Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej!
Vi håller på med ett arbete om talgoxen i skolan. Vi undrar följande:

Hur har arten utvecklats genom tiderna?

Hur gör talgoxen för att överleva den kalla vintern i Sverige?

Tack på förhand!

/ Sofie och Sofia, 13 år från Skåne

Hej Sofie och Sofia!
Talgoxen är en trevlig krabat som redan är igång med vårsången. Hur den utvecklats genom tiderna är en väldigt omfattande fråga. För det första så tar det väldigt lång tid för förändringar vilket medför att arten funnits sedan massor av år.
Men hur talgoxen överlever vintern är kanske lättare att svara på. Den älskar frö, insekter och lite av varje. För att överleva så krävs det energi och det får talgoxen liksom alla fåglar av fett. Solrosfrön är en favorit hos de flesta mesarna. Men den äter med kärlek även jordnötter, späck eller annat fett den kommer åt. Man ser rätt ofta talgoxar som hoppar omkring på hus och letar efter små spindlar eller flugor. Så genom att balansera tillgången på föda och vinterförhållanden så överlever de flesta vintern. Men sedan finns det ju sparvhöken som älskar talgoxar...

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats!

Jag bor på Nya Zeeland, men är från Sverige. Jag undrar om det finns någon fågel som flyttar mellan Sverige och Nya Zeeland.

Hälsningar
Vilgot

/ Vilgot, 6 år från Sverige

Hej Vilgot!
Vad spännande att du bor så långt bort från Sverige. När det gäller fåglarnas flyttning och flyttningsvägar så kan man nog dela upp den i ett antal sådana. Dom sträcker sig oftast i nord-sydlig riktning. Men det finns alltid avvikelser. Det ringmärktes en silvertärna i Finland juni 1996 och fångades åter i närheten av Australien året därpå. Men fåglarna som häckar i Sverige, Norden och bort mot Sibirien samt fåglar som häckar på Svalbard och t o m Görnland har sina vägar ner mot Euorpa, Medelhavet och Afrika. Det finns dock fåglar som blåhaken som övervintrar i Indien. Men att dom skulle fortsätta ända till Nya Zeeland är inte nödvändigt för dom. Det är så att anledningen till flyttningen är tillgången på föda som driver dom till mer eller mindre långa flyttningar. Men de fåglar som övervintrar på Nya Zeeland häckar oftast uppe i Kina, Sibirien och Nordamerika. Så man kan säga att deras flyttvägar liknar "våra" fåglaras fast då på andra sidan Jorden (om man tänker sig att du befinner dig i Sverige). Så som ett svar på din fråga, - nej dom flyttar inte till Nya Zeeland eller tvärtom. Men det kan finnas enstaka individer som får "fel på kompassen" och flyger helt galet och alldeles för långt. Men det upptäcktes helt nyligen att spovar som häckar i omrdået kring Berings sund flyger ner till ett våtmarksområde i Alaska. Där äter dom sig "feta" och flyger sedan nonstop ner till Nya Zeeland vilket är enormt långt för en fågel.
Hoppas du är nöjd med detta svaret. Men förösk att få reda på mer om fåglarnas flyttningar för det är väldigt intressant.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej jag undrar om underlater. Hej 2 av mina kusins underlater har fått sorar är det nått faligt ??


Och jag undra va äter underlater??

/ Donia, 11 år från kurdisktan

Hej Donia!
Tyvärr är inte underlater mitt ämne även om det är fåglar. Jag intresserar mig för vilda fåglar som inte sitter i bur. Men jag skulle råda dig att höra i en djuraffär där dom säljer underlater. Underlater gillar fröer och om jag inte har fel för mig så finns det speciella fröstänglar som dom bara älskar.

Lycka till!

Mats på Kreativum


hej mats!!! jag har satt ut fågelbon som jag gjort själv överallt i min trägård men varför kommer inga fåglar????? :(

/ lea, 10 år från malmö

Hej Lea!
Om det är fågelholkar som du gjort så får du vänta en månad till innan talgoxar och blåmesar börjar titta in för att kolla om den är OK. Sedan dröjer det till april innan den svartvita flugsnapparen kommer tillbaka från Afrika. Så du får vänta ett tag till.
Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej

Idag när jag gick från skolan , så hörde jag fåglar kvittra.
Och då fick det mig att tänka på två frågor.
Men iallafall så undrar jag :

1.När fåglar reser bort på vintern , hur vet dom när de ska komma tillbaka ?

2.Om det är så varmt utomlands varför kommer de tillbaka ?

Tack så mycket för svar :D

Kram Anna

/ Anna, 11 år från Luleå

Hej Anna!
Det finns nog en inneboende "klocka" i deras kroppar som på något vis säger till att nu är det dags för avfärd mot norr. Många gånger så har ljuset en stor inverkan men ju längre söder ut desto mindre skillnad är det med solens upp och nedgång. Men här i Sverige så har den en stor påverkan just för att starta upp adrenalinet i fåglarna att - nu är det tajm för revirsång, bobygge och att skaffa en fru. Så som svar på din fråga så finns det många förklaringar till varför dom vet att nu är det dags.
Den andra frågan är svaret födotillgång. Här uppe i norr så finns förutsättningarna för att hitta tillräckligt med föda för att kunna föda upp en kull eller två kullar ungar. Men man kan också fundera på varför vissa flyger ända upp till Ishavet och häckar där det kan vara kallt även mitt på sommaren. Men det finns gott om föda och det är en stor förutsättning för att lyckas. Nere i Afrika så finns det säkert också föda men inte i den utsträckningen att det räcker till alla.

Hoppas du är nöjd med detta svaret.

Mats på Kreativum


Hej Mats,
jag har haft otroligt många fåglar vid mitt fågelbord i vinter.
Dom vanliga talgoxar, blåmesar, finkar, rödhake, domherrar i mängder, som jag aldrig
haft förut. Nu har man klippt buskar på området som fåglarna tog skydd i men
alla har nu försvunnit på en gång. Jag har naturligtvis haft många koltrastar
som har bråkat med varandra om maten.
Just nu har jag bara en koltrast kvar som väntar på mig på morgonen, lunchen,
kvällen men äter nästan ingenting. Den kan sitta timmar och bara titta.
Dricker och badar däremot om jag har ställt ut vatten.
Min fråga, varför äter den inte?

/ Karin Wahlgren, 72 år från Löddeköpinge, Skåne

Hej Karin! Det är väldigt intressant fråga du har. Jag har en rätt omfattande matning också med massor av koltrast, talgoxe, blåmes m.fl. Men sedan ca 2-3 veckor tillbaka så är det tomt! Jag deltog i "Fåglar inpå knuten" nu i helgen och då kunde jag endast rapportera två blåmesar och sex skator. Orsaken vet jag inte men det är många som har samma reaktion på att det är fågeltomt. Ett svar är kanske att vintern varit alldeles för tuff och att dom helt enkelt strukit med. Men det kan också vara så att dom flyttat sig mer mot söder i god tid. Men det är inte svar nog tycker jag. För med 5-6 minusgrader och snö så borde de som kommer fram äta ordentligt. Men det gör dom inte heller. Att det blir ljusare märker även vi människor nu men fåglarna har redan börjat intressera sig för revir. Det kan också påverka. Men mat behöver dom i vilket fall som eftersom den omsätts till energi för att klara minusgraderna. så jag vet egentligen inte vad det kan bero på.

Bästa hälsningar

Mats på Kreativum


Hej!
Jag är en allergisk tjej på 11 år
och jag undrar om det är vanligt att man är allergisk mot
fåglar.
Jag undrar också on en underlathona är tystare än en underlathanne
i hekningsperioden.Det har jag läst om och jag ska kanske skaffa fågel.

/ Moa, 11 år från kalmar

Hej Moa!
Det där med allergier vet jag inget om och vad det är som orsakar det. Men det blir alltid en del damm och det finns alltid kvalster i fjäderdräkten så kanske det är det som gör att vissa inte tål fåglar. Om underlater vet jag inget heller direkt eftersom jag inte har några. Att honan är tystare har sin förklaring i att hanen sjunger och hävdar revir medan honan oftast har lite kontaktläten.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Kan du alla fåglar i sverige?En som jagkänner kan alla

/ Carl.Forss, 9 år från Nättraby

Hej Carl!
Vad du menar med att jag kan alla fåglar i Sverige så vet jag en del om de flesta. Men det kommer alltid nya arter som är här en och annan gång bara. Jag har tittat på fågel i över 40 år men känner mig inte fullärd ändå. Man glömmer vissa detaljer, vissa sångares läten hör man inte varje år och då måste man repetera det. Så håller det på så fullärd blir man nog inte men en del vet man.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Är det så att mindre fåglar fryser mer än större? Och i så fall - varför?

/ Anna, 45 år från Lund

Hej Anna!
Nej mindre fåglar fryser inte mer än större. Allt handlar egentligen om hur mycket föda dom kan få tag på och omsätta detta till bränsle för att hålla värmen. Men det är ändå så att mindre fåglar förmodligen blir snabbare svagare om dom inte får den energi dom behöver.

Hoppas detta redde ut din frågeställning.

Mats på Kreativum


hej, mats det hära kannke inte är en fågel fråga men jag vill veta en sak. aso jag ville ha en fågel före.jag fråga en kommpis till mig och honn sa till mig att fåglar har små insekter och det finns i alla fåglar sa honn. är det sant

obs
svara så fort som möjligt.


med vänliga helsningar noblen... garbaya

/ noblen, 11 år från sverige

Hej Noblen!
Fåglar har små kryp i fjäderdräkten. Dessa kan i vissa fall hoppa över till människan vilket förmodligen orsaker klåda.

Ha det gott

Mats på Kreativum


hej:)

jag undrar vad är det som gör att fåglar kan flyga men inte människor?

tack// sara

/ sara, 13 år från malmö

Hej Sara!
En anledning är att vi människor är för tunga. Dessutom har dom väl utvecklade muskler som klarar av att flyga/föra vingarna upp och ner. Skelettet hos fåglarna är uppbyggt så att det är mycket luft i. Detta gör att benen är lätta. Fjädrarna i sin tur är så fiffiga i sin konstruktion att dom får ett "bra" luftmotstånd som gör att dom lyfter.

Så är det och ha det gott

Mats på Kreativum


Hej jag undrar om undelater mina kusiner har underlater och det två undrataeraa gjurde ägg men för 1 dag sen så gick ägget sönder jag undera varvför det??/ donia

/ Donia, 10 år från Irak

Hej Donia!
Jag är inte kunnig på undulater utan det som intresserar mig är vilda fåglar. Anledningen till att ägget gått sönder kan helt enkelt bero på att någon av fåglarna råkat trampa på det och att skalet varit skört/tunt. Kanske ska du ställa din fråga till en affär där man kan köpa dessa fåglar.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hur kan fåglar flyga?

/ Lena Fridman, 51 år från landskrona

Hej Lena!
Fåglarna är konstruerade så att deras benstomme är väldigt ihålig. Det innebär att benstommen är lätt. Till detta så finns det en stor mängd fåglar som har en genialisk konstruktion som gör att de inte släpper igenom luften. En fjäder har en stråle med strålar som i sin tur har hakar och när dessa är i bästa ordning så fungerar fjäder maximalt. Fjädrarna på vingarna ligger i sin tur lite ovanpå varann och både över och under så ligger det sk. täckare. Detta gör att vingen är tät och har en stor lyftkraft. Till detta så har fåglarna muskler som är anpassade att föra vingarna upp och ned som det krävs för att kunna ta sig framåt och dessutom kunna flyga länge.
Hoppas detta klargjorde lite varför fåglarna kan flyga.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats!
MIna tamankor (mignonankor) låter ganska mycket (tycker jag).
Några grannar har till och med klagat.
När en har börjat kvacka lite då börjar dom andra 6 st. också.
7 tamankor som kvackar samtidigt är inte så roligt!
Dom har alltid mat och vatten, och dom trivs (dom lägger ägg, och vi har avlat fram 4st.)
Har du något tips på hur jag ska göra så dom slutar låta så mycket ??
Hej då MVH / Mikaela

/ Mikaela, 9 år från Katrineholm

Hej Mikaela!
Ledsen att det dröjt med svar men jag har varit långledig. Att ankor, gäss, höns mm kacklar eller galer ingår i dessa arters beteende. Att försöka få dessa att inte göra det är enormt svårt. Att dom kacklar samtidigt är ett beteende som ökar den sociala sammanhållning och förmodligen håller en form av rangordning i flocken. Gäss som hålls tama men går fritt på en gård är väldigt bra "vakthundar". Så fort dom ser något så kacklar dom allihop. Så jag har faktiskt inget tips att ge dig tyvärr.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats!!!
Jag har en fråga om vad talgoxen äter.
jag har sökt, sökt och sökt.......på Wikipedia mest men där på "föda" finns ingen information.
snälla svara!
MVH//Isabella!

/ Isabella, 9 år från Solna; Sverige

Hej Isabella!
Tyvärr har jag varit borta från datorn i en vecka.
Talgoxen är lite av en allätare. Den gillar insekter av olika slag som spindlar, larver mm. Nu under vintern älskar den fet mat i form av solrosfrön, talg och inte minst jordnötter som är osaltade.

Nöjd hoppas jag.

God Jul hälsar
Mats på Kreativum


hur många slaks olika arter av fåglar finns det egentligen??
/Elisabeth uppsala

/ Elisabeth, 10 år från uppsala

Hej Elisabeth!
Det finns mellan 9500 och 10000 fågelarter i hela världen. I Sverige har det setts 483 arter och av dessa är det ca 250 som häckar. Kolla gärna hur många fågelarter du har hemma runt huset eller skolan.

Hoppas du är nöjd med detta svaret.

Mats på Kreativum


hej jag heter emil jag tycker om fåglar min fråga är vilken är snabast duvan eller mås

/ emil, 6 år

Hej Emil!
Svaret är duvan för den flyger rakt och rätt fram medan fiskmåsen eller måsar överhuvudtaget är lite mer "loja" i sin flykt. Dom använder vinden på ett annorlunda sätt som gör att det går lite långsammare.

Ha det gott i vintervädret

Mats på Kreativum


Hej jag skriver då en kär vän länge har undrat hur det går till när hönans ägg blir befruktat. Går tuppen på hönan eller direkt på ägget? Tack på förhand.

/ Anna Moa, 18 år från Göteborg

Hej Anna Moa!
Tuppen betäcker hönan med jämna intervaller och det innebär att det inte befruktar ägget i sig. Så tror jag det är och det bör det vara.

Mats på Kreativum


Hej!
Jag är lärare i Halmstad och har för tillfället en åk 1. Vi har läsinlärning via något som kallas Kiwimetoden och kommer från NZ.

Mina elever har en fråga angående fågeln Kiwi, jag har försökt att googla men inte fått fram vad jag ville.
Frågan är
Hur får Kiwi sina fjädrar? Växer de ut efterhand, eller föds den med fjädrar? Ser de ut som vanliga fågelfjädrar?

Tack på förhand!
Mvh
Maria Grange

/ Maria från Halmstad

Hej Maria!
Ledsen att jag inte svarat tidigare. Men om man kikatr på en kiwifågel så har dessa fjädrar som alla andra även om dessa är mer av konturfjädrar dvs. fjädrar som saknar styvheten för att kunna flyga. Kiwifågeln har utvecklat sitt liv på marken utan behov av att kunna flyga eftersom de inte haft någon direkt fiende. Utan att vara 100% säker så tror jag att dessa föds tämligen nakna som alla andra fåglar och sedan växer de ut som hos andra fåglar. Fjäsrarna slits och de byts regelbundet som hos andra fåglar. En fågel som flyger sliter ju sina fjädrar på ett sätt medan en fågel som lever nere på marken säkerligen sliter sina på ett annat sätt genom kontakten till vegetationen. Om du försöker få fram en bra bild på en Kiwifågel så ser du att dom har rätt smala och långa fjädrar.
Hoppas att detta 'är svar även om det är lite fördröjt.

Ha det gott i vinteryran.

Mats på Kreativum


Hej!

Jag och min klass jobbar just nu med rovfåglar. Vi kan inte hitta fakta om vilka fiender rovfåglar har. Några exempel på fåglar vi jobbar med är: kattuggla, fjälluggla, havsörn, kungsörn, ormvråk.

Marianne

/ Marianne, 50 år från Linköping

Hej Marianne!
När det gäller rovfåglar så är dom högst upp i näringskedjan dvs. dom är predatorerna/rovdjuren/rovfåglarna som är överst. Det som är ett direkt hot mot dessa är faktiskt människan! Då är det inte kattugglan och ormvråken direkt utan snarare havsörnen och kungsörnen. Fjällugglan lever cirkompulärt dvs. de flyttar i öst-västlig riktning med sina häckningar. Det beror med allra största sannolikhet på att födotillgången måste vara säker i form av fjällämmel eller motsvarande. Så de häckar inte årligen i Sverige. När det gäller örnarna så har de blivit talrikare men är fortfarande känsliga för människans sätt att bruka landskapet. Kungsörnarna använder tallar som ofta är mycket gamla (mer än 100-200 år gamla t o m 300 år). Vi hushållar inte med skogen på ett sådant sätt att hänsynen blir tillräckligt bra. Havsörnen är också beroende av stora kraftiga träd för att bygga sina bon i och de behöver lugn runt sina boplatser även om de ibland häckar ovanligt nära urbaniserad miljö. En annan faktor är att de är 5 år minst innan de är könsmogna och det innebär att deras uppväxt måste vara "säker" annars utarmas deras stam rätt fort. Kattugglan och ormvråken är tämligen vanliga och dessa är mer "tåliga" när det gäller hanteringen av skogen. Det som kattugglan behöver är ihåliga träd eftersom de är hålhäckare.
Så om jag sammanfattar det lite så är det egentligen människan och miljön som är deras "fiender".
Hoppas du är nöjd med detta svaret.

Ha det gott nu när vintern anlänt på allvar.

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB