Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet miljögifter. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Tyvärr så går det för tillfället inte att ställa några frågor om ämnet miljögifter.


vad händer om tandkräm kommer ut i naturen?? svara snart hurry!!

/ adrian, 10 år från sverige

Hej!

Oftast är det helt lugnt med tandkräm. Den är ofarlig i naturen. Men pass upp om det står någonting om "antibakteriell" eller något sådant på tuben. Då kan den innehålla ett miljögift som heter Triclosan. Det sägs finnas en och annan gamling som tappar tänderna som behöver det mot sin tandlossning, men vi vanliga människor gör nog klokast att inte stoppa in sådana saker i munnen. Skulle vi mot förmodan lyckas spotta ut allt i avloppet så kommer det bakteridödande medlet till de bakerier som ska rena vårt avlopssvatten. Inte så bra det heller.

Triclosan finns tyvärr i en massa olika produkter: tandkräm, diskmedel, kläder. Ser du ordet "bakteriedödande" så betrakta det som en varningsskylt.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


Är du med i Greenpeace, och i så fall varför tycker ni illa om växtförädling? Det kan ju ändå rädda miljoner människor som svälter.

/ Fredrik Borgman, 15 år från Visby/ Gotland

Hej!

Jag tror inte att Greenpeace tycker illa om växtförädling. Kanske menar du genmiodifiering. Kolla med Greenpeace direkt: www.greenpeace.se

Fil. Dr Sven Burreau, Kreativum


Vad kan man göra åt att inte förgifta naturen.

/ Melina sundström, 10 år från Bromma

Hej!

Köp KRAV-märkt mat, särskilt om du äter bananer, potatis och dricker kaffe. Cykla och åk tåg eller buss istället för bil. Övertala dina förädrar att göra samma sak. Antagligen dricker de mer kaffe än du och cyklar mindre.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


Hur kommer det sig att Tjernobyl är så bördigt och vargrikt nu, med tanke på olyckan som hände där?

/ Fredrik Borgman, 15 år från Visby/ Gotland

Hej!

Det är ont om folk där nu, så många arter som inte oroar sig för cancer kan passa på att leva loppan där. Jag gissar att andelen av vargar som dör av cancer i det området ökar även om det samtidígt finns fler vargar. Vissa slags djur som tex insekter tror jag är ganska okänsliga för radioaktivitet och de kan trivas bra i sådana områden. Det gäller antagligen många växter också. Kortlivade organismer har nog mindre problem med cancer och liknande eftersom sådana sjukdomar ofta tar lång tid att utveckla.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


Hej, jag undrar om man (helst fredligt) kan minska mängden spindlar i ett gammalt hus. Vad händer om man med en tidning skyfflar ut iväg vederbörande? Dör den, kommer den tillbaks till samma ställe för att den bor där, flyttar den till ett annat ställe (var då)? En på fabriken sa att man kan använda naturligt urval; man slår ihjäl alla spindlar man ser och så kommer bara de med försiktighetsgenen att avla vidare och då kommer man aldrig att se dom, kan det vara så? Kan man lägga ut nå't naturligt ämne som spindlar inte gillar och då håller de sig kanske utomhus? Var snäll och upplys mig med en smula klokhet, mvh, baff@comhem.se

/ aho rebas, 17 år från gbg

Hej!

Jag föreslår att du provar med att följa det råd du fick. Slå ihjäl dem. Det kanske visar sig finnas en friluftsgen hos spindlar så att spindlarna i kommande generationer i högre grad ägnar sig åt utomhusaktiviteter. Oavsett de spindlar som undgår att bli ihjälslagna har en försiktighetsgen eller en friluftsgen så kommer du att ha mindre problem med dem i framtiden. I närtid kommer du ha mindre problem med dem efersom de kommer att vara färre.

Fil. Dr Sven Burreau, Kerativum


Hejsan, Jag är inte säker på att de här är en fråga som hör till miljöavgifter i naturen, men de här vare närmsta möljliga.. så jag valde att fråga dig.

Det är om randig tandkräm, hur den håller sig randig i tuden. Jag har hört att det är typ samma denstitet i färgerna och att dom inte ska kunna blandas. Men de skumma är att jag och några kompisar testade de. Vi började med att klippa upp en tandkräm som var trefärgad: grön, blå och vit. Den var vit i mitten och blå och grön på kanterna, vi tejpade ihop den och klämde ut en bit så vi såg hur den såg ut, sen mosade vi den och tryckte på den jätte mkt så den var helt grå när vi tog bort tejpbiten, vi klämde ut lite och den var fortfarande randig då tryckte vi ut allt och den var randigt hela vägen. Vi klippte bort så vi såg rakt igenom hålet och den var så grå som den kan bli men endå randig när vi tryckte ut den. då mojsade vi ihop all ut tryckt tandkräm i en bunke och stoppade tillbaka de i tuben och tryckte ut de och den var fortfarande RANDIG när den kom ut, så gjorde vi två gånger och den var randig varenda gång vi tryckte ut den. den var vit, grön och blå när vi tryckte ut den, och innan helt grå!
kan du svara på hur de kan ha blivit så?
vi testde de med två tandkräms tuber och de var likadant, vi lät tandkrämen som var helt grå ligga ute i en bunke ett dygn och den var fortfanrande lika grå så luften har inte gjort någon skillnad.
Om du inte vet, så kanske du vet någon som skulle kunna svara på frågan? Är väldigt nyfiken som du kanske fattar :D
MVH Kristin

/ kristin, 14 år från stockholm

Hej!

Det låter helt otroligt! Jag måste hem och prova själv. Jag har ingen aning hur det funkar. Men att det inte har med miljögifter att göra verkar mycket troligt iallafall.

www.colgate.se säger de som följer, men det verkar ju inte stämma med ditt experiment:

"Man kan göra randig tandkräm på två sätt:


  1. Tuben fylls samtidigt med t.ex. tre färger. Viskositeten (fastheten) och konsistensen är densamma för alla tre delar och därför sker ingen uppblandning. De tre färgerna ligger längsgående i tuben, vilket gör att det kommer ut randig tandkräm. Detta sätt är det vanligaste och det som vi använder vid påfyllning av våra randiga tandkrämer.


  2. Tandkrämstuben förses med ett litet rör, innehållande fyra längsgående kanaler, intill tubmynningen. Närmast mynningen hälls en gel-tandkräm, t.ex. blå gel, som dock inte når över rörkanten. Därefter fyller man på resten av krämen - oftast vit pasta. När man trycker på tuben, kommer den vita pastan att pressas ut genom tubmynningen, men också trycka mot den blå gelen, som därigenom pressas ut i kanalerna längs plaströrer. Även här är det samma viskositet på de olika delarna, vilket innebär att den blå gelen lägger sig som fyra ränder utanpå den vita."

Här verkar behövas mer forskning.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


Fråga 1:
Hur snabbt kan växthuseffekten utvecklas, ifall det fortsätter att vara som det är nu och att man tar hänsyn till att jordens befolkning ökar.

Fråga 2:
Hur många kvadratkilometer regnskog skövlas varje år?

/ Oscar Wikman, 11 år från Gällivare

Hej!

1 Enligt Naturskyddsföreningen (www.snf.se) ligger det till såhär:

De ökande halterna av växthusgaser väntas leda till att den globala medeltemperaturen vid jordytan ökar med 1,4–5,8ºC perioden 1990–2100. Havsytan kan komma att stiga med 9–88 cm. Nederbörden väntas öka – dock inte överallt på jorden. Dessa slutsatser dras av världens ledande klimatforskare inom FN:s klimatpanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).

2 Enligt Wikipedia (som ju är lite av en chansning att lita på som källa) avverkas 150000 kvadratkilometer regnskog per år.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


hejsan! Skulle du kunna förklara vad den biologiska mångfalden innebär, och varför den är viktig för oss?

/ Victoria, 16 år från Malmö

Hej!

Biologisk mångfald är detsamma som många olika arter och många olika varianter på samma art. Biologisk mångfald är bra bland annat därför att det innebär en bättre chans att klara av förändringar i miljön. Människan kan ha nytta av biologisk mångfald därför att man i växter och andra organismer kan hitta nya ämnen som kan vara bra i mediciner.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


Hej jag har en fråga: vad är det som är det farligaste som folk slänger ut i naturen

/ jenny, 12 år från helsingborg

Hej!

Det som verkar farligast för hela Jorden är nog koldioxid, från förbränning av olja och bensin etc. Sedan är det ju väldigt farligt de gånger som man råkar släppa ut radioaktiva ämnen, från atombomber eller kärnkraftsolyckor.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


1) hur motverkar man försurning i sveriges sjöar? är detta en tillfällig eller långvarig åtgärd?
2) vissa miljögifter ex ddt och pcb består av opolära molekyler vad kan hända med sådana molekyler i kroppen hos ett djur som omväxlande har riklig och knappt med föda?

/ lina, 28 år från malmö

Hej!

1 Det viktigaste man måste göra är att låta bli att elda med svavelhaltiga bränslen, såsom dålig olja. Svavlet blir tillslut svavelsyra som göra sjöarna sura. Detta har man kommit långt med genom att rena oljan. Lite svårare är det att minska utsläppet av kväveoxider som omvandlas till salpetersyra. Kväveoxider bildas nästan alltid vid förbränning i luft. Katalysatorer gör iallafall saken lite bättre. Man kan också kalka sjöarna, vilket höjer pH-värdet, men det måste göras om efter "ett par tre år" (enligt Naturskyddsföreningen , www.snf.se). Kalkning är alltså ingen lösning på lång sikt.

2 När djuret bantar tror jag djuret tillfälligt får höga halter av DDT och PCB i blodet och runt i hela kroppen. Antagligen kan det vara en period som ökar risken för skador på djuret. När sedan djuret börjar öka sina fettereserver fungerar dessa som en "sänka" där gifterna samlas. Så länge fettreserverna ökar borde belastningen på olika organ minska.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


Kan tagghudingar tänka?

/ ulrika

Hej!

De kan jog tänka litegrann, tror jag. De kan nog tänka ungefär så mycket som de behöver.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


hej sven
i skolan så skriver jag ett arbete om hur jag tror livet på planeten jorden kommer se ut om ca 200 år. om vi fortsätter att gifta ner naturen och hugga ner våra skogar, hur tror du att den då kommer se ut om 200 år? hur länge till tor du att planeten jorden kommer att vara en bebolig planet? vad måste vi göra/förändra för att bevara våran planet i gott skick?

hälsningar

peter

/ peter karlsson, 19 år från göteborg

Hej!

Jag tror nog man kommer att kunna bo på Jorden länge länge till. Men vi borde nog göra allt vi kan för att inte öka växthuseffekten, använda så lite bensin och olja som möjligt.

Sven Burreau, Kreativum


Vilket är det farligaste miljögiftet? Hälsa Hanna, Frans och Ciss. Kram Maja och Åsa

/ Maja, 13 år från Kallhäll

Tjena!

Jag håler nog plutonium som nummer 1, men det är ju lite en fråga om tycke och smak.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


hej!!
min fråga är till dig är att,vad är det värsta saken som förstör naturen,miljön.och vad kan man göra för att hindra den värsta att inte förstöra naturen??
MVG KERIME.....

/ kerime , 13 år från hemligt

Hej!

Jag vet inte vad som är värst. En kandidat är ju växthuseffekten som verkar komma att ställa till klimatet över stora delar av Jorden. Men så fort det har hänt en kärnkraftsolycka så tycker man nog det är det värsta.

Det är ju bra att spara på energi, men ännu bättre är om du kan forska fram en säker energikälla så att man kan foortsätta duscha i varmtvatten, fastän göra det med gott samvete.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


Hej! Vi "Skogstroll" vid Sunnerby förskola i Sorunda undrar varaför det ligger en massa "granskott" (5-7cm) i tjocka mattor under en del granar i skogen. Är det något djur som varit framme eller är det ett naturligt fenomen? Mvh Skogstrollen genom Marie Lindholm, förskollärare.

/ Skogstrollen i Sunnerby förskola, 5 år från Sorunda

Hej!

Ursäkta att jag inte svarar förrän nu. Jag såg i våras samma sak som ni men har ingen aning om varför det är så. Har ni lyckats få reda på svaret?

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


Hej! Vi i klass 5B undrar varför havet är saltare än insjöar i Sverige?

Var kommer allt salt ifrån?
Hälsningar Klass 5B på Bråhögsskolan i Staffanstorp.

/ klass 5b Bråhögsskolan, 11 år från Staffanstorp

Hej!

Sjöarna är sötare än havet därför att de fylls på av regn som ju aldrig innehåller salt.  Saltet finns från början, liksom, och löses upp i det vatten som träffar på saltet.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


Hej!
Jo jag håller på med ett skolarbete och undrar lite saker:
- Hur påverkar flygplan naturen/miljön?
- Hur påverkar bilar naturen/miljön?
- Hur påverkar färjor naturen/miljön?
- Finns det någon hemsida där man kan läsa om hur fordon påverkar miljön?
Tacksam för svar,
Jenny

/ Jenny, 13 år från Valbo

Hej!

Alla fordon som drivs av fossila bränslen, det vill säga till exempel bensin och diesel, bidrar till växthuseffekten. Växthuseffekten leder till Jorden blir varmare och varmare som helhet. Av olika orsaker kan dock vissa ställen bli kallare medan andra blir varmare. Antalet stormar och beräknas öka. PÅ Naturvårdsverkets hemsida kan man hitta mer information: http://www.naturvardsverket.se/. Där finns en Frågor&Svar-sida där man kan välja ämnet trafik.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


vilka miljögifter har drabbat djuren i naturen?

/ constántinopel, 31 år från södermanland

Ett urval: kvicksilver, PCB, DDT. De djur som i vår del av världen drabbats mest är tex sälar, havsörnar och pilgrimsfalkar.

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


Jag skulle vilja veta varför jorden består tillmestandels av vatten? Tack på förhand!!

/ Victoria Thore, 16 år från Malmö

Hej!

Den frågan passar nog bättre att skicka till astronomen. Jag har på känn att kometer med vatten i har med svaret på frågan att göra. Hälsa från mig!

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum


Hej! Batterier är ju farliga för naturen, men vad i batterierna
är det som är farligt? Och vad händer med naturen om vi, trots vår
vetskap, slänger fler batterier i naturen?
Tacksam för svar.

/ Elicia, 14 år från Stockholm

Hej!

 

Det som är farligt i batterier är framför allt tungmetaller, tex bly, kvicksilver och kadmium. Om man slänger sådana batterier i naturen eller i kökssoporna kommer tungmetallerna förr eller senare ut i naturen och hotar både djur och människor. På 1960-talet minskade flera fågelarter pga kvicksilverutsläpp, även om det inte kom från batterier utan från bekämpningsmedel i jordbruket på den tiden. Och jag tror att svampböcker avråder från att äta tex snöbollschampinjoner eftersom de innehåller rätt mycket kadmium. Det skulle dock kunna finnas naturliga orsaker till champinjonernas kadmium.

 

Använd så lite batterier som möjligt och släng dem sedan i batteriholkar! Detta gäller även om man råkar få tex julkort som spelar musik eller om man har uppladdningsbara borrmaskiner.

 

Med vänlig hälsning,

 

Fil. Dr. Sven Burreau, Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB