Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Jag har läst dina böcker ch tycker att de är jättebra!
Men hur har du hittat på dem?

/ Mona, 10 år från Nässjö

Hej Mona

 

Eftersom du har läst mina böcker vet du att det är historiska äventyrsböcker.

 

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag cirka 40-50 faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna, om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

 

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

 

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga.

 

Kramisar från Kim


vilken bok tyker du är bäst?

/ amelia, 10 år från skelleftå

Hej Amelia

 

Av andras böcker tycker jag väldigt mycket om "Den hemliga trädgården" av Frances Burnett Hodges.

 

Av mina egna böcker tycker jag JÄTTEMYCKET om min senaste bok "Snapphanar!" som är så spännande och var jätte rolig att skriva. Extra roligt är det att en av huvudpersonerna i "Snapphanar!" är hunden Pluto och nu har jag en egen Pluto som låg på mina fötter när jag skrev boken "Snapphanar!"

 

Kramisar Kim


vem ärsvergen mest kända förfatare

/ amelia, 10 år från skelleftå

Hej Amelia

 

Det tror jag är Astrid Lindgren, eftersom hon är översatt till så många utländska språk, ca 76 st. Nästan alla vet vem Astrid Lindgren är och i de flesta länder känner de till Pippi Långstrump, fast Pippi heter förstås något annat beroende på i vilket land som böckerna kommit ut, t.ex. Pippi Longstocking i USA.

 

Kramisar Kim

 


hej! jag skulle vilja fråga en sak, Hur börjar man att skriva en berättelse? har nämligen svårt att komma på nåt att skriva om

/ anneli, 18 år från Örebro

Hej Anneli

 

Om du vill börja skriva en bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

 

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker.

 

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

 

kramisar från Kim


Heeeeeeej är det kul att skriva böcker?????

/ Johanna, 9 år från snälla måste jag säga det

Hej Johanna

 

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

 

 

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

 

 

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

 

 

Jag älskar att vara författare och få skriva historiska äventyrsböcker.

 

 

Kramisar från Kim


jag vill gärna bli förfatare redan nu är det en bra ide?

/ Amanda Dahlström, 9 år från smedby

Hej Amanda

 

Det tycker jag är en jättebra ide.

 

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

 

 

Efter hand blev det längre berättelser och när jag var tio år skickade jag in mina berättelser till tidningar och fick berättelserna publicerade.

 

Och nu är jag författare, en helt underbar känsla.

 

Fortsätt skriv och satsa på ditt skrivande. Lycka till!

 

 

Kramisar från Kim


hur länge har du varit som författare?

/ reogina, 11 år från nässjö

Hej Reogina

 

Min första bok kom ut julen 1997. Kanske är det då jag "blev" författare, i alla fall för alla som läser mina böcker. Min man säger att jag alltid har varit författare eftersom jag alltid har skrivit berättelser och bestämde mig redan när jag var åtta år för att jag skulle bli författare. Som du förstår har jag hunnit skriva många, många berättelser.

 

kramisar Kim

 


är det svårt att skriva sagor

/ tobias, 10 år från bladvägen

Hej Tobias

 

För att skriva sagor och berättelser gäller det att man tycker om att fantisera. Då är det inte svårt, eftersom orden kommer alldeles av sig själv. Jag har så mycket fantasi att jag inte hinner skriva ned allt som snurrar runt i huvudet.

 

För att få lättare att skriva ska man försöka läsa så många sagor och berättelser man orkar. Då väcks fantasien och man får lust att skriva egna berättelser.

 

Kramisar från Kim

 


hej, jag diggarr alla författare!!! och du är ju en av dom, så jag diggar dej, men nu till frågan: hur gör man för att lägga in ett bra skämt i en berättelse? och om folk som läser boken inte har samma humor så blir ju skämten bara misslyckade!! hur ska man göra??
mvh ditt fans Sazza

/ Sazza, 10 år från Kävlinge

Hej Sazza

 

Ja, alla tycker inte om samma skämt, det håller jag med dig om. Men det viktigaste är att DU tycker om skämtet och förstår det, för det är DIN berättelse. Men givetvis ska man inte skriva in sårande skämt, för i slutändan gör det både dig och läsaren illa.

 

Min huvudperson Theo, lyckas alltid lätta på stämningen genom att skämta. Och vet du... det är inget jag har gjort medvetet, tänkt på att han ska vara en skämtsam person. Han har format sin egen personlighet genom alla böckerna. Jag var inte ens medveten om att han skämtade, förrän någon påpekade det...

 

Ett bra sätt att lägga in ett "skämt" är att låta en av personerna i boken säga/berätta det.  Som exempel kan jag ta några rader ur min bok "Vikingaträl". Där ligger Theo för döden och Ramona sitter bredvid, hon är arg, ledsen och rädd och då säger hon, utan att egentligen vara medveten om det, något som blir till ett skämt, något som flera personer påpekar för henne senare. Hon säger nämligen till Theo "Om du dör så slår jag ihjäl dig!" Det låter hemskt och grymt, men blir ändå till ett skämt eftersom hon inte KAN slå ihjäl Theo om han redan är död!

 

I min bok "Faraos förbannelse" lade jag in en intressant och skämtsam berättelse genom att låta en person berätta den som tidsfördriv medan han och en annan person letade efter något.

 

Med andra ord gäller det att linda in skämtet på ett naturligt och lättläst sätt.

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim

 


hur skriver man en berättelse som är spännade ändan från början till slutet?

/ michelle, 12 år från helsningborg

Hej Michelle

 

Det första tipset jag vill ge dig är att läsa så många spännande böcker du kan. Då får du idéer och ser också hur böckerna är uppbyggda. Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan börja med att läsa någon av dem: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden samt Snapphanar. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom.

 

 

När du väl börjar skriva din berättelse är det några saker du bör tänka på:

 

Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök hålla spänningen genom hela boken, börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

 

 

Skriv från hjärtat: skriv det DU vill läsa! Då ska du se att det blir en jättebra bok.

 

 

För mer tips, se tidigare svar här på ungafakta, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se/Kimsskrivtips.

 

 

Lycka till med dina böcker.

 

 

Kramisar från Kim


VILKA SLACKS BÖCKER GÖR DU

/ JUSTINA, 9 år från GÖTEBORG

Hej Justina

 

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sju böcker i min historiska äventyrsserie:

 

"Tillbaka till Pompeji": Den handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

 

 

"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

 

 

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

 

 

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

 

 

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

 

 

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

 

 

"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

 

 

Tyckte du böckerna lät spännande?

 

 

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

 

 

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

 

 

Hör av dig igen när du har läst någon av böckerna. Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

 

 

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

 

 

Kramisar från Kim


hej hej kim!
Nåra nya böcker från dig?
Undrar iäntligen vilka berättelser som går vidare....
För alla kommer ju inte me. Tkr ja ä tråkit för man läser ju igenom allt jätte snabbt fast det finns många nya under.... M.V.H I

/ Ivana från Borås

Hej Ivana

 

Vet inte vilka av mina böcker du har läst. För att vara säker på att inte missa någon kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta efter. Min ambition är att det ska komma en ny bok varje höst.

 

Det har precis kommit ut en ny bok som heter "Snapphanar". Nästa höst kommer det en bok om franska revolutionen. Och därefter följer många, många fler, för det finns så många historiska händelser jag vill berätta om.

 

Roligt att du tycker om mina böcker och läser ut dem snabbt.

 

Kramisar från Kim


Jag vill ha en ruskig eller rolig helloween berättels. Vänliga hälsningar Sofie..

/ Sofie Renström, 11 år från Åsebyn Amundstorpet 1

Hej Sofie

 

Det finns en hel del läskiga böcker att läsa om du vill bli skrämd, här kommer några utvalda:

 

"Varulvsnatt" utgiven av Raben & Sjögren förlag. Det är en samling olika historier.

 

"Sju hemska historier" av Brian Jacques, utgiven av Raben & Sjögren förlag är också en samlig olika berättelser.

 

"Svarta Döden" av Kim M. Kimselius, utgiven av Roslagstext förlag, är en otroligt spännande berättelse om digerdöden.

 

Hoppas att du tycker om någon av dessa böcker. Ruskig läsning!!!

 

Kramisar från Kim

 


hej jag undrar i fal du vet nån bra hemsida jag kan få veta litte mer om H.C.Andersen.

/Ester

ps: det får inte vara gogle.se

/ Ester SElin , 10 år från nedasjö

Hej Ester

 

Du kan hitta mer fakta om H.C. Andersen på följande sidor: www.barnensbibliotek.se/sagor/hcandersson.htm

www.susning.nu/H._C._Andersen

www.sv.wikipedia.org/wiki/H.C._Andersen

www.inetmedia.nu/kultur/forfattare/hca.shtml

Lycka till i ditt sökande.

 

Kramisar från Kim

 

 


När man ska skriva en berättelse så ska man först hitta på en eller bara skriva det som man tycker passar bäst vilken är bäst?

/ Olga, 10 år från Nässjö

Hej Olga

 

Oftast när man bara skriver det som man tycker passar bäst brukar man ha svårt att skriva färdigt berättelsen, man har svårt att komma på ett bra slut. Därför tycker jag att det är bra om man först kommer på vad berättelsen ska handla om och sedan skriver den. Mitt tips till hur man tänker ut berättelsen på förhand är att du jobbar med "gula lappar".

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

kramisar från Kim


vad heter du

/ marina, 10 år från lantmanagatan

Hej Marina

 

Jag heter Kim M. Kimselius, precis som det står vid min bild på panelen.

 

Kramisar från Kim


hej kim jag undrar om du kan skriva en rubrik till en
berättelse som jag kan skriva, jag gillar djur och lite mer läskiga berättelser
jag vill gärna skicka in en berättelse men kan inte komma på någon rubrik.
hur kommer du på en rubrik?

glad om jag fich lite tips!

hejdå!

/ moa estehag, 12 år från nässjö

Hej Moa

 

När du har skrivit en berättelse gäller det att rubriken talar om vad berättelsen handlar om, att rubriken väcker nyfikenhet och får läsaren att välja just DIN berättelse att läsa.

 

Om du t.ex. har skrivit en berättelse om ett djur som kan tala kan berättelsen heta: "Den talande björnen". Om det är en läskig berättelse om ett djur kan rubriken bli "Björnens hemlighet" och för att få rubriken ännu mer spännande kan det bli "Björnens hemska hemlighet".

 

Min senaste bok som handlar om snapphanar som stred i kriget mellan Danmark och Sverige på 1600-talet, valde jag att ge rubriken "Snapphanar!" Kort och gott! De som inte vet vad snapphanar är, hoppas jag väcka intresse hos, och de som vet vad snapphanar är behöver inte veta mer om boken.

 

När jag skrev om farao Tutankhamon, hans liv och död OCH hans grav där det vilade en förbannelse över den som öppnade graven, valde jag att ge boken titeln "Faraos förbannelse", visst låter det spännande OCH läskigt. Vill du se fler rubriker och ungefär vad böckerna handlar om kan du gå in på www.kimselius.se

 

Hoppas att detta har hjälpt dig att komma på en bra rubrik till din berättelse och tänk på att du inte behöver ha rubriken klar förrän berättelsen är klar. Då kanske det blir lättare för dig att sätta rubrik. Lycka till!

 

Kramisar Kim

 


jag gillar och skriva...men vet inte hur jag ska få ner spännande saker på det jag skiver kan du förklara hur jag ska skriva min kompis anna har vunnit två tävlingar hon får det där spännande..

/ Mathilda, 12 år från nässjö

Hej Mathilda

 

Läser du mycket? Om inte... börja läsa.  Prova gärna mina böcker, de är spännande, fångar läsaren från första början och håller spänningen vid liv ända till sista raden. Kanske kan du genom att läsa mina böcker komma på hur du ska göra för att just din berättelse ska bli lika spännande. Gå in på www.kimselius.se och se vilka böcker jag har skrivit.

 

Du ska också få lite tips och råd om hur du kan göra din berättelse mer spännande:

 

Försök börja varje kapitel så att det fångar läsaren direkt. Kasta in huvudpersonen i något spännande. Försök även att sluta varje kapitel så spännande att man måste fortsätta läsa nästa kapitel också, och nästa, och nästa... Välj ett spännande ämnen att skriva om, ett ämne du tycker om och fascineras av. Skriv berättelsen till dig själv, skriv en berättelse som DU vill läsa (jag hoppas att du älskar spännande böcker). Då blir berättelsen jättebra.

 

Lycka till!

 

Kramisar Kim


jag vill veta om ångmaskinens historia...

skynda dej att svara

/ Kim, 17 år från åland

Hej

 

Du har ställt din fråga till fel expert. Kan tyvärr inte hjälpa dig med svaret på detta.

 

Kramisar Kim


Hejsan!
Jag är en tjej som gärna vill bli författare och jag har massa frågor som jag gärna vill få svar på
vad ska man tänka på och göra för att bli en författare? jag har skrivit två berättelser men vet inte hur jag ska fortsätta med dem alltid när jag skriver berättelse så tappar jag bort meej och vet inte hur jag ska fortsätta jag har skrivit en berättelse som är cirka 17sidor jag vill göra den klar och intressant men jag tar med för mycket detaljer. Hur ska jag veta när jag skriver mycket av en sak? hur ska jag göra den intressant?
hoppas jag får hjälp med det tack så mycket hejdåå

/ Ala Ahmad, 16 år från Göteborg

Hej Ala

 

För att inte tappa bort dig i din berättelse utan hålla handlingen samlad kan du göra på detta sätt innan du börjar skriva:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, ta bort och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

Om du tycker att det blir för många detaljer i berättelsen är det lätt att stryka när du läser igenom din berättelse. Ta gärna hjälp av någon annan som du vet vågar säga vad hon/han tycker om din berättelse.

 

För att göra en intressant bok bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget sätt att skriva och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Tänk också på att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen. Titta gärna i några av mina böcker får du se vad jag menar. För att få veta vilka böcker jag skrivit kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

 

 

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande och hoppas att du också når dina drömmars mål.

 

 

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

 

kramisar från Kim

 

 

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB