Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej
Jag älskar att skriva och läsa böcker. Men jag rider tre gånger i veckan och vill gärna vara med kompisar. Jag skulle jättegärna vilja skriva en bok men jag får aldrig tid till det! Dessutom så börjar jag altid skriva och så skriver jag någon sida och sedan så kommer jag på en ny berättelse som jag tycker är bättre och då slutar jag skriva på den jag började med!
Dessutom så har jag börjat skriva dikter. Jag har skickat in några hit men det är ju så svårt att skriva en dikt det tar ganska lång tid och om jag skulle göra en hel bok av dikter skulle det ta flara år! vad ska jag göra?

/ Lisabet Lindbäck, 13 år från Sundsvall

Hej Lisbet

Var sak har sin tid, det innebär att just nu är hästarna och kompisarna ditt största intresse, låt det vara det och skriv när du får en stund över. Tids nog kommer du att känna att skrivandet är det viktigaste för dig och då hittar du tid för det.

Vissa författare tar 15-20 år på sig att göra en bok, andra skriver flera böcker per år. Se till att samla dina dikter och ta vara på dem, så ska du se att du slutligen har fått ihop till en diktbok.

Detsamma gäller när du börjar skriva på en berättelse. Skriv ut det du har skrivit och sätt in i en pärm, en dag känner du kanske för att fortsätta på den berättelsen. Släng ingenting, du ska se att du kommer att få användning för det en dag.

Njut av livet, boken kommer tids nog.

Kramisar från Kim


har du träffat Laura Tranter? jag öndrar om jag kan få en av dinna böker för jag har inte läst dom så kan jag ju se om dom är braia snälla?

/ Felicia, 11 år från Göteborg

Hej Felicia

 

Javisst har jag träffat Laura Trenter, hon är jätterar och trevlig. Dessutom skriver hon spännande böcker.

 

Det fungerar inte riktigt så att författaren skickar böcker till sina läsare. Författandet är ett arbete som författaren ska få inkomst av och det får författaren genom att sälja sina böcker...

 

Om du känner att du inte har råd att köpa mina böcker, men ändå hemskt gärna vill läsa dem kan du gå till biblioteket och låna dem. Det är det många som gör.

 

Hittills har det kommit ut sju böcker i min historiska äventyrsserie:

 

"Tillbaka till Pompeji": Handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

 

"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

 

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

 

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

 

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

 

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

 

"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

 

Tyckte du böckerna lät spännande?

 

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste "Vikingaträl". Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

 

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

 

Hör av dig igen när du har läst någon av böckerna. Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

 

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

 

Ha det så bra

 

Kramisar från Kim


Hej Kim!

På lektionerna när vi skriver berättelser brukar min lärare säga att jag skriver jättebra berättelser. Men när jag har kommit igång och skrivit allt bra så vet jag sedan inte vad jag ska skriva eller hur jag ska komma på det. Kan du skriva och ge mig ett tips?

/ Anna johansson, 11 år från Älmeboda

Hej Anna

 

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

 

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker.

 

 

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

 

kramisar från Kim

 

 


Hej!
Jag går i samma klass som Caroline Ohlsson, hon har sagt att hon känner dig. Det var hon som tipsade mig om att läsa dina böcker, jag prövade och vet du vad! Jag gillade de väldigt mycket! Vilken smart idé att blanda fakta och äventyr i en och samma bok!
Hur som hellst har jag en fråga till dig. Hur fick du denna idén om att skriva en bok som byggde på fakta om förr i tiden? Snälla svara, det ksulle vara kul med ett svar, du förstår jag funderar på att själv bli författare när jag blir äldre.
/Helle

/ Helena, 12 år från Nättraby

Hej Helena

 

Min debutbok (första bok) heter "Tillbaka till Pompeji" och kom ut julen 1997. Då var jag 41 år. Den har nu sålt i över 20.000 exemplar och är otroligt populär!

 

Men redan som tioåring fick jag mina berättelser utgivna i tidningar. Jag bestämde mig nämligen redan som åttaåring för att bli författare och har skrivit ända sedan dess. Men jag skickade inte in mina berättelser till förlag förrän många, många år senare, eftersom jag inte tyckte de var tillräckligt bra för att bli utgivna.

 

Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto.

 

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och så fortsatte jag med det. Och för att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha ordlista längst bak i böckerna. Det har blivit väldigt populärt.

 

Tack för att du tycker om mina böcker och för att du tycker om sättet de är skrivna på. Kanske vill du gå med i min fanklubb? www.kimselius/länkar där hittar du min fanklubb.

 

 

kramisar från Kim 


Hej Kim.
Jag älskar att skriva historier men jag tycker att det går fruktansvärt fort. När jag har skrivit 6 sidor så har hur mycket som helst hänt. Hur ska jag göra? Ska jag skriva mer detaljer eller?

/ Sara Jacobsson, 12 år från Anolfsbyn

Hej Sara

 

Oftast har man som författare väldigt bråttom att komma till slutet: att få ur sig berättelsen. Därför har jag några tips som jag använder mig av. Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

 

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker.

 

 

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

 

kramisar från Kim

 

 


Om man hittar på en bra berättelse eller en dikt var kan man göra så andra kan läsa den vuxna som barn över hela värden?

/ josefin månsson andersson, 9 år från stockholm

Hej Josefin

Du kan skicka in din berättelse till ungafakta/unga berättare och få din berättelse publicerad här på nätet. Eller skicka till ett bokförlag.

 

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

 

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

 

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag.

 

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

 

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

 

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

 

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

 

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

 

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

 

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

 

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

 

Kramisar från Kim


Hejsan Kim..
Jag ville bli författare när jag var åtta år och jag har massor av ofärdiga historier på datorn.. FRÅGAN:
Jag är ju tio år och min stora dröm är att bli författare.. Hur uttrycker man sina böcker på ett enkelt sätt?? Om du kunde svara på frågan så skulle jag bli superglad..

/ Sophie, 10 år från Värnamo

Hej Sophie

 

Min debutbok (första bok) heter "Tillbaka till Pompeji" och kom ut julen 1997. Då var jag 41 år. Den har nu sålt i över 20.000 exemplar och är otroligt populär!

 

Men redan som tioåring fick jag mina berättelser utgivna i tidningar. Jag bestämde mig nämligen redan som åttaåring för att bli författare och har skrivit ända sedan dess. Men jag skickade inte in mina berättelser till förlag förrän många, många år senare, eftersom jag inte tyckte de var tillräckligt bra för att bli utgivna.

  

Om du vill börja göra en bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

Om du ändå har svårt att komma igång med att skriva rekommenderar jag dig att läsa spännande böcker. Då får man inspiration, jag lovar dig!

 

Har du läst något av John Marsden. Gör det! T.ex. "Imorgon när kriget kom". En otroligt spännande serie böcker där handlingen utspelar sig på Nya Zeeland.

 

Du kan även läsa mina böcker för att få inspiration och se hur en bok är uppbyggd. Det är historiska äventyrsböcker som riktar sig till alla åldrar. Böckerna är mycket spännande och jag vet att böckerna inspirerar, eftersom jag har fått många brev från mina läsare. Jag skriver om allt från vulkanutbrott, indianer, vikingar, häxor, förbannelser, digerdöden m.m. Om du undrar vilka mina böcker är kan du gå in på www.kimselius.se och titta lite mer om vad det är för typ av böcker.

 

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

 

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

 

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag.

 

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

 

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

 

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

 

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

 

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

 

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

 

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

 

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se

 

Kramisar från Kim


är det lätt att vara förfatare?

/ Jenny, 8 år från Svarge

Hej Jenny

 

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

 

 

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

 

 

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

 

 

Jag älskar att vara författare.

 

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

 

 

Kramisar från Kim


Hur många böcker har du skrivit?MVH ELSA OCH MALIN.

/ elsa och malin, 10 år från varnhem

Hej Elsa och Malin

 

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sju böcker i min historiska äventyrsserie:

 

"Tillbaka till Pompeji": Den handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

 

"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

  

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

 

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

 

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

 

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

 

"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

 

Tyckte ni att böckerna lät spännande?

 

 

Ni kan börja läsa dem i vilken ordning ni vill. Ni måste inte börja med den första boken i serien. Om ni vill kan ni börja med den senaste. Om det är så att ni läser böckerna får ni gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad ni tyckte om dem.

 

 

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

 

Hör av er igen när ni har läst någon av böckerna. Om de inte har mina böcker på just ert bibliotek får ni be dem låna in dem till er. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ert bibliotek?

 

 

Vill ni veta mer om mig och mina böcker kan ni gå in på min hemsida www.kimselius.se

 

 

Kramisar från Kim


hur kan du skriva så många böker?

Mvh Theresa och Elsa.

/ theresa och elsa, 10 år från varnhem

Hej Theresa och Elsa

 

Jag älskar att läsa och skriva och bestämde mig redan när jag var åtta år för att jag skulle bli författare. Inne i mitt huvud snurrar fantasin ständigt och jag hinner aldrig skriva ned alla de berättelser som finns där. Förutom de sju historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona som finns att köpa i bokhandeln, ligger det ytterligare 18 färdiga böcker i mina byrålådor.

 

Mina böcker har blivit otroligt populära och läses av alla åldrar. Jag tror att mina böcker har blivit populära på grund av att jag skriver böckerna till mig själv. De är något jag själv vill läsa. Böcker som är spännande från början till slut. Dessutom skriver jag direkt från hjärtat och låter fantasin flöda, utan att tänka på stavning, grammatik etc. Det får komma sedan, när jag läser igenom berättelsen efter att den är klar.

 

 

Vill ni veta mer om mig och mina böcker kan ni gå in på min hemsida www.kimselius.se 

 

Kramisar från Kim


hur tycker du att en birettelse ska vara om den skulle vara riktigt bra?

/ kevin, 11 år från sandhem

Hej Kevin

 För att en bok ska vara riktigt bra tycker jag den ska fånga läsaren direkt med första raden. Om du ska skriva en bra berättelse ska du börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök hålla spänningen genom hela boken, börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

 Skriv från hjärtat: skriv det DU vill läsa! Då ska du se att det blir en jättebra bok.

 

Dessutom tycker jag att du ska läsa så många spännande böcker du kan för att lära dig hur en bra berättelse är skriven. Då får du idéer och ser också hur böckerna är uppbyggda. Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan börja med att läsa någon av dem: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden samt Snapphanar. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom.

 För mer tips, se tidigare svar här på ungafakta, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se/Kimsskrivtips.

 

Kramisar från Kim


HUR BLIR MAN FÖR FATARE??

/ amelia, 10 år

Hej Amelia

 

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

 

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

 

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

 

Däremot är det väldigt viktigt att man skriver sin egen berättelse, något man vill berätta, något som ligger en varmt om hjärtat, något som bara flödar fram när man sätter pennan till pappret/fingrarna till tangentbordet.

 

Om du vill börja göra en bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

Om du ändå har svårt att komma igång med att skriva rekommenderar jag dig att läsa spännande böcker. Då får man inspiration, jag lovar dig!

 

Har du läst något av John Marsden. Gör det! T.ex. "Imorgon när kriget kom". En otroligt spännande serie böcker där handlingen utspelar sig på Nya Zeeland/Australien.

 

Du kan även läsa mina böcker för att få inspiration och se hur en bok är uppbyggd. Det är historiska äventyrsböcker som riktar sig till alla åldrar. Böckerna är mycket spännande och jag vet att böckerna inspirerar, eftersom jag har fått många brev från mina läsare. Jag skriver om allt från vulkanutbrott, indianer, vikingar, häxor, förbannelser, digerdöden, snapphanar m.m. Om du undrar vilka mina böcker är kan du gå in på www.kimselius.se och titta lite mer om vad det är för typ av böcker.

 

BOKFÖRLAG

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

 

När förlaget fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag.

 

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

 

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

 

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

 

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

 

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

 

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

 

Det är bara att fatta pennan och börja skriva. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år, när jag var tio år gav jag ut en alldeles egen hästtidning. Så sätt igång och skriv!!!

 

Kramisar från Kim


Hej Kim.
Jag har en fråga som jag hoppas du kan svara på.. Krävs det någon slags utbildning för att bli författare, eller räcker det med att kanske gå nån kurs, eller krävs det bara fantasi och tålamod?
En fråga till, har du skrivit(och gett ut) några andra böcker än Theo och Ramona böckerna?

// Kram från Rebecka

/ Rebecka Andersson, 12 år från Helsingborg

Hej Rebecka

 

Det krävs ingen utbildning för att bli författare, men det FINNS utbildningar, skrivarkurser, speciella skrivarlinjer på skolor etc.

 

För min del har jag inte gått någon speciell utbildning, jag har bara mycket fantasi och brinner för att skriva och läsa. Därför tycker jag att det en författare i första hand bör ha är fantasi, tålamod och lust att berätta en bra historia.

 

I mina byrålådor finns ytterligare 18 berättelser som inte handlar om Theo och Ramona. En vacker dag kommer även de ut som böcker.

 

Antar att du har läst serien om Theo och Ramona, även den senaste: Snapphanar! Är du kanske med i min fanklubb? Om inte: Gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under länkar, där hittar du en länk till fanklubben, det är helt gratis att bli medlem.

 

Ha det så bra.

 

Kramisar från Kim

 


Hej Kim.
Jag vill höra din synpunkt om detta. Jag har ställt upp i en berättartävling och redan skickat in mitt bidrag, tävlingen är för alla.. Man ska skriva om nåt som intrsserar 6-9 åringar. Tror du att en berättelse om mobbing intresserar personer i den åldern?
Hoppas på ett ärligt svar.
Ha det bra// Kram Rebecka

/ Rebecka Andersson, 12 år från Helsinborg

Hej Rebecka

 

Givetvis är en berättelse om mobbing intressant även i den åldern. Mobbing börjar väldigt tidigt.

 

Lycka till i tävlingen.

 

Kramisar från Kim

 


Hur många år är Laura Trenter?

/ albin larm, 8 år från sala

Hej Albin

 

Laura Trenter är född 1961 och är alltså just nu 45 år. Om du vill veta mer om Laura Trenter kan du gå in på hennes hemsida: www.lauratrenter.tiden.se

 

Kramisar Kim

 

 


Hej! Jag undrar över hur mycket ni författare behandlar era texter. Jag menar, brukar ni söka reda på fakta och lägga er in i er kommande boks situation, hur ofta läserna ni igenom era ofärdiga texter och vad gör ni när ni har ide´torka?

/ emma, 16 år

Hej Emma

 

Varje författare arbetar på olika sätt. En av mina författarkolleger arbetar med ett kapitel ända tills det är färdigt innan han fortsätter med nästa kapitel. En annan författare arbetar om varje rad ända tills han känner att den är bra. Jag läser färdigt manus 20-30 gånger innan boken går till tryck.

 

Eftersom jag skriver Historiska Äventyrsböcker som baseras på fakta, läser jag ca 40-50 faktaböcker i det ämne som jag ska skriva om. Därför är mina böcker späckade med fakta, utan att man egentligen tänker på det eftersom allt är invävt i en spännande berättelse. Dessutom har jag ordlista i mina böcker, för att man ska lära sig ännu mer fakta. (Gå gärna in på www.kimselius.se för att se mina böcker)

 

Många författare är väldigt noga med fakta, andra skriver bara sina berättelser, eftersom fakta inte är väsentligt för deras bok.

 

Själv har jag aldrig drabbats av idétorka, eftersom jag har så mycket fantasi som bubblar inom mig att jag har svårt att få tiden att räcka till för att skriva allt jag vill. Däremot kan det hända att jag blir lite osäker på att det jag just har skrivit är bra. Då tar jag en promenad med mina hundar och tänker igenom texten och då brukar det lösa sig.

 

Hoppas att detta gav dig svar på dina frågor.

 

Kramisar från Kim


Hej! Jag skriver jättemycket hemma. Jag har gjort det länge och jag är bra på att skriva dikter och sagor och jag älskar det! Jag undrar hur man ska göra en bok spännande. Ska man börja med att berätta allt om vad boken handlar om i början eller kan man bara börja skriva t.ex. "Åsa är på väg till skolan. Löven glöder röda på marken..." så att läsaren ska fatta av sig själv eller ska man ha en sån början och berätta senare vad det hela är frågan om? och när kan själva spänningen börja? snälla jag vill veta, så att jag kan bli en bra författarinna!
/Eline

/ Eline Norin, 11 år från Umeå

Hel Eline

 

Du bör kasta in läsaren direkt i handlingen, då blir boken spännande och läsaren vill fortsätta läsa din berättelse. T.ex. "Åsa är på väg till skolan, helt ovetande om att det här inte skulle bli en helt vanlig dag i skolan. Något skulle hända som helt skulle förändra hennes liv. Men det var hon inte medveten om när hon uppslukad av sina tankar sparkade omkring i löven som låg glödande röda på marken."

 

Du ska försöka att så länge som möjligt INTE tala om allt för läsaren. Läs gärna min bok "Tillbaka till Pompeji" så förstår du vad jag menar. Det gäller att bygga upp spänningen successivt hela tiden genom att ge en liten bit hela tiden.

 

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och se mer skrivtips, eller läs tidigare skrivtips här på ungafakta. Mina böcker hittar du på biblioteken.

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim

 


hur gammal var du när du ville bli författare?
Var du bra i svenska i skolan när du var liten?
jag nämligen stavar som en kratta men har en stor fantasi i huvudet och jag älskar att skriva fantasi berättelser och läsa fantasi berättelser exempel "Harry potter" och "Nania"

/ Therese lööf, 13 år från Vallentuna

Hej Therese

 

Blev glad när jag såg var du bodde. Jag har bott 16 år i Lindholmen, utanför Vallentuna. Så din stad känner jag utan och innan, saknar promenaden utefter Vallentunasjön!

 

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

 

När jag var tio år gav jag ut en egen hästtidning. Och idag är jag författare som kommit ut med sju böcker och gjort dundersuccé och kallas för Blekinges Astrid Lindgren. Mina böcker har getts ut på många andra språk och ligger högt på topplista utomlands. Och allt detta bara för att jag redan som åtta-åring bestämde mig för att bli författare. (För att se mina böcker: gå in på www.kimselius.se)

 

Jo, jag hade bra betyg i svenska när jag gick i skolan, trots att jag inte var så värst bra på att stava, men skriva berättelser... det kunde jag.

 

Det är inget problem att bli författare även om man inte kan stava. Många stora, välkända författare har svårt med stavningen. Jag tror att man har så mycket fantasi och ord inom sig så att stavningen inte blir så viktig, man hinner helt enkelt inte tänka på den när man "spottar ur sig" berättelsen.

  

För att förbättra din stavning kan du läsa och läsa och läsa så mycket du bara orkar. Då fastnar orden i minnet till slut och stavningen blir bättre. Det är också väldigt bra att skriva sina berättelser på dator med stavningsprogram. Då talar datorn om för dig när du skriver fel och det gör att du lär dig att stava orden rätt.

 

Fortsätt skriv och skicka gärna in några av dina berättelser till ungafakta, då kan du få dem utgivna på sajten. Du hittar adressen på samma ställe som du hittade min adress.

 

Eftersom du älskar Harry Potter och Narnia böckerna tror jag du skulle älska mina böcker också. Gå in på min hemsida, www.kimselius.se, och titta på mina böcker. Jag skriver spännande historiska äventyrsböcker som är uppbyggda så att två personer reser tillbaka i tiden och får uppleva de olika historiska händelserna. Visst låter de spännande? Och det är de!!! Tror det är perfekta böcker för dig. (Fast du kanske redan har läst dem?)

 

 

Lycka till och ge inte upp.

 

 

Kramisar från Kim

 


Jag vill bli författare, är det bra att bli det nu??

/ Rebecka, 10 år från Skåne

Hej Rebecka

 

Alla tidpunkter är bra, alla åldrar är bra. Det gäller att ha något speciellt att berätta, något som fångar förlagen och gör att de vill ge ut din bok.

 

När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare. När jag var tio år gav jag ut en egen hästtidning. Och idag är jag författare som kommit ut med sju böcker och gjort dundersuccé och kallas för Blekinges Astrid Lindgren. Mina böcker har getts ut på många andra språk och ligger högt på topplista utomlands. Och allt detta bara för att jag redan som åtta-åring bestämde mig för att bli författare. (För att se mina böcker: gå in på www.kimselius.se)

 

Så jag tycker absolut att du ska bli författare nu. Läs så mycket du kan och skriv så mycket du kan. Då utvecklar du ditt språk och dina berättelser blir bättre och bättre.

 

Lycka till.

 

Kramisar från Kim

 


Hur gör du för att inte tappa suget till att skriva en berättelse?

/ Ellen, 11 år från Veberöd

Hej Ellen

 

Det gäller att välja ett ämne som jag tycker om att skriva om, något jag brinner för, något jag vill lära mig mer om. Dessutom skriver jag till mig själv, något jag vill läsa. Jag bryr mig inte om vad andra tycker. Det viktigaste är att JAG tycker om min berättelse. Det tror jag är den viktigaste anledningen till att jag inte tappar sugen.

 

När man får krav på sig om vad berättelsen ska handla om, eller hur den ska byggas upp och man tänker på att någon annan ska läsa den och tycka till, det är då man brukar tappa sugen.

 

För att inte tappa sugen i fortsättningen uppmanar jag dig att skriva din berättelse till dig själv och skriva direkt för hjärtat. Något du brinner för, något du vill läsa själv.

 

Lycka till!

 

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB