Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


tar du emot manus, och läser igenom och ger tips på förbättring?

/ Linnea, 12 år från Skellefteå

Hej Linnea

Hinner tyvärr inte läsa din berättelse. Jag får nämligen många förfrågningar om att läsa och tycka till om berättelser. Nu för tiden måste jag tyvärr tacka nej till alla de erbjudandena, eftersom jag annars inte skulle hinna med mitt eget skrivande.

Det behöver absolut inte vara en författare som läser din berättelse. Be någon vuxen i din närhet att läsa det du har skrivit, en lärare, en bibliotekarie, en faster/moster/mamma/pappa/morbror/farbror, välj den du tror är ärlig och vågar säga vad han/hon tycker om din berättelse.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar Kim


Hur många manus sidor ska ett kapitel vara?

/ Linda, 13 år från Stockholm

Hej Linda

Det beror på hur långt man vill att kapitlet ska bli. Jag brukar ha mellan 3-10 manussidor per kapitel, vilket också innebär att kapitlen blir olika långa.

Kramisar Kim


Hej Kim!

Jag provade för någon vecka sedan att skriva en berättelse, men när jag läste igenom den var den riktigt dålig!
Och gissa varför?
Jo, jag tänkte på att mina kompisar som ville läsa den skulle läsa den.
För någon minut sedan skrev jag ner en sida som till en början av en "bok" och den blev jättebra!!
Och det var för jag hade inget att göra och ville göra något roligt under tiden. Åt mig själv!

Så det du säger är faktiskt sant!
Om man skriver till sig själv blir den genast mycket bättre!

Det här var inte kanske en fråga men ville bara säga det ;)

/ Linnea, 12 år från Helsingfors

Hej Linnea

Det var jätteroligt att du skrev och berättade att det fungerade, vilket jag inte tvivlade på, men det kan vara roligt för andra som läser frågor och svar på panelen att se att det verkligen fungerar!

Fortsätt skriv direkt från hjärtat, till dig själv. Lycka till!

Kramisar Kim


När du skickade in första ditt manus till ett förlag, blev det genast godkännt eller skickade du till ett annat förlag efter det?
Och vilket förlag skickade du ditt första manus till?

/ Mimmi, 11 år från Helsingborg

Hej Mimmi

Nej, mitt första manus blev inte godkänt av det första förlag jag skickade det till, vilket var Raben & Sjögren. Däremot godkände det andra förlaget mitt manus och det blev slutligen en bok som gavs ut på B. Wahlströms.

Jag debuterade julen 1997 som författare. Det var helt fantastiskt eftersom min debutbok sålde i 11.000 exemplar första veckan. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker på ett år. Det gjorde att massmedia skrev mycket om mig och kallade mig för "Blekinges Astrid Lindgren", eftersom jag bor i Blekinge.

I år firar jag tioårsjubileum som författare och har kommit ut med åtta böcker. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se Där hittar du smakprov ur böckerna samt kan lyssna på när jag läser ett kapitel ur min debutbok "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar Kim


Hej Kim!

Kan man skicka till många förlag samtidigt?
Och vad händer om manuset blir godkännt av många förlag?
Ska man välja då eller vad händer?

/ LInda, 13 år från Stockholm

Hej Linda

Givetvis kan man skicka till många förlag samtidigt. Man bör göra det eftersom förlagen ibland tar väldigt god tid på sig att läsa. Om manus blir godkänt av flera förlag är det bara att välja och vraka och ta det förlag som man tycker känns bäst.

Lycka till!

Kramisar Kim


hur många böcker finns det ?
/ / Louise

/ Louise, 18 år från Skåne (Malmö)

Hej Louise

Det är en fråga som inte går att besvara. Det finns så otroligt många böcker, på bibliotek, i bokhandeln, hemma hos folk. Bara jag själv har ungefär 15.000 böcker hemma hos mig. Men för den skull tror jag inte att andra har så många böcker. Därför är det väldigt svårt att beräkna hur många böcker det finns.

Kramisar Kim


Hej Kim!

Vet du någon författare som är ett barn?
Alltså att den fått en bok tryckt när den varit barn/är barn?

/ Emilia, 12 år från Vasa

Hej Emilia

Jag vet att jag har läst om två 11-åringar som har kommit ut med en bok. Tyvärr minns jag inte namnet på dem. Men det är fullt möjligt att ge ut en bok trots att man inte är vuxen. Men någon förälder måste skriva på kontraktet, eftersom man måste vara 18 år för att skriva på kontrakt.

Kramisar Kim


hej jag har läst på http://www.kimselius.se. där hadde du skrivit att du ville bli förfatare när du var 8. då började jag också gjöra det (när jag var 8). men när kom/gjorde du din första bok?

/ amelia, 10 år från skelleftå

Hej Amelia

Vad roligt att du varit inne på min hemsida. Hoppas du tyckte böckerna såg spännande ut. Kanske lyssnade du även på när jag läste upp ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji"?

Redan som tioåring fick jag mina berättelser utgivna i tidningar. Som du vet bestämde jag mig redan som åttaåring för att bli författare och har skrivit ända sedan dess. Men jag skickade inte in mina berättelser till förlag förrän många, många år senare, eftersom jag inte tyckte de var tillräckligt bra för att bli utgivna. Det var först när jag var närmare 40 år som jag vågade skicka mina berättelser till förlag.

Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto. (När jag skrev denna bok var jag i trettioårsåldern.)

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och så fortsatte jag med det. Och för att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha ordlista/faktadel längst bak i böckerna. Det har blivit väldigt populärt.

Min debutbok (första bok) heter "Tillbaka till Pompeji" och kom ut julen 1997. Då var jag 41 år. Den har nu sålt i över 20.000 exemplar och är otroligt populär! I år firar jag 10-år som författare .

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Förra veckan var jag i Stockholm och läste min "Snapphanar" och min nya bok "Giljotinen" som ljudböcker. Det var jättekul! "Snapphanar" kommer ut som ljudbok om några veckor, "Giljotinen" kommer som bok och ljudbok samtidigt, 15 augusti.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim


Hej Hej Kim! :)

Jag gillar att läsa men hittar nästan aldrig nåt spännande och läsa, och på bibloteket tycker jag att det är tråkiga böker, vart kan man hitta spännande och roliga böcker? (jag gillar hundböcker)

Mvh Malin

/ Malin, 12 år från Östersund

Hej Malin

Det finns en serie böcker som heter "Kommissarie Tax" och är skriven av Elsie Petrén. Har själv inte läst dem, men har förstått att de är populära.

Dessutom kanske du skulle tycka om mina historiska äventyrsböcker. En av huvudpersonerna är en hund, Pluto. I första boken i serien "Tillbaka till Pompeji", handlar boken väldigt mycket om Pluto, eftersom jag skrev boken på grund av att jag såg ett gipsavtryck av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och jag ville rädda hunden. Då blev "Tillbaka till Pompeji" till. Det har blivit sju böcker till i serien om Theo, Ramona och Pluto. Om du vill läsa någon av böckerna tycker jag du ska börja med "Tillbaka till Pompeji", där du lär känna Pluto från början. Annars spelar det ingen roll i vilken ordning du läser böckerna. Du kan börja mitt i serien, eftersom varje bok är en avslutad berättelse.

Om du vill veta mer om böckerna och läsa ett utdrag ur dem, eller lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji" kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Om du läser böckerna får du gärna höra av dig och berätta vad du tyckte.

Kramisar från Kim


Hej! Hur gör man inte vill använda "sa" hela tiden t. ex

- Hej , "sa" Jasmin
eller

Hejdå "sa" Jasmin.

Vad kan man använda istälet när man är nyfiken eller ledsen eller glad m.m
MVH Jasmin en okän författaren;)

/ Jasmin Tabibzadeh, 10 år från Mölndal

Hej Jasmin

För att få många tips som möjligt ska du försöka ta till dig vad som står när du läser böcker. Men jag kan nämna några ord, till exempel: utropade, frågade, viskade, mumlade, skrek... med mera.

EXEMPEL:
"Vad är det där?" viskade Jasmin nyfiket.
"Vad är det där?" sa Jasmin med gråtfärdig stämma.
"Vad är det där?" utropade Jasmin och såg förskräckt ut.

I mina böcker försöker jag variera mig för att det inte hela tiden ska stå "sa" (fast jag skriver "sade"). Om du vill titta på mina böcker hittar du dem på www.kimselius.se

Lycka till!

Kramisar KimHej! Jag har skrivit en saga som min pappa ska hjälpa mig med att göra till en bok. Min fråga är om man kan gå till Spongs bokaffärer och sälja den där. Kan man göra så eller måste man ha ett bokförlag för att få en bok såld? tack på förhand// Isabella

/ Isabella Vehkamäki, 13 år från Karlskoga

Hej Isabella

Man behöver inte ha ett stort förlag bakom sig för att sälja sin bok, men visst hjälper det, eftersom de har erfarenheter om hur man ska sälja boken och marknadsföra den.

Du kan visst gå till bokhandeln och visa upp din bok, om de tycker om den vill de säkert sälja den där. Annars kan du kontakta andra bokhandlare för att sälja din bok. Du kan även stå på marknader och sälja boken, sälja till klasskamrater, släktingar, vänner. Ja, det är bara uppfinningsrikedomen som sätter begränsningar.

Lycka till! Jag hoppas du säljer MÅNGA böcker.

Kramisar från Kim


"varför skriver du böcker"???

/ NAthalie, 10 år från göteborg

Hej Nathalie

Det finns behov för böcker. En del människor vill skriva dem, andra vill läsa dem. Men framförallt är det ett sätt att samla kunskap och föra kunskap vidare till nästa generation människor, så att inte kunskapen går förlorad mellan de olika generationerna. Med andra ord: så att inte de äldre människornas kunskap försvinner innan de unga får möjlighet att ta del av den.

Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto.

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och så fortsatte jag med det. Och för att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha ordlista/faktadel längst bak i böckerna. Det har blivit väldigt populärt.

Min debutbok (första bok) heter "Tillbaka till Pompeji" och kom ut julen 1997. Då var jag 41 år. Den har nu sålt i över 20.000 exemplar och är otroligt populär! I år firar jag 10-år som författare .

Redan som tioåring fick jag mina berättelser utgivna i tidningar. Jag bestämde mig nämligen redan som åttaåring för att bli författare och har skrivit ända sedan dess. Men jag skickade inte in mina berättelser till förlag förrän många, många år senare, eftersom jag inte tyckte de var tillräckligt bra för att bli utgivna.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden" och "Snapphanar". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel som jag har läst in.

Kramisar från Kim


hej! Jag vill gå skrivarkurs. Men inte åka någonstans och gå skrivarkurs utan jag vill maila med någon. Alltså en skrivarkurs via mail! Jag har sökt på google, men det kommer bara upp Skrivarkurser där man åker någon stans och lär sig och skrivarkusrer via mail då man måste vara över 18 år.

Vet du var det man kan gå skrivarkurser via mail och vara 13 år?

Kram Zigne

/ Zigne, 13 år från Norrbotten

Hej Zigne

Är inte säker på att du kan få hjälp av Katrine, men kontakta Katrine Hamori khamori@osterlen.fhsk.se
Hon kanske kan hjälpa dig att hitta rätt kurs. Hon arbetar på Österlens folkhögskola, skrivarlinjen och brinner för att hjälpa folk med sitt skrivande.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Hur lång tid (hur många år) har det tagit för dig att skriva alla dina böcker som du har skrivit?
// Lina

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina

Jag debuterade som författare julen 1997 och firar med andra ord tioårsjubileum i år.

kramisar Kim


Hej! jag undrar hur gammal du var när du blev intreserad av att bli författare

/ Chris, 11 år från märsta

Hej Chris

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

Efter hand blev det längre berättelser och när jag var tio år skickade jag in mina berättelser till tidningar och fick berättelserna publicerade.

Julen 1997 debuterade jag som författare. Då sålde min debutbok "Tillbaka till Pompeji" i 11.000 exemplar FÖRSTA VECKAN!!! Det är jättebra. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker PÅ ETT ÅR! Med andra ord blev det en dunderdebut och massmedia gav mig smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren".

Alla mina böcker är historiska äventyrsböcker. Hittills har jag kommit ut med åtta böcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen" (utkommer 15 augusti). Samtliga böcker finns att låna på biblioteken. Oftast måste man beställa böckerna eftersom de för det mesta är utlånade.

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se Där kan du läsa mer om mig och mina böcker och läsa smakprov ur böckerna. Du kan till och med lyssna på mig när jag läser ett kapitel ur boken "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Jag har börjat på din bok, "Tillbaka till Pompeji" Den är jättebra!! Jag tror jag inte har läst nån bättre bok än den..!
Och du använder inte samma uttryck hela tiden, som många andra författare gör (som jag inte tycker om)
Min fråga är:
Om man ska göra en faktabok.. Ska man fixa bilderna själva? Eller gör förlaget det?
Och så undrar jag: Är det lov att rita av bilder från en bok, som man skickar till ett förlag?
Tacksam för svar.......
MVH: Lina

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina

Jätteroligt att du tyckte så mycket om min bok "Tillbaka till Pompeji". Då blir du säkert sugen på att läsa de andra böckerna i serien.

Med största sannolikhet tror jag att det är författaren som tar fram bilderna till faktaboken, eftersom bilderna ingår i boken som helhet.

Nej, du får inte kopiera andras bilder. Men det finns ingen anledning för dig att skicka med bild till förlaget, eftersom de har egna illustratörer.

Kramisar Kim


Hej!
Nu har jag hittat på vad jag ska skriva om.
Jag tittade i almanackan efter namn och i berättelsen är dom här namnen med: Emma, Vera, Virginia och Louise.
Det handlar om Vera och Emma som vill göra en film. Veras mamma har också lovat att Vera ska få en överaskning på sommarlovet. Vera och Emma funderar på vad det kan vara , och dem praoar på ett cirkus, och så gör dom en film från cirkuset som sen kommer på tv, och blir en video. Sen blir överaskningen att Vera ska åka till ett annat land, (jag vet inte vilket land än) kanske Spanien, och så får hon ta med en kompis. Hennes bästis är Emma, men just när hon ska åka blir Emma och Vera ovänner, och då vill Vera ta med en annan kompis. Då blir Emma ledsen, men till slut (Före Vera åker) blir Emma och Vera vänner igen.
Vera och Emmas värsta fiende (eller ovänn) heter Virginia. Hon ska alltid reta och vara dum, och så ljuger hon mycket. Louise är Emma lillasyster. Hon brukar vara jättedum när Emma är hemma ensam. Men när Vera är med Emma hem är Louise from som ett lam.

Men jag har en fråga:
Tror du att jag kan hinna med min bok klar, om jag gör typ 5 sider varje dag och så gör jag den på sommarlovet. Som sagt: Kommer jag till at hinna göra ut min bok under sommarlovet, om jag gör många sider varje dag? Eller tar det många år innan den blir klar?

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina

Jättebra, du ser att man som författare kommer på berättelsen själv till slut.

Man kan aldrig i förväg bestämma hur fort boken blir klar, eller hur lång den blir. Skriv när du känner att du har lust att skriva, skriv så mycket du har inom dig och var nöjd över varenda sida du har gjort. Du har all tid i världen på dig att få din bok färdig. Hösten 2006 kom min bok "Snapphanar" ut. Den tog 27 år att få färdig!

Lycka till med skrivandet!

Kramisar Kim


Hej Kim"!
Jag kommer några frågor:
1. Vad är en novell?
2. Har alla böckerna du har skickat in godkänts? Eller har du fått försöka om några gånger?
3. Kommer du skriva flera böcker?
4. Kan du säga vad min berättelse ska handla om, då är du till stor hjälp.
5. Har du nånsin varit i Torvalla och varit på Mimergården eller Torvalla skolan och berättat om dina böcker?
6. Använder du glasögon när du skriver och läser?
7. Får man glasögon om man läser för mycket?
8. Jag hittar aldrig på nåt bra namn. Om jag hittar på nåt så är det nån jag känner och då kanske de blir ledsna. Hur kan jag hitta på namn bättre?
9. Det värsta är när jag har skrivit flera sidor, och så märker jag att den inte alls är bra (berättelsen alltså) och då måste jag sudda ut nästan allt för att det ska passa in. Jag törs å ändra, men då måste jag ju ta bort hela berättelsen och det vill jag inte. Hur ska jag kunna skriva bättre så jag slipper sudda det? (inte säg att jag ska läsa läsa läsa och läsa) PS: Inte för att jag inte gillar att läsa !
10. (sista) Har det hänt att du har slängt en berättelse?

(Förlåt om det var ganska många frågor!)

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina

1. Novell är en kort koncentrerad berättelse.
2. Jag har fått alla böcker utgivna som jag har skickat in.
3. Givetvis. Jag har nu kommit ut med åtta böcker, och har påbörjat många fler böcker.
4. Som författare måste man själv bestämma innehållet i sina böcker, annars blir berättelsen inte bra, för berättelsen måste komma från hjärtat.
5. Nej
6. Ja
7. Vet ej
8. Genom att titta i almanackan.
9. Jo, jag säger att du ska läsa mycket OCH skriva mycket. Dessutom behöver du inte sudda ut det du har skrivit. Ta bara ett nytt blad och börja om. Du kanske upptäcker att det du skrev först egentligen är riktigt bra.
10. Nej.

Kramisar Kim


Heej! jag har läst alla Charlotte Hage bökerna om djur. eller nästan alla jag har läst Exra matte finnes ring vetrinären och mer vild en tam och djur akuten nästa och håller på med Rädda katterna. finns det några mer?

/ Johanna, 10 år

Hej Johanna

Ja, det finns åtminstone en bok till. Den heter "Sök, Charlie!", och ingår i samma serie som "Rädda katterna!"

Det finns en annan författare som också skriver om djur. Författaren heter Lucy Daniels och har skrivit ett femtontal böcker om olika djur. Exempel på titlar är "Filmhund i fara" och "Vem vill ha en kelgris?"

Hoppas att du tycker om någon av dessa böcker.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Vilken bok om monster för 8 åringar skulle du föreslå? Jag menar faktaböcker. Jag är sååååå intreserad av monsterböcker, det är mina kompisar också. Så snälla du... Om du hittar någon faktabok om monster,varulvar,vampyrer O.S.V, meddela mig!/Alice

/ Alice, 8 år från Karlstad

Hej Alice

Här är några tips om monster. Det är inte helt säker på att alla fyra böcker passar dig, de kanske är för hemska, läs på bokomslaget och se vad du tycker. Här är böckerna: "Monster på vita duken" av Jonas Anderson, "Värsta monstren" av Dan Höjer, "Vampyr" av Rebecca Brander, "Bland spöken och vampyrer" av Ulf Sindt.

Du har väl läst om vampyrer här på unga faktas sida, om inte... rekommenderar jag dig att göra det!

Mycket nöje!

Kramisar Kim


Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB