Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej!
Vilka ingredienser tycker du att man ska ha i en fantasybok? Min och min kompis bok hanlar om fem pesoner vars föräldrar blev mördade av ett monster och nu vill de mer än allt annat hämnas. På vägen möter de en massa olika faror som varulvar, svartalver och syrener m.m.
Så om du vet (tycker) vad att en bra bok kan innehålla så svara gärna!
/Filippa och en bästis

/ Filippa Bengtsson, 12 år från Mjölkalånga

Hej Filippa och bästis

 

Det låter som om ni har en bra mix av fantasyvarelser.

 

Tänk också på att en bra bok ska innehålla spänning. Det bör vara en "röd tråd" igenom hela boken. Med andra ord något som håller ihop handlingen och får läsaren att vilja se hur det går.

 

För mer tips gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under "Kims skrivtips".

 

Lycka till med er bok.

 

Kramisar från Kim


Jag har varit med i en skrivartävling
Där tog jag ett Hederspris!
Min fråga är:

Hur skall jag göra för att kunna göra en lätt men ändå en bra bok?

/ Anna, 13 år från Utanför Göteborg

Hej Anna

 

GRATTIS! GRATTIS! Åh, vad roligt. Förstår precis hur du känner dig.

 

För att göra en lätt och bra bok rekommenderar jag dig att använda dig av mina favoritknep:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

Tänk också på att inte använda svåra ord och att inte krångla till berättelsen i onödan.

 

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

 

kramisar från Kim


Vilken bok är du mest nöjd med?

/ Paulina, 12 år från Lugnås

Hej Paulina

 

Min favoritbok är "Vikingaträl" för att det hände mig så mycket hemskt och sorgligt medan jag skrev den boken och jag skrev av mig all min sorg.

 

Men det har också hänt väldigt mycket efter att "Vikingaträl" kom ut, vilket gör att boken är min favoritbok. Den fick otroligt bra recensioner och jag blev kontaktad av Europas största agentur: Lennart Sane Agency som nu håller på att lansera mina böcker över hela världen. Med andra ord kommer mina böcker ut på många olika språk.

 

Men den bok som jag är mest nöjd med är nog alltid den som jag skrivit senast. Jag utvecklas ständigt som författare och hoppas att jag lär mig av tidigare misstag och att böckerna bli bättre och bättre. Det är i alla fall så jag känner själv. Därför är jag mest nöjd med min allra senaste bok "Snapphanar!" som ännu inte kommit ut i bokhandeln. Boken kommer i augusti.

 

Kramisar från Kim


Hej Kim.
Jag har tre frågor till dig.
Fråga 1. Vad var det som fick dig att vilja bli författare?
Fråga 2. Hur i hela friden fick du inspiration till att skriva så HIMLA BRA böcker?
Fråga 3. Du har sagt att när du var tio(var det va?) så skickade du berättelser till tidningar och fick dom publicerade, vilka tdningar var det? För jag hade också velat få berättelser publicerade i tidningar.

Är tacksam för svar. Också vill jag gärna påpeka att dina böcker är helt klart BÄST!!!!!!!

/ Rebecka, 12 år från HBG kommun

Hej Rebecka

 

Tack för att du tycker så mycket om mina böcker, det gör mig jätteglad. Är du med i min fanklubb? Du kan gå in på min hemsida www.kimselius.se, under länkar hittar du fanklubben. Det är helt gratis att gå med där, och vad jag har förstått har de roligt tillsammans. Bland annat röstar de på vilken av mina böcker som är bäst.

 

Fråga 1: Att bli författare var något jag bestämde mig för redan som åttaåring. Att det dröjde ända till jag var 41 år innan jag debuterade berodde på att jag inte tyckte att jag skrev tillräckligt bra för att skicka in till förlag. Att mitt yrkesval var just författare, beror nog på att jag har så mycket fantasi inom mig som bara bubblar och måste ut.

 

Fråga nummer 2 är väldigt svår att svara på, det är roligt att du tycker att mina böcker är HIMLA BRA och jag ska försöka förklara vad det är jag tror som gör att mina läsare tycker så mycket om böckerna... Kanske är det för att jag slutar varje kapitel så spännande att man måste fortsätta läsa nästa kapitel också, och nästa, och nästa... Eller så har jag helt enkelt lyckats välja spännande ämnen att skriva om.  Fast egentligen beror det nog mest på att jag skriver böckerna till mig själv, jag skriver en bok som JAG vill läsa och jag älskar spännande böcker. Till en del tror jag också att det beror på att jag fortfarande har den där lilla åttaåringen inom mig, hon som drömmer om att bli författare och inte riktigt har förstått att hon har blivit det!

 

Fråga 3: Det är många år sedan jag skickade in till tidningarna, snart 42 år sedan. Många av de tidningarna finns säkert inte kvar, men det har istället kommit många nya tidningar. Gå till affären eller biblioteket och se vad det finns för ungdomstidningar och skicka in dina berättelser till de tidningar som du tycker att dina berättelser passar för. Då har du störst chans att få dina berättelser publicerade.

 

Ännu en gång stort tack för att du tycker så mycket om mina böcker, det värmer.

 

Kramisar från Kim


Är det inte svårt att komma på berättelser och sagor om man redan har skrivit många böcker?

/ Evelina, 10 år från Gävle

Hej Evelina

 

Än så länge har jag inte haft de problemen. Hoppas att de aldrig kommer. Jag har hittills kommit ut med sex böcker, sjunde kommer i augusti. Jag har cirka 20 böcker som ligger i byrolådorna och inte är tryckta ännu, med andra ord har jag skrivit fler böcker än vad som finns ute i bokhandeln och på biblioteken.

 

Det är nog så att man blir författare för att man har massor av fantasi inom sig och så länge fantasin flöder går allt bra. Bara man får tid att sitta ned och skriva allt som poppar ut ur huvudet.

 

Kramisar från Kim

 


Hur många av Trenters böcker har blivit tv och vilka?

/ Emma, 13 år från Eskilstuna

Hej Emma

 

Det är inte något jag känner till.

 

Däremot kan jag hjälpa dig att själv att hitta vad du söker:

Gå in på www.google.se eller www.mamma.com och sök på "Laura Trenter". Där hittar du det mesta du söker och får förhoppningsvis svar på både denna fråga och andra som du eventuellt har om Laura Trenter och hennes böcker.

 

Lycka till!

 

Kramisar från Kim


Hejsan, mitt namn är Mikaela. Jag håller på att skriva en barnbok som projektarbete i skolan. Min frågeställning i arbetet har varit "Hur skriver man för barn?" Vad bör man tänka på? Hur mycket text bör det vara? Min målgrupp är barn i dagisåldern. Tacksam för svar.

MVH Mikaela

/ Mikaela Karlsson, 19 år från Ytterby, Göteborg

Hej Mikaela

 

När man skriver för yngre barn är det viktigt att använda ett lätt språk och inte konstla till språket. Det ska helst vara bilder så att barnen kan se det man läser för dem. Bilderböckerna bör vara på ca 6-8 A-4 sidor text.

 

Barn i alla åldrar tycker om spänning, men de vill ha ett lyckligt slut. Jag har upptäckt att yngre barn blir mer upprörda om jag dödar djur än människor i mina böcker.

 

Om du vill ha mer skrivtips kan du titta på min hemsida www.kimselius.se under "Kims författartips".

 

Lycka till med ditt projektarbete. Hör av dig igen om det är något mer du undrar över, eller om du tycker att mitt svar är oklart.

 

Kram från Kim


Vad betyder ordet rättvisa i dina böcker??

/ Emelei, 11 år från skellefteå

Hej Emelei

 

Rättvisa betyder enligt ordboken: "Tillstånd där inblandade parter behandlas lika enligt de krav som rimligen kan ställas."

 

För mig står rättvis och rättvisa  för: "korrekt, renhårig, rätt, att alla blir behandlade på samma sätt."

 

Hoppas att detta har hjälpt dig.

 

Kramisar från Kim

 

 


hur hittar du på allt i gäntligen?jag har för sökt skriva en saga men den blev inte bra.hoppas du kan svara. hej då!
frida!

/ frida, 9 år från uddevalla

Hej Frida

 

Jag har begåvats med otroligt mycket fantasi, vilket hjälper mig att skriva mina böcker. När jag var i din ålder skrev jag inte så långa berättelser, men med åren blev de längre och längre och mer och mer spännande. Har du kanske läst mina böcker? Är du nyfiken på dem gå in på www.kimselius.se och titta under "böcker" så får du se vad jag har skrivit och vad de handlar om. Tror att du skulle tycka om "Tillbaka till Pompeji" eller "Häxjakten"...

 

Var inte orolig för att det inte går bra att skriva sagor just nu, det kommer. Ju mer du övar desto lättare går det. Därför ska du läsa och skriva mycket för att din fantasi ska väckas och du själv kan skriva egna långa berättelser.

 

Lycka till!

 

Kramisar från Kim

 


Hur ska jag komma på ett perfekt namn till min berättelse? Har du något tips?

/ Sandra Johansson, 11 år från Götene

Hej Sandra

 

När jag ska namnge mina böcker vill jag att titeln ska tala om vad boken handlar om. Titeln får inte vara för lång, för då skymmer den det fantastiska omslaget som på mina böcker säger lika mycket som titeln. Dessutom ska titeln väcka nyfikenhet hos läsaren så att läsaren vill ha just den boken. Vad sägs om "Tillbaka till Pompeji", "Häxjakten", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden" och "Snapphanar!" Låter det som spännande titlar? Det är namnet på mina böcker som har kommit ut.

 

Ja "Snapphanar!" kommer inte förrän i augusti. Det tog ett tag innan jag kom på det namnet. Boken handlar om snapphanarna på 1600-talet. Namnet skulle vara spännande men inte för långt. Till slut blev det "Snapphanar!" med ett utropstecken efter för att förhöja spänningen.

 

Hoppas att detta hjälper dig att namnge dina berättelser.

 

Kramisar från Kim


Jag skriver berättelser ibland. Men oftast blir dom väldigt korta( den längsta är en deckare på bara ca 20 sidor) eller så slutar jag bara mitt i för att jag har fått något sorts tankestopp. Jag brukar ofta veta väldigt mycket innan hur personerna i boken ska vara både i utseende och hur dom är. Men jag vill väldigt gärna skriva längre. Hur ska jag göra?

/ Sandra, 11 år från Götene

Hej Sandra

 

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

kramisar från Kim

 

 


VEM HER SKRIVIT BJÖRN BRÖDER?OCH DET BRINNER ????????????????

/ LINNEA LINDBERG , 9 år från SKELEFTEÅ

Hej Linnea

 

"Björn Bröder" är en film som Walt Disney har gjort, den finns inte som "riktig" bok, bara som en bok gjord efter filmen.

 

"Det brinner" är skriven av Laura Trenter som skriver många spännande deckare för barn och ungdomar. "Det brinner" var bok innan det blev en TV-serie.

 

Kramisar från Kim

 


hur gör man

/ sanna, 8 år från tidaholm

Hej Sanna

 

Undrar du över hur man skriver en bok? Isåfall gör man på detta sätt:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, titta på dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta rader om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

Om du ändå har svårt att komma igång med att skriva rekommenderar jag dig att läsa spännande böcker. Då får man inspiration, jag lovar dig!

 

Har du läst något av John Marsden. Gör det! T.ex. "Imorgon när kriget kom". En otroligt spännande serie böcker där handlingen utspelar sig på Nya Zeeland.

 

Du kan även läsa mina böcker för att få inspiration och se hur en bok är uppbyggd. Det är historiska äventyrsböcker som riktar sig till alla åldrar. Böckerna är mycket spännande och jag vet att böckerna inspirerar, eftersom jag har fått många brev från mina läsare. Jag skriver om allt från vulkanutbrott, indianer, vikingar, häxor, förbannelser, digerdöden m.m. Om du undrar vilka mina böcker är kan du gå in på www.kimselius.se och titta lite mer om vad det är för typ av böcker.

 

Lycka till

 

Kramisar från Kim


När började du skriva sagor eller berättelser?

/ Sandra, 11 år från Götene

Hej Sandra

 

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

 

Efter hand blev det längre berättelser och när jag var tio år skickade jag in mina berättelser till tidningar och fick berättelserna publicerade.

 

Kramisar från Kim


Vad har du skrivit för några böcker?
Har du några bra skrivartips?

/ Sandra, 11 år från götene

Hej Sandra

 

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sex böcker i min historiska äventyrsserie. Sjunde boken kommer i augusti 2006:

 

"Tillbaka till Pompeji"

Den handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

 

"Jag är ingen häxa"

Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

 

"Faraos förbannelse"

Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

 

"Den gömda Inkastaden"

Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

 

"Vikingaträl"

Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

 

"Svarta Döden"

Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men de flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

 

"Snapphanar"

Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

 

Tyckte du böckerna lät spännande?

 

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

 

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

 

Hör av dig igen när du har läst någon av böckerna. Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

 

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

 

SKRIVTIPS:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

Kramisar från Kim


Hej Kim.
Jag har en fråga till dig. Hur gammal var du när du gav ut din första bok? Och vad heter den boken?

/ Rebecka, 12 år från Helsingborg

Hej Rebecka

 

Min debutbok (första bok) heter "Tillbaka till Pompeji" och kom ut julen 1997. Då var jag 41 år. Den har nu sålt i över 20.000 exemplar och är otroligt populär!

 

Men redan som tioåring fick jag mina berättelser utgivna i tidningar. Jag bestämde mig nämligen redan som åttaåring för att bli författare och har skrivit ända sedan dess. Men jag skickade inte in mina berättelser till förlag förrän många, många år senare, eftersom jag inte tyckte de var tillräckligt bra för att bli utgivna.

 

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se

 

Kramisar från Kim


Hej Hej! Jag undrar om du vet nån sida ja skulle kunna skicka in berättelser till? Asså jag vill så gärna bli förfsttare men ja hittar aldrig nästan några sida för min ålder. Jag har skrivit en bok. /

/ Jessika Larsson, 14 år från uppl väsby

Hej Jessika

 

Javisst. Du kan skicka in dina berättelser hit till Ungafakta. Här hittar du mycket.

 

Det finns skrivarkurser att gå, fråga din lärare så kanske han/hon kan hjälpa dig att hitta någon sådan.

 

Om du vill skicka din bok till ett förlag ska du göra så här:

 

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

 

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

 

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag.

 

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

 

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

 

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

 

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

 

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

 

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

 

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

 

Det finns många stipendier att söka. Du hittar stipendieböcker på biblioteket. Försök att få tag på den allra senaste. Oftast är böckerna utlånade, eftersom det är många som vill försöka få stipendie.

 

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim


Jag skulle vilja lära mig att skriva spännande böcker. hur gör man det?

Ps. finns det någon kurs att skriva böcker för barn jag har skrivit Ruts historia, När jag var i Mallorca, Seby rymmer m.fl Hälsningar Erica

/ Erica, 10 år från Nacka

Hej Erica

 

På somrarna brukar det finnas skrivarkurser i de flesta kommuner. Prata med din lärare så kanske han/hon kan hjälpa dig att hitta en skrivarkurs.

 

Om du har berättelser du vill ha utgivna kan du skicka in dem till ungafakta och få dem publicerade här på sajten.

 

För att föra en spännande bok kan du göra så här:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

Om du ändå har svårt att komma igång med att skriva rekommenderar jag dig att läsa spännande böcker. Då får man inspiration, jag lovar dig!

 

Har du läst något av John Marsden. Gör det! T.ex. "Imorgon när kriget kom". En otroligt spännande serie böcker där handlingen utspelar sig på Nya Zeeland.

 

Du kan även läsa mina böcker för att få inspiration och se hur en bok är uppbyggd. Det är historiska äventyrsböcker som riktar sig till alla åldrar. Böckerna är mycket spännande och jag vet att böckerna inspirerar, eftersom jag har fått många brev från mina läsare. Jag skriver om allt från vulkanutbrott, indianer, vikingar, häxor, förbannelser, digerdöden m.m. Om du undrar vilka mina böcker är kan du gå in på www.kimselius.se och titta lite mer om vad det är för typ av böcker.

 

Lycka till

 

Kramisar från Kim


Hej jag bara älskar spökhistorier. jag skriver själv ibland. Men jag är inte så bra på att börja min berättelse. Har du något tips?

/ Anna Ekenstierna, 13 år från Nässjö

Hej Anna

 

Givetvis har jag några bra tips till dig. Gör så här:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

Då ska du se att du kommer på en bra början.

 

Om du ändå har svårt att komma igång med att skriva rekommenderar jag dig att läsa spännande böcker. Då får man inspiration, jag lovar dig!

 

Har du läst något av John Marsden. Gör det! T.ex. "Imorgon när kriget kom". En otroligt spännande serie böcker där handlingen utspelar sig på Nya Zeeland.

 

Du kan även läsa mina böcker för att få inspiration och se hur en bok är uppbyggd. Det är historiska äventyrsböcker som riktar sig till alla åldrar. Böckerna är mycket spännande och jag vet att böckerna inspirerar, eftersom jag har fått många brev från mina läsare. Jag skriver om allt från vulkanutbrott, indianer, vikingar, häxor, förbannelser, digerdöden m.m. Om du undrar vilka mina böcker är kan du gå in på www.kimselius.se och titta lite mer om vad det är för typ av böcker.

 

Lycka till

 

Kramisar från Kim


Hej!!!!!
Jag undrar över en sak. Mina klasskamrater anser att jag är bäst i klassen på att skriva historier. Men jag är också bäst i klassen på att köra maskiner som; lastmaskin, traktor m.m.
Vad tycker du att jag ska bli? maskinförare eller författare?!
Svara vad du tycker inte att jag ska följa mitt hjärta eller sånt där trams!!
MVH ANDREAS

/ Andreas, 12 år från Karlstad

Hej Andreas

 

Svaret är jätteenkelt, du kan bli både ock. Det är jättebra att ha ett annat yrke när man är författare. Det tar nämligen oftast väldigt lång tid innan man slår igenom som författare och då är det bra att ha någon inkomst att leva av.

 

Därför behöver du inte sluta skriva och ge upp dina författardrömmar bara för att du utbildar dig till något annat. Många författare skriver på fritiden och har ett annat arbete på dagtid.

 

Lycka till med båda jobben!

 

Kramisar från Kim

 

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB