Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej Kim!

Jag undrar hur jag ska få till en så verklig berättelse som möjligt. Det kan vara lite svårt att få det att låta som verklighet.


//Wille

/ William, 11 år från Onsala

Hej William

Du kan öva dig med att skriva om verkliga händelser som du själv har upplevt. Försök plocka fram de känslor du hade. Kanske hade du en förväntan inför något som skulle hända, hur kändes det. Hur kändes det när det väl hände. Hur kändes det efteråt. Skriv ned allt detta. Nästa gång du skriver en berättelse sätter du dig in i personerna du skriver om, dela med dig av dina känslor och upplevelser, men låt personerna bli en del av dig, inte bli dig. För då blir alla personer lika.

Det absolut viktigaste för att bli en bra författare är att skriva till sig själv, skriva direkt ur hjärtat och inte tänka på att någon annan ska läsa det. Låt orden flöda, bry dig inte om stavning, grammatik etc. Det kan du titta på när boken är klar. Det viktigaste är att hålla flödet igång och gå in i berättelsen helt och hållet. Då blir din berättelse jättebra och den känns verklig!

Lycka till!

Kramisar från Kim


Heeej Kim!
Jag har en fråga och den lyder så här: Jag gillar berättelse böcker om djur jag skulle gärna vilja veta vad det finns för sånna böcker om Hundar?
och fakta böcker om Australien sheperd.
kram Johanna

/ Johanna, 10 år från Tjörn

Hej Johanna

För att hitta mer fakta om Australien Shepherd, gå in på www.google.se och sök på Australien Shepherd. Där hittar du många upplysningar om rasen, både på engelska, tyska och svenska.

Det finns många engelska böcker om hundrasen, men jag hittade tyvärr ingen svensk bok. Du kan söka på rasen hos de olika internetbokhandlarna, då får du upp de olika böcker som finns.

Det finns många böcker om djur och hundar på biblioteken. Det bästa sättet för dig att hitta rätt böcker är att gå till ditt bibliotek och be din bibliotekarie om hjälp. Hon/han hittar säkert många böcker som du tycker om.

Min första bok skrev jag för att jag ville rädda livet på en hund. Boken heter "Tillbaka till Pompeji". Hunden heter Pluto. Det blev början på en serie böcker om Theo, Ramona och hunden Pluto. Pluto är med i "Vikingaträl" och "Snapphanar", förutom "Tillbaka till Pompeji". Han är en av huvudpersonerna i böckerna. Tror att du skulle tycka mycket om de här böckerna.

Kramisar från Kim


Hej.
En fråga bara: När man skickar in ett manus till ett bokförlag, var skriver man namn och adress då? Ska man skriva telefonnummer också?
Två frågor blev det.
Tack på förhand =)

//Rebecka

/ Rebecka, 13 år från Helsingborg

Hej Rebecka

Skicka manus som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

Kramisar Kim


Hejsan.
Jag har en fråga som jag hoppas att du kan svara på. Jag har gett mig på att skriva en spökhistoria, men hela tiden så tar min inspiration slut och spökhistorian blir en vanlig novell. Hur ska jag göra för att få inspiration till just spökhistorier? Jag har prövat att läsa en massa, men jag har redan läst alla spökhistorier som finns på biblioteket och har inte fått inspiration av det..
Snälla hjälp mig!

//Rebecka

/ Rebecka, 13 år från Helsingborg

Hej Rebecka

Kanske blir det en bättre spökhistoria om du stänger in dig i ett mörkt rum/garderob och lever dig in i berättelsen till 100%. Det fungerade för mig när jag var i din ålder. Jag och mina kusiner stängde in oss i ett rum, kröp upp i en soffa, drog ett täcke över huvudet och sedan berättade jag spökhistorier så att till och med jag blev rädd. Då skrek vi på hjälp och våra föräldrar kom och tände ljuset.

Kanske ska du för ett tag släppa skrivandet och berätta spökhistorier för dina vänner på samma sätt som jag gjorde?!

Ibland måste man sluta med det man håller på med för att komma igång på allvar. Hur konstigt det än låter.

Testa och berätta hur det går. Lycka till!

Kramisar Kim


En början som griper tag i läsaren.
Jag har gjort om och gjort om första meningarna på min berättelse, för den griper inte tag i läsaren. Men nu tror jag att jag hittat en perfekt början: Den tioåriga flickan stirrade skräckslaget ut genom den halvöppna dörren. Är det bra? Kan du ge lite tips på vad som griper tag i läsaren från början och i slutet av kapitlet? Ska det vara typ något som gör att man blir nyfiken och inte får veta vad som kommer å hända eller...

/ Emily, 12 år från Uppsala

Hej Emily

Din början är jättebra. När man läser den raden undrar man vad det är flickan stirrar på, vem är det som kommer in genom dörren, etc.

Du har helt rätt när du skriver att det som griper tag i läsaren är något som gör läsaren nyfiken på att få veta vad som händer.

Har du läst någon av mina böcker? Då har du säkert märkt att jag börjar varje bok så att man vill fortsätta läsa. Dessutom slutar jag varje kapitel så att man vill läsa vidare på nästa.

Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se Där hittar du smakprov ur böckerna m.m. Som du kanske vet skriver jag spännande historiska äventyrsböcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden, "Snapphanar" och "Giljotinen". Den sistnämnda boken har ännu inte kommit ut. Den kommer först den 15 augusti. Mitt tips till dig är att du läser någon/några av dessa böcker för att se hur jag bygger upp böckerna.

Fast egentligen behöver du inga tips, du är på helt rätt väg. Fortsätt att skriva på det sättet. Lycka till!

Kramisar Kim


Hej! Jag heter Linda, och blir snart 13 år. Jag gillar att skriva, och jag har skrivit en berättelse , som är 22 a4 sidor lång. Den handlar om en tjej som heter Ida, och hon gillar hästar. Hon får ta hand om en häst på en ridskola, och så blir hon kär i en kille i hennes klass sen, Robin. Han är den tuffaste killen i klassen, men han blir också kär i Ida, så han börjar vara med Ida, och så händer det massa mer grejer. Jag har skrivit till dej en gång förut, för kanske 2 år sedan. Men nu undrar jag om du skulle kunna hjälpa mig, för jag vill skicka in min berättelse till något förlag. Och jag undrar om du skulle kunna säga vilket som du tror är bäst. För förra gången jag frågade dej sa du att jag skulle ta ett som hade mera böcker utgivna som handlade om ungefär samma grejer som jag hade skrivit om, men det finns ju många olika som handlar om samma. Min berättelse handlar ju mäst om hästar, och om kärlek, och lite om att även dom som är tuffa kanske inte är så tuffa innerst inne. Jag har kollat runt lite, men vilket tror du skulle vara det bästa förlaget,? Det finns ju massa, några exempeln är ju Wahlströms, Raben & Sjögren, mm. Jag skulle bli väldigt glad om du svarade vilket du tror är bäst. Hade bra, kramar från Linda.

/ Linda Gustafsson, 13 år från Ödeborg, Dalsland

Hej Linda

De förlag du nämner är mycket bra val. Dit kan du skicka din berättelse. Det är bra att skicka till flera förlag samtidigt eftersom det tar ganska lång tid innan man får svar ifrån förlagen. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Håll fantasien och skrivlusten levande! Lycka till!

Kramisar från Kim


jag vil jettehjerna veta hur man kan skriva en bra saga som streker sig om kort tid. jag har en upgift jag ska lemna in och vil jettehjerna ha lite tips

m.v.h fatima baalbaki

tack ska du ha

/ fatima baalbaki, 14 år från ÅRHUS I DANMARK

Hej Fatima

Om du vill börja göra en bra saga är det till hjälp om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji" som jag har läst in.

Lycka till med ditt arbete.

kramisar från Kim
Är det kul att vara författare Kim? det vill jag bli när jag blir stor.

/ ANNA, 11 år från VARA

Hej Anna

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare.

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji".

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim


Jag har alltid velat bli författare och jag undrar hur du får så många bra ideér om vad böckerna ska handla om? Jag kommer nästan bara på tråkiga berättelser...
Svara gärna om du hinner!
Tack på förhand.

/ Saga Miketinac, 10 år från Ronneby

Hej Saga

Tack för att du tycker att jag har många bra idéer till mina böcker. Antar att du har läst alla böckerna, då vet du att jag nu har skrivit åtta böcker i serien om Theo och Ramona. För mig är det inget svårt att komma på vad jag ska skriva om eftersom jag har så mycket fantasi. Dessutom har jag märkt att det blir lättare och lättare ju äldre jag blir eftersom jag får mer livserfarenhet och det underlättar.

När jag var i din ålder skrev jag inte så långa berättelser, efterhand blev berättelsen längre och bättre.

Mitt råd till dig är att läsa mycket, alla typer av böcker, många olika författare. Det väcker fantasin och gör att man får många uppslag till sina berättelser. Var inte rädd för att pröva på en annan typ av böcker än de du vanligtvis läser. Varför inte läsa några faktaböcker, då väcks fantasin, jag lovar dig. Det är så jag får mina idéer till vart Theo och Ramona ska resa i tiden. Just nu håller jag på med nionde boken i serien. Den åttonde, "Giljotinen", släpps 15 augusti.

Lycka till med ditt skrivande och bli inte orolig ifall det tar lite tid. Till slut kommer idéerna och du kommer att bli den författare du alltid har drömt om att bli. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år och i år har jag varit författare i tio år.

Kramisar från Kim


Du skrev att du har gett ut en egen hästtidning en gång.
Så här är min fråga:
Hur ger man ut en egen tidning?

/ Ella, 13 år från Stockholm

Hej Ella

Det är bara att skriva berättelser, korsord, tävlingar, följetonger, reportage etc. Du kan antingen arbeta i en dator eller skriva tidningen för hand. Sätt ihop texten på A-4-sidor och häfta ihop. Sälj tidningen till släkt och vänner. Det är bra om man är fler som gör tidningen, då får man fler uppslag. Men det går lika bra att vara ensam om tidningen, det var jag.

Har man en skrivare som kan skriva ut på båda sidor är det toppen, det underlättar mycket. Du kan även lägga in bilder på sidorna om du bestämmer dig för att göra tidningen i datorn. Det finns många bra program till datorer, men det följer även med många användbara program från början. Titta vad du har i just din dator.

Lycka till med din tidning!

Kramisar från Kim


Hej!
När du säger att du brukar ha 3-10 A4 på ett kapitel, visst menar du manussidor, medn storlek 12 och dubbelt radavstånd, eller menar du hela sidor med storlek 12 och enkelt radavstånd???

/ Emma, 13 år från Umeå

Hej Emma

När jag talar om 3-10 A4blad per kapitel är det storlek 12 och dubbelt radavstånd jag talar om, det stämmer.

Kramisar Kim


Du har ju 3-10 A4 manussidor i dina böcker per kapitel. Hur många kapitel ungefär har du i böckerna?

/ Anny, 12 år från Umeå

Hej Anny

Det är väldigt olika från bok till bok. I senaste boken har jag 45 kapitel, den boken är på 312 sidor och den tjockaste av mina böcker. Annars brukar böckerna vara på ca 256 sidor och ca 36 kapitel.

Det är inte så viktigt hur många kapitel man har, eller hur många manussidor det är till varje kapitel. Det viktigaste är att kapitlet slutar så bra att den som läser vill läsa vidare och påbörja följande kapitel. Med andra ord: FÅNGA LÄSAREN med sista raden i varje kapitel.

Läs gärna några av mina böcker för att se vad jag menar. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som jag fram till i maj tyckte var den absolut bästa bok jag någonsin gjort. Nu tycker jag så om min allra nyaste bok "Giljotinen", DEN är den absolut bästa jag har skrivit. Så tycker även mina korrekturläsare. (Men du får ge dig till tåls med att läsa boken, den kommer inte ut förrän 15 augusti.)

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du ha mer skrivtips eller veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji" som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Hej!
Kan man skicka in två manus samtidigt till ett förlag?

/ Leah, 13 år från Västerås

Hej Leah

Givetvis kan du skicka in flera manus samtidigt till samma förlag.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej! Jag hade skrivit säkert en liten saga och en dikt, det hade jag gjort. Men jag förstår nog kanske inte varför det inte kom till Ungafakta. Jag såg nytt, men inte några som är mina. Jag är arton år, ja, men jag vill också vara med att skicka saga och en dikt. Men jag vet säkert rätt att man får göra en gång på en saga och en dikt.
Jag hoppas ändå att det ska komma fram ändå, men jag kan skriva samma dikt igen, kanske. Men jag kanske såklart inte behöver göra det. Hälsningar från Johan.

/ Johan Bergström, 18 år från Lycksele

Hej Johan

UngaBerättare är en jättepopulär sida. Det kommer otroligt många berättelser hit. Tyvärr hinner personalen inte lägga in alla fina berättelser som kommer in, utan de väljer ut vissa av berättelserna. Kanske din berättelse och dikt kommer in lite längre fram. Eller så kan du skicka in nya berättelser och dikter och hoppas på att du har större tur med dem.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej.
Jag har en fråga: Jag undrar om jag har lika stor chans som alla andra att få en bok utgiven, eller minskas mina chanser för att jag är under arton? Jag frågade mitt bibliotek samma sak, men dom missuppfattade frågan, jag känner att jag måste precisera mig lite. Detta är snarare en fråga om min ålder, inte hur bra boken är.

Mvh Rebecka

/ Rebecka, 13 år från Helsingborg

Hej Rebecka

Alla har lika stor chans att få sin berättelse utgiven, det beror inte på åldern. Det beror på kvalitén på berättelsen. Så egentligen har nog bibliotekarien svarat på din fråga, eftersom det uteslutande beror på hur bra boken är ifall du blir utgiven eller ej, inte om du är 13 år eller 18 år eller 40 år etc.

kramisar Kim


Hej!
Min fråga handlar inte alls om ekonomi, men jag vet ej vem jag ska fråga.

Hur gammal ska jag vara om jag får bestämma att inte går till pappa.
Eller lättare sakt om jag vill och eller inte vill och kunna få säga det till honom, jag frågade honom och han säger att jag ska vara 15 år och mina kompisar säger att man ska vara 12 år eller 13?

Vet du något om det?

/ Gabby, 10 år från Bagarmossen

Hej Gabby

Du har frågat fel expert. Gå in på panelen igen och titta efter vem du ska ställa denna fråga till. Jag besvarar "författar"-frågor. Hur man skriver längre berättelser m.m.

Kramisar Kim


Hej!
Om man ska skriva en bok som man vill få publicerad, kan man skriva om t.ex. en detektiv som har olika fall i varje kapitel, eller är det troligare att den kmr ut om man har ett fall i varje bok?

från Jen

/ Jen, 13 år från Västerås

Hej Jen

Visst vill vi alla bli publicerade, men vad du i första hand ska ha i åtanke när du skriver din bokär att du ska skriva TILL DIG SJÄLV!!! Det ska vara en bok som du skriver för att du vill skriva den på det sättet, inte för att andra vill ha den så. De författare som lyckas slå igenom är just de författare som skriver just det de har lust med. Dina chanser ökar att få boken publicerad om du skriver direkt ur ditt hjärta, till dig själv.

Din idé om att skriva om en detektiv som har olika fall i varje kapitel tycker jag låter jättebra. Det blir som en novellsamling, fast om samma person. Upplägget är också bra med tanke på högläsning, i t.ex. skola, eller föräldrar som läser för sina barn, ett kapitel varje gång.

Det du bör tänka på är att du slutar varje kapitel så att läsaren har lust att läsa nästa kapitel också, även om det handlar om ett nytt fall...

Jag önskar dig lycka till med din bok, släpp inte din idé, jag tycker den känns jättebra!

Kramisar Kim


Hej

Hur gammal var du när du började med att skriva böcker?
Nu är jag 11,5 och jag har skrivigt supermånga.
Mamma tycker att jag är fantastisk på att skriva.
Kan man bli författare som barn eller måste jag vänta tills jag har fyllt 18?

Kramar Hanna

/ Hanna Sporrong, 11 år från Öland

Hej Hanna

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig, men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

Efter hand blev det längre berättelser och när jag var tio år skickade jag in mina berättelser till tidningar och fick berättelserna publicerade.

Givetvis kan du skicka in dina berättelser redan nu. Men du kan inte skriva kontrakt förrän du har fyllt 18 år. Det får dina föräldrar göra åt dig.

Jag skrev min första bok när jag var i din ålder. Men jag skickade in en berättelse först när jag var närmare fyrtio år. Man behöver inte vänta tills man är vuxen. Är berättelsen så bra och så lång, att det kan bli en bok av den, då kan man redan som ung skicka till ett förlag.

Det är bra om du kan få någon vuxen att läsa din berättelse innan du skickar iväg den. Dessutom ska du själv ha läst berättelsen om och om igen tills du är nöjd med den.

Om du bestämmer dig för att vänta med att skicka in tills du är 18 år: gör en speciell plats till dina berättelser. Släng inga, spara alla. Ta fram dem och titta igenom dem ibland. Kanske vill du ändra, förbättra och skriva till. En dag upptäcker du att det är dags att skicka in och då gör du det, antingen det är nu eller om tio-tjugo år.

Julen 1997 debuterade jag som författare. Då sålde min debutbok "Tillbaka till Pompeji" i 11.000 exemplar FÖRSTA VECKAN!!! Det är jättebra. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker PÅ ETT ÅR! Med andra ord blev det en dunderdebut och massmedia gav mig smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren".

Alla mina böcker är historiska äventyrsböcker. Hittills har jag kommit ut med åtta böcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen". Samtliga böcker finns att låna på biblioteken. Oftast måste man beställa böckerna eftersom de för det mesta är utlånade.

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se Där kan du läsa mer om mig och mina böcker och läsa smakprov ur böckerna. Du kan till och med lyssna på mig när jag läser ett kapitel ur boken "Tillbaka till Pompeji".

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Hur kom du på att du skulle bli författare?

/ Leone, 9 år från gröndal

Hej Leone

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

Efter hand blev det längre berättelser och när jag var tio år skickade jag in mina berättelser till tidningar och fick berättelserna publicerade.

Julen 1997 debuterade jag som författare. Då sålde min debutbok "Tillbaka till Pompeji" i 11.000 exemplar FÖRSTA VECKAN!!! Det är jättebra. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker PÅ ETT ÅR! Med andra ord blev det en dunderdebut och massmedia gav mig smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren".

Alla mina böcker är historiska äventyrsböcker. Hittills har jag kommit ut med åtta böcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen". Samtliga böcker finns att låna på biblioteken. Oftast måste man beställa böckerna eftersom de för det mesta är utlånade.

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se Där kan du läsa mer om mig och mina böcker och läsa smakprov ur böckerna. Du kan till och med lyssna på mig när jag läser ett kapitel ur boken "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim


Hej!
Jag skulle vilja bli författare när jag blir stor.
Och jag skriver ganska mycket nu också men jag skulle vilja ha tips på vad man ska tänka på när man skriver en bok.
Jag känner mig rätt villsen när jag skriver för att jag inte vet om anndra som läser förstår eller tänker på samma sätt!
Så därför skulle jag vilja veta vad man ska tänka på för att en bok ska bli bra!

Ps.Snälla svara på det här. Jag har frågat många men ingen har jag fått ett svar från.

/ Emilia, 12 år från sverige,visby

Hej Emilia

Det absolut viktigaste för att bli en bra författare är att skriva för sig själv, skriva direkt ur hjärtat och inte tänka på att någon annan ska läsa det. Låt orden flöda, bry dig inte om stavning, grammatik etc. Det kan du titta på när boken är klar. Det viktigaste är att hålla flödet igång och gå in i berättelsen helt och hållet. Då blir din berättelse jättebra! Här följer mer tips om hur du kan bygga upp en bok:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Alla mina böcker byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som jag fram till i maj tyckte var den absolut bästa bok jag någonsin gjort. Nu tycker jag så om min allra nyaste bok "Giljotinen", DEN är den absolut bästa jag har skrivit. Så tycker även mina korrekturläsare. (Men du får ge dig till tåls med att läsa boken, den kommer inte ut förrän 15 augusti.)

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du ha mer skrivtips eller veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji" som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB