Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


hur många år är du?

/ olivia, 10 år från åsa

Hej Olivia

Jag är född 1954, den 2  maj. Just nu jag är 51 år, men om några månader blir jag 52.

kramisar från Kim

 


hejkim!jag Angelica är en tjej med myket fantasi jag
vill jöra en bok men jag hitarinte på not bra emne!

/ angelica , 9 år från nyköping

Hej Angelica

Det är svårt att skriva en bok om man inte riktigt vet vad den ska handla om. När jag får sådana här frågor brukar jag säga att man ska skriva gula lappar:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

Om du ändå har svårt att komma igång med att skriva rekommenderar jag dig att läsa spännande böcker. Då får man inspiration, jag lovar dig!

Har du läst något av John Marsden. Gör det! T.ex. "Imorgon när kriget kom". En otroligt spännande serie böcker där handlingen utspelar sig på Nya Zeeland.

Du kan även läsa mina böcker för att få inspiration och se hur en bok är uppbyggd. Det är historiska äventyrsböcker som riktar sig till alla åldrar. Böckerna är mycket spännande och jag vet att böckerna inspirerar, eftersom jag har fått många brev från mina läsare. Jag skriver om allt från vulkanutbrott, indianer, vikingar, häxor, förbannelser, digerdöden m.m. Om du undrar vilka mina böcker är kan du gå in på www.kimselius.se och titta lite mer om vad det är för typ av böcker.

Lycka till med ditt skrivande

Kram från Kim


jag jillar böker men jag vill inte ha för letlästa böker så villken bok föreslår du mig

/ ester selin, 9 år från nedansjö

Hej Ester

En bok jag varmt kan rekommendera dig är "Godnatt Mr. Tom".

Har du provat några av mina böcker. T.ex. "Tillbaka till Pompeji", "Den gömda Inkastaden", "Faraos förbannelse", "Vikingaträl", "Jag är ingen häxa" eller "Svarta Döden". De är historiska äventyrsböcker. De är spännande och svåra att lägga ifrån sig och du lär dig jättemycket när du läser dem. Gå in på min hemsida www.kimselius.se Där kan du läsa om böckerna och se vad de handlar om.

Kram från Kim


skriver du bara berättelser eller oxå texter till musik?

/ Agnes , 13 år från Västerås

Hej Agnes

Jag skriver bara berättelser. När jag var yngre skrev jag många dikter. Däremot har jag aldrig skrivit några texter till musik.

Kram från Kim


Hej Kim.
Jag har en fråga om din bok Svarta Döden. Överlevde Minette? För jag har för mig att det inte stod någonting om det. Tacksam för svar.
Hälsningar från ett stort fan.

/ Rebecka, 11 år från Helsingborg

Hej Rebecka

Jovisst överlevde Minette. Hon fick ju Theos medicin, vilket gjorde att hon klarade sig. Hoppas du tyckte om boken.

Om du är ett stort fan kanske du är med in min fanklubb? Om inte, gå in på www.kimselius.se och titta under länkar, där hittar du adressen till min fanklubb. Välkommen som medlem.

kramisar från Kim

 


Jag har också skrivit många böker i skolan. Men jag undrar hur många böker har du skrivit?

/ Sanna , 8 år från Svängsta

Hej Sanna

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sex böcker i min historiska äventyrsserie. Här är böckerna:

"Tillbaka till Pompeji": Den handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men de flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste "Svarta Döden". Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Hör av dig igen när du har läst någon av böckerna. Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Ha det så bra

Kramisar från Kim


1. Kan man göra om en bok helt till film eller måste man ändra en massa grejjor?
2.Hur äter man snö?
3.finns det några gamla gubbar med blå kappor under din säng?
4.tror du att jag e seriös?

/ veronica, 14 år från stockholm

Veronica

För att göra film av en bok skrivs ett speciellt filmmanus. Det är inte alltid att filmen liknar boken helt och hållet, ibland ändrar de till och med slutet, för att det ska bli en bättre film.

Kramisar från Kim


Hej Kim.
Vad menar du med dubbelt radaravstånd egentligen. Jag fattar inte vad det är för någonting. Snälla förklara detta för mig.// Rebecka.

/ rebecka, 11 år från Helsingborg

Hej Rebecka

Om du skriver i Word går du upp i huvudet, där står "Format", klicka på den så ser du "Stycke", klicka på den så kommer det upp olika alternativ, gå in under "Radavstånd" och ändra till  "Dubbelt", genom att klicka på pilen.

Lycka till

kramisar från Kim


vad är det viktigaste man ska ha med om man ska skriva en berättelse??? h'lsningar Josefine och Marina vi är syskon så vi tänkte skriva en berättelse om tvillingar!!

/ Marina Mickelsson, 13 år från Vattrång

Hej Marina och Josefine

Det viktigaste att tänka på är att gå in i berättelsen och ge ALLT, bli den man skriver om, vara på platsen och verkligen leva sig in i berättelsen. Då blir berättelsen jättebra. Gå gärna in på www.kimselius.se och titta under Kims skrivtips för fler tips, eller se på de tidigare frågorna på denna sajt.

Lycka till med skrivandet.

kramisar från Kim

 


Heej. Jag heter Emilia och är 11 år.
Jag älskar att skriva berättelser, och har skrivit ett tusen tal stycken långa.
Det är kul att skriva noveller, och jag försöker att göra sådana berättelser som griper tag i en... mina berättelser som jag har skrivit är jag ganska nöjd med. Mina kompisar, tycker att de är fantastisika.
Jag undrar om du har något tips, på att skriva berättelser som griper tag i en??

/ tack på förhand Emilia

/ Emilia Hallström, 11 år från Löddeköpinge

Hej Emilia

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

Försök att bli den person du skriver om, känn vad den känner, tycker och tänker. Tänk på att man med ett enda ord kan beskriva så mycket. Istället för att skriva "frukt" kan du tala om vad det är för frukt, t.ex. persika, då vet alla som har ätit en persika hur den ser ut, hur den smakar och luktar, utan att du behövt berätta det.

Men vet du, Emilia, om dina kamrater tycker att dina berättelser är fantastiska så lyckas du redan gripa tag i läsarna. Fortsätt skriv på ditt sätt, det är säkert jättebra.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


DU KAN DU INTE KOMMA TILL KARLSHAMN NÅGON GÅNG DU KAN VÄLL KOMMA TILL LUNDINS BOKHANDEL SÅ ÄR JAG DÄR OCH KÖPER NÅGON BOK AV DIG JAG LOVAR.!!!

/ robin jonasson, 10 år från sölvesborg

Hej Robin

Nästa gång jag kommer till Lundins Bokhandel i Karlshamn blir till hösten. Var där före jul och signerade böcker, förstår att du missade mig då. Gå in på min hemsida lite då och då så ser du var jag är och signerar och vad jag håller på med för tillfället.

Kramisar från Kim

 


Hej
Jag undrar om det är bäst att skriva i jag,då eller nu form.
hejdå

/ Märta Jönsson, 10 år från Veberöd

Hej Märta

Ibland kan det kännas lättas att skriva i jagform. Själv tycker jag att det är mycket svårare eftersom man som författare bara kan berätta utifrån vad "jag" ser, tänker och känner. Därför låter jag en "utomstående berättare" föra min berättelse vidare, då kan jag låta läsarna veta vad alla personerna i boken tänker och tror. (Läs min bok "Vikingaträl" så förstår du vad jag menar.)

Om man skriver i Då- eller Nu-form beror på vad det är man vill berätta. Ska man berätta om något som har hänt blir det Då-form. Om du vill berätta om något som händer just nu, är det Nu-form. Därför kan en berättelse innehålla båda formerna. Men det är viktigt att man tänker på att hålla samma form i hela meningen om allting sker just då, eller har skett tidigare.

Det är inte lätt att förklara Då- och Nu-form. Hoppas att min förklaring har hjälpt dig något. Annars får du höra av dig igen, så ska jag försöka förklara på ett annat sätt.

Kramisar Kim


Hej jag undrar hur många böcker du skrivit?
Har du skrivit någon spökhistoria någon gång isåfall skicka den till mej!?

/ Josefin, 12 år från Lidköping

Hej Josefin

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sex böcker i min historiska äventyrsserie. Här är böckerna:

"Tillbaka till Pompeji"

Den handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa"

Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse"

Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden"

Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl"

Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av skiljs de åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden"

Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men de flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste "Svarta Döden". Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Jo, jag har skrivit en spökhistoria. Den ligger i byrålådan och väntar på att bli bok. När den kommer ut i bokhandeln och på biblioteken får du möjlighet att läsa den. Det ligger ytterligare 20 färdiga berättelser i min byrålåda och väntar på att få bli böcker.

Kramisar från Kim


Hej Kim. Det här är ingen fråga direkt, men jag vill bara säga att jag tycker att dina böcker är JÄTTEBRA!!! Har läst "Tillbaka till Pompeji" och den är jättebra.

/ Rebecka, 11 år från Helsingborg

Hej Rebecka

Tack för att du skriver så fint om mina böcker. Det gör mig jätteglad. Du kanske vill gå med i min fanklubb. Gå in på www.kimselius.se och titta under "länkar" där hittar du "Kims fanklubb".

Jag ska vara och signera böcker på Akademibokhandeln i Väla/Helsingborg måndag den 19 december 11.00-17.00. Om du kommer dit med dina böcker kan jag signera dem för dig.

Kramisar från Kim


jag vill veta fakta om ulf nilsson som har gjord jord och fria fåglar

/ martin, 14 år från villis

Hej Martin

För att få reda på så mycket fakta som möjligt om Ulf Nilsson rekommenderar jag dig att kontakta www.fragabiblioteket.nu

Ledsen att jag inte kan hjälpa dig med fakta, men jag kan berätta att Ulf Nilsson är en mycket trevlig person som har lätt för att skratta och alltid är hjälpsam.

Kram från Kim


Hejsan, jag undrar hur du fick dina första noveller eller historier publicerade? Jag själv skriver flitigt, och bra enligt de som har läst det. Så jag undrar om du skulle kunna ge mig lite tips om olika tidningar eller annat jag kan skicka in till, för att få det publicerat? Tack på förhand!!

Tackar, Louise!

/ Louise Olsson, 15 år från Stockholm

Hej Louise

Vad roligt att du skriver och vill få dina berättelser publicerade.

Jag gjorde som så när jag var i din ålder att jag skickade in mina berättelser till de hästtidningar som jag läste och lyckades få berättelserna publicerade där.

Mitt tips till dig är att gå till affären/biblioteket och se vilka tidningar som skulle passa just dina noveller och därefter skicka in dina berättelser till dem.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande och med din publicering. Gå gärna in och titta på tidigare frågor om du vill veta hur du gör för att skicka till bokförlag också.

Kramisar från Kim

 


Hej. Jag undrar hur gammal man måste vara för att kunna ge ut en bok.

/ Rebecka Andersson, 11 år från Helsingbprg

Hej Rebecka

Det finns ingen ålder på hur gammal man ska vara när man ger ut en bok. För något år sedan var det två elvaåriga flickor som tillsammans gav ut en bok.

Titta gärna igenom tidigare tips för att se hur du bär dig åt när du ska skicka in dina berättelser.

Kramisar från Kim

 


Hej Kim, jag undrar vilka böcker du har skrivit.

/ Rebecka Andersson, 11 år från Helsingbprg

Hej Rebecka

Hittills har det kommit ut sex böcker i min historiska äventyrsserie:

"Tillbaka till Pompeji"

Den handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även hon kommer att dö om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men Ramona vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa"

Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse"

Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden"

Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl"

Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden"

Har förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men de flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste "Svarta Döden". Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Ha det så bra

Kramisar från Kim


Hej. Jag har ställt många frågor, men jag har en till. Jag undrar om elvaåringar kan ge ut böcker, om dom är bra alltså? Är tacksam för svar.//Rebecka.
Ps. Kim, jag tycker att dina böcker verkar jättebra. Har inte läst någon än men jag ska så fort jag får tid.

/ Rebecka Andersson, 11 år från Helsingborg

Hej Rebecka

Denna fråga svarade jag på i ett av dina tidigare mail, givetvis kan även elvaåringar ge ut böcker.

Tack för att du tycker böckerna verkar bra. Böckerna finns på biblioteket. En bra läsning under jullovet? Eller en bra julklappsbok?

Jag lovar dig, du kommer inte att ångra dig om du lånar någon av mina böcker, enligt läsarna är de så spännande att man inte kan sluta läsa förrän man har läst ut hela boken, och då börjar man läsa den om igen...

Kramisar från Kim


är böcker bra??

/ Elin Nynäs, 9 år från Finland

Hej Ulrika

Det är jättebra att läsa böcker. Man utvecklar sitt språk och lär sig enormt mycket.

De som läser mina böcker tycker att de lär sig mycket om historia och dessutom säger de att de har fått högre betyg tack vare mina böcker.

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sju böcker i min historiska äventyrsserie, (den åttonde kommer i augusti och heter "Giljotinen". Den handlar om franska revolutionen):

"Tillbaka till Pompeji": Handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Hör av dig igen när du har läst någon av böckerna. Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB