Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


hej jag tycker att det är jätte svårt att avsluta en bärettelse har du något knep?

/ astrid, 11 år från örebro

Hej Astrid

 

För att kunna fullfölja hela berättelsen och få till ett bra slut har jag några bra knep som du ska göra INNAN du börjar skriva.  Gör så här:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

Det brukar alltid fungera för mig, hoppas det fungerar lika bra för dig.

 

Lycka till!

 

Kramisar från Kim


Hur är man e n bra författare?

/ Kristina, 12 år från fröjel

Hej Kristina

 

Om man är en bra författare eller ej, beror helt och hållet på vad den som läser boken tycker. Många älskar mina böcker, men det finns också folk som inte tycker om dem.

 

För att skriva en riktigt bra berättelse gäller det att man har något att berätta, att man skriver från hjärtat och lever sig in i berättelsen.

 

Då blir det förhoppningsvis en så bra berättelse att de flesta tycker om den.

 

Kramisar från Kim


hej kim !!!!
jag ville bara fråga hur länge har du varit författare
och är det kul ??? :P

/ annie, 15 år från stenungsund

Hej Annie

 

Jag debuterade julen 1997 som författare. Det var helt fantastiskt eftersom min debutbok sålde i 11.000 första veckan. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker på ett år. Det gjorde att massmedia skrev mycket om mig och kallade mig för "Blekinges Astrid Lindgren", eftersom jag bor i Blekinge.

 

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

 

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

 

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

 

Jag älskar att vara författare.

 

Kramisar från Kim


Hur är det att vara författare?

/ Ellen Nordlund, 11 år från Jokkmokk

Hej Ellen

 

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

 

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

 

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

 

Jag älskar att vara författare.

 

Kramisar från Kim

 


hej

jag är suad och är tjej.
jag skulle fråga en sak villken hem sida är det om stenålder eller not annat som man kan lära sig om det
hej då
hälsning från suad

/ suad, 9 år från örebro

Hej Suad

 

Här på unga fakta kan du lära dig mycket om många olika ämnen, t.ex. riddare, vikingar, dinosarier m.m. Än så länge finns det ingen sida om stenålder. Du kan försöka att gå in på www.google.se och söka på "stenåldern" så kanske du hittar något.

 

Kramisar från Kim

 


Hej
När kom din första bok ut på marknaden?
vilken bok är du medt nöjd med?

//Amanda
P.s. Jag hoppsa på svar. Jag o min syrra skriver en hel del sagor o berättelser på datorn.. Mycket roligt..

/ Amanda , 11 år

Hej Amanda

 

Jag debuterade som författare julen 1997. Men jag har skrivit ända sedan jag var åtta år och det var då jag bestämde mig för att bli författare. Riktigt långa berättelser började jag skriva i din ålder. Då gav jag även ut en alldeles egen hästtidning.

 

Ja, visst är det roligt att skriva. Idag har jag skrivit jättemycket på en av mina böcker.

 

Hittills har jag varit mest nöjd med min bok "Vikingaträl", men efter att idag ha läst igenom min nya bok "Snapphanar!" måste jag erkänna att jag är VÄLDIGT nöjd med den. (Boken har inte kommit ut ännu, den kommer först i augusti.)

 

Fortsätt skriv, både du och din syster, att skriva är underbart.

 

Kramisar till dig och din syster från Kim


Hej Kim.
Jag är en tjej som alltid gillat att skriva. Jag skriver mycket på fritiden och lägger ner en hel del arbete på det. Men jag undrar en sak, är författare svårt att bli? Och hur kan man gå till väga med sina berättelser/noveller osv, för att någon ska märka vad man gör?


Tack :)
Mvh Lisa

/ Lisa, 16 år från Floda

Hej Lisa

 

Författare är man om man skriver mycket. Man blir inte författare bara för att man får en bok utgiven, utan för att man älskar att skriva. Men jag tror att de flesta känner det som om man inte är författare förrän man har fått sina berättelser tryckta och utgivna i bokform. Så var det i alla fall med mig.

 

Däremot är det svårt att få en bok utgiven. Det är många som skriver och skickar in till förlagen. Men har man bara någon riktigt bra berättelse då är chansen större att man lyckas.

 

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

 

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

 

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag.

 

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

 

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

 

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

 

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

 

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

 

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

 

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

 

Du hittar mer skrivtips på min hemsida www.kimselius.se.

 

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

 

Kramisar från Kim


hej.

jag lärde mig läsa när jag var 5.

när lärde du dig läsa?

/ jeppe, 11 år från kungsbacka (säjer vi)

Hej Jeppe

 

På min tid fick man inte börja lära sig läsa förrän man började skolan när man var sju år. Innan dess var jag hemma med min mamma och mina syskon.

 

Det var duktigt att lära sig läsa redan vid fem års ålder. Jag har förstått att det är många barn som lär sig läsa tidigt, eftersom det är flera sjuåringar som har läst alla mina böcker, alldeles själv... Har du läst mina böcker?

 

Kramisar från Kim


Hej ulf stark är en bra författare men tycker du det me?

/ johanna beronius, 9 år från skyttorp

Hej Johanna

 

Jo, jag tycker också att Ulf Stark är en bra författare. Några av hans böcker har blivit film, har du sett filmerna? De är jättebra.

 

Kramisar från Kim


varför har du valt och vara författare.

/ ergul sacir, 12 år från malmö

Hej Ergul

 

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år, för att jag älskar orden och har väldigt mycket fantasi. Det bästa jag vet är att sitta och skriva och försvinna bort i fantasin.

 

Kramisar från Kim


Hej Kim! Jag skriver jättemycket och älskar verkligen det. Jag har jobbat i en Ungdomshörna på en tidning, varit med i flera tidningar och skriver egna romaner, mest om tjejer som skär sig m.m. Jag har börjat skricka skräck och rysare! =) I alla fall, jag är 14 år, kan jag ge ut mina böcker på en förlag? Hur mycket kostar det? Och till sist, hur många dataskrivna A4-papper måste en bok vara?

/ Malin, 14 år från Lidköping

Hej Malin

 

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna, men rör sig omkring 50-60 kronor/bok. Det blir dyrare än att trycka upp t.ex. 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

 

Det finns också många stipendier att söka. Du hittar stipendieböcker på biblioteket. Försök att få tag på den allra senaste. Oftast är böckerna utlånade, eftersom det är många som vill försöka få stipendie.

 

Det är olika sidantal beroende på vilken typ av bok man skriver, t.ex.: bilderböcker 6-8 A-4 sidor, för 5-11 år 50-100 A-4 sidor, ungdomsböcker 100-150 A-4 sidor.

 

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Hör av dig den dag du får din bok utgiven.

 

Kramisar från Kim


vad tyker du om när det betyder böker

/ madicken, 12 år från ystad

Hej Madicken

 

Jag förstår inte riktigt vad du menar med din fråga.  Kan du skriva din fråga på ett annat sätt.

 

Kramisar från Kim


Är det jobbigt att ge ut en bok?

/ Malin, 14 år från Götene

Hej Malin

 

Vet inte riktigt vad jag ska svara på din fråga, för att "ge ut en bok", betyder att man ger ut den på förlag.  Ska försöka svara så gott jag kan.

 

Om du menar om det är jobbigt att skriva en bok så kan jag svara både ja och nej. Jag älskar att skriva och orden rinner ur mig, men ibland är det jobbigt att få tiden att räcka till och hinna få boken klar i tid. Då är det jobbigt. Annars är det inte jobbigt alls när orden flyter och boken är klar i god tid.

 

Eftersom jag "ger ut" mina böcker på eget förlag kan jag även svara på frågan om det gäller att ge ut på förlag. Nej, jag tycker inte det är jobbigt att ge ut en bok på eget förlag. Det ger stor frihet och jag bestämmer allting själv: Omslag, hur tjock boken ska vara, när den ska vara klar m.m.

 

Att vara författare är jätteroligt, men man blir inte speciellt rik på det. De flesta författare måste ha ett annat yrke också.

 

Hoppas att du har fått svar på din fråga, annars får du skriva igen.

 

kramisar från Kim

 


Hej!
Jag undrar om du tycker ATT DET ÄR RÄTT AV ET BIBLIOTEK att låna ut en bok på 700 sidor i tre veckor sen beställer ågon annan den boken och då får man inte låna om den?
bara undra.
Och föresten vet du hur man kontaktar filbolag jag älskar theater och film skådespeleri.

/ Simon, 13 år från Hedesunda

Hej Simon

 

Förstår precis hur du känner det. En bok på 700 sidor läser man inte så fort. Tyvärr är det så att vissa populära böcker är det begränsad lånetid på. Jag har själv retat mig på det några gånger, men har accepterat att det är så, eftersom alla andra som väntar på boken skulle få vänta alldeles för länge annars. Det är klart att du får låna om boken, fast du kanske måste ställa dig i kö igen. Låna boken igen och fortsätt läs den, för om den är jättebra vill du säkert veta hur den slutar. Gissar jag rätt om jag tror att det är Harry Potter du har lånat?

 

Titta i din telefonkatalog, där hittar du säkert telefonnummer till ett filmbolag eller teatersällskap. Lycka till!

 

Kramisar från Kim


Tjena Kim!

Det är så att jag tycker om när människorna på omslaget på en bok är likson lite leriga. Människorna, sakerna allting ser verkligt ut. Om du inte förstår hur jag menar kan då titta på boken HALSBANDET SOM FÖRSVANN eller PYJAMASPARTYT.
Själva frågan var alltså hur man gör sådana omslag. Måste man rita på ett speciellt sätt? Eller ska man rita på sitt sätt och sedan kanske lägga den i en maskin som gör så att det blir alldeles verkligt och på något sätt lerigt?

Jag vill också bli ganska tidigt författare. Kan du vara snäll och läsa texten som jag skickar med vanliga mail. Döm sedan i vilket ålder jag kan bli författare om jag kämpar så hårt så möjligt med svenska, grammatik, läsning, skrivning o.s.v. Kom ihåg att min epostadress är summaya_abdullahi@yahoo.se

Kramisar frår Summaya
/ Summaya, 10 år från Stockholm

Hej Summaya

 

Jag är ingen expert på omslag, det är en fråga som passar en illustratör. Med andra ord vet jag inte hur de gör för att få omslagen att se "leriga" ut. Men en sak vet jag: Omslaget är VÄLDIGT viktigt för boken. Det är omslaget och baksidestexten som gör att man vill köpa boken.

 

Tyvärr har jag inte tid att läsa alla berättelser som skickas till mig, då skulle jag inte få tid att skriva några egna böcker. Jag rekommenderar dig att vända dig till någon annan äldre person som du har förtroende för och be dem läsa igenom dina berättelser.

 

Dessutom vill jag att du ska veta att du inte måste skriva perfekt svenska för att bli författare. Stavning och grammatik hjälper förlaget dig med. Däremot hjälper det läsa och skriva mycket om du vill bli författare, du får ett rikare ordförråd. Ditt språk tycker jag inte att det är något fel på i detta mail.

 

Lycka till med ditt skrivande

 

Kramisar från Kim


hur ska man skriva en bra bok?????

/ sofie, 13 år

Hej Sofie

 

Om du vill börja göra en bra bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

Du kan även gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under "Kims skrivtips". Kanske hittar du något mer där.

 

Kramis från Kim


Hur många författare finns det i världen????

/ Felix Frölid, 10 år från valla

Hej Felix

 

Det finns säkert otroligt många författare över hela världen. Men det finns inga siffror på hur många författare det finns. Det finns även författare som har skrivit många böcker men aldrig fått dem tryckta.

 

Kramisar från Kim


Vilken författare gillar du mest??

/ oliver gustafsson, 12 år från Gbg

Hej Oliver

 

Det finns många bra författare och jag läser väldigt många olika typer av böcker. Men den författare som JAG är stor fan till det är Dean Koontz. Han skriver otroligt bra böcker och de är så spännande att man inte kan lägga ifrån sig dem. Väldigt läskiga böcker är det...

 

Kramisar från Kim


Hej Kim! Jag har läst dina böcker och jag tycker verkligen att dom är jätte bra!
I min skola gör vi ett protjeckt som handlar om att man ska intrvjuva en person som vi själva tycker har gjort något bra. Och som sagt var, jag gillar dina böcker jätte mycket! Så då tänkte jag att det skulle vara jätte roligt om jag fick intervjuva dig!?
Hej! från Julia.

/ Julia Videgård, 11 år från Stockholm

Hej Julia
 
 
Det bästa för mig är om du mailar alla frågorna så svarar jag dig per mail. Jag är ute och reser en hel del nu och har svårt att få mina tider att gå ihop.
Maila frågorna så snart du kan, är du snäll. Så ska du se att det blir jättebra med en "mail-intervju", då får du svaren nedskrivna och det kan inte bli några fel.
 
 
Har du varit inne på min hemsida www.kimselius.se? Där kan du hämta ned foton som du kan använda dig av i ditt projekt. Gå även in på min fanklubbs hemsida och titta i deras fotoalbum, vet inte vad som ligger där eftersom jag själv inte har möjlighet att gå in där pga att jag inte har bredband.
 
 
Jag blir jätteglad att du tycker om mina böcker. Kanske är du medlem i fanklubben redan? Om inte... det kostar inget att gå med. Gå in och kika.
 
 
Ser fram emot ditt mail.
 
 
Kramisar från Kim
 


Hej! Jag har skrivit en rätt så kort uppsatts, men jag hade i alla fall tänkt skicka in den till ett förlag, för flera olika personer har föreslafit det. Vad jag göra? Ska jag skicka med ett brev i kuvertet med uppsattsen, eller ska jag bara skriva namn och adress och allt annat som är självklart att skriva? Tack på förhand!!

Louise!

/ Louise Olsson, 15 år från Malmö

Hej Louise

 

Vad roligt att du har skrivit en bra uppsats som du ska skicka till ett förlag.

 

Min personliga åsikt är att jag tycker du kan skriva ett brev till förlaget och berätta om du har skrivit fler berättelser och vad du har för planer på att skriva. Då blir du intressantare i förlagets ögon. De vill gärna veta att det kommer fler berättelser från en författare. Och givetvis ska du även skriva det vanliga: som namn, adress och telefonnummer.

 

Önskar dig stort lycka till.

 

Kramisar från Kim

 

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB