Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Vilken är din favorit fågel?

/ Nina, 11 år från Malmö

Hej Nina!
Min absoluta favorit är storlommen. Anledningen är att den är svart, vit och grå i sin teckning och det är en sak som jag gillar. Där finns massor av andra fåglar och egentligen är alla mina "favoriter" men storlommen sticker ut.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hur reglerar fågar sin temperatur???

ps: skriv svar!

/ vilhelm, 10 år från täby

Hej Vilhem!
Dom använder sig av sin fjäderdräkt som både isolerar mot kyla och värme. Dessutom ser man vid höga temperaturer hur dom gapar med näbben och på så sätt "ventilerar" kroppen och på så sätt håller en "bra" temp.
Nu är det snart sommar och titta då efter fåglar som gör på detta viset.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hittade i min trädgård idag den 10 maj två svartvit flugsnappare, en hane och en hona. De låg döda och upplagda bredvid varandra. Det fanns inget tecken på att de blivit rivna av någon katt eller utsatta för någon yttre åverkan. De låg helt stilla bredvid varandra och såg ut som de sov. De kan heller inte ha flugit mot något fönster. Jag kan inte förstå vad som hänt kan de ha varit utmattade efter en lång resa eller vad kan ha hänt dem?

/ Ulf Johansson, 52 år från Mariannelund

Hej Ulf!
Märkligt! Att dom skulle vara utmattade kan man direkt säga att det inte är utan det är något annat dom inträffat. Ett katt eller motsvarande hade inte låtit de ligga utan de hade blivit uppätna. Sjukdom? Skulle det vara så har jag ingen aning. Jag kan bara säga att det är märkligt. Jag hade dock en motsvarande situation förra våren och då hade ett par dött i en holk! Också märkligt.
Kontakta gärna jourhavande biolog på Naturhistoriska museet i Stockholm. Du hittar vederbörande på www.nrm.se

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hur många fåglar finns det i Sverige och hela världen.

Och så undrar jag vart man kan få syn på en blåmes ?

/ Sara, 11 år från Frödinge

Hej Sara!
Till dags dato har det setts 502 arter i Sverige och av dessa häckar ca 250-260 arter. De andra är spontana som kommer förbi under flyttningen höst eller vår. Blåmesen är en av de vanligaste arterna och den finns i stort sett överalt i städer, landsbygden, lövskog, blandskog och t o m i barrskogen. Titta i en fågelbok så du lär dig hur den ser ut, lyssna på en CD skiva eller Internet hur den låter. Gå sedan ut så hittar du blåmesen rätt snart.

Lycka till

Mats på Kreativum


Min fråga är vilken är din favoritfågel min är undelat och papegoja

/ Beyar Barzangi, 11 år från Irak

Hej Beyar!
Alla frilevande fåglar är mina favoriter. Mendet finns speciellt en art som jag tycker mer om och det är storlommen.

Mats på Kreativum


Hej Vår röda kanariefågel har en ring med märkning:
HOI
AOB
FF
027
057

Kan man utläsa kön och åler, då vi inte vet något om dess förflutna.

Tacksam för svar via mail!

Mvh Pia Bergman

/ Pia, 38 år från Stockholm

Hej Pia!
Om det är en burfågel, vilket det bör vara, så hatr jag aldrig hört talas om att de är ringmärkta.
Vid "normal" ringmärkning så får man reda på vilket art, var och när den märktes samt vilken kön det är.
Så hittar man en fågel med ring om tarsen (benet) så skickar man uppgiften om boktäverna och siffrorna på den till Naturhistoriska Riksmuseet och Ringmärkningscentalen. Då får man reda på en hel del fakta.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


varför flygger svartvit flugsnappare upp och ner framför ett fönster på våran frigga varje dag han har nu gjort det i ca 2v mvh eva

/ eva ekman, 57 år från stockholm

Hej Eva!
Det ser sig själv i speglingen i fönstret och tror då att det är en rivaliserande hane. Den försöker helt enkelt att köra bort den andra.

Mats på Kreativum


Vilken är Sveriges minsta fågel

/ khadra, 13 år från Somalia

Hej Khadra!
Kungsfågeln är den minsta.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej. Vilken är Sveriges minsta fågel ? Skulle gärna vilja veta det?

Lia/Södermalm

/ Lia, 15 år från Södermalm

Hej Lia!
Sveriges minsta fågel är kungsfågeln. Som nummer två är det gärdsmygen.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hört att gamar lägger ett ägg. Men vid Harmageddon lägger dom många ägg i sina bon. Är detta sant?

/ Kerstin B, 69 år från Piteå

Hej Kerstin!
Jag har ingen aning om detta med Harmageddon. Men gamarna lägger 1-4 ägg och flera av arterna endast vart annat år. Dom ruvar sina ägg i bortåt 40 dagar. Det är stora fåglar och dom blir inte könsmogna förrän i 5 års ålder.

Mats på Kreativum


I dag såg vi en fågel ingen av oss sett förut. Den hade en vit prick eller mindre fläck på huvudet, bröstet var rött, på vingarna fanns även där en mindre vit fläck annars var resten av fågeln svart. Den var liten och smäcker och vi är ganska säkra på att näbben var svart. Den satt i ett av våra äppel träd. Den satt ganska stilla ett tag och var sedan borta. Vi är ny inflyttade och våran tomt på 7000 kvm har hela 34 fågelhålkar så det finns en hel mängd fåglar att se de flesta känner vi igen eller kan slå upp i fågel böcker men denna rackare kan vi inte finna. Skulle bli mycket glad om du kunde hjälpa oss. Det känns verkligen som vi flyttat in i en värld av fåglar. MVH Annica

/ Annica Steén, 44 år från Flen södermanland

Hej Annica!
Det är en hane av rödstjärt ni sett. Den är vackert röd/rost eller kopparfärgad på bröstet, grå hjässa med en vit bläs i pannan. Kolla i en fågelbok. Den darrar gärna på sin röda stjärt då den landar och sitter på grenen.

Mats på Kreativum


Hej! Vi har en hackspett i området som ger sig på fågelbot på vår tomt där Herr och Fru blåmes har ungar för andra året i rad. Förra året tog hackspetten en unge i taget och dödade dem... Jättetråkigt att se. Vill inte att det ska behöva bli en repris på det i år igen. Hur gör jag för att bli av med hackspetten men inte blåmesarna??

/ Heléne, 31 år från Stockholm

Hej Helene!
Tyvärr är det hårt att se på naturens gång ibland. Den är hård och grym. Att försöka få bort hackspetten är nog svårt. Den är en riktig rovfågle på det viset att den gärna tar ungar från holkar. Att göra holken "ointaglig" är svårt. När den krafsar på holken så tror ungarna att den är mat och då sträcker dom hals och vips så tar hackspetten unge efter unge. Att försöka hjälpa blåmesen gör man bäst genom att placera holken skymd av buskar och grenar. Hackspetten gillar inte när det blir "trång" och sikten försvinner för den. Så istället för en öppen placering av holken så flytta den och sätt den obekvämt för spetten.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Har ugglan några fiender ?

/ Melvin, 9 år från Åstorp

Hej Melvin!
Ja det har den. Andra ugglor kan faktiskt ta ugglor. Men givetvis är det mården som klättrar i träden och undersöker håligheter och holkar i jakt på föda. Skulle där vara en kattuggla så tar den ugglan. Annars är ugglorna i toppen på den sk. näringskedjan och där är den predatorn eller jägaren.

Mats på Kreativum


Hej! Varför räknar gulsparvarna just till 7 varför ine till 9 eller 8? Hoppas du kan svara på det.

/ Hanna, 9 år från sverge

Hej Hanna!
Ja du Hanna det har blivit så att den inte "behöver" mer för sången är ett sätt att berätta för sina artfränder att "här bor jag" eller "jag är snyggast och bäst" till någon gulsparvstjej. Så genom åren har den utvecklat detta läte eller rättare sagt sång. Det är på det viset att flera arter har ändrat sitt läte för att den ska kunna höras genom bruset från trafik, forsande vatten eller liknande. Det hela är så att den helt enkelt inte behöver alla strofer i sången. Kanske det blir så att även gulsparven kommer att ändra och bara sjunga till fem, vad vet jag.

Mats på Kreativum


vad är rödhakens fiender?

/ Albin, 11 år från Borås

Hej Albin!
Sparvhöken, katter, är väl den största hoten mot rödhaken.

Mats på Kreativum


Hur ser gul sparven ut? Varför räknar den just till 7?

/ Hanna, 9 år från sverge

Hej Hanna!
Hanen av gulsparv är riktigt gul i huvudet och dels på bröstet. Övergumpen eller ryggslutet är rostfärgad. Den har ett läte som man kan likna vid att den räknar till sju - "ett-två-tre-fyr-fem-sex-sjjuuuu"

Mats på Kreativum


hej,
hur håller fåglarna sina ben när de ska landa?
Hur håller fåglarna sins ben när de ska lyfta?
Hur gör fåglarna med sina vingar när de landar och lyfter?

Tacksam för snabbt svar!
Hälsningar
Ben

/ ben engdahl, 8 år från stockholm

Hej Ben!
När en fågel ska landa så rätar den ut sina ben, spänner ut sina klor och tar emot ungefär som du själv gör när du hoppar och ska landa. Benen böjs lite grann i själv landningen för watt den ska vara mjuk.
När den ska lyfta så tar den fart med en böjning och få till en kick iväg. Men den har ju hjälp av vingarna också för att lyfta. Självklart är det annorlunda för en sjöfågel. Svanar startar genom att vända sig mot vinden och springa igång samtidigt som den flaxar med vingarna.
Både vid landningen och starten så breder den ut dessa maximalt för att dels få bromseffekten, men också lyftkraften vid starten.

Mats på Kreativum


Vilken är sveriges vanligaste fågel vid fågelborden?

/ Emilia, 14 år från Alingsås

Hej Emilia!
Sveriges vanligaste fågel kan variera från vinter till vinter. Talgoxen är en av de vanligaste tillsammans med blåmes, grönfink osv.

Mats på Kreativum


Hej!

Min dotter som är 17 år såg idag kl. halv tre i våran trädgård har vi alltid besök av paret talgoxar som har ett litet bo i våran träd. Det hände mycket tråkig då en katt kom och tog fågelmamman och min dotter jagade katten för att få loss fågelmamman men katten stack iväg. Fågelpappan kom till trädet och skrek sen flög pappan iväg..
Det var med sorg i hjärtat när detta hände.. Nu ser vi inte pappan mera.
Frågan är nu till dig , kommer pappan tillbaka och kan ruva äggen? Kan vi göra något ?

Med vänlig hälsning

Agneta Mård

/ Agneta Mård, 46 år från Mölndal

Hej Agneta!
Ledsen att jag inte svarat men jag har varit sjukskriven ett tag.
Nej hanen kommer inte att ruva äggen för det är nog en sådan omtumlande händelse att överraskas av en katt att den helt enkelt inte vågar. Men samtidigt är det honan som sköter ruvningen. Tyvärr måste man säga.
Hanen letar nog upp en ny hona och skaffar en ny kull fast på annat ställe.

Mats på Kreativum


Har ett litet cafe ute på banan på Lidingö gk med en damm precis utanför
där brukar jag ha gräsänder ,snatterand ,vigg m.m men idag såg
jag något som först såg ut som en mås på håll men jag åkte närmare med bilen
och såg då att det var två andfåglar
en stod upp och var vit med brunt huvud ,något större en en vanlig gräsand
den andra låg ned och det såg ut som om den var lite grårandig ,
jag har aldrig sett sådana vare sig på bild eller i verklighet
vore roligt att få veta
M.v.h
Kent

/ Kenth Engestad, 60 år från Lidingö

Hej Kenth!
Det är alltid svårt att sägga rakt på sak vad det kan röra sig om för fåglar. Min första spontana tanke var att det skulle kunna vara storskrake. Det skulle stämma rätt väl på honan som är ljus och grå med brunt huvud. Den är större än en gräsand. Men den fåglen som låg ner och var grårandig stämmer inte in. Men det skulle då kunna vara en hane av storskrake. Du har inte någon bild från mobilen eller så tagen? Skulle det vara så att du har det så skicka den till mig på mats.olsson@kreativum.se.

Ha det gott

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB