Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


haha jag har ingen fråga eller jo de har jag hur kan du komma på allt?

/ Maja, 10 år från sverge!! falkenberg!!!

Hej Maja

 

Mitt huvud är fullt med idéer. Ibland känns det som om huvudet ska spricka om jag inte får sätta mig ned att skriva. Jag hinner inte skriva ned alla idéer som dyker upp. Därför har jag en speciell idébok där jag snabbt krafsar ned några anteckningar och när jag sedan får tid kan jag hämta upp idén och göra en bok av den.

 

Mina idéer dyker för det mesta upp när jag sover. Men även många gånger när jag är ute på promenad med mina hundar, eller när jag rensar ogräs i rabatterna. Ibland kan det vara något jag ser på tv, ibland något jag hör någon säga.

 

Kramisar från Kim


gillar du barn?

/ angelica, 10 år från borås

Hej Angelica

 

Ja, jag tycker mycket om barn. Därför tycker jag det är väldigt roligt att vara ute i skolor och berätta om min författarskap och mina böcker. Barn är så glada och impulsiva och mina möten med barn ger mig inspiration att gå hem och skriva.

 

Kramisar från Kim

 


Hejsan Kim,jag gillar dej enormt mycke ska du veta..men de var inte därför jag skrev.

Jag har börjat skriva en bok nu, en ungdomsbok..Jag måste bara få fråga dej en fånig sak..Får inte du skrivkramp när du skriver? De får jag:P Jag kommer inte på NÅNTING under ett tag,sen väller de upp ider ur mej,som jag måste få skriva ner,annars glömmer jag..Å om jag skrvier på datorn får jag inte lika mycke inspriation,som att sitta ute i hammocken å skriva i solskenet..Jag har reumatism åxå,så har problem med lederna..i fingrarna..de känns lite surt..att jag inte "kan" bli författare för att jag har reuamtism..aja,svara gärna..bara en rad eller nå..snälla?
Kraaamar i massor! :)

/ Therese Johansson, 13 år från Luleå

Hej Therese

 

Tack för att du gillar mig!

 

Jag kallar det inte "skrivkramp" när nästa rad inte poppar upp ur huvudet direkt. Det är mer en process som man måste igenom, att det tar lite slut och sedan väller det på för fullt igen. Vi är alla väldigt olika. Mina fingrar löper snabbt över datorns tangentbord och inspirationen flödar, när jag skriver för hand får jag ont i fingrarna och kramp (men dock inte skrivkramp).

 

 

Visst kan du bli författare trots att du har reumatism. Du kan TALA in dina berättelser, det finns så många fina apparater för det. Sedan kan du i lugn och ro lyssna av din berättelse och skriva in den i datorn, eller be någon annan hjälpa dig med själva inskrivandet.

 

Lycka till med ditt skrivande och jag hoppas att din reumatism blir lättare att stå ut med och att du till slut blir helt fri från den.

 

Många kramisar från Kim

 


Hej Kim.
Jag har en fråga: Blir man författare föst när man publicerat en bok, eller kan man vara det FÖR att man skriver böcker men inte har gett ut dom?
Förresten,om det är så att man blir det när man publicerat en bok/berättelse. Räknas då berättelser som publicerats på nätet?

/ Rebecka, 12 år från Helsingborg

Hej Rebecka

 

Min man, Jan, sa långt innan jag fick ut min första bok att jag var författare. Givetvis är man författare om man skriver jättemycket och har massor med manus i byrålådorna som ännu inte kommit ut. Det är i alla fall så min man ser det och kanske även många andra.

 

Jag tyckte inte att jag var författare förrän jag höll min första bok i min hand. Och jag har fortfarande svårt att förstå att jag verkligen ÄR författare, trots att jag nu har kommit ut med sju böcker!

 

I din ålder kände jag mig som författare för jag hade fått mina berättelser publicerade i tidningar. Men när jag blev något äldre tyckte jag inte längre att jag var författare.

 

Därför beror det helt och hållet på vem du frågar. Känn efter hur du själv känner.

 

Kramisar Kim


hur skriver man riktiga berätelser

/ Olivia håman, 7 år från UDDEVALLA

Hej Olivia

 

Skriv om något du tycker om att berätta. Skriv om något du har gjort under dagen, något du har hört, eller sagt. Något spännande som har hänt dig.

 

Försök att börja berättelsen spännande. Det är viktigare att skriva en kort berättelse som du är nöjd med, än en lång berättelse som inte blir bra.

 

Läs mycket så lär du dig hur en bra berättelse ska vara. Gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta på mina böcker. Se om det är någon bok du kan tänka dig att läsa. Det är spännande böcker som man har svårt att lägga ifrån sig förrän man läst färdigt dem. Där lär du dig hur man ska skriva en spännande berättelse.

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim


Hej!
Min största dröm är att bli en författare. Jag har alltid drömt om det enda sen jag gick i ettan. Jag skriver böcker och berättelser för att träna. Men om jag skriver en riktigt bra bok som jag vill skicka in till ett bokförlag, hur går det till då?

/ Emma, 13 år

Hej Emma

 

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim

 


hej
jag ndrar om man skall bli en riktigt bra förfatare vad skall man göra då jag älskar att läsa och skriva är det något mer som är viktigt?
mvh lisa

/ Lisa, 10 år från Göteborg

Hej Lisa

 

Det du nämnde är faktiskt det allra viktigaste i din ålder, att man läser och skriver mycket. Då utvecklas ditt språk, dina berättelser blir efterhand längre och du vågar skriva direkt från hjärtat. För det är också viktigt, att man skriver det man själv vill läsa, inte vad man förväntar sig att någon annan vill läsa. Då blir berättelsen som bäst.

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim


Jag skriver många Fantasy berättelser och Äventyrs berättelser, många säger att jag har en konstnärlig ådra (Vilket hela vår familj har) Jag skriver oftast barnböcker (Min favorit förfatare är C.S Lewis) och nu har jag nyligen skrivit en bok på ca. 8 kapitel (Ett kapitel omfattar ca.8-11 sidor) och i början blev allt bra, men sedan tappade jag nog min planering till boken på slutet. och därför vill jag har tips av dig hur man kan få folk att få ett intresse av ens bok (i min familj är det många som skriver böcker m.m.) Jag är ju så pass ung men eftersom jag vill utveckla mitt sinne för att skriva böcker vill jag få tips av dig. Hur ska jag gå till väga? Vad brukar du göra? Jag har hört att många författare planerar,tänker och sätter ihop ideer för att få en bra bok. Men Hjälp mig! Ge mig några råd.

MVH ROBIN (Oj, vad mycket jag har skrivit men hoppas det inte var FÖR mycket)

/ Robin, 14 år från Västerås

Hej Robin

 

Nej, du har inte skrivit för mycket, du har beskrivit ditt problem väldigt bra.

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

 

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

Nu fick du ett långt svar. Hoppas att detta kan hjälpa dig.

Lycka till med ditt skrivande.

 

kramisar från Kim


hej Kim!
jag har några frågor.
1.hur ska man börja en bra berättelse?
2.ungefär hur lång ska en bra bok vara?
3.vad brukar du läsa för sorts böcker?
4.hur brukar du sluta en bra bok?
5.vad ska en bra bok handla om,tycker du alltså?
6.vad skulle vara ett bra namn på en bra bok?
glad för svar!!!!!!!

/ nadine, 10 år från sverige, uppsala

Hej Nadine

 

1 En bra berättelse kastar läsaren in i handlingen direkt. Huvudpersonen ska gärna råka ut för något.

 

2. Bilderböcker ska vara på ca 6-8 A-4 manusblad, böcker för 5-11 år ska vara på cirka 50-100 A-4 manusblad. Ungdomsböcker ska vara på 100-150 A-4 manusblad.

 

3. Jag försöker läsa så mycket olika böcker jag kan. Det blir mest faktaböcker eftersom jag skriver historiska äventyrsböcker och vill ha med så mycket fakta som möjligt i böckerna.

 

4. Med att få läsarna att förvänta sig något spännande i nästa bok. Titta gärna i mina böcker "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar".

 

5. Det blir en bra bok om man skriver om något som man känner till, eller har läst på så att man vet vad man talar om. En bra bok handlar om något som inte redan har skrivits många gånger.

 

6. Ett bra namn på en bok är ett namn som väcker nyfikenhet och gör att den som ser boken vill läsa den.

 

Kramisar Kim


Hej! hur får du din insparition från?

/ ida, 11 år från svereige

Hej Ida

 

Mina idéer dyker för det mesta upp när jag sover. Men även många gånger när jag är ute på promenad med mina hundar, eller när jag rensar ogräs i rabatterna. Ibland kan det vara något jag ser på tv, ibland något jag hör någon säga.

 

För att få idéer och mer inspiration vill jag uppmana dig att läsa så mycket du bara hinner med. Då väcks skrivglädjen inom dig OCH inspirationen.

 

Lycka till!

 

Kramisar Kim


Hej!
Jag undrar hur du får ideer att skriva och om du har några tips?

/ Louice, 10 år från Jönköping

Hej Louice

 

Mina idéer dyker för det mesta upp när jag sover. Men även många gånger när jag är ute på promenad med mina hundar, eller när jag rensar ogräs i rabatterna. Ibland kan det vara något jag ser på tv, ibland något jag hör någon säga.

 

För att få idéer och mer inspiration vill jag uppmana dig att läsa så mycket du bara hinner med. Då väcks skrivglädjen inom dig OCH inspirationen.

 

Lycka till!

 

Kramisar Kim

 


hur många böcker har du skrivit httils?

/ nadine, 10 år från uppsala

Hej Nadine

 

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sex böcker i min historiska äventyrsserie. Sjunde boken kommer i augusti 2006, den åttonde boken har jag börjat skriva:

 

 

"Tillbaka till Pompeji": Den handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

 

 

"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

 

 

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

 

 

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

 

 

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

 

 

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men de flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

 

 

"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

 

 

Tyckte du böckerna lät spännande?

 

 

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

 

 

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

 

 

Hör av dig igen när du har läst någon av böckerna. Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

 

 

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

 

 

Kramisar från Kim


hur kan du skriva så himla bra böcker?

/ angelica björlin, 10 år från borås

Hej Angelica

 

Tack för att du tycker mina böcker är bra. Jag tror att mina böcker har blivit så populära på grund av att jag skriver böckerna till mig själv. De är något jag själv vill läsa. Böcker som är spännande från början till slut. Dessutom skriver jag direkt från hjärtat och låter fantasin flöda, utan att tänka på stavning, grammatik etc. Det får komma sedan, när jag läser igenom berättelsen efter att den är klar.

 

Kanske är jag inte den rätta att svara på frågan, egentligen. Du kan kontakta min fanklubb, som du hittar på www.kimselius.se under länkar. De kanske har en annan uppfattning om varför böckerna är bra.

 

Kramisar från Kim


hur många böcker har du skrivit?
gillar du böcker?
läser du mycket?
skriver du deckare?
skriver du om fantasie?
skriver du om nån som du gillar?
skriver

/ angelica björlin, 10 år från borås

Hej Angelica

 

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sex böcker i min historiska äventyrsserie. Sjunde boken kommer i augusti 2006:

 

"Tillbaka till Pompeji": Den handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

 

"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

 

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

 

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

 

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

 

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men de flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

 

"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

 

Tyckte du böckerna lät spännande? Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem. 

 

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre. 

 

Hör av dig igen när du har läst någon av böckerna. Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek? 

 

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

 

Jag älskar böcker och försöker läsa så mycket jag hinner. Men det blir mest faktaböcker eftersom jag behöver läsa på inför de olika ämnen som mina böcker handlar om.

 

Nej, jag skriver inga deckare. Har skrivit en deckare för många, många, många år sedan. Men den har inte kommit ut som bok.

 

Håller på med en fantasyserie, har skrivit del 1 och del 2 i serien. Men de har ännu inte kommit ut i bokform.

 

De flesta personer i mina böcker tycker jag om. Jag hämtar dem inte från några verkliga personer, utan personerna blir som de blir allteftersom boken skrivs.

 

Kramisar från Kim


varför gillar du att skriva?

/ angelica , 10 år från borås

Hej Angelica

 

Jag älskar att skriva för att jag har mycket fantasi inom mig och gärna vill skriva ner mina berättelser på papper. Jag har hela tiden känt så och bestämde mig redan när jag var åtta år för att jag skulle bli författare.

 

Kramisar från Kim


Hej Kim! Tack för föra svaret det kom till mycket hjälp. Jag har varit med i unga berättare, och har skrivit: När klockan slog 12! & Moon varulvs jägaren!
Nu undrar jag vad du tycker om dom? Om jag ska fortsätta på samma sätt eller om du har något bra tips, om hur jag kan göra dom bättre!

/ Anna Ekenstierna, 13 år från Nässjö

Hej Anna

 

Vad roligt att mitt svar kunde vara dig till hjälp. Har inte läst dina berättelser och hinner tyvärr inte göra det heller. Jag får nämligen många förfrågningar om att läsa och tycka om berättelser, och nu för tiden måste jag tyvärr tacka nej till de erbjudandena. Därför att jag inte hinner skriva några egna böcker om jag hela tiden läser andras berättelser.

 

Men... Dina berättelser är säkert mycket bra, eftersom du har fått dem publicerade på Unga Berättares sida. Bra gjort! Därför vill jag uppmuntra dig att fortsätta skriva och aldrig ge upp ditt skrivande. Läs också mycket, olika typer av böcker, för att utveckla ditt språk och väcka fantasin.

 

Lycka till med ditt fortsatta skrivande.

 

Kramisar från Kim


hur kan du skriva så bra böcker

/ filip, 8 år från luleå

Hej Filip

 

Tack för att du tycker att jag skriver så bra böcker. Jag blir nyfiken på om du har läst alla mina böcker? Gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta om det kanske är någon bok du har missat.

 

Du undrar hur jag kan skriva så bra böcker... Kanske är mina böcker så populära eftersom jag skriver böckerna till mig själv. Jag skriver det jag själv vill läsa och tycker om. Dessutom har jag fortfarande åttaåringen inom mig som drömmer om att bli författare och har ibland svårt för att förstå att jag verkligen har blivit det.

 

Kramisar från Kim


Hej Kim.M. Kimselius.
Jag har en fråga. Räknas antalet sidor i en bok. Kan den inte ges ut enbart för att den är bra?
Tacksam för svar.
Och jag önskar dig en trevlig dag m.v.h Rebecka

/ Rebecka, 12 år från HBG kommun

Hej Rebecka

 

Visst ger man ut en bok för att den är bra. Men... Böckerna får inte vara för tunna, då är det inga som vill köpa dem. Och... oftast blir en längre berättelse mustigare och mer innehållsrik och därför mer spännande att läsa.

 

Gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under mina skrivtips. Där står hur många manussidor det ska vara för att det ska bli en bok, beroende på till vilken ålder man skriver.

 

Lycka till med ditt skrivande. Jag önskar även dig en trevlig solig dag.

 

Kramisar från Kim


hej kim jag älskar dina böcker väldigt mycket det låter inte så bra men dom är j-vligt bra. men jag har 2 frågor jag vill ställa.
1 min kompis är jätte duktig på att skriva, hon har pratat med ett bokförlag och frågat om inte dom ville ge ut hennes bok. Dom fråga vad det var för sorts bok och han svara okej hur många sider har den och hon svara 49 men han sa att en bra deckare måste ha 200 sidor är det sant??
fråga 2.Vet du nån bra bok om italien?


Kramizzar Jenny!

/ Jennsy, 12 år från Helsingborg

Hej Jenny

 

Tack för att du tycker så mycket om mina böcker. Du vet väl att i augusti kommer sjunde boken "Snapphanar!" ut! Den absolut bästa boken i serien... Så nu har du något att se fram emot efter sommarlovet.

 

Fyrtionio sidor är JÄTTELITE om det ska bli en bok. Det bör vara cirka 120-150 A-4 manusblad, med 1 1/2 - dubbelt radavstånd, 12 punkter. Då blir det som färdig bok över 200 sidor.

 

Det finns många bra böcker om Italien. Jag tycker att du ska gå till ditt bibliotek och riktigt frossa i italienböcker. Kanske hittar du någon om Florens eller digerdöden. Och kanske går din nästa resa till Italien?

 

Många kramisar från Kim

 


hej jag undrar om du har barn som vill bli författare?
vart bor du? vad har du för hemnummwer?

/ linnea högberg, 17 år från skölleersta

Hej Linnea

 

Vår son, Daniel, har länge arbetat som journalist. Men vad jag vet drömmer han inte om att bli författare.

 

Jag bor i Blekinge.

 

Eftersom jag ägnar större delen av min tid åt mitt författarskap kan jag tyvärr inte lämna ut mitt telefonnummer. Då skulle jag inte få göra annat än svara i telefon istället för att skriva. Skrivandet är viktigt för mig och om jag inte skriver kommer det inte ut några nya böcker och då blir mina läsare besvikna.

 

Du kan skriva brev till mig istället på adress: Kim M. Kimselius, Trullebo, Kolshult 28, 370 17 Eringsboda.

 

kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB