Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej Mats jag och min kommpis elin har tagit hand om en liten baby Talgoxe!Nu undrar vi vad äter dom?och hur ofta måste man mata den?Häls Emma.

/ Emma Wahlen, 13 år från Göteborg

Hej Emma! Nu har ni gett er på en sak som ni skulle låtit bli nämligen att ta hand om en unge av en fågel. Det är så att en unge sällan är övergiven utan den sitter och tigger och har sina föräldrar i närheten. Det absolut bästa är att låta den vara och skulle den sitta på marken så lyft upp deni en tät buske så sitter den mer skyddad. Föräldrarna kommer och tar hand om den. Nu vet jag inte när ni tog hand om den så kanske det redan är för sent att få föräldrarna att hitta den igen. Men talgoxarna äter med förkärlek larver, insekter, spindlar och dessutom ska dom ha rätt mängd med väta för att kunna växa och överleva. Dessutom är det så att dom inte äter frukost, lunch/middag och kvällsmat utan det gäller att mata från tidig morgon till sen kväll. Alltså en svår uppgift att lösa.
Om det nu är en talgoxefamilj i närheten så sätt fågeln där och lämna den.

Mats på Kreativum


Hej
Jag har en fråga till dig, det är en fågel storlek och kroppsform som rödhaken,
den har ljus haklapp och huvudet lite mörkare gråbrun,
ser ut som den har en hätta som går ner på ryggen.
Den ser ut som en rödhake, hur ser den utfärgade varianten ut?

Mvh Ingegerd, Åland

/ ingegerd falk, 52 år från Åland

Hej Ingegerd! Denna frågan eller bestämningen reder jag inte ut. Kan du förtydliga lite mer om det är en sångare, en sparv eller så. Dessutom i vilken miljö den sågs och hur ser näbben ut. Vilken färg har den på den ev. hättan som går ner på ryggen...

Ja lite mer så kanske jag kan hjälpa dig med att få ett bättre svar.

Ha det gott och på återhörande.

Mats på Kreativum


Hej Mats,
Vi har en fågelholk från Weilbulls som har en viedokamera i taket. En blåmes har byggt bo och lagt 9 ägg. Det är spännande att hålla koll på. Idag kläcktes de 9 äggen!
Min fråga är, hur länge stannar ungarna i boet? Honan ligger på ungarna, för att hålla dom varma kan jag tänka. Vi såg inte nar äggen kläcktes eller när hon tog bort skalen. Kan det ha hänt på natten?
MVH
Ulla

/ Ulla Feely, 60 år från Säter

Hej Ulla!
Kul det här med webbkamera i holkarna! Man kan bli beteende vetare på kuppen...Blåmesens ungar stannar ca 16 - 22 dagar. Det finns massor av kul att läsa om blåmesen på Wikipedia. Skriv "blåmes" på www.google.se och klicka in dig på Wikipedia så får ni massor av kul information om arten.
Vi har en holk här på Kreativum med kamera men tyvärr har endast en humla, 1 par svartvita flugsnappare bara kollat läget.

Lycka till och mycket nöje!

Mats på Kreativum


Vad kom först, hönan eller ägget?

/ Evelina, 13 år från Västerås

Hej Evelina!
Ja du det kan man fundera på...
Men jag länkar till Wikipedia helt enkelt så får du själv fundera lite.

http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6nan_och_%C3%A4gget

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Jag vill veta storleken och färgen på Starens ägg!

/ Hele'n Johansson, 70 år från Ingershult, Traryd

God morgon Helen!
Starens ägg är ljusgröna till ljusblå och saknar teckning. De väger i genomsnitt 6,6 g och mäter i genomsnitt 31 x 21 mm.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Fåglarnas utveckling. Idag finns det väldigt många olika fåglar i väldigt varierade miljöer. Hur har de utvecklats för att klara de olika miljöerna? Vad skiljer i deras uppbyggnad? Vilka specialanpassningar finns?

/ Rabia, 17 år från stockholm

God morgon Rabia!
Oj vilken omfattande fråga! Att fåglar och djur utvecklat sitt liv och leverne. En sak är säker och det är att föda måste dom ha, en miljö där dom kan lyckas föda upp en eller flera kullar med ungar. Den ska då vara skyddad så långt det går för olika former av hot som predatorer, väder mm. Genom evolutionen så har en del arter blivit stora och en del blivit mindre och därmed så har dom hittat sina miljöer och nischer. När det gäller specialanpassningar så får du helt enkel leta upp ett par arter och fundera kring deras nisch.

Lycka till

Mats på Kreativum


Hej Mats jag undrar vilken är den sällsynta fågeln i världen??

/ Eldina, 11 år

Hej Eldina!
Det är en mycket svår fråga att svara på. Det är en lång rad med arter som är starkt hotade och det finns väldigt få exemplar kvar på Jorden. Jag sökte på nätet och hade en aning om en fågel som svenska ornitologer hittat. Nedanför har jag klippt ut det som står om denna art och dess upptäckt.

Världens sällsyntaste fågelart återupptäckt i krigets Afghanistan
2010-01-19
Pressmeddelande från
Göteborgs universitet
Relaterat material.
Forskningsprojekt
Från Svir till Näset
Riksbankens Jubileumsfond
Terapeuten som motpart - förvaltningsprocessen i mål om tvångsvård
FAS
En fågelart som tidigare bara observerats levande vid tre tillfällen sedan den upptäcktes 1867 har återupptäckts i en avlägsen dalgång i nordöstra Afghanistan. Upptäckten gjordes i ett internationellt samarbete där forskare vid Göteborgs universitet deltog.
Sommaren 2008 arbetade den amerikanske ornitologen Robert J Timmins med att på uppdrag av den amerikanska hjälporganisationen USAID inventera fågelarter i Badakshan-provinsen i nordöstra Afghanistan. På en ljudupptagning lyckades han fånga lätena från en dittills okänd fågelart.
Inspelningen hamnade hos den svenske ornitologen Lars Svensson, som snabbt kunde konstatera att ingen känd fågelart lät som den inspelade sången. Men av Timmins beskrivning av arten fattade han snart misstanke om vad för fågel det var som hördes.
I en tidigare studie hade Lars Svensson nämligen visat att flera uppstoppade fåglar i museisamlingar världen över fått fel artbeteckning: de var inte busksångare, som konservatorerna antagit, utan den mycket mer sällsynta underarten långnäbbad busksångare (Acrocephalus orinus) - observerad bara vid tre kända tillfällen sedan 1867. Till sin hjälp då hade Lars Svensson forskaren Urban Olsson vid Zoologiska institutionen, Göteborgs universitet, som med hjälp av DNA-analyser kunde bekräfta felmärkningen.
När de båda svenska kollegorna nu hörde den mystiska fågelsången på bandet insåg de att de var en ornitologisk sensation på spåren.
Ett år senare, i juni 2009, lyckades de afghanska ornitologerna Naqeebullah Mostafawi, Ali Madad Rajabi och Hafizullah Noori trots krig och pågående klankonflikter ta sig in i Badakshan-området. Med hjälp av nät fångade de in 15 individer av de mystiska fåglarna. Foton och fjädrar skickades till Lars Svensson och Urban Olsson, som med hjälp av DNA-analyser kunde bekräfta att man efter 142 års sökande funnit häckningsplatsen för världens kanske sällsyntaste fågel.
Nyheten om fågelfyndet publicerades i veckan i tidskriften Birding Asia och röner nu stor uppmärksamhet i ornitologkretsar. Den långnäbbade busksångaren är inte jagad, men anses akut hotad eftersom dess häckningsplatser avverkas i lokalbefolkningens jakt på bränsle.
-Det är därför akut angeläget att skydda arten, säger Urban Olsson.

Givetvis så finns många flera arter som är mycket nära i form av antal.

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


Flyger örnar söderut på vintern och vart?

/ sebastian, 12 år från sverige

Hej Sebastian!
Örnarna flyttar till viss del kan man säga. Äldre kungs- och havsörnar brukar stanna i sitt revir stor del av året. På vintern utökar dom området en del. Men de havsörnar som häckar i inlandet uppe i Norrland måste flytta till öppet vatten. Antingen så flyger dom söderut längs ostkusten eller så flyger dom västerut till norska kusten. Detta för att komma åt sin basföda fisk. De lever också på sjöfågel. Så här nere i Blekinge där jag bor så hade vi i januari i år ca 100 havsörnar. Det berodde på att vi har mycket dykänder i Blekinge. Men blir det en sträng vinter så flyttar dom vidare till öppet vatten. Kungsörnen däremot jagar helt andra byten och kan då stanna i sitt hemmarevir men med att uppvidga detsamma. Det är främst unga kungsörnar som flyttar för att hitta utrymme att jaga på. Det kan vara ner i södra Sverige eller länderna kring Östersjön.

Hoppas att detta var ett svar som du är nöjd med.

Mats på Kreativum


Vem är fiskmåsens värsta fiende?

/ Victoria, 9 år från Varberg

God morgon Victoria!
Fiskmåsens värsta fiende är nog bland de stora rovfåglarna som havsörn och berguv. Havsörnen har dock fisk som sin huvudföda och den tar sjöfågel och vitfågel om den kommer åt. Berguvar som häckar nära kusterna jagar gärna ut i skärgårdar där fiskmåsarna häckar. Men på senare år har fiskmåsen allt mer bosatt sig uppe på tak och där kan då även pilgrimsfalk vara ett hot. Den andra stora "fienden" är människan som förändrar livsmiljöer och ofta störs av fiskmåsens glada med högljudda skrik. Men även räv och mink kan vara en fiende och ta fåglar på bo, ungarna innan dom lämnar boet.

Hoppas att du är nöjd och ha en fortsatt bra dag!

Mats på Kreativum


jag har hört att kycklingar har en navel sträng prisis som vi men de får ju sin näring från ägg gulan och vitan vad ska den då vara bra för?

/ Anna, 11 år från borås

Hej Anna!
Jag är inte insatt i denna process när det gäller ägget, fostret och allt som händer där. Du kanske kan ställa frågan till någon på Naturhistoriska museet i Stockholm. Gå in på deras hemsida så hittar du säkert rätt.

Lycka till

Mats på Kreativum


jag och min kåmpis har hitat en kråkunge som är några dagar gamal, är blind och vi undrar om den äter direkt för den är så tjock och man ser "äggvitan" i dens mage! den har knapast något dun och vi är reda att den kommer att dö!
vad skal vi göra?

/ ida, 12 år från anonymt

Hej Ida!
Nu börjar vårens fågelungar att ramla ur bon eller på annat sätt komma ifrån boet. En del fågelarter är sk. borymmare, dvs. dom lämnar boet direkt efter att dom kläckts. Men kråkungen borde varit kvar i sitt bo. Om den är blind så beror det säkert på att den är nykläckt och inte fått sin fulla syn. Den är "naken" med dun tills fjädrarna börjar växa ut vilket går snabbt. Om ni kan hitta boet så be någon hjälpa er att sätta tillbaka ungen (om det går) annars ska ni låta den vara och naturen få ha sin gång. Det kan låta hårt men jag tror inte den överlever ändå. Ni ska inte börja att mata den eller ta hand om den för det är en stor och mycket svår uppgift. Sätt den i skogen och gå därifrån.

Lycka till!

Mats på Kreativum


hej
jag såg en fågel som var svart, men den glänste i en blågrön färg när solen träffade den.den var ganska liten och hade en orange spetsig näbb.och den hade liksom en liten fyrkantig stjärt. den var brun på vingarna och hade vita ränder under vingarna. den var inte rädd av sig (jag klättrade upp i trädet för att jag ville se den på närmare håll). sen så lät den som många olika fårglar. den härmade andra ljud, typ som en papegoja.
skulle gärna vilja veta vad det är för slags fågel.
tackar för svar:)

/ louice, 14 år från skåne

Hej Louice!
Jag tror att det är en stare som du sett och hört. den stämmer gott på din beskrivning. Att den blir blågrön i färgen är egentligen den enda som har sådan.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats!'

Vi håller på med ett projekt i skolan, som handlar om utrotningshotade arter,
1 Hur många arter är utrotade i Sverige?
2. Vad gör vi för att förhindra att fåglar utrotas?
3. Vad har vi GJORT för att arterna inte ska utrotas?
4. Vilken roll har männiksan spelat i utrotningen?

Verkligen tacksam för svar, helst så snart som möjligt!

/ Josefin, 14 år från Särö

Hej Josefin!
Vilket projekt! Skulle verkligen vara spännande och få läsa vad ni kommer fram till så småningom (min mailadress är mats.olsson@kreativum.se).
Kolla i länken nedanför där hittar du en massa svar på dina frågor.

Ha det gott och lycka till!
Ser fram mot att få ett mail med er sammanställning om det går.

Mats på Kreativum



http://www.artdata.slu.se/rodlista/
http://www.artdata.slu.se/rodlista/resultat2010.asp


Hej!
jag håller på att forska om kolibrin och undrar hur dom fortplantar sig.
vill ha svar så fort som möjligt Tack!
Mvh Evelina!!

/ Evelina, 12 år från Sverige

Hej Evelina!
Kolibrin gör som de andra fåglarna nämligen att hanen sätter sig på honoans rygg och så vrider dom stjärtpennorna snett mot varandra så att deras könsorgan möts och befruktningen sker.

Ha det gott och lycka till med forskningen

Mats på Kreativum


hej igen
jag har lite mer fråger om havsörnen
1. hur långt är det mellan vingspetsarna?
2. hur kan de glidflyga?
3. vad äter dom?
4. hur gamla kan dom bli?
5. hur stora är deras är?
6. var lever dom?
7. hur stora är dom på längden?
8. hur mycket väger dom?

hoppas att jag får svar snart!!
tack Mats på förhand!!

/ jonte, 12 år från lindome

Hej Jonte!
Havsörnen är en stor fågel som kan mäta mellan 2-2.45 mellan vingspetsarna och är mellan 75 - 92 cm beroende på om det är hane eller hona. Honan är den större av dom två. Vikten är mellan 4-7 kg ca. Dom kan glidflyga en hel del då dom utnyttjar det vid sin förflyttning. Dom kan ta höjd med hjälp av uppåtgående vindar (termik) och sedan glida iväg långa sträckor. Dom äter helst fisk men tar även sjöfågel och äter döda djur. En havsörn som får leva ostört kan bli upp mot 30 år gammal. Dom finns längs med svenska ostkusten och i Norrlands inland och vidare bort i andra länder.

Hoppas det klarnade om fakta kring havsörnen.

Mats på Kreativum


Hur länge kan en pingvin hålla andan under vattnet???

/ Irina, 11 år från Sverige

Hej Irina!
Jag har kollat lite med Internet och fann under Wikipedia följande;

Pingvinfåglarna är samtliga anpassade till ett liv i havet. De är mycket skickliga simmare, och kan dyka i de värsta stormar. Benen används som roder. De brukar dyka i 6-12 km/h, fastän det förekommer att de uppnår en hastighet på 27 km/h. Små pingviner dyker inte så djupt, men kejsarpingvinen kan befinna sig under vattenytan i 18 minuter och komma ner på ett djup av 450 meter.

Ha det gott

Mats på Kreativum


hej
jag undrar vad har havsörnen för fiende??

/ jonathan, 11 år från lindome

Hej Jonathan!
Havsörnen ligger högst upp i den sk. näringskedjan och det innebär att den egentligen inte har någon fiende. Men det finns trots allt en och det är människan. Vi använder Jordens tillgångar och marker för att vi ska ha det bra och då förändrar vi väldigt mycket. Det är så att vi fördärvar vattnet där fiskarna lever, hugger ner skogar så att örnarna inte hittar tillräckligt stora träd att bygga sina bo i osv. Men lyckligtvis så har vi lärt oss att vi är beroende av en bra balans i ekosystemen och där är havsörnen viktig.

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


jo! ursäkta om jag stör dig men det var 2st frågor som jag glömde ställa,här kommer de: vilka fiender har kungsörnen? och hur stort är ett kungsörnsägg?

/ Hugo, 9 år från linköping

Hej igen Hugo!
Du stör inte utan det är roligt med frågor. Kungsörnen har egentligen endast människan som fiende eftersom den är högst i näringskedjan. Vi människor tar för oss allt mer av Jordens yta och naturtillgångar. I denna så lever kungsörnen och där finns då kraftledningar, trafik, människor som anser att kungsörnen inte har rätt att leva för den tar kalvar, harar, renar mm. Som jag skrev i mitt förra svar så är det en kraftfull jägare som klart konkurrerar om det jaktbara viltet och som tyvärr går på rennäringen. Det finns egentligen ingen annan fågel eller annat rovdjur som tar kungsörnen.
Ägget är stort kanske en dm ungefär. Har tyvärr inte klart för mig exakta måttet. Hittade på en sida på Internet fölajande mening;
Den lägger oftast två ägg som till storleken i genomsnitt mäter 75 x 57 mm och har en vikt på 120 gram.

Hoppas att du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


Hej! Jag håller på att göra ett arbete om bl.a. strutsar. Jag undrar hur strutsen evolution ser ut och hur dess omlopp samt syresättningsorgan ser ut? Fåglar överlag har ju luftsäckar som hjälper dom att flyga, gäller detta även för strutsen med tanke på att den inte har någon flygförmåga?

Jag skulle uppskatta ett svar inom kort. Tack på förhand!

//Emma

/ Emma, 17 år från Husum

Hej Emma!
Jag tycker du ska vända dig till Naturhistoriska museet i Stockholm med din fråga frö jag kan inget om inre organ. Passa då på och fråga om evolutionen.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Jag ska göra ett projekt om Kungsörnen i skolan och vill därför veta: 1. Hur stor kan den bli? 2. Hur långt är det mellan vingarna? 3. Vad äter den? 4. Var bygger den sitt bo? 5. Vad har de näbben till? 6.Hur kan den glidflyga? 7. Hur länge kan den leva? Hälsningar Hugo

/ Hugo, 9 år från vretakloster

Hej Hugo!
Spännande fågel du valt som projekt! Kungsörnen är en av de arter som ligger högst upp i näringskedjan, en sk. predator (rovfågel). Det innebär att dess byte är andra djur och i kungsörnens fall är det allt från fågel till kaniner, harar och t o m renkalvar. Det är en mycket kraftfull rovfågel både genom dess storlek och dess skicklighet att flyga. Den blir mellan 75-90 cm lång i kroppen och har ett vingspann (avståndet mellan vingspetsarna) på 1.90 - 2.25 m! Den är stor! Boet bygger den med kraftiga pinnar i en stor mycket gammal tall (oftast) som är flera hundra år gammal. Men på senare år har kungsörnen börjat häcka i allt fler områden och då finns inte dessa gammal tallar utan den använder säkert grova lövträd också. Näbben är tillsammans med klorna dess vapen att dels kunna gripa och hålla sitt byte och näbben att kunna slita isär bytet. Alla rovfåglar använder sina vingar på det sättet att dom utnyttjar sk. termik (uppvärmd luft som stiger) och dels så kan dom efter att ha tagit höjd "bara" glida iväg på stela vingar och endast justera lite för vindar och vart hän dom ska. Om en kungsörn får leva ostört och inte förolyckas mot tåg, kraftledningar eller taggtråd så kan dom bli upp mot 30 år.
Så Hugo nu har jag nästan gjort ditt projektarbete men försök att använda detta med dina egna ord, teckningar, bilder så blir det säkert bra. Hoppas att du någon gång får uppleva en kungsörn på nära håll, det är fantastiskt!

Ha det gott och lycka till

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB