Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej Kim!

vad är din favoritmåltid??
Anna

/ Anna, 13 år från kba

Hej Anna

 

Min favoriträtt är kyckling.

 

Kramisar Kim


Vilcka böker skriver du?
Vilken bok gillar du bäst?Och värför?
Tycker du om att skriva?
Hur ska en bra författare vara tycker du?
Hur ska man göra för att bli en bra författare om man vill bli det när man blir stor?
Känner du att du gör barn glada?
Hur kommer du på det som du ska skriva?
Skriver du alltid?
vad gillar du att göra förutom att skriva böcker?
Skriver du dikter,fakta om vad som helst eller brev?
Gillar du att skrivva spökhistorier,kärlekshistorier,sorgiligahistorier eller almänt?har du en favorit förfatare?och vem i så fall?
Vilka böker gillar du som inte du har skrivit själv?
Från Elin Lindkvist.P.S.Min favorit förfatare heter Pia Hagmar och Laura Trenter.

/ Elin Lindkvist, 12 år från Stockholm

Hej Elin

 

Det var många frågor, jag ska försöka besvara dem alla:

 

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sex böcker i min historiska äventyrsserie. Sjunde boken kommer i augusti 2006:

"Tillbaka till Pompeji": Handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men de flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

 

Av mina egna böcker tycker jag bäst om "Vikingaträl" och "Snapphanar". Det är spännande berättelser och det var väldigt roligt att skriva dem. Av andra författare tycker jag bäst om "Den hemliga trädgården" av Frances Burnett Hodges, därför att den är jättespännande och är mycket fantasifull.

 

Jag älskar att vara författare och få ha skrivandet som mitt arbete.

 

En bra författare... Jag tycker att en bra författare ska fånga läsaren och hålla läsaren fången från första till sista sidan.

 

För att bli en bra författare ska man börja med att skriva om sådant man känner till, skriva direkt från hjärtat och inte vara rädd för att dela med sig av sig själv. Man bör också läsa och läsa och läsa och läsa och skriva lika mycket.

 

Om jag får tro alla brev och mail ifrån mina läsare så älskar de mina böcker och blir glada av att läsa dem. Så visst blir mina läsare glada av mina böcker, även om en del av böckerna är rätt sorgliga.

 

Idéerna till mina böcker dyker mest upp när jag sover, men också många gånger när jag är ute på hundpromenad. Det kan vara en bild jag har sett, något jag har hört, eller ett gammalt minne som kommer upp till ytan.

 

Jag skriver ALLTID. Mår dåligt om jag inte får skriva något varje dag. Jag försörjer mig på mitt författarskap.

 

När jag inte skriver böcker är jag ute i trädgården och arbetar, eller håller på med mina fem hundar (se dem på www.kimselius.se). Men ofta tänker jag samtidigt på vad jag ska skriva nästa gång jag sätter mig för att skriva.

 

Jag skriver JÄTTEMÅNGA brev eftersom jag får väldigt många brev från mina läsare. Dessutom skriver jag brev till mina vänner. Förr i tiden skrev jag många dikter, men nuförtiden hinner jag inte med det.

 

Alla sorters historier fascinerar mig och jag har skrivit dem alla. Många ligger fortfarande kvar i mina byrålådor, men en dag dyker de upp i bokhandeln.

 

Delad plats om favoritförfattare, det finns nämligen så många bra författare: Dean Koontz, Selma Lagerlöf, Astrid Lindgren, David Edding och många många fler.

 

Du har en bra smak vad det gäller författare. Förstår att du tycker mycket om hästar och spännande berättelser. Tror att du skulle tycka om även mina böcker. I "Vikingaträl", "Svarta Döden" och "Snapphanar" är det mest hästar med i berättelsen. Men alla böckerna är lika spännande.

 

Ha det så bra

 

Kramisar från Kim

 


är det kul?

/ jessica, 12 år från sollentuna

Hej Jessica

 

Menar du om det är kul att vara författare så kan jag säga JA! Det är jätteroligt att vara författare.

 

Kram Kim


Jag älskar att skriva men jag kan aldrig komma på någon historia!Har du några tips?Om du har det, snälla svara!

/ Jag, 10 år från Spanien

Hej

Om man älskar att skriva brukar huvudet vara fullt av fantasi. Om inte, rekommenderar jag dig att läsa mycket. Då väcks fantasin.

Kram Kim


Hej! Jag är mycket intresserad av att skriva och sådant. Jag brukar läsa upp mina korta berättelser
( cirka fyra A4 papper ) . Dom tycker att jag borde göra något med min... Vad man nu ska säja. Jag tror att du förstår. Det enda är jag är ganska så blyg så jag vågar t.ex inte visa upp mina långa berättelser för någon annan. Hur ska jag göra? Och att det vore jättesnällt om du kunda läsa en liten del av min berättelse och säja ärligt vad du tycker och sådant jag borde ändra på... Okej, ha det så bra då! Jo, förresten, sätt inte ut det hära meddelandet på internet med endel andra frågor som andra har skickat.. :) / Freja.

Berättelsen:

Okej, jag heter Cady och är väl en helt vanlig tonårstjej med fem trogna finnar, lockigt mörkt hår och ljusblå ögon. Jag går på Middle High School och i går kväll hängde jag med mina kompisar, Cecilia och Linn, på byn. Vi snackade om allting mellan himmel och jord. Det är skönt att ha två trogna vänner. För någon dag sedan trodde jag att dom aldrig skulle överge mej, men då kanske jag hade fel...
Nåväl, vi gick en runda. Fast inte så länge för att det var skola dagen efteråt och man får skäll om man är trött. Nog för att jag alltid är det med ändå. Jag vinkade adjö åt mina två kompisar som fortsatte längst gatan. Själv vände jag och gick hem. Dörren gnisslade när jag öppnade den. Jag trodde att klockan var något vid nio men jag hade visst helt fel. Den var elva på kvällen. Jag stannade upp och stod helt blickstilla. Hoppas mamma och pappa inte hade hört mej. Med kläder och allt kröp jag ned i sängen och somnade med en gång.
Nästa morgon väckte mamma mej.
-Neej... stönade jag, låt mej få sova i fem minuter till...
Men nej. Då steg jag upp yrvaket och satte på mej det första bästa. Innan jag gick ropade jag åt mamma att jag skippar frukosten.
Som vanligt gick jag med mina kompisar till skolan. När jag öppnade bänklocket så såg jag en knövlig lapp med någon text på. Det stod:
Jag kommer att få tag i dej, jag lovar...
Jag blev helt förskräckt men sedan sneglade jag åt Oskars håll. Den lilla busungen hade väl skrivit lappen. Men det var ju inte säkert. På rasten försökte jag hitta igen Cecilia och Linn men de var putsväck. Efter ett tag såg jag dem hänga med Izzy. Hon är skolan populäraste tjej fast inte tror jag att hon är vidare snäll i alla fall. Jag småsprang till dom.
-Vars tog ni vägen? undrade jag.
Cecilia hostade till.
-Jaoo... öö, vi liksom bara... sa hon.
Jag tittade på Linn i stället, hon fräste:
-Alltså, tror du att vi typ är fast vid dej? Vi får väl göra som vi vill!
-Jaha, skit i mej då! Jag struntar ändå i er! ropade jag och snodde runt. jag struntade helt i om alla glodde på mej. Jag tänkte bara på hotet och på mina kompisar. Eller om man nu kan kalla dom för kompisar något mer. Jag suckade och kollade upp mot himlen. Det enda jag inte visste var att det här bara var början...

------------------------------------------------------

Så, nu har jag skrivit en bit! Tack/ Freja.

/ Freja, 11 år från Luleå

Hej Freja

 

Tyvärr kan jag bara svara genom att sätta ut din text på internet... Och tyvärr har jag inte tid att läsa alla berättelser som skickas till mig och kommentera dem. Då skulle jag inte få tid över för mitt eget skrivande.

 

Det jag kan rekommendera dig att göra är att gå med i någon skrivarklubb, eller kanske vara med på skrivarläger i sommar. Där får du möjlighet att få dina berättelser kommenterade, du får skriva och en del skrivläger avslutas med att man trycker upp böcker av allas berättelser.

 

Du kan skicka in dina berättelser till "Unga berättare" här på Unga Fakta. Då får du berättelserna utgivna på sajten, anonymt om du vill, med namn om du känner för det.

 

Fortsätt skriv och var målmedveten, då ska du se att du en dag är stolt över dina berättelser och vågar visa dem för hela världen.

 

Lycka till!

 

kramisar från Kim


tycker du det är roligt att skriva böker????

/ jannica, 9 år från malmö

Hej Jannica

 

Det är roligt att vara författare och skriva böcker och få leva i fantasivärldar. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

 

 

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

 

 

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

 

 

Jag älskar att vara författare.

 

 

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Jag massproducerar texter,noveller och poesi.
Men jag vågar aldrig visa eller läsa upp det för någon annan fast jag tycker att jag gjort ett bra jobb.
Jag vet inte varför.
har du något tips?

/ Jenny, 11 år från Stockholm

Hej Jenny

 

Efter att ha läst upp och visat allt jag skrev från det jag var liten började jag i din ålder att  stoppa allt i byrålådan istället, eftersom jag inte tyckte att det jag skrev var tillräckligt bra. Men en dag tvingade min man mig att plocka upp en av berättelserna ur byrålådan och skicka till förlag. Och tänk, det blev dundersuccé och alltsedan dess har mina böcker sålt  och sålt och jag har otroligt många läsare och kommer ut i flera länder på olika språk.

 

Mitt tips till dig är att inte ge upp ditt skrivande. Bry dig inte om att du inte vill att någon ska läsa det du skriver just nu. Det kommer en dag när du med stolthet kan plocka fram dina texter och låta andra läsa dem.

 

Fortsätt skriv och var stolt över det du har åstadkommit. Och när du känner att du vill att någon ska läsa din text kan du kanske skicka in något till Unga berättare här på Unga fakta...

 

Ge inte upp! Lycka till med ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim


jag tycker också om att blir författare men är det svårt

/ adelina, 10 år från åstorp

Hej Adelina

 

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

 

 

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

 

 

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

 

 

Jag älskar att vara författare och tycker inte alls att det är svårt.

 

 

Kramisar från Kim


Hej Kim!!!
Du är min favvo författare!
Jag läser mycket och har läst 269 böcker på snart ett år. I skolan (går i 4-an hoppat över 2-an) höll vi på me en berättelse. Jag håller på med den ännu och ändå om de bara ä 7 kapitel tycker jag att den ä ganska bra.
Jag har en så stor dröm att bli författare som stor och jag undrar ifall du kan hjälpa mig. Jag skulle också ku´nna skicka dig min berättelse. Jag hoppas du kan hjälpa mig.

Många författarrika hälsningar från Ivana

/ Ivana, 9 år från Borås, Sverige

Hej Ivana

 

Tack för att jag är din favoritförfattare. Antar att du är med i min fanklubb, om inte: Gå in på www.kimselius.se/länkar. Där hittar du adressen till fanklubben.

 

En sju kapitel lång bok i din ålder är jättebra gjort. Jobba på.

 

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Därför vill jag uppmana dig att hålla fast vid drömmen och utveckla ditt läsande och skrivande ännu mer. Det gör du genom att läsa så mycket du kan och skriva så mycket du bara orkar. Då ska du se att du en dag får din alldeles egna bok utgiven.

 

Tyvärr kan jag inte läsa din berättelse. Jag får många erbjudande om att läsa andras berättelser och om jag skulle säga ja skulle det innebära att jag inte hade tid för att skriva mina egna böcker. Och det tror jag mina fans inte skulle tycka om, och jag skulle själv inte trivas med livet om jag inte fick tid över för att skriva.

 

Kanske kan du be någon lärare eller annan vuxen person att läsa det du har skrivit. Du kan också skicka in berättelse hit till Unga Fakta/Unga Berättare. Då får du din berättelse utgiven här på sajten, ofta med bilder.

 

Lycka till med ditt författande. Kanske vi ses en dag.

 

Kramisar från Kim


Hej!! Jag har till uppgift att skriva en barnbok. Men jag har absolut inga ideer och undrar hur man ska väga något man tycker kan vara kul att skriva om och hur man lägger upp en barnbok. Tack på förhand

Camilla

/ Camilla Barragan, 27 år från Skogås


Hej Camilla

 

En rolig barnbok blir det om man har en bra idé. Gärna något som ingen annan har skrivit om. Kanske något minne från din egen barndom. Det är oftast lättast att skriva om något man känner till. Du behöver inte använda alla detaljer och du kan lägga till detaljer från din egen upplevelse. Det viktiga är att du har en grund att stå på när du startar själva berättelsen.

 

Om du med barn menar upp till 1:a klass bör det vara bilder i boken som fångar de yngre barnen. Det ska gärna handla om någon udda figur.


Om du med barn menar från 1:a klass och uppåt bör det vara en spännande bok, som fångar läsaren från första raden.

 

Böcker för barn är olika tjocka. För att du ska få någonting att gå efter, bör ditt manus innehålla ungefär så här många sidor: Bilderböcker omkring 6-8 A-4 manussidor. Barnböcker 5-11 år cirka 50-100 manussidor. Ungdomsböcker omkring 100-150 manussidor.


Jag har ett knep för att få ihop en lång bra bok. Du kan också använda dig av det genom att använda "Gula lappar". Gör så här:


Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.Lycka till med ditt skrivande.


Kramisar från Kim


Hur gör du när du kommer på historier?

/ Ebba, 12 år från Örebro

Hej Ebba

 

Oftast dyker ideerna upp när jag sover. Ibland kommer de när jag är ute och går med hundarna eller sitter och slötittar på TV.

 

För det mesta har jag så många idéer att jag inte hinner skriva ned alla, därför finns det massor av berättelser inuti mitt huvud.

 

Ofta håller jag på med flera böcker samtidigt. Har du läst min Theo och Ramona-serie? Den sjunde boken kommer ut i augusti. Jag har redan börjat på den åttonde boken och jag vet redan vad nionde och tionde boken ska handla om... Med andra ord har jag inga problem med att komma på vad jag ska skriva om. Inte ännu i alla fall.

 

Kramisar Kim


Detta är ingen fråga men jag hoppas du läser den ändå.. Jag måste bara säga att dina böcker är SUPERBRA!!!!!! jag bara älskar Ramona och Theo! kommer det fortsättningar????? vi längtar!! //kram

/ Eia från Sverige

Hej Eia

 

Tack för att du tycker så mycket om mina böcker, jätteroligt att höra. Jag sitter här med ett stort leende på läpparna och suger i mig ditt beröm.

 

Givetvis kommer det fler böcker om Theo och Ramona. Nästa bok kommer den 15 augusti. Om du går in på min hemsida kan du se bild på omslaget och läsa vad den handlar om.

 

Är du med i "Kims fanklubb"? På min hemsida www.kimselius.se/länkar hittar du adressen till fanklubben. Det kostar inget att bli medlem. I fanklubben kan du rösta på den bok du tycker bäst om, du kan prata med andra medlemmar om böckerna etc. Tror att du skulle tycka om att vara medlem eftersom du tycker så mycket om Theo och Ramona-böckerna.

 

Du skriver "vi" längtar, är ni fler?

 

Hoppas att vi ses på någon boksignering till hösten.

 

Kramisar från Kim


Är det svårt att vara författare?

/ Louice, 10 år från Jönköping

Hej Louice

 

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

 

 

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

 

 

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

 

 

Jag älskar att vara författare och tycker inte alls att det är svårt.

 

 

Kramisar från Kim


Hej Kim.
Jag vet att du får många frågor, och jag är väldigt glad över att du finns här så att du kan svara på frågor. Jag har en fråga till dig: Jag skriver väldigt ofta berättelser, men problemet är att de blir såå himla korta. Har du nåt tips på att kunna göra sina berättelser längre?
Är väldigt tacksam för svar....för att jag msåte verkligen få hkälp med detta problemet...
Undertecknat: rebecka.

/ Rebecka, 12 år från Helsingborg

Hej Rebecka

 

Om du vill börja göra en längre berättelse är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

 

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

 

kramisar från Kim


hej jag vill börja att skriva sagor men jag kan inte så bra svenska och jag gillar det jätte mycket om ni va snäll och svara mig så fort ni kan tack!!!!

/ denie, 16 år från husby

Hej Denie

 

Ju mer du skriver och läser desto bättre blir ditt språk. När jag var i din ålder var jag inte så duktig på svenska. Men jag var envis och läste och läste och läste och skrev och skrev och skrev. Och tänk, nu har jag kommit ut med sex böcker och den sjunde är på väg. Och böckerna är jättepopulär och översatta till flera språk.

 

Det hjälper att vara envis och inte ge upp! Så fortsätt läs och skriv så ska du se att ditt språk utvecklas tills du känner att du är nöjd.

 

Kramar från Kim

 


När man har skrivit en saga eller så och vill göra det till en bok, kostar det någonting? Och i såna fall hur mycket då?

/ Magda Bergquist Andersson, 9 år från Mönsterås i Småland

Hej Magda

Så här kan du göra om du vill göra bok av din saga:

Gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Kramisar från Kim


Jag vill jätte gjärna bli en författare men ett problem jag kan inte stava och det kancke du ser nu.
Jag får jätte mycket beröm för mina sagor men jag kän värkligen inte stava så jag undrar kan jag bli författare i alla fall?

/ Lina, 13 år från Örebro

Hej Lina

 

Det är inget problem att bli författare även om man inte kan stava. Många stora, välkända författare har svårt med stavningen. Jag tror att man har så mycket fantasi och ord inom sig så att stavningen inte blir så viktig, man hinner helt enkelt inte tänka på den när man "spottar ur sig" berättelsen.

 

Så visst kan du bli författare!

 

För att förbättra din stavning kan du läsa och läsa och läsa så mycket du bara orkar. Då fastnar orden i minnet till slut och stavningen blir bättre. Det är också väldigt bra att skriva sina berättelser på dator med stavningsprogram. Då talar datorn om för dig när du skriver fel och det gör att du lär dig att stava orden rätt.

 

Fortsätt skriv och skicka gärna in några av dina berättelser till ungafakta, då kan du få dem utgivna på sajten. Du hittar adressen på samma ställe som du hittade min adress.

 

Lycka till och ge inte upp.

 

Kramisar från Kim

 

 


är det bra att läsa mycket

/ benjamin, 8 år från fala

Hej Benjamin

 

Ja, det är jättebra att läsa mycket. Då får du ett rikt språk och lär dig stava.

 

Dessutom lär du dig många spännande saker. Om du t.ex. läser mina historiska äventyrsböcker får du inte bara en spännande historia, du lär dig också massor om det ämne som böckerna handlar om. T.ex. vulkanutbrott, indianer, vikingar, digerdöden, faraoner och mumier, häxor m.m.

 

Det gör att du får bättre resultat i skolan och har mycket mer att prata om med dina vänner. Jag tycker absolut man ska läsa så mycket man bara kan och orkar. Själv läste jag varenda ledig stund när jag var åtta år och har gjort ända sedan dess. OCH jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år.

 

Så läs, läs, läs, så mycket du bara kan.

 

Kramisar från Kim


har do nogot tips hur jag skriver bra ryssare
och kriminal böker

/ gustav, 9 år från piteå

Hej Gustav

 

Det första tipset jag vill ge dig är att läsa så många rysare och kriminalböcker du kan. Då får du idéer och ser också hur böckerna är gjorda. Du har t.ex. Laura Trenters deckare, eller Mårten Sandéns böcker om "Tvillingdetektiverna". Fem-böckerna av Enid Blyton är också spännande deckare. Ja, det finns många, många jättespännande deckare att läsa.

 

När du väl börjar skriva din deckare eller rysare är det några saker du bör tänka på:

Börja första meningen med att något spännande/rysligt händer. Då har du fångat läsaren. Om det är en deckare bör du lägga in ledtrådar till vem som är den skyldige. Försök hålla spänningen genom hela boken, börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande.

 

Skriv från hjärtat: skriv det DU vill läsa! Då ska du se att det blir en jättebra bok.

 

För mer tips, se tidigare svar här på ungafakta, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se/Kimsskrivtips.

 

Lycka till med dina böcker.

 

Kramisar från Kim

 


Hej Kim!
jag skickade ett brev till dig, (adressen fanns i boken vikingaträl) det var ungefär 4 veckor sedan. men man vet ju inte om posten tappar bort det eller nåt...
I alla fall så undrar jag om du bara svarar på vissa brev som du får eller om du svara på alla. Jag skrev min adress och lade ett frankerat kuvert med i brevet.
MVH jenny
P.s jag hoppas , hoppas verkligen att jag får ett svar på mitt brev som jag skickat, för jag samlar på brev från författare! D.s

/ jenny, 13 år från valbo

Hej Jenny

 

Svar kommer. Jag får JÄTTEMÅNGA brev, så det tar ett tag att besvara alla. Men svar kommer, jag lovar.

 

Kramisar från Kim

 

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB