Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


jag är kär i en kille och ville skriva en saga som ska låta honom gilla mig ge tips,

/ mirta, 15 år från sverige

Hej Mirta

Skriv från hjärtat, precis så som du känner. För att göra det lättare att skriva kan du läsa några ungdomsböcker om kärlek. På den här länken hittar du tips om flera sådana böcker: http://www.orebro.se/download/18.372f3fd511778062b33800010434/K%C3%A4rleksb%C3%B6cker+Ungdom.pdf

Lycka till!

Kramisar Kim


hej kim
när jag är ute i skogen så fantiserar jag alltid ihop berättelser och kommer på väldigt många bra idéer på vad en bok kan handla om. jag får till "texten" inne i huvudet på ett perfekt sätt, och tänker alltid att jag ska skriva ner mina idéer och berättelser så fort jag kommer hem. men när jag väl sätter mig ner och ska skriva blir det helt tomt i huvudet. jag vet inte hur jag ska få ner det på pappret. jag klarar av att skriva ett par meningar, men det blir inte mer än så.det tar liksom stopp sen.

kan du ge tips på något sätt som jag kan träna att skriva ner mina tankar och idéer?

/ louice, 16 år från skåne

Hej Louice

Det allra bästa tipset är att du ska ha en liten anteckningsbok och penna med dig när du är ute och går, eller varför inte tala in texten på din mobil? De flesta mobiler har sådana funktioner idag.

Du kan även träna att minnas genom att upprepa meningarna som ett mantra, om och om igen medan du går hemåt. Jag använde mig av papper och penna ute i skogen när jag var i din ålder och var ute med hundarna.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!

Om man drömmer om att en dag bli författare vad för slags yrken, förutom journalist, kan man söka sig till för att fortsätta utveckla sitt skrivande?

Med vänliga hälsningar
Simon

/ Simon, 23 år från Borghom

Hej Simon

Försök arbeta med alla arbeten där det innebär att du får använda orden. Jag har arbetat på reklambyrå och tryckeri. Men du behöver inte arbeta inom ett speciellt yrke för att bli författare. Livserfarenheten från olika yrken ger dig möjlighet att skriva många olika sorters böcker.

Det viktigaste är att du skriver från hjärtat och skriver mycket, samtidigt som du läser många olika böcker i olika genrer. Läs gärna tidningen SPRÅK http://kim-m-kimselius.blogspot.se/search/label/Spr%C3%A5ktidningen. Dessutom finns det en tidning som heter SKRIVA http://kim-m-kimselius.blogspot.se/search/label/Skriva där du hittar olika skrivarkurser, tips etc.

Lycka till med ditt skrivande och hör gärna av dig den dag du får din bok antagen!

Kramisar Kim


hej JAG UNDRAR VILKA SPRÅKER KAN DU OCH SKREV DU BÖCKER ME DOLIKA SPRÅK EFTERSOM JAG HAR INTE LÄST ALL DINA BÖCKER).
MED VÄNLIGA HÄLSNINHAR ELIONOR HANSSON
TACK.

/ elionor h., 8 år från ITALIEN

Hej Elionor
Jag skriver mina böcker på svenska. Sedan översätts böckerna till olika språk i de länder som vill ha mina böcker.

Jag talar svenska, engelska och tyska, förstår danska och norska rätt bra, dessutom talar jag lite franska och italienska.

Kramisar Kim


Vad är det man ska tänka på när man vill skriva en bra historia? Jag älskar att skriva och läsa. Ska kanske satsa på att bli författare. Jag har vunnit tävlingar i skolan där man skulle skriva historier, och då fick man rösta på vilken historia man tyckte var bäst, och min vann!:)
Hoppas jag får svar!

/Amanda,11 år

/ Amanda, 11 år från Stockholm

Hej Amanda

Grattis! Vad roligt att du har vunnit pris!

Det ska vara roligt att skriva en bok. För att du ska lyckas uppnå glädje i ditt skrivande ska du skriva om sådant som du tycker är viktigt att berätta, något du brinner för, något som bubblar inom dig och kräver att få komma ut.

Skriv direkt från hjärtat, låt fantasin flöda och tänk inte på stavning, grammatik eller att någon ska läsa det du skrivit. Det enda du ska tänka på är att få ur dig din berättelse.

Försök inte kopiera någon annans stil, inte berätta något som någon redan har skrivit. Hitta på något unikt, något som bara du har i ditt huvud.

För att inte fastna i en berättelse har jag ett bra knep: Jag skriver gula Post-it-lappar för varje händelse som jag vill ha med i boken. Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker som är uppbyggda runt riktig historisk fakta och riktiga historiska personer. Inför varje bok läser jag väldigt många faktaböcker och under tiden som jag läser fakta byggs berättelsen upp inom mig, genom mina gula Post-it-lappar.

På mina Gula lappar skriver jag till exempel personer som jag vill ha med i handlingen, händelser, ord, årtal, detaljer och kapitel. På de Gula lapparna skriver jag inte långa noveller, utan enstaka stolpar/enstaka ord eller bara en mening.

Något som är viktigt att tänka på när du börjar jobba med Gula lappar är att du ska ha ett färdigt slut på en lapp, innan du sätter dig ned för att skriva din berättelse. Det är väldigt viktigt, annars blir berättelsen lätt tom, den drivs bara vidare av utfyllnad, eftersom du inte kommer på hur boken ska sluta. Kanske du inte ens vill att boken ska ta slut, trots att du egentligen inte har något mer att berätta?

Därför är det viktigt att du har slutet klart för dig innan du börjar skriva berättelsen.

Lycka till med ditt skrivande! Kontakta mig den dag du får din första bok utgiven!

Kramisar Kim


Hej! Jag är en fantasy-slukare. I skolan skulle vi läsa ut en bok som heter Underfors, vi hade två veckor på oss att läsa den men de andra i klassen ville ha mer tid. Läraren bev ganska imponerad när jag läste hela boken på en lektion. Den var jättebra. Men killarna kallar mig för nörd och tönt mm. Jag får nästan högst betyg i allt och det enda jag gör på fritiden är att vandra i skogen, öva teater och skriva. Såklart ritar jag jättemycket också och läser. Jag vet att jag inte borde lyssna på killarna och ibland försöker jag själv inse att jag borde vara mer social än att drömma om att vara sjöjungfru eller odödlig med superhjältekrafter o.s.v. men det är svårt :( Jag gillar hur jag är nu och bryr mig mer om att vara mig själv.

Har du några tips till mig som försöker skriva lite mer detaljerat och noggrannt i mina egna böcker, min längsta bok hitills är en bokserie på tillsammans ca.400 sidor, men jag skulle kunna förlänga den, det är jag alldeles säker på ??

/ Mimmih, 13 år

Hej Mimmih

Tycker du låter som en förståndig person som vågar gå din egen väg och inte lyssnar på när andra retar dig. Oftast beror det bara på att de är avundsjuka.

Oj, vad mycket du har skrivit. Jättebra!

Här är några saker du kanske kan tillföra dina berättelser:
Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

Hoppas att detta kan tillföra dina berättelser lite mer text. För fler skrivtips kika in på min blogg Kimselius skrivtips: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html, min hemsida www.kimselius.se eller läs mina tidigare svar här på panelen Unga Fakta.

Lycka till med dina berättelser. Hör av dig den dag du får din första bok antagen för utgivningen på ett förlag!

Kramisar Kim

Innan Cai Lun uppfann pappret, hur kunde man skriva flera hundratals, om inte tusentals, sidiga berättelser och böcker under antiken?

/ Filip, 19 år från Stockholm

Hej Filip

Enligt vissa anses ordet bok härstamma ifrån att tidiga böcker ristades på väldigt tunna skivor av bokträ. Dessa skivor häftades ihop och blev böcker. Det latinska ordet liber, som betyder bast, fick också betyda böcker därför att man förr tillverkade basta böcker, alltså böcker av bast.

De äldsta böckerna gjordes genom att man rullade hoplimmade papyrusblad kring en cylinderformad stav. Denna stav var ofta utsmyckad med knoppar av ben, horn eller trä. Man skrev endast på ena sidan av pappret, så rullarna rymde inte speciellt mycket text.

Under 600-talet e. Kr. gick man över från papyrusblad till att skriva på pergament. Detta var en dyr metod och man försökte ofta återvända pergamentet genom att ta bort gammal skrift med pimpsten och skriva ny. Dessa ”böcker” förvarades i bibliotek som har många likheter med dagens bibliotek. Man sorterade dem efter titel och begynnelseord.

Under medeltiden började man skydda böcker med tjocka träskivor. Dessa träskivor började man senare klä med pergament eller läder och knyta fast dem med remmar. Med boktryckarkonsten började bruket med att häfta och binda böcker.

När boktryckarkonsten infördes ändrades böckernas yttre och inre form. De tidiga boktryckarna samarbetade med träsnidare för att få till ett vackert verk. Nu blev det mer vanligt med en bok för alla, tidigare var det bara de absolut rikaste som hade råd med böcker. Dock var det fortfarande bara överklassen som hade råd med böcker.

De första tryckta böckerna hade inte sidonumrering eller titelblad. Det var först i slutet av 1400-talet som man började sätta ett titelblad framför vetenskapliga verk. Böckerna var från början väldigt stora i formatet. Under 1500-talet krympte böckernas format och under 1600-talet blev de ännu mindre och började närma sig dagens bokformat. Det är inte många av dessa antika böcker som finns kvar med har du tur kan du få tag på en begagnad bok från 1600- eller 1700-talet i någorlunda bra skick. Många av de gamla böckerna är mer tåliga än dagens böcker som trycks på sämre papper för att exempelvis sänka priset på böckerna inför bokrean.

Kramisar Kim


Hej! Hittade massa bra böcker på de tre sidorna. :) Läste just andras frågor och berömmelser och fick syn på en fråga som faktiskt intresserade mig. Det var den då Sandra i Huddinge skrev till dig om hur hon skulle börja sina berättelser och du skrev att du brukade "kasta in" huvudpersonerna i början och du gav många exempel från dina egna böcker. :) Jag brukar ha väldigt svårt för att hitta en bra början till mina berättelser(Jag lyckas hitta bra början men det tar lång tid att komma på och dessutom brukar jag ändå inte vara så nöjd med början sedan.), Så detta svaret du gav till henne var jättebra! :0)

Men, jag kommer visserligen inte helt tomhänt här utan en fråga, hehe, Undrar om du.....hur ska man säga......Du vet de här latinska namnen dinosaurierna har? Finns det nån slags pålitlig ordlista eller översättare? :) Google Translate är inte direkt den bästa :/

Heh, kanske fel fråga till fel mottagare, men vem ska man ställa en sådan fråga till vem isåfall? :)

Och, de här böckerna du skriver om verkar spännande trots att jag inte riktigt är den som gillar historia, Men skulle gärna vilja läsa dem, har bara inte sett någon sådan bok i bokbussen, biblioteket osv. :)

/ Amanda, 14 år från Småland

Hej Amanda

Vad härligt att du hittade tips på böcker och att du fick inspiration av tidigare svar. Perfekt!

Vet inte om du är hjälpt av den här sidan: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_dinosaurs annars kan du kika in på den här länken och se om du hittar något annat bra ställe: https://www.google.se/search?q=latinska+namn+dinosarius&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a

Kul att du tycker mina böcker verkar spännande. Att du inte sett dem i bokbussen eller på biblioteket beror säkert på att de ständigt är utlånade. Du får ställa dig i kö på böckerna, eller be dem ta hem dem till ditt bibliotek! Ska bli kul att höra vilken av mina böcker du läser!

Kramisar Kim


Hej Kim och jag undrar bara varför bestämde du dig för att skriva just om Teo och Ramona och blanda in historia i böckerna. Jag älskar dina böcker jätte mycket och jag hoppas att du fortsätter skriva på serien. Jag har några böcker hemma men dom det finns i skolans bibliotek. Jag är på Snapphaneresan. Jag hoppas att du har det bra. Jag är ditt störta fan. Jag har lärt mig jätte mycket av dina böcker. Min lärare var imponerad.
Jag älskar dina böcker!
Jag har skickat ett kort för länge sedan och det var jätte roligt att du svarade jag blev jätte glad.
DU ÄR BÄST!!!!!

/ Elvira Nyman, 11 år från Sverige

Hej Elvira

Tack för alla dina fina ord om mina böcker Elvira, du gör mig jätteglad.

Jag skriver för fullt just nu på Mayafolkets Hemlighet som är 17:e boken i serien om Theo och Ramona. Du kan följa arbetet med boken på www.theoochramona.se

Jag älskar historia och tidsresor. Den första historiska tidsreseboken jag skrev var Snapphanar. Men den första historiska tidsreseboken som kom ut var Tillbaka till Pompeji, eftersom det var den förlaget tyckte om och gav ut. Sedan har Snapphanar också kommit ut, och den fristående fortsättningen Snapphaneresan som du läser just nu.

Det är många som skriver och berättar att du har fått högsta betyg i skolan tack vare att de har läst mina böcker och sedan fått prov i ämnet. Det gör mig jätteglad, för jag lägger ner mycket arbete på att få fakta rätt i böckerna.

Tack snälla du!

Kramisar Kim


Hej!
Jag undrar hur många böcker det finns i serien: "De Utvalda"
och vad dom heter.

/ Linnéa, 11 år från Sala, Sverige

Hej Linnéa

Om du menar De utvalda av Kristin Cashore har det bara kommit ut en bok på svenska. Däremot finns det två böcker på engelska: http://www.adlibris.com/se/searchresult.aspx?search=advanced&author=Kristin%20Cashore&fromproduct=true

Kramisar Kim


hallå där ! du är verkligen min FAVORIT författare och mest gillar jag dina underbara böcker,jag vill fråga dig:hur gammal var du när du blev författare och när du var liten ville du att du ska bli författare ?
jag kan även skriva på olika språk och har lärt mig lite arabiska!tycker du att det är roligt att skriva på arabiska?

/ alice .hansson, 11 år från sverige

Hej Alice

Oj, tack så mycket för de fina orden. Blir jätteglad!

Jag var åtta år när jag skrev min första bok och bestämde mig för att bli författare. Men jag skickade inte in till förlag förrän jag blev äldre eftersom jag inte tyckte det jag skrev var tillräckligt bra.

När jag var 43 år kom min första bok ut: Tillbaka till Pompeji och sedan dess har det kommit ut 19 böcker, både om Theo och Ramona och om Kimberlie och Andy.

Jag kan inte skriva på arabiska, men jag kan säga några ord som jag lärde mig när jag var på researchresa till Egypten inför min bok Faraos förbannelse.

Det måste vara svårt att skriva på arabiska, bra gjort!

Kramisar Kim


hallå kim,! ett tag sedan så frågade jag dig ett par frågor om sagor och hur man blir författare .ville bara tacka dig för att jag har börjat skriva underbara sagor i min egen skrivhäfte ,
m.v.h marwa

/ marwa, 9 år från född i malmö

Hej Marwa

Åh, vad härligt att höra. Tack för att du skrev och berättade Marwa!

Fortsätt skriv!

Kramisar Kim


hej.
hur många neon evangelion genesis böcker har släppts i sverige?

/ Erik, 13 år från Sverige

Hej Erik

Här kan du läsa allt om neon evangelion genesis: http://sv.wikipedia.org/wiki/Neon_Genesis_Evangelion

Kramisar Kim


vem va posedons son

/ linda andersson, 15 år från kristianstad

Hej Linda

Poseidon var son till Kronos och Rhea, storebror till himmelsguden Zeus och lillebror till underjordsguden Hades, och make till Amfitrite. Han hade en son med Amfitrite vars namn var Triton. Poseidon delade världen med sina syskon. I romersk mytologi motsvarades han av Neptunus.

Kramisar Kim


Hej Kim! Jag undrar, vem Linda är i dina böcker om Theo och Ramona? Jag förstår inte..

/ Ida, 16 år från Göteborg

Hej Ida

Linda dök upp i Theo och Ramonaböckerna för första gången i Snapphaneresan. Nu är hon med igen i Mayafolkets hemlighet som kommer ut i augusti i år.

Kramisar Kim


jag tycker dina böker är bra

/ fatima, 15 år från afrika

Hej Fatima

Tack! Blir jätteglad för att du hörde av dig och berättade att du tyckte om mina böcker!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag har inte en utan två frågor, om det är okej.
Jo, jag undrar hur gammal måste man vara för att få ge ut en bok och hur ger man ut sin egen bok?
Hoppas du har tid till att svara, för jag undrar verkligen!

Hejsvejs

Svea

/ Svea , 11 år från Stockholm

Hej Svea

Det finns ingen nedre ålder för att ge ut sin bok, ingen övre heller. Men du måste vara 18 år för att skriva kontrakt. Är du yngre får någon av dina föräldrar skriva på kontraktet för dig.

Det finns olika sätt att ge ut sin bok nuförtiden:

Författaren skickar sitt manus, pappershögen med berättelsen, till förlaget. Där är det först en person som kallas redaktör som läser berättelsen. Om den personen tycker om det författaren har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om berättelsen kontaktar de författaren och ber att få publicera/ge ut berättelsen/trycka boken.

Om de skickar tillbaka manuset till författaren behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början och så vidare. Får författaren tillbaka sitt manus ska han/hon alltså inte ge upp, utan sätta sig ner och läs igenom det igen, se om det går att förbättra manus och därefter skicka det till ett annat förlag.

Om manuset blir antaget (vilket innebär att förlaget vill göra en bok av berättelsen) börjar arbetet med boken: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel med mera. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe, vilket innebär att handlingen inte håller ihop.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.
Sedan skickas berättelsen till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. Boken trycks. Tryckerierna har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet = sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Författaren får royalty på försäljningen. Det innebär att författaren får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Författaren kan också trycka sina böcker på något som heter ”Print-On-Demand”. Då betalar författaren allt själv, men han/hon behöver bara trycka upp så många böcker han/hon vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. På nätet hittar man några print-on-demandtrycker t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler.

Om du vill veta mer om hur man gör en bok kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under ”Författartips”. På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker.

Kramisar Kim


Hej, jag har en fråga? okej här kommer den : Om man är författare och ska skriva om något hur ska man komma på vad man kan skriva om då?

/ Wilma, 10 år från Piteå

Hej Wilma

Om man är författare brukar man aldrig ha några problem att komma på vad man ska skriva. De som blir författare är oftast födda med otroligt mycket fantasi, dessutom brukar man älska att läsa och skriva redan som barn.

Om du drömmer om att bli författare behöver du läsa mycket och skriva mycket, då kommer fantasin till dig också!

Lycka till!

Kramisar Kim


Hejsan svejsan!

Jag är en tjej som älskar att skriva och har alltid varit ett stort fan till fantasy. (När jag var liten var det dock bara älvor)
När jag blir stort skulle jag vilja bli författare, och jag får ofta höra att jag är duktig.
Men jag är jätterädd att det jag skriver kommer att bli för kort. (Jag dömmer själv ut böcker som är för smala, av bara reflex)
Jag älskar ju också att läsa, så jag har ett relatfivt bra ordföråd och vet ungefär hur böcker är uppbyggda.

Men min fråga är, har du några bra tips om hur man skriver en bra lång bok utan förmycket onödigt.

/ Agnes, 12 år från Dalarna

Hej Agnes

Böckerna har en tendens att bli tjockare allteftersom man skriver fler böcker. Orden löper fram lättare och meningarna byggs upp direkt.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. Jag använder mig av Gula Lappar i mitt arbete. Vill du också jobba med det kan du göra så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna.

Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända.

Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

För fler tips kika in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ På bloggen hittar du användbara länkar, till flera skrivtipslänkar och boktipslänkar.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim


Hej!

Själv tycker jag också om att skriva och sådant, har egentligen bestämt mig för o bli Arkeolog pga intresserad av dinosaurier sen ja va 2 år :) Men det går ju o ha två jobb, tror jag iaf, det borde ju inte va omöjligt att vara författare och arkeolog samtidigt. :) Jag vet inte riktigt vad mina kompisar egentligen tycker om mina berättelser som jämt blir minst eller över 3-4 A4-sidor långa, hehe, men berättelser handlar alltid om djur och ibland förekommer också robotar pga robotar är ett litet hemligt intresse jag haft också sen jag var liten. :) Förrutom o vara den som skriver typ flest sidor så är jag en uppskattad och begåvad Paint-ritare i skolan, vilket är rätt kul faktiskt för de som är två eller en klass högre än mig (8or och 9or) beundrar mig också och tycker jag borde få A i betyg, bli konstnär, få nobelpriset och så vidare :P

Egentligen kom jag hit här för o fråga dig om lite boktips, men vissa har ju berättat om sina projekt och de, så då berättar väl jag lite också xD.

Vet du några mer böcker som har med kloning att göra? Själv har jag just nu hela serien av Klonad - Amy Candler och nästan hela serien av en till Klonad som handlar om 5 olika klonade personer i olika familjer men tillhör samma släkte.

Och, heh, om du vet så kan du ju tipsa om dinosaurieböcker med :) Är förvisso galen i dinosaurier och dessa klonad-böcker :D

/ Amanda, 14 år från Småland

Hej Amanda

Det finns de som är arkeologer och skriver böcker, både fakta och skönlitteratur. De flesta författare har både ett "riktigt" jobb och skriver böcker.

Här är några böcker om kloning: http://www.bok.nu/Kloning_%28Kategori%29

Här är boktips om Robotar:http://barnensbibliotek.se/Boktips/Teman/robotar/tabid/393/Default.aspx

Och här hittar du böcker om dinosaurier: http://www.bok.nu/Dinosaurier_%28Kategori%29

Hoppas du hittar något att läsa! Lycka till med din teckning och dina intressen!

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB