Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Vad är skjiladen mellan skathane och skathona

/ Tim, 12 år från Göteborg

Hej igen Tim!
Det är samma sak som för kajorna. Ingen skillnad.

Mats på Kreativum


Vet du vad en kajhona och en kajhane

/ Tim, 12 år

Hej Tim!
Det är ingen skillnad på hanen och honan om man tittar på fjäderdräkten och kroppstorleken.

Mats på Kreativum


hej jag har en upgift i skolan om fåglar villken är störst och villken är minst?

/ Lina, 7 år

Hej Lina!
Vilken utmaning att få denna uppgift att lösa. Min fråga tillbaka är då om det gäller Sverige eller världen. Om vi tar den senare så är det strutsen som är störst och den minsta är en kolibri som heter bikolibri. Om det är Sverige så är det havsörnen som är störst och kungsfågeln som är minst.

Lycka till med ditt arbete!

Mats på Kreativum


Hej Mats
I västra Turkiet såg jag en fågel vid hotellet som personalen sa var vanlig där, men de visste ej namnet. Den var i storlek som en duva men mycket smäckrare, svart uppe på huvudet, lätt rostbrun på halsens bak och sidor, pannan vit, svart näbb, gråbeige kropp med ljusare undersida, Stjärten var som en skatas, tillform och färg, svart och vit. Det iögonfallande var vingarna, de var tydligt tvärrandig i blått med lite smalare svarta ränder. Jag har letat och funnit bilder som liknar fågeln men de saknar den svarta hättan på huvudet, och en del av verkar vara lite mindre än den här? Jag hittade fåglarna under det engelska namnet Jay, kan det vara någon skrika, när jag först såg den tänkte jag på nötskrika. Jag har en bild på den, men då måste jag ha din mailadress för att kunna bifoga den till ett mail, jag är inte så haj på datorer.
Med vänlig hälsning. Marie-Louise Toll

/ Marie-Louise Toll, 70 år från Gärds Köpinge i Skåne

Hej Marie-Lousie!
Min mail adress är mats.olsson@kreativum.se

Jag söker vidare och vi kommer nog fram till en art.
Jag har kikat i Fågelguiden och jag är övertygad om att det är en nötskrika med det latinska namnet (Garrulus glandarius atricapillus) som är en ras av "vår" nötskrika. Den är svart på huvudet och stämmer in på din beskrivning.


Mats på Kreativum


Hur mycket bajsar en skata på en dag?

/ Vera Bam Hani Felicia, 6 år från Skövde

Hej Vera!
Jag har faktiskt ingen aning!
Men du får ta en studie att följa en skata en dag och räkna.

Mats på Kreativum


Jag hade ett andpar som kom förra våren på min gård. Jag gav dom mat och efter det var dags att lägga ägg försvann dom. Idag Påskdagen kom dom tillbaka, Dom satte sig på trappan och när jag kom ut vaggade dom mej tillmötes.
.Blev glad o rörd. Är det möjligt att dom år efter år kommer tillbaka till samma gård och kan känna igen
mig.? //

/ brith franzén, 75 år från Malmö

Hej Brith!
Visst är det möjligt. Det är än mer omöjligt att ett nytt par skulle bete sig på samma sätt. Verkligen kul när man får den kontakten med vilda fåglar och djur. Du får njuta av dessa tillfällen.

Ha det gott och njut av våren som kommit.

Mats på Kreativum


Jag undrar om det finns risk för att fågelungar ej kan komma ut ur fågelholken? Om holken är för djup, lutar bakåt eller har för hal insida.Eller kan de flyga redan inne i holken så att de kan flaxa upp till hålet. Eller hjälper fågelmamman till på något vis. Jag tänker på en mes-holk.

/ Helene, 56 år från Jönköping

Hej Helene! Ledsen dröjsmålet med svar. Men det är så att med hjälp av vingarna och tarsen (klorna) så brukar de ta sig upp till hålet. Men givetvis är holken "för djup" så finns det nog en liten risk. Men du skriver mesholk och det finns ju ritningar på nätet så det borde inte vara någon risk att det blir galna mått. Man kan sätta små ribbor på insidan för att underlätta för ungarna.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej. I vinter har vi haft nästan inga fåglar vid vårat fågelbord..En o annan mes bara..Är såå tråkigt .vi brukar ha mycket olika fåglar annars,,Vad har hänt??? Vi bor i blandskog i vemdalen ...Däremot har vi hackspettar,som vi matar med svål...Hoppas du kan ge någon förklaring. m.v.h. helena

/ helena hüglow, 68 år från härjedalen

Hej Helena!
Jag har precis samma situation att fågelbordet bjuder goda fröer, talgbollar,jordnötter lite ostkanter osv. Men väldigt få fåglar som kommer på besök. Här i Karlshamn som ligger i södra Sverige så är det "normalt" mycket grönfink, bergfink enstaka bofinkar, stenknäck, grönsiskor som besöker fågelbordet. Givetvis blåmes och talgoxe. Men de flesta finkarna drog vidare i höstas ner mot kontinenten troligen för att de kände på sig eller rent av bedömda att det skulle bli magert med mat. Men talgoxarna och blåmesarna har även dessa inte samma intensitet och det beror säkert på att vi har och har haft mycket lite snö i vinter. När det är barmark så hittar de mat i sin miljö. De flesta fåglar som besöker fågelbord är lite som vi människor att vi samlas där det är mycket av samma sort. Men det finns matningar som har rätt ordentligt med fågel trots allt. De hackspettar du har där uppe i Härjedalen är väl kanske tretåig hackspett och gråspett förutom större hackspett. De två första finns inte här nere i södra Sverige. Men jag tror att när nu våren kommer så sakterliga så kommer nog fågeln tillbaka och blir det då bakslag så fylls säkert fågelmatningen på.

Hoppas du är nöjd med detta svaret.

Hälsar Mats på Kreativum


Jag håller på med en uppsats i skolan om ekologi, jag undrar då om du vet vad kungsörnens ekologiska nisch är?

/ Kajsa, 15 år från Västerås

Hej Kajsa!
Spännande arbete du håller på med. Det är den kanske viktigaste biten i vårt sätt att leva här på jorden. Att förstå ekosystemet och lära oss leva med och efter det. Kungsörnen som är en rovfågel är högst upp i ekosystemet. Om du får ut gift av något slag som äts av möss så lagrar de upp detta i sina kroppar, mössen äts av andra djur som i sin tur äts av de största rovfåglarna och rovdjuren. Då blir det så att mer och mer ökar gifterna som slutligen hamnar hos t.ex. örnarna. Men örnarna har till "uppgift" att hålla balansen i naturen så att det inte blir "för många" av en viss art. Lite grovt så är det så.

Lycka till med ditt arbete!

Mats på Kreativum


Hej Jag har en gultofsad kakadua. ålder okänd.nu har den börjat att riva tidnings papper som jag har på burglvet stampar gör han också.har inte sett beteendet tidigare. vad beror det på??.han är nog en 15år i alla fall.mvh. Anita

/ anita markling, 73 år från garpenberg

Hej Anita!
Ledsen för dröjsmålet att svara på din fråga. Men burfåglar är tyvärr inte min grej så jag rekommenderar dig att ta kontakt med någon burfågelkännare/förening eller kanske rent av Naturhistoriska museet i Stockholm. Du får prova dig fram.

Bästa hälsningar

Mats på Kreativum


Hej Mats! Upptäckte när jag nyss tömde min asklåda att koltrasten började blocka och vända runt i askan , vad kan finnas där som är nyttigt för dom? Finns inte frön i närheten eller annan mat mvh Vivian.

/ Vivian Dahlgren, 68 år från Sjöbo

Hej Vivian!
Har faktiskt ingen aning eftersom det är förbränt material allt från asklådan (?). Men det letar nog på de flesta platser nu efter allt tänkbart som kan omvandlas till energi och därmed överlevnad nu under vintern.

Mats på Kreativum


Kan alla fåglar flyga?

/ valentina , 8 år från Sverige

Hej Valentina!
Nej det finns några arter som inte kan flyga och det är strutsen, emun, pingvinerna. Dessa har utvecklat ett leverne och beteende där de inte behöver flyga. Sedan finns det nog några ytterligare arter som är marklevande.

Hoppas du är nöjd med detta!

Mats på Kreativum


Hej
Har inte hittat denna fågel någonstans. Hoppas att du vet vad den heter.
Beigegrå undersida.mörka vingar med två korta vita streck. Bred svart rand på huhuvdet som den fäller upp ibland. Den flyger bra men hoppar i träden i
stället för att flyga upp i grenarna, den har gul näbb och påminner i kroppen om en sädesärla.Den äter frön men bara från marken, aldrig från fågelbordet, den kommer varje dag men allti ensam.

/ inger norgren, 64 år från tyresö

Hej Inger!
Det var en nöt att knäcka! Vet faktiskt inte vad det rör sig om för fågel. Spontant när jag läste din beskrivning var tofsmes men den faller på bla. gul näbb. Den äter också fröer. Kan du ge mig fler detaljer eller rent av en bild går bra med en lite suddig sådan för det är lättare att identifiera den då.

Mats på Kreativum


min farfar har ett stor fågel bord och jag undrar vilka fåglar klarar vintern bäst Stora kråkor skator eller små mesar eller finkar.

/ Moa Lindberg Lindgren, 8 år från Södertälje

Hej Moa!
Varje fågelart oavsett om den är stor eller liten måste försöka få tag på föda så den klarar kalla vinterdagar. Om det är runt nollan så är förutsättningarna större att det är barmark, men blir det många minusgrader och snötäcke så blir det betydligt svårare. En fågel måste få i sig tillräckligt med föda, helst fet för att få energi att hålla värmen under natten. Ett fågelbord med flera olika sorter av mat allt från brödbitar till fröer är till nytta. Solrosfrön, hampafrön, havre, kokosfett, margarin, svålen från julskinkan, jordnötter (osaltade) osv är bra att ha för då är maten riktad till en mängd olika arter. Rödhaken,. svarthättan, järnsparven är arter som alltmer stannar kvar och dessa behöver finmald föda ost fint riven ost, brödsmulor, jordnötter etc. Dessa kan man med fördel riva i en matberedare till smått och lägga detta på ett sätt så att inte skator, kråkor och kajor äter upp det direkt. Ha man ett fågelbord, en matning med denna stora variation och håller på med det hela vintern så överlever många arter bättre. Till och med sparvhöken överlever eftersom den gärna kommer på besök för att ta en småfågel vid just matborden.

Hoppas du är nöjd med detta svaret.

Mats på Kreativum


När kommer Richard tillbaka och svarar på frågor om monster?

/ Anonym

Hej!
Jag har ingen aning och det är inte jag som sköter själva Unga Fakta. Du får leta upp deras mail adress och ställa frågan där.

Mats på Kreativum


hej
jag har tre frågor

1.Hur förökar sig knölsvanen?
2.Tar knölsvenen hand om sina ungar?
3.Hur andas knölsvanen?

/ shahad, 18 år från Irak

Hej Shahad!
Knölsvanarna parar sig som alla andra fåglar genom kloaköppningen. Hanen är uppe på honan och deras kloaköppningar möts och befruktningen sker. Därefter lägger honan äggen i ett stort bo på ett skär, en ö, i vassen eller på en plats hon känner är den rätta. Därefter ruvas äggen och när ungarna kläcks så håller familjen ihop långt fram på vintern och t o m på våren. Men då det är dags att para sig på nytt för de gamla fåglarna så stöter de bort förra årets ungar. Dessa samlas i rätt stora flockar som under några år "bara" driver omkring, äter och blir alltmer vuxna. Först efter 4-5 år är de könsmogna. Knölsvanarna andas med lungor och då genom näsborrarna. Men då de flyger kan man se att de har näbben något öppen och då andas de säkert även den vägen.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hej
Det är så här att jag bor i Iran just nu och jag har haft en Mynah fågel(Beo fågel) i 2,5 år. Han brukade alltid sitta på balkongen utan bur och utan att flyga iväg, men så tyvärr flög han iväg igår. han var jätte duktig och smart, han pratade också. vad kan jag göra så han kanske flyger tillbaka? hur kommer han klara sig i kylan? Jag är jätte ledsen. snälla hjälp mig
Mvh

Asma

/ Asma, 20 år från Iran

Hej Asma!
Så ledsamt att din fågel flög iväg. Jag tror att den fuinns någonstans i närheten och om du lägger ut lite mat till den så klanske den återvänder. Nu vet jag inte hur klimatet är i Iran men jag tror att fåglarna där har ett mildare klimat än här i Sverige. Är det en fågel som haft tillgång till föda och varit lite av en burfågel så kan det bli tuffare för den att överleva. Men jag tror och hoppas att den kommer tillbaka.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej igen

Varför kvittrar fåglar jättemycket?

/ Linnea, 12 år från Göteborg

Hej Linnea!
Att fåglar kvittrar är väl härligt! Kvittret är sången som de använder för att tala om var de finns, vilket revir de har, locka till sig en hona för att para sig med och föda fram ungar. Så kvittret eller sången är väldigt viktig för fåglarna. Men sedan har fåglar också en form av kontaktläten som är en kommunikation mellan artfränder. Som nu på vintern kan man höra rödhaken "kvittra" eller sjunga lite lågmält. Det är också en form av markering att "här finns jag och det är mitt revir". Fåglar som sjunger på vintern är väldigt olika i sin sång. Ofta gör dom det när det är mildare för i sträng kyla så är de tysta och bara fokuserar på att samla in föda.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


hur skyddar sig pelikaner mot faror?

/ Linnea, 12 år från göteborg

Hej Linnea!
Pelikanen är en stor fågel som har få "fiender". Det gör att den klarar sig utmärkt att överleva. Såg helt nyligen en filmsnutt där en pelikan tog en duva då den gick på en gräsplan. Den är ganska tuff och det gör att den inte är speciellt attraktiv som ett byte.

Mats på Kreativum


Hur försvarar sig den akut hotade kakapon mot människor? Den kan ju inte flyga!

/ Isak, 11 år från Falkenberg

Hej Isak!
Som du kan läsa nere i länken nedan så läser man att den lever på öar ute i havet där det finns få predatorer. Det är en strategi i sig att överleva. Nu finns det ju inte speciellt många exemplar kvar i världen vilket gör dem hotade i sig. Tycker du ska läsa i länken nedan så får du mer information om denna speciella fågel.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kakapo

Lycka till!

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB