Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hur gör böker????????

/ maja, 9 år från degeberga

Hej Maja

När förlaget fått författarens manus (berättelse) är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om berättelsen kontaktar de författaren och ber att få publicera/ge ut berättelsen.

Nu börjar nästa steg: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer till författaren om att något inte stämmer i ett kapitel eller att författaren har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet = sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Författare får royalty på försäljningen. Det innebär att författaren får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Man kan som författare också trycka böcker på Print-On-Demand. Då betalar författaren allt själv, men behöver bara trycka upp så många böcker han/hon vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. På nätet hittar man flera Print-On-Demand tryckerier, t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler.

Hoppas att du är nöjd med detta svar.

Kramisar från Kim


Hej Kim!

Nu funkar det inte att skriva en berättelse eller dikt på "unga berättare"!

Vad kan det bero på?

Det funkar bara att läsa dem, men inte skriva. Sidan funkar inte :(

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina

Eftersom jag inte sysslar med det tekniska här på ungafakta vet jag inte vad problemet består av. Förmodligen är det redan åtgärdat. Försök igen!

Kramisar Kim


Tysklands kändaste författare

/ Rickard, 15 år från Sverige

Hej Richard

Vet ej vem det är. Kanske kan du få hjälp på www.fragabiblioteket.nu

Lycka till!

kramisar Kim


Hej Kim.
Ber om ursäkt för att jag ställer så mycket frågor... Men här är en till: Om ett bokförlag har bestämt sig för att publicera/ge ut en bok hur lång tid tar det då innan den är ute i affärerna på ett ungefär?

/ Rebecka Andersson, 13 år från Helsingborg

Hej Rebecka

Om ett bokförlag bestämmer sig för att ge ut en bok kan det ta runt två år innan den kommer ut i bokhandeln.

kramisar Kim


Hej Kim.
Som författare är du ju på turné tror jag att det heter. Du åker ut i Sverige och signerar böcker. Har du varit överallt i Sverige? Om inte, hur högt upp har du varit i Sverige på dina turnéer?
Mvh. Rebecka

/ Rebecka Andersson, 13 år från Helsingborg

Hej Rebecka

När jag har varit och föreläst har jag varit ända upp till Vilhelmina och upp på fjället till en skola. Jag har inte varit överallt i Sverige, men på väldigt många olika platser. Det är ofta så att skolorna vill att jag ska komma tillbaka, eftersom de är nöjda med mitt föredrag. Det gör att jag inte hinner åka till så många olika platser.

Kramisar Kim


Jag håller på att skriva en bok, men hur ska en bok vara för att den ska bli bra? Har du skrivit några egna böcker?
Hejdå!

/ Hannah, 10 år från Göteborg

Hej Hannah

För att en bok ska vara riktigt bra tycker jag den ska fånga läsaren direkt med första raden. Om du ska skriva en bra berättelse ska du börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök hålla spänningen genom hela boken, börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Skriv från hjärtat: skriv det DU vill läsa! Då ska du se att det blir en jättebra bok.

Dessutom tycker jag att du ska läsa så många spännande böcker du kan för att lära dig hur en bra berättelse är skriven. Då får du idéer och ser också hur böckerna är uppbyggda. Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan börja med att läsa någon av dem: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden samt Snapphanar. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom.

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sju böcker i min historiska äventyrsserie, (den åttonde kommer i augusti och heter "Giljotinen". Den handlar om franska revolutionen):

"Tillbaka till Pompeji": Handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen": År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

För mer tips, se tidigare svar här på ungafakta, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se/Kimsskrivtips. På min hemsida kan du också läsa utdrag ur mina böcker och lyssna på ett smakprov ur "Tillbaka till Pompeji", se längst ned på startsidan.

Kramisar från Kim


Hej Kim.
Min fråga till dig är: Vad gör man om man har idétorka när det gäller berättelser/böcker.
Tacksam för svar. /Hälsningar Rebecka

/ Rebecka Andersson, 13 år från Helsingborg

Hej Rebecka

Jag tillhör de som aldrig har idétorka, tvärtom, jag har så mycket idéer att jag aldrig hinner skriva ned alla. För de som drabbas av idétorka rekommenderar jag att läsa mycket, då brukar inspirationen komma tillbaka.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim.
Jag undra två saker som jag hoppas att du kan svara på.
Fråga ett: Vet du några bra hemsidor som man kan träffa andra ungdomar som skriver?
Fråga två: Du som är författare kanske vet om några bra skrivarläger i närheten av Helsingborg i sommar, vet du det?
Hoppas du kan svara, men om du inte har nåt svar så gör det ingenting. Tack /M.v.h. Rebecka
Ps. Din senaste bok "Snapphanar" var s**tbra!!!!!!

/ Rebecka Andersson, 13 år från Helsingborg

Hej Rebecka

Du kan gå in på min hemsida och titta under "länkar" där har du bland annat Barnens Bibliotek. Du kan även söka på www.google.se På googles adress kan du även söka skrivarläger, men du kan också kontakta Författarcentrum Syd Litteraturens hus, Lilla Torg 9, S-211 34 Malmö, Tel 040-6118990, E-post: syd@forfattarcentrum.se, www.forfattarcentrum.se

Tack för att du tycker så mycket om min bok "Snapphanar", det gör jag också. Om du går in och tittar på min hemsida under "Böcker" så ser du bild på den nya boken som kommer ut i augusti.

kramisar Kim


Hej Hej!
Jag håller på att läsa tillbaka till Pompeji.
Den är så bra och jag undrar vart ifrån du får alla dina idér?

M.V.H

Stina

/ Stina, 10 år från Nyhamnsläge

Hej Stina

Vad glad jag blir att du tycker så mycket om Tillbaka till Pompeji. Om det är den första boken om Theo och Ramona som du läser så har du många, många fler att läsa.

Idén till min första historiska äventyrsbok "Tillbaka till Pompeji" fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto.

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och så fortsatte jag med det. Och för att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha ordlista/faktadel längst bak i böckerna. Det har blivit väldigt populärt.

Min debutbok (första bok) heter "Tillbaka till Pompeji" och kom ut julen 1997. Då var jag 41 år. Den har nu sålt i över 20.000 exemplar och är otroligt populär! I år firar jag 10-år som författare .

Redan som tioåring fick jag mina berättelser utgivna i tidningar. Jag bestämde mig nämligen redan som åttaåring för att bli författare och har skrivit ända sedan dess. Men jag skickade inte in mina berättelser till förlag förrän många, många år senare, eftersom jag inte tyckte de var tillräckligt bra för att bli utgivna.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden" och "Snapphanar". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel som jag har läst in.

Kramisar från Kim


Hur kan man hitta på så bra historier som ar så bra.Önskar Rebecca Knott.

/ Rebecca Knott, 7 år från Grycksbo

Hej Rebecca

För att få bättre fantasi och skriva bra historier ska man läsa och läsa och läsa så mycket som möjligt. Och givetvis ska man skriva jättemycket. Försök att läsa olika slags böcker för att utveckla din fantasi.

Lycka till!

kramisar från Kim


Hej!
Jag älskar verkligen att skriva och läsa böcker, (särskilt långa!).
När jag skriver böcker brukar jag köra fast... hur gör jag för att inte köra fast?
När jag skriver mina böcker brukar dom bli väldigt tråkiga, men jag vill gärna ändra på det och särskilt nu när vi skriver kapitelböker i skolan...
Lärarna är ju inte författare så jag vill gärna be en författare om hjälp...
Många hälsningar!
// Hanna
XD

/ Hanna, 11 år från Lynga

Hej Hanna

För att inte köra fast när du skriver en bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden" och "Snapphanar". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji" som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim
Hej
Jag vill jätte gärna skriva en bok om två tjejer som blir kära i varandra, jag har en jätte bra idé till en ungdomsbok. Tror du att det kan vara en bra idé att skriva en ungdomsbok o lesbiska? Det finns ju så få och jag vet att jag skulle ha uppskattat en bok som jag kunde känna igen mig i när jag insåg att jag gillade tjejer. Jag vet att det är svårt att få en bok publiserad men du kanske vet något förlag som tar emot debutanter?

Mvh
Linnéa

/ Linnéa Viktorsson Blom, 17 år från Motala

Hej Linnéa

Det tycker jag är en mycket fin idé att skriva en ungdomsbok för lesbiska, speciellt som du själv är expert på ämnet. Du kan dela med dig av din erfarenhet till vilsna ungdomar som inte vet riktigt hur de ska bete sig när de förstår att de har känslor för samma kön som sitt eget.

Det ÄR svårt att få en bok publicerad, men om du skriver en riktigt bra bok kan du få den utgiven på vilket förlag som helst. Det finns ett förlag som heter Debutantförlaget. De säger att de satsar extra mycket på debutanter.

Lycka till med din bok!

Kramisar från Kim


Är det bara du som äger den här hemsidan?? Är du inne varje dag??

/ Ellen även kallad Madde , 11 år från Sverige

Hej Ellen/Madde

Nej, jag äger inte den här hemsidan, jag är bara anlitad som en av många experter på att besvara frågor.

Det finns inte tid att gå in varje dag för att besvara frågor, eftersom jag är ute och reser en hel del och föreläser om mitt författarskap och mina böcker.

Kramisar från Kim


Hej!! Eftersom du inte förståd min fråga ska jag skriva mer!! jag frågade om du är författare och om du då har skrivit någon känna-igen-sig bok?? (alltså en bok som man känns igen vid)!!Kram Madde!!

/ Ellen T, 11 år från Sverige

Hej Ellen

Jag är författare och skriver Skönlitterära Historiska Äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sju böcker i min historiska äventyrsserie, (den åttonde kommer i augusti och heter "Giljotinen". Den handlar om franska revolutionen):

"Tillbaka till Pompeji": Handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen": År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känn", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste "Snapphanar" (Giljotinen kommer inte förrän 15 augusti)

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim


jag skriver en bok om 2 hästar...jag vet inte om ett bokförlag skulle tyck att den var så bra men om jag sejer att det är ganska stor text, så vilket för lag tror du att det är bäst att sjicka in boken till

kramisr ebbiz
tack för ditt svar

/ EBBA, 10 år från KOM INTE I HÅG

Hej Ebba

Klart att förlag är intresserade av hästböcker, det finns väldigt många som tycker om att läsa om hästar.

För att hitta rätt förlag att skicka ditt manus till ska du göra så här: gå till en bokhandel och se ut böcker som liknar din bok. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hur många A-4 sidor är det i en roman, utifrån snittet?

/ Anja, 11 år från Västervik

Hej Anja

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad. För en vuxenroman vet jag faktiskt inte eftersom jag inte skriver den typen av böcker. Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker.

Mina manus brukar ligga på 120-160 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd. Mina böcker är i färdigt format på mellan 186-268 sidor. Utifrån det kanske du själv kan räkna ut hur många manusblad en vuxenroman är på.

Kramisar från Kim


Känna-igen-sig-bäckerna!!??

/ Ellen, 11 år från Sverige

Hej Ellen

Förstår inte din fråga!

Kram Kim


jag har inte kan ni skriva vad den ska handla om

/ tina, 11 år från ludvika

Hej Tina

Förstår inte din fråga.

Kramisar Kim


Heej ! Jag undrar vad kallas böcker som handlar om familjproblem,skolan,vardagen,alkohol och annat som handlar om liv

/ Nadin, 12 år från Malmö

Hej Nadin

De böckerna har inget speciellt samlingsnamn. Olika bibliotek, bokförlag o dyl har säkert egna namn för den kategorin av böcker, men så vitt jag vet finns det inget "officiellt" namn för dem.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag älskar dina böcker! Jag har läst många men jag tyckte nog att "Faraos förbannelse" var bäst av alla. Jag undrar hur du får all fakta om tidsresorna och om hur det var förr i tiden? Jag tycker det är spännande att få veta sånt! Svara så fort du kan!

Kram Saga!

/ Saga Miketinac, 9 år från Ronneby

Hej Saga

Tack för att du skriver att du tycker så mycket om mina böcker. Har du varit inne på min hemsida och sett bilden på "Giljotinen", den nya boken som kommer i höst.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet. Eftersom just "Faraos förbannelse" är din favoritbok så minns du säkert vad som hände i början av boken, djupt nere i graven. Visst var det spännande?!

Vet du att det finns SJU böcker i serien. Hoppas att du inte har missat någon. Gå in på www.kimselius så kan du läsa smakprov ur samtliga böcker samt lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB