Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hejhej, Mats!
Nu har jag frågor som jag vill veta om fåglar..
Hur skapades fåglar? Var de insekter först, eller? Utom att Gud skapade fåglarna. (Jag tror inte på Gud, så..)
Dör fåglarna om de inte flyttar till vintern?
Går det bra att mata fåglarna när det är sommar? Blir de besatta av platsten, där man kan få mat? Sen föder de barn och så kan de inte jaga (om jag slutar med mat)? På vintern går det bra, va? Jag gör det på vintern, inte på sommaren.
Går det bra att ha katter, samtigt att ha en fågel? Eller, så finns det risk att katterna äter upp dem? Kan fåglar och katter bli vänner?

Tack!

/ Jonna, 11 år från Sverige

Hej Jonna!
Oj vilka frågor och funderingar du har! Fåglarna har genom massor av år utvecklats efter dinosaurierna och anpassat sig till olika miljöer och livsbetingelser. Denna utveckling går vidare även om du och jag inte märker det precis för det tar så lång tid. Jag tror inte Gud skapade fåglarna utan det har säkert gått till på ett annat sätt. Men det är väl OK om man tror på saker och ting, men det är ren vetenskap som oftast har rätt svar.
Fåglar dör på vintern och då är det ofta brist på mat eller sjukdomar som sprider sig bland fåglarna. Men en väldigt stor andel av våra häckande fågelarter flyttar söderut just för att överlevnaden är större där trots alla faror som lurar på vägen. Men att hitta mat är prio 1 för alla fåglar. Många matar fåglarna under sommaren och faktiskt hela året. Jag tycker det räcker att man börjar i oktober-november och håller på så länge det är vinter och snön finns kvar. Den andra delen av året ska det finnas tillgång på föda så att dom klarar sig ändå. Dom blir inte besatta av platsen men lär sig att där finns ett eller flera ställen där maten läggs ut regelbundet. Slutar man mitt i ivntern så kan det få stora konsekvenser. Det är bra att du matar under vintern men låt bli under sommaren. ungarna lär sig ändå att leta föda eftersom dom följer hur föräldrarna gör. Katter och fåglar är ingen bra lösning eftersom kattdjur attraheras av fåglar som flyger, hoppar och rör sig. Katterna tillhör rpedatorerna (jägarna) även om de är gulliga innekatter eller katter som verkar hur snälla som helst. Men ser dom eller får dom en chans att ta en fågel så gör dom det. Om dom kan bli vänner - ja det har säkert hänt men det är ovanligt.

Hoppas du är nöjd med dessa svar.

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Likt Barbro från Piteå så besväras vi också av talgoxar som hackar på huset vintertid, det börjar runt 6-tiden på morgonen och slutar sedan vid 9-tiden. Detta har hållit på i alla år som vi bott i huset. Vi matar dem ständigt och tillräckligt på vintern, men tro inte att de slutar för att det finns mat i fågelbordet.
Det håller på hela vintern!
Har man sig själv att skylla eftersom vi matar fåglarna och därmed lockar dem till huset? Kan man inte göra ngt för att de ska sluta?

Mvh / Anna

/ Anna, 31 år från Piteå

Hej Anna!
Det verkar som att vissa fåglar ibland får ett beteende som gör att det är svårt att få dom att sluta med. Är det fönstret som dom hackar på så är det säkert kittet som är av intresse eftersom det innehåller fett. Men är det för att dra uppmärksamhet till sig så är det kanske lite svårare. Har ni matningen nära huset eller är det ute i en trädgård så är det också underligt ifall det alltid finns mat där. Jag har inget direkt tips som skulle ge ett resultat så här utan att se eller uppleva det hela. Fåglarna är ju väldigt aktiva under morgontimmarna eftersom de då behöver äta för att få igång energin efter natten.
Tyvärr har som sagt har jag inget bra tips.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hejsan Mats!
Jag heter Josephine!

Jag har en fråga: Ska man ha buren högt eller lågt? ?
Och måste man ha fler eller kan man bara ha en underlat?

/ Josepine, 12 år från Sweden

Hej Josepine!
Jag tycker att du ska höra med någon i en zoo affär om detta för jag pysslar inte med burfåglar.

Mats på Kreativum


Hej igen!!
Jag trodde att Kiwifågeln endast bodde på Nya Zeeland, är det sant??

/ Clara, 12 år från Sverige

Hej Clara!
Du har helt rätt! Om jag svarat Australitwen så är det fel den finns på Nya Zeeland och är dess nationalfågel.

Ha det gott

Mats på Kreativum


på ett ungefär hur många fåglar finns det i sverige ?

/ alexander, 11 år från riddarhyttan

Hej Alexander!
Det finns ca 245 - 250 häckande arter i Sverige. Det har setts mer än 480 arter genom åren. När väl hösten kommer så lämnar flera miljoner fåglar Sverige för att flyga mot varmare länder och platser.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej!

Jag har lite frågor från en elev i år 2, som heter Teodor, om fåglar. Hoppas du kan svara honom.

Hur kan fåglar sitt still på t ex en pinne, elledning, mm och inte ramla ner?

Varför sitter fåglarna på elledningar? Och varför dör de inte då?

Varför kraxar fåglarna när de sitter på ledningar, på tak, mm?

Mvh Ingrid - lärare

/ Ingrid Johansson från Floby

Hej Teodor!
Kul att du har funderingar kring fåglar. Att en fågel kan sitta still på en pinne och hålla balansen beror helt enkelt på att dom har bra balanssinne. Dom är konstruerade också för att kunna hålla tag med klorna runt tråden eller toppen på en pinne. Detta gör det enklare att sitta kvar.
Att fåglarna kan sitta på en elledning beror på att dom bara håller om en ledning och inte två. Skulle dom däremot komma i kontakt med en annan strömförande ledning eller marken samtidigt så kommer strömmen att gå igenom kroppen och då bränns dom till döds. Att dom dessutom kraxar är för att "snacka" med sina artkompisar och för att tala om att "hej här är jag".

Ha det gott och hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


Jag undrar lite om Kiwifågelns ungar, här är frågorna:
Hur många ungar får det?
Hur ofta får det ungar?

/ Clara, 12 år från Sverige

Hej Clara!
Kiwifågeln är ju en lite speciell pippi som lever i Australien. Om jag inte har helt fel för mig så lägger honan ett ägg åt gången. Sedan är det hanen som ruvar ägget. jag antar att dom lägger ett ägg om året.

Hoppas du är nöjd med detta, men jag ska leta vidare efter mer information om Kiwifågeln.

Mats på Kreativum


hur gammal blir en kungsörnen

/ kent svensson, 62 år från karlskoga

Hej Kent!
En kungsörn kan bli allt från några dagar till riktigt gammal. Det som avgör är hur lyckosam fågeln är i sitt liv. Där lurar massor av faror i form av bilar, kraftledningar, taggtråd, illegal jakt osv. Men är det så att den får en bra väg genom livet så kan den leva upp mot 30 år.

Hoppas du är nöjd med svaret.

Mats på Kreativum


VAD SKULLE DU GÖRA OM DU INTE FÅRSKAR OM FÅGLAR??????

/ JONATHAN OLIVER JANSSON, 11 år från BÅSTAD SKÅNE

Hej Jonathan!
Jag forskar inte på fåglar utan har det som min hobby/intresse sedan många år tillbaka. Om jag inte skulle vara intresserad av fåglar så hade förmodligen mitt intresse varit naturen ändå. Jag gillar att paddla kajak och då helst med min egen tillverkade grönlandskajak. Men att vandra och bestiga berg är också en grej som jag säkert pysslat med.

Ha en skön helg!

Mats på Kreativum


jag skriver ett fältarbete där jag jämför bivråk och ormvråk, nu har jag fastnat på ormvråkens historia. När/varför kom den till sverige?:)

/ filip isacsson, 17 år från borås

Hej Filip!
När ormvråken kom till Sverige har jag ingen aning om. Den har funnits i Sverige sedan urminnes tider. Den är tillsammans med sparvhöken Sveriges vanligaste rovfågel.

Ha det gott

Mats på Kreativum


hur länge kan en fågel hålla ögonen öppna??

/ Filippa, 9 år från sverige

Hej Filippa!
Tills de blir trötta eller behöver blinka till. Det kan se ut som att dom alltid har ögat öppet, men dom har en hinna som "går för" själva ögat. Men givetvis blundar dom också. Men att säga en specifik tid är svårt.
Du kan ju själva testa hur länge du kan hålla ögat öppet utan att blinka.

Ha det gott

Mats på Kreativum


går pingviner i ide?

/ alice pettersson, 13 år från åkersberga

Hej Alice!
Nej det gör dom inte. *Dom är väldigt köldtåliga och står samlade i en enda stor grupp och skyddar varandra. Sedan flyttar dom runt lite så att en som stått ytterst får komma längre in och "värma" sig lite.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats! Jag undrar hur fåglar kan flyga?

/ Ellen, 12 år från Haparanda

Hej Ellen!
En fågels tid i luften flygandes varierar väldigt mycket beroende på storlek, tidpunkt på året (flyttningen). De allra minsta kanske några mil upp till spovar som flyger non-stop från Alaska - New Zeeland. en sträcka på 6-700 mil i en enda flygning.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hur ser Ugglans bajs ut?

/ Alexandra, 10 år från Göteborg

Hej Alexandra!
Ugglan har liksom alla andra fåglar ett bajs som är svart och vitt. Men ugglorna har också något som flera fåglar har nämligen sk. spybollar. Den innehåller hår, benrester m.m. som inte magen kan lösa upp. Sådana spybollar kan man hitta lite varstans där det finns ugglor.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats !!

När jag åkte till Thailand och var där så hände så här att vi (jag och min lillebror) hitta en fågelunge.
Vi tog in den och matade den när den pep.
Det var nån dag kanske en dag eller två dagar senare så skulle vi åka och bada.
Då gav vi fågelungen mat innan vi gick.
Sen när vi kom tillbaka var den död .
Den hade en liten buckla mellan magen.
(Om du undrar vad vi gav den så var det ris och flugor som vi hitade bakom gardinen)

Så jag undrar varför den dog ???

Kram Kevalin

/ Kevalin, 11 år från Luleå

Hej Kevalin!
För det första ska ni nog inte ge er på detta "stora" projekt i ett fjärran land. Om jag inte har helt fel så var ni nere för semester och under den tiden hinner ni inte sköta om en fågelunge. Vad som hänt med fågelungen vet jag inte med tanke på "bucklan" på magen, men det kanske var vilken sorts mat ni gav den eller kanske något annat. Er omtanke är god men det kanske hade varit bra om naturen fått sin gång.

Ha det gott

Mats på Kreatvum


Hej! har du någonsin hört eller sätt en levande näktergal?

/ Ellen ♥, 12 år från Trollhättan

Hej Ellen!
Visst har jag både hört och sett näktergal. I våras så stod jag på en vägkant i närheten av min bostad. Där satt hanen och sjöng så han vibrerade medan honan byggde deras bo. När han inte sjöng så satt han helt öppet och putsade sig medan honan fortsatte att bygga.
Har du hört näktergalen sjunga sin intensiva sång hemma i Trollhättan?

Ha det gott nu när kylan kommit.

Mats på Kreativum


Varför flyger endel fåglar i plog?

/ tora jones, 11 år från molkom

Hej Tora!
Det finns en anledning och det är för att få så lite luftmotstånd som möjligt. Det är oftast större fåglar som tranor, gäss och svanar som använder sig av denna flygteknik.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej mats!
Jag undrar efter ca hur många veckor en kolibris unge lämnar boet. Skulle bli väldigt tacksam för svar! Hoppas du svarar ganska fort! För jag behöver veta det till en läxa!


Mvh Eyelinn 11 år Lilla hammarö

/ Eyelinn, 11 år från Lilla hammarö

Hej Eyelinn!
Jag vet faktiskt inte hur lång tid dom är kvar i boet. Men jag skulle gissa på två - tre veckor innan dom är fullfjädrade och kan ge sig av på vingarna. Ju större fåglar desto längre dröjer det innan dom ger sig av. Det finns olika ungar, dels borymmare som innebär att dom i princip direkt avviker från boet. Det finns dom som avviker från boet men finns i dess omedelbara närhet och så de som stannar tills deras vingar bär dom.

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


när på dygnet sjunger oftast näktergalen? svara snabbt mvh johan 10 år

/ johan, 10 år från sverie

Hej Johan!
Som jag skrev i föregående svar så är det på kvällen, tillviss del natten och morgonen. Den kan mycket väl sjunga även mitt på dagen.

Ha det gott

Mats på Kreativum


när på dygnet sjunger näktergalen

/ johan, 10 år från sverie

Hej Johan!
Näktergalen sjunger på kvällen och under stor del av natten då det är som intensivast att hävda revir. Den är dock tyst om det regnar mycket och ett antal timmar under natten.

Ha det gott

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB