Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej Kim!
Har precis lytt ditt råd att läsa din bok Att Skriva Med Glädje. Den har hjäpt mig jättemycket med att fortsätta skriva på min bok. Tipset jag gillar bäst är nog det du skrev att man inte ska sitta och vänta på inspirationen, utan att den kommer till dig när man tex sitter vid datorn.

Till min fråga nu, hur många sidor i en bok är en Word-sida? Men vanlig text och textstorleken 12.
Tack så mycket på förhand!! :)

/ Milda, 14 år från Stockholm

Hej Milda

Blir mycket glad över att du skriver och berättar att min bok har hjälpt dig i ditt skrivande.

Det känns som om orden har flödat bättre, nu när du inte längre väntar på inspirationen :-)

Det beror lite på storleken på boken, vilket typsnitt förlaget väljer och så vidare. Jag brukar räkna med att ett manusblad blir ungefär en och en halv boksida, med den stil och den storlek jag har på mina böcker! Kika i Att skriva med glädje så ser du storleken på texten och boksidan!

Lycka till med din bok!

Kramisar Kim


hej! jag undrar om du har något råd till en kass brev växlare.
Jag menar någon ide´ om hur man blir mindre dålig och om det över huvud taget är någon ide att försöka längre med tanke på att mer eller mindre har gått ett år sedan jag skulle ha skrivit till henne.
ps hur blir man bättre i spåk?
mvh

/ den kassa brev växlaren..., 13 år

Hej Brevväxlaren

Om man inte har fått brev från någon på ett år och det plötsligt dimper ned ett brev i lådan, då blir man jätteglad! Jag vet av erfarenhet!

Det gäller samma sak när man skriver brev som när man skriver böcker: Att skriva direkt från hjärtat och bara vräka ur sig orden.

Om du vill, kan du vräka ur dig orden på en kladd först och därefter gå in och rätta stavning etc. Ändå... Att läsa ett brev som är hämtat direkt ur hjärtat, det ger mycket mer än om det är rättat och ändrat efteråt. Då är brevet verkligen du!

Du kommer att bli bättre på att skriva brev ju fler du skriver. Det hjälper också att läsa mycket. Det finns böcker som är skrivna i brevform. Jag kan varmt rekommendera dig John Marsdens bok Breven inifrån: http://sv.wikipedia.org/wiki/Breven_inifr%C3%A5n Ja, alla hans böcker är mycket bra!

Lycka till med ditt brevskrivande! Skriv gärna tillbaka och berätta hur det går för dig!

Kramisar Kim :-)


om förlaget såg att boken var inte bra vad gör de, trycker de upp boken eller tar de kotakt med mig
även om boken jag skrev var bra, ger de ett skriftlig brev hur mycket det kostar? eller trycker de och sen ger de mig faktura

/ mari

Hej

Om förlaget inte tycker om din berättelse får du ett brev där de berättar att de inte vill ha den.

Kramisar Kim


jag ska skriva berättelse och ska skicka till wahlströms förlag, men blir det inte för mycke att skriva om man skriver via en dator ex 50 sidor
2- ska man skicka tur och retur kuvert med berättelsen eller vanlig kuvert?
3-kostnad för en bra bok...menas att om jag ska ha bra papper i boken och boken fast .

/ olle

Hej

Du behöver inte skicka returkuvert, eftersom förlaget inte returnerar din berättelse. Om förlaget vill ha din berättelse bestämmer de resten!

Kramisar Kim


hallå
jag ska trycka bok i wahlströms förlag.men hur mycket kan det max kosta att trycka en bok med 60 sidor och att pappersidorna sys fast i boken+en bild på första sidan, asså utesidan

/ illay

Hej!

Det är förlaget som bestämmer om de vill ge ut din bok eller inte. Wahlströms förlag är inget tryckeri.

Om du vill trycka en bok tycker jag du ska kontakta ett Print-on-demand-tryckeri. Här har du länk till många sådana: https://www.google.se/search?q=print-on-demand&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a

Kramisar Kim


innan man öppnar en bok finns en bild. vem fixar bilden jag elelr förlaget,eller frågar förlaget vilken bild jag vill ha-samma sak med bilder Iboken?

/ ill

Hej

Det är förlaget som bestämmer omslagsbilden!

Kramisar Kim


Jag brukar ofta klicka in mig på unga fakta och läsa frågorna som blivit svarade av dig. Många bra och förståndiga svar som jag också har haft mycket nytta av. Men ibland läser jag en fråga då det stor tex : jag har skrivit en lång bäretese som är 70 sidor tjock, sen brukar frågan komma men jag tappar liksom lusten när jag läst det. Lusten att skriva. För att det längsta jag har skrivit är bara 10 sidor med typsnitt elva eller tolv. Jag känner sig dålig när man läser om någon nioårig flicka som skrivit en tjock bok och jag bara 10;(

Hälsningar Axel

/ Axel, 11 år från Eslöv

Hej Axel

Härligt att du läser mina tidigare kommentarer och lär dig mycket utifrån dem! Det märks på ditt språk att du tycker om att skriva!

Du får inte jämföra dig med hur mycket andra har skrivit. Det är inte mängden text som är det viktiga, utan innehållet.

Om du har skrivit tio A-4-sidor innebär det att du har skrivit en novell, många noveller blir till slut en bok. Jag har sammanställt mina noveller i en bok http://www.kimselius.se/mysrys.html

Ge inte upp, fortsätt skriv och fokusera på DIN berättelse och ditt eget skrivande!

Lycka till! Hör av dig den dag du får din bok utgiven, men du är välkommen att höra av dig igen med fler frågor innan dess!

kramisar Kim


om man ger ett manus, av kopia papper ca 60 sidor, hur många böcker gör de.
Ex en bok som heter alfons hur många böcker,av samma text gör de och vad är kostnaden

/ lolipop

Hej Lolipop

Förlagen trycker upp olika många böcker beroende på hur mycket de tror att boken ska sälja, allt från 500 exemplar till 100.000 exemplar!

kramisar Kim


Får man ta en bild från ex Google och klistra in i datorn där jag skriver mitt manus?tar bokförlaget pengar för boken?tar wahlströms förlag om att boken ska bli såld؟

/ Li

Hej Li

Nej, du får inte ta en bild från Google och klistra in i ditt manus.

Vissa förlag delar på kostnaden med författaren, men det är oftast mindre förlag. De stora bokförlagen står för all kostnad, men då får man oftast mindre betalt också. Wahlströms förlag sköter all försäljning av din bok!

kramisar Kim


om man ska kopiera ex 60 sidor av en berätelse och klistrar in en bild i datorn,hoppas du fatar vad jag menar,för jag förklarar otydligt.tar emot förlaget den bilden+
enannan fråga,tar bokförlag hand om att boken blir såld?

/ hej

Hej

Om bilden är tänkt som bokomslag tar förlaget sannolikt inte emot den, eftersom de alltid vill välja bokomslagen själva.

Bokförlaget sköter all försäljning av din bok och ser till att du får betalt!

Kramisar Kim


har 2 frågor
1-om bokförlaget upptäckte i kuvertet att den tjocke kopiapappern ca 60 sidor,hade många grammatik fel på svenska vad gör de?
2-vad ska man ha med i kuvertet förutom manuset -alltså 60 sidorna med sagotekten-

/ ren

Hej Ren

1. Om det är många stavnings/grammatikfel i berättelsen bryr förlaget sig inte om det ifall berättelsen i övrigt fängslar och håller bra kvalitet. Då ser redaktören till att ändra felen i samråd med dig!

2. En liten kort presentation av dig, en lista på alla dina andra berättelser som ligger i dina lådor, namn, adress, telefonnummer!

Lycka till!

Kramisar Kim


har du träffat astrid lindgren

/ barnet E, 8 år från stockholm

Hej E

Ja, det har jag gjort, men det var många, många år sedan! Hon var mycket trevlig och rar!

Kramisar Kim


Hej, har du några bra tips på att öka sitt ordförråd och få en intressant text?
Förutom det vanliga - att läsa mycket,
Det måste finnas flera metoder.

/ Yas, 13 år från Uppsala

Hej Yas

Ja mitt första förslag var att läsa mycket, men det gör du tydligen.

Något annat du kan göra är att läsa i ordböcker, något jag brukade roa mig med när jag var yngre.

Det finns många bra ordböcker: Svenska Akademins ordlista över svenska språket, Svenska Ordbok, Svenskt språkbruk, ordbok över konstruktioner och fraser, är några av alla ordböcker som finns.

Ibland händer det, när jag får en tid över, att jag kikar i någon av mina ordböcker eftersom jag alltid är på jakt efter nya ord och kunskaper!

Lycka till! Berätta gärna hur det går för dig!

Kramisar Kim


Hej jag har har skrivit ett utkast på en bok som heter bermuda triangeln men under renskrivningen vill jag ha med några detaljer som gör den bättre.
Den handlar om fem personer. Finns det några tips.

/ Smiley, 12 år från jorden

Hej Smiley

Det du har gjort nu är att du har skrivit "Benet" på berättelsen, och nu ska du lägga "Kött på benet". Det är då du lägger till miljöskildringar, berättar vad personerna gör när de talar, vad händer i deras omgivning, vad tänker de på, har något hänt de tidigare i livet som gör att de blivit den de är just då och får dem att handla som de gör vid just detta tillfället. Och så vidare!

Känns det som om du kan göra din berättelse mustigare nu?

För fler tips kika in på http://www.kimselius.se/tips.html eller på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html

Lycka till med din berättelse! Hör av dig när du får den antagen av ett bokförlag!

Kramisar Kim


När kör unga författare igång igen??

/ Söt, 11 år

Hej Söt

Det finns en författare som skrev sin första bok när hon var fyra och fick den utgiven när hon var sex år!

Det är bara att sätta igång!

För fler skrivtips kan du kika in på http://www.kimselius.se/tips.html eller på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html

Lycka till!

Kramisar Kim


jag skriver en bok,men jag är rädd att rubriken är samma i en annan bok .

/ ula

Hej Ula

Om du tror att din rubrik är likadan som någon annans tycker jag att du ska ändra din rubrik så att den blir unik. Då har du större chans att lyckas. Däremot är det alltid förlaget som sätter rubriken på boken, därför gör det inte så mycket i det här läget om din berättelse har samma titel som någon annan.

Lycka till med din bok!

Kramisar Kim


hej
kim,jag fick fakta av dig att en av dina böcker är tryckta i whalströms förlag ,kostade nått?

/ ren

Hej Ren

Som författare får man betalt av förlaget när de ger ut författarens bok. Om man däremot trycker upp sin bok själv kostar det lite pengar. Hur mycket beror på hur många böcker man trycker och var man trycker böckerna. Läs mer på www.kimselius.se under Författartips!

kramisar Kim


Hej jag skulle behöva lite fakta om upplysningen i sverige, vad hände och vad var det mest kända så som författare och hur samhället såg ut. Tackar för snabbt svar!

/ Markus, 15 år från Sollebrunn

Hej Markus

Google är ett bra ställe att hitta fakta. Här hittade jag en länk för dig som ger dig de upplysningar du behöver. https://sv.wikipedia.org/wiki/Upplysningstiden#Upplysningen_i_Sverige

Googla annars på Upplysningen i Sverige, så kommer du till fler platser med fakta.

Lycka till med ditt arbete!

Kramisar Kim


hej,om man kopierar sidorna på en manus ska man häfta ,hur många frimärke behövs?
vilka bokförlag tröck du dina böcker?

/ tia, 7 år

Hej Tia

Det beror på hur mycket dina manus väger. Posten har portotabeller där du kan se hur många frimärken som behövs när du ska skicka din berättelse.

Mina första böcker kom ut på B. Wahlströms bokförlag. Nu för tiden ger jag ut böckerna på Roslagstext förlag.

Lycka till med din bok! :-)

Kramisar Kim


Hallå där!
jag undrar alla de där böcker du skrev hur mycket betalade du för alla och vad fick du för betalt?
vilka sorts böcker,romantic ,äventyr,historier,länder,krig eller annat?

/ Özil, 28 år från ystad

Hej Özil

Som författare betalar du ingenting om boken ges ut på ett stort förlag.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett antal gratisexemplar av sin bok, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, till exempel en enda bok.

Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker.

Gå in på nätet och titta på till exempel http://www.books-on-demand.com/, www.instantbook.se, www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler.

Jag skriver lite olika typer av böcker, men huvudsakligen historiska äventyrsböcker, uppbyggda runt riktiga historiska händelser. För att få veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se Där hittar du även fler tips och råd om skrivandet!

Lycka till!

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB