Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


vilken är världens snabbaste fåge? l och hur snabbt flyger den?

/ jonas, 14 år från husum

Hej Jonas!
Det är pilgrimsfalken som kan komma upp i hastigheter över 300 km/tim. Det är då den anfaller ett byte så normalt sätt kan den inte flyga så snabbt.

Ha det bra

Mats på Kreativum


hej Mats jag tänkte säga att min undulat hade jag i ett år men den hattade mig den bet mig men inte var lätlärd varför var den så mot mig jag behandlade den jätte bra men det gick inte

/ hussein, 10 år från luleå

Hej Hussein!
Jag kan inte förklara varför den gör på detta viset. Men ibland har djur ett beteende som är svårförklarat. Vi hade en kanin en gång i tiden som också var jobbig mot alla. Så tyvärr Hussein kan jag inte ge dig en vettig förklaring.

Ha det bra

Mats på Kreativum


jag undrar vilka fåglar bäsar till ett husdjur och kostar litte

/ Sara, 10 år från Sverige

Hej Sara!
Om du funderar på att skaffa ett husdjur i form av en fågel så är väl en liten papegoja eller underlat. Hur mycket dom kostar vet jag inte.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Jag älskar fåglar men kan man få fåglar tama
om man t.e.x föder upp dom och blir dom så tama som man ibland ser på tv och läser i böcker??????

/ (hemligt), 12 år från sverige

Hej Hemligt!
Det är så att alla vilda och naturligt förekommande fåglar är fridlysta. Det innebär att du inte får ta hand om eller fånga för att föda upp och försöka få tama. Så på den frågan är svaret bry dig inte om det! Jag älskar också fåglar men jag tittar på dem och fotograferar dem.

Så låt bli att fånga och njut istället.

Mats på Kreativum


Hej jag undrar hur lång och bred en struts kan bli?

/ Angelika, 9 år från Dalarna

Hej Angelika!
De är Jordens största fåglar och hanen kan bli upp till 3 meter lång, honan något mindre. De kan väga upp till 150 kg.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!
Jag undrade bara om du skulle kunna berätta hur länge fosterutväcklingen tar för en:
-Sädesärla
-Gräsand
-Havsörn

Tack i förväg!

P.S. Vi jobbar med det i skolan...

/ Ines, 12 år

Hej Ines!
Jag antar at du menar hur länge föräldrarna ruvar äggen innan de blir ungar. Sädesärlan ruvar 12-15 dagar, gräsanden 27-28 dagar och havsörnen hela 35-45 dagar och sedan tar det ca 70 dagar innan de kan flyga.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej Mats hur mycket väger en puma. hur långa kan de bli? MVH:Johanna

/ johanna, 11 år

Hej Johanna!
De stora rovdjuren och kattdjuren är inte min avdelning. Men jag har sökt på nätet och hittar att en puma väger mellan 55-80 kilo.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej !

Hur kan Kolibrin flyga baklänges?
Vi är i skolan och vill ha svar så fort som möjligt tack!

MVH Rasmus och Moa

/ Moa Emanuelsson , 11 år från Trollhättan

Hej Rasmus och Moa!
Kolibrierna har utvecklat en flygteknik som är anpassad till deras näringsök. Frekvensen på deras vingslag är så hög att vi människor inte kan uppfatta. Det kan vinkla vingarna så pass så att de kan backa ur blomman där dom tar nektar. Det är en utvecklad teknik genom massor av år.

Ha det gott i skolan

Mats på Kreativum


Hej,Jag undrar hur många fågel arter finns det egentligen?

/ Elisabeth, 10 år från Uppsala

Hej Elisabeth!
Det finns ca 9 500 fågelarter på Jorden. Det kanske t o m är 10 000 för man kan genom dagens moderna DNA teknik dela vissa arter till flera olika. Här i Sverige har vi ca 250 häckande arter.

Så är det och det tar ett tag innan man kan uppleva alla dessa. För flera arter är starkt hotade av människans framfart på Jorden.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej! jag undrar hur sidensvansars spår ser ut och ungefär hur stora de är.

/ Irma, 8 år från Örebro

Hej Irma!
Sidensvansen är 18 cm lång/stor eller något mindre än en stare. Den är beige i färgen med en svart haklapp, fin tofs på huvudet. Den har ett gult streck på vingen och små röda tappar längst ute på armpennorna. Den är egentligen väldigt lätt att känna igen. Den har ett vackert mjukt ringande läte. Några spår lämnar den inte efter sig mer än möjligen en massa spillning under ett rönnbärsträd. Dom äter enormt mycket bär av det slaget och därmed blir det mycket spillning.
Hoppas det var detta du funderade kring.

Mats på Kreativum


Haj jag undrar om du vet hur strutsar kommunicerar med varandra?
Jag är väldigt tacksam för svar //amanda

/ amanda rönnefors, 13 år från önneredskolan

Hej Amanda!
Hur strutsarna kommunicerar med varandra är väl som med de allra flesta andra genom ljud i form av kontaktläten. Dessutom är strutsarna stora och lever i ganska öppen terräng och då dom har lång hals och stora ögon så inverkar det säkert i deras kommunikation.

Ha det gott

Mats på Kreativum


heej Mats.
Jag har försök ta reda på hur den vithövdade havsörnens uppbyggnad ser ut/är men jag hittar ingenting.
Jag undrar då om du har några tips eller vet några sidor på bra fakta om den fågeln.
Det vorne väldigt snällt mvh alice :)

/ alice venndahl, 14 år från göteborg

Hej Alice!
Den vithövdade örnen är USA:s nationalfågel eller symbol. Den heter Bald eagle.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Vith%C3%B6vdad_havs%C3%B6rn.

Det är en fantastiskt vacker örn som under vintrarna samlas på platser där de stora floderna mynnar ut i Stilla havet. Det kan vara ett stort antal coh det blir utomordentligt vackert. Länken ovan så hittar du mer om denna örn. Sök dessutom på bilder så får du se hur den ser ut.

Lycka till

Mats på Kreativum


Hej! vi håller på med ett skolarbete och jag försöker hitta fakta om påfågelns uppbyggnad men jag kan inte hitta något om de på internett så kan du vara snäll och kanske skicka några länkar eller fakta om de så skulle de vara jätte snällt.

/ Alice Håkansson, 14 år från Göteborg

Hej Alice!
Påfågeln är en marklevande fågel som visserligen gärna sitter i träd. Påfågelns uppbyggnad kan man väl säga är en stor "fasan" med en annorlunda färg som går mycket i blått. Dessutom har hanen en mycket vacker stjärt som den breder ut som en stor solfjäder då den ska imponera på honan. Lätet är ett jamande som hörs vida omkring. L'änkar ser du här också.
http://www.google.se/images?um=1&hl=sv&biw=1680&bih=949&tbs=isch:1&sa=1&q=p%C3%A5f%C3%A5gel&aq=f&aqi=g10&aql=&oq=
http://sv.wikipedia.org/wiki/P%C3%A5f%C3%A5gel

Lycka till

Mats på Kreativum


HEJ min klass forskar om fåglar. Min fågelsort är sidensvan. Jag undrar hur bygger de bona och var?Ungefär hur ser det ut?

/ Irma, 8 år från Örebro

Hej Irma!
Sidensvansen är en fågel som häckar i barrskogsbältet uppe i norr, dvs. taigan. Den bygger ett litet risbo på en lämplig gren eller klyka. Sidensvansen är beige i färgen med en läcker tofs på hjässan. Vingarna har en gul teckning och ute på armpennorna finns röda tappar som är alldeles speciella. Du får en länk på sidensvans som beskriver vad du frågar efter.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sidensvans
http://www.google.se/images?hl=sv&biw=1680&bih=949&q=sidensvans&um=1&ie=UTF-8&source=univ&sa=X&ei=DmBuTcO9H4aAhAeLwvQv&ved=0CDEQsAQ

Lycka till

Mats på Kreativum


hej Mats. Jag undra hur man hittar fakta om pumor?

/ johanna, 10 år från barne-åsaka

Hej Johanna!
Tyvärr finns det ingen på Unga Faktas panel som svarar på denna typ av frågor. Men jag hade klickat in mig på www.google.se och sökt på puma.
Då är jag övertygad om att du kommer att hitta en mängd med spännande information om dessa läckra kattdjur.

Ha det gott och lycka till!

Mats på Kreativum


Hej Mats. Jag undrar hur länge kolibrin lever?!

/ Åsa, 12 år från Göteborg

Hej Åsa!
Det beror väldigt mycket på hur deras uppväxt blir. Det finns ett antal kritiska skeden i deras liv. Ett av den är just efter kläckningen fram tills dom kan flyga. Överlever dom det så kommer nästa fara att något rovdjur tar dom. Men mellan 2-5 år är nog det normala livslängden. Men det finns några som är konstaterade ha blivit 12 år! Det är ofta så att ett litet ju har kortare livslängd än ett större. Dessutom har kolibrin en enorm ämnesomsättning vilket också borde tala för kort livslängd.

Ha det gott

Mats på Kreativum


varför flyger vissa fåglar.

/ hannah johansson, 9 år från grums

Hej Hannah!
De allra flesta fåglar flyger som du säkert vet. Men det finns ett antal som anpassat sig till den miljön där dom lever och häckar. Det är så att dom inte behöver flyga därför har det genom massor av år utvecklats till att dom helt enkelt inte flyger. Pingvinerna lever ju på isen och nere i vattnet och där "flyger" (simmar) dom med hjälp av vingarna under vattenytan. Men de allra flesta fåglarna är helt beroende av att kunna flyga för att flytta, fånga mat, fly undan en katt osv.

Ha det gott

Mats på Kreativum


hur klarar ormvråk vintern?

/ ANNA, 17 år från sörmland

Hej Anna!
Ormvråken är en till största delen flyttfågel. Den flyttar ner i Europa och har där ett "behagligt" klimat med oftast barmark. Här i Sverige stannar alltid ett "gäng" som gör en beräkning att - jag klarar nog vintern. Det är ett övervägande som innebär att det ska finnas tillgång på gnagare som är basfödan. Blir det då ett tjockt snötäcke så kan dom flytta mot SV även om det är mitt i vintern. Dom hittar alltid påkört vilt som hjälper dom med överlevnaden. Men det gör också att risken för att bli påkörd vid vägar ökar eftersom där oftast finns vilt som bilar krockat med. Man ser ju ofta ormvråkar som sitter i anslutning till vägar för det är där dom hittar födan. Men som sagt skulle det knipa så tar dom och flyttar mindre sträckor ner mot SV för att förhoppningsvis hitta barmark.

Hoppas detta är svar på din fråga

Mats på Kreativum


Hej,
Jag vill veta lite om sidensvansen....... vi håller på med skol ämnet fåglar. Jag vill veta vad den äter,hur många ägg den lägger, hur lång den är och om den är lik nån.

/ Alice Åsberg, 11 år från Delsbo

Hej Alice!
Sidensvansen är en oerhört vakcer fågel med lite annorlunda utseende. Det jag främst tänker på är de röda tapparna på vingarna och dels att den har så vackra klara färger med tanke på att den häckar i barrskogen i taigan. Den är insektsätare och bärätare men också frukt. Du ser sidensvansen äta rönnbär, eldtornbär, enbär osv. på vintern. Men de äter gärna insekter som den fångar då den sitter i toppen på ett träd och gör utflygningar precis som en flugsnappare. Antalet ägg är 5-6 st., den är 18-21 cm lång och har ett vingspann på ca 35 cm (mellan vingspetsarna). Den är egentligen inte lik någon annan fågelart i detta området med tanke på hur de ser ut i fjäderdräkten.

Lycka till med din sammanställning om sidensvansen. Lyssna gärna på en CD hur den låter så vackert med sitt ringande läte.

Mats på Kreativum


Jag har funderat på hur fåglar egentligen ser. Vårt fågelbord, med massvis av fåglar, hänger tio centimeter från fönstret. Man kan sitta innaför fönstret hur nära som helst och fåglarna reagerar inte på någon rörelese. De kan således inte se vad som händer på andra sidan rutan. Men vildkatten, som passerar då och då, flyr hals över huvud om någon rör sig eller till och med står stilla innanför fönstret. Vad är det för skillnad på deras seende?
Och om fåglar inte kan se genom rutan, varför flyger de då ofta rakt in i den? Även om en människa står precis innanför. Ser de kanske en spegelbild av naturen? Och varför gör då inte katten det?

/ Putte Friberg, 70 år från Gotland

Hej Putte!
Oj vilken fråga! För det första så lär sig fåglarna som utnyttjar fågelmatningen att det inte är farligt med en person på insidan av fönstret. Att dom flyger in i rutan kan dels bero på att dom ser naturen/miljön där dom befinner sig i som speglar sig. Men det kan också vara så att dom ser naturen/miljön rakt igenom och därmed inte ser glaset. Att katten ser beror säkerligen (kan helt enkelt inte redogöra för kattens syn) att dom har en annan konstryuktion och uppdelning av synfältet. Jag gjorde så att www.google.se ficvk bli mitt bollplank där jag sökte på dels fågelsn och dels kattens öga. Där finns en hel del att läsa om så jag rekommenderar dig detta. Själv ska jag fördjupa mig i det hela och dels fråga några kolleogr.

Lycka till!

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB