Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej! Jag ville bara säga att jag har snart läst hela Theo och Ramona-serien, och jag älskar dom böckerna, dom är en av de bästa böckerna jag läst! Men jag har en fråga: Hur kom du på att andvända namnen Theo och Ramona?

/ Nadja, 12 år från finland

Hej Nadja

Oj, vad roligt att höra. Har du sett att det nyligen har kommit en ny Theo och Ramona-bok: Mayafolkets Hemlighet? Du kan läsa mer om boken här: http://kimselius.se/bocker.html

Theo valde jag för att det var ett typiskt namn från den tidsperioden han kom ifrån, år 79 e.kr. Egentligen heter han Theodore. Ramona var en vän jag hade en gång som blev ihjälkörd av en bil...

Kramisar Kim


Jag har jätte svårt för att skriva utan att lyssna på musik, men jag hittar aldrig rätt låtar :-(
Skulle bli jätteglad om du gav mig några tips!

Kram/ Karin <3

/ jag behöver inspiration!!!, 13 år

Hej 13 år utan inspiration

Den musik man lyssnar på när man skriver måste vara väldigt individuell. Ett tag var jag tvungen att bara lyssna på klassisk musik, nu brukar det bli så att jag sätter i en cd när jag börjar på en bok och sedan snurrar den på repeat hela tiden. Det gör att jag till slut inte hör orden, utan bara har musiken som en vägg mot allt annat runt omkring mig.

Försök att se om det fungerar för dig också. Och du, ha inte för hög volym, för det är störande när man ska skriva!

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej! Mitt namn är Mikaela och jag drömmer om att bli författare, jag har läst många av dina böcker och dem är jätte intressanta, jag har några frågor..

- Måste man kunna mycket matte för att bli författare?
- Har du haft någon känd författare som förebild?
- Hur lång tid tog det för dig att bli en författare?
- Vad var det som fick dig att villja bli en författare?
- Villka ämnen är viktigast för att kunna bli författare?

Det var mina frågor det..
Med vänliga hälsningar / Mikaela

/ Mikaela, 11 år från Stockholm

Hej Mikaela

Vad roligt att du har läst många av mina böcker.

Nej, du behöver inte kunna matte för att bli författare.

Har aldrig haft någon författare som förebild, däremot har jag alltid tyckt om det som vissa författare har skrivit, däribland Selma Lagerlöf.

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var 8 år, men tyckte inte jag skrev tillräckligt bra, därför skickade jag inte in till något förlag förrän jag var närmare 40 år och jag fick mitt första manus antaget och blev författare när jag var 43 år. Nu har jag varit författare i 15 år.

När jag var åtta år och bestämde mig för att bli författare, var det för att jag hade skrivit min första bok och tyckte det var roligt att skriva. Hade, och har, huvudet fullt av berättelser.

Inget ämne är viktigast för att bli författare, det enda som krävs är att du har fantasi och älskar att skriva. Däremot är det inte många författare som kan försörja sig på sina böcker, därför är det bra att ha bra betyg så att du kan få ett annat arbete och skriva på fritiden.

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer.

Lycka till!

Kramisar Kim


hej kim:)

jag undrar hur jag ska få min text att bli så bra och uttrycksfull som möjligt.

innan jag har alltid skrivit ner en snabb kladd på hur texten ska vara. liksom en enkel bas, om du förstår.utan uttryck eller så, utan en väldigt slarvigt skriven text. det har jag alltid skrivit för hand.
sen har jag skrivit om texten igen, denna gången på datorn, men har då lagt till olika saker och uttryck.

är det ett bra sätt att skriva en text, eller är det bättre att bara skriva direkt från huvudet?
jag har precis börjat med en ny text, och har provat att skriva direkt på datorn utan någon "bas". ska jag fortsätta eller göra så som jag alltid gjort innan?

tackar för svar:)

/ louice, 16 år från skåne

Hej Louice

Det är bra att skriva basen/benet först. Men tanken är att just benet ska man skriva rakt ut ur huvudet och inte bry sig om varken stavning, grammatik, miljöskildringar etc. När benet är gjort är det bara att lägga till allt det andra.

Du är på rätt väg i ditt skrivande, men släpp loss på skrivandet i själva basen/benet och lägg därefter till ännu mer text!

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hur kommer man på vad man ska skriva om?

/ Alva

Hej Alva

Om man läser mycket startar fantasin i ditt huvud och då kommer du på alldeles egna berättelser.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag har alltid velat bli författare, och tänker alltid när jag har kommit halvvägs i berättelsen att jag skulle kunna försöka få den utgiven. Men sedan slutar jag att skriva på den eftersom något i mig alltid säger att dem ändå inte kommer tycka om det jag skrivit. För jag vågar inte riktigt få det där nej; et, jag vet att även om man får ett nej av ett förlag betyder det inte att man får det av ett annat förlag. Men jag vågar ändå inte riktigt. Eftersom jag inte heller vet om det jag skriver är bra eftersom jag bara låtar ett fåtal personer läsa ett fåtal sidor av det jag skrivit eftersom jag är rädd att dem ska säga att det är dåligt. Men ändå vet jag att kritik är bra att få för man lär sig av det. Har du något förslag på vad jag ska göra?
Kram Emilia

/ Emilia, 15 år

Hej Emilia

Skriv färdigt HELA din berättelse innan du låter någon läsa den. Och lämna berättelsen till någon som förstår att läsa den på rätt sätt, en svenskalärare, en bibliotekarie, en vuxen släkting... Inte en kompis, för antingen berömmer de även om allt kanske inte är bra, och de kan inte komma med sådan kritik som gör att du utvecklar ditt skrivande. Eller så kanske din kompis bara kritiserar din berättelse och då tappar du helt lusten att skriva.

Författare är ett yrke precis som alla andra. Man kan gå utbildning för att bli författare, det finns skrivarverkstäder och skrivarläger. Det finns även högskoleutbildningar för författare. Du hittar dessa linjer på www.google.se om du söker på Skrivarlinjer, Skrivarutbildning etc, eller här på min blogg under Skrivarlänkar.

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej! Jag är en tolvårig tjej som älskar att skriva. Jag tänkte skriva en ungdoms/kärleks bok som heter Heidis liv, men jag vet inte direkt hur jag ska börja. Jag tänkte att du kanske har några tips? Och om jag skulle vilja lägga ut eller försöka få ut berättelsen, hur ska jag göra då? Tack i förhand! MVH: Ida.

/ Ida Andersson Fridh., 12 år från Västerås, Sverige.

Hej Ida

Börja med att det händer något spännande. Kanske springer Heidi på en pojke i skolmatsalen, tappar brickan med mat på honom och blir blixtförälskad, men tycker att allt är så pinsamt att hon inte vågar prata med honom, till en början...

Det här ska du tänka på när du skickar ditt färdiga manus till ett bokförlag! Det bästa sättet att hitta rätt bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det brukar stå längst fram i boken. Där står för det mesta fullständig adress, telefon, e-mejl med mera. Du kan även gå in på www.google.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Läs igenom ditt manus noggrant. Kör stavningsprogram på datorn. Numrera sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Word-programmet. Där kan du lägga in sidnummer, ditt namn, adress och telefonnummer på första sidan av ditt manus, därefter kommer all information automatiskt på alla följande sidor. Skriv din berättelse med 1,5 eller dubbelt radavstånd. GLÖM INTE BIFOGA NAMN, ADRESS OCH TELEFONNUMMER!!!

De flesta förlag vill ha papperskopior och inte e-post, eftersom det blir alldeles för dyrt för förlagen att få manus som e-post. Men en del förlag har börjat ta emot manus som e-post. Ta reda på vad ditt förlag vill ha innan du skickar in din berättelse.

Böcker är olika tjocka. För att du ska få någonting att gå efter, bör ditt manus innehålla ungefär så här många sidor: Bilderböcker omkring 6-8 A-4 manussidor. Barnböcker 5-11 år cirka 50-100 manussidor. Ungdomsböcker omkring 100-150 manussidor.

När förlaget/förlagen (jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser din berättelse. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer på förlaget som ska tycka till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse.

Om förlaget skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att du har skrivit en dålig berättelse. Det kanske inte passade just det här förlaget, de kanske inte hade råd att ge ut fler böcker just då, det kanske inte var rätt person som läste ditt manus etc. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får cirka 3.000 obeställda manus per år! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de trycker upp som bok.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.Ta till dig korrigeringarna och förbättra din berättelse, istället för att bli ledsen för kritiken. Både du och redaktören vill ju att din bok ska bli bra.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/CD/mail till förlaget. På förlaget gör man sidorna helt klara: sidnumrering, kapitelindelning, bilder och så vidare.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt långt före boken, eftersom det är omslaget förlaget annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före boken kommit ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Därefter skickas manus till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis som de ska göra i boken. Boken trycks. Tryckerierna har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. När boken är färdigtryckt går den iväg till ett bokbinderi som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Sedan skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut till bokhandlarna så att du och alla andra kan köpa böckerna. En del böcker kommer ut i bokklubbar och på biblioteken.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett antal gratisexemplar av sin bok, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Vill avsluta med att säga att det krävs mycket träning för att bli författare. Du ska läsa, läsa, läsa och skriva, skriva och skriva, MYCKET! Du måste utveckla ditt ordförråd och få din speciella skrivstil.

Att vara författare är inte alltid så lätt. Många kan inte försörja sig på att vara författare. De har andra yrken där de tjänar pengar och skriver sina berättelser på fritiden. Även om man har gett ut en bok är det inte säkert att man får nästa bok utgiven. Det krävs att nästa bok är minst lika bra som den första, för att förlaget ska vilja ge ut även nästa bok.

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer.

Lycka till!

Kramisar Kim


hej kim!
jag har några frågor

1. hur gör man när man skickar in en berättelse man vill ska bli bok?
2. vilket program är bäst om man vill skriva sådant? (som open ofice, word, osv)
3. om du vet eller tror, vem är sveriges mest kända författare/bok? världens mest kända bok?

snälla svara!!

/ Ida Svensson, 12 år från Småland

Hej Kim

1. Om det är en ungdomsbok bör du skriva cirka 120 A-4manusblad, med storlek 12 och 1,5 eller dubbelt radavstånd. Läs igenom ditt manus flera gånger innan du skickar till förlag. Skicka med ett litet följebrev med namn, adress och telefonnummer så att förlaget kan kontakta dig om de vill ha din berättelse.

2. Jag har skrivit alla mina böcker i word, men det är en vanesak. Det bästa är att skriva på det program man har i datorn. Du skickar ju ändå för det mesta papperskopior till förlaget.

3. Världens mest kända bok är nog Bibeln! Sedan beror det på vem du frågar och i vilket land!

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim! Jag läste nyss klart en av dina böcker jag lånat, Jag är ingen häxa. Jag älskade den! Jag började nästan gråta när den var slut, ville läsa mer! :)
Sedan tänkte jag "Finns det ingen författare på unga fakta jag kan fråga om du har skrivit mer böcker?" och när jag gick in såg jag att det var DU! Jag blev så glad! Så har du skrivit några fler böcker? Kan du länka till dem? Snälla!
Så tänkte jag på en annan sak; Det skulle ju vara jättebra om du gav mig lite kritik på min berättelse jag skrev, både bra och dålig! Jag läste att du inte har tid att läsa hela, så jag skriver bara början...

- Hej, sa elin.
- Hej, sa jag. Ska vi gå till skolan?
Elin nickade. - Okej då, sa jag.
Jag ville inte gå för jag kände på mig att något skulle hända...
Men vad visste jag inte.

Verkar det spänande? Skulle du fortsätta läsa den eller lägga ifrån dig boken?
Och framför allt; Skulle du någonsin kunna börja så i en bok du skriver?

/ Anna, 12 år

Hej Anna

Åh, vad härligt att höra Anna! Om du vill följa Anna och Stina i fler böcker kan jag rekommendera dig att läsa Snapphanar och Snapphaneresan. Här hittar du alla mina TJUGOTRE böcker: http://kimselius.se/bocker.html Så du har mycket att se fram emot!

Lägg till lite mer vad som händer runtomkring. Börja också på ett annat sätt så att det händer något spännande direkt i början av berättelsen, då griper du tag i läsaren.

Om du går in på min blogg och recenserar Jag är ingen häxa i tävlingen som finns där, har du chans att vinna en signerad, valfri bok av mina böcker. Det låter väl bra! Här hittar du tävlingen: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2012/09/vinn-en-spannande-bok-av-kim-m.html

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer.

Lycka till!

Kramisar Kim


fråga 1.vilken bok tycker du allra mest om (en som du har skrivit själv)???
fråga 2.vilken bok tycker du mest om som någon annan författare har skrivit???
fråga 3.hur många böcker har du skrivit???
fråga 4.har du läst fem böckerna min favorit är fem på rymmarstråt och vilken är din favorit???
fråga 5.känner du flera författare???
fråga 6.hur många år har du varit författare???

/ victor, 9 år från sverige

Hej Victor

1. På flykt från andra världskrigets fasa.
2. Odd Thomas av Dean Koontz (vuxenbok) och Godnatt Mr. Tom (barn/ungdomsbok)
3. 23 stycken böcker: 17 historiska äventyrsböcker, 3 stycken äventyrliga deckare, 1 tonårsbok, 1 novellsamling och 1 skrivbok om skrivandet.
4. Har läst alla femböckerna när jag var barn och minns inte vilken som var min favorit för det är nästan 50 år sedan jag läste dem!
5. Känner många andra författare.
6. Jag har skrivit sedan jag var 8 år, nu är jag 58 år, men jag skickade inte in mina berättelser förrän jag blev äldre och jag tycker jag blev författare när min första bok kom ut och det gjorde den för 15 år sedan.

Kramisar Kim


Hej! Jag vill tacka dig för sâ bra svar men. Jag vill du ska kontakta dom som äger unga fakta .För unga fakta är en hemsida för unga och unga böhover fakta om allt men det är saker dom kan inte frâga om. För ingen svara. Jag och mina kompisar undrar mycket om kärlek. Men dom fár inte fakta och svar .Och jag tror hemsidan heter ″unga fakta″ var är fakta .Ingen fakta eller nâgon som kan svara om kärlek .Kärleken är viktigt utan kärlek skule vi inte kunna skriva böcker om kärlek.Dessutom álder frân 12 tll 16 ár kan undra mycket om kärlek.Försok lös det det är viktigare än allt annat. Tack!Jag vill gärna se en lösning inte den som kommer in i det örat gár ut frán andra örat.

/ Ida, 13 år från Sverige

Hej Ida

Just nu är det inte så många som arbetar på Unga Fakta. Det är mest vi här på panelen som besvarar frågor.

Tyvärr kan jag inte göra något åt ditt problem, annat än uppmana dig att läsa många böcker om kärlek, till exempel Katarina von Bredows, Mårten Melins. Här får du fler tips om kärleksböcker: http://www.familjeliv.se/Forum-25-71/m57849058.html

Kramisar Kim


Hej Kim!
Det var ett tag sedan jag skrev till dig!
Men jag kom ihåg att jag skrev om min novellblogg och när du kommenterade den så blev jag så otroligt lycklig! Du är en av mina största idoler och du förstår inte hur stort det kändes för mig att få höra dina ord!

Det jag tänkte fråga nu är hur du gör dina scener så spännande!
Jag skriver om en tjej som snart ska få veta om sitt överraskningsparty! Men jag vet inte hur jag ska få det att bli en bra scen! Jag kan ju inte riktigt bara skriva:
Det var ett överraskningsparty i tältet och hon blev glad. (haha)
En annan scen är att hon ska krocka med cykeln. Hur ska jag få de som läser att bli rädda? Alltså att de blir överraskade?

Det är mycket svårare att skriva en bra bok än jag tänkte mig faktiskt.
Men när man väl sätter sig ner så är det precis som du säger att alla idéer ramlar ner i fingrarna och historien bara fortsätter!

En annan sak jag kan berätta är att jag har läst ut din bok "På flykt från andra världskrigets fasa"
Wow, Wow, Wow! Jag blev heeeelt nockad av den!
Det var så spännande så att jag knappt gick på toa utan att lägga ifrån mig den! Riktigt grymt!
De böcker jag tycker mest om som jag har läst från dig är nog den och "Tillbaka till pompeji"!
Jag ska alldeles strax börja läsa "Giljotinen"! (Den verkar hur bra som helst)!
Men först ska jag bara läsa ut den boken som jag håller på med just nu!
Den heter Cirkeln, och den är också riktigt bra! Den är rätt läskig tycker jag, men ändå sitter man där dag ut och dag in och läser!

Det är så skönt att det är sommar! Det är nog då jag läser som mest! Jag har läst ut 4 böcker hittills!
Det har ju inte riktigt varit den bästa sommaren om man tänker på vädret, men det är då man kan sitta en hel dag på biblioteket och bara mysa!

Hoppas att du orkade läsa mitt brev :)

Ha en superbra dag!
//Ellen

/ Ellen, 14 år från Trollhättan

Hej Ellen

Klart jag läser vad du skriver!

Underbart att du tyckte om min bok På flykt från andra världskrigets fasa. Det är verkligen en av mina favorit. Har du sett att jag har kommit ut med FYRA nya böcker i år? Kika här: http://kimselius.se/bocker.html

En av de nya böckerna är en skrivbok: Att skriva med glädje, där delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer.

För att få spänning i berättelsen ska du sätta in i hur det känns att vara där som huvudpersonen är, hur det känns att uppleva det huvudpersonen gör och skriva ned dina känslor på papperet. Hur skulle du känna om någon hade överraskningsparty för dig, skulle du studsa av glädje, skrika högt, falla ihop paff på en stol, krama alla vännerna... Tänk hur du skulle reagera!

Lycka till med ditt skrivande!

Just nu har du chans att vinna en av de nya böckerna på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se

Kramisar Kim


Är det kul att vara författare?
Är det svårt att hitta på sagor?

/ miranda petersson, 9 år från vimmerby

Hej Miranda

Det är mycket roligt att vara författare. Jag får resa runt och föreläsa och signera och träffa mina läsare. Dessutom får jag skriva många böcker. Nu har jag skrivit 23 böcker!

För mig är det inte svårt att hitta på berättelser. Mitt huvud är fullt av historier.

Kramisar Kim


Är det kul att vara författare?
Är det svårt att hitta på sagor?

/ miranda petersson, 9 år från vimmerby

Hej Miranda

Det är mycket roligt att vara författare. Jag får resa runt och föreläsa och signera och träffa mina läsare. Dessutom får jag skriva många böcker. Nu har jag skrivit 23 böcker!

För mig är det inte svårt att hitta på berättelser. Mitt huvud är fullt av historier.

Kramisar Kim


Vad är grunden för att börja skriva böcker? Några tips på vad man ska tänka innan man börjar skriva? :)

/ Emelie, 18 år från Sverige

Hej Emelie

Grunden för att börja skriva böcker är att man läser mycket och älskar orden.

Skriv från hjärtat, om det som berör dig, något du vill berätta om som du själv har upplevt, en känsla du vill få ur dig! Försök inte härma någon annan bok, utan skriv något unikt som ingen annan har skrivit tidigare, då blir det en bra bok!

Du kan gå in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html för att hitta skrivtips, eller läsa min bok om skrivandet: Att skriva med glädje.

Lycka till!

Kramisar Kim


hej
jag skrev en berättelse när jag var 14år ,jag börade nu med ett nytt berättelse,.jag skriver inte varje dag utan jag skriver när det är lugn och ro.jag tänkte det berättelse som skrev att det ska bli som en liten film ,jag vet inte vem ska jag fråga om det.jag sriver också dikter,vet du vad kan jag göra med mina dikter?

/ bayan, 16 år från motala

Hej Bayan

Mycket bra att du skriver hela tiden! Här kan du lägga upp dina dikter så att andra kan läsa dem: http://www.diktkonst.se/

När du skrivit dina böcker helt färdiga bör du låta någon läsa igenom dem innan du skickar till förlag. Jag har fyra olika personer som läser mina berättelser innan jag skickar min bok till tryckeri. Alla hittar de olika saker!

Du kan gå in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html för att hitta skrivtips, eller läsa min bok om skrivandet: Att skriva med glädje.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag tänkte fråga en ganska konstig fråga, men
vad kostar det att skicka in en bok.
Skulle bli superglad om jag fick svaret så fort som möjligt

kram// Fatima 12 år

/ Fatima, 12 år

Hej Fatima

Det kostar olika mycket att skicka en bok, beroende på hur tjock den är, och hur man skickar den. Normalt skickar man en bok med posten och då kan man köpa färdiga paket där du kan skicka böcker upp till två kilo för 39 kronor.

Googla på Posten, så hittar du fler prisuppgifter!

Kramisar Kim


Hej Kim! Jag ville först säga att jag verkligen älskar din bok "Giljotinen" den är min favorit av alla dina böcker om Theo och Ramona(har läst nästan alla, har bara typ "svarta döden" och nån till kvar och så håller jag på med "Snapphaneresan" ), men nu har jag en fråga till dig:

Hur kan man motivera sig att fortsätta skriva?

Jag kan lätt få inspiration genom att oftast lyssna på musik, och många vuxna säger till mig "med din livliga fantasi kommer man ju ingenstans i livet" fast jag älskar att skriva noveller och dikter, det är befriande för mig, att få ner allt jag tänker på ett papper när mina tankar flyger hit och dit.
Men efter några sidor/ kapitel tröttnar jag, fastän jag tycker att handlingen är jättebra och jag verkligen VILL fortsätta, så tappar jag skrivlusten en bit in. Därför har jag ett tjugotal ofärdiga skrivningar i min byrålåda, som jag har blivit såå stolt över att ha kommit på men besviken över mig själv att jag inte har fortsatt på dem. Och även om jag fortsätter så kommer jag att tröttna efter ett tag, så snälla, kan du ge mig något tips hur man håller skrivarglöden levande?

/ Lovisa, 13 år från Hälsingland

Hej Lovisa

Tack för dina fina ord om mina böcker!

Vad tråkigt att de säger att du ingenstans kommer i livet bara för att du har livlig fantasi. Se bara vart min livliga fantasi har tagit mig: Författare sedan 15 år, 23 utgivna böcker och eget bokförlag sedan 10 år....

I din ålder var jag likadan. Men rätt som det är plockar man upp den påbörjade berättelsen och skriver färdigt den.

Du kan också arbeta med gula lappar, eller tankekarta för att bygga upp din berättelsen. Ett mycket bra sätt att se till att du skriver färdigt berättelsen är att skriva slutet på berättelsen först! Har skrivit om det i min Skrivbok och igår fick jag en kommentar från en flicka som sa att det fungerade jättebra att skriva färdigt berättelsen när hon skrev slutet först!

Lycka till!

Du kan även gå in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html för att hitta skrivtips, eller läsa min bok om skrivandet: Att skriva med glädje.

Kramisar Kim


Jag är inte så bra på att skriva för det tar för långt tid att komma till saken

//Te

/ te

Hej Te
Om du läser många böcker, blir det också lättare att skriva längre.
Kramisar Kim


Hej Kim!

Det var ett tag sedan jag skrev till dig, och sedan dess har jag hunnit skriva lite. Men nu hade jag tänkt starta ett nytt projekt, ett projekt som jag känner väldigt starkt för och har verkligen jobbat med. För någon dag sedan var det dags att skriva en text, och jag kom fram till att boken skulle vara uppdelad i två delar. Rättare sagt två karaktärer. Problemet är att den ena karaktären är i en annan tidsålder, är äldre och har ett väldigt proffesionellt yrke, så jag har allltid tänkt att texten skulle skrivas i Han/hon form.
Men den andra karaktären är yngre, och utspelar sig i framtiden. Och jag har alltid tänkt mig hennes historia i Jag form. Kan jag göra båda? Eller kommer det förvirra läsaren? Finns det några författare som har bytt form mitt i en bok? Sjävlklart kommer det inte vara mitt i boken, utan den första karaktären kommer dö och det kommer bli en ny del på boken. Men ändå...

Jag hoppas du förstod min snurriga fråga, och förhoppningsvis har du ett bra svar.
Med vänliga hälsningar
Ida

/ Ida

Hej Ida

Det tycker jag låter som ett intressant och annorlunda upplägg av din bok. Se till att ha ett rejält avslut varje gång du byter karaktär, eller när du avslutar den ena karaktären. Du kan till exempel ha en sida där det står DEL TVÅ innan du börjar med nästa karaktär.

Lycka till!

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB