Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Bajsar fåglar medans dem flyger eller bajsar dem när de är stilla ex i ett träd?

/ sandra, 23 år från Skåne

Hej Sandra!
Dom gör det både i luften och flygandes. Själv höll jag på att bli träffad häromdagen då en mås släppte sina behov då den flög rakt över mig.

Mats på Kreativum


vad ska man göra om man har hittat en fglung hemma

/ sebastvir, 14 år från lund

Hej Sebastvir!
Du ska låta den vara för ungens föräldrar finns alltid i närheten och tar hand om den. Skulle det vara att den sitter mitt ute på öppen mark så flytta in den i en buske eller sätt den på en gren. Den piper så att föräldrarna hittar den.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hejsan!

Kan en fågel känna igen sin vän om de inte har träffats på flera år?

/ Lina Johansson, 14 år från Östersund

Hej Lina!
Det vet jag faktiskt inte, men jag tror inte att dom gör det. Om du menar en vän så antar jag att det är en i kulle den föddes med. Nä det tror jag inte....

Mats på Kreativum


hej Mats du kanske bara kanskeminns mig
När jag frågade när ankor blir vuxna.
Ja iallafall ledarankan har börjat ta en av de yngre ankorna i nacken vi tror det är en hane.
Vad ska vi göra ??! SNÄLLA svara fort för jag vill inte sälja någon anka !!
jag blir superduper glad när du svarar!!

/ mikaela, 9 år från ...

Hej Mikaela!
Jag misstänker att det är "tamankor" som du har skaffat. Att den dominerande hanen görs påmind hos alla i flocken är helt naturligt. Men jag kan inte avgöra ifall det är en hane eller kanske rent av en hona som han är stygg mot. Om det är en annan hane så kommer någon att "segra" dvs. han har då markerat att han är den dominerande. Men går det inte så vet jag inte vad du ska göra. Många gånger upplever vi människor att naturen är grym.

Ha det bra och hoppas att det löser sig.

Mats på Kreativum


är ormvråk en vanlig fågel?? alla i min klass säger det.

/ erika, 11 år från skåne(malmå

Hej Erika!
Ja ormvråken är tillsammans med sparvhöken de vanligaste rovfåglarna i Sverige.

Ha det gott

Mats på Kreativum


vilka fåglar flyttar på hösten?

/ felicia, 10 år från stockholm

Hej Felicia!
Det är en omfattande fråga men för att göra den lite enklare så kan man säga att alla de arter som är insektsätare flyttar. Men även gäss och andra större arter gör det och trots att dom inte äter insekter. Det är helt enkelt så att de allra flesta får problem med sin födotillgång p g a snö och kyla. Så vissa arter kanske bedömer att det kanske går att överleva i södra Sverige och då chansar att göra det. Ett färskt exempel i höstas och vintras var kungsfiskare, gärdsmygen som gjorde en bedömning att stanna, men så kom vintern lång, snörik och kall. Resultatet ser vi nu med allt färre individer av dessa. Jag tycker du ska sätta dig ner med en fågelbok, tex. "Fågelguiden" och börja från början med att läsa vilka som flyttar och vart.

Lycka till och ha en skön sommar

Mats på Kreativum


Hej Mats.

Jag hittar ständigt små taltrastungar på marken i skogen. De kan inte flyga och har knappt fjädrar.
Har de ramlat ned eller lever de på det sättet?

/ Lina Johansson, 14 år från Östersund

Hej Lina!
Hoppas allt är väl med dig och det är kul att höra att du är i skogen och upptäcker. Att taltrastarnas ungar är på marken är säkert ett led i deras färd ut i vuxenlivet. Jag tycker du ska låta dom vara för deras föräldrar finns i närheten och matar dom allt efter att dom skriker.

Ha det gott i sommar!

Mats på Kreativum


Hej!

Det finns en fiskmåsunge på vårt företags innergård (5-våningshus), mamma fiskmås får cirkla uppåt för att kunna flyga ut från gården. Tror du att fiskmåsungen kommer att klara sig, får ungen mat av föräldern eller skall vi ge den något? Konstigt att måsen valt att lägga ägg på en innergård (ungen har kanske fallit ned från taket, jag kan inte se om den är skadad) den är visserligen skyddad från rovdjur, men man undrar om ungen kommer att klara att flyga ut från gården.

/ Bertil Hagberg, 56 år från Storstad

Hej Bertil!
Ja ibland blir man förundrad över hur dom väljer häckningslokal. Att den kommer och klara sig tror jag verkligen på, men jag vet ju inte hur det ser ut där du jobbar. Kan man lyfta upp ungen på ett platt tak eller rent av lyfta ut ungen utanför innergården så kommer den nog att klara sig bättre. Du får bereda dig på att föräldrarna kommer att "attacker" med djupdykningar mot er/dig. Det är bra om dom ser ungen där ni i så fall placerar den. Den klarar sig säkert från predatorer eftersom föräldrarna är ytterst vaksamma mot ev. försök att ta ungen.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Vad äter flyttfåglar

/ Amy , 14 år från Lysekil

Hej Amy!
Dom äter i stort sett samma sak som dom annars gör. Det finns arter som kan anpassa sin kost just under flyttningen. Några t o m krymper sin mage för att göra sig lättare och därmed få det "lättare" att flyga. Naturen är underlig och anpassningsbar.

Mats på Kreativum


Hej!
Va ute med barna och sparka fotboll, helt plötsligt från ingenstans trillade det ner en liten fågelunge. Svårt att säga vad det är för art, den hae knappt några fjädrar bara jätte lite gråa fjun på huvudet och den har inte öppnat ögonen. Kunde inte låta den ligga där i solen så jag var tvungen att ta in den. Har gett den små bitar av maskar och fluger och även lite vatten. Såg att du skrivit i andra inlägg att man kan lägga en fågelunge i ett annat bo och se om dom "adopterar" den, stämmer det? Har nämligen ett talgoxe bo precis under fönsterbläcket innanför huspanelen som jag skulle kunna lägga den i men jag vill ju inte skada eller förorsaka att dom tar skada om jag gör det. Dom har ochså små fågelungar.Har hört att om en människa tar i en fågelunge så kommer inte mamman och pappan tillbaka mer för det luktar människa, om det stämmer kan jag ju heller inte lägga dit den. Och kan en talgoxe ta hand om en annan art? Vet inte om detta är en talgoxe.
Mvh: Madelene.

/ Madelene Andersson, 30 år från Vegby Västergötland

Hej Madelene!
När det gäller att en människa tagit i enunge så skyr föräldrarna de senare stämmer inte. Lägg ungen hos talgoxarna för att om du ska klara av att mata så får du ligga i och förmodligen klarar du det inte. Den får det säkert bra där och mat också för jag tror inte föräldrarna kan avgöra ifall det är en annan art.

Lycka till så får vi hoppas att den överlever.

Mats på Kreativum


HEJ
snälla svara denna fråga snabbt
var flyger kolibrier på vintern

/ mona-lisa (mona), 7 år från stockholm

Hej Mona!
Dom flyttar ingenstans utan finns kvar där dom häckar för att där är varmt hela tiden.

Mats på Kreativum


hur stor är göken

/ karl, 10 år från stockholm

Hej Karl!
Göken är drygt 30 cm lång, ungefär som en kaja fast slankare och längre smalare vingar.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hejsan! Jag har flera frågor som jag aldrig fått riktigt svar på. Vet du om en frisk vuxen svan har några naturliga fågelfiender i sverige bortsett från däggdjuren och örnarna? Vet du hur många ungar normalt svanen föder eller när knölsvanen häckar?

/ Axel Wolff, 9 år från karlshamn

Hej Axel!
En knölsvan har inga fiender, inte ens en havsörn. Den har däremot "fiender" som kan ta en alldeles nyfödd unge, annars försvarar föräldrarna dom mycket. Men en mink kan säkert överraska en unge och ta den utan att föräldrarna hinner göra något åt det. Knölsvanarna får mellan 2-4 ungar lite beroende på hur stor tillgång det är på föda och arvsanlag hos paret.

Hoppas detta är svar som du är nöjd med.

Mats på Kreativum


Hej, det var någon som frågade om vad som kom först: hönan eller ägget.

Svaret är ägget för ödlor lägger ägg och de kom före hönan, eller hur? Dessutom kanske hönan hade blå kam istället för röd och en dag när ett ägg kläcktes så var kammen röd på den hönan när den blev vuxen, och sedan spred sig den genen.

Enkelt svarat: Ägget :)

Förlåt men jag var bara tvungen att säga det :)

Nu till frågan: Vad är det för skillnad på Havstrut och Silltrut? För på Engelska så kallas de för Great Black-backed Gull och Lesser Black-backed Gull och räknas som samma sorts fågel, bara olika varianter av den...

/ Julia, 14 år från Nyköping

Hej Julia!
Tack för det svaret.....
Skillnaden på havstrut och silltrut är att havstruten har köttfärgade ben medan silltruten har gula. Silltruten har en mycket svartare rygg än havstruten (där finns en västeuropeisk ras som är mörkt gråare, kan se ut som en mörk gråtrut) och den ser dessutom "snällare" ut än havstruten i ansiktet/huvudet. När silltruten flyger gör den det som en mås alltså mjukare och lättare medan havstruten har stela vingar. Att dom heter som dom gör på engelska kan ibland vara lite förvillande. Men kolla med en fågelbok och försök se båda arterna ute i det fira så märker du skillnaden. Vad det gäller raser och rena arter så beror det ofta på de respektives utbredningar, födoval etc. etc. Dom kan dessutom inte fortplanta sig med varandra.

Hoppas detta gör bilden lite klarare.

Mats på Kreativum


Vad kom först, hönan eller ägget?

/ Beatrice, 10 år från Hestra

Hej Beatrice!
Ja det kan man fråga sig....
För att det ska kunna bli en höna så måste den ju födas först och det gör den genom att bildas i ett ägg. Ägget kläcks och sedan växer den sig till en höna eller tupp. Sedan träffas tuppen och hönan och har det lite trevligt för att hönan ska kunna lägga nya ägg för att nya hönor och tupp ska födas.....
Men vem som var först kan man fundera över och då gäller det med massor av andra lustiga företeelser i naturen.

Ha det gott och kom gärna med en egen förklaring till mig!

Mats på Kreativum


Hej.
Jag undrar hur man kläcker äggen i en äggkläckningsmaskin.
Jag har hört att man ska kolla på äggen efter en vecka och fall skalet lyser igenom är det befruktat.
Själv så ska jag köpa mej höns och en äggkläckningsmaskin och en Uv-Lampa.
Hur länge ska dom ligga under Uv-lampan?
Och hur ser man att dom är befruktad?
Hur länge ska dom vara i en äggkläckningmaskin ungefär? Kan man skriva datum på när den ungefär kommer att kläckas.
Hoppas du kan svarapå mina frågor :)

Kram

/ Theresia, 11 år från Sverige

Hej Theresia!
Detta är inte min starka sida utan du får vända dig till exempelvis Naturhistoriska museet i Stockholm för att få svar på dina frågor.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej!!!
Jag är en tjej på 13 år och jag undrar hur många sorters kolibrier det finns i hella världen för dom är så söta och jag undrar också vilken är minst och störst av alla sorter

M.V.H/Fanny Karlsson

/ Fanny Karlsson, 13 år från Ljusne

Hej Fanny!
Det finns mer än 300 arter kolibri i världen och det är i Nord- och Sydamerika. Det finns också rätt många underarter till dessa.

Sök på kolibri så hittar du mer fakta som kan hjälpa dig.

Lycka till

Mats på Kreativum


Finns det farliga fåglar ?
Vilka är de om det ens finns?

/ Hodman, 12 år

Hej Hodman!
Nej det finns inte farliga fåglar för människan. De skulle möjligtvis vara emu och kasuar som kan skydda sina ungar genom att sparka med sin mycker vassa baktå, men då ska det vara i ett mycket speciellt läge. Annars så är alla fåglar mest rädda och skygga och drar sig undan.
Dom jag nämnde finns nere i Australien.

Ha det gott

Mats på Kreativum


vad är en reptil?

/ Julia svärd, 9 år från skogen

Hej Julia!
Du ska ställa denna fråga till Manfred här i Panelen så får du ett bra svar.

Lycka till

Mats på Kreativum


Om vi inte hade dragningskraft så skulle vi åka upp till rymdstationen, det har jag läst. Men VARFÖR skulle vi flyga ut till rymdstationen och HUR? Hoppas jag får svar

/ Hanol, 12 år

Hej Hanol!
Jag föreslår att du skriver din fråga till Panelens rymdkille Henrik så får du säkert ett bra svar.

Lycka till!

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB