Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej!vi ska köpa 3 fâglar vi undrar en sak. Det stâr i bÖcker om undalat : om man inte har stor bur ska man släppa ut i rummen men kommer dom till baks tillburen ingen eller? sen har vi en till frâga hur ganmmla kan dom bli max. säljer man mat till dom i valiga mat äffar som ica och coop extra.tack sâ mycket svara sá fort du kan// min lillebror 6âr och jag 12ár™

/ abdmar, 12 år från spanien

Hej Abdmar!
Jag är inte speciellt bra på det där med burfåglar. Det är de vilda friflygande fåglarna som är mitt stora intresse. Men om ni skaffar undulater så lär dom sig var dom hör hemma och i vilken bur dom känner trygghet i. Men det bör nog vara med stor försiktighet som ni provar er fram. Skulle det finnas öppet fönster ut i det fria så lär dom nog ta chansen att rymma. Du kan bara köpa dessa fåglar i en zoologisk affär.

Ha det gott och lycka till!

Mats på Kreativum


Vad är papegojans fiende??

/ Pelle, 12 år från Fittja

Hej Pelle!
Papegojornas fiende bör vara rovfåglar och ugglor som har fåglar som sin stapelföda. Men där finns säkert däggdjur som kan överraska och ta papegojor på sovande kvist.

Mats på Kreativum


Hej! Jag har en morhuvad papegoja som rymde igår (31/3) Han har varit ute hela natten och vi vet inte var han är. Nu har jag en fråga: överlever han en hel natt med -4°?

/ Hanna Bylund, 14 år från Ljungskile

Hej Hanna!
Papegojor är inte min specialitet. Men ofta är dom väldigt tåliga under en kortare period. Men om din papegoja överlevt kan jag inte säga. Vet att där finns andra som blivit av med sina papegojor och dom har flera av dom kommit tillbaka. Hoppas även att din gör det.

Håller tummarna!

Mats på Kreativum


Vad heter Europas 5 vanligaste fåglar?

/ Mattias Sernefalk, 13 år från Åtvidaberg

Hej Mattias!
Det är en mycket svår fråga att svara på eftersom varje område/region i Europa har olika arter som har högst numerär. Här i Sverige är det lövsångare och bofink som är vanligast. Så tyvärr klan jag inte hjälpa dig med svaret på denna fråga.

Mats på Kreativum


Varför kan inte strutsar flyga? De har ju också vingar.
undrar Edvin

/ edvin , 6 år från Stockholm

Hej Edvin!
Kolla på denna länken och den korta artikeln så kanske du kan få svaret.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej! Jag undrar lite om fågelns rörelse. Ska ha ett föredrag om fåglar och behöver veta hur de rör sig :)

/ Dessissi, 13 år från Sverige

Hej Dessissi!
För att göra det lätt för mig så tycker jag att du ska använda dig av Wikipedia. Det beror alldeles hur avancerat du ska göra ditt anförande. Men kolla på denna adress/länken.

http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%A5glar

Lycka till!

Mats på Kreativum


Vilken är världens största fågel?

/ Marko, 11 år från Sverige

Hej Marko!
Det är strutsen.

Mats på Kreativum


Hej! En fågel som dyker upp i olika sammanhang hos mig just nu (inte bokstavligen, men på bild osv) skulle jag gärna vilja veta namnet på - få se om jag kan beskriva ungefär (inget svenskt, tror jag):
skapligt stor- ryms inte riktigt i handen, gul näbb, kraftigt svart streck över ögonen över hjässan, annars turkosblå längst uppe på huvudet. kanske en röd teckning i underkant mot halsen, och resten av halsen vit. Turkosblå hela fågelns fjäderskrud. Undersidan vet jag inte. Ger liksom intryck av att ha ett låångt, ganska stort huvud. Halvlång stjärt, möjligen svartaktig.

/ lena severin, 51 år från östersund

Hej Lena!
Det är alltid svårt att ge ett bra svar men i ditt fall så undrar jag om inte det kan röra sig om en varfågel. Kolla den i en fågelbok så kanske du har lösningen där.

Mats på Kreativum


Hejsan!
finns det någon rolig fakta om tukanfågeln?

/ nea, 14 år från eskilstuna

Hej Nea!
Om du klickar in dig på följande adress så har du en början...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tukaner

Lycka till!

Mats på Kreativum


HEJ..JAG UNDRAR VAR ALLA MINA FÅGLAR TAGIT VÄGEN???FÖRRA ÅRET HADE VI MASSOR MED OLIKA FÅGLAR SOM KOM..MATAR MED SAMMA FODER OLIKA SORTER...BÖRJADE TIDIGT O DÅ KOM DOM.MEN NU ALLDELES TOMT,BARA EKORRAR O HACKSPETTAR KVAR..BOR I GRAN O TALLSKOG
SÅG EN ROVFÅGEL HÄROM DAGEN..KAN DET VARA DEN SOM SKRÄMMER DOM?? SAKNAR MINA FÅGLAR..HELENA

/ helena hüglow, 65 år från härjedalen

Hej Helena!
Jag har samma fenomen som bor i ett gammalt villaområde i Karlshamn. Jag matar med solrosfrön, jordnötter, frukt mm och har haft mycket fågel hos mig. Förra och denna vintern så "sviker" fåglarna mig. anledningen vet jag inte men en anledning kan vara att häckningen 2011 varit sämre, fåglarna har valt att flytta till andra sidan Östersjön osv. Att en sparvhök skulle vara orsaken tror jag inte för fågflarna väntar bara en stund sedan återvänder dom till matningen eftersom den är så viktig. Här i södra Sverige har vi haft snöfritt i stort sett hela vintern vilket medfört att många arter hittat sin föda på andra platser. Men när vi väl fick snö så kom det koltrast, björktrastar, mesar och lite bergfink. Så jag kan faktiskt inte säga vad det är som orsaker det hela att många fågelbord idag står tomma på fågel. Men ge inte upp utan fortsatt att mata så kanske de återkommer när väl fåglarna börjar röra sig mot sina häckningsområden igen.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Min fru och jag såg två märkliga fåglar vid mälarens strand skog.
Det närmaste jag kan komma är bläsand men vi tycker att det inte stämmer helt.
Det var två stycken som hade ungefär samma täckning och storlek som en bläsand men ljudet var ett hest kraxande och stämmer inte alls med vår fågelbok (med ljudillustration)
Fåglarna var större än koltrast och duvlika i kroppsformen. Vi anade lite blått i vingarna annars röd/orange huvud och bröst och svart vita vingar.
Vad kan det vara för fågel??

MVH
Mats Jungner

/ Mats Jungner, 59 år från Stehamra Ekerö

Hej Mats!
Oj har var det både sjöfågel och landfågel som utgångspunkt.
Men den med blått på vingen är nötskrika. Dom har ett hest skränigt läte och är mycket vackra.

Ha det gott

Mats på Kreativum


vilken är din favorit fågel

/ jeppe, 11 år från eksjö

Hej Jeppe!
Storlommen är den absoluta favoriten men annars är egentligen alla arter mina favoriter för dom har var och en sin charm.

Mats på Kreativum


jag har alltid undrat finns det monster på riktigt

/ Adam, 12 år från Libanon

Hej Adam!
Svaret är nej, men det finna djur som kan upplevas som ett monster eftersom dess utseende inte är vackert.

Mats på Kreativum


Jag ska göra ett skolarbete inom ekologi.. man kan hitta tusen olika information/källor men inte vad tranan har för fiender... Människan dödar inte så ofta tranan heller, vad jag tror/vet... Vem är tranans fiender förutom människan? och hur är det med tranans populationsdynamik (täthet)?
MVH Sara

/ Sara, 18 år från Norrtälje

Hej Sara!
Jag tror att tranan kan ha räven som en fiende om den lyckas överraska en trana. Då menar jag en trana som ligger och ruvar och än mer när det gäller ungfåglar som rör sig i vegetationen utan att kunna flyga. I övrigt så tror jag inte den har en direkt fiende. Människan är ju en "fiende" eftersom den påverkar miljöerna i snabb takt annars har inte människan någon vinning att jaga dessa.

Ha det gott

Mats på Kreativum


hej hej!
har ugglor några fiender?

mvh varre

/ varinia , 15 år

Hej Varinia!
Jo visst har ugglorna fiender. Ugglorna och vråkarna, hökarna, örnarna är ju rovfåglar och är högst upp i den s.k. näringskedjan. Dom tar alltså byten i form av fåglar, möss, kaniner osv. Men det förekommer att ugglor tar andra ugglor och det förekommer säkert att duvhöken t.ex. tar ugglor. Det handlar hela tiden om att överleva. Att överleva kan vara tt ha ett revir där du har tillräcklig tillgång på föda. Då gäller det att skydda detta. Jag har själv varit med och hittat dödade ugglor i en uggleholk och det talar för att en annan uggla varit "boven", men det kan också vara så att en mård kan överraska en uggla i sitt bo och döda den.
Naturen är tuff många gånger!

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!
Jag undrar när sveriges första fågel kom, om du kan svara på denna frågan då alltså !
Sen undrar jag om du vet allt om fåglar ? Om du gör det är du väldigt häftig !


MVH Moa från Sverige

/ Moa Broberg, 10 år från sverige

Hej Moa!
Nej jag kan inte svara på nära Sverige fick sin första fågel, men det var väldigt långe sedan. Det finns något som kallas för evolutionen och den har en väldigt lång utveckling och den pågår fortfarande. _Jag kan rätt mycket om fåglar men är definitivt inte fullärd eftersom där finns massor att lära. Dessutom så sker det förändringar i arter och det tillkommer sådana, där finns mycket kunskap om fjäderdräkter, artbestämning, raser, levnadsmiljöer osv. osv.. Jag har varit intresserad av fåglar sedan mitten av 1960-talet då som Fältbiolog. Mitt intresse är fortfarande stort men jag tittar på fåglar på ett annat sätt numera. Det förändrar sig med åren och därmed även kunskaperna.

Ha det gott

Mats på Kreativum


På gräsmattan går skator, och då och då stannar de upp, och pickar i jorden. Det ser ut som om de lyssnar efter mask. Eller använder de känseln i fötterna för att känna var det finns något att äta? Det ser inte ut som att det är slumpen som styr var de sätter ner näbben....

/ Bengt, 56 år från Malmö

Hej Bengt!
Jag antar att du menar när vi har barmark som skatorna gör på detta visset. Visst ser man dom leta under vintern också men deras beteende är givetvis kopplat till näringssök. Dom letar rätt förutsättningslöst efter allt som går att äta. Skatan är allätare från insekter, kött till solrosfrön och bröd. Situationen och väderleken, årstiden är faktorer som styr deras beteende. Att dom har känsliga näbbar vet jag inte men du ser samma märkliga beteende hos trastarna som hoppar omkring, lägger huvudet på sned och plötsligen griper tag i en daggmask. Dessa finns ofta precis i markytan och rör sig vilket fåglarna ser och upptäcker. Jag tror att om vi människor varit nere i marknivå och haft den synen så hade även vi upptäckt en "ny" värld (vilket hade varit mycket intressant).

Hoppas du fått lite svar på dina funderingar.

Mats på Kreativum


Hej !
Jag undrar hur liten världens minsta fågel kolibri är ?
Med vänliga hälsningar
Ebba Kimsson

/ Ebba Kimsson, 5 år från Skruv Sävsjö

Hej Ebba!
Den heter bikolibrin (Mellisuga helenae) och är 5 cm lång och väger 1,8 gram.

Ha det gott

Mats på Kreativum


hur gammla kan fåglar bli

/ walaa, 13 år från svarige

Hej Walaa!
Det beror på hur stor en fågel är och i vilken miljö den lever i. En liten talgoxe kan bli ett par år men ofta är det så att småfåglar lever 1-3 år. Större fåglar som en knölsvan eller en örn kan bli mycket gamla. En sillgrissla har blivit över 30 år här i Sverige. Men förutsättningen är att de klarar sig från rovfåglar eller rovdjur. En annan orsak kan vara miljöförändringar som tar bort dom eller om det blir kraftiga oväder, kalla vintrar osv. Om du söker mer om fåglarnas ålder så sök på följande adress; Den är lång men kopiera den och klistra in den i adressfältet så kommer du till en mycket intressant sida.

http://www.nrm.se/sv/meny/forskningochsamlingar/enheter/vertebratzoologi/ringmarkningscentralen/omringmarkning/hurgammalblirenfagel.1339.html

Lycka till!

Mats på Kreativum


Såg häromdagen i Stockholms innerstad 17.2.2012 en fågel med svart huvud och svart lång stjärt som satt i ett kalt träd. Dess läte påminner om när man slår igen en lucka. Den satt där och lät och lät och verkade längta efter en kompis/hona. Det gick rakt in i hjärtat på mig.
Jag är total nybörjare när det gäller fåglar så jag ber om ursäkt om jag frågar om något självklart. Kan du tipsa mig om någon annan bra frågesajt blir jag glad.
Med jättetack på förhand
Monica Scheer

/ Monica Scheer, 69 år från Stockholm

Hej Monica!
Storleken har betydelse här för min spontana reaktion är skata. Men det kan ske kan vara en stjärtmes men den är vit i huvudet. Tycker du ska bolla frågan vidare till http://www.sofnet.org/sveriges-ornitologiska-forening/forum/?group=
Jag går nämligen bet på din fråga tyvärr.

Lycka till!

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB