Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej Kim!
Jag och min syster Lina, holder på att göra en tidning som heter Härliga Djur. Och jag undrar; vad måste man mest tänka på när man gör en tidning?
Det gör inget om du inte vet, för du gör ju inte tidningar (tror jag)

/ Toril Irene Johansson, 9 år från Östersund

Hej Toril och Lina

Vad roligt att ni gör en tidning. När jag var 10 år gjorde jag en hästtidning. Något som är väldigt bra att ha i tidningen är en följetong. Som ni vet är en följetong en berättelse som slutar när den är som mest spännande för att fortsätta i nästa nummer av tidningen. Det gör att läsarna gärna vill köpa nästa nummer av tidningen också.

I min tidning försökte jag få in så mycket text som möjligt på varje sida. Det gjorde tidningen svårläst. Mitt råd till er är därför att försöka lämna lite luft, kanske ta med bilder eller teckningar för att lätta upp texten.

En annan sak som är populär är tävlingar och korsord.

Det är mycket jobb att göra en tidning, men med de datorer som finns i dag är det mycket enklare än när jag gjorde min tidning för över 40 år sedan...

Nu gör jag inga tidningar längre. Nu skriver jag historiska äventyrsböcker. (Gå in på min hemsida www.kimselius.se så kan ni se vilka böcker jag har skrivit). Om jag inte hade skrivit min tidning när jag var tio år kanske mina böcker inte hade gjort så stor succé som de har gjort. Jag tror att ju tidigare man börjar skriva, desto bättre blir berättelserna med åren. Det är i alla fall min åsikt.

Jag tycker mycket om namnet på er tidning. Kanske på grund av att jag älskar djur. Om ni vill får ni hämta foton ifrån min hemsida att använda i er tidning. Jag föder upp Berner Sennenhundar och det finns en hel del bilder på urgulliga valpar samt berättelserna "rapport från valplådan" under "Nytt". Om ni vill får ni lov att använda berättelserna om valparna i er tidning, om ni uppger var berättelsen kommer ifrån och vem som har skrivit den.

Lycka till med er tidning.

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Borde syskon, föreldrar och vänner se på min berättelse innan jag skickar den ¨till ett bokförlag? Inte för att jag är klar, men jag bara undrar ..
Tacksam för svar.

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina

Ja, det är bra om flera personer läser din berättelse innan du skickar den till förlag. Det är flera personer som läser korrektur på mina böcker innan de trycks. Bara för att jag är etablerad författare kan jag inte skicka iväg direkt till tryckning, utan behöver andra ögon som hittar fel jag missat.

När din berättelse är helt klar bör du läsa den flera gånger själv innan du låter någon annan läsa den. Välj en person som vågar vara ärlig och säga vad den tycker om din berättelse.

Lycka till!

Kramisar Kim


how old are you?
Love Mary

/ mary, 15 år från england

Hej Mary

Idag, 2 maj, fyller jag 53 år.

Kramis från Kim


hej
jag undrade om ni har nån bra dikt??jag har skrivit massa dikter!!

/ marcus, 11 år från göteborg

Hej Marcus

Under Unga Berättare kan du skicka in dina dikter. Där finns många bra dikter. Unga Berättare är en jättepopulär sida. Det kommer otroligt många berättelser och dikter hit. Tyvärr hinner personalen inte lägga in alla fina berättelser och dikter som kommer in, utan de väljer ut vissa av berättelserna och dikterna. Hoppas att du har turen att få din dikt utvald.

Kramisar från Kim


jag skrivr ofta berättelser om händelser som händer runt omkring mig ... dom börjar bra men nästa gång jag läser dom, har jag tappat intresset och tycker att den är över dramatiserad . jag börjar på ny och så fortsätter de så jag blir aldrig klar med någon berättelse alls och eftersom jag gillar att skriva vill jag bli författare . hur ska jag göra ?

/ Lucy, 14 år från malmö

Hej Lucy

Oroa dig inte, det här är en process du går igenom just nu. Det kommer att bli bättre. Ett sätt att få berättelsen klar är att arbeta med Post-It-lappar.

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden" och "Snapphanar". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji" som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim
hejsan kim jag undrar kan man skika böcker som man gjort själv fast man är nio? och du jag har skrivit tusen tals böcker (kan man säga för jag har gjort många) en liten författare lucas

/ lucas lövback, 9 år från hasselfors

Hej Lucas

Javisst kan man skicka in böcker till förlag när man är nio år. Men innan du gör det tycker jag att du ska låta någon vuxen läsa böckerna. Sedan gör du så här:

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som du tycker om. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar det hända saker: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort. Kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Hej, Kim!
Det finns ju två sätt att skriva texter i stycken. Ett är ju att byta rad, det andra är typ att hoppa in några blanksteg eller nåt. Vad finns det för regler för såna där man hoppar in lite på raden? Och en fråga till, vilka skrivregler gäller när man skriver " " såna tecken istället för talsträck när någon för en dialog i en berättelse?
Med vänlig hälsning
/Jennifer

/ Jennifer, 13 år från Västerås

Hej Jennifer

Det känns som om du har skrivit länge och har bestämt dig för att bli författare!

När du skriver ditt manus spelar det ingen roll ifall du gör en blankrad mellan textstyckena eller hoppar in en tab. Hur det ska se ut i boken ordnar förlaget. När jag skriver mina manus gör jag en tabs indrag vid nytt stycke, en blankrad när jag vill att det ska vara en blankrad i den färdiga boken.

Personligen föredrar jag apostrofer (" ") istället för tankstreck. Då syns det klart och tydligt var texten börjar och var den slutar. Regeln är att du sätter en apostrof där talet börjar och avslutar talet med apostrof. Hur du sätter punkt och komma i förhållande till apostrofen beror på vad som händer efter apostrofen. Här följer exempel:

"Snart är det fredag", sa Kim.
"Snart är det fredag."
"Snart är det fredag!" sa Kim.
"Är det fredag snart?" frågade Kim.

Hoppas att detta hjälper dig i ditt författarskap. Lycka till med skrivandet.

Kramisar från Kim


Hej! Jag heter Kaisa och jag är 12 år. Jag har skrivit 2 sagor/berättelser. En som jag känner som heter Malin och min pappa tycker att jag skall skicka in dom till ett bokförlag. Nu är då frågan, Hur tycker du att jag skall göra? Jag blir tacksam för svar.

/ Kaisa Hengvoss Lövstrand, 12 år från Kungälv

Hej Kaisa

Visst kan du skicka in till bokförlag om du tycker att dina berättelser är bra. Man kan vara författare redan i din ålder.

Så här gör du för att skicka in till förlag: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se, www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort. Kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Hej Kim.
Jag har en fråga. Om man har svårt att formulera ord i skrift, men vill skriva en bok, hur gör man då? Och man inte vill ta hjälp av datorn.
Hälsningar Rebecka

/ Rebecka Andersson, 13 år från Helsingborg

Hej Rebecka

Om man har svårt att formulera ord i skrift, då är det mycket svårt att skriva en bok. Då gäller det att läsa väldigt mycket för att lära få ett rikare ordförråd.

Kramisar Kim


Hur kom det sig att du började skriva böcker?

/ Josefin, 12 år från Grimslöv

Hej Josefin

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

Efter hand blev det längre berättelser och när jag var tio år skickade jag in mina berättelser till tidningar och fick berättelserna publicerade.

Julen 1997 debuterade jag som författare. Då sålde min debutbok "Tillbaka till Pompeji" i 11.000 exemplar FÖRSTA VECKAN!!! Det är jättebra. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker PÅ ETT ÅR! Med andra ord blev det en dunderdebut och massmedia gav mig smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren".

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se Där kan du läsa mer om mig och mina böcker och läsa smakprov ur böckerna. Du kan till och med lyssna på mig när jag läser ett kapitel ur boken "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim


Hej i vår skola kom dan larsson och pratade .. jag fick hans autograf :) men i alla fall vilka böcker har du skrivit och är det kul och är det lätt...? skulle vara tacksam om du svarade Kram & en god fortsättning mvh Matilda i från glimåkra i skåne

/ Matilda, 10 år från Glimåkra

Hej Matilda

Vad roligt att du har träffat Dan Larsson, han känner jag. Har en hel del av hans böcker signerade, eftersom vi författare ofta byter böcker med varandra och då passar vi på att skriva något trevligt i dem.

Tror säkert att du skulle tycka om mina böcker också. Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sju böcker i min historiska äventyrsserie, (den åttonde kommer i augusti och heter "Giljotinen". Den handlar om franska revolutionen):

"Tillbaka till Pompeji": Handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen": År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim


Tack att du svarade på mina frågor!
Men nu har det bildats nya.

1. Vad ska man göra om man har skrivit en "ungdoms" berättelse, men inte kan komma på något så att den blir längre, kan den fortfarande bli en bok?

2. De flesta bökerna är ju A5- papper ( alltså ett halvt A4-papper ) Men du har sagt att man ska numera A4-papperna ja.... asså eftersom böcker är hälften så stor som ett A4 ( om det publiteras ) kommer dom typ göra sidor av A5 ?

Jag hade en till fråga men hade typ någon slags "Hjärnsläpp" just när jag skrev 3. så glömde jag vad jag skulle skriva så det blev bara två.


Tack förhand !

/ Andi, 12 år från Solna

Hej Andi

1. Om du tittar i bokhandeln så ser du att ungdomsböcker är olika tjocka. Förlaget gör en bedömning utifrån om du har en väldigt bra berättelse, även om den är kort. Men ibland kanske det räcker att du tittar igenom det du har skrivit, tänker på vad som händer runtomkring personerna, hur ser det ut, etc. för att det ska bli mer text. Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och se under Kims Skrivtips, eller titta på tidigare svar här på Unga Fakta.

2. Jo, manuset ska skrivas på A4-papper, men böcker görs ofta i mindre format. Men det behöver inte författaren tänka på, det sköter förlaget. Därför ska du bara koncentrera dig på hur många A-4sidor din berättelse är på. Förlaget byter stil, storlek på bokstäver etc och formar varje bok så att det passar deras förlag och marknadsföring.

Lycka till med ditt författande.

Kramisar Kim


Hej kim!!!!!!! villka böker har du skrivit ???????

Har du skrivit många böker ?????????

/ caroline, 10 år från Tomelilla

Hej Caroline

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sju böcker i min historiska äventyrsserie, (den åttonde kommer i augusti och heter "Giljotinen". Den handlar om franska revolutionen):

"Tillbaka till Pompeji": Handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen": År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim


Hej kim! vilken förfatare tycker du är bäst? Är du någon förfatare själv? mvh Johanna

/ Johanna, 9 år från Tomelilla

Hej Johanna

Min favoritförfattare är Dean Koontz. Den bästa bok jag har läst av honom heter "Odd Thomas". Dean har ett rikt språk och skriver otroligt spännande. Men du får vänta några år innan du börjar läsa hans böcker eftersom det är vuxenböcker.

En annan favoritförfattare är Agatha Christie, i hennes böcker får man klura ut vem som är mördaren och det känns roligt att få använda sina hjärnceller. De här böckerna får du också vänta på.

John Marsden är en ungdomsförfattare som skriver otroligt spännande böcker. "I morgon när kriget kom" är första boken i en serie av sju böcker. Kan varmt rekommendera hans böcker. De passar säkert dig.

Ja, jag är författare och har kommit ut med många böcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen". Det är otroligt spännande historiska äventyrsböcker. Tror att du skulle tycka om "Tillbaka till Pompeji". Böckerna finns på biblioteket. Om de inte har böckerna inne kan du be dem låna hem dem till dig.

Du kan gå in på min hemsida www.kimselius.se och läsa mer om mig och mina böcker och lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar Kim


hej kim varför finns det böcker ?????

/ ibrahim_97, 10 år från tomelilla

Hej Ibrahim

Det finns behov för böcker. En del människor vill skriva dem, andra vill läsa dem. Men framförallt är det ett sätt att samla kunskap och föra kunskap vidare till nästa generation människor, så att inte kunskapen går förlorad mellan de olika generationerna. Med andra ord: så att inte de äldre människornas kunskap försvinner innan de unga får möjlighet att ta del av den.

Kramisar Kim


Hej Kim. Jag vet att författaryrket kommer med en osäker ekonomi, men ungefär hur mycket pengar kan man tjäna per månad med sin bok ute i bokhandlarna? Jag förstår självklart att det beror på en massa saker, det kanske till och med är omöjligt att säga. Men på ett ungefär? Tack på förhand.

/ Fanny, 15 år från Nora

Hej Fanny

Det är inte fråga om att man tjänar några pengar "per månad", utan man tjänar pengar "per bok". Det kan röra sig om 25.000 och uppåt som man får i engångssumma när man skriver kontraktet. Därefter får man kanske 3-5 % av förlagets försäljningspris per försåld bok, vilket är väldigt lite. Antingen får man skriva många böcker per år, eller så får man se till att man skriver en så bra bok, att man får ett otroligt bra pris för boken, så att man kan leva på den hela året.

Kramisar Kim


Hej Kim!

Jag är nyfiken på hur en vanlig författardag ser ut för dig?
Hur många boksidor skriver du i snitt varje dag?

Med vänliga hälsningar
Simon

/ Simon

Hej Simon

En vanlig författardag... Dagarna kan se väldigt olika ut, beroende på vad jag ska göra. Eftersom jag skriver historiska äventyrsböcker reser jag runt på researchresor. På sådana resor går jag upp tidigt, försöker se så mycket som möjligt, fotografera allt jag vill minnas extra mycket och när jag kommer till hotellet sätter jag mig och skriver ner dagens intryck.

När jag är ute och föreläser kan jag gå upp väldigt tidigt eftersom platsen jag ska föreläsa på ligger långt ifrån där jag bor. Ibland kan min dag börja med att jag går upp 4.00 och inte kommer hem förrän 20.00 eller senare när jag är ute och föreläser. När det är så långa dagar har jag oftast flera föreläsningar samma dag.

En "helt vanlig" författardag börjar med att jag går upp cirka 5.00-6.00. Rastar hundarna och ger dem mat. Äter frukost och går hundpromenad. Sedan är det dags att starta datorn, gå igenom alla mail, besvara dem, besvara brev, sköta allt pappersarbete. Det brukar ta hela förmiddagen. Lunch. Därefter sätter jag mig antingen och läser faktaböcker, skriver en ny bok, eller läser korrektur på min bok. Paus 17.00 för att ge hundarna mat och rasta dem och så börjar jag arbeta igen. Oftast går jag och lägger mig 21.00-22.00, ibland ligger jag och läser mitt manus i sängen, ibland vaknar jag mitt i natten och skriver. Som du förstår så finns det inga "helt vanliga" författardagar, alla ser olika ut, beroende på i vilket skede jag är i skrivandet.

Ibland skriver jag inga boksidor, ibland kan det bli tio boksidor. Det är väldigt olika, beroende på vilken av "författardagarna" det är.

kramisar från Kim


Hej !

Jag heter Andi och är 12 år.
jag skulle vilja fråga några frågor och hoppas att du kan svara.

1. hur gör man en bok?

2. om jag skulle vilja bli författare vad ska jag göra?

3. om Jag har gjort några berättelser, finns det någon möjlighet att dom kan bli till böcker?

4. Hur gjorde du för att bli en författare?

5. Måste berättelsen då vara lång?

Hoppas att du kan svara

hälsningar Andi

/ Andi, 12 år från solna

Hej Andi

1. Författaren skickar sitt manus till förlaget. Där är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det författaren har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om berättelsen kontaktar de författaren och ber att få publicera/ge ut berättelsen. Om de skickar tillbaka manuset till författaren behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får författaren tillbaka sitt manus ska han/hon alltså inte ge upp, utan sätta sig ner och läs igenom det igen, se om det går att förbättra manus och skicka det till något annat förlag. Förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om manuset blir antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Författaren får royalty på försäljningen. Det innebär att författaren får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Författaren kan också trycka sina böcker på Print-On-Demand. Då betalar författaren allt själv, men han/hon behöver bara trycka upp så många böcker han/hon vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. På nätet hittar man några print-on-demandtrycker t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler.

2. Det finns speciella linjer du kan välja för att utveckla ditt skrivande. Men... det är inte lätt att försörja sig som författare, därför går många Journalist/Mediautbildning så att de har en annan utbildning, men ändå får arbeta med orden.

Jag valde att arbeta inom reklam och tryckeribranschen och hade ingen speciell utbildning för att bli författare. Det enda jag gjorde var att jag läste så mycket jag hann med och skriv så mycket jag orkade.

Du behöver inte arbeta med något som har med författandet att göra. Som författare behöver man livserfarenhet så att man kan dela med sig av den i sina böcker. Vad du än arbetar med ger det dig livserfarenhet och det är viktigast av allt. OCH att du läser och skriver och läser och skriver och läser och skriver och... Som du förstår ligger det mest hårt arbete bakom författarskap, mer än utbildning.

Det finns speciella skrivarkurser på sportlov, sommarlov etc. Där kan du lära dig grunden för hur du bygger upp en bok. Gå också in på min hemsida www.kimselius.se och läs under mina skrivtips.

Skriv från hjärtat om något som berör dig och som du tycker är viktigt att skriva om och ge inte upp. Håll drömmen levande och fortsätt skriv.

3. Ja. Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

4. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

Efter hand blev det längre berättelser och när jag var tio år skickade jag in mina berättelser till tidningar och fick berättelserna publicerade.

Julen 1997 debuterade jag som författare. Då sålde min debutbok "Tillbaka till Pompeji" i 11.000 exemplar FÖRSTA VECKAN!!! Det är jättebra. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker PÅ ETT ÅR! Med andra ord blev det en dunderdebut och massmedia gav mig smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren".

5. Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-160 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. De står som ungdomsböcker hos bokhandlarna och på biblioteken. Men jag har lika många vuxna läsare som ungdomar. Mina böcker är i färdigt format på mellan 186-268 sidor.

Hoppas att detta var till hjälp. Lycka till med ditt skrivande.

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se Där kan du läsa mer om mig och mina böcker och läsa smakprov ur böckerna. Du kan till och med lyssna på mig när jag läser ett kapitel ur boken "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim
varför är visa böker leskiga men visa löjliga

/ Ronja werngren, 10 år från tomelila

Hej Ronja

Om böcker är läskiga eller löjliga beror på vem som läser boken. Om du läser en bok som du tycker är jätteläskig, kanske din kompis bara tycker att den är löjlig. Med andra ord beror det på vem som läser boken.

Kramisar Kim


varför heter böker böker????????????????????????????????

/ erik och olivia, 10 år från tomelilla

Hej Erik och Oliva

Ja, det var en bra fråga, som jag tyvärr inte kan svara på. Kanske kan de hjälpa er på www.fragabiblioteket.nu

kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB