Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Jga vill gärna lära mig att skriva kärleksdikter men jag vet inte hur jag ska lära mig det...
Har du några tips?

/ Linda Stahl, 13 år från Spanien

Hej Linda

 

Ojdå, mail ända från Spanien. Jätteroligt!

 

Jag rekommenderar dig att läsa många kärleksdikter, då brukar man bli inspirerad att skriva egna kärleksdikter.

 

Men det allra bästa råd jag kan ge dig är att skriva rätt ut från hjärtat utan att tänka på hur det låter och vad någon annan ska tycka om texten. För det är DINA tankar och DINA känslor som ska genomsyra kärleksdikten. Då blir den som allra, allra bäst.

 

Lycka till med ditt skrivande. Skriv gärna och berätta hur det har gått.

 

kramisar från Kim

 


vad för jur jilar du

/ julia, 8 år från betjant gatan 51

Hej Julia

 

Jag älskar nästan alla djur. Men mina favoriter är hundar, hästar och katter. Jag har fem hundar och fem katter, men inga hästar eftersom jag är allergisk mot hästar sedan ett par år tillbaka.

 

Om du vill se hur mina hundar ser ut kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se Där hittar du bilder lite här och där på hemsidan, men du hittar också "Rapport från valplådan" där du får se de valpar som min ena hund hade nu i våras.

 

kramisar från Kim

 


Hej Kim!
Jag har alltid gillat att skriva historier, och alltid drömt om hur boken sedan skulle säljas över hela världen.
Men tyvärr är det en sak som stör mig!
Alltid när jag börjar att skriva berättelsen så slutar de med att jag inte sedan har någon lust att göra den till slut! Inte ens printa ut det som finns där!
Jag har alltid något tema som jag gillar att "drömma" om, t.ex. om jag just har sett en film om vampyrer, och då vill jag göra en bok som handlar om vampyrer, t.ex. En flicka som möter en vampyr och de blir bästa vänner... osv.
Oftast slutar det med att jag inte vet vad jag ska fortsätta med, och nu önskar jag att du skulle kunna tipsa mig om hur jag gör klar en berättelse!

Hälsningar: Jasmine

/ Jasmine, 11 år från Finland

Hej Jasmine

 

Roligt att få en fråga ifrån Finland.

 

Du är inte ensam om ditt problem. Jag har ett jättebra tips för dig för att du ska kunna skriva färdigt och avsluta din berättelse.

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

 

Lycka till med ditt skrivande. Hör av dig igen och berätta hur berättelsen blev.

 

 

kramisar från Kim

 

 

 

 


hej!
jag ska skriva en kärleksbrev och jag vet inte hur jag ska börja jag behöver hjälp. Kan du tipsa mig om nåt så det blir så himla bra.
tacksamma för tipset

/ martina, 12 år från hisingen

Hej Martina

 

Att skriva kärleksbrev är svårt. Det är ännu svårare att tala om för mig hur du ska skriva ditt kärleksbrev eftersom jag inte vet något alls om kärleksrelationen mellan dig och den som ska få brevet.

 

Men något som fungerar mycket bra hur länge man än har varit tillsammans, eller bara drömmer om att bli tillsammans, det är att skriva en dikt och sända till personen. Du behöver inte skriva dikten själv. Det finns mängder av diktböcker med alldeles utmärkta dikter. Där hittar du säkert någon dikt som passar just den person du ska skriva till. Jag har många diktböcker, men det är speciellt en jag tänker på nu när jag skriver till dig, den diktboken heter "Kärleksdikter".

 

Du hittar diktböcker på ditt bibliotek. Eftersom du bor på hisingen, vilket även jag gjorde när jag var yngre, vet jag att du har ett jättefint bibliotek du kan vända dig till.

 

Lycka till med ditt kärleksbrev. Hör av dig igen om du inte tycker att detta råd hjälper dig.

 

Kramisar från Kim

 


du har säkert läst boken the hobbit om inte så rekomenderar jag den till dig att läsa men vet du om peter jacksonn kommer att göra film på the hobbit när han gjorde film på sagan om ringen ?

/ viktor, 16 år från skogen

Hej Viktor

Om det är boken som på svenska heter "Bilbo Bagger" så har jag läst den och personligen tycker jag att det är den bästa av alla "Sagan om ringen"-böckerna.

Vet inte om Peter Jackson kommer att göra några mer Sagan om ringen-filmer, men hoppas att han vill göra film även av Bilbo-boken.

 

Kramisar från Kim


hur jorde du när du blev författare? jag är intreserad av för fattare och tycker själv att jag skriver bra berätelser.jag för söker skriva med känsla och inlevelse

/ YLVA, 9 år från malmö

Hej Ylva

 

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Ett år yngre än du med andra ord. Sedan skrev jag, massor av berättelser. Dessutom läste jag så mycket jag kunde. Till slut skickade jag in en av mina berättelser till ett bokförlag och de ville ge ut min bok. Jätteroligt!

 

Vill du veta mer om mig kan du gå in på www.kimselius.se

 

Lycka till med ditt skrivande. Jag hoppas att även din dröm slår in.

 

Kramisar från Kim


HEj Kim!
Jag skulle vilja ha svar på en viktig fråga som ingår i mitt skolarbete "fördjupning i äventyr"
Ämnet är väldigt svårt att fördjupa sig i, men jag tänkte fråga dig om vad som krävs för att skriva en äventyrsroman.
När började det skrivas äventyrsromaner? men även, varför du brinner för att skriva om det..
Du kan gjärna också berätta lite om ditt författararbete om du vill.
Skulle glädja mig mycket!
Hoppas du svarar Kram//Alexandra

/ Alexandra Björklund, 13 år från Norderåsen

Hej Alexandra

 

Jag anser att en äventyrsroman är en bok som fängslar från början till slut och har spänning som genomsyrar hela berättelsen. En äventyrsroman är oftast en bok med fart och fläkt i. Mycket händelser, gärna fjärran platser som inspirerar fantasin.

 

Vet faktiskt inte när man började skriva äventyrsromaner. Kanske du kan få svar på den frågan på www.fragabiblioteket.nu

 

Jag älskar att skriva historiska äventyrsromaner eftersom jag lär mig så mycket under tiden jag arbetar med boken. Dessutom älskar jag att läsa spännande böcker som man aldrig vill lägga ifrån sig. Därför skriver jag mina böcker på det sättet.

 

Att berätta om mitt författararbete är ett stort projekt. Det är lättare att du ställer frågor. Det jag i korthet kan berätta är att jag skriver böcker, reser på researchresor, läser cirka 40-50 faktaböcker inför varje historisk äventyrsbok jag ska skriva. Jag föreläser och signerar. Du kan läsa mer om mig och mitt arbete på www.kimselius.se Om du vill veta mer är du välkommen att skriva till mig igen.

 

Hoppas att du har fått hjälp till ditt arbete. Lycka till.

 

Kramisar från Kim

 


Hej!

Är du kristen?
Jag är kristen och när jag blir stor vill jag gärna skriva böcker som lyfter fram Jesus! Har du några tips om hur man ska skriva en bok så att de som inte är kristna ändå vill köpa den.

/ Victoria, 13 år från Kungsängen

Hej Victoria

 

Det är en svår fråga att besvara. Jag är konfirmerad, jag går i kyrkan ibland men inte så ofta. Ibland ber jag till Gud, men det är inte något jag gör varje dag. Tycker du att det låter som om jag är kristen?

 

Visst kan man skriva om Jesus och ändå få andra än kristna att läsa den. Det gäller att du har en bra berättelse, att du skriver från hjärtat och verkligen har något att säga i din berättelse. Du kan t.ex. skriva om någon som har blivit hjälpt genom sin tro etc. Det är bara att sätta sig ned och skriva, låt berättelsen flöda ur dig!

 

Lycka till i ditt skrivande.

 

Många kramisar från Kim

 


hej kim!
hoppas det går bra med författandet?
för mig går det lite knagligt. när jag skall skriva en berättelse känns det som om jag kopierar en annans verk.hur gör man för att det inte skall bli så? hardu något tips på hur man kommer igång med att skriva? när jag har skrivit en A4 och måste avbryta så kan jag inte komma igång igen.har du något tips eller svar på hur man kommer igång igen? jag är glad och mycket tacksam för att jag fått skriva till dig om råd och svar.
för mig är det guld värt
m.v.h lisa gustafsson

/ lisa gustafsson, 14 år från herrljunga kommun/boatorp tomten 2

Hej Lisa

 

Jo, det går jättebra med författandet. Har precis skrivit klart min sjunde bok och fått JÄTTEBRA omdömen om den. Så jag är jättenöjd.

 

Har du provat min idé om gula lappar?

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

Ofta kan det gå veckor eller månader från ett kapitel till ett annat. Då brukar jag läsa om de senaste kapitlen, ibland allt jag har skrivit fram till det jag ska börja skriva. Då kommer jag igång, eftersom idéerna väcks medan jag läser. Dessutom går jag nästan alltid omkring och tänker på vad jag ska skriva härnäst.

 

Så mitt tips till dig är att tänka innan du sätter dig för att skriva. Ha gärna ett litet block och en penna med dig. Skriv ned idéer som dyker upp om hur du ska fortsätta skriva. Eller... innan du avslutar den text du blir avbryten i, skriv stolpar om handlingen du har i huvudet. För oftast vet man vad man vill skriva, men man glömmer av det, inte sant?

 

Hoppas att detta kan hjälpa dig. Annars får du höra av dig igen. Jag är mycket glad om jag kan vara till någon hjälp.

 

Många kramisar från Kim

 

 

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

 

kramisar från Kim


hej!
hur lång tid tar det för dig att skriva en bok?

/Linn

/ Linn, 10 år från Luleå

Hej Linn

 

Det har tagit olika lång tid för mina böcker. Min debutbok "Tillbaka till Pompeji" tog fem år att skriva. Den boken handlar om ett vulkanutbrott som förintar en hel stad och dödar alla invånarna. Det var mycket att läsa in för att skriva den boken. De senare böckerna har tagit 2 1/2 till 3 1/2 år från det jag börjar samla fakta tills boken är färdigtryckt.

 

Om du inte känner till mina böcker kanske jag ska berätta för dig att jag skriver historiska äventyrsböcker. Därför läser jag fakta inför varje bok jag ska skriva och då tar varje bok väldigt lång tid att göra.

 

Kramisar från Kim


Hej!
Vet du var det finns bra novelltävlingar?
Ca hur lång ska en bok vara för att man ska få den publicerad?
från Märta

/ Märta, 11 år från Veberöd

Hej Märta

 

Oftast brukar novelltävlingar annonseras ut i tidningar. Du kan gå till biblioteket och läsa alla tidningar, även facktidningar för författare. Där hittar du säkert novelltävlingar. Kanske inte just nu, men det dyker upp hela tiden.

 

Böcker kan vara olika långa beroende på vilken ålder böckerna riktar sig till. Är det tonåringar bör manus ligga på 100-120 A-4 sidor. Är det bilderböcker är det kanske bara 6-8 sidor text, men många bilder. Som du säkert sett när du läst böcker är de flesta böcker ungefär lika tjocka, men så finns det mycket tjocka böcker, som t.ex. Harry Potter. Med andra ord finns det inga bestämda mått på hur tjock en bok ska vara. Det viktigaste är att man har något bra att berätta.

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

kramisar Kim


Hej!
Jag älskar att skriva sagor och tycker det är jättekul när de blir publicerade någonstans.
Mitt drömyrke är författare och jag undrar hur man blir det!
Från Märta
Ps. Jag tycker att dina böcker är jättebra! Ds.

/ Märta Jönsson, 11 år från Lund

Hej Märta

 

Tack för att du tycker om mina böcker. Kanske är du med i min fanklubb, eller vill bli? Gå in på www.kimselius.se/länkar Där hittar du adressen till fanklubben.

 

Visst är det underbart att skriva och jätteroligt att få se sin text tryckt.

 

Många författare har ingen "författarutbildning" utan de flesta skriver för att de älskar orden och måste skriva. Men det finns speciella utbildningar på gymnasiet som man kan gå. Dessutom finns det många skrivarläger och skrivarkurser. Du kan höra med Författarcentrum Syd i Malmö ifall det ska vara något skrivarläger i sommar i närheten av där du bor.:
Anna Alsmark, Författarförmedlare/koordinator, Författarcentrum Syd, Lilla torg 9, 211 34 Malmö, Tel: 040-6118990, Fax: 040-6610322, E-post: kansli@fcsyd.nu
 
Lycka till med ditt skrivande.
 
Kramisar från Kim


vad fångar läsarna mest? sorligt eller glatt

/ tove, 12 år från eskilstuna

Hej Tove

 

För att fånga läsaren spelar det ingen roll om texten är sorglig eller glad. Det viktigaste är att texten griper tag i läsaren och att texten har något att förmedla som gör att läsaren vill fortsätta läsa texten ända till slutet.

 

Lycka till med ditt skrivande

 

Kramisar från Kim


HEJ!KIM
vi hade en literaturtävling i skolan och jag vann den.Men jag undrar om du kan ge mig några tips att skriva en bra bärettelse och att när man skriver en bra bärettelse så vill man att andra ska tycka om dens bärettelse, så snälla kim ge mig några tips..
MVH kerime...

/ kerime, 13 år

Hej Kerime

 

Det allra viktigaste när du skriver är att DU tycker om din egen berättelse. Då tycker även andra om den. Men jag ska ge dig några tips om hur du kan göra längre, bättre berättelser:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

Jättestort grattis till litteraturpriset. Du vet väl att du kan skicka in dina berättelser hit till Unga fakta och få dem publicerade här på sajten.

 

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim


är det svårt att skriva så bra böcker?????`=)

/ nathalie och zara, 11 år från skurup

Hej Nathalie och Zara

 

Tack för att ni tycker jag skriver bra böcker. Antar att ni har läst alla sex böcker som har kommit ut.

 

För mig är det inte så svårt att skriva mina böcker. Det som är svårt är att försöka variera böckerna så att de inte blir lika varandra. Annars kommer berättelsen av sig själv. Jag skriver böcker som JAG vill läsa och jag vill läsa böcker som är spännande från början till slut. Därför skriver jag så.

 

Om ni tycker så mycket om mina böcker kanske ni vill gå med in min fanklubb? Det kostar inget. Länk till fanklubben hittar ni på min hemsida www.kimselius.se under "länkar".

 

Fortsätt läs. Skriv gärna och berätta vad ni tycker om mina böcker och varför. Om ni blir medlemmar i fanklubben kan ni rösta på vilken av mina böcker ni tycker bäst om.

 

Kramisar från Kim

 


Hej kim!
Jag är en tjej som älskar att läsa och skriva ,min största dröm är att bli författare!
Här kommer lite frågor:
1kommer du att skriva fler böcker om Ramona och Theo? jag tycker att dom är så bra! : )
2 Har du skrivit några andra böcker ,ellr bokserier?
3När du var i min ålder (13 år ungefär) skrev du mycket då?
4omslagsillustrationerna till dina böcker är väldigt fina ,vem har gjort dom ?och fick du bestämma hur de skulle se ut?
5 Gillade du att läsa när du var i min ålder?
Tack på förhand!
MVH Jenny

/ Jenny Eriksson, 13 år från Valbo

Hej Jenny

 

Släpp inte drömmen, håll den vid liv. Skriv och läs mycket så ska du se att din dröm slår in till slut. Lycka till!

 

Nu till frågorna:

1: Givetvis kommer jag att skriva fler böcker om Theo och Ramona. Har du läst alla sex böckerna i serien? Den sjunde kommer i augusti. Gå in på min hemsida www.kimselius.se om du vill se omslag och läsa baksidestexten på nya boken. (Tack för att du tycker att mina böcker är så bra! TACK! Dina ord värmer.)

 

2: Ja, jag har skrivit andra böcker, men de har inte blivit tryckta ännu. De ligger fortfarande i byrålådorna, men de kommer ut. Kanske någon redan nästa år...

 

3: Ja, jag skrev jättemycket när jag var i din ålder. Men jag stoppade allt i byrålådorna eftersom jag inte tyckte att det jag skrev var så bra.

 

4: Omslagsillustrationerna till mina böcker har Susanne Demåne gjort. Hon är en stor konstnärinna som bor i Blekinge och är min vän. Hon gör fantastiska omslag och det är som om hon kan läsa mina tankar för när jag talar om hur jag vill att omslaget ska se ut, då blir det precis som jag har tänkt mig. Med andra ord: Ja, jag får bestämma helt och hållet hur omslagen ska se ut. Men det beror på att jag ger ut mina böcker på eget förlag. Normalt är det inte författaren utan förlaget som bestämmer omslagen.

 

5: Oj, vad jag läste mycket när jag var i din ålder. Jag slukade allt som fanns i bokväg hemma. Läste bibeln när alla andra böcker tagit slut. Bibeln var väldigt spännande OCH hemsk. När vi fick bibliotekt lånade jag hem bärkassar med böcker. Ibland läste jag en bok per kväll.

 

Lycka till med ditt eget skrivande.

 

kramisar Kim

 


hur många böcker har du skrivit? vad hette din första bok?

/ sandra simonson, 12 år från kulltorp

Hej igen Sandra

 

Min första bok hette "Tillbaka till Pompeji". Den gjorde jag Dundersuccé med julen 1997 och den gjorde så jag fick smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren" av massmedia. På grund av att boken sålde i 11.000 ex första veckan, vilket är JÄTTEBRA!

 

Jag har skrivit närmare 30 böcker. Men det är bara sex stycken som har kommit ut ännu, sjunde boken kommer i augusti.

 

Här kan du läsa om mina böcker:

 

"Tillbaka till Pompeji"

Den handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

 

 

"Jag är ingen häxa"

Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

 

 

"Faraos förbannelse"

Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

 

 

"Den gömda Inkastaden"

Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

 

 

"Vikingaträl"

Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

 

 

"Svarta Döden"

Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men de flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

 

 

"Snapphanar"

Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

 

 

Tyckte du böckerna lät spännande?

 

 

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

 

 

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

 

 

Hör av dig igen när du har läst någon av böckerna. Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

 

 

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

 

 

Kramisar från Kim


hur gamla var du när du skrev din första bok+

/ sandra simonsson, 12 år från kulltorp

Hej Sandra

 

Jag var i tioårsåldern när jag skrev min första längre berättelse. Min första TRYCKTA bok kom ut julen 1997 och då var jag 41 år. Mellantiden ägnade jag åt att skriva bok efter bok och stoppa i byrålådan. Jag tyckte inte de var tillräckligt bra för att skicka till förlag. När min första bok kom ut gjorde den dundersuccé och sålde i 11.000 ex första veckan. Normalt säljer man som debutant (när man ger ut sin första bok) cirka 200-300 böcker på ett år.

 

Nu har jag kommit ut med sex historiska äventyrsböcker. Sjunde boken är färdigskriven och går iväg till tryckeriet snart.

 

Om du vill läsa mer om mig, mitt författarskap, mina böcker, m.m. kan du gå in på www.kimselius.se

 

Många kramisar från Kim

 


Hej jag heter farzin och älskar att läsa.ja har en fråga ? jag gillar histora liksom riddar-böcker,vikingahistorier,brättelser,1200 talets histora, kan du ge mig ett tips på vilka böcker du rekomenderar,i år var ja me en skol tävling och van för den bästa brättelsen. jag har fått lite pengar för de och då tänckte ja varför inte köpa lite böcker därför frågar ja den här frågan.tacksam för svar .

/ farzin, 15 år

Hej Farzin

Har du läst Jan Guilios Riddarserie "Arn"? Det är en serie riddarböcker.

 

Det låter som om du skulle tycka om mina böcker. Jag skriver historiska äventyrsböcker som utspelar sig under många skiftande århundraden.

 

"Tillbaka till Pompeji" år 79 e.Kr.

Den handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

 

 

"Jag är ingen häxa", 1600-talet e.Kr.

Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

 

 

"Faraos förbannelse", 1323, f.Kr.

Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

 

 

"Den gömda Inkastaden", 1500-talet e.Kr.

Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

 

 

"Vikingaträl", 950 e.Kr.

Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

 

 

"Svarta Döden", 1347 e.Kr.

Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men de flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

 

 

"Snapphanar", 1676 e.Kr.

Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

 

 

Tyckte du böckerna lät spännande?

 

 

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

 

 

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

 

 

Hör av dig igen när du har läst någon av böckerna. Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

 

 

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

 

Måste få passa på att gratulera dig till priset för bästa berättelse. Åh, vad roligt för dig, GRATTIS! På min hemsida kan du läsa hur man gör för att trycka upp en egen bok, kanske du vill trycka upp din berättelse som bok?!

 

Lycka till med ditt fortsatta skrivande. Hoppas du finner någon bok du är nöjd med.

 

Kramisar från Kim


Hur gör man en rolig barnbok?

/ Anna, 13 år

Hej Anna

 

En rolig barnbok blir det om man har en bra idé. Gärna något som ingen annan har skrivit om. Om du med barn menar upp till 1:a klass bör det vara bilder i boken som fångar de yngre barnen. Det ska gärna handla om någon udda figur.

 

Om du med barn menar från 1:a klass och uppåt bör det vara en spännande bok, som fångar läsaren från första raden.

 

Jag har ett knep för att få ihop en lång bra bok. Du kan också använda dig av det genom att använda "Gula lappar". Gör så här:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB