Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej! jag och bror tänkte köpa en fàgel/undalat men vi undrar vissa saker som :men oman tar ut han ur buren kommer han tillbaks till burren alsá om man har släpt utdom i en rum ? ja jag väntar pâ din svar jag kommr frága mer senare

/ maryam, 11 år från irak

Hej Maryam!
När en undelat är "hemtam" och trivs så kan du säkert släppa ut den i rummet för att flyga omkring. Du ska nog inte släppa ut den utomhus för då kanske den tycker det är härligt och drar vidare.
Risken ökar också att en katt eller kråka kan få tag på den.
Hade en bästis när jag var yngre som hade sina två friflygande i rummet och lägenheten. De smutsar ner en hel del.

Ha det gott

Mats på Kreativum


HEJSAN!
Jag kallas KOCKOS, och här är min fråga:
Vilken fågel tycker du passar bäst som "sällskaps fågel" eller vad man ska säga...?
*Grå jako
*ara papegoja
*undelat
Och sedan en till fråga:
Har hört att ara papegojan är förbjuden som "sällskaps fågel" i sverige. Är det sant?
Tack på förhand!!! :)

/ Kockos, 10 år från Medelpaddan

Hej Kockos!
Undelaten är mindre och lite mer hanterlig medan en ara eller grå jako kräver mer uppmärksamhet och pyssel. Det är alldeles beroende på hur man bor och hur stort utrymme du har för en större papegoja. Själv tycker jag att dom bör få flyga fritt i regnskogen. Om det är förbjudet att ha en ara vet jag faktiskt inte, men det bör dom veta i en djuraffär.

Ha det gott

Mats på Kreativum


jag har flera utländska vänner, tre av dem har ugglor som husdjur. 2 är stora och används på samma sätt som jakt hökar och den tredje är dvärg och bara gullig. går det i Sverige? jag menar, jag vet ju hur jag tar hand om dem via mina vänner så finns det något som hindrar mig från att hålla en uggla som husdjur? ps jag har googlat det men jag får inte fram någon information.

/ Bianca, 15 år från göteborg

Hej Bianca!
Mitt svar är nej du har ingen rätt att hålla ugglor som husdjur eftersom de är fridlysta i Sverige. Jag misstänker att de stora ugglorna är berguvar och att den mindre kan vara en minverauggla eller möjligen dvärguv. Även om du kan få tips på skötsel så får du inte enligt svensk lag hålla ugglor som husdjur.

Ha det gott och låt ugglorna flyga fritt.

Mats på Kreativum


Hej!
Vi tittade på Mitt i naturen som handlade om hönshjärnor.
Där hade de silkeshöns som de gjorde experiment med.
Tuppen har ett speciellt utseende med något som ser ut som en
knöl ovanför näbben. Jag fick frågan varför och har försökt att googla
men utan resultat. Så nu undrar vi om du kan svaret på den frågan?
Hälsningar Ellinor med elever i år 3

/ Ellinor, 49 år från Uppsala

Hej Ellinor!
Detta är lite utanför mitt kunnande men jag vet att dominerande hannar utvecklar knölar, stora vita fläckar i pannan (svartvit flugsnappare), knölsvanen osv. Hur detta går till vet jag inte men jag tittade själv på bergsgorillorna som har sina dominanta hannar sk. silverryggar. Så jag tror att även hönsen eller rättare sagt tupparna har samma förmåga. Skulle rekommendera dig att ställa samma fråga till någon antingen på Naturhistoriska museet eller till någon på Zoologen vid Lunds universitet.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej, jag har en fråga - varje dag på väg till affären finns en allé och där på båda sidorna finns fåglar, jag brukar ta med mig lite bröd som blir över och stanna med cykeln. Upptäckte för en månad sen att på ena sidan finns stora svarta fåglar, och på andra sidan en enda liten svart fågel som verkar lite mobbad - på båda sidorna kretsar skatorna i träden...Den lilla fågeln är en kaja det har jag förstått av bilder, men de på andra sidan som är större har inget vitt och kan inte vara kråkor....vad är de för art? Finns det större kajor, för den lilla är ju hälften så stor bara. När den lilla får lite bröd och flyger iväg med brödet så kommer det minst 5 av de stora svarta flygande och försöker ta hans bit i luften....så jag har stannat kvar och ger honom så länge han vill ha när jag står där, dvs 3-5 min..Jag kastar till båda sidorna naturligtsvis.

Men nu till min fråga, upptäckte för 2 veckor sen att den lilla har span på mig och dyker ner framför cykeln säkert 100 m innan jag är framme...det spelar ingen roll om jag kommer från stan, dvs andra hållet - han verkar ha kanonspan. Det är ju ingen skillnad direkt på mig och andra cyklister så jag är rätt undrande - ser han så bra från luften?

Fråga 2, jag flyttar om 2 veckor och undrar om jag skall ta mig dit en gång i veckan ändå, nu är det ju varje dag jag cyklar förbi och snart är kalla vintern här eller är det vilket som?

Konstigt att man kan fästa sig vid en liten fågel, men så är det och jag hoppas du överser med det.

/ Li, 54 år från Lund

Hej Li!
Det är nog råkor dom som du inte kan artbestämma.
Den som spanat in dig har nog en förmåga att koppla ihop dig med mat. Den lär sig snabbt att vid en viss tidpunkt, ett visst rörelsemönster så innebär det mat.
Du behöver inte vara orolig för den fixar nog vintern och maten trots att du flyttar.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej
Min far matar fåglar varje vinter. Ett par gånger i veckan när han går ut till fröautomaten är det tjocka pinnar instoppade i fröautomaten som inte går att dra ut. Han har frågat många vad detta kan vara för fågel som gör så här, men ingen vet hur det kan gå till, och vem som gör på detta vis.
Vi skulle vara väldigt tacksamma om vi kan få veta varför dessa pinnar är instoppade i fröautomaten.
Tack
Mvh
Maria

/ Maria, 54 år från Pinnar instoppade i en fröautomat

Hej Maria!
Ja du Maria vad ska jag svara på detta? Jag har ingen aning om vem det är som gör på detta viset. Är det möjligen skator och kråkor som besöker fröautomaten? Dom kan ju utveckla saker som är dom tillgagn för att komma åt maten. Men jag har aldrig hört talas om detta innan.

En som är lite fundersam och gärna skulle vilja få en bild tagen och skickad till mats.olsson@kreativum.se för att få en bättre uppfattning om hyur det ser ut.

Mats på Kreativum


vad hette den största fågeln??????

/ Josefine, 10 år från Svergie,Västerås

Hej Josefine!
Världens största fågel är strutsen som lever enbart på marken och kan inte flyga.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej om jag tar vid undulat ägg länge säger min pappa att mamman kanske dödar dem är det sant? TACK

/ philip, 10 år från södertälje

Hej Philip!
Ärligt talat så har jag ingen aning om ifall din pappa har rätt eller fel. Men man ska inte hålla på och plocka med ett lagt ägg utan låta fågeln få sköta om äggläggning, ruvning och skötsel av den kommande ungen. Det kan tänka sig att fågeln (oftast honan) inte bryr sig om ägget ifall man plockar med det.

Ha det gott och låt äggen vara.

Mats på Kreativum


Hej jag undara vafför låter fåglarna olika i andra länder

/ Donia, 11 år från kurdustan irak

Hej Donia!
Fåglarna låter olika överallt. Men om vi tar ett exempel - bofink den låter på ett sätt här, lite annorlunda i Finland och ytterligare på ett annat sätt ner i Europa. Man kan säga att den har dialektal variation på sin sång. För grundmelodin är den samma, men det kan förenkla eller lägga på en knorr eller ett pip eller så. Anledningen är att den lever i lite olika miljöer där den nu finns och där finna andra ljud som den tar hänsyn till. Sedan är det ju så att alla arter har "sin" melodi/strof för att kunna urskilja sig från alla arter runt omkring. För tänk om alla fågelarter låtit likadant då hade det inte varit speciellt kul och än mindre hade det varit för de enskilda individerna. De har nämligen sin sång för att tala om att - här finns jag, detta är mitt område och till honorna säger den kom till mig för jag är bäst. Det är ett sätt att föra sina gener vidare.

Oj detta går att prata och skriva om hur mycket som helst, men jag hoppas att du förstår lite varför det är som det är.

Mats på Kreativum


Hej! Vi heter Herman och Filip. Vi undrar vilket djur som är farlogast som är farligast i världen för mäniskor.

/ Herman och Filip, 8 år från Haninge montessoriskola

Hej Herman och Filip!
Det finns ett antal rovdjur som människan inte bör "bekanta" sig med utan att ha en stor beredskap för en attack. Anledningen till att "attacken" kan komma kan bero på att människan kommit för nära, kommit nära en unge, skadat djur eller liknande. Det finns också djur som har en livsmiljö där den är i ständig jakt på föda och då är en människa mycket väl ett tänkbart byte. Om en människa trampar lite oförsiktigt på en orm så kan den mycket väl utdela ett hugg i försvar och då kan det gå dit hän att bettet orsakar död. Med detta så försöker jag säga att egentligen finns det inga djur som är farliga utan att det alltid är en orsak som ställer sin sak på spets.

Hoppas detta är ett svar som ni är nöjda med, men framförallt ett svar som får er att fundera och prata om saken.

Mats på Kreativum


Hur snabbt kan en kungsörn flyga?

/ Elliott, 8 år från Haninge montessoriskola

Hej Elliot!
Kungsörnen är en av våra största fåglar, den är dessutom en rovfågel som har sin flygskicklighet att lita på. När den jagar sitt byte så varierar snabbheten rätt ordentligt. Den kan också kretsflyga upp på höga höjder för att spana av efter sitt byte. Så att säga hur fort en kungsörn kan flyga är svårt. Den i särklass snabbaste är pilgrimsfalken som använder sin oerhörda snabbhet att slå och överraska sitt byte.

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


jag undrar om det finns något jobb om fåglar man kan skriva ut ifrån datorn på denna sida

/ molly samuelsson, 9 år från flen

Hej Molly!
Om jag inte har fel för mig så är väl grejen med ett arbete i skolan just att man ska "jobba" för att få fram ett sådant. Alltså begränsa sig till ett ämne eller en fågelart, leta fakta och sedan sammanställa detta efter eget huvud. Då får man bra betyg som du alltid har nytta av.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej jag heter shna och jag är 10 år jag har en fråga om fåglar och här kommer den:

Varför kan inte alla fåglar flyga??

/ Shna, 10 år från Sverige-Göteborg

Hej Shna!
Anledningen är den att vissa arter har genom åren utvecklat ett beteende i en miljö där det finns förutsättningar att kunna leva.
Föda är ju en förutsättning för att fågelarter ska kunna leva och fortplanta sig.
Så man kan säga att vissa arter måste kunna flyga för att hinna ifatt sina byte tex. rovfåglar, men även insektsätare måste kunna flyga för att få fatt på myggor och flugor.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats!


Min farfar och jag ÄLSKAR djur och natur. Farfar vet allt om fåglar men inte jag. Jag undrar varför fåglar flyttar till speciella land som t.ex Afrika? Finns det någon fågel som är vegitarian? Varför är fåglar köttätare?//Johanna

/ Johanna, 10 år från Skåne

Hej Johanna!
Anledningen att många fågelarter flyger till Afrika eller varmare länder är föda. Det är så att de allra flesta insektsätarna inte har några här i norra Europa och Sverige under vinterhalvåret. Men det finns desto fler nere i Afrika. Många fåglar är "vegetarianer" eftersom dom lever av fröer och andra växtdelar. Sedan finns det ju som jag skrev ovan att insektsätarna äter spindlar, flugor, myggor osv. Rovfåglarna i sin tur som är högst upp i näringskedjan dom äter ju andra fåglar och mindre däggdjur. Att dom äter detta är för att skapa en balans mellan alla olika arter som finns på Jorden.

Hoppas du är nöjd med detta svaret.
Hälsa din farfar!

Mats på Kreativum


Hej, jag undrar en sak. Hur kan fåglar flyga? alltså hur gör dom för att kunna flyga.

/ Amanda, 15 år från stockholm

Hej Amanda!
Dom har först och främst ett skelett som är väldigt lätt. Det består av mycket luftrum inuti. Sedan har dom en muskulatur som gör att dom är anpassade för just det dom är bäst på nämligen att flyga. Sedan utanpå detta så finns det den fantastiska konstruktionen fjädrar. Dessa är satta på kroppen i ett snillrikt mönster så att det blir både tätt och samtidigt genomsläppligt för luften. Om du kan få tag på en stor fjäder så håll den i handen och för handen upp och ner så känner du vilken "bärighet" som den har. Vissa fåglar är mycket snabba i sina vingslag medan andra är betydligt långsammare och t o m utnyttjar sk. termik dvs. uppåtgående vindar. Dom segelflyger och "rider" på luften kan man säga.
Hoppas att du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


vi har nyss börjat med fågel matnig hos oss, nu har jag två frågor om det. nr1 var det för tidigt att börja? Och nr2 förra året flög en fågel in i fönstret har du någottips hur jag ska göra? Obs jag vill ju inte skrämma bort dem från matningen.

/ anna, 12 år från borås

Hej Anna!
Egentligen är det kanske en månad för tidigt men det är dock OK. Det som ev. kan hända är att fåglar som egentligen borde flytta vidare stannar och äter vid din matning. Det där med att fåglar flyger in i fönstret är ett litet problem som lätt kan minskas med en svart silhuett av en rovfågel. Det går att köpa sådana eller så gör man sig en egen. Rita av en silhuett av en sparvhök och klipp ut den i svart kartong eller allra bäst ett svart klisterark.
Hoppas det blir bra och lycka till!

Mats på Kreativum


Vi fann idag den 18 september en död sparhök som hade blivit biten i nacken baktill där huvudet tar vid. Vila är sparvhökens fiender ? Tacksam för svar. Mvh PG

/ Peter Gerdman, 66 år från Stockholms skärgård, Norröra

Hej Peter!
Sparvhöken har egentligen inga direkta fiender eftersom den som alla andra rovfåglar ligger högst upp i näringskedjan. Men den kan ju ha legat död och blivit äten av något annat djur, en katt, en skata eller kråka. Det är svårt att säga.

Hoppas du är nöjd med dessa svar

Mats på Kreativum


hej! jag undrar om skäggdoppingen har några fiender, i så fall vilka?

/ gustav, 13 år från stockholm

Hej Gustav!
Skäggdoppingen har liksom de allra flesta fågelarter en "fiende" i rovfåglar och rovdjur. Det kan vara brun kärrhök som lever och häckar i samma miljö (biotop) som skäggdoppingen. Men även en havsörn kan vålla bekymmer. När det gäller nyfödda ungar så kan även en gädda vara en stor fara då den angriper dessa underifrån.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats!

För någon vecka sedan så flög en ljusbrun fågel, lite mindre än en koltrast, som flög in i vårt altanfönser, två gånger. Den var yr och vinglig så min bror tog upp den och lade den i en hink. Men jag älskar ju djur och eftersom att han hade locket stängt med ett par hål i locket blev jag ju sur och sa att han skulle släppa den fri. När han gjorde det flög den ca 5m sen krachade den. Jag sprang fram och lyfte upp den, då visade det sig att 3 vingpennor var knäckta på mitten. Jag gav den några maskar och fågelfrön och slätade ut vingpennorna på henne. Sen stannade hon på min hand i ca en timme sen tog hon sats och flög, lite vingligt men det gick.

Var detta rätt gjort, så hon inte blir för van med mänskor.

// Izabella från någonstans i Skåne.

/ Izabella, 12 år från Skåne

Hej Izabella!
Att fåglar flyger mot fönster är mycket vanligt. De blir då drabbade av "hjärnskakning" eller något liknande. Oftast räcker det med att man sätter fågeln på en skyddad plats i en buske så att den kan hämta sig efter kollisionen. Att sätta ner den i en hink med ett lock på är inte speciellt bra för den vill ju vara fri. Att några fjädrar blev skadad är ju olyckligt men det växer ut nya. Men då en fågel skadar så pass viktiga fjädrar som vingpennor så påverkar det deras flygförmåga. Att mata en okänd fågelart är också vanskligt för en del är fröätare andra insektsätare och en tredje äter tex. mask. Då kan man ge fel form av föda som kanske kan ge ett negativt resultat. Men visst är det snällt att du förbarmar dig över den skadade fågeln.

Hoppas att du är nöjd med detta svaret.

Mats på Kreativum


Hej!
Hittade ett nykläckt fågelägg idag (110829). Ägget är vitt och ca 3 cm. Vad finns det för fåglar som kläcker ägg den här tiden på året? Eleverna är väldigt nyfikna på vilken fågel det kan vara.

/ Ellinor, 49 år från Knivsta

Hej Ellinor!
Jag tror att det rör sig om ett ägg från ringduva. Dom lägger ibland väldigt sena kullar. Jag har sett dunungar i bo långt in i september.

Ha det gott

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB