Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej
Om man vill skriva en barnbok med bilder och så, måste man ha med bilder och så när man skickar manuset till förlaget? Och om man inte vill måla själv, måste man be nån man känner eller så då? Eller finns det typ såna som jobbar åt förlagen och illustrerar olika böcker? Eller finns det något annat sätt?

/ sassa, 12 år från sverige

Hej Sassa

Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslag och illustrationer åt dem. Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Bilderna beställs också tidigt eftersom de tar lång tid att göra. Därför behöver du inte be någon du känner att göra illustrationerna. Men har du någon som är otroligt duktig och vill illustrera din berättelse tycker jag gott du kan skicka med de bilderna.

Kramisar Kim


1: om man skickar in sima/sin bok eller böcker... måste jag skriva min addres då eller mitt tel nummer

2 hur många sidor måste man skriva om man vill få sin bok publicerad?

3: snälla svara fort!!!!

/ fanny, 11 år från lerum

Hej Fanny

Alla dessa frågor har jag redan svarat dig flera gånger. Titta i din pärm!

Kram Kim


Hej! Jag älskar denna sidan, men jag undrar om mina bidrag inte får komma in för att dom är för dåliga? Snälla svara, jag undrar så! Om du vill kan du läsa min dikt Ingenting eller min berättelse Moa och Vivvanne

MVH. Nicole T.

/ Nicole Tobiasson, 11 år från Helsingborg

Hej Nicole

UngaBerättare är en jättepopulär sida. Det kommer otroligt många berättelser hit. Tyvärr hinner personalen inte lägga in alla fina berättelser som kommer in, utan de väljer ut vissa av berättelserna. Kanske dina berättelser kommer in lite längre fram. Eller så kan du skicka in nya berättelser och hoppas på att du har större tur med dem.

Hinner tyvärr inte läsa dina dikter. Jag får nämligen många förfrågningar om att läsa och tycka till om berättelser och dikter. Nu för tiden måste jag tyvärr tacka nej till alla de erbjudandena, eftersom jag annars inte hinner med mitt eget skrivande. Dessutom har jag ingenting med de berättelser och dikter att göra. Jag svarar bara på frågor här på panelen.

Dina dikter är säkert mycket bra. Därför vill jag uppmuntra dig att fortsätta skriva och aldrig ge upp ditt skrivande. Läs också mycket, olika typer av böcker, för att utveckla ditt språk och väcka fantasin. Jag kan rekommendera dig att läsa Karin Boye, som är min favoritförfattare när det gäller poesi.

Be någon vuxen i din närhet att läsa det du skriver, en lärare, en bibliotekarie, en faster/moster/mamma/pappa/morbror/farbror, välj den du tror är ärlig och vågar säga vad han/hon tycker om din berättelse.

Lycka till med ditt fortsatta skrivande.

Kramisar Kim


Heej Kim!

Jag är en tjej som ÄLSKAR att skriva berättelser. Så fort jag har börjat kan jag inte sluta.
Jag har skrivit några berättelser på unga fakta och jag undrar om du vet något om varför dom inte kommer med. Om du inte vet så gör det inget.
Kan du ge några tips om vad man kan skriva för något och vad det ska handla om.
Och så har jag några frågor:
1. Vad heter din bästa bok?
2. Vilken var den längsta?
3. Vilken var den roligaste att skriva tro?
4. Vad skulle hända för dig om inte den senaste boken inte blev omtyckt? ( fast det tvivlar jag på!)

Jag har masssa frågor till dig men kommer inte på någon just nu...hehe,

Svara så snart du kan

Kramizzar Ann-Louise

/ Ann-Louise, 13 år från Karlsborg

Hej Ann-Louise

UngaBerättare är en jättepopulär sida. Det kommer otroligt många berättelser hit. Tyvärr hinner personalen inte lägga in alla fina berättelser som kommer in, utan de väljer ut vissa av berättelserna. Kanske dina berättelser kommer in lite längre fram. Eller så kan du skicka in nya berättelser och hoppas på att du har större tur med dem.

Det är mycket svårt att ge tips om vad någon annan ska skriva, mycket beroende på att jag alltid tycker att man ska skriva direkt ifrån sitt hjärta om något som engagerar den som skriver. Om jag ger dig tips på något som du ska skriva, då kommer du inte att kunna ta till dig det helhjärtat eftersom det egentligen inte är något du brinner för.

Därför tycker jag att du ska tänka över om det är något som du gärna vill berätta om, något du tycker är fel, något du skulle vilja förändra, något tragiskt som har hänt, något du ångrar att du har gjort, något som någon annan sagt till dig som gjorde dig illa... Ja, det finns mycket att berätta om. Det viktigaste är att det är ett ämne som DU känner att du vill skriva om.

Lycka till med din berättelse. Jag tror säkert att du kommer på något att skriva om du tänker igenom det som jag skrev i ovanstående stycke.

1. Min bästa bok är "Snapphanar!" Den har fått fantastiska recensioner och första tryckningen har sålt slut på kort tid. En otroligt spännande bok!

2. Den längsta boken var "Den gömda Inkastaden". Egentligen var den ännu längre innan den blev tryckt, men jag tog bort flera kapitel för att den inte skulle bli alltför lång.

3. Den roligaste boken var "Faraos förbannelse". Den skrev jag mycket av när jag var nere i Egypten och kryssade på Nilen.

4. Om min senaste bok inte blev omtyckt, då har jag gjort ett dåligt jobb och då är jag tvungen att förbättra mig till nästa bok. Men hittills har jag lyckats skriva bättre och bättre och bättre för varje bok. Det gäller att kämpa på!

Kramisar från Kim


hej kim!
om man ska skriva en berättelse elller en bok...
men så vet man inte vad man ska skriva längre....
vad gör man??

//jane

/ jane, 12 år från mölltorp

Hej Jane

För att komma igång med din berättelse igen föreslår jag att du gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

Nästa gång kan du använda dig av "Gula-Lappar"-knepet innan du börjar berättelsen så fastnar du inte.

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar Kim


hej
hur kan man veta om en vanpyr finns?

/ crystal chen, 9 år från sverige, ludvika

Hej Crystal

Det får du fråga vampyrexperten Richard, som är en av de andra experterna på paneln.

Jag svarar på författarfrågor.

Kramisar Kim


Ungefär hur lång tid tar det för en bok att bli klar?

/ Emmy Eliasson, 11 år från Sverige,Uppsala

Hej Emmy

Det är väldigt olika, från författare till författare och från bok till bok.

Den bok som tog längst tid att skriva är "Snapphanar". Den började jag skriva för 27 år sedan och den kom ut i höstas. Men så är det också den absolut bästa bok jag någonsin skrivit!!! (Gå in på www.kimselius.se där kan du läsa ett kapitel ur boken.)

"Tillbaka till Pompeji" tog fem år att skriva.

"Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden" har tagit cirka 2 1/2 år för att skriva vardera bok.

"Jag är ingen häxa" tog cirka sex månader.

Eftersom jag skriver Historiska Äventyrsböcker och är mycket noga med att fakta ska stämma läser jag väldigt många faktaböcker. Dessutom reser jag till de olika platserna för att känna atmosfären och få se med egna ögon hur det ser ut. Därför kan det ta lång tid att göra vissa böcker.

Att det tog så lång tid för "Snapphanar!" beror på att när jag började skriva boken hade jag ännu inte slagit igenom som författare och när jag väl gjorde det var inte Stockholmsförlaget intresserade av en historia om snapphanar. Nu ger jag ut på eget förlag och då var det dags för "Snapphanar!" Boken har sålt otroligt bra och vi har varit tvungna att trycka upp nya böcker. "Snapphanar!" har bara fått lovord, både från läsare och kritiker.

Kramisar från Kim


Hej! Om jag kommit på en berättelse jag vill skriva men inte har kommit på något slut, hur kommer jag då bäst på ett bra slut?
Kramar Alexandra

/ Alexandra, 12 år från malmö

Hej Alexandra

Det allra bästa är att komma på slutet innan du börjar skriva berättelsen. För då vet du vart berättelsen ska leda fram till. Tänk igenom din berättelse igen. Arbeta gärna med "Gula lappar". Det går till så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker.

Känns det som om du kommer att hitta rätt slut på boken nu? Prova "Gula-lappar"-systemet så ska du se att det dyker upp ett slut när du har hela berättelsen sittande på väggen.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från KimHej igen!
jag ville bara säga detta :
jag har inte skrivit den där berättelsen om mobboffret som jag berättade om,
utan det var en tjej i karlsborg som heter frida....
jag har ljugit,nu känns det bättre att säga det.
jag vill gärna att denna texten ska stå med,så att frida kan se att jag säger förlåt.
jag har ju bara kopierat av hennes berättelse,den står med på unga berättare.
och så har jag en liten fråga bara:
vad hette din första bok?

Ps.svara så snart du kan!

/ Vida, 12 år från Norrköping

Hej Vida

Jag tycker det är mycket starkt av dig att berätta att du kopierat Fridas berättelse. Bra gjort.

Min första utgivna bok heter "Tillbaka till Pompeji". Den handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

Lät den spännande? Du kan gå in på min hemsida www.kimselius.se Där kan du lyssna på ett kapitel ur boken och även läsa ett provkapitel ur boken. Där hittar du även de andra sju böckerna som har kommit ut i den historiska äventyrsserien om Theo och Ramona.

Kramisar Kim


hej kim!
jag har gjort en egen dikt...jag skulle gärna uppskatta om du läste den och säga vad du tycker...den är ganska kort :

Himmel och hav,sol och måne.....
vackert är det minnsan....
men inte lika vackert som du!

Skriven av jane, 11 år från mölltorp.

vad tyckte du??

dessutom har jag en fråga till.....
är du än av dom som läser våra berättelser på ungafakta unga berättare??
för att jag har skrivit 3st.berättelser som inte kommit med och min kompis skrev också 3st. också.....Dom var JÄTTE BRA!!
men dom kom inte med...
varför??

M.V.H. En frågosam jane

/ jane, 11 år från mölltorp

Hej Jane

Mycket fin dikt. Har du läst några dikter av Karin Boye? Jag tror att du skulle tycka om hennes dikter. Min favoritdiktsamling av Karin Boye heter "Till Dig!" Låna boken på biblioteket och läs.

Kramis från Kim


om ett förlag vill ha min bok! hur vet jag det?

/ fanny de aguiar, 12 år från lerum

Hej Fanny

För att du ska få reda på om ett förlag vill ha din berättelse måste du skicka in manus till förlaget. Därefter kontaktar de dig, precis som jag skrev i mina tidigare svar till dig. Detsamma gäller dina övriga frågor, de har jag redan besvarat i tidigare svar till dig.

kramis från Kim


Jag har ingen bra story till min berättelse som jag ska skria i skolan. Jag brukar vara jätte bra på att hitta på något fantasi fullt men nu kan jag verkligen inte komma på någonting att skriva om. Så har du något förslag eller tips du kan ge för att jag ska kunna komma på något att skriva om.

Jag gillar mysterier och mord och något som är där om kring de två ämnena.

/ Julie Magiera, 12 år från skåne

Hej Julie

Det är mycket svårt att ge tips om vad någon annan ska skriva, mycket beroende på att jag alltid tycker att man ska skriva direkt ifrån sitt hjärta om något som engagerar den som skriver. Om jag ger dig tips på något som du ska skriva, då kommer du inte att kunna ta till dig det helhjärtat eftersom det egentligen inte är något du brinner för.

Därför tycker jag att du ska tänka över om det är något som du gärna vill berätta om, något du tycker är fel, något du skulle vilja förändra, något tragiskt som har hänt, något du ångrar att du har gjort, något som någon annan sagt till dig som gjorde dig illa... Ja, det finns mycket att berätta om. Det viktigaste är att det är ett ämne som DU känner att du vill skriva om. Det är inget fel att bygga upp berättelsen som en deckare, med mysterier och mord, bara du får fram det du vill säga på samma gång.

Lycka till med din berättelse. Jag tror säkert att du kommer på något att skriva om du tänker igenom det som jag skrev i ovanstående stycke.

Kramisar från Kim


hej jag går i viviannes klass i kyrkhult!. jag tycker det är super kul att få grejer av dig som vi ska skriva klart kramar elin

/ elin johnsson, 11 år från kyrkhult(olofström)

Hej Elin

Jätteroligt att du tycker så mycket om att skriva. Hälsa alla de andra i klassen.

Kramisar Kim


jag undrar är det svårt att skriva en bok??

/ Klara, 6 år från Linköping

Hej Klara

Jag älskar att vara författare. Berättelserna bara sprudlar i mig och jag känner inte att jag har några problem med att hitta på berättelser, däremot är det svårt att få tiden att räcka till.

Därför är det är både lätt och svårt att vara författare, det beror helt och hållet på hur man är som person. En del författare har mycket svårt att få ur sig texten, trots att de har allt i huvudet. Andra har lika lätt som jag att skriva en ny bok.

Kramisar Kim


Hur många böcker har Astrid Lindgren gjort?

/ Lonnie Hellquist, 9 år från Sollefteå

Hej Lonnie

Astrid Lindgren har skrivit 81 böcker (40 kapitelböcker och 41 bilderböcker). Sen finns det 12 olika samlingsvolymer också, men det är egentligen bara hopplock av bitar från andra böcker. Uppgifterna har jag tagit från www.astridlindgren.se, som jag tror är den "officiella" hemsidan för Astrid Lindgren. Gå in där och läs lite mer om Astrid Lindgrens böcker.

Kramisar Kim


är det svårt att vara författare

/ sara, 14 år från karlstad

Hej Sara

Jag älskar att vara författare. Berättelserna bara sprudlar i mig och jag känner inte att jag har några problem med att hitta på berättelser, däremot är det svårt att få tiden att räcka till. Det är både lätt och svårt att vara författare, det beror helt och hållet på hur man är som person och om man ser positivt eller negativt på yrkets olika sidor.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Kramisar från Kim


är böcker bra??

/ Ulrika, 15 år från Karlshamn

Hej Ulrika

Det är jättebra att läsa böcker. Man utvecklar sitt språk och lär sig enormt mycket.

De som läser mina böcker tycker att de lär sig mycket om historia och dessutom säger de att de har fått högre betyg tack vare mina böcker.

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sju böcker i min historiska äventyrsserie, (den åttonde kommer i augusti och heter "Giljotinen". Den handlar om franska revolutionen):

"Tillbaka till Pompeji": Handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Hör av dig igen när du har läst någon av böckerna. Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim


heej!!


1:: om jag skriver med 22 punkterstext hur många sidor är det i en vanlig bok om man har skrivit 9 sidor med 22 punkterstext


hur mår du i dag då?? jag skriver ut allt som du skickar till mig och lägger i min pärm!!


bajs, bajs

/ fanny, 11 år från lerum

Hej Fanny

22 punkter är inget man skriver en bok med, det skriver man bara rubriken med.

Kramisar Kim


Hej!!! Hur många böcker har du skrivit??

/ Jasmin, 11 år från orust

Hej Jasmin

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sju böcker i min historiska äventyrsserie, (den åttonde kommer i augusti och heter "Giljotinen". Den handlar om franska revolutionen):

"Tillbaka till Pompeji": Handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Hör av dig igen när du har läst någon av böckerna. Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim


Hej,Kan ni inte börja skriva om det gamla egypten som jag kan få läsa om det mer....

/ niklas, 10 år från Gimo

Hej Niklas

Du kanske inte vet det, men jag skriver historiska äventyrsböcker. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se så ser du att jag har skrivit en bok som heter "Faraos förbannelse". Den handlar om Egypten runt 1332 f.kr. och om farao Tutankhamon. Tror att du skulle tycka om den boken. Den finns att låna på alla bibliotek. Mina böcker är ofta utlånade så du kanske måste stå på kö för att få tag i den. Men det är väl värt att vänta på den.

Min fanklubb har röstat fram "Faraos förbannelse" till den bästa av alla mina böcker.

Du lär dig massor om Egypten när du läser "Faraos förbannelse", eftersom det dessutom finns en faktadel längst bak i boken. Många som har läst "Faraos förbannelse" har skrivit och tackat mig för att de har fått MVG på prov om Egypten. Jätteroligt att höra sådant.

Hör av dig när du har läst boken så får jag höra vad du tyckte om den.

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB