Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej! Jag är 10 år och har i uppgift i skolan att skriva en bok. Är det konstigt att jag inte är klarm är på sidan nitton och dem flesta andra bara skriver 10 sidor? :]

/ Julia, 10 år

Hej Julia

Härligt att höra att du har sådant skrivarflöde! Hoppas du får till ett bra slut på boken också.

Om du vill ha lite skrivtips kan du kika på tidigare svar här på unga fakta eller på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/

Lycka till med din bok!

Kramisar Kim


Vad heter du

/ sofia

Hej Sofia

Jag heter precis det som står på panelen: Kim M Kimselius!

Kramisar Kim


Hej,jag älskar att skriva berättelser mm.Kan du ge tips och förslag på hur man ska göra en novell eller berättelse mer levande,beskrivade och mycket bättre.
Blir jätte glad om du svarar!
Mvh/Tove

/ Tove, 13 år från Umeå

Hej Tove

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.
Däremot är det väldigt viktigt att man skriver sin egen berättelse, något man vill berätta, något som ligger en varmt om hjärtat, något som bara flödar fram när man sätter pennan till pappret/fingrarna till tangentbordet.

Om du vill börja göra en bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:
Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

Om du ändå har svårt att komma igång med att skriva rekommenderar jag dig att läsa spännande böcker. Då får man inspiration, jag lovar dig!
Har du läst något av John Marsden. Gör det! T.ex. "Imorgon när kriget kom". En otroligt spännande serie böcker där handlingen utspelar sig på Nya Zeeland/Australien.

Du kan även läsa mina böcker för att få inspiration och se hur en bok är uppbyggd. Det är historiska äventyrsböcker som riktar sig till alla åldrar. Böckerna är mycket spännande och jag vet att böckerna inspirerar, eftersom jag har fått många brev från mina läsare. Jag skriver om allt från vulkanutbrott, indianer, vikingar, häxor, förbannelser, digerdöden, snapphanar m.m. Om du undrar vilka mina böcker är kan du gå in på www.kimselius.se och titta lite mer om vad det är för typ av böcker.

Det är bara att fatta pennan och börja skriva. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år, när jag var tio år gav jag ut en alldeles egen hästtidning, nu har jag skrivit tjugo böcker som är översatta till många språk. Så sätt igång och skriv!!!

Kramisar från Kim


kan ni ge mig fakta om fjäril fast engelska

/ nour, 10 år från irak

Hej Nour

Jag är ingen fjärilsexpert, utan besvarar författarfrågor. Här är en länk till massa sidor om fjärilar: https://www.google.se/search?q=fj%C3%A4rilar&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a

Där hittar du säkert någon som är på engelska.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag älskar att läsa och att skriva. Jag kommer alltid på olika idéer som man kan skriva om och jag får oftast ner halva berättelsen på papper. Men jag har problem med en sak. Hur vet man att man inte tar idéer från andra böcker? Jag vet att man kan ta idéer från olika böcker och göra det till sitt eget. Men om man nu vill undvika det här, som jag, hur gör man då för att komma på en helt egen grej? för just nu känns det som om allt i hela världen redan är skrivet om.
Har du några tips som kan hjälpa mig? Jag skulle bli jätte glad för det!

/ Emilia, 15 år från Narnia

Hej Emilia

Det känns som om din oro att "stjäla" andras idéer stör ditt skrivande.

Det jag tycker du ska fokusera på är att skriva DIN berättelse, så som du vill berätta den, utan att tänka på om någon annan redan har skrivit samma sak. För hur det nu än är, så finns det väldigt många böcker som liknar varandra, det går helt enkelt inte att undvika.

Fokusera på din bok och ditt skrivande och när du har skrivit klart så är det upp till förlaget att bestämma om de tycker din bok är för lik någon annan, om de vill ha den eller inte!

Lycka till!

Kramisar Kim


Jag gillar dina böcker. Men en sak som jag undrar är hur är det att vara författare. Jag undrar för att jag skälv funderar på att bli författare.

/ Caroline, 9 år från Stockholm

Hej Caroline

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket, eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.
Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att det finns en fanklubb om mig och mina böcker, som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, till exempel: lärare, journalist, tryckeri, bibliotek med flera.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare!

Vill du veta mer om mig och mina historiska äventyrsböcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Om du vill få fler skrivtips kan du kika in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ under Kimselius Skrivtips.


Kramisar från Kim


finste böcker om undalat asá fakta böcker vad hetter dom för jag vill bibliotekaren om dom tack

/ Maryam, 12 år från Sweden

Hej Maryam

På den här länken hittar du MASSOR av fakta om Undulater: http://www.undulatportalen.se/

Om du går till biblioteket och ber din bibliotekarie ta fram böcker om undulater så vet hon precis vad hon ska plocka fram till dig!

Kramisar Kim


Hej ! Jag älskar att skriva berättelser , oftast om tonåren :) Jag skulle jätte gärna vilja ha lite tips vad man kan tänka på när man skriver . / My

/ My, 14 år från Uppsala

Hej My

Jag använder mig av Gula Lappar när jag skriver mina böcker. Vill du också jobba med det kan du göra så här: Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

För fler tips kika in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ På bloggen hittar du användbara länkar, till flera skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim


Jenny och Jess är en bra bok men det står inte i slutet när nästa bok om dem kommer jag har sökt, läst första sida och sista sida flera gånger men hittar inget sånt, jag har också gått och frågat på biblotek men inte hittat. Jag vet att det finns en fortsättning på Jenny och Jess, löftet. Författaren hette Lucy daniels. Jag köpte dem i sigtuna. Kan du hjälpa mig att hitta fortsättningen

/ Nora . M, 9 år från Märsta

Hej Nora

Det finns en bok som heter "En chans för Charity" och en annan bok som heter "Rufs får en kompis" som finns att köpa.

På den här länken hittar du många fler böcker av Lucy Daniels: http://www.boksidan.net/forfattare.asp?s=Lucy+Daniels

Hoppas du hittar vad du söker!

Kramisar Kim


Hej! Jag älskar dina böcker och nu har jag tre frågor om hur du tycker och gör när du skriver dina böcker!
1. Vad tycker du är bäst? Jag-person eller författaren som berättar?
2. Hur börjar du när du ska skriva en bok?
3. Vilken genre tycker du är bäst? Skräck, romantik, humor eller fantasy?

Hälsningar Veve!

/ vendela, 11 år från nyköping

Hej Vendela

Tack! Blir mycket glad för att du skriver att du älskar mina böcker!

1. Det är mycket lättare att skriva berättelsen i hon/han-form, då vet du som författare vad alla personerna i boken tänker och du kan berätta det.

2. Jag kastar in huvudpersonen direkt i handlingen:
"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Regnet piskade mot spåntaket på det gamla 1600-talshuset, Sporrakulla gård. (Snapphaneresan)

"Åh, snälla, vi kan väl gå in här? bad Ramona och stoppade Theo, som med bestämda steg var på väg att passera tatuerarens vagn." (Kinesiska Draken)

"I samma stund som Kimberlie hörde smällen kände hon stöten som gick igenom planet." (Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland)

"Kimberlie låg stel av fasa i sängen och lyssnade på rösterna som trängde in från rummet intill." (Kimberlie - Ett nytt liv)

”Något osannolikt var på väg att hända Theo. Något oerhört som helt skulle förändra hans liv.” (Theos Pompeji)

”Vad är det här för något?” hade Theo sagt, och i nästa stund var ingenting sig likt. (Boudicas strid mot Romarna)

”Idag är det min födelsedag”, sa Kimberlie och kände ett hugg av saknad i bröstet, i magen, ja över allt. (Kimberlie – Främlingar)

”Trampet av militärstövlar ekade mellan husväggarna när klackarna rytmiskt slgo mot gatans stenläggning.” (På liv och död i andra världskrigets skugga)

”Obehaget växte sig större för varje minut. Olustigt vred Ramona på sig.” (På flykt från andra världskrigets fasa)

3. Alla! Det beror på vilket humör jag är.

Kramisar Kim


Hejsan!
Jag älskar att läsa och skriva sagor/böcker. Just nu har jag lust att skriva en bok. Kanske inte en jätte lång på 200 sidor men en liten iallafall.
Jag vill skrivas om något verkligt. Som kan hända på riktigt. Men jag vet inte hur jag ska skriva det...
Så jag skulle behöva din hjälp jätte mycket!
Kramar Cornelia :)

/ Cornelia, 12 år från Gävle

Hej Cornelia

Det är bara att sätta dig ner och skriva. Börja första raden med att det händer någonting spännande, då har du fångat läsarna direkt.

Om du vill skriva om något som verkligen har hänt gäller det att du läser på väldigt mycket om den saken så att fakta blir rätt. Du kanske vet att jag skriver historiska äventyrsböcker: http://www.kimselius.se/bocker.html

Jag läser väldigt många faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Det ger mig inspiration och får mig mycket skrivsugen. Kanske det rätt sätt för dig att komma igång?

Kika på mina tidigare svar här på unga fakta för att få fler skrivtips eller på min hemsida www.kimselius.se eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/

Lycka till med din bok!

Kramisar Kim


Hej!

Jag vill skriva ett bok men jag vet inte vad den ska handla om.
För att det finns böcker om allt.Kan du ge mig ett ex.

/ Edvin, 12 år från Ockelbo

Hej Edvin

Skriv om något som du brinner om att berätta, något du har upplevt, något du har hört, något du skulle vilja lära dig mer om.

Läs många olika böcker, det ger inspiration och får dig att komma igång med ditt skrivande.

För fler skrivtips kan du kika på mina tidigare svar här på unga fakta, min hemsida www.kimselius.se eller min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/

Lycka till med din bok!

Kramisar Kim


Hej!!! Jag vill bara ställa några frågor

1. vilken är din favorit färg?
2. vilket är ditt favorit djur?
3. vilken är din favorit maträtt?
4. vilken av dina böcker som du har skrivit tycker du är bäst?
5. vilken är din favorit bok som du har läst?

Det var alla mina frågar svara på alla snälla du bara skriver numnrena och sen svaren bredvid..


Kraaaaam Linn

/ Linn, 10 år

Hej Linn

1. Rött

2. Hundar

3. Kyckling

4. På flykt från andra världskrigets fasa

5. Odd Thomas av Dean Koontz

Kramisar Kim


Hej Kim. Jag älskar att läsa och leva mig in i berättelserna. Jag har själv alltid varit en "Fantasy" kille sedan jag föddes. Ungefär.
Jag har börjat skrivit en bok och ibland flyter det på ganska bra. Men sen så plötsligt fastnar man och stämningen är inte på topp. Jag lyssnar oftast till Nordman, Drängarna och lite svensk vispop eller vad det nu heter, efter som de får mig att tänka på medeltiden eller fantasi världar och sådant. Det får min fantasi att gå igång. Men jag behöver ny musik efter som man lyssnar sönder dem ibland. Några idéer?
Sedan, ska det verkligen vara Dubbelt Radavstånd? Skriver i Open office och min 67 A4 sidor med 12 punkter blev helt plötsligt ca 130 sidor :O

/ Johan, 21 år

Hej igen Johan

Antingen dubbelt radavstånd eller 1,5 radavstånd. Det är för att lektörerna ska få plats att skriva sina kommentarer mellan raderna.

Ja, det var väl bra att det plötsligt blev en betydligt tjockare bok? Har svarat på dina andra frågor i din tidigare fråga.

Kramisar Kim


Hej Kim! Jag älskar att läsa och har sakta men säkert börja skriva. Har flertal bra berättelser i huvudet och håller just nu på att försöka sätta ihop dem till en hel bok. Jag har skrivit om den 2 gånger efter ca 60 till 90 A4 sidor efter som något fattades och så vidare. Men jag är ju ny och lär mig fortfarande efter mina misstag.
Mitt problem är stämningen. Jag brukar lyssna på musik samtidigt som jag skriver och Nordman ger mig skön och bra stämning, men man tröttnar ju efter ett tag.
Jag undrar hur du sitter och skriver. Skriver du några sidor om dagen eller sitter du i timmar i sträck, i så fall har du någon tipps på musik stämning? x)

Vill så gärna få ut min fantasy berättelse på papper!

/ Johan, 21 år

Hej Johan

Det låter spännande med ditt bokprojekt.

Eftersom jag har författarskapet som ett arbete sitter jag 8-17 och arbetar. Ibland blir det flera timmar i sträck med bara skrivandet, men det ingår också mycket annat arbete i författarskapet.

Vilken musik man ska lyssna till är helt individuellt. Oftast har jag olika favoritmusik till olika böcker. När jag skrev om Kina lyssnade jag mycket på en cd inköpt i Kina med kinesisk musik. Senaste boken om Mayaindianerna har jag lyssnat non-stop på ABBA vissa dagar. Ibland är det klassisk musik som gäller, ibland vill jag ha helt tyst.

Jag skriver VARJE DAG! Det är viktigt för att hålla flödet vid liv. Även när jag är ute och reser skriver jag, som imorgon, t.ex. då reser jag till Singapore för att föreläsa och jag vet att jag kommer att skriva på resan, för om jag inte får skriva mår jag inte riktigt bra!

Om du går in på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/ hittar du massor av skrivtips under Kimselius Skrivtips och du hittar även andra skrivarlänkar på min sida, skrivarkurser etc. Här är en tidning som kan vara till hjälp för dig: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2012/02/tidningen-skriva-ar-perfekt-for-dig-som.html

Lycka till!

Skriv gärna tillbaka och berätta hur det går! Om du finns på Facebook finns det massor av olika skrivargrupper där!

Kramisar Kim


vad äter Fåglar?vad fliger Fåglar när det vinter?

/ majeda, 7 år från Ulraina

Hej Majeda

Du har skickat din fråga till fel expert. Jag svarar på författar och skrivarfrågor.

Kramisar Kim


hej kim!

jag tycker om att läsa och rita men jag vill skriva en bok men vet inte vad jag ska skriva om.
jag vill skriva om något som jag vill ska hända mig men jag vet inte hur jag ska börja.

/ sandra, 13 år från turkiet

Hej Sandra

Spännande att du vill skriva en bok. Det bästa sättet är att "kasta in" huvudpersonen i berättelsen, genom att direkt börja handlingen.

Jag brukar börja mina böcker med att kasta in huvudpersonerna i handlingen:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Regnet piskade mot spåntaket på det gamla 1600-talshuset, Sporrakulla gård. (Snapphaneresan)

"Åh, snälla, vi kan väl gå in här? bad Ramona och stoppade Theo, som med bestämda steg var på väg att passera tatuerarens vagn." (Kinesiska Draken)

"I samma stund som Kimberlie hörde smällen kände hon stöten som gick igenom planet." (Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland)

"Kimberlie låg stel av fasa i sängen och lyssnade på rösterna som trängde in från rummet intill." (Kimberlie - Ett nytt liv)

”Något osannolikt var på väg att hända Theo. Något oerhört som helt skulle förändra hans liv.” (Theos Pompeji)

”Vad är det här för något?” hade Theo sagt, och i nästa stund var ingenting sig likt. (Boudicas strid mot Romarna)

”Idag är det min födelsedag”, sa Kimberlie och kände ett hugg av saknad i bröstet, i magen, ja över allt. (Kimberlie – Främlingar)

”Trampet av militärstövlar ekade mellan husväggarna när klackarna rytmiskt slgo mot gatans stenläggning.” (På liv och död i andra världskrigets skugga)

”Obehaget växte sig större för varje minut. Olustigt vred Ramona på sig.” (På flykt från andra världskrigets fasa)

Tyckte du böckerna lät spännande? Om du blev sugen på att läsa dem kan du börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

Det allra bästa du kan göra är att skriva sådant som inte andra skriver just nu. Då har du störst chans att få din bok utgiven. Det är bara att skriva på!

Vill du ha fler skrivtips kan du kika på tidigare svar här på Unga fakta eller gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under Författartips, eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ Där kan du titta under Kimselius Skrivtips, här hittar du massor av tips och råd! Dessutom hittar du många länkar på min blogg och min hemsida, till andra skrivtipssidor, skrivtävlingar etc.

Lycka till!

Kramisar Kim


hej jag har skrivit typ 5eller 4 böcker och jag vill vara en barn föffatare och jag vill fråga

vad ska jag göra nu ?

hur ska jag göra för att bli en ung förffatare ?

hoppas att du svarar tack.

/ Nelly, 10 år från sverige

Hej Nelly

Oj, det var duktigt gjort!

När du har skrivit klart dina böcker ska du läsa dem, många gånger, och se till att allt är så bra det bara kan bli. Därefter ska du låta någon vuxen läsa dem och kommentera. När du sedan är helt nöjd med din bok kan du skicka till ett bokförlag.

På din här länken hittar du adressen till flera förlag: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2011/02/skrivprocess-skicka-in-ditt-manus-till.html

Lycka till!

Kramisar Kim


Jag håller på att skriva en bok , eller rättare sagt en lång berättelse. Där har jag använt några figurer från en annan bok, men de har andra namn och andra egenskaper. Min fråga lyder: Är det att stjäla andras figurer?
Vore tacksam för svar!

/ Linnéa, 11 år från Sala.

Hej Linnea

Eftersom de har andra namn och andra egenskaper, tycker jag inte att det låter som om du har stulit något!

Lycka till med din bok!

Kramisar Kim


Hej igen Kim:)! som jag sakt tidigare så ÄLSKAR jag dina böker tycker dme är super bra och spännande:)! Jag håller själv på att skriva en bok från mina erfarenheter från lajv:)! Men nu till mina frågor:
¨
1. jag har problem att veta när mina kapitel ska sluta, har du något tips?

2. Hur mycket får man själv välja när dem har besstämt sig för att ge ut boken?

dte var nog allt, svara snälla:)!

Mvh, Blodfot:)!

/ Blodfot, 14 år

Hej Blodfot

Tack, vad härligt att höra att du älskar mina böcker!

1. Ditt kapitel ska sluta när det är väldigt spännande, det får läsaren att vilja läsa vidare. Titta i mina böcker får du se hur jag menar.

2. Innehållet bestämmer du över, de kan kommentera ordval, stavfel, grammatik etc, men det är DU som är författaren till berättelsen. Förlaget bestämmer omslag och baksidestexten.

Lycka till med din bok och hör av dig när du får den antagen!

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB