Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


bäretta lite om ringpinginen

/ frtyu, 28 år från rtyu

Hej!
Nedan har du länkar till info om dessa pingviner.
Jag har tyvärr väldigt lite tid just nu så du får leta själv efter information kring dessa fräcka fåglar.

http://www.ur.se/blaplaneten/faktapop.php?sida=122

http://www.google.se/search?q=ringpingvin&hl=en&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=XbiTUO_rL4_U4QTzsYGQDQ&ved=0CEIQsAQ&biw=1680&bih=914

http://no.wikipedia.org/wiki/Ringpingvin

Lycka till!

Mats på Kreativum


Vilken är världens största fågel??

/ Johanna, 10 år från Norrköping

Hej Johanna!
Strutsen är den största fågeln.
Den lever helt på marken eftersom den inte kan flyga.

Mats på Kreativum


Vad äter gåsgamen?

/ Kajsa, 12 år från Lidköping

Hej Kajsa!
Gamarna är asätare dvs. de äter döda djur som de hittar i sina utbredningsområden. Dom har en fantastisk förmåga att upptäcka djur som har dött eller är på väg att dö. Dom ser andra gamar som beter sig på ett speciellt sätt och därmed påkallar deras uppmärksamhet att de är mat på gång.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej! Utanför fönstret tillsammans med talgoxar såg jag en rödbrun,rostfärgad, fågel, ryggen var svart och rödbrun, näbben svart och den hade en ljus krage. Den var mindre än talgoxen, kanske 10-12 cm. Hittar den inte i min fågelbok. Vet du vad det kan vara för fågel? Tack på förhand. / Fredrik.

/ Fredrik Gustavssn, 8 år från Norrköping

Hej Fredrik!
Jag har tittat i min fågelbok men inte lyckats klura ut vad det är för fågel du sett. Du kan inte ta en bild ifall den kommer tillbaka och skicka till mig på mats.olsson@kreativum.se

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Jag fick för ca 1år sedan en fågel på ett litet underligt sett, pizza gubben hade en vän som plötsligt en dag dök upp med en kartong och i den fanns det en fågel. Eftesom han visste att jag hade underlater så frågade han om jag kunde ta fågeln. Jag har då en fråga om vad det är för fågel, den är en papegoja så mycket vet jag, den är ca 30-40 cm lång, grön med gult bröst och stjärtfjädrarna är korta och på ryggen där vingarna möts är en liten röd fläck, på underkanten av vingarna skimrar det lite blått. Jag hoppas att du kan hjälpa mig även om jag inte har en bild att visa dig
Mvh Marié Vigand Olesen

/ Marié Vigand Olesen från Anderstorp

Hej Vigand!
Jag har sökt lite bland papegojorna som finns i världen, men inte lyckats hitta just din art. Men kan du inte gå ner på biblioteket och kolla i en bok om papegojor eller söka efter bilder på Internet så kanske du kan hitta den.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej Mats! Jag har haft en duva som kommit till våran gård sen i våras, har matat den nästan varje dag. sedan har den varit försvunnen en kort tid men är nu tillbaka,men det som beskymmrar mig är att den är helt kal på huvudet, vad kan ha hänt är den sjuk? Den ser ut att må bra och äter när den får mat. kommer den att frysa ihjäl i vinter utan fjädrar på huvudet?

Tacksam för svar
Hälsningar Kristina i Gävle

/ Kristina Englund, 50 år från Gävle

Hej Kristina!
Fåglar byter ju fjädrar och det kallas för att dom ruggar. Ibland ruggar en del fåglar så kraftigt att dom blir nästan kala. Nu vet jag inte hur länge den varit kal men är det en längre period så är det nog något som inte stämmer. Fåglarna behöver full fjäderdräkt för att klara av kylan så får den inte något så är faran stor att den inte klarar sig.

Hoppas det löser sig till det bättre.

Mats på Kreatvium


Hej

Trots min höga ålder hoppas jag att du kan svara på min fråga. Vi har en markis på huset där talgoxarna hackar för jämnan. Vet du vad detta kan bero på? Inte långt ifrån har vi ett ställe där vi matar fåglarna, skulle det hjälpa att byta plats tror du?

Mvh
Ingvar

/ Ingvar Karlsson, 78 år från Karlksrona

Hej Ingvar!
Det låter som att er markis är en bra plats för talgoxarna att sitta och mejsla upp fröerna. Mesarna har nämligen det beteendet att dom tar ett frö, flyger iväg tillen skyddad plats eller plats där dom har bra översikt. Sedan sitter dom och hackar och mejslar för att öppna dessa. Flytta matningen kanske vore nog en bra idé men då kanske ni inte ser fåglarna lika bra.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej, det här är Fredrik igen, som skrev om den rödbruna fågeln. Fick möjlighet att se den igen och näbben var inte svart utan gul och svart. Huvudet är gråsvart och magen grå. I övrigt är den rödbrun och på ryggen rödbrun och svart. / Fredrik..

/ Fredrik, 8 år från Norrköping

Hej Fredrik!
Detta var verkligen en nöt att knäcka så här på morgonen. Måste erkänna att det inte är lätt att säga vilken art det är. Du beskriver att fågeln är mindre än en talgoxe och då börjar man fundera på vilken det kan vara. Så här års är det mycket ungfåglar som är i flyttningsrörelse. Ungfåglar har aldrig den vuxna fågelns dräkt utan saknar både färger och teckningar som är karaktäristiska. Min funderingar är om det är en siska av något slag men dom är oftast spräckliga i sin teckning. Svart rödstjärt kanske...nej jag går tyvärr bet på denna fråga. Om du hade möjlighet att fotografera den och skicka bilden bra som dålig till mats.olsson@kreativum.se så kanske jag kan lösa det hela.

Tyvärr men ha en fortsatt bra dag.

Mats på Kreativum


hej jag undrar vad den faligaste fogeln heter
tack för svar från lukas

/ pikasu, 7 år från sveirge

Hej Pikasu!
Det finns egentligen "den farligaste fågeln" ur människans synvinkel. Det skulle vara emu som man inte ska gå för nära för dom har en bakklo som kan vara farlig. Annars är det ingen fågel som är farlig. Men om du varit en talgoxe eller annan fågel så finns det en rad med rovfåglar som dom kan tycka vara farlig. Sparvhöken tex. är farlig för de flesta småfåglarna och en pilgrimsfalk för de lite större fåglarna.

Ha det gott

Mats på Kreativum


vilka fåglar är normalast här i Sverige

/ Marcus, 11 år från ulrikaskolan

Hej Marcus!
Det går egentligen inte att säga vilka fåglar som är normalast i Sverige. Men väl vilka som är vanligast. Det är lövsångaren och sedan bofinken som är vanligast. Det beror alldeles på var man befinner sig i Sverige för att säga vilken som är "normalast". Är du vid ett vattendrag, havet eller liknande så är det ett visst antal arter som är vanligast och finns i den miljön. Är du i en barrskog så är det andra arter och är du uppe i fjällen så är det andra där. Men ser man till Sverige så är det som jag skrev överst.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Jag har en fråga om alla fågelarter

1. Finns det mer fåglar som kan prata än papegojor jag är väldigt nyfiken om vad vi ska göra sen jag kunde välja däggdjur, fiskar eller fåglar.

2. hur många fågel arter finns det ungefär i världen.

3. Jag hoppas inte jag skaffar en fågel för då skulle min katt äta den

från tova

/ tova, 11 år från ulricehamn

God morgon Tova!
Nej det är nog papegojorna som är talande efter träning av människan. Kanske där finns någon ytterligare art som kan lära sig.
Det finns strax under 10 000 arter i världen.
Katter är jägare och speciellt fåglar gillar dom. Fåglarnas rörelse inspirerar katter till att fånga dom, leka med dom och sedan äta upp dom.

Ha det gott

Mats på Kreativum


var bor tranor och hur långa är dom

/ Ebba, 8 år från värnamo

God morgon Ebba!
Tranorna häckar i Sverige från Skåne i söder till Lappland i norr. De häckar gärna vid en våtmark eller skogstjärn lite undanskymt för att få ha sitt bo och unge i fred. Dom kommer i april tillbaka från Spanien där dom övervintrar. När dom kommer så flyger en del av tranorna direkt till sina häcklokaler här i södra Sverige. Men de tranorna som ska vidare norr ut och vidare mot Finland och Ryssland mellanlandar vid Hornborgarsjön i Västergötland. Tranan är mellan 114 cm till 130 cm lång och har ett avstånd mellan vingspetsarna på 200 - 230 cm. Så dom är väldigt stora. Just nu vid denna tiden på hösten kommer dom flygandes i fina V-formationer på sin väg mot övervintringen.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats

Jag har en fråga är det sant att papegojor kan härmar allt någon säger eller säger man bara så för att man ska köpa dom

Jag undrar bara för att vi har ett NO projekt som vi håller på med och då jobbar jag om fåglar och jag kanske ska jobba med papegoja vet inte men jag tänkte att det var bara att fråga för att du är bra på fåglar.

från Tova Claesson

/ tova, 11 år från ulricehamn

God morgon Tova!
Man säger nog inte så för att man ska köpa dom.
Det finns ett antal fågelarter i världen som har förmågan att lyssna och härma andra ljud. Papegojorna (vissa arter) kan då lära sig efter ganska mycket tärning att låta som en talande människa.
Fortsätt du och jobba med papegojorna för de är vackra fåglar och dom börjar få en utsatt situation eftersom regnskogarna som de flesta lever i håller på att huggas ner.

Lycka till

Mats på Kreativum


Hej,
var på kajaktur i Mälaren utanför Västerås onsdag den 29 augusti.
Jag passerar en liten holme på vilken ett stort antal fåglar sitter tillsammans. När jag närmar mig blir det oro i ledet och så flyger dom upp, säkert hundratals. Den här fågeln har jag aldrig sett förut.
storlek som en koltrast/stare men rundare kropp, kort v-formad stjärt. Svart rygg och vingar, vit undersida, en organge gump, kortnäbb. På håll trodde jag att det var tofsvipor men nej, dessa hade mycket kortare näbb.
Väl hemma tittade jag i fågelboken och det som låg närmast till var alkekungen, men här hos oss?
Tveksamt. Jag såg inga av dessa fåglar som simmade. Utan dom flög upp från en holme och slog sig ned på en annan.
Har du någon idé om vad detta kan vara?

Vänliga hälsningar
Hartmut Blau

/ Hartmut Blau, 66 år från Västerås

Hej Hartmut!
Nej jag har ingen idé. Men att det skulle röra sig om alkekung är uteslutet med tanke på din beskrivning med orange gump (över eller under?). Du skriver också att du inte såg dessa simma vilket tyder på landfåglar med den möjligheten att det kan ha varit en liten vadare. Men då faller den på den "korta" näbben så jag vet inte riktigt var jag ska. Jag skickar denna till en kompis så kanske vi får fram ett förslag. Du kan ju också vända dig till

http://www.sofnet.org/sveriges-ornitologiska-forening/forum/?group=

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej, Jag och min farfar hadde tänkt skaffa höns till våren så jag undrar vilken ras du skulle rekomendera. Vi har funderat på Hedemorahöns,eller vad tror du?//MvH Alva

/ Alva, 11 år från Tavelsjö

Hej Alva!
Jag pysslar med vilda fåglar och inte tamfåglar eller burfåglar. Så jag måste be dig ställa frågan till en djuraffär eller någon annan som vet mer om just höns.

Lycka till

Mats på Kreativum


hej, det är en mintgrön fjäril i vårat hus med creme färgade ben o ´´Spröt`` med ca 2-3 cm i vingspandet. Kan det vara en Grönsnabbvinge eller? Ingen i familjen har aldrig någonsin sett en sådan i hela deras liv så vi skulle hemskt gärna villa veta vad det är för art. Tacksam för svar.

Ps.Den är grön på båda sidor, det fins inte ngt brunt alls.Ds


MvH Alva

/ Alva, 13 år från Umeå

Hej Alva!
Jag tycker att du ska ställa din fråga till jourhavande biolog på Naturhistoriska museet i Stockholm. Fjärilar gillar jag skarpt men kan inte svara på din fråga tyvärr.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Vi har en koltrastunge som hoppar omkring på vår lilla innergård. Den flyger inte nämnvärt vad jag kan se. Nu undrar jag hur länge det är normalt att den bara hoppar omkring, dvs när kan man förvänta sig att den börjar flyga själv? Kan det vara så att den är sjuk/skadad/missbildad på något vis? Ibland tycker att det ser ut som om benen är lite assymetriska och att den släpar med det ena. Den är lika stor som mamman som matar den, och den har väl hoppat runt på marken i ett par veckor ungefär.

/ Fritz, 42 år från Lund

Hej Fritz!
Ungfåglar av olika arter har olika beteende. En unge av koltrast kan mycket väl tillbringa den första tiden på marken. Att den skulle vara skadad eller på annat sätt hindrad att flyga är omöjligt för mig att säga. Storleken får dom tämligen snabbt och är då lika stora som föräldrarna. Koltrasten söker sin föda på marken genom att söka efter mask eller liknande.
Ser att det var ett tag sedan du ställde frågan så då har förhoppningsvis allt löst sig.

Bästa hälsningar

Mats på Kreativum


Gick förbi våran bensinmack för några veckor sedan,där det är ett litet grönområde med några träd,där det också kraxas från kråkfåglar.När jag tittade lite noga på en Kaja där,så hade den ett antal skatfjädrar på sig,inte så att det täckte hela fågeln,men bra många var det.Då är min fråga/ Vad har hänt här då,hamnat i fel bo eller? har aldrig sett nå't liknande förut.

Tacksam för svar.............

/ Bengt Schoultz, 53 år från Eksjö

Hej Bengt!
Partiell albinisim är en fågel som saknar pigment för att utveckla sin fulla färg på fjädrarna, lite enkelt sagt. Jag gör det enkelt för mig och skickar en länk på en förklaring om varför vissa fåglar blir partiellt eller helt albinistiska.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Albinism

Hoppas du nöjer dig med detta och ha det fortsatt gott.

Mats på Kreativum


hur länge ska man vänta tills sin fågel värper ägg

/ marwa, 10 år från sverige

Hej Marwa!
Jag tror att det är en burfågel du ställer frågan om. Skulle be dig att prata med en affär där dom säljer burfåglar så får du säkert ett bra svar. När det gäller vilda fåglar så lägger dom ägg och ruvar när dom är könsmogna. Är det en blåmes så lägger den ägg och ruvar redan nästa år men är det en örn eller en vandringsalbatross så dröjer det många år innan dom klarar det.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej.
Hittade idag 17/7 en död fiskmås (på en fotbollsplan) som fått sina vingar avslitna ända intill kroppen. De låg alldeles intill kroppen. Måsen hade som jag kunde se inga andra skador. Den var inte plockad på några fjädrar heller. Har du någon fundering på vad det är för ett djur som kan ha gjort detta? Om den ligger kvar i morgon skall jag försöka att fotografera den.
Vänlig hälsning.
Claes Söderlind

/ Claes Söderlind, 61 år från Haverdal

Hej Claes!
Detta låter konstigt men där finns helt klart ett svar. Min första känsla var att det är ett illdåd av en människa, men samtidigt så kan det ju vara egentligen vad som helst. Mig veterligt så tar rovfåglar (duvhök, sparvhök, berguv, pilgrimsfalk etc.) sitt byte med sig och äter upp det utan att plocka bort eller kapa av vingarna. Katt, mård...nä jag har inte klart för mig vad det kan vara. Om du har en bild skicka den till mig mats.olsson@kreativum.se så ska jag vidarebefordra den till en kille i Ronneby vid namn Le Carlsson. Han har säkert ett svar på detta.

Ha det gott

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB