Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej!

Jag har en fråga om man håller på med en bok, och man har en massa ideér och man blir jätte motiverad. (det är mest när jag ligger och tänker precis när jag ska sova) Men sen när man ska sätta sig och försöka skriva så blir man hur uttråkad som helst och man vill bara göra annat, Hur blir man motiverad igen?

MVH// Matilda

/ Matilda, 12 år från Hedemora

Hej Matilda

Om du känner som så kanske du helt enkelt inte är tillräckligt motiverad för att skriva. Eller så har du för mycket energi i kroppen så att du inte har lust att sitta still. Om jag känner att motivationen försvinner, då lämnar jag inte datorn utan tittar igenom mina "Gula lappar" och funderar på min berättelse. Oftast dyker motivationen upp lika fort som den försvann. Kanske du ska börja skriva "Gula lappar" innan du börjar skriva din berättelse. Du gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji" som jag har läst in. Du kanske även blir motiverad att skriva.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Hej. jag undrar om du har läst peter hööks bok den tyssta flickan var den bra eller?

/ Linnea i sköllersta, 18 år från örebro

Hej Linnea

Nej, jag har inte läst Peter Hööks bok. Om du söker på författarens namn och titeln på Googles kanske du hittar recensioner på boken. Eller hör med din bibliotekarie, hon/han kanske har läst boken och kan rekommendera den.

Kramisar Kim


Hejsan Kim! Jag har skrivit hästberättelser och noveller sen 2 år tillbaks och alla som har läst dem har sagt att dom är jättebra. Så nu undrar jag:
1. Vilka bolag är bäst att vända sig till? Jag menar man skickar väl inte in till Rabén&Sjögren direkt?
2. Kan man försörja sej på att bara jobba som författare?
3. Jag ritar oxå omslagen och bilder i berättelsen och får man göra det om man skriver en bok?`

Kjamizar Lisa

/ Lisa, 12 år från Sverige, gotland

Hej Lisa

1. Jovisst kan du skicka in till Rabén & Sjögren direkt. Men skicka även till andra förlag. Gör så här när du ska se ut de förlag du ska skicka till: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

2. Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

3. Oftast vill förlaget själv bestämma omslag och illustrationer. Men om du är duktig på att teckna kanske de vill använda sig av ditt material.

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort. Kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Hej Kim! Dina böcker verkar bra, ska nog läsa de men just nya har jag två nya som väntar på att bli slukade..
Till skaen. Först tackar jag för svaren du gav mig ett år tidigare, om boken och det. Som jag sa, så förlorade jag boken pga ett dåligt program och en för gammal dator. Nu har vi en ny dator att skriva på och jag sparar med jämna mellanrum. Titeln jobbar jag på, den behöver ju inte bestämmas det första man gör. Men en fråga: blir andra försöket bättre!

Själv tror jag det, eftersom jag känner mig säkrare på vad jag skriver nu, än hur det gick förra gången. Det belv så kluddrigt. Nu vet jag att den som läser kan förstå det den läser, bättre. Men det är titeln. jag är så dålig på att komma på titlar. Jag minns vad du sa förra gången, jag provade tänkte och provade igen, men ingen passade in! Hur gör du för att komma på titlar!

MVH// vanja, jag älskar att skriva.

/ Vanja, 11 år

Hej Vanja

Du har rätt i att böckerna blir bättre och bättre. Det beror på att du utvecklas som författare och förmodligen alltid kommer att känna att varje ny berättelse är bättre än den förra. Så känner jag när det gäller mina böcker.

Det är svårt att hitta på titel, tänk på att den inte ska bli för lång, den ska locka läsaren att välja just din bok, det innebär att titeln ska låta spännande. "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen"... Tycker du att någon av dessa titlar lockar dig att vilja läsa böckerna? Det är så mina böcker heter. Om du ser på titlarna, som är skrivna i den ordning böckerna är utkomna, så ser du att jag i början har långa titlar, men de senaste böckerna har bara ett enda ord. Väcker de ändå läslust inom dig? Hjälper det dig att fundera ut en titel på din berättelse?

Du kan också ta hjälp av dina vänner. Berätta lite grann om vad din berättelse handlar om och hör med dem om de har något förslag på titel. Eller... säg vad du tror att du tänker döpa boken till, så kanske de kommer med andra förslag.

Lycka till, både med val av titel och med ditt författarskap.

Kramisar från Kim


vam uppfan glödlampan??

/ sara, 11 år från uppsal

Hej Sara

Du har frågat fel expert. Gå in på panelen igen och titta efter vem du ska ställa denna fråga till. Jag besvarar "författar"-frågor. Hur man skriver längre berättelser m.m.

Kramisar Kim


ÄR DET MYCKET JOBB MED ATT VARA FÖRFATTARE???? vad har du skrevit för böcker??????????? har du skrivet nåra spännande???+ kan man köppa dina böcker????????????????? cvar kan man köppa dom om man vill ha nån bok du skrevit?????????????? med vänliga hälsningar my ha en skön sommar

/ MY NILSSON, 11 år från MIN MAMMAS MAGE

Hej My

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar . Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare.

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sju böcker i min historiska äventyrsserie, (den åttonde kommer i augusti och heter "Giljotinen". Den handlar om franska revolutionen):

"Tillbaka till Pompeji": Handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen": År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Hör av dig igen när du har läst någon av böckerna. Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

Mina böcker finns att köpa hos alla bokhandlarna. Om boken är slutsåld får du beställa den. Du kan även köpa mina böcker på internet: t.ex. hos www.adlibris.se, www.bokus.com, www.internetbokhandeln.se m.fl.

"Snapphanar" och "Giljotinen" kommer även ut som CD-böcker i augusti.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim


hej !!

jag undrade bara om du har några tips hur man ska göra när man ska skriva en skräck Novell?? eller en skräck berättelser

/ Maria, 14 år från höör

Hej Maria

När man skriver en skräcknovell är det viktigt att bygga upp spänningen så att läsaren förväntar sig att det ska hända något hemskt hela tiden, men... du måste hålla spänningen ända fram till slutet och först då höja spänningen till högsta punkt.

Här följer tips om hur du kan bygga upp din berättelse från start:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Alla mina böcker byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som jag fram till i maj tyckte var den absolut bästa bok jag någonsin gjort. Nu tycker jag så om min allra nyaste bok "Giljotinen", DEN är den absolut bästa jag har skrivit. Så tycker även mina korrekturläsare. (Men du får ge dig till tåls med att läsa boken, den kommer inte ut förrän 15 augusti.)

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du ha mer skrivtips eller veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji" som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Hej!
Först vill jag säga att dina böcker är jättebra men varför har du olikabokförlag?

/ Olga, 11 år från Nässjö

Hej Olga

Tack för dina berömmande ord. Det gör mig jätteglad att du tycker om mina böcker. Hoppas att jag har inspirerat dig att älska historia lika mycket som jag gör.

När jag debuterade julen 1997 med min debutbok "Tillbaka till Pompeji" kom jag ut på B. Wahlströms förlag, så även med boken "Jag är ingen häxa". Till min tredje bok fick jag en ny redaktör, hon ville ta bort allt historiskt, nästan alla miljöskildringarna och så ville hon göra om Theo och Ramona till två helt andra personer än de varit i de två första böckerna. Det kunde jag inte gå med på. Därför bröt jag med mitt förlag.

Numera ger jag ut mina böcker på eget förlag. De två första böckerna "Tillbaka till Pompeji" samt "Jag är ingen häxa" har jag gett ut på nytt på mitt förlag. Det är mycket jobb att ge ut på eget förlag, men också otroligt roligt. Om några veckor kommer min åttonde bok, "Giljotinen" från tryckeriet. Tusentals Giljotinen kommer hem hit till mig och jag får se alla dessa böcker. En mäktig känsla. Sedan försvinner de snart när bokhandlarna börjar beställa böckerna. Du kan redan nu beställa boken hos bokhandlarna, så lägger de in en beställning hos mig och du får boken så fort den har kommit från tryckeriet.

Eftersom jag ger ut på eget förlag kan jag bestämma helt och hållet vad jag vill skriva och när jag vill ge ut en bok. Har redan börjat på nionde boken i serien om Theo och Ramona.

Hör gärna av dig igen och berätta vad du tyckte om "Giljotinen". Den är den absolut bästa bok jag har gjort. Den är lång, på 312 sidor...

Kramisar från Kim


Hej!

jag har tre frågor.

1. är det lätt att bli författare?
2. är det inte jobbigt att skriva en bok med 199 sidor?
3. skriver man för hand eller skriver man en bok på datorn?

glad för svar mvh // madeleine

/ madeleine , 12 år från Sverige

Hej Madeleine

1. Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

2. Personligen tycker jag inte att det är jobbigt att skriva en bok på 199 sidor. Min nya bok som kommer ut i augusti är på 312 sidor. Jag hade svårt att sluta skriva för jag hade så mycket att berätta. Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter, lite text då och då. Till slut har det blivit en tjock bok. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

3. Det är olika för olika författare. En del skriver bara för hand, en del skriver bara på datorn, andra skriver på skrivmaskin. Jag skriver både för hand och på datorn. Men i slutändan måste allt föras in på datorn för att berättelsen ska hänga ihop.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna, t.ex. "Jag är ingen häxa" "Faraos förbannelse" "Den gömda Inkastaden" "Vikingaträl" "Svarta Döden" "Snapphanar" och Giljotinen. Du kan även lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Jag undrar om det räcker med 4 A4 sidor, (på datorn) för att det ska bli ett lagom långt kapitel.

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina

Jovisst räcker det med 4 A4-sidor. 4 A-4sidor är ett lagom långt kapitel. Det är du som bestämmer längden på kapitlen. Ibland kanske du vill ha det längre, ibland lite kortare. Det gäller ju att sluta kapitlet spännande, då kan man inte bara avbryta för att man har nått upp till ett visst antal sidor, slutet på kapitlet måste komma naturligt.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Om man har skrivit en berättelse och skickar in den till exempelvis fem förlag och sedan vill tre av förlagen ha den... Vad gör man då?

Kram Elisabeth

/ Elisabeth, 14 år från Bollnäs

Hej Elisabeth

Om tre av fem förlag tackar ja till din bok ska du vara jätteglad! Då gäller det att välja det förlag som betalar dig bäst.

Oftast har man inte sådan tur att tre förlag lämnar besked samtidigt, vilket innebär att man direkt tackar ja till det första förlaget, för man blir så himlastormande lycklig över att få sin bok utgiven. När något annat förlag därefter visar intresse är det för sent eftersom du redan har lovat bort ditt manus till det förlag som kontaktade dig först.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim


´Hej igen, jo stycken som du nämnde tidigare är viktiga. Men hur skall dessa igentligen se ut?

så här?

blablablablablablablablablablablablablablablablablablablabla
blablablablablablablablablablablablablablablablablablablabla
blablablablablablablablablablablablablablablablablablablabla
blablablablablablablablablablablablablablablablablablablabla

blablablablablablablablablablablablablablablablablablablabla
blablablablablablablablablablablablablablablablablablablabla
blablablablablablablablablablablablablablablablablablablabla
blablablablabla

eller så här:
blablablablablablablablablablablablablablablablablablablabla
blablablablablablablablablablablablablablablablablablablabla
blablablablablablablablablablablablablablablablablablablabla
ablablablablablablablablablablablablablablablablablablabl
blablablablablablablablablablablablablablablablablablablabla
blablablablablablablablablablablablablablablablablablablabla

Den första har ju stycken, men den andra är ju bara indragen.... Han man ha som exempel 2?


/ Robin, 15 år från Västerås

Hej Robin

Det spelar ingen roll. Förlaget gör texten lättläst med rätt indrag när de gör en bok av din text. Gör som du själv tycker känns bäst.

Själv använder jag mig av indrag när det är nytt stycke och blankrad (en tom rad), när jag vill markera att det har gått en tid, att man ser berättelsen ur en ny persons synvinkel etc.

Du kan ställa in automatiskt indrag så att du slipper tabba dig fram för indrag. Det gör du högst upp på linjalen, genom att flytta den översta "klumpen" som markerar var texten börjar.

Lycka till med din bok!

Kramisar från Kim


Hej!
Jag undrar vad man behöver för att få en riktigt bra berättelse.
Mycket beskrivningar, en bra berättelse, bra karatärer... jag vet att det är mer saker man behöver i den men det orkar jag inte komma på nu.
Du förstår jag håller på med en "bok" typ som är klar. Men vad behöver man för att få den så bra så att den kan bli en bok?

Kramar Elin (Hoppas att jag blir en riktig författare någon dag).

/ Elin, 12 år från Sverige

Hej Elin

Det absolut viktigaste för att bli en bra författare är att skriva för sig själv, skriva direkt ur hjärtat och inte tänka på att någon annan ska läsa det. Låt orden flöda, bry dig inte om stavning, grammatik etc. Det kan du titta på när boken är klar. Det viktigaste är att hålla flödet igång och gå in i berättelsen helt och hållet. Då blir din berättelse jättebra! Här följer mer tips om hur du kan bygga upp en bok:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Alla mina böcker byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag bygger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som jag fram till i maj tyckte var den absolut bästa bok jag någonsin gjort. Nu tycker jag så om min allra nyaste bok "Giljotinen", DEN är den absolut bästa jag har skrivit. Så tycker även mina korrekturläsare. (Men du får ge dig till tåls med att läsa boken, den kommer inte ut förrän 15 augusti.)

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du ha mer skrivtips eller veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji" som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Hej Kim

Jag har en fråga jag och mamma funderade på länge igår kväll. Du sa att man skriver med dubbelt radavstånd, för att förlaget ska kunna göra små ändringar och även för mig själv att kunna göra ändringar för hand. Men när man skriver med dubbelt radavstånd blir det ju ett skapligt stort mellanrum mellan raderna. Låt säga att jag kanske har skrivit hundrafemtio A4-papper med dubbel radavstånd, och skickar det till ett förlag som godkänner mitt manus. När de trycker upp boken, blir ju den mycket kortare med tanke på att det dubbla radavståndet försvinner! Måste jag inte då skriva kanske tvåhundra till tvåhundrafemtio manussidor för att få den lika lång som när jag skrev den hemma i datorn? Jag vill gärna inte att min bok ska vara bara hundrafemtio sidor... Men samtidigt blir det väl fler sidor med tanke på att manussidorna är dubbelt så stora? Förut sa du också att en ungdomsbok och äldre har ungefär hundra-hundrafemtio manussidor... Gör det något om jag skulle skriva kanske tvåhundra-tvåhundrafemtio? Jag menar att jag inte ska göra det nu, jag bara undrar. Nu kanske det blev lite invecklat igen här med min fråga... Nåväl, jag vore tacksam för svar!

MVH

/ Stina, 15 år från Sverige, Gävle

Hej Stina

Nej då, din fråga låter inte invecklad. Eftersom boksidor både är kortare och smalare än ett A-4 ark får boken fler sidor än vad manusbladen är.

Det gör inget om du skriver fler manussidor än 100-150. Det viktigaste är att du gör en bra bok.

En del förlag vill ha unger lika många sidor på sina ungdomsböcker, eftersom det inte är alla barn/ungdomar som är duktiga på att läsa. De skräms bort ifall boken är för tjock och kan inte ens tänka sig att titta på baksidestexten när de inser att de måste läsa alltför många sidor.

Min nya bok, "Giljotinen", som kommer ut i Augusti är den längsta av mina böcker, den är på 312 sidor, som färdig bok, i manusblad 180 A-4 sidor.

Lycka till med ditt skrivande, för jag antar att du älskar att skriva och drömmer om att bli författare, precis som jag gjorde i din ålder. Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se

Kramisar från Kim


Hej Kim! Jag heter Lovisa och du har nog glömt mig. Jag var en tjej som bara pladdrade på hela tiden om frågor. Jag gick i en skola från Sölvesborg som hette Möllebacken. Jag hoppas du minns mig och har det bra.

P.S Själva frågan var: I vilken ålder började du skriva?

/ Lovisa, 12 år från Sölvesborg

Hej Lovisa

När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare. Då skrev jag kortare berättelser, men som jag tror var väldigt långa för att vara en åttaåring. Det var först när jag kom upp i din åler som jag började skriva riktigt långa berättelser.

Det var roligt att hälsa på i din skola. Hälsa dina vänner från mig.

Kramisar från Kim


Hej!
Dina böcker är JÄTTE-bra. De är nog de bästa jag läst!
Men jag undrar hur gamla Theo och Ramona är?

/ Ellen, 12 år från Västerås

Hej Ellen

Tack så väldigt mycket för att du tycker att mina böcker är så bra.

Jag har faktiskt inte satt någon ålder på Theo och Ramona. De får den åldern som läsaren sätter på dem. Vilket kan variera en hel del beroende på hur gammal man är när man läser böckerna.

Som det ser ut just nu så kommer jag upp till Västerås den 22 september och föreläser på Kulturnatten. Du får hålla utkik i VLT, där ser du när jag kommer och var jag finns. Kanske vi ses då?

Nu kommer snart åttonde boken i Theo- och Ramona-serien ut, "Giljotinen". Otroligt spännande OCH otäck bok. "Snapphanar!" och "Giljotinen" kommer även ut som ljudböcker i augusti.

Vi ses kanske till hösten!

Kramisar Kim


Heej Kim!

Jag vill skriva historia. Men jag vet inte vad jag vill skriva om.
Jag vill skriva om "fantasy" det är jag säker på.
Men jag vet inte vad den ska handla om och vad jag ska skriva om och sånt.
Snälla ge mig lite tips på hur jag kommer på vad jag vill skriva om!

/ Emilia, 12 år från sverige,visby

Hej Emilia

Om man vill utveckla sin fantasi och lättare komma på vad man ska skriva, bör man läsa många böcker. Det är dessutom viktigt att man läser olika typer av böcker och inte fastnar i en genre. Med det menar jag att om du älskar att läsa kärleksberättelser eller fantasyböcker, kanske du ska pröva på att läsa till exempel historiska äventyrsböcker, deckare etc. Då väcks fantasin och berättelserna flödar genom fingrarna.

För mig är det inga svårigheter att komma på en berättelse. Jag älskar att vara författare. Berättelserna bara sprudlar i mig och jag känner att är det svårt att få tiden att räcka till för att skriva ned alla de berättelser jag har inom mig. Prova gärna att läsa några av mina spännande historiska äventyrsböcker. För mer information om böckerna gå in på www.kimselius.se Du ska se att du får massor av inspiration när du läst böckerna!

Lycka till!

Kramisar Kim


Jo, du känner kanske inte igen mig, men jag jag har frågat dig flera gånger tidigare. Jag undrar en sak, du sa att man kan ha radavstånd när man skriver. Jag undrar varför, skam man också ha stycken i texten. Och så undrar jag, när förlagen ändå redigerar texterna behöver man väl inte skriva stycken.

Dessutom undrar jag, jag gillar att skriva jätte mycket. Men ibland blir det så att man känner sig lite, ja, att man är tröttpå att skriva vid den tidpunkten just. Brukar du känna att du skriver, men blir aldrig nöjd. Ska man skriva då? För vid dessa perioder (egentligen säger jag period eftersom det låter kul) men det kan vara länge eller bara i en timme, Iallafall, I dessa perioder blir det ju bara fel när man skriver. Ska man tvinga sig vid datorn eller ska man vänta tills man får lust? Hur gör du? För ibland känns det om att man sitter på en pinne och vet inte vart man ska gå.... Då brukar jag vänta... men ibland.... ja... nu känns det så där... man känner sig rastlös och kommer ingenstans, som sagt, ska man fortsätta skriva eller vänta? Hoppas du förstår vad jag menar, jag kan vara otydlig ibland vid det här humöret.

/ Robin, 15 år från Västerås

Hej Robin

Förlaget vill att du ska bygga upp din berättelse så att den är lättläst. Det innebär att de vill ha dubbelt radavstånd i texten, samt att du delar upp texten i stycken och gärna även i kapitel. Om det blir för mycket arbete för förlaget kanske de inte vill ge ut din bok.

Om du tycker att det är tråkigt att skriva, eller att det tar emot och inte alls blir bra... Då tycker jag att du ska avbryta skrivandet och göra något helt annat. Ta en promenad, det är min bästa "medicin". Då kommer idéerna flödande och när man kommer tillbaka in är skrivlusten där igen och fingrarna flyger över tangerna.

Du är inte alls otydligt, jag förstår precis hur du menar. Motion är jättebra mot rastlöshet, hjärnan mår bra av friskt syre och de endorfiner som bildas när man motionerar. Bryt dina arbetspass med motion så ska du se att det går mycket mycket bättre för dig. Det ska vara roligt att skriva!!!

Lycka till!

Kramisar Kim


Jag skriver på en bok som jag skrivit på i flera månader, men slutade ett bra tag. Jag visste inte om jag ville fortsätta, för alla mina kompisar sa att det är helt omöjligt att få en bok man skrivit själv tryckt och publicerad. Men jag hittade den här frågor-och-svar sidan, och fick minsann en massa hjälp och det har gjort att jag har börjat skrivit på min bok igen, och det är jag tacksam för.
Min fråga till dig är: Skriver du dina böcker i dåtid/nutid och använder du namn som "Ja det vill jag", sa Lisa, eller använder du jag-formen så det blir "Ja det vill jag", sa jag.. ? Eller till exempel när det gäller andra personer, som "Nej, du får inte!", utbrast John, eller pronom-formen så det blir "Nej, det får du inte!", utbrast han, om det till exempel bara handlar om två huvudpersoner i stora drag? Ojojoj, nu blev min fråga lite svår att förstå för dig kanske... det här blev mer invecklat än vad jag trodde. Men jag vore tacksam för svar!

MVH,
Stina

/ Stina, 15 år från Sverige, Gävle

Hej Stina

Det är klart att du kan få din bok utgiven när du är femton år. Det finns elvaåringar som fått sina böcker utgivna. Det gäller bara att du har något bra att berätta, gärna något ingen annan har skrivit tidigare och att du lyckas fånga redaktören direkt med första meningen, första stycket och hålla personen fången ända till slutet av boken. Då har du lyckats.

Du väljer själv i vilken form du vill skriva böckerna. Det är DU som är författaren och DU bestämmer precis hur boken ska vara. Du kan gå in på www.kimselius.se och läsa utdrag ur mina böcker, där ser du hur jag bygger upp mina böcker. Alla författare arbetar olika. Det gäller att du hittar din egen stil och håller fast vid den.

Ge inte upp, lyssna inte på dina kompisar, lyssna på dig själv och den känsla du har för din berättelse. Skriv direkt ur ditt hjärta, skriv till dig själv, något du själv vill läsa, bli personerna du skriver om, var på platsen där händelsen utspelar sig och ha roligt medan du skriver. Då blir det en jättebra bok.

Lycka till och hör av dig när du får din bok antagen. För mer skrivtips se tidigare svar här på sidan eller min hemsida www.kimselius.se

kramisar Kim


Hur ska man göra om man har slut på ider när man skriver?

/ Hilda, 11 år från Delsbo

Hej Hilda

Läs mycket. Gärna faktaböcker. Då lovar jag att idéerna kommer till dig. För att inte idéerna ska försvinna kan du göra så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Alla mina böcker byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som jag fram till i maj tyckte var den absolut bästa bok jag någonsin gjort. Nu tycker jag så om min allra nyaste bok "Giljotinen", DEN är den absolut bästa jag har skrivit. Så tycker även mina korrekturläsare. (Men du får ge dig till tåls med att läsa boken, den kommer inte ut förrän 15 augusti.)

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du ha mer skrivtips eller veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji" som jag har läst in.

Du ska se att idéerna dyker upp när du som minst anar det. Läs! Då kommer idéerna! Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB