska flyktingflickor som kommer från 40-talets Wien till den Göteborgska skärgården. Boken blev nominerad till Augustpriset som bästa barn- och ungdomsbok 1996, något mycket ovanligt för en debutbok. I juryns motivering står: "Med tolerans och återhållen sorg gestaltar Annika Thor två flickors dramatiska och vardagliga upplevelser under deras första år i Sverige. Gripande, men osentimentalt och sakligt, skildras systrarnas livsöden i skuggan av kriget". Boken följdes av "Näckrosdammen" (1997), "Havets djup" (1998) och den avslutande "Öppet hav" (1999), alla hyllade av såväl kritiker som läsare.

Kramisar från Kim


Hej jag unrar om du skriver om djur?

/ Daniel, 11 år från Höör

Hej Daniel

"Tillbaka till Pompeji", som var min debutbok, skrev jag för att jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Jag ville rädda den hunden, han såg ut att ha lidit väldigt mycket. Därför skrev jag "Tillbaka till Pompeji". Boken handlar mycket om hunden Pluto, men även om Theo och Ramona. Sedan har det blivit flera böcker om Pluto, Theo och Ramona. Gå in på www.kimselius.se får du se alla mina böcker. För det mesta har jag alltid med något djur i mina böcker, eftersom jag älskar djur.

Kramisar Kim


Hejsan jag undrar om du skulle komma till korpadalsskolan i Asarum till 4:a.
Jag vill gärna träffa dig och få din autograf och snacka.
Jag älskar verkligen dina böcker=)

/ Samuel, 10 år från Asarum i blekinga

Hej Samuel

Om du vill att jag ska komma till din skola får du be din lärare boka ett föredrag genom Författarcentrum Syd. Adressen hittar du på min hemsida www.kimselius.se

Snart ska jag komma till Karlshamn och signera böcker. Kanske kan du komma dit och träffa mig för att få en autograf och prata en stund? Håll utkik på startsidan på min hemsida så ser du vilken dag och tid jag kommer till Karlshamn.

Tack för att du tycker så mycket om mina böcker, det gör mig jätteglad! Hoppas att vi ses.

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Min lilla fråga är om du kommer ut till skolor och pratar ibland? Har du överhuvud taget varit ute i någon skola alls, och pratat med dem om att skriva?
Hej då!

/ Hanna, 12 år från Kristianstad

Hej Hanna

Visst reser jag runt och föreläser i skolor. Det är en stor del av mitt arbete. Senast i fredags var jag uppe i Stockholm i och föreläste i en skola.

Om du har funderingar över att försöka få mig till din skola ska du be din lärare att gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du var man bokar mina föredrag.

Kramisar Kim


har du några barn.

/ Danijel, 11 år från Eslöv

Hej Danijel

Jag har fyra pojkar, varav en heter Daniel. De andra heter Patrik, Fredrik och Christian.

Kramisar Kim


Var bor du?
Villken bok gick snabbas att skriva och vad hete den boken?
Vilken bok är populärast?
Hur många fans har du?


//Esther.F 10 år

/ Esther.F, 10 år från troedsberga

Hej Esther

Jag bor i Blekinge.

Den bok som gick fortast att skriva heter "Jag är ingen häxa". Att den inte tog så lång tid beror på att jag hade läst in fakta inför en Snapphanebok och det var samma tidsperiod.

Just nu är det min nya bok "Giljotinen" som säljer mest. Men "Tillbaka till Pompeji" säljer otroligt bra.

Vet inte hur många fans jag har. Jag får mängder av brev och mail och har en fanklubb. Adressen till den hittar du på min hemsida www.kimselius.se

Kramisar Kim


håller du på att skriva en bok nu?
vilken av böckerna du skrivit gillar du mest?
läste du mycket när du var yngre?
har du några syskon och hur många isåfall?
har du något smeknamn isåfall vad?
ungefär hur många sidor har dina böcker?

/ Robin, 11 år från Riseberga

Hej Robin

Visst håller jag på med en ny bok, jag skriver alltid på en bok, eller flera böcker!

Min favoritbok bland mina egna böcker är absolut "Giljotinen". Det är den absolut bästa bok jag någonsin skrivit. Jättespännande, otäck och med oväntade händelser. Det är också den längsta av alla mina böcker. Den är på
312 sidor. På min hemsida www.kimselius.se kan du läsa mer om boken.

Jag läste otroligt mycket när jag var yngre. Jag fick alltid böcker i födelsdagspresent eller julklapp och så var jag en flitig besökare på biblioteket.

Jag har tre syskon. Men det är bara två som fortfarande lever.

Ibland kallar mina vänner mig för "Kimsan".

Mina böcker är på mellan 186-312 sidor. Stor variation med andra ord!

Kramisar från Kimhej,
Vilken bok över huvudtaget gillar du mest?

Har du rest mycket? vilken resa tycker du var bäst?

Hardu någon idol?

/ joakim, 10 år från färingtofta

Hej Joakim

Min favoritbok bland mina egna böcker är absolut "Giljotinen". Det är den absolut bästa bok jag någonsin skrivit. Jättespännande, otäck och med oväntade händelser. Det är också den längsta av alla mina böcker. Den är på
312 sidor. På min hemsida www.kimselius.se kan du läsa mer om boken.

Eftersom jag åker på researchresor inför mina böcker har jag rest mycket. Den bästa resan var till Egypten inför min bok "Faraos förbannelse".

Nej, jag har ingen idol, bara människor jag ser upp till och respekterar.

Kramisar Kim


gillar du att läsa dina böcker?
vad gjorde du innan du var författare

/ Samuel ström , 9 år från hörby

Hej Samuel

Javisst tycker jag om att läsa mina egna böcker, annars hade jag inte skrivit dem. Alla böckerna har jag skrivit till mig själv, något som jag vill läsa.

Jag har skrivit sedan jag var åtta år, men innan jag kunde försörja mig som författare arbetade jag med ord, på tryckeri, på reklambyrå, på Göteborgs-Posten med mera.

Kramisar från Kim


hej Kim M Kimselius!jag har nåra frågor.

jag vill kanske bli författare, och skriva om COHKLAD, är det en bra ide?
hur många böker har du typ gort?
jag vill gärna kunna skriva nåt spännande, men det går nästan alltid snet, kan du hjälpa mig med att komma på nåt spännande?

/ Evelyn matilda pålsson, 9 år från N Rörum

Hej Evelyn Matilda

Jag tycker det låter alldeles utmärkt att du ska skriva om choklad, kanske tycker jag så eftersom jag älskar choklad. Har du sett filmen "Chocholat"? Eller kanske läst boken? Det är en jätterolig bok och en otroligt fascinerande film.

Jag har skrivit åtta böcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen". Om du går in på min hemsida www.kimselius.se kan du läsa smakprov ur samtliga böcker och dessutom lyssna på smakprov ur någon av böckerna.

Det första tipset jag vill ge dig är att läsa så många spännande böcker du kan. Då får du idéer och ser också hur böckerna är uppbyggda. Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan börja med att läsa någon av dem. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom.

När du väl börjar skriva din berättelse är det några saker du bör tänka på:

Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök hålla spänningen genom hela boken, börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Skriv från hjärtat: skriv det DU vill läsa! Då ska du se att det blir en jättebra bok.

För mer tips, se tidigare svar här på ungafakta, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se/Kimsskrivtips.

Lycka till med dina berättelser.

Kramisar från Kim


Tjena!
Jag har några frågor till dig.
1.Jag tycker om att skriva, men de blir alltid bara 1-2 sidor. Hur gör du för att få långa berättelser?
2.Var får du din insparation?
3.Hur får du en bok riktigt spännande?
4.Hur är det att vara författare?
5.Hur ser en vanlig dag ut för en författare?

Tack!

/ Sara Olivia Pålsson, 11 år från N rörum, Skåne

Hej Sara Olivia

1. För att få långa berättelser arbetar jag med "Gula lappar" ungefär som tankekarta, om du har arbetat med det. Så här gör du: Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som
ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser,
människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg
till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning
du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att
skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det
på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om
det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender,
till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på
lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person
du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under
tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt
omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det
är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av
berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har
skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som
jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner
avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör
inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart
för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså
hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker
mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen
längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt
vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet,
t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska
handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst
klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel,
händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt
försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag
då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna
faktiskt har funnits på riktigt.

2. Mina idéer dyker för det mesta upp när jag sover. Men även många gånger när jag är ute på promenad med mina hundar, eller när jag rensar ogräs i rabatterna. Ibland kan det vara något jag ser på tv, ibland något jag hör någon säga.

För att få idéer och mer inspiration vill jag uppmana dig att läsa så mycket du bara hinner med. Då väcks skrivglädjen inom dig OCH inspirationen.

3. Jag slutar varje kapitel så spännande att man måste fortsätta läsa nästa kapitel också, och nästa, och nästa... Kanske har mina böcker blivit så spännande eftersom jag lyckats välja spännande ämnen att skriva om. Fast egentligen beror det nog mest på att jag skriver böckerna till mig själv, jag skriver en bok som JAG vill läsa och jag älskar spännande böcker. Till en del tror jag också att det beror på att jag fortfarande har den där lilla åttaåringen inom mig, hon som drömmer om att bli författare och inte riktigt har förstått att hon har blivit det!

4. Jag debuterade julen 1997 som författare. Det var helt fantastiskt eftersom min debutbok sålde i 11.000 första veckan. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker på ett år. Det gjorde att massmedia skrev mycket om mig och kallade mig för "Blekinges Astrid Lindgren", eftersom jag bor i Blekinge.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

Jag älskar att vara författare.

5. Egentligen finns det inga vanliga dagar för författare, eftersom alla dagar är så olika. Det beror på att man som författare reser runt och föreläser över hela Sverige. Dessutom reser man runt och signerar sina böcker i bokhandeln eller på bokmässor. Man får skriva autografer, blir intervjuad i tv/radio/tidningar. Får vara med i många roliga tv/radio-program.

Eftersom jag skriver historiska äventyrsböcker baserade på riktiga historiska händelser och riktiga platser reser jag runt till alla de ställen jag ska skriva om.

När jag inte gör allt det här då går jag upp tidigt. Tar en promenad med mina hundar, sätter mig och besvarar alla mail och brev och alla frågor på Ungafakta. Det tar oftast hela förmiddagen. Därefter är det lunch och ny promenad med hundarna. Sedan är det dags att sätta mig att arbeta med min bok, om jag har tur och inte telefonen ringer eller att det har varit så många mail/brev och frågor att jag inte hunnit bli klar. Ibland läser jag in fakta inför det ämne som min bok ska handla om, ibland sitter jag och bläddrar i alla mina anteckningar, tittar på alla foton jag tagit på min researchresa och så skriver jag. För det mesta arbetar jag till sent på kvällen, efter att ha gjort ett avbrott för middag och lite puss och kram med hundarna och ännu en promenad.

Låter det roligt att vara författare? Det tycker i alla fall jag. Jag älskar att vara författare!

Kramisar från Kim


hej!

jag heter Nellie och jag funderar på att bli författare. jag skriver lite berättelser hemma på vår dator.
jag har några frågor till dig.

vad brukar du skriva om?
skriver du förhand eller på dator?
hur ofta börjar du på en ny bok?
för mig brukar det vara svårt att komma på vad det ska handla om, hur kommer du på vad den ska handla om?

hemma brukar jag skriva om tjejer som är nya i skolan, och så blir dem mobbade. jag vill komma på något nytt. har du en ide?

Hejdå!

/ Nellie Stiberg, 9 år från Osby

Hej Nellie

Om du går in på www.kimselius.se kan du läsa smakprov ur de böcker jag har skrivit: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen". Det är historiska äventyrsböcker där man lär sig mängder av historia samtidigt som man läser en otroligt spännande berättelse.

Jag skriver både för hand och på datorn. Beror på om jag är hemma eller ute och reser. Hemma är det datorn och på resor är det papper och skrivbok som gäller.

Jag påbörjar minst en ny bok per år, ibland fler. Hittills har det kommit ut ungefär en bok per år.

Inspirationen kommer till mig när jag som minst anar det. Men för det mesta kommer det när jag sover. Eftersom jag skriver historiska äventyrsböcker är det inte så svårt för mig att hitta på vad jag ska skriva om. Jag bara väljer ett ämne som jag vill lära mig mer om och så läser jag mängder av faktaböcker innan jag skriver boken.

För att du ska utveckla din fantasi bör du läsa mycket. När du väl sätter dig för att skriva ska du tänka på att skriva från hjärtat, till dig själv, om något som DU vill läsa! Lycka till!

Kramisar från Kim


Är det roligt att skriva böcker?
Vilken bok tog längst tid att skriva och trycka?

/ Natanael , 11 år från skåne

Hej Natanael

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

Jag älskar att vara författare.

Den bok som tog längst tid att skriva och trycka var min debutbok "Tillbaka till Pompeji". Det tog fem år att skriva den, därefter tog det runt fem år innan jag skickade in den till förlag och när de fått den tog det dem två år innan de bestämde att de ville ha den och därefter ytterligare två år innan boken blev tryckt.

Kramisar Kim


Vad brukar du äta?

/ joakim, 10 år från färingtofta

Hej Joakim

Jag tycker väldigt mycket om frukt och grönsaker, kyckling, bönor, linser, fisk och choklad.

Kramisar Kim


Skriver du om djur?

/ Daniel, 10 år från Höör

Hej Daniel

"Tillbaka till Pompeji", som var min debutbok, skrev jag för att jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Jag ville rädda den hunden, han såg ut att ha lidit väldigt mycket. Därför skrev jag "Tillbaka till Pompeji". Boken handlar mycket om hunden Pluto, men även om Theo och Ramona. Sedan har det blivit flera böcker om Pluto, Theo och Ramona. Gå in på www.kimselius.se får du se alla mina böcker. För det mesta har jag alltid med något djur i mina böcker, eftersom jag älskar djur.

Kramisar Kim


Vad brukar du göra på fritiden?

/ joakim, 10 år från färingtofta

Hej Joakim

När jag inte skriver böcker, reser runt och föreläser och signerar, är jag ute och promenerar med mina hundar medan jag funderar på vad jag ska skriva när jag kommer hem. Eller så är jag ute och arbetar i trädgården, medan jag funderar över vad jag ska skriva när jag kommer in igen. Med andra ord kretsar hela mitt liv runt mitt författarskap och mina böcker.

Kramisar från Kim


Kan du koma till oss på Backaboskolan SNÄLLA!!!!!! Ing-marie är min lärare.Vad betyder M?

/ Christoffer, 9 år från Karlskrona

Hej Christoffer

Du får be din lärare Ing-Marie att hon kontaktar Författarcentrum Syd för att boka ett författarbesök av mig. Adressen hittar du på min hemsida www.kimselius.se.

M står för Mystisk, Mångkunnig och Magisk!

Hoppas att vi ses!

Kramisar från Kim


Vilka linger kan man välja om man ska bli författare?

/ Julia, 8 år från Småland

Hej Julia

Det finns många olika vägar att gå för att bli författare. Det finns speciella skrivarlinjer på Folkuniversitetet och Folkskolorna. Men det viktigaste du ska tänka på nu i din ålder är att du ska läsa och skriva så mycket som möjligt för att utveckla språket. Man behöver inte ha någon speciell utbildning för att bli författare, det viktigaste är att man brinner för att skriva!

Lycka till!

Kramisar Kim


från vilket land kommer folksagan vanten

/ elin, 11 år från arboga

Hej Elin

Folksagan "Vanten" kommer från Ukraina. Det är en av mina favoritsagor.

Kramisar Kim


kan jag få fakta om delfiner?

/ fanny, 11 år från sverige

Hej Fanny

Du har frågat fel expert. Gå in på panelen igen och titta efter vem du ska ställa denna fråga till. Jag besvarar "författar"-frågor. Hur man skriver längre berättelser m.m.

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB