Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej Kim!

Jag och min pappa håller på med en bok. Vi har jättebra ideer och så. Men jag vill veta en grej. Jag har en SUPERBRA förslag på hur omslget kan se ut och ingen av oss är inte så bra på att rita. Så jag undrar om att vi kan säga hur omslaget ska se ut och några proffsiga illustratörer ritar hur vi tycker. Går det så?

Kramar från Summy

/ Summaya, 10 år från Stockholm

Hej Summaya

 

Oftast är det förlaget som bestämmer hur omslaget ska se ut. Men som författare har man möjlighet att komma med förslag på hur omslaget ska se ut. Ibland får man sin vilja igenom, ibland inte.

 

Om ni ska trycka upp böckerna själva på print-on-demand kan ni själva välja illustratör av omslaget och då få omslaget precis som ni vill ha det. Gå in på www.illustratorcentrum.se för att hitta en lämplig illustratör.

 

Lycka till Summy

 

Kramisar från Kim

 


Hej!
Jag bara undrade om det finns någon möjlighet att du skulle kunna lägga upp ett utdrag av varje ny bok som du ger ut på din hemsida. Det skulle vara jättesnällt!
Kram!

/ Simon

Hej Simon

 

Det är på gång, kommer så fort min webbdesigner får tid. Än så länge kan du läsa utdrag ur varje bok på den engelska delen av min hemsida.

 

Kramisar från Kim


VAD GÖR DU

/ NIVIN, 11 år från NYCKÖPING

Hej Nivin

 

Jag skriver på en ny bok, som heter "Snapphanar!"

 

Kramisar från Kim


Jag undrar om det tar lång tid att skriva en bok?

/ Lina Magnusson, 8 år från Bohus

Hej Lina

 

Det tar olika lång tid att skriva en bok, beroende på vad det är för en typ av bok, om man arbetar med något annat under tiden m.m.

 

När jag skrev min bok "Tillbaka till Pompeji" som handlar om ett vulkanutbrott som förstörde en hel stad, då tog det fem år att skriva den boken. Jag skriver historiska äventyrsböcker där fakta ska stämma. Därför måste jag läsa många faktaböcker OCH resa till platserna jag skriver om.

 

Mina andra historiska äventyrsböcker har tagit mellan 2-3,5 år att skriva. Nu arbetar jag bara som författare och då går det lite fortare att göra en bok.

 

Jag vet att det finns författare som skriver sina böcker betydligt fortare, men oftast är det då vanliga romaner, där författaren har hittat på allt som händer i boken och inte behöver kontrollera fakta.

 

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Kanske du också tänker bli författare.

 

Många kramisar från Kim


Hur många böcker finns det i hela världen?

/ frida, 8 år från Höör

Hej Frida

 

Ja, det kan man undra... Jag vet faktiskt inte hur många böcker det finns, och jag tror inte att det finns någon enda människa som kan svara på den frågan. Men jag kan tänka mig att det finns otroligt många böcker i hela världen. Själv har jag nästan 10.000 böcker hemma hos mig.

 

Kramisar från Kim


Ha du nån e-mail adress..Kram från ida ..

/ Ida, 11 år från Värnamo

Hej Ida

 

Visst har jag e-mail: forfattare@kimselius Men om du vill ställa en fråga får du snabbast svar här. Jag får många mail och brev och de besvaras i turordning.

 

Du kan också skriva brev till mig:

Kim M. Kimselius

Trullebo, Kolshult 28

370 17 Eringsboda

 

Ser fram emot att höra av dig.

 

Kramisar från Kim

 


1.Mina berättelser blir aldrig klara, slutar alltid mitt i och tycker texten är skit. Vad ska jag göra för att inte sluta.
2.Kommer aldrig på nåt att skriva, säg några förslag snälla och hur man ska göra.
Jenny

/ Jenny, 13 år från Stockholm

Hej Jenny

 

1. och 2.

 

För att du ska fullfölja dina berättelser tycker jag att du ska göra så här:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

Om du ändå har svårt att komma igång med att skriva rekommenderar jag dig att läsa spännande böcker. Då får man inspiration, jag lovar dig!

 

Har du läst något av John Marsden. Gör det! T.ex. "Imorgon när kriget kom". En otroligt spännande serie böcker där handlingen utspelar sig på Nya Zeeland.

 

Du kan även läsa mina böcker för att få inspiration och se hur en bok är uppbyggd. Det är historiska äventyrsböcker som riktar sig till alla åldrar. Böckerna är mycket spännande och jag vet att böckerna inspirerar, eftersom jag har fått många brev från mina läsare. Jag skriver om allt från vulkanutbrott, indianer, vikingar, häxor, förbannelser, digerdöden m.m. Om du undrar vilka mina böcker är kan du gå in på www.kimselius.se och titta lite mer om vad det är för typ av böcker.

 

Tänk på att skriva om något du känner till, då blir berättelsen som bäst och det är också lättare att komma på en idé och slutföra berättelsen.

 

Skriv om en helt vanlig dag, en riktig som du har upplevt, eller en som du skulle vilja uppleva. Skriv om något du drömmer om, något du brinner för och känner väldigt starkt för. Då blir berättelsen jättebra.

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim

 

 

 


Hej!
finns det en åldersgräns för att skriva böcker? Att man får skriva en bok och publiceras?

/ Adna, 13 år från Stockholm

Hej Adna

 

Det finns ingen åldersgräns för att skriva böcker. Däremot måste man vara myndig för att skriva på kontrakt med förlaget. Är man inte myndig får föräldrarna skriva på kontraktet. Det händer att yngre personer får sina böcker utgivna, jag vet två 11-åriga flickor som fick böcker utgivna.

 

Kramisar från Kim

 


Hej! Jag är en tjej som tycker jättemycket om att skriva. Jag har skrivit en bok men jag vet inte vart man ska skicka in den. Vet du det? Kan du skriva det till mig så snart du kan. Tack på förhand.

//Nora

/ Nora, 11 år

Hej Nora

 

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Jo, jag försöker hela tiden skriva en bok.
Vi höll på med en bok i skolan (var för sig) jag hade kommit på allt jag skulle skriva om och hade det i huvudet när jag hade skrivit hälften av boken så tröttnade jag på att skriva och ville bara att den skuulle ta slut fast jag visste vad jag skulle skriva hela tiden. Vad kan det bero på?

P.S Dina böker är jätta bra. Har läst alla. Den jag tycker mest om är Vikingaträl.

/ Sofie, 13 år

Hej Sofie

 

Tack för att du tycker om mina böcker. Min favoritbok är också Vikingaträl. Om du vill kan du gå in på min fanklubb och rösta på vilken bok du tycker bäst om. Gå in under "Forum". Du kan också bli medlem i fanklubben, det kostar ingenting. Gå in under www.kimselius.se och titta under länkar så hittar du adressen till fanklubben.

 

För att kunna fullfölja skrivandet bör du göra så här:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

Då ska du se att allt går lättare. Att du har bråttom att avsluta boken beror på att du har alla tankar och idéer samlade i huvudet och tror att du ska tappa bort dem om du inte blir fort klar. Med lapparna har du skrivit ned allt och kan i lugn och ro skriva färdigt din berättelse.

Hoppas att det går bättre för dig när du arbetar på detta sätt.

 

Kramisar från Kim

 


Jag har funderat på hur ett bokmanus ska se ut.
Ska man dela in manuset i kapitel eller görs det sedan om boken har blivit antagen? Jag brukar ha 2-3 rader mellan varje kapitel och börjar varje med att skriva titeln på kapitlet med kursiv text. Jag vet om att det bör vara dubbel radavstånd och textstorlek 12, men förutom det ska man utgå från sitt eget tycke och smak när man utformar manuset?

/ Gustav, 17 år

Hej Gustav

Det är bra om du delar upp boken i kapitel från början. Då har du möjlighet att styra spänningen på ett helt annat sätt: Du kan avsluta kapitlen spännande så att läsaren vill fortsätta läsa vidare.

Jag brukar lägga varje kapitel som en egen fil på datorn och döpa dem 00, 01, 02 osv. och lägga bokens namn framför, t.ex. Pomp00, Pomp01. Då blir manus mer lätthanterat och det går snabbt att plocka fram ett speciellt kapitel. Dessutom brukar jag lägga bokens namn, kapitel nummer och sidnumrering i huvudet på varje sida.

Om du tänker skicka ditt manus till förlag är det bättre att stryka under text du vill ha kursiv, än att kursivera texten direkt. Ibland, väldigt ofta faktiskt, försvinner kursiveringen när texten plockas över till ett annat format, men understrykningen stannar kvar.

Förlagen blir glada om de får ett rent, lättläst och lätthanterat manus att arbeta med. Det är bättre att låta tycke och smak styra innehållet i manus än själva utseendet på manus.

Lycka till med ditt skrivande.

Kram från Kim

 


Hej
jag undrar om du kan hjälpa mig om tesen i pippi långstrump och hur astrid var samhällsengagerad och hur man kan se det i pippi boken.

/ lina, 28 år från malmö

Hej Lina

Detta är tyvärr ingen fråga jag kan besvara. Kanske kan du få hjälp på www.fragabiblioteket.nu

Lycka till

Kram Kim

 


du skriver så bra böcker

/ emelie, 10 år från svartå, sverige

Hej Emelie

 

Tack för att du tycker om mina böcker. Har du varit inne på min hemsida och sett omslaget på den bok som kommer till hösten? Min hemsidesadress är www.kimselius.se På hemsidan kan du även gå in på fanklubben under "länkar".

 

Kramisar från Kim


när började du att skriva böcker?

/ maja, 11 år från stockholm

Hej Maja

 

När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare. När jag var cirka 10 år skrev jag min första riktigt långa berättelse. Jag gav även ut en alldeles egen hästtidning, där jag skrev noveller, följetong, korsord och tävlingar.

 

Jag debuterade (kom ut med min första bok) julen 1997. Under alla år däremellan har jag skrivit böcker som jag helt enkelt inte tyckt varit tillräckligt bra för att skicka till förlag. Min debutbok hette "Tillbaka till Pompeji".

 

Kramisar från Kim


Hur kommer man på alla bretelser?...
/Hanna

/ Hanna Thorén, 9 år från morup utanför falkenberg

Hej Hanna

 

Idéerna till berättelser får man vid de mest konstiga tillfällen, när man sitter och ser på TV, när man är ute och går med hunden, när man talar till någon, när man hör något någon säger. Mina idéer dyker för det mesta upp när jag ligger och sover.

 

Det som fick mig att skriva min bok "Tillbaka till Pompeji" var att jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Jag ville rädda hunden... Därför skrev jag "Tillbaka till Pompeji"-boken.

 

Eftersom jag skriver historiska äventyrsböcker så är det ofta så att jag vill lära mig mer om något speciellt ämne, t.ex. Vikingarna. Då skriver jag en bok om det, men allra först läser jag massor av faktaböcker så att jag vet så mycket som möjligt om vikingarna.

 

Vill du veta mer om mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se och titta under "Böcker".

 

Kramisar från Kim

 


Vi sriver ofta böker dem e ganska bra tycker vi....
vi skulle vilja få en bok var tryckt var.
Vad ska vi göra då?
Det är en av våra högsta drömmar, så snälla svara.

/ Emma & Lisabet, 12 år från sundsvall

Hej Emma och Lisabet

 

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar er. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

 

Skriv berättelsen med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

 

När förlaget/förlagen (för jag tycker ni kan skicka till flera förlag samtidigt) fått era manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det ni har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om era berättelse kontaktar de er och ber att få publicera/ge ut era berättelse. Om de skickar tillbaka era manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får ni tillbaka era manus ska ni alltså inte ge upp, sätt er ner och läs igenom det igen, se om ni kan förbättra det och skicka det till något annat förlag.

Om ni får era manus antagna börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att ni och alla andra kan köpa böckerna.

Ni som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att ni får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Ni kan också trycka era böcker på Print-On-Demand. Då betalar ni allt själv, men ni behöver bara trycka upp så många böcker ni vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har ni något Print-On-Demand tryckeri i er närhet?

 

Jag önskar er lycka till i skrivandet. Hör av er den dag ni får era manus godkända.

Kramisar från Kim


Hej
Jag har en liten fråga som jag jätte gärna vill ha svar på.
Jag älskar att skriva berättelser. Jag kommer på så många bra ideer! Jag har börjat på hur många sagor och berättelser som hälst. Men jag blir licksom aldrig klar. När jag har skrivit 10 sidor på datorn tröttnar jag licksom. Det kan bero på att jag hittar på något annat att skriva om eller att jag inte kommer på non bra fortsättning. Jag har minst 30 påbörjade berättelser som jag har kommit ganska långt på men bara lämnat. Jag skulle jättegärna vilja ge ut en bok men det går ju inte med bara halvskrivna berättelser!

Har du några tips på vad jag ska göra?


PS: Dina böcker är jätte bra! DS

/ Lisabet, 12 år från Sundsvall

Hej Lisabet

 

Du är inte ensam om ditt problem, det händer de flesta författare. Det beror på att man inte ger sig tid att skriva det som man har påbörjat för att man är rädd att tappa bort de bra idéerna som hela tiden dyker upp.

 

Försök jobba så här:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

Tack för att du skrev att du tyckte om mina böcker. Är du med i min fanklubb? Om du inte är med och vill gå med där (det är helt gratis) kan du gå in på www.kimselius.se/länkar där hittar du min fanklubb.

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim


Kan man skriva en bok när man är 12 år eller är det omöjligt?
jag älskar att skriva och vill bli bättre på det!
Jag skulle jätte gärna vilja skriva en bok men kommer liksom ingen vart!

/ Lisabet Lindbäck, 12 år från Sundssval

Hej Lisabet

 

Visst kan man skriva en bok när man är 12 år. Fast det är inte så vanligt att förlagen ger ut böcker skrivna av omyndiga personer. Men det är alltid värt ett försök. Jag har läst om två 11-åringar som fått sina böcker utgivna.

 

Läs tidigare skrivtips på denna sajt, samt gå in på www.kimselius.se och titta på mina skrivtips så kanske du kommer igång att skriva. Omdu inte kommer igång, hör av dig igen.

 

Kramisar Kim

 


Hur firar man Halloween i Usa?

/ Emelie, 16 år från Västerås

Hej Emelie

 

Vet inte hur man firar Halloween i USA. Kanske är det något för vår skräckexpert Richard? Om inte han har svaret kanske du får svar på www.fragabiblioteket.nu

 

Kramisar från Kim

 


Hej hwj :) . vi är två tjejer som brukar skriva dikter och sånt när vi är i skolan , vi har en liten fråga till dej :D . Hur länge tar det ungefär att skriva en bok ? vi har lite funderingar på att skriva en . hehe .

/ Málle o behlleh , 13 år från lkpg

Hej Malle och Behlleh

 

Jätteroligt att ni tänker skriva en bok. Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och titta på mina skrivtips.

 

Det tar olika lång tid att skriva varje bok, det beror på vilken typ av bok det är, hur många andra saker man gör under tiden etc.

 

Mina böcker tar mellan 1-5 år att skriva. Jag skriver historiska äventyrsböcker och det tar ibland lång tid att läsa in ämnena och åka på researchresa till de olika ställena där händelserna tar plats.

 

Lycka till med ert skrivande!

 

Kramisar från Kim

 

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB