Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Såg ett fågelpar sväva i luften vid havet på Öland . De gick så småningom ner och la sig att guppa i havet. Kan örnar flyta? De såg jättestora ut på ¨håll och de var ca 200 m från mig. De såg brunsprckliga ut i sin skrud..kan det ha varit ett örnpar ...eller? undrarnde Lena

/ Lena, 52 år från oskarshamn

Hej Lena!
Nej jag har inte hört talas om att örnar "badar". Har lite svårt att förstå vad det kan vara för fåglar. Men havstruten är en stor fågel och deras årsungar är brunspräckliga. Dom lägger sig på vattnet. Mebn att en rovfågel skulle göra detta är nog lite osannolikt. Så tyvärr kan jag inte hjälpa dig.

Ha det gott

Mats på Kreativum
(född i Oskarshamn 1952 och flyttade därifrån 1964)


Såg en fågel som såg väldigt annorlunda ut, huvudet var som kråkans möjligen kajans men vingarna var precis likadana som skatan har likaså stjärten men något kortare. Hann inte ta fram kameran och fota , tyvärr.
Den var på min uteplats och satt på staketet. Flera har sett den och är undrande.
Tacksam för svar

/ Rita Jönsson, 50 år från Köping

Hej Rita!
Precis tillbaka från semestern.
Det kan vara en partiellt albinistisk kråkfågel du sett. Det innebär att den har tappat en del av pigmenteringen som gör att vissa fjädrar blir vita. Då känner man igen storleken, formen och beteendet, men inte färgen.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats,
Är det bra alternativ att ge larver som man köper på djuraffär till en talgoxeungen?
Tack!
M.v.h.

/ Laura, 32 år från Stockholm

Hej Laura!
Jag vet inte eftersom jag aldrig provat eller ens behövt prova detta. Det är ju så att man inte får ta hand om en fågelunge om man ska följa lagen. Men det är många som gör det av väl mening men då ska man veta vad det är för jobb.

Ha det gott

Mats på Kreativum


HUR KAN VI HJÄLPA FÅGLAR ATT LEVA MÅNGA DÖDAR DEM

/ marwA ABD, 9 år

Hej Marwa!
Det är tyvärr så att många jagar och dödar fåglar illegalt. Det som vi kan göra är att försöka ska debatt och få fler som vill skydda dessa. Skulle man se att någon dödar eller jagar fåglar utan lov så är det polisen som ska ta vid.

Ha det gott och tack för att du värnar om fåglarna!

Mats på Kreativum


Hej. Har hört en liten grå fågel med ett "smattrande" läte i vår trädgård. Vad kan det vara för fågel?

//Tommy

/ Tommy från Göteborg

Hej Tommy!
Det är troligtvis en ärtsångare.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej! har hört att det finns en fågel "i sverige" som bara finns i uppland/uppsala. vet du vilken fågel det är? och vad heter Sveriges tamaste fågel?

/ Cornelia, 12 år från Uppsala

Hej Cornelia!
Tyvärr vet jag inte det men försök att få tag på en fågelskådare ifrån Uppsala eller Upplands Ornitologiska Förening och fråga där.
Sveriges "tamaste" fågel finns egentligen inte utan det kan vara så att en del arter som lever nära människan blir mer eller mindre van vid människan och att den då vet att där finns föda.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!

Det finns ett litet fågelbo under takpannorna vid vår köksdörr. I början av sommaren hade några småfåglar, pilfinkar tror mamma, lagt ägg där. Vi såg hur mamman och pappan matade sina ungar hela tiden. En morgon när jag inte hade gått upp ur min säng hörde jag ett väldigt tjatter från boet. När vi rusade dit såg vi att två skator hade varit där och tagit alla ungarna. Det var tyst i boet och jag blev så ledsen. På kvällen satt hannen och lockade på honan ända tills det var alldeles mörkt. Då kom hon.
Nu har flera veckor gått och de har fått en nya fågelungar. Det kvittras i boet och mamman och pappan flyger in och ut. Jag är så rädd att skatorna ska komma tillbaka och ta deras nya ungar. Så fort skatorna kommer till vår trädgård tjattrar fåglarna och försöker skrämma bort dem. Ibland springer jag ut och klappar i händerna så skatorna blir rädda, men de kommer strax tillbaka. Jag tycker inte om dom!
Hur ska vi göra för att de inte ska ta ungarna en gång till? Mamma hängde upp en remsa med stanjol under boet men hon trodde att hon kunde skrämma mamman och pappan istället för skatorna, så hon tog bort den. Snälla svara fort för snart är sommaren slut och då reser vi från landet och fåglarna klara sig utan mej.

Anna Johanna

/ Anna Johanna, 10 år från Stockholm

Hej Anna!
Jag är tillbaka från en lång semester precis.
Det är svårt att få skatorna att låta bli fågelungar eftersom dom letar mat till sina egna ungar. Kråkfåglar är sk. predatorer dvs. dom tar ungar och levande byte. Att försöka få dom att låta bli kan vara svårt men så fort ni hör att det blir liv så försök hjälpa pilfinkarna.

Lycka till!

Mats på Kreativum


hur reagerar fåglar på färger till e.x.e om vi har en lagård och vi målar en holk gul och sätter den på lagården.hur reagerar fåglarna då för om dom inte störs avfärger kan man typ måla dom blåa röda och sätta dom på träd så man vet var man har dom.

/ daniella, 12 år från brålanda

Hej Daniella!
Tillbaka efter lång semester!
Det går säkert alldeles utmärkt att måla holken för det är utrymmet inne i som dom är intresserade av. Visst finns det säkert någon art som kanske reagerar, men det är bara till att försöka.

Ha det gott och sätt upp holkar nu inför nästa häckningssäsong.

Mats på Kreativum


Hej! Jag har ett problem. En fågel brukar alltid flyga in på vår balkong och en gång så fastnade den i en kruka. Fågeln är liten med svart glänsande päls och jag vet inte fullt vad det är för ras. Vad är det för ras och hur kan jag förhindra att den alltid flyger in? Jag misstänker att den har byggt ett bo på taket, för vi bor i en lägenhet högst upp, men jag vill inte att vi inte ska kunna ha ett öppet fönster utan att den där fågeln/fåglarna flyger in, hur kan jag förhindra detta?

Tacksam för svar :)
MVH Helén

/ Helén, 11 år från Hälsingborg

Hej Helen!
Jag vet inte vad det är för en fågel men ett sätt är att köpa eller klippa till en svart silhuett av en sparvhök och fästa på fönsterrutan. Man kan också göra den som en mobil då blir fågeln rädd och kommer inte tillbaka.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej igen
Hittar inte min fråga. Så jag skickar den i repris
Vilken slags fågel är detta.
Fotat i Texas
http://laddauppbilder.se/?pm=1113113290441

MVH IXS

/ ingemar, 59 år från alingsås

Hej igen Ingemar!
Jag vill att du skickar bilden till min mailadress mao.arctica@telia.com

Ha det gott

Mats på Kreativum


Min dotter fotade denna fågel, som attackerades av tre småfåglar, men hon vet inte vade det är för någon.
OBS det är taget i Texas.
MVH IXS
http://laddauppbilder.se/?pm=111311329..

/ Ingemar X Sernvik, 58 år från Alingsås

Hej Ingemar!
Jag kan inte få upp bilden som du bifogat.
Skicka den till mao.arctica@telia.com så ska jag försöka bestämma den.

Ha det gott

Mats på Kreativum


brevduva som gärna sitter med mej på altanen, vägrar flyga vidare, blå hö. gul lila vä.

/ nnn, 31 år från trensum

Hej NNN!
Jag tycker att du sak ringa följande telefon nummer.
Håkan Sjöberg 0454-157 39 eller
Bengt Nordstrand 0454-32 00 55
så får du hjälp med duvan.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Vi var i Hjo på utflykt nu på semestern och då såg jag och mamma en konstig fågel. Den var stor som en kaja och det mesta på kroppen såg också ut som en kaja. Men vingarna var lite för långa och såg ut som skatfjädrar, vita inslag med grönsvart skimmer. Är det möjligt att en kaja och skata kan få barn??

/ Oskar Stafrén med mamma, 8 år från Jönköping

Hej Oskar!
Nej det kan dom inte få. Men jag tror det kan vara en kaja som har tappat en del pigment och då får den vita inslag i fjäderdräkten. Detta kallas för partiell albinism. Det är ett antal fågelarter som man kan möta i naturen, en av dessa är koltrasten. Ofta leder detta till en tuffare tillvaro för de fåglar som drabbas av detta för dom syns mycket tydligare. Då kan rovfåglar och rovdjur se dem bättre och därmed dukar de under tidigare än de som har sin ordinarie dräkt.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hej Mats
finns det vita duvor som lever i vilt tillstånd, jag såg 7 stycken vita duvor som flög över vattnet
i flock här på Åland, kollade med kikare när dom landade och jag vet ingen annan fågel det kan vara,
kan det vara möjligt??? trodde bara att det är en typ tamfågel som trollkarlar trollar fram :)


mvh Ingegerd, Åland

/ ingegerd falk, 52 år från Mariehamn Åland

Hej Ingegerd!
Det finns inte vita vilda duvor i Sverige eller Europa. Möjligen kan det finnas någon annanstans i världen. Men det duvorna du sett är troligen ett gäng från ett duvslag. Det kan röra sig om brevduvor som ofta ses i duvslagets närhet då dom är uppe och flyger i flock. Men det är i vilket fall en form av tamduvor.
Säkert väldigt vackra i sin enkelhet att endast vara vita.

Ha det gott på Åland!

Mats på Kreativum


Hej!!!
(fortsättning om att ta hand om en liten fågelunge)
Varför är det ingen ide att ta den till veterinären eller försöka ta hand om den????

/ Linna, 12 år från sverige

Hej igen!
visst kan du kontakta en veterinär men dom kommer att bedöma att dels kostar det mycket, dels måste någon ta hand om fågelungen och se till att den växer och kan klara sig själv. Uppe på allt detta så är alla fåglar fridlysta vilket medför att man inte får ta in och hand om en fågel utan tillstånd. Det är tyvärr krångligt men så är det. Det är dessutom svårt att fixa "rätt" sorts mat och mängd för att dom ska kunna överleva.

Hoppas du förstår vad jag menar.
Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej!!!!
Vet du vad en STORSKAV är för något?????
och isåfall kan du berätta lite om den???!?!?!?

/ Linna, 12 år från Sverige

Hej igen Linna!
Nej jag vet inte vad en storskav är för något men väl en storskarv. Det är en sjöfågel som även kallas för "ålakråka". Den är inte omtyckt av fiskare och väldigt många människor för att den tar väldigt mycket fisk. Nu är det så att det är sk. vitfisk eller den sortens fisk som vi människor inte äter. Den tar en och annan ål vilket också vi människor inte tycker om. Den lever och häckar i en sk. koloni och där blir det väldigt mycket spillning som luktar illa. Den är dessutom så pass skarp att den dödar vegetationen och tom. träden. Men samtidigt blir det en kolossal näringstillskott som gör att örter växer så det knakar senare. Den är stor som en gås, svart till färgen med en gulaktig näbb. När den har varit under vattenytan och jagat så sätter den sig gärna på en sten, ett skär eller liknande med vingarna utbredda. Detta gör den för att torka sin fjäderdräkt.
Ja där fick du lite mer om storskarven och jag föreslår att du söker på Internet efter mer information eller tittar i en bra fågelbok.

Lycka till!

Mats på Kreativum,


Hej!!!!
vad ska man göra om man hittar en fågelunge som har ont/brutet ben/vinge
ska man bara lämna den eller för om man rör den vill väl inte föräldrarna ha med den att göra eller????

/ Linna, 12 år från Sverige

Hej Linna!
Det allra bästa är att låta naturen ha sin gång. Det är ledsamt men så fungerar det. Att försöka ta hand om den lilla fågeln, ta den till veterinär är det ingen idé att göra. Om man rör den och sätter den i en skyddande buske eller liknande så kommer den att fortsätta att tigga mat från sina föräldrar. Dom bryr sig inte om en ev. lukt.

Ha det gott och tack för din omtanke över de små fåglarna.

Mats på Kreativum


HejjHejj! Idag när jag var ute i trädgården så såg jag en liten fågel som låg på marken. Den var inte död, utan den levde. Jag kollade närmare på den och såg att den hade ont i benet. Den var så gullig o jag vill inte att den ska dö. Kan man göra något?

/ Beatrice, 12 år från Hestra

God morgon Beatrice!
Det händer alltid saker i naturen som vi aldrig ser eller märker av. Nu hittade du en liten fågelunge som tydligen gjort sig illa i benet. Tyvärr är det inget du kan göra utan låt den vara så kanske föräldrarna kan ge den mat. Möjligen ska man flytta in ungen i en buske så den får lite skydd mot kråkor och andra sk. predatorer (rovfåglar/rovdjur). Det finns alltid katter som stryker omkring och då lär den inte klara sig om den nu inte kan flyga vill säga.
Troligen har det hänt lite sedan du skickade in din fråga eftersom det varit helg. Men gör det som jag skriver ovan så får vi hoppas att den klarar sig annars får natruen ha sin gång även om man tycker det är synd om den.

Ha det gott i sommar!

Mats på Kreativum


Hejsan !
Jag såg en mörk fågel. Den hade brunrött bröst. Något mindre än en koltrast.
Den satt på balkongräcket. Hur ser koltrastens ungar ut vid denna årstid ?

MVH. Berit

/ Berit Johansson, 73 år från Lilla Edet

Hej Berit!
Oj det var inte mycket till kännetecken. Ungarna hos koltrasten är bruna till färgen och är spräckliga. Att det kan "gå åt" mörkrött är en sak som vi människor uppfattar så olika. Men du skriver att den är mindre än en koltrast och då funderar jag på någon annan art. Men vad? Ingen aning måste jag säga tyvärr.

Mats på Kreativum


Det är en fasan som verkar ha flyttat in under våran studsmatta, jag vågar inte studsa där längre för att den jagar mig och ''skriker'' åt mig. Är det normalt?

/ Rebecka, 12 år från Sundsvall

Hej Rebecka!
JAg har den erfarenheten att fasanen är rätt skygg och springer eller flyger undan när en människa kommer. Den kanske har eller har haft ett bo under studsmattan...
Den försvinner nog ska du se.

Studsa vidare du

Mats på KReativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB