Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Vad är reglerna när det gäller att nämna etablerade namn och företag i sina verk? Får man skriva vad som helst om om dem, som inte är baserat på fakta? T.ex. att Ica säljer sprit till ungdomar eller att Fredrik Reinfeldt egentligen är en kvinna?

/ Miriam Bell, 17 år från Stockholm

Hej Miriam

För utgivna böckers innehåll ansvarar författaren som kan bli skadeståndsskyldig om skadestånd väcks.

Det är relativt ovanligt med förtalsmål gällande böcker. Det är därför svårt att säga bestämt vad som gäller, generellt kan sägas att du bör iaktta försiktighet när du namnger personer, oavsett om det rör sig om för allmänheten kända personer eller mer okända personer.

Det gäller både i de fall då berättelsen är fiktiv, men bygger på en verklig händelse/person och då berättelsen är avsedd att vara dokumentär.

Jag skulle råda dig att vara försiktig med att namnge personer.

Lycka till med din bok!

Kramisar Kim M. Kimselius


Hej Kim!
Jag älskar att skriva, och jag gör det nästan hela tiden. Jag börjar på en berättelse, skriver en tredjedel och sedan tar det liksom bara stopp! Jag förlorar all fantasi och har ingen aning om hur jag ska formulera mig, vilket gör att jag till slut tappar intresset. Och därför börjar jag på en ny, men samma sak händer med den, och berättelsen efter det ovs. Jag vet inte riktigt vad det beror på, hjälp?
Jag är en tjej som satsar allt när det gäller allt, och blir det inte perfekt blir jag besviken. Jag tänker att kanske är det just det som är problemet; att jag sätter för höga krav på mig själv.
Tack på förhand!
Kram
Linnéa

/ Linnéa, 12 år från Sala

Hej Linnéa

Tror det är som du säger Linnéa, att du ställer alldeles för höga krav på dig själv. Det ska vara roligt att skriva!

Har du arbetat med gula lappar någon gång? Här kan du läsa lite om det: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2010/01/skrivprocess-nya-gula-lappar-och.html

Om du arbetar med gula lappar arbetar du fram hela berättelsen innan du börjar skriva, sedan är det bara att lägga lapparna i rätt ordning och börja skriva utifrån dem. Då brukar det inte bli problem att ta sig igenom hela boken.

När jag var i din ålder påbörjade jag också många berättelser som jag aldrig avslutade. Det spelar liksom ingen roll, det viktigaste är att du skriver. Tänk som så att du tränar dig och utvecklar ditt skrivande oavsett om du skriver färdigt en bok eller inte!

Jag är ett bra exempel på det, nu har jag varit etablerad författare sedan 1997 och i år har jag kommit ut med 26 böcker och mina böcker är översatta till många språk.

Håll drömmen levande och fortsätt skriv, oavsett om berättelsen blir klar eller inte!

Jag har gett ut en skrivbok med bra och lättlästa skrivtips. Boken heter ATT SKRIVA MED GLÄDJE. Du kan läsa mer om boken här: http://www.kimselius.se/skrivboken.html Kanske kan du låna boken på biblioteket och läsa dig till fler tips och råd?

Du kan även läsa fler skrivtips på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html

Kramisar Kim


Jag vill ge ut min bok men jag
vet inte om jag är för liten

/ Mary, 11 år från Irak

Hej Mary

Det finns ingen bestämd ålder för att ge ut en bok. Den yngsta som har gett ut en bok var sex år. På min Författartipssida kan du läsa mer om det: http://www.kimselius.se/tips4.html

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


Hur reser theo och ramona bakåt i tiden egentligen?
Jag har läst lite teorier på wikipedia och undrar nu följande, är det konstiga"surret" ett maskhål/svarthål? Och hur skapas energin som måste till för att slå i sönder ett tids lager och leda till ett annat, ner grävt i tids väven... Ursäkta om det här inte tillhör den vanliga sortens frågor men har du någon privat teori till det hela.
Hälsningar arvid

/ Felix, 15 år

Hej Felix / Arvid

Det där med Theo och Ramonas tidsresor, ja det är bara påhitt!
Älskar science fictionfilmer och tänker på det lite som att de transporteras bort, som de gör i de filmerna. Inga maskiner dock.

Oftast är det historiska föremål som får dem att resa i tiden :-)

Tack för din annorlunda fråga!

Kramisar Kim


Hej jag undrar. Hur kommer du på allt som du skriver jag är nämligen intresserad av att skriva hur gjör du.

/ johan, 10 år från Finland, Helsingfors

Hej Johan

Jag är född med otroligt mycket fantasy och det bubblar av berättelse inom mig. Tiden räcker inte till för att skriva allt jag fantiserar om.

De historiska äventyrsböckerna är uppbyggda runt riktiga historiska händelser, det gör dem lätta att skriva, eftersom händelsen redan finns där. Det som gör dem svåra att skriva är att jag måste få med all korrekt fakta i boken, utan att du som läsare tycker det är jobbigt att läsa!

Du kan läsa mer om mig och mina skrivtips på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html

Kramisar Kim


hej, jag vill gärna skriva ett långt spännande berättelse och jag vill skriva om DEN FÖRBJUDNA KÄLLAREN jag tyckte att det var en ganska spännande titel men problemet är att jag vet inte vad den kommer att handla om och hur jag ska skriva och hur jag ska kunna komma igång, då behöver jag lite tips på hur jag ska skriva den, jag vill att den ska innehålla ett jättebra text. Med vänlig hälsning Alice.

/ alice, 14 år från stockholm

Hej Alice

Du har en jättebra titel på din berättelse. Nu gäller det bara att bygga upp berättelsen också.

Det kan du göra med hjälp av en tankekarta, eller som jag gör, med hjälp av gula lappar. Ta ett post-it-block och börja skriva ned idéer till boken, en idé på varje lapp.

Kommer du på personer till boken, skriver du upp även dem på lappar, med kort beskrivning av deras personlighet.

Till slut har du en hel hög med gula lappar, fylla av idéer. Då är det dags att sortera lapparna och lägga dem i den ordning som de ska skrivas för att det ska bli en bok.

Nu gör du först "Benet" på boken, eller skelettet. Det innebär att du bara får ur dig berättelsen, själva handlingen och låter den röda tråden löpa genom berättelsen.

När du har skrivit alla gula lappar är det dags att "Lägga kött på benet". Det innebär att du läser igenom din text och lägger till personskildringar, miljöskildringar och tankar.

Därefter ska du läsa din berättelse MÅNGA gånger innan du skickar till förlag. Helst ska du låta någon annan läsa din berättelse, någon som vågar säga ifrån och inte bara säger att den är bra, utan verkligen vågar peka på de problem som finns.

Jag har gett ut en skrivbok med bra och lättlästa skrivtips. Boken heter ATT SKRIVA MED GLÄDJE. Du kan läsa mer om boken här: http://www.kimselius.se/skrivboken.html Kanske kan du låna boken på biblioteket och läsa dig till fler tips och råd?

Lycka till med din berättelse, tror säkert den blir jättespännande!

Kramisar Kim


Hellu!
Jag skriver mycket dikter o berättelser och undrar var jag kan
Få reda på om dom är bra eller inte?
Har sökt på internet där man kan skicka in bidrag men det
Kostar pengar och jag vill bara veta om jag faktiskt är bra?
Vad ska jag göra?

/ Wilma, 14 år

Hej Wilma

Här hittar du massor av olika sidor dit du kan skicka dina dikter: https://www.google.se/search?q=skicka+in+dikter&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a Många av dem är gratis!

Lyckat till!

Kramisar Kim


Min kopisar är i Danmark och skrev 18 frågor som du inte svarade på

/ pi

Hej Pi

Då har nog inte din kompis skrivit till mig, eller inte sett mina svar på frågorna :-)

Kramisar Kim


om mitt manus var ok ... och skulle ex kosta 1299 hur ska jag veta det? kommer det lapp före eller efter att de tryckt boken och e det förlaget som väljer tryckeri?

/ olle

Hej Olle

Det enda du behöver bekymra dig om är att skriva en bra berättelse. Resten sköter förlaget :-)

kramisar Kim


hej, jag har läst några av dina böcker (svarta döden, vikingaträl, tillbaka till pompeij och den gömda inkastaden)
jag har tre frågor till dig:

är allt du skriver sant? alltså inte att ramona och theo kan resa i tiden, utan mer att det t.ex finns ett bageri i pompeij....

har den där boken om mayafolket kommit ut än? om inte när gör den det?

Hur kom du på Theo och Ramona?

hejdå! jag tycker du är en jättebra författare! snälla svara!!!!!t
en fråga ttill föresten:

när skrev du din första bok?

hejdå för sista gången:)

/ Hedvig, 11 år från Uppsala

Hej Hedvig

Ja det stämmer att all fakta i mina böcker är sanna. Det finns flera bagerier i Pompeji. Här kan du läsa om Pompeji och se några bilder därifrån.

Mayafolkets Hemlighet kom ut i höstas och finns nu att köpa i butikerna och på nätet. Fråga efter boken om den inte finns hos din bokhandlare!

Nästa bok som kommer i serien om Theo och Ramona heter Persiens Pärla och är 18:e historiska äventyrsboken. Dessutom kommer det en ny Theo och Ramonaserie och där heter första boken Månstenen :-)

Jag ville rädda Pluto, hunden som blev gipsavgjutning när Pompeji begravdes i aska. Då uppfann jag Ramona som reser på skolresa och träffar Theo.

Tack!

När jag var åtta år skrev jag min första bok. Den kan du se här: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2010/01/min-allra-forsta-bok.html

Kramisar Kim :-)


Hej hur skriver man en skräkis?

/ Linnéa, 10 år från Skåne

Hej Linnéa

För att skriva en skräckhistoria bör du läsa den typen av böcker. Då kommer du i stämning och vet hur du ska bygga upp din berättelse.

Var noga med att inte berätta allt i början, utan bygga upp stämningen och skräcken.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag har skrivit till dig förut och fått mycket bra hjälp :)

Nu håller jag på med en bok jag kanske försöka ge ut men jag vet inte riktigt till vilket förlag jag jag ska mejla till.
Så jag min fråga är då, har du något tips på något förlag?

Kram Filippa

/ Filippa, 14 år från Stockholm

Hej Filippa

Vad härligt!

Här har du adresser till flera förlag och vilken typ av böcker de vill ha: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2011/02/skrivprocess-skicka-in-ditt-manus-till.html

Lycka till! Hör av dig igen och berätta hur det går!

Kramisar Kim


Hejsan Kim!

Jag är en kille som älskar att skriva. Så här på senare år (snart andra året på gymnasiet) så har jag börjat undra lite över vad jag faktiskt skulle som helst vilja göra med mitt liv. Och det självklara valet just nu är att jag vill bli författare.

Problemet är att jag har svårt att ta mig till slutet av t.ex. en novell och hålla mig till karaktärerna. Jag blir helt enkelt trött och uttråkad av handlingen och/eller karaktärerna. Det är ju lite svårt att skriva om man själv inte änns orkar med det man själv skriver.

Min fråga är nu hur jag kan förbättra det? Har du några tips på hur jag kan i ett sånt läge få någon slags skjuss på karaktärer och handling?

Tack på förhand, Matteus.

/ Matteus, 17 år från Nyköping

Hej Matteus

Kanske ska du försöka bygga upp din berättelse med hjälp av Gula Lappar. På lapparna skriver du upp personporträtt och händelser du vill ha med i berättelsen. Se till att du har slutet på en lapp. Sedan är det bara att lägga de Gula lapparna i rätt ordning och börja skriva efter dem. Då bör du ta dig till slutet.

Du hittar fler skrivtips på http://www.kimselius.se/tips.html och http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html

En bra hjälp är också att läsa mycket, många olika typer av böcker. Kan rekommendera Louis Penny, Mörkt motiv bra karaktärer och miljöer. Belinda Bauer Mörk jord är en bok med mycket bra karaktärsskildringar.

Lycka till med din berättelse. Hör gärna av dig igen och berätta hur det går!

Kramisar Kim


Hej
Jag är linnéa från skåne.
Min fråga är
Vad är vanligast man opererar för?

/ Linnéa, 10 år från skåne

Hej Linnéa

Inte min typ av frågor. Kanske kan någon av de andra experterna svara på det :-)

kramisar Kim


Hej!
Hur kommer du på hur du ska börja ett kapitel? Första meningen är alltid svår för mig att komma på, efter den brukar det alltid flyta på. Min början på min novell börjar till exempel så här:
I flera år hade jag varit rädd för att dagen skulle komma. När jag var sexton, tillräckligt gammal för att bli utvald, som det kallades. Ingen visste vad som egentligen hände när man blev det, förutom att man blev förd till staden. Varje år blev hundratals unga flickor tagna dit, ingen kom tillbaka.
På mig hade jag på mig min vackraste klänning, den var blå för att framhäva mina ögon. Min mor grät när hon gjorde i ordning mig. Hon hade alltid sagt att jag var alldeles för vacker för mitt bästa. Det var sant och jag skulle göra vad som helst för att det inte skulle vara det.

PS: Förlåt att jag skriver igen :P

/ Ellen Hådén, 14 år från stockholm

Hej Ellen

Helt okej att du skriver igen!

Första raden är mycket bra! Du kastar in läsaren i handlingen och man undrar vad hon är rädd för.

Precis så gör jag i mina böcker: Börjar med något spännande, hoppar rakt in i handlingen för att fånga läsaren.

Handlingen på din berättelse låter lite som Hungergames, har du läst de böckerna?

Om du har problem med första meningen behöver du inte skriva den först, utan vänta med den. Bara skriva en "tillfällig" mening och gå tillbaka och ändra senare!

Lycka till!

Kanske skulle du ha hjälp av att läsa min skrivbok Att skriva med glädje? http://www.kimselius.se/skrivboken.html

Kramisar Kim


Hej!
Jag är 14 år och älskar att skriva. Just nu håller jag på med ett skrivprojekt, det blir lite som en lång novell. Mitt problem är att jag har svårt med att utveckla relationer på ett realistiskt sätt. (Romantiska relationer.)
Därför skulle ag bli jätteglad om du kunde ge några tips om hur jag kan utveckla en relation så att det inte blir för hastigt, men inte heller för långsamt.
PS: Jag älskar din blogg och läser den varje dag! Håller på att övertala mina föräldrar att åka till bokmässan i Göteborg så att jag kan träffa dig.

/ Ellen Hådén, 14 år från Stockholm

Hej Ellen

Härligt att höra att du älskar att skriva, det gör jag också :-)

Försök att leva dig in i de personer du skriver om, känn vad de känner och försök att föreställa dig hur det känns.

Dessutom rekommenderar jag dig att läsa den typen av böcker. Katarina von Bredow är mycket duktig på att skildra den här typen av relationer. Här hittar du hennes böcker och kan läsa mer om henne: http://www.rabensjogren.se/Alfabetiskt/B/Katarina-von-Bredow/

Om du kommer till bokmässan måste du lova att berätta att vi har "pratat med varandra" på Unga Fakta ;-) Min monternummer är B09:20. Hoppas vi ses!

Kramisar Kim


om du vet något om Skurups aif så
Vem mötte Skurups aif på sin första match?

/Christoffer =)

/ christoffer, 10 år från skåne

Hej Christoffer

Känner inte till något om Skurups aif. Titta om du har någon annan expert som kan besvara din fråga!

Kramisar Kim


Hej.

För ungefär ett år sedan började jag att skriva små kortare berättelser på min fritid. Först som en träning då jag alltid har brottats med läs- och skrivsvårigheter och nu har det blivit som en rolig hobby där jag inte kan sluta skriva och följa mina karaktärer.

Min fråga är vad som är rätt och fel och vad som räknas plagiat?
Jag kan sitta och granska det jag skriver i timmar för att undvika anklagelser om plagiat.
Då någon läser det jag har skrivit så vill jag kunna känna att det är min text och att jag har lyckats med något bra trots min dyslexi.

Det jag vet är att det inte är okej att kopiera någon annans verk. Som karaktärer och handling eller hela kapitel och stycken. Men när det gäller att citera någon annan så blir det för mig mer oklart, för vad räknar man som ett citat? Kan till exempel en kortare mening av någon annan författare räknas som ett citat? och om det inte är ett citat kan det då ändå räknas som ett plagiat?

Som ett exempel har jag tagit två helt vanliga meningar från en bok som heter Det mörka tornet av författaren Stephen King. Och förmodligen kan liknande meningar återfinnas i andra verk.

1. Och hon såg att han var stilig på ett hårt och skarpskuret sätt som bröt mot hans ungdom.

2. Hon betraktade Will Dearbon med en blandning av munterhet och irritation.

Så nu är frågan: är det ett plagiat att skriva av någon annan författares mening? Och hur nära en annan författare i språket får man egentligen vara? Om det nu är ett plagiat när man använder sig av samma meningar vad kan man då göra för att komma ifrån det? Jag läser mycket böcker av Stephen King och har nu upptäckt hur nära Stephen King jag faktiskt är i mitt språk, uttryck och meningar när jag skriver.

Mvh Mathias Fors
Tack på förhand

/ Mathias, 20 år från Stockholm

Hej Mathias

Är också ett stort fan av Stephen King och tycker mycket om hans serie Det mörka tornet. Väntar med spänning på nästa bok som är utkommen på engelska, men ännu inte översatt till svenska.

Det är jättebra att du skriver och läser mycket för att utveckla ditt språk och skrivande!

Tror dock att du hämmar ditt skrivande genom att vara rädd för att din text är plagiat. Om du skriver rakt ur hjärtat, utan att försöka konstra till texten, utan bara använda dina egna ord, då blir det rätt, då behöver du inte känna någon rädsla över att ha plagierat någon annans text.

Att ta en mening rakt av, det är plagiat. Däremot kan man inte hjälpa om man skriver samma sak som någon annan författare, det händer alla.

Ta och läs Dean Koontz, han har också ett mycket bra språk, samma ton som Stephen King och lika spännande böcker. Jag rekommenderar varmt boken Odd Thomas (börja med första boken som heter just Odd Thomas).

De bästa böckerna är de som inte liknar något någon annan har skrivit. Då är det också störst chans att få sin berättelse publicerad, om man har något unikt att berätta, ett härligt språk, ett bra flyt i berättelsen!

Du hittar fler skrivtips på http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html och min hemsida www.kimselius.se

På Facebook har jag en sida där jag lämnar skrivtips https://www.facebook.com/AttSkrivaMedGladje

Glöm alla krav, känn glädje i ditt skrivande och tänk inte så mycket, bara skriv! :-)

Hoppas detta hjälper dig i ditt skrivande!

Kramisar Kim


Hur kommer det sig att alla forskare har kommit fram till olika svar på hur dinosaurierna försvan?


P.S = Är det sant att dinosaurierna kanske kunde ha levt idag ?


Och en sista fråga : Är det sant att vi barn kan vara bra på forskning ?

/ amanda, 10 år från hässelby gård

Hej Amanda

Du har skrivit till fel expert här på panelen.

Kramisar Kim


Hej Kim.
Hur kan man berätta mer om omgivningen i sina berättelser? Alltså jag vet hur man gör, men alltså jag menar hur gör man för att läsaren ska riktig känna sig där? Jag brukar bara skriva tex: de stod där på kullen, de såg ut över fälten och skogarna.. De hörde fåglarna kvittra i bakrunden och de såg hur solen sakta åkte ner i horisonten..

Är det till recklit bra? Eller behövs det någon mer? (ursäkta min stavning..)

/ Teresia, 13 år från Tumba

Hej Teresia

När man skriver är det viktigt att ge läsaren en bild av hur det ser ut runt personerna man berättar om.

Det innebär inte att du i detalj ska beskriva ett helt rum och låta det ta upp en sida i boken.

Du ska försöka väva in beskrivningarna i själva berättelsen, utan att tappa flödet i berättandet.

Du kan låta personen titta på en sak i rummet, lyfta, kika, inspektera, låt helt enkelt föremålen du beskriver vara en del av berättelsen.

"Hon gick fram till den gamla ekkistan. De stora gångjärnen var bruna av rost och såg inte ut att ha varit öppnade på länge. Det stod något på framsidan av kistan, hon lutade sig närmare för att läsa texten..." Och så vidare...

Visst låter det bättre än att bara skriva: "I hörnet stod en stor ekkista, till vänster om den stod ett bord av trä, bredvid stod en stol..." etc.

Att bara räkna upp en hel rad av föremål, gör att många hoppar över det stycket, eftersom det inte för handlingen framåt och ändå inte ger dem den bild de vill ha av berättelsen.

Märker du skillnaden i beskrivningarna?

Lycka till!

Kramisar Kim M. Kimselius

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB