Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej,
jag har haft turen att få följa några koltrastungar på min balkong, från ägg till flygfärdiga. Nu när de flugit iväg undrar jag vad som händer med dem. Återförenas familjen, hur lever de? Var brukar koltrastar hålla till när de inte har ett bo, har de en fast boplats? Brukar de bo nära platsen där de hade boet? Det hade varit roligt att hitta familjen och se hur det gick...

Räknas fåglar som intelligenta, eller drivs de helt av instinkt? Jag tycker att koltrastarna var mycket klipska, de smet in till det väl dolda boet efter att först ha stått och spanat i flera minuter så att kusten var fri (inga skator i närheten). Det verkar tyda på intelligens?

/ L, 48 år från Sundbyberg

Hej L!
Vilken trevlig upplevelse du haft. Att få vilda fåglar och djur inpå sig är alltid fascinerade. När koltrastens ungar väl lämnar boet så sprider dom på sig men har föräldrarna i närheten. Dessa matar ungarna i början men sedan tar ungarna hand om sig själva och lever ett ganska undanskymt liv. Ofta är dom framme tidigt på morgonen när vi människor ligger och sover. Därefter drar dom ut i skogen eller den typen av terräng för att växa och fylla på fettförrådet inför vintern. en del av koltrastarna flyttar (sk. kortflyttare) och nadra stannar. Men de gör dom ensamma dvs. inte som familj. Nästa år så återvänder dom till sin hemtrakter men inte samma boplats. Om en koltrast är intelligent eller ej kan jag inte svara på, men de är mycket försiktiga innan dom avslöjar var deras bo eller sovplats är någonstans. Man kan höra koltrasten föra ett förskräckligt liv på kvällen innan nattkvisten uppsöks. Varför jkan man fundera på men när den väl plötsligen tystnar så dyker den ner bland buskar och drar en bit därifrån. Det är nästans då man får känslan av att dom försöker vilseleda ev. predatorer.

Hoppas du är nöjd med dessa rader!
Ha det gott och hoppas du får gäster även nästa år.

Mats på Kreativum


Hej Mats!!!
Vi är på besök hos min mormor i Kalix och där på husväggen har svalorna ett bo. Vi har följt några svalungar från det de var ägg och idag är de 3 dagar gamla. Nu är det så här att vi är lite orolig, vi har inte sett till någon vuxen på ett bra tag, kommer de små att svälta eller kommer de stora på kvällen??? Vad ska vi göra om de inte kommer tillbaka??

/ Sonnie Karlsson, 7 år från Finspång

Hej Sonnie!
Nej du behöver inte vara orolig för de matar från tidig morgon till sen kväll och även om du inte sett föräldrarna så finns dom där (om nu inget inträffat med dem). Om det nu skulle vara så att föräldrarna inte kommer tillbaka så får man låta naturen ha sin gång. Det är svårt att mata upp ungar av svalor för det ska fångas massor av insekter.

Ha det gott och hoppas att de överlevt.

Mats på Kreativum


hej fick ett grön-finks bo på balkongen 3ägg lades o två kläcktes en av ungarna dog så en lever fortfarande .
jag har sett mamman komma o gå sporadisk under 2 dagar
så ska man ta bort det o kläckta ägget o den döda ungen eller fixar dom det själva
tänkte på ohyra oså
mvh håkan

/ håkan, 49 år från stockholm

Hej Håkan!
Antar att du redan fått en lösning på detta. Men honan och troligtvis hanen har regelbundet matat den enda överlevande ungen även om du inte sett den så ofta. Den döda ungen och okläckata ägget hade du kunnat plocka bort och slängt, men jag antar att det fixade sig själv.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!

En familj med småfåglar har byggt bo inuit vår gårdspump. Jag tror att de är talgoxar. Man ser hur föräldrarna flyger in och ut hela tiden med mat till ungarna, och man hör hur de piper inuti pumpen. Givetvis använder vi inte pumpen nu, för då skulle vi ju förstöra hela boet, men jag undrar hur länge det dröjer innan ungarna lämnar boet? De verkar ha varit kläcka i ungefär 10 dagar nu, för det var då matningen började och vi därigenom upptäckte boet.

Finns det något vi kan göra för att hjälpa våra små vänner? Kan vi själva stoppa ner daggmaskar i hålet ner till deras bo så de får mer mat?

Calle

/ Calle, 22 år från Malmö

Hej Calle!
Dom har säkert vid detta laget redan lämnat boet. Men det tar ca 14 dagar innan de lämnar boet.

Ha det gott

Mats på Kreativum


jag ska köpa en partik fågel.är det lätt att göra den tam??

/ marwa, 10 år

Hej Marwa!
Jag tycker att du ska vända dig till en djuraffär och fråga om parakiter är lätta att få tama.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Det sitter en trastunge på min gräsmatta och skriker. Jag är rädd att katten ska hoppa på den. Kan jag flytta den till någon träd-eller buskgren? //Eva

/ Eva Olsson, 55 år från Oviken, Jämtland

God morgon Eva!
Jag tror detta redan löst sig eftersom jag varit opå semester och inte svarat på frågorna. Men om man mot förmodan hittar en unge så sätt upp den i en buske i närheten så brukar det gå väl. Den tigger och föräldrarna hittar den för att ge den mat. Katter är duktiga jägare med utmärkt hörsel så visst är det en svår situation.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hejsan
Jag har hittat en skatunge som går omkring i området där jag bor.
Den har gått här i flera dagar nu och jag o min familj har letat efter
boet eller föräldrarna men inte sett dem. Jag har försökt mata ungen
men den har inte ätit något. Den gick in i våran buske för ett tag sedan.
Jag kollade till den två gånger och då mådde den bra. Vad tycker du
jag ska göra?

/ Celine, 11 år från Eskilstuna

Hej Celine!
Ni ska låta den vara för den och föräldrarna vet var dom är. Det är alltid så att ungarna hoppar omkring och verkar föräldrarlösa, men så är inte fallet.

Ha en go sommar!

Mats


Hej igen nu ska jag berätta vad som händer med Ludde (fiskmåsungen):
Det går skitdåligt, lärarna förstår inte och och elever har satt upp lappar där det står "mata mig gärna, jag vill ha mask" eller "då blir jag mätt hela dagen".
Och Ludde ligger ner nästan hela tiden.
Vad ska jag göra?

PS. Vad innerbär "övermata?" Kommer han dö? hjälp mig!?

/ Alva Parsmo, 11 år från stockholm/Hägersten

Hej Alva!
Att övermata en fågel kan innebära att den helt enkelt äter ihjäl sig. Men jag tror i och för sig att den matvägrar om den får för mycket. Att inte föräldrarna kan få sköta om matningen är synd för det är dom bäst på. Nu vet jag inte ifall dom finns kvar där vid skolan. Jag tycker inte att eleverna ska sätta upp lappar som uppmanar till matning för det är helt fel att göra så. Vem ska ta hand om den när det nu blir sommarlov? Nej försök att få skolans lärare att förstå att låta ungen vara ifred om det nu inte är försent. Om den inte reser sig alls så är det något som är galet med den. Om nu inte föräldrarna är där i närheten (det märker man ifall de skriker och varnar och ibland dyker ner mot de som kommer för nära) så får ni nog låta naturen ha sin gång helt enkelt. Ibland är det nästan skonsammare för ungen att någon vuxen tar bort den, men det ska vi väl hoppas inte behövs. Jag kan nog inte hjälpa dig mer utan du får försöka hitta någon vuxen person som kan hjälpa dig. Du känner ingen fågelskådare där?

Hoppas det verkligen löser sig.

Mats på Kreativum


Hej på min skolgård finns det en liten fjunig fiskmåsunge som har blivit ut puttad av sin mamma den sitter på en säker plats bakom ett bygg- stängsel.
Några av lärarna har gett elever tillstånd att mata den med mask (de kastar in masken)
Och några gav den vattenmelon.
Jag tycker det låter vrickat men vill veta om det är bra eller dåligt för fiskmåsen.

PS. måsen heter Ludde.

/ Alva Parsmo, 11 år från Stockholm/Hägersten

Hej Alva!
Jag tycker att ni ska låta fiskmåsens föräldrar sköta om matningen. Då blir det rätt mängd och rätt "sorts" mat. Det är så att när människan ska försöka så blir det gärna fel. Att ge en fiskmås vattenmelon är inte rätt och därför tycker jag att du ska säga till att måsungen får vara i fred. Mask äter det säkert men jag tycker ändå att ni ska låta den vara så blir det bäst så. Skulle det bli så att föräldrarna överger den så måste ni på skolan eller de eleverna sköta om den fullt ut och det är svårt.

Tack för att du ställde frågan och berätta gärna ditt svar för de andra.
Ha ett gott sommarlov!

Mats på Kreativum


Är det farligt att plocka fjädrar i skogen?

/ Noah, 5 år från Stockholm

Hej Noah!
Nej det är det inte. Jag har samlat på fjäder i säkert 30 år och jag är bara noga med att inte stoppa fingrarna i munnen direkt efter att jag hittat en fjäder. Men med en liten plastpåse så samlar jag på fjädrar för att använda dom dels att lära mig mer om hur de ser ut, var dom sitter på fågeln och om det är detaljer som bildar ett kännetecken hos de olika fågelarterna. Spännande. Men jag använder också fjädrar till slöjden då jag gör fantasifulla fåglar eller andra fräcka saker som behöver en liten fjäder för att bli riktigt fin.

Ha det gott nu på sommarlovet!

Mats på Kreativum.


Hej!!

Jag var på Liseberg och där hittade vi en talgoxunge som hade trillat ner och skadat foten sen lade vi in den i buskarna.Kommer den klara sig???

/ Linnea, 10 år från Hönö

Hej Linnea!
Det är svårt att säga men om den får mat av sina föräldrar (den tigger) så kan den mycket väl överleva. Kan den dessutom hålla sig undan skator, kråkor och katter så blir det ännu större chans. Men det är massor av små fågelungar som tyvärr inte klarar av de första veckorna i livet av många olika anledningar. Är den då skadad så blir det inte bättre chanser tyvärr.

Ha ett gott sommarlov!

Mats på Kreativum


är det sant att småfåglar är släktingar till tyranosarus rex?

/ josefin, 12 år från örebro

Hej Josefin!
Forskarna säger lite olika men det är nog på det sättet att fåglarna är släkt med dinosaurierna. Kanske inte direkt en T-rex men dock från dessa enorma djur som levde på Jorden en gång i tiden. Spännande! Även om fåglarna inte är stora så är dom häftiga att se och uppleva.

Ha det gott i sommar!

Mats på Kreativum


Får skatan ungar första året?

/ Britt-Marie Nilsson, 64 år från Ängelholm

God morgon Britt-Marie!
De allra flesta skatorna genomför en häckning och de är könsmogna året efter dom föds.

Ha det gott i sommar och njut av skatornas liv och beteende.

Mats på Kreativum


Hej!jag har hittat ett måsägg.det har inte kläckts än men när den väl gör det hur gör jag då?

/ Linnéa Kjellgren , 10 år från Hönö

Hej Linnéa!
Om man hittar ett ägg så ska man låta det vara. Att ta hand om det och sedan försöka värma och kläcka fram det är mycket svårt. Skulle man dock försöka (är inte helt klar på om lagen tillåter det) så blir det en mycket tuff uppgift att lyckas. Att mata en kläckt fågelunge från en vildlevande art är svårt och mycket tålamodsprövande. Och då hamnar man också i den situationen att man har en fågel som man inte får ha i "fångenskap". Alltså låt naturen ha sin gång även om det smärtar att inte ta hand om ägget eller rent av en "övergiven" fågelunge.

Mats på Kreativum


Varför äter inte fåglarna maskar som ligger på asfalten?

/ Håkan, 54 år från Järbo

Hej Håkan!
Ja det undrar jag också ibland. Har faktiskt ingen aning varför det är så. För efter ett kraftigt regn så verkar det som att massor av maskar vill upp på ytan och förflytta sig där. Det som händer är väl att dom antingen blir överkörda eller så hinner dom inte ner i marken igen och torkar. Då tycker man att koltrasten, fiskmåsarna skulle ha stort kalas. Visst har jag sett måsar plocka mask på asfalt men absolut inte någon vanlig företeelse. Det jag funderat på är ifall maskarna utsöndrar något oaptitligt som avskräcker fåglarna från att ta dessa.

Mats på Kreativum


Hej i förrgår såg jag en svartvit flugsnappare ryttla utanför mitt fönster,den var på väg ut ur sin holk.
Jag undrar om det är vanligt att svartvita flugsnappare ryttlar.(den ryttlade i ungefär fem sekunder)

PS. finns det någon annan fågelälskande kille/tjej kontakta mig på alva@parsmo.se

/ Alva Parsmo, 11 år från Stockholm/hägersten

Hej Alva!
Det är rätt vanligt att flugsnapparen ryttlar vid olika tillfällen. Det kan antingen vara då den ska in i holken eller när den söker insekter i trädkronorna. Oftast sitter den på en kvist eller stolpe eller tvättställning eller dylikt och därifrån gör utfall mot flygande insekter.
Hoppas att du hittar någon annan intresserad som kan kika på fågel med dig.

Mats på Kreativum


hej mats:) jag har en fråga hoppas du kan ge ett svar på det, varför flyttar fåglar egentligen, vad är den största orsaken och då syftar jag främst på fåglarna i sverige

/ frida, 17 år från stockholm

Hej Frida!
Födan! Det är den stora drivande kraften som gör att fåglarna flyttar till varmare länder. De allra flesta är insektsätare och på vintern finns det i stort sett inga här i Sverige. De som finns (små spindlar mm.) är så få att det inte räcker till åt alla. Därför flyttar dom. Sjöfåglarna likaså för ofta fryser sjöar och vattendrag igen och då kommer dom inte åt födan. Det finns dock ett antal arter som har en överlevnads strategi som gör att de kan klara rätt kalla vintrar här.

Hoppas du är nöjd med detta svar.

Mats på Kreativum


Jag ska gora en redovisning på skolan om sidensvansen. Lever dom i par hela livet eller byter dom partner efter ett år?

Mvh:Emilie

/ Emilie, 14 år från Västerbotten

Hej Emilie!
Dom lever nog som ett par men det är alltid så att någon av dem förolyckas och då letar den upp ny partner. Så är det nog för de allra flesta fågelarter att
dom gör på det viset. Ett knölsvanspar håller ihop år ut och år in tills någon av dem dukar under.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Jag undrar vad det är för fågel som låter tjitjitjitjitjitjitjitji. Den är lite större än en talgoxe men smalare, den är ljusbrun och på ryggen har den en svart rand från huvudet och ner till stjärten och ett kortare svart streck på vardera sidan. Den är ljusare på bröstet lite år det gula hållet eller beige. Har aldrig sett den förrut.

/ Marianne Holmkvist, 56 år från Älvkarleby

Hej Marianne!
Tyvärr Marianne kan jag inte klura ut vad det kan vara för en art. Spontant tänkte jag direkt på svartmes, talltita eller möjligen entita men det stämmer inte. Så hemskt ledsen jag kan inte hjälpa dig.

Ha det gott och hoppas du hittar någon annan som kan säga vilken art det är. Du får gärna skriva till mig igen i s f och berätta.

Mats på Kreativum


Hej vi jobbar om fåglar och jag valde sparvugglan. Jag har fem frågor.
1. Är sparvugglan en flyttfågel?
2. vad äter en sparuggla?
3. är sparvugglan ett nattdjur?
4. hur känner man igen en sparvuggla?
5. är sparvugglan fridlyst?

/ Emma Johansson, 11 år från Boden

Hej Emma!
Sparvugglan är en stannfågel men kan flytta sig till områden där födotillgången är bättre vissa år.
Den äter smågnagare och tättingar dvs. småfåglar.
Den är aktiv i gryningen och skymningen men jagar säkert efter mörkrets inbrott.
Den är en mycket liten uggla. Ugglorna har en speciell form med runt huvud och ett rörelsesätt som avviker från andra fåglar. Den sitter gärna i toppen på en gran eller tall och visslar sin enstaviga "sång". Brun och beigea och gula ögon som stirrar. Snabba rörelser i sin spaning efter byten. Den har dessutom en teckning i nacken som liknar ansiktet dvs. man ser "ögon" och ögonbrynstreck som gör att den avskräcker någon att anfalla den bakifrån. Den är stor som en domherre/stare.
Alla fåglar är fridlysta men vissa arter är det jakttid på. Ugglorna är alla fridlysta året om.

Hoppas du fått lite svar på dina frågor.

Ha det gott

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB