Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Varför blev du förfatare? Komer du alltid vad du ska skriva?

/ Emma, 10 år från Stockolm

Hej Emma

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

Efter hand blev det längre berättelser och när jag var tio år skickade jag in mina berättelser till tidningar och fick berättelserna publicerade.

Julen 1997 debuterade jag som författare. Då sålde min debutbok "Tillbaka till Pompeji" i 11.000 exemplar FÖRSTA VECKAN!!! Det är jättebra. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker PÅ ETT ÅR! Med andra ord blev det en dunderdebut och massmedia gav mig smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren".

Ja, jag kommer alltid att skriva, så länge jag orkar och har idéer till nya böcker.

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se Där kan du läsa mer om mig och mina böcker och läsa smakprov ur böckerna. Du kan även lyssna på mig när jag läser ett kapitel ur boken "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim


Hej! Jag har alltid velat bli författare och jag undrar: hur du tänker när du ska skriva en bok? Liksom hur den ska bli spännande och vad den ska handla om och så? Jag sitter ofta vid datorn och skriver bärettelser men mina blir inte så bra! Snälla, ge mig några tips!
Kram Saga!

/ Saga Miketinac, 9 år från Ronneby

Hej Saga

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker och där kan du även lyssna på när jag läser ett kapitel ur min bok "Tillbaka till Pompeji".

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


HEJJJ
jag undrar varför Ni inte svarar
men jag har en viktig fråga vi ska ja skriva berättelse så kan du hjälpa mig?? såå e du jätttteee snäll

jag undrar att jag ska skriva en berättelse om en händelse el en olycka vad ska jag ha med vad är viktigast ?? ?

TACK

/ Hanna, 12 år från malmö i svergie

Hej Hanna

Vi svarar på alla uppriktiga frågor vi får. Om du inte har fått svar på någon fråga beror det på att den inte har kommit fram till oss.

Du ska skriva om det DU tycker är viktigt att ha med i berättelsen. Om det är en händelse/olycka som du har upplevt så ska du skriva direkt från hjärtat, beskriva dina synintryck och dina känslor. Om det är en påhittad historia ska du försöka att gå in i den person som berättelsen handlar om och försöka beskriva samma saker som om du själv hade upplevt händelsen. Vad händer runt om etc.

För mer tips och råd, se tidigare frågor/svar här på Ungafakta. Du kan också gå in på min hemsida www.kimselius.se och läsa min skrivtips.

Lycka till!

kramisar Kim


Hej hur gammal måste man vara för att kunna bli författare? För jag har skrivit flera berättelser och min lärare tyckte att dom var bra.

/ Madelene, 13 år från Surahammar

Hej Madelene

Alla åldrar är bra. Det gäller att ha något speciellt att berätta, något som fångar förlagen och gör att de vill ge ut din bok.

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år, eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig, men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

När jag var tio år gav jag ut en egen hästtidning. Men jag skickade inte till förlag, (de som gör böckerna), förrän jag var nästan 40 år. Idag är jag författaren som gjorde dundersuccé med min debutbok "Tillbaka till Pompeji" och därför kallas för Blekinges Astrid Lindgren, för att jag sålde så otroligt många böcker första veckan, 11.000 böcker. Normalt säljer man cirka 200-300 böcker per år när man ger ut sin första bok.

Nu har jag gett ut sju böcker i min historiska äventyrsserie. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och läsa mer.

Mina böcker har getts ut på många andra språk och ligger högt på topplista utomlands. Och allt detta bara för att jag redan som åtta-åring bestämde mig för att bli författare.

Så jag tycker absolut att du kan bli författare nu. Läs och skriv så mycket du kan. Då utvecklar du ditt språk och dina berättelser blir bättre och bättre.

Lycka till.

Kramisar från Kim


Har du skrivit nån bok om vickingar? I så har Tor varit med i den?! Vad vet du igentligen om dem?:) MVH ARMAN:)

/ Arman.jamshidnejad, 9 år från Göteborg

Hej Arman

Ja, jag har skrivit en bok om vikingar. Den heter "Vikingaträl" Den handlar om Theo och Ramona som blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

Du får lära dig massor om vikingatiden i "Vikingaträl". Det finns också en faktadel i boken där du kan lära dig mycket om vikingatiden och om Tor.

Om du vill läsa ett avsnitt ur boken "Vikingaträl" kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under "Böcker".

Kramisar Kim


värför har vi syre och energi och värför heter energi kraft?

/ amir, 8 år från irak

Du har frågat fel expert. Gå in på panelen igen och titta efter vem du ska ställa denna fråga till. Jag besvarar "författar"-frågor. Hur man skriver längre berättelser m.m.

Kramisar Kim


Hej!
Vart kan man köpa dina böcker? Kan vem som helst läsa dina böcker, eller är de vuxenböcker? Jag vet inte om jag kommer till att köpa, eller läsa dina böcker, men det är bra att veta :D Kommer du till och skriva flera böcker, eller holder du på med en bok? Bara undrade!! Lycka till Kim !!

/ Lina Johansson, 10 år från Östersund

Hej Lina

Mina böcker finns att köpa i de flesta bokaffärer. Om böckerna inte finns inne kan man beställa dem. Böckerna finns också att köpa på internetbutiker.

Vem som helst kan läsa mina böcker. Från 9 år och uppåt. Den äldsta som har skrivit till mig var 98 år. Så även du kan läsa böckerna och jag tror att du skulle tycka mycket om dem, för det är otroligt spännande böcker. Har du varit inne på min hemsida www.kimselius.se och läst lite ur böckerna, eller lyssnat när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji". Om inte... gör det, då får du se om böckerna passar dig.

Givetvis kommer det fler böcker. Jag skriver hela tiden nya böcker. Den nya boken hittar du också som bild på min hemsida, men ännu ingen text eftersom boken ännu inte är färdigskriven. Boken heter "Giljotinen".

Mina böcker finns även att låna på biblioteket. Hör av dig när du har läst någon av böckerna och berätta vad du tyckte. Tror att du skulle tycka om "Tillbaka till Pompeji" "Jag är ingen häxa" eller "Snapphanar"... Provläs lite ur böckerna på min hemsida så får du se vad du tycker.

Kramisar Kim


Hej!
Jag vill bli författare när jag blir stor. Vuxna har alltid sagt: "Du har så livlig fantasi!" Så jag vill satsa på det på sidan om ett annat jobb.
Hur ska jag kunna förbereda mig nu?

Kramar Elin :)

/ Elin, 12 år från Strängnäs

Hej Elin

Det finns speciella linjer du kan välja för att utveckla ditt skrivande. Men... det är inte lätt att försörja sig som författare, därför går många Journalist/Mediautbildning så att de har en annan utbildning, men ändå får arbeta med orden.

Jag valde att arbeta inom reklam och tryckeribranschen och hade ingen speciell utbildning för att bli författare. Det enda jag gjorde var att jag läste så mycket jag hann med och skriv så mycket jag orkade.

Du behöver inte arbeta med något som har med författandet att göra. Som författare behöver man livserfarenhet så att man kan dela med sig av den i sina böcker. Vad du än arbetar med ger det dig livserfarenhet och det är viktigast av allt. OCH att du läser och skriver och läser och skriver och läser och skriver och... Som du förstår ligger det mest hårt arbete bakom författarskap, mer än utbildning.

Det finns speciella skrivarkurser på sportlov, sommarlov etc. Där kan du lära dig grunden för hur du bygger upp en bok. Gå också in på min hemsida www.kimselius.se och läs under mina skrivtips.

Skriv från hjärtat om något som berör dig och som du tycker är viktigt att skriva om och ge inte upp. Håll drömmen levande och fortsätt skriv.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej varför finns det olika regler när man skriver böcker ??

/ Felix, 12 år från Motala

Hej Felix

Förstår inte vad det är för regler du menar. Kan du förklara vilka regler du tänker på.

Kramisar Kim


Vad skall man tänka på när man skriver en dikt????

/ Ellen, 10 år från Gotland

Hej Ellen

Tyvärr är jag ingen expert på dikter, eftersom jag skriver historiska äventyrsböcker.

Däremot kan jag tänka mig att det är lika viktigt när man skriver dikter som när man skriver skönlittärera böcker, att man skriver direkt från hjärtat om något som berör dig som författare, något du har varit med om, dina känslor etc.

För att lära dig hur dikter är uppbyggda rekommenderar jag dig att läsa många diktböcker. Min favoritförfattare när det gäller dikter är Karin Boye, den allra bästa boken är "Till Dig".

Lycka till med dina dikter.

Kramisar från Kim


Hur har du hittat på vad du ska skriva? Har du en bra fantasi? Och hur kan man få en bra fantasi?

/ Toril Irene Johansson, 9 år från Östersund

Hej Toril Irene

Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto.

Min debutbok (första bok) heter "Tillbaka till Pompeji" och kom ut julen 1997. Då var jag 41 år. Den har nu sålt i över 20.000 exemplar och är otroligt populär! I år firar jag 10-år som författare .

Jag har nu skrivit 7 böcker (åttonde snart klar). Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan väckte min fantasi rejält och det använde jag i min bok "Faraos förbannelse", hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag berättar om i det kapitlet.

Jag har jättemycket fantasi. Och jag tror att jag har bra fantasi, eftersom mina böcker har blivit så jättepopulära. En del föds med massor av fantasi, som jag, hos andra väcks fantasin när de läser många böcker. Börja läsa mycket, då växer din fantasi också.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden" och "Snapphanar". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel som jag har läst in ifrån "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim


Var får du dina ideer ifrån??

/ aram, 11 år från stockholm

Hej Aram

Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto.

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och så fortsatte jag med det. Och för att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha ordlista/faktadel längst bak i böckerna. Det har blivit väldigt populärt.

Min debutbok (första bok) heter "Tillbaka till Pompeji" och kom ut julen 1997. Då var jag 41 år. Den har nu sålt i över 20.000 exemplar och är otroligt populär! I år firar jag 10-år som författare .

Redan som tioåring fick jag mina berättelser utgivna i tidningar. Jag bestämde mig nämligen redan som åttaåring för att bli författare och har skrivit ända sedan dess. Men jag skickade inte in mina berättelser till förlag förrän många, många år senare, eftersom jag inte tyckte de var tillräckligt bra för att bli utgivna.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden" och "Snapphanar". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel som jag har läst in.

Kramisar från Kim


hej...ja tänker skriva en bok om mitt liv men ja vet nt hur ja ska börja och sluta kan du hjälpa mig??
och ja behöver också hjälp på vad e de viktigaste ja ska ha med i historian kan du svara snabb e du jätte snäll???
tack hälsningar Hanna

/ hanna, 12 år från malmö

Hej Hanna

Det finns ett jätteenkelt sätt att lösa båda dina problem och det är att använda "Gula lappar":

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de händelser som du tycker är viktiga att berätta om, en händelse för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att händelserna ska komma. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till. Kanske är det inte nödvändigt att du skriver om händelserna i ditt liv i din ordning som de har hänt. Titta igenom lapparna och se om berättelsen blir mer fängslande om du ändrar händelseförloppet.

Glöm inte berätta hur personerna i din berättelse ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen, det vill säga dig, osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Du kan inte skriva vad de tänker på, eftersom det är en verklig historia du ska skriva, däremot kan du skriva vad DU tänker på.

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker. Du kan även lyssna när jag läser ur min bok "Tillbaka till Pompeji.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Hejsan Kim!
Du som författare måste ha ju ha läst en hel del böcker? Har du någon favoritförfattare? är det speciellt någon bok av den författaren som du tycker om?
Skulle vara kul att veta detta...

Tack för eventuellt svar.

/ marcus, 13 år från bjärred

Hej Marcus

Min favoritförfattare är Dean Koontz. Den bästa bok jag har läst av honom heter "Odd Thomas". Dean har ett rikt språk och skriver otroligt spännande.

En annan favoritförfattare är Agatha Christie, i hennes böcker får man klura ut vem som är mördaren och det känns roligt att få använda sina hjärnceller.

John Marsden är en ungdomsförfattare som skriver otroligt spännande böcker. "I morgon när kriget kom" är första boken i en serie av sju böcker. Kan varmt rekommendera även hans böcker.

Kramisar Kim


Hejsan, jag har ett problem med mitt skrivande. Redigeringen.
Jag skriver ihop med en väninna, men känner att vi inte kommer någon vart och vill hellre skriva på egen hand. Det som "skrämmer" mig är att redigera. Jag är inte så värst bra på det och behöver lite tips och råd.
Jag är med i en skrivkurs, men det känns som om jag inte lär mig mycket nog om just redigeringen.
Tack på förhand.

/ Christoffer, 18 år från Lidköping

Hej Christoffer

I början av sitt skrivande är det svårt att redigera sin text. Då tycker man alltid att det man skrivit är så bra att man inte vill ändra ett enda ord. Ett bra sätt är att låta texten ligga ett tag, tre månader, sex månader, ett år. Under tiden ska du skriva på något annat. När du tar fram din text igen ser du på den med nya ögon. Då är det lättare att ändra det man tyckte var bra första gången.

Ett annat sätt är att låta någon annan läsa det man skrivit. Själv har jag fem korrekturläsare till mina böcker, alla tittar på olika saker och kommenterar, vilket är mycket bra. Det är svårt att ta till sig kritiken i början, men se det inte som kritik av dig personligen, se det som hjälp att se det du själv har missat.

Kanske har du bra kontakter med en bibliotekarie, de är kunniga och har läst mycket, be henne/honom om hjälp att läsa din text, om du inte har någon vän som du känner är tillräckligt bra och ärlig för att hjälpa dig med redigeringen.

Du kan också ta hjälp av en professionell författare, men då kostar det en hel del. Författarcentrum Syd/Öst/Väst/Nord förmedlar författare. Välj det som ligger närmast dig, på nätet hittar du adress o telefonnummer till Författarcentrum.

Hoppas att detta har hjälpt dig, annars får du höra av dig igen.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar Kim


hej. Jag undrar hur länge det tog för dig att skriva din senaste bok.
Med vänliga hälsningar daniel.

/ daniel, 11 år från stockholm

Hej Daniel

"Snapphanar" är den bok som tagit mig längst tid att skriva. Den boken började jag på för TJUGOSJU år sedan!!! Skrev då de första kapitlen och sedan har boken legat några år. När jag fick ut mina böcker på Wahlströms ville de inte ge ut min Snapphanebok, så då fick manuset fortsätta ligga i byrålådan.

För tre år sedan tyckte jag att det var dags att ge ut boken och då skrev jag färdigt den, reste på researchresa till snapphanebygden och läste in mer fakta. I augusti 2006 kom boken äntligen ut.

Det är den absolut bästa bok jag någonsin skrivit. Har du läst den? Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur mina böcker och lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar Kim


Vilken är den bästa bok du gjort?

/ fred, 11 år från Luleå

Hej Fred

Jag tycker JÄTTEMYCKET om min senaste bok "Snapphanar!" som är så spännande och var jätte rolig att skriva. Extra roligt är det att en av huvudpersonerna i "Snapphanar!" är hunden Pluto och nu har jag en egen Pluto som låg på mina fötter när jag skrev boken "Snapphanar!"

Om du vill veta mer om boken kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se, där kan du också lyssna på när jag läser ett kapitel ur boken "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar Kim


Vad är det bästa med att vara författare?

PS.Du skriver jättebra böcker!DS.

/ Matilda Bergström, 8 år från Vellinge

Hej Matilda

Tack för att du tycker om mina böcker. Har du varit inne på min hemsida nyligen, där hittar du omslaget till årets bok "Giljotinen". Kika under "Böcker".

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Som du ser innebär författaryrket många roliga saker för mig. Jag älskar att vara författare.

Kramisar från Kim


hur gär man bäcker och du ser så snälll utt

/ Rosina, 9 år från sverige

Hej Rosina

Tack för att du tycker jag ser snäll ut, antar att du varit inne på min hemsida och tittat.

När förlaget fått författarens manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om berättelsen kontaktar de författaren och ber att få publicera/ge ut berättelsen.

Nu börjar nästa process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer till författaren om att något inte stämmer i ett kapitel eller att författaren har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet = sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Kramisar från Kim


Hej!

Jag undrar hur lång tid det tar från att man skickar in ett manus till att det kommer ut som bok i affärerna. Om förlaget vill ha det förstås.

Med vänliga hälsningar Elisabeth

/ Elisabeth, 14 år från Bollnäs

Hej Elisabeth

Det tar olika lång tid. När min första bok, Tillbaka till Pompeji", blev antagen för utgivning, tog det två år innan boken kom ut i bokhandeln, nästa bok, "Jag är ingen häxa", kom ut ett halvår efter att jag hade skrivit den.

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB