Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Är det svårt att vara författare?

/ Louice, 10 år från Jönköping

Hej Louice

 

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

 

 

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

 

 

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

 

 

Jag älskar att vara författare och tycker inte alls att det är svårt.

 

 

Kramisar från Kim


Hej Kim.
Jag vet att du får många frågor, och jag är väldigt glad över att du finns här så att du kan svara på frågor. Jag har en fråga till dig: Jag skriver väldigt ofta berättelser, men problemet är att de blir såå himla korta. Har du nåt tips på att kunna göra sina berättelser längre?
Är väldigt tacksam för svar....för att jag msåte verkligen få hkälp med detta problemet...
Undertecknat: rebecka.

/ Rebecka, 12 år från Helsingborg

Hej Rebecka

 

Om du vill börja göra en längre berättelse är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

 

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

 

kramisar från Kim


hej jag vill börja att skriva sagor men jag kan inte så bra svenska och jag gillar det jätte mycket om ni va snäll och svara mig så fort ni kan tack!!!!

/ denie, 16 år från husby

Hej Denie

 

Ju mer du skriver och läser desto bättre blir ditt språk. När jag var i din ålder var jag inte så duktig på svenska. Men jag var envis och läste och läste och läste och skrev och skrev och skrev. Och tänk, nu har jag kommit ut med sex böcker och den sjunde är på väg. Och böckerna är jättepopulär och översatta till flera språk.

 

Det hjälper att vara envis och inte ge upp! Så fortsätt läs och skriv så ska du se att ditt språk utvecklas tills du känner att du är nöjd.

 

Kramar från Kim

 


När man har skrivit en saga eller så och vill göra det till en bok, kostar det någonting? Och i såna fall hur mycket då?

/ Magda Bergquist Andersson, 9 år från Mönsterås i Småland

Hej Magda

Så här kan du göra om du vill göra bok av din saga:

Gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Kramisar från Kim


Jag vill jätte gjärna bli en författare men ett problem jag kan inte stava och det kancke du ser nu.
Jag får jätte mycket beröm för mina sagor men jag kän värkligen inte stava så jag undrar kan jag bli författare i alla fall?

/ Lina, 13 år från Örebro

Hej Lina

 

Det är inget problem att bli författare även om man inte kan stava. Många stora, välkända författare har svårt med stavningen. Jag tror att man har så mycket fantasi och ord inom sig så att stavningen inte blir så viktig, man hinner helt enkelt inte tänka på den när man "spottar ur sig" berättelsen.

 

Så visst kan du bli författare!

 

För att förbättra din stavning kan du läsa och läsa och läsa så mycket du bara orkar. Då fastnar orden i minnet till slut och stavningen blir bättre. Det är också väldigt bra att skriva sina berättelser på dator med stavningsprogram. Då talar datorn om för dig när du skriver fel och det gör att du lär dig att stava orden rätt.

 

Fortsätt skriv och skicka gärna in några av dina berättelser till ungafakta, då kan du få dem utgivna på sajten. Du hittar adressen på samma ställe som du hittade min adress.

 

Lycka till och ge inte upp.

 

Kramisar från Kim

 

 


är det bra att läsa mycket

/ benjamin, 8 år från fala

Hej Benjamin

 

Ja, det är jättebra att läsa mycket. Då får du ett rikt språk och lär dig stava.

 

Dessutom lär du dig många spännande saker. Om du t.ex. läser mina historiska äventyrsböcker får du inte bara en spännande historia, du lär dig också massor om det ämne som böckerna handlar om. T.ex. vulkanutbrott, indianer, vikingar, digerdöden, faraoner och mumier, häxor m.m.

 

Det gör att du får bättre resultat i skolan och har mycket mer att prata om med dina vänner. Jag tycker absolut man ska läsa så mycket man bara kan och orkar. Själv läste jag varenda ledig stund när jag var åtta år och har gjort ända sedan dess. OCH jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år.

 

Så läs, läs, läs, så mycket du bara kan.

 

Kramisar från Kim


har do nogot tips hur jag skriver bra ryssare
och kriminal böker

/ gustav, 9 år från piteå

Hej Gustav

 

Det första tipset jag vill ge dig är att läsa så många rysare och kriminalböcker du kan. Då får du idéer och ser också hur böckerna är gjorda. Du har t.ex. Laura Trenters deckare, eller Mårten Sandéns böcker om "Tvillingdetektiverna". Fem-böckerna av Enid Blyton är också spännande deckare. Ja, det finns många, många jättespännande deckare att läsa.

 

När du väl börjar skriva din deckare eller rysare är det några saker du bör tänka på:

Börja första meningen med att något spännande/rysligt händer. Då har du fångat läsaren. Om det är en deckare bör du lägga in ledtrådar till vem som är den skyldige. Försök hålla spänningen genom hela boken, börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande.

 

Skriv från hjärtat: skriv det DU vill läsa! Då ska du se att det blir en jättebra bok.

 

För mer tips, se tidigare svar här på ungafakta, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se/Kimsskrivtips.

 

Lycka till med dina böcker.

 

Kramisar från Kim

 


Hej Kim!
jag skickade ett brev till dig, (adressen fanns i boken vikingaträl) det var ungefär 4 veckor sedan. men man vet ju inte om posten tappar bort det eller nåt...
I alla fall så undrar jag om du bara svarar på vissa brev som du får eller om du svara på alla. Jag skrev min adress och lade ett frankerat kuvert med i brevet.
MVH jenny
P.s jag hoppas , hoppas verkligen att jag får ett svar på mitt brev som jag skickat, för jag samlar på brev från författare! D.s

/ jenny, 13 år från valbo

Hej Jenny

 

Svar kommer. Jag får JÄTTEMÅNGA brev, så det tar ett tag att besvara alla. Men svar kommer, jag lovar.

 

Kramisar från Kim

 


Jga vill gärna lära mig att skriva kärleksdikter men jag vet inte hur jag ska lära mig det...
Har du några tips?

/ Linda Stahl, 13 år från Spanien

Hej Linda

 

Ojdå, mail ända från Spanien. Jätteroligt!

 

Jag rekommenderar dig att läsa många kärleksdikter, då brukar man bli inspirerad att skriva egna kärleksdikter.

 

Men det allra bästa råd jag kan ge dig är att skriva rätt ut från hjärtat utan att tänka på hur det låter och vad någon annan ska tycka om texten. För det är DINA tankar och DINA känslor som ska genomsyra kärleksdikten. Då blir den som allra, allra bäst.

 

Lycka till med ditt skrivande. Skriv gärna och berätta hur det har gått.

 

kramisar från Kim

 


vad för jur jilar du

/ julia, 8 år från betjant gatan 51

Hej Julia

 

Jag älskar nästan alla djur. Men mina favoriter är hundar, hästar och katter. Jag har fem hundar och fem katter, men inga hästar eftersom jag är allergisk mot hästar sedan ett par år tillbaka.

 

Om du vill se hur mina hundar ser ut kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se Där hittar du bilder lite här och där på hemsidan, men du hittar också "Rapport från valplådan" där du får se de valpar som min ena hund hade nu i våras.

 

kramisar från Kim

 


Hej Kim!
Jag har alltid gillat att skriva historier, och alltid drömt om hur boken sedan skulle säljas över hela världen.
Men tyvärr är det en sak som stör mig!
Alltid när jag börjar att skriva berättelsen så slutar de med att jag inte sedan har någon lust att göra den till slut! Inte ens printa ut det som finns där!
Jag har alltid något tema som jag gillar att "drömma" om, t.ex. om jag just har sett en film om vampyrer, och då vill jag göra en bok som handlar om vampyrer, t.ex. En flicka som möter en vampyr och de blir bästa vänner... osv.
Oftast slutar det med att jag inte vet vad jag ska fortsätta med, och nu önskar jag att du skulle kunna tipsa mig om hur jag gör klar en berättelse!

Hälsningar: Jasmine

/ Jasmine, 11 år från Finland

Hej Jasmine

 

Roligt att få en fråga ifrån Finland.

 

Du är inte ensam om ditt problem. Jag har ett jättebra tips för dig för att du ska kunna skriva färdigt och avsluta din berättelse.

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

 

Lycka till med ditt skrivande. Hör av dig igen och berätta hur berättelsen blev.

 

 

kramisar från Kim

 

 

 

 


hej!
jag ska skriva en kärleksbrev och jag vet inte hur jag ska börja jag behöver hjälp. Kan du tipsa mig om nåt så det blir så himla bra.
tacksamma för tipset

/ martina, 12 år från hisingen

Hej Martina

 

Att skriva kärleksbrev är svårt. Det är ännu svårare att tala om för mig hur du ska skriva ditt kärleksbrev eftersom jag inte vet något alls om kärleksrelationen mellan dig och den som ska få brevet.

 

Men något som fungerar mycket bra hur länge man än har varit tillsammans, eller bara drömmer om att bli tillsammans, det är att skriva en dikt och sända till personen. Du behöver inte skriva dikten själv. Det finns mängder av diktböcker med alldeles utmärkta dikter. Där hittar du säkert någon dikt som passar just den person du ska skriva till. Jag har många diktböcker, men det är speciellt en jag tänker på nu när jag skriver till dig, den diktboken heter "Kärleksdikter".

 

Du hittar diktböcker på ditt bibliotek. Eftersom du bor på hisingen, vilket även jag gjorde när jag var yngre, vet jag att du har ett jättefint bibliotek du kan vända dig till.

 

Lycka till med ditt kärleksbrev. Hör av dig igen om du inte tycker att detta råd hjälper dig.

 

Kramisar från Kim

 


du har säkert läst boken the hobbit om inte så rekomenderar jag den till dig att läsa men vet du om peter jacksonn kommer att göra film på the hobbit när han gjorde film på sagan om ringen ?

/ viktor, 16 år från skogen

Hej Viktor

Om det är boken som på svenska heter "Bilbo Bagger" så har jag läst den och personligen tycker jag att det är den bästa av alla "Sagan om ringen"-böckerna.

Vet inte om Peter Jackson kommer att göra några mer Sagan om ringen-filmer, men hoppas att han vill göra film även av Bilbo-boken.

 

Kramisar från Kim


hur jorde du när du blev författare? jag är intreserad av för fattare och tycker själv att jag skriver bra berätelser.jag för söker skriva med känsla och inlevelse

/ YLVA, 9 år från malmö

Hej Ylva

 

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Ett år yngre än du med andra ord. Sedan skrev jag, massor av berättelser. Dessutom läste jag så mycket jag kunde. Till slut skickade jag in en av mina berättelser till ett bokförlag och de ville ge ut min bok. Jätteroligt!

 

Vill du veta mer om mig kan du gå in på www.kimselius.se

 

Lycka till med ditt skrivande. Jag hoppas att även din dröm slår in.

 

Kramisar från Kim


HEj Kim!
Jag skulle vilja ha svar på en viktig fråga som ingår i mitt skolarbete "fördjupning i äventyr"
Ämnet är väldigt svårt att fördjupa sig i, men jag tänkte fråga dig om vad som krävs för att skriva en äventyrsroman.
När började det skrivas äventyrsromaner? men även, varför du brinner för att skriva om det..
Du kan gjärna också berätta lite om ditt författararbete om du vill.
Skulle glädja mig mycket!
Hoppas du svarar Kram//Alexandra

/ Alexandra Björklund, 13 år från Norderåsen

Hej Alexandra

 

Jag anser att en äventyrsroman är en bok som fängslar från början till slut och har spänning som genomsyrar hela berättelsen. En äventyrsroman är oftast en bok med fart och fläkt i. Mycket händelser, gärna fjärran platser som inspirerar fantasin.

 

Vet faktiskt inte när man började skriva äventyrsromaner. Kanske du kan få svar på den frågan på www.fragabiblioteket.nu

 

Jag älskar att skriva historiska äventyrsromaner eftersom jag lär mig så mycket under tiden jag arbetar med boken. Dessutom älskar jag att läsa spännande böcker som man aldrig vill lägga ifrån sig. Därför skriver jag mina böcker på det sättet.

 

Att berätta om mitt författararbete är ett stort projekt. Det är lättare att du ställer frågor. Det jag i korthet kan berätta är att jag skriver böcker, reser på researchresor, läser cirka 40-50 faktaböcker inför varje historisk äventyrsbok jag ska skriva. Jag föreläser och signerar. Du kan läsa mer om mig och mitt arbete på www.kimselius.se Om du vill veta mer är du välkommen att skriva till mig igen.

 

Hoppas att du har fått hjälp till ditt arbete. Lycka till.

 

Kramisar från Kim

 


Hej!

Är du kristen?
Jag är kristen och när jag blir stor vill jag gärna skriva böcker som lyfter fram Jesus! Har du några tips om hur man ska skriva en bok så att de som inte är kristna ändå vill köpa den.

/ Victoria, 13 år från Kungsängen

Hej Victoria

 

Det är en svår fråga att besvara. Jag är konfirmerad, jag går i kyrkan ibland men inte så ofta. Ibland ber jag till Gud, men det är inte något jag gör varje dag. Tycker du att det låter som om jag är kristen?

 

Visst kan man skriva om Jesus och ändå få andra än kristna att läsa den. Det gäller att du har en bra berättelse, att du skriver från hjärtat och verkligen har något att säga i din berättelse. Du kan t.ex. skriva om någon som har blivit hjälpt genom sin tro etc. Det är bara att sätta sig ned och skriva, låt berättelsen flöda ur dig!

 

Lycka till i ditt skrivande.

 

Många kramisar från Kim

 


hej kim!
hoppas det går bra med författandet?
för mig går det lite knagligt. när jag skall skriva en berättelse känns det som om jag kopierar en annans verk.hur gör man för att det inte skall bli så? hardu något tips på hur man kommer igång med att skriva? när jag har skrivit en A4 och måste avbryta så kan jag inte komma igång igen.har du något tips eller svar på hur man kommer igång igen? jag är glad och mycket tacksam för att jag fått skriva till dig om råd och svar.
för mig är det guld värt
m.v.h lisa gustafsson

/ lisa gustafsson, 14 år från herrljunga kommun/boatorp tomten 2

Hej Lisa

 

Jo, det går jättebra med författandet. Har precis skrivit klart min sjunde bok och fått JÄTTEBRA omdömen om den. Så jag är jättenöjd.

 

Har du provat min idé om gula lappar?

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

Ofta kan det gå veckor eller månader från ett kapitel till ett annat. Då brukar jag läsa om de senaste kapitlen, ibland allt jag har skrivit fram till det jag ska börja skriva. Då kommer jag igång, eftersom idéerna väcks medan jag läser. Dessutom går jag nästan alltid omkring och tänker på vad jag ska skriva härnäst.

 

Så mitt tips till dig är att tänka innan du sätter dig för att skriva. Ha gärna ett litet block och en penna med dig. Skriv ned idéer som dyker upp om hur du ska fortsätta skriva. Eller... innan du avslutar den text du blir avbryten i, skriv stolpar om handlingen du har i huvudet. För oftast vet man vad man vill skriva, men man glömmer av det, inte sant?

 

Hoppas att detta kan hjälpa dig. Annars får du höra av dig igen. Jag är mycket glad om jag kan vara till någon hjälp.

 

Många kramisar från Kim

 

 

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

 

kramisar från Kim


hej!
hur lång tid tar det för dig att skriva en bok?

/Linn

/ Linn, 10 år från Luleå

Hej Linn

 

Det har tagit olika lång tid för mina böcker. Min debutbok "Tillbaka till Pompeji" tog fem år att skriva. Den boken handlar om ett vulkanutbrott som förintar en hel stad och dödar alla invånarna. Det var mycket att läsa in för att skriva den boken. De senare böckerna har tagit 2 1/2 till 3 1/2 år från det jag börjar samla fakta tills boken är färdigtryckt.

 

Om du inte känner till mina böcker kanske jag ska berätta för dig att jag skriver historiska äventyrsböcker. Därför läser jag fakta inför varje bok jag ska skriva och då tar varje bok väldigt lång tid att göra.

 

Kramisar från Kim


Hej!
Vet du var det finns bra novelltävlingar?
Ca hur lång ska en bok vara för att man ska få den publicerad?
från Märta

/ Märta, 11 år från Veberöd

Hej Märta

 

Oftast brukar novelltävlingar annonseras ut i tidningar. Du kan gå till biblioteket och läsa alla tidningar, även facktidningar för författare. Där hittar du säkert novelltävlingar. Kanske inte just nu, men det dyker upp hela tiden.

 

Böcker kan vara olika långa beroende på vilken ålder böckerna riktar sig till. Är det tonåringar bör manus ligga på 100-120 A-4 sidor. Är det bilderböcker är det kanske bara 6-8 sidor text, men många bilder. Som du säkert sett när du läst böcker är de flesta böcker ungefär lika tjocka, men så finns det mycket tjocka böcker, som t.ex. Harry Potter. Med andra ord finns det inga bestämda mått på hur tjock en bok ska vara. Det viktigaste är att man har något bra att berätta.

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

kramisar Kim


Hej!
Jag älskar att skriva sagor och tycker det är jättekul när de blir publicerade någonstans.
Mitt drömyrke är författare och jag undrar hur man blir det!
Från Märta
Ps. Jag tycker att dina böcker är jättebra! Ds.

/ Märta Jönsson, 11 år från Lund

Hej Märta

 

Tack för att du tycker om mina böcker. Kanske är du med i min fanklubb, eller vill bli? Gå in på www.kimselius.se/länkar Där hittar du adressen till fanklubben.

 

Visst är det underbart att skriva och jätteroligt att få se sin text tryckt.

 

Många författare har ingen "författarutbildning" utan de flesta skriver för att de älskar orden och måste skriva. Men det finns speciella utbildningar på gymnasiet som man kan gå. Dessutom finns det många skrivarläger och skrivarkurser. Du kan höra med Författarcentrum Syd i Malmö ifall det ska vara något skrivarläger i sommar i närheten av där du bor.:
Anna Alsmark, Författarförmedlare/koordinator, Författarcentrum Syd, Lilla torg 9, 211 34 Malmö, Tel: 040-6118990, Fax: 040-6610322, E-post: kansli@fcsyd.nu
 
Lycka till med ditt skrivande.
 
Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB