Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


hur kan du skriva så många böker?

/ merima ganibegovic, 11 år från sverige

Hej Merima

Jag älskar att läsa och skriva och bestämde mig redan när jag var åtta år för att jag skulle bli författare. Inne i mitt huvud snurrar fantasin ständigt och jag hinner aldrig skriva ned alla de berättelser som finns där. Förutom de sju historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona som finns att köpa i bokhandeln, ligger det ytterligare 18 färdiga böcker i mina byrålådor.

Mina böcker har blivit otroligt populära och läses av alla åldrar. Jag tror att mina böcker har blivit populära på grund av att jag skriver böckerna till mig själv. De är något jag själv vill läsa. Böcker som är spännande från början till slut. Dessutom skriver jag direkt från hjärtat och låter fantasin flöda, utan att tänka på stavning, grammatik etc. Det får komma sedan, när jag läser igenom berättelsen efter att den är klar.

duni veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Kramisar från Kim


Hej !
Det är så att jag älskar att skrivga berätelser och jag har faktist gjort en 156 sidors bok som fröken läste i skolan :D
Hur kan man få en bok in skickad till dom dära som avgör om dom kan ge ut bocken eller inte ?

Kramar Melissa !

/ Melissa, 12 år från Göteborg

Hej Melissa

WOW! Jag är imponerad! Mycket bra gjort! 156 sidor!!! Du ska definitivt skicka in till ett förlag. För att få kontakt med ett förlag tycker jag att du ska göra så här:

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.


Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


hur många drak böker finns det.

/ pontus börjesson, 11 år från nyneshamn

Hej Pontus

Det finns väldigt många böcker om drakar. Om du letar efter någon speciell bok rekommenderar jag dig att gå till ditt bibliotek och be din bibliotekarie hjälpa dig att hitta en bra bok om drakar.

Lycka till!

kramisar Kim


Hejsan.
Jag håller på att skriva en uppsats i svenskan om folksagor och konstsagor. så tänkte fråga dig om lite saker. För jag tycker det var svårt att hitta svar på internet.

Frågor.

om det är någon skillnad på olika figurer så som tomtar i olika folksagor/konstasagor från olika länder exempel här i småland och danmark?

Vad är den stora skillnaden mellan Folksag och konstsaga ?

Och vad är typiskt för en folksaga/konstsaga

Jätte tacksam för svar.
Mhv Petra.

/ Petra, 18 år från Nybro

Hej Petra

Det här är något som jag tyvärr måste låta gå vidare, eftersom jag inte är insatt i ämnet. Du kan maila www.fragabiblioteket.nu

De kan säkert hjälpa dig.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag har inte läst någon av dina böcker själv, men min syster läser högt ur dom ibland. Dom är jättebra.

Nu till min fråga:
Jag håller på att skriva en bok, men det känns som om allt har hänt så fort i den. Jag tycker det har hänt mycket i den, men ändå har jag bara gjort ca 8 A4 sidor. Hur ska man göra för att inte händelserna ska gå för snabbt i boken?

// Jonathan

/ Jonathan, 11 år från Karlshamn

Hej Jonathan

Tack för att du tycker om mina böcker och vad snäll din syster är som läser högt för dig. Hur gammal man än blir så känns det alltid lika mysigt när någon läser högt, inte sant?

Ja, det är ett ständigt återkommande problem att man vill få ur sig berättelsen så snabbt att det blir för få sidor. Mitt tips til dig är att du gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Eftersom du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Jag skriver ofta berättelser. Men mina kompisar börjar tycka jag är konstig för att varje rast sätter jag mig vid en data för att skriva en ny berättelse.

har du någonsin känt så här?
och en fråga till.
När jag börjar på en berättelse så känns det som om jag kommer hålla på med den jätte länge men sen blir det inte så för jag får ny inspiration och då känns den andra berättlsen tråkig! vad ska jag göra! snälla! hjälp!!

/ Matilda, 13 år från Hörja

Hej Matilda

Det kanske är så att dina kompisar helt enkelt är avundsjuka på dig för att du har så lätt för att skriva. Fortsätt skriv.

Ibland när man har mycket fantasi så bubblar det bara ur en. Visst ska man passa på att skriva ned det som poppar upp ur huvudet, men efteråt kan man ändå fortsätta med den första berättelsen.

För att kunna slutföra en berättelse, gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Hej Kim!
Jag älskar att skriva men jag har ett problem.
När jag sätter mig framför datorn och ska skriva hinner jag ungefär till sida femton (det längsta jag skrivit är ca 30 sidor) och sedan sitter jag med en ny idé som jag hellre vill skriva på. Så blir det alltid och därför slutför jag aldrig någonting jag har börjat skrivit på, förutom noveller, dikter och skolarbeten som ju är lite kortare.
Det är irriternade för egentligen tror jag på storyn och karaktärerna jag kommer på och jag vill verkligen skriva något längre. Jag arbetar på så sätt att jag skrivar upp vad som händer i varje kapitel, ganska detaljerat och sedan skriver jag på.
Är detta problem vanligt och är det ens ett problem?
Har du något bra tips?

/ Fanny, 15 år från Nora

Hej Fanny

Du är inte ensam om att ha problem med att ha för många idéer. Det händer mig ständigt. När nästa idé dyker upp brukar jag skriva av mig ETT kapitel och kortfattade noteringar om vad som ska hända i fortsättningen. Därefter går jag tillbaka till den bok jag håller på med.

Är inte riktigt säker på vad du menar med att du skriver upp vad som händer i varje kapitel... Kanske arbetar du på samma sätt, om inte... Prova att jobba så här så kanske du kommer ända till slutet av din berättelse:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker.

Tänk på att skriva från hjärtat, om något som angår dig och som du tycker är viktigt. Då blir berättelsen som bäst.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Hej! Har frågat dig om lite saker förut, och tackar så mycket för ditt fina svar.

Jag har hört att många författare bara har ett "artistnamn", som vanliga sångare/sångerskor. Får man välja om man vill vara anonym då och hitta på ett namn själv? Eller är det bara så att då väljer förlaget något slumpmässigt?
Sen är det en till sak, om man skickar in till flera förlag samtidigt och fler än ett förlag vill publicera boken, går det eller ska man då själv bara välja ett utav de förlagen?

Tack på förhand!

/ Anonym, 13 år från Stockholm

Hej Anonym

Om man väljer att skriva under psedonym, det du kallar "artistnamn", då väljer man det namnet helt och hållet själv. De flesta författare använder sitt riktiga namn på sina böcker. Ibland använder de psedonym när de vill skriva en annan typ av bok än vad de har skrivit tidigare.

Om flera förlag tackar ja samtidigt till ditt manus, då tycker jag du ska bli mycket lycklig och välja det förlag som känns bäst och som ger dig bäst villkor. Man måste nämligen välja ETT förlag.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Är det svårt att skriva bara rakt av eller är det så det är ?

/ liza, 12 år från Kiruna

Hej Liza

Olika författare använder sig av olika sätt att skriva. En del skriver bara på, utan att tänka så mycket innan. Andra vänder och vrider varje mening innan de går vidare med nästa. Jag brukar använda mig av "Gula Lappar".

Vill du jobba som jag gör så gör du så här: Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker.

Tänk på att skriva från hjärtat, om något som angår dig och som du tycker är viktigt. Då blir berättelsen som bäst.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Heej

Jag har snart skrivit en kapitel och ska snart börja med den andra..När jag är klar med boken ska jag skicka den till ett förlag..men jag undrar om hur lång tid det skulle ta när de har kommenterat att den e bra eller dålig eller om den ska ges ut??Om jag skrivit wen bok ska de läsa hela boken då??Eller bara halva..för min bok ska vara mest spännande i mitten eller i närmsta slutet!!Var ska man skriva sitt namn på papprerna som jag skrivit boken eller i kuveret ??

Hejdå

/ Ulla, 13 år från -

Hej Ulla

Det tar olika lång tid för förlagen att läsa ett manus, ca 1-2 år. Därför tycker jag att du ska skicka till flera förlag samtidigt.

Det gäller att din bok är jättebra redan i första meningen för att förlaget ska vilja fortsätta läsa din berättelse. Fångar inte boken direkt läser de inte vidare. Det beror på att de får så många manus, 2.000-3.000 per år, därför gäller det att man har en riktigt bra berättelse för att förlaget ska vilja läsa den.

Skriv ditt namn, adress och telefonnummer i huvudet på varje blad. Det gör du enklast genom att gå in under något som heter "Huvud/Sidfot" i Word-programmet. Där kan du lägga in sidnummer, ditt namn, adress och telefonnummer på första sidan av ditt manus, därefter kommer all information automatiskt på alla följande sidor.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej!
Jag har läst alla dina Theo och ramona böcker förutom snapphanarna och svarta döde fast dom har jag hemma.
kommer det att komma någom mer bok?
Frästen hur kan man göra så bra böcker? Jag kan bara inte sluta läsa dom!!!!

/ Louise, 11 år från Bjärred

Hej Louise

Tack för att du tycker så mycket om mina böcker och skriver så fint om dem. Gå in på min hemsida www.kimselius.se och läs under mina skrivtips så får du se hur jag gör när jag skriver böckerna. Titta också under "Nytt" där hittar du var jag är och signerar nu de närmaste veckorna. Kanske kommer jag till en stad nära dig?

Givetvis kommer det fler böcker. Jag håller på med en bok om Franska revolutionen. Den kommer till hösten.

Hoppas vi ses så att du kan få dina böcker signerade.

Kramisar Kim


äger du den här sidan?

/ Tuva s, 10 år från svergie

Hej Tuva

Nej, jag äger inte den här sidan. Det är tidningen Commersen som äger den. Jag är bara en författare som svarar på frågor, som du kanske sett är vi många personer som du kan fråga om olika saker. Det finns också många olika saker att läsa och lära av på den här sajten.

kramisar Kim


Heej

Om man skrivit en bok och ger ut den..ska man översätta den då??

Har du översättit dina?

/ ulla, 13 år från -

Hej Ulla

Om förlaget har gett ger ut en bok som du har skrivit och den säljer bra i Sverige, då blir andra länder intresserade av boken och köper rättigheterna för att översätta den och ge ut den i sitt land. Det är inte du och inte ditt förlag som står för översättningen, utan det är det andra landet som sköter översättningen av boken.

Ja, mina böcker är översatta och finns på finska, norska och serbiska. Om du vill se hur de finska omslagen ser ut kan du gå in på www.adlibris.se och söka på "kimselius". Då kommer samtliga böcker som jag har gett ut upp med omslag och text, däribland de finska böckerna som också går att köpa över Adlibris, som är en internetbutik för böcker.

Kramisar Kim


Hej! Jo min fråga är nämligen så här: Min allra högsta dröm är att bli författare jag har tre skrivblock hemma och jag har redan skrivit 30 sidor i ett block o jag fick det bara för knappt någon vecka sen, Dom jag skriver sagor om är en på hittad familj. Huvud personen är 11årige Ritza Som har ursprung från Grekland och Nu skulle jag gärna vilja ha något bra tips hur jag ska fortsätta och hur man gör för att skicka vidare så det blir böcker. (Ps det är väl ingen åldersgräns till att skriva berättelser och skicka vidare?)

/ Emma Jansson, 10 år från Västerstad (i skåne)

Hej Emma

Vad duktig du är som har skrivit så mycket. Fortsätt skriv!

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker.

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.


Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Nej, det är ingen åldersgräns för att skicka in till förlag.

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Vad är det roligaste att vara författare

/ Isak, 13 år från London/uppsala

Hej Isak

Jag debuterade julen 1997 som författare. Det var helt fantastiskt eftersom min debutbok sålde i 11.000 första veckan. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker på ett år. Det gjorde att massmedia skrev mycket om mig och kallade mig för "Blekinges Astrid Lindgren", eftersom jag bor i Blekinge. DET var roligt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

Jag älskar att vara författare.

Kramisar från Kim


Hej igen Kim!
Hur gammal var du när du fick din första bok publicerad?
Om man skickar en bok till ett förlag,läser dom hela boken då?
Skickar dom svaret även om man inte får den publicerad?
Hur lång tid tar det unigefär innan man får svar från ett förlag?
Kan man skicka in en handskriven text eller ska det vara gjort på datorn?
Tack på för hand MVH Thea.
P.S jag ska läsa dina böcker så fort jag får tid.Dom verkar spännande och bra.

/ Thea , 11 år från Sverige

Hej igen Thea

Jag var 41 år när min första bok publicerades, men jag hade redan när jag var åtta år bestämt mig för att bli författare. Anledningen till att jag inte slog igenom förrän jag var äldre var att jag helt enkelt inte skickade in till något förlag innan dess.


Det gäller att berättelsen fångar från första raden för att förlaget ska vilja läsa vidare. Är inte berättelsen bra i början läser de inte hela berättelsen.

Oftast får man bara sin berättelse tillbaka, utan att förlaget kommenterar den. Anledningen är att de får flera tusen berättelser per år och helt enkelt inte har tid att läsa och kommentera alla manus.

När jag skickade in mitt första manus tog det 1 1/2 år på första förlaget och 2 år på nästa, vilket var Wahlströms bokförlag som gav ut min debutbok "Tillbaka till Pompeji". Med andra ord kan man få vänta länge på att få svar och därför rekommenderar jag dig till att skicka till flera förlag samtidigt.

Materialet du skickar till förlaget måste vara skrivet på dator. Det får INTE skickas i ett mail utan måste skickas som papperskopior till förlaget.

Jätteroligt att du vill läsa mina böcker. Hör av dig och berätta vad du tyckte om dem.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Finns det förlag som inte tar in böcker bara för att det är ett barn som har skrivit?
Undrar Thea.

/ Thea Gustafsson, 11 år från Sverige

Hej Thea

När man skickar in sin berättelse till ett förlag skriver man aldrig sin ålder. Därför bedöms berättelsen inte efter hur gammal man är, utan efter hur bra den är skriven.

Så det är bara att skriva på och skicka in när du känner att du har en färdig bok.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hur kommer man på början på en berättelse? jag tycker att jag jämt kommer på samma grej..
men jag älskar att skriva..min förra berättelse jag skrev var 25 sidor(A4 papper) lång.

/ Amanda, 13 år

Hej Amanda

För att en bok ska vara riktigt bra ska den fånga läsaren direkt med första raden. Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök hålla spänningen genom hela boken, börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Skriv från hjärtat: skriv det DU vill läsa! Då ska du se att det blir en jättebra bok.

Dessutom tycker jag att du ska läsa så många böcker du kan för att lära dig hur en bra berättelse är skriven. Då får du idéer och ser också hur böckerna är uppbyggda. Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan börja med att läsa någon av dem: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden samt Snapphanar. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom.

För mer tips, se tidigare svar här på ungafakta, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se/Kimsskrivtips.

Kramisar från Kim


Om man skriver en berättelse och skickar in den till ett förlag och får dem publicerad. Får man själv bestämma hur frammsidan ska se ut, om det skall finnas bilder och hur bakside texten ska vara? Hur mycket får man helt enkel bestämma själv? får man bestämma vilket format boken ska ha och vilken typsnitt?


MvH

/ Kim S, 14 år från Skåne

Hej Kim

Om du skickar in din berättelse till förlaget och de godtar den, får du i stort sett inte bestämma något mer efter det. Du får komma med förslag om framsidan, men det är inte säkert att förlaget rättar sig efter det. Förlagen har oftast sin profil, deras böcker ska se ut på ett speciellt sätt, vilket innebär att de är noga med hur omslagen ser ut. De är också otroligt skickliga på att ta fram baksidestexten så att texten är "säljande", och därför är det förlagets personal som bestämmer baksidestexten och format och typsnitt.

De kan också komma att göra kommentarer i texten och vilja att du skriver om några rader/ord/sidor.

Kramisar Kim


HEJJ

1.Jag har skrivit en barnbok till 5-8 årsåldern . Jag undrar om när man går till bokhandeln, ska man fråga den som säljer om vilket förlag boken har?

2.Jag undrar också om du kan ge förslag på några förlag..ge namn och deras mailadress , snälla!!! Jag måste få namn på förlag av dig , jag vill ha många förlag namn...hur många som helst.

3.Kan du också säga vad ditt förlag heter???(mailadress)

Hoppas du kan svara på frågorna och ge mig mailadress på förlag!

Ha det bra!

/ Ulla, 13 år från --

Hej Ulla

1. När du går till bokhandeln så tittar du längst fram i böckerna, där står namn och adress samt telefon till förlaget som har gett ut boken. Eftersom det är olika förlag för olika böcker hittar du här namn, adress och telefonnummer till många olika förlag.

2. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med att lämna namn och adress till förlag eftersom jag inte har de uppgifterna. Det bästa rådet jag kan ge dig är att hitta namn, adress och telefonnummer i böckerna i bokhandeln.

3. Mitt förlag heter Roslagstext, men det är mitt egna förlag och det ger ENDAST ut MINA EGNA böcker och inga andra böcker.

OBS OBS! Förlagen vill INTE ha manus per mail. Om du skickar in ditt manus måste du skicka det i pappersform i kuvert och bifoga ditt namn och adress samt telefonnummer.

Lycka till!

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB