Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej mats!
Jag undrar efter ca hur många veckor en kolibris unge lämnar boet. Skulle bli väldigt tacksam för svar! Hoppas du svarar ganska fort! För jag behöver veta det till en läxa!


Mvh Eyelinn 11 år Lilla hammarö

/ Eyelinn, 11 år från Lilla hammarö

Hej Eyelinn!
Jag vet faktiskt inte hur lång tid dom är kvar i boet. Men jag skulle gissa på två - tre veckor innan dom är fullfjädrade och kan ge sig av på vingarna. Ju större fåglar desto längre dröjer det innan dom ger sig av. Det finns olika ungar, dels borymmare som innebär att dom i princip direkt avviker från boet. Det finns dom som avviker från boet men finns i dess omedelbara närhet och så de som stannar tills deras vingar bär dom.

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


när på dygnet sjunger oftast näktergalen? svara snabbt mvh johan 10 år

/ johan, 10 år från sverie

Hej Johan!
Som jag skrev i föregående svar så är det på kvällen, tillviss del natten och morgonen. Den kan mycket väl sjunga även mitt på dagen.

Ha det gott

Mats på Kreativum


när på dygnet sjunger näktergalen

/ johan, 10 år från sverie

Hej Johan!
Näktergalen sjunger på kvällen och under stor del av natten då det är som intensivast att hävda revir. Den är dock tyst om det regnar mycket och ett antal timmar under natten.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!
Jag undrar vad bofinken gör när ungarna har knäckts ur äggen och lämnat skalet??

/ Alicia, 12 år från Landsbro

Hej Alicia!
Dom, dvs. de vuxna fåglarna börjar att leta efter föda som dom matar sina ungar med. Det gör dom ända tills dess att dom är så pass gamla och har fått fjädrar att kunna flyga med. Sedan är det ungarna som själva måste lära sig att leta mat.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats :)

Jag håller på med ett arbete i skolan och ja undrar hur fåglar kan höra?

tack för svar!

:D

/ Clara, 14 år från stockholm

Hej Clara!
Dom har hörsel likadant som vi. Du kan inte se själva örat eftersom det sitter under fjädrarna på huvudet.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!
Jag undrar hur fåglarna hittar sin mat?

/ Anni, 11 år från Örkelljunga

Hej Anni!
Hur fåglarna hittar sin mat... Jo dom finns i en miljö/biotop där det finns den typ av mat som dom lever på. En del äter insekter och andra äter fröer osv. Dom har ögon och ser då sin mat som finns i de olika miljöerna. Skulle det däremot ta slut så måste dom flytta på sig. Det är därför många av våra fågelarter flyttar söder ut.

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


Om strutsar har hjärnor som är mindre än deras ögon, borde inte småfåglar ha ännu mindre hjärna då? Och varför är småfåglarna inte lika dumma som de?

/ Linn Cederholm, 10 år från Tollarp

Hej Linn!
Det var en knepig fråga. Jag har inte fördjupat mig i detta utan valt att stanna vid fåglars utseende, beteende och deras livsmiljöer. Men jag tycker att du ska skicka din frågeställning till följande adress.

http://sofnet.org/index.asp?lev=3840&typ=1

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej!
Jag undrar några saker om undulater.
1. Ser man om dem är rädd för nåt?
2. Ser man om dem är arga?
3. Hur länge orkar dem flyga?
4. Måste dem äta nåt speciellt för att få vitaminer i sig?
Har en undulat hemma, det är därför jag frågar dem här frågorna:)
Mvh// Ellen.

/ Ellen, 12 år från Kungsängen

Hej Ellen!
Jag är ledsen men du får vända dig till en återförsäljare av undulater eller någon form av burfågelförening för att få svar på dina frågor. Jag har inte den kunskapen om dessa eftersom mitt intresse är vilda fåglar.

Ha det gott och lycka till

Mats på Kreativum


vi har en gråtrut som kommit regelbundet till vår balkong ca 2 år. Jag undrar lite om deras ras. Är de intelligenta? Har de bra hörsel? En gång hade han/hon med sig en grå unge... hur ser man om det är hane eller hona? Den verkar klok tycker jag. Sitter och tittar in i vår lägenhet. Hur gammal blir en trut?

/ calle, 18 år från göteborg

Hej Calle!
Gråtruten är tidigare uppdelad i flera raser men sedan ett par år tillbaka i tre olika arter, gråtrut, medelhavstrut och kaspisk trut. Om dom är intelligentakan man fundera över, men dom har säkert väldigt lätt för att lära sig saker och ting. Dom är skarpsynta och ser när andra artfränder beter sig på ett speciellt sätt som talar för föda. Att se skillnad på dessa fåglar är oftast en storleksskillnad. Att se skillnad på en ungfågel går inte. Att den sitter och kikar in i er lägenhet kan bero på att den ser er röra sig där och att den helt enkelt är på alerten så att inget ska hända den eller ungen. En gråtrut kan bli rätt gammal och jag tror att dom kan bli över 20 år. Rekordet på ringmärkta gråtrutar är 27 resp. 25 år.
Kolla länken http://www.nrm.se/sv/meny/forskningochsamlingar/enheter/vertebratzoologi/ringmarkningscentralen/omringmarkning/hurgammalblirenfagel/masarhackspettar.1574.html

Ha det bra

Mats på Kreativum


kan man ge havregryn till småfåglarna?

/ Roger H, 60 år från Stavsnäs

Hej Roger!
Ja det kan man. Det är bra för rödhakar och järnsparv, svarthätta som tar risken att stanna kvar över vintern. Så det går fint att lägga ut på fågelbordet. Men som du vet så sväller grynen då dom kommer i vatten vilket kanske kan vålla lite bekymmer för dom.

Ha det gott

Mats på Kreativum


vad det för fågglar soom flyga utanförr mit fönster?

/ frida, 3 år från sverge

Hej Frida!
Det har jag ingen aning om. Men det kan vara tornseglare som flyger tillsammans och skriker eller fiskmåsar eller kanske är det skator eller kråkor. Men det kan också vara pilfink eller gråsparvar.

Ha det gott

Mats på Kreativum


HEJ mats jag har fyllt år och min födelsedagsprsent va att jag fick ringmärka 23 fåglar hej då

/ Cajsa, 11 år från KÄVLINGE

Hej Cajsa!
Vilken rolig födelsedagspresent! Fick du komma till en fågelstation då och utföra din present tro?

Grattis i efterskott!

Mats på Kreativum


Hur länge kan en Skäggdopping vara under vattnet, (utan luft)? Jag har sett Skäggdoppingar som varit under flera minuter, men vad är som längts?

/ Harald Holmqvist, 7 år från Munsö

Hej Harald!
Jag har stått vid en sjö och tagit tiden på storlom som var nere mellan 1-2 minuter. Samtidigt så har jag sett skäggdoppingar dyka men inte tagit tiden men det var och är kortare tid. Så jag kan inte svara på hur länge dom kan vara nere. Dock en gissning på 1-1½ minut kanske.

Ha det gott

Mats på Kreativum


hej mats! kan du om dinosaurie fåglar?.

/ joel, 9 år från gammel sträng

Hej Joel!
Jag har aldrig intressseat mig för dinosurier tillräckligt. Därför kan jag inte svara på din fråga tycvärr. Men om jag skulle råda så hade jag sökt på www.google.se och tex. skrivit dionsaurier + fågel eller något liknanade. Då skulle du hitta ett antal hemsidor där du säkert kan få lite fakta från.

Lycka till!

Mats på Kreativum


jag har fått en knarifågel vill veta hur gammal han är ca hur kan jag veta det?

/ nader, 35 år från sweden

God morgon Nader!
Jag tycker att du ska leta upp en djuraffär som säljer kanariefåglar och fråga dom. Det är omöjligt för mig att såga utan mer fakta.

Lycka till!

Mats på Kreativum


hej en dag kom en av mina katt ( 3 katter ) med en fågel vi har ett stort stort fågelbo i mit träd trädet är ca 8 m jag tror att fågelungen kommer där i från vi vet att det är ett skat bo vi det är för långt att läga fågen i boet igen vi la fågen i en stor och hög blom låda den står på marken vi la lite löv runt den fågen mår bra igen skada men vad ska vi göra och att inte våra katter når den och våra gran katter som brukar vara här vad ska vi göra hjälp ska vi ringa eller låta den vara vad ska vi göra obs fågen är nära en grus väg där alla katter bor vad ska man gjöra för att inte någon katt ska äta eller ta den söta fågen

/ viktoria, 13 år från sverige

Hej igen Viktoria!
Det verkar som att det är en unge av skata som du fått bekymmer med. Om den inte kan flyga för att den är liten så får ni försöka lägga upp den eller sätta upp den högt så att katterna inte kan ta den. Men som du vet så kan katter klättra så det kan bli lite bekymmer. Men det är nogkatterna du får ha inomhus tills ungen flyttat sig i säkerhet.

Lycka till

Mats på Kreativum


hej igen jag hitta en fågel eller katten gjorde det är det en skata om benen är lika långa som kroppen när den är liten eller vad är det för fågel då

/ viktoria, 13 år från sverige

Hej igen Viktoria!
Oj det var inte lätt att svara på. En fågel är under tillväxt när den är liten och då kan man inte avgöra vilken art det är på att mäta som du beskriver. Men en skatunge är rätt stor, stjärtfjädrarna inte speciellt långa och den är svart och vit.

Ha det gott

Mats på Kreativum


vad ska man göra om fågen inte äter hoppas du kan hjälpa mig jag älskar djur vi har 4 hundar 3 katter har haft 2 katter och 5 hästar och 4o fiskar jag älskar djur jag är så :( för att fågen har ramlat ur sit bo jag la fågen i en buske och den mår bra vad ska jag göra

/ viktoria, 13 år från sverige

Hej Viktoria!
Om jag förstår dig rätt har du hittat en fågelunge som du placerat i en buske. Om det nu är den som inte äter så kan du vara lugn. Den får mat av sina föräldrar även om du inte ser det. Den klarar sig säkert eftersom den tigger med ett speciellt läte och då kommer någon av föräldrarna och matar den.
Kul att du gillar djur!

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!
Vi hittade en talgoxe som ramlat ner från ett bo i taknocken på vårt hus i går kväll 2010-07-12. Den är pytteliten, har inga fjädrar och stängda ögon. Vi försökte stoppa tillbaka den i boet men stegen var för kort. Vi har heller inga andra häckande fåglar i närheten där vi kan lägga den.
Jag inser att det inte är särskilt stor chans att vi klarar den men vi vill i alla fall försöka. Ett av mina barn har sommarlov och han har tagit sig an uppgiften.
Vi har hittills gett den mosade frön (jordnötter/skalade solrosfrön) blandade med en liten gnutta solrosolja och vatten. Vi har flera matstationer och talgoxarna verkar föredra jordnötterna. Men vad ska ungen egentligen äta? Flugor, myggor och sådant? Mask? Larver? Någon föreslog kattmat för kattungar, är det ett alternativ?
Hur ofta ska den ha mat? Vi har gett den varje halvtimme/timme. Är det lagom?
Hur varmt ska den ha? Som det är nu håller vi den på 25-29 grader. Är det lagom?
Snälla hjälp oss! Vi vill göra vårt bästa.

MVH

Marie

/ Marie, 50 år från Stockholm

Hej Marie!
Det allra bästa är att låta fågelungarna får vara så sköter föräldrarna mataningen. Det är för oss människor svårt att se en unge som "ramlat" ur boet men det är "bara" att placera ungen i en buske/träd intill och låta den vara. Om man nu ger sig på att mata upp en unge så är det där med kattmat på burk lämpligt. För talgoxarna äter insekter och larver nu under sommaren och inte frö. Att mixa detta till "rätt" mängd och blandning är svårt. Det tar också tid att ta på sig detta ansvar. När det gäller temperaturen så är det nog rätt hopplöst att kunna reglera så det blir rätt. Naturen och djuren har en inneboende funktion som löser detta.

Så är det och ha det gott

Mats på Kreativum


vi har hittat en gråsparvunge eller en pilfinkunge som har ramlat ur sitt bo, och när vi hittade den så var den hungrig och skrek
och sen när jag byggde ett bo åt den så började jag mata den sen med lite blött bröd, och sen så samlades brödet i en påse vid halsen eller under den jag undrar om det är farligt (han har ingen päls)
och så undrar jag hur kan man se om en fågel är en hona elle hane hoppas du svarar

/ johanna, 11 år från sverige

Hej Johanna!
Först och främst ska man verkligen fundera på om man ska ta på sig detta stora arbete att försöka "rädda" en fågelunge. Det är mycket svårt eftersom du måste ha rätt blandning på mat, vatten osv. Dessutom får man inte övermata dom eller ännu mindre mata för lite. Det allra bästa är att försöka sätta tillbaka unge i boet eller sätta den i en buske/träd så att föräldrarna hittar dom. Dom piper och tigger mat och då får dom det av föräldrarna som finns i närheten. Annars får naturen ha sin gång vilket för oss människor kan vara grymt.

Ha det gott i värmen

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB