Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej Kim!
Jag har precis läst ut din bok "På liv och död i andra världskrigets skugga", jag tyckte den var väldigt bra! Just nu håller jag på att läsa "På flykt från andra världskrigets fasa" till en läxa vi hade i skolan. Och vi ska skriva en fakta del om författaren, så om du hinner och kan vill jag gärna att du mejlar mig, så kanske jag kan intervjua dig och få en del fakta! Tack!

Kramisar, Tindra

/ Tindra, 12 år från Halmstad, Sverige

Hej Tindra

Härligt att du tycker om På liv och död i andra världskrigets skugga. Jättekul att du får användning för mina böcker om andra världskriget i ditt skolarbete. Det är precis så jag har tänkt när jag har lagt in en faktadel längst bak i varje historisk äventyrsbok.

Här hittar du massor av fakta om mig http://www.kimselius.se/omkim.html Glöm inte klicka runt på de olika länkarna!

Om du därefter har fler frågor får du gärna maila mig. Adressen hittar du här: http://www.kimselius.se/kontakt.html

Lycka till med ditt skolarbete!

Kramisar Kim


Hej Kim !
Jag bara undrar ifall du fick dina böcker tillbaka skickade nåra gånger när du ville publicera dom ?

Jag har skrivit en bok som jag skickat till B wahlströms men jag har fått den tillbaka skickat för att dom inte gillade nåra saker och jag har fått den tillbaka skickad 3 gånger.... Jag bara undrar också, ska man ge upp ?

Mvh Elin

/ Elin Lindekk, 13 år från Röstånga

Hej Elin

Om du har fått ditt manus tillbaka tre gånger från samma förlag tycker jag att du ska läsa igenom texten igen. Låt gärna någon vuxen läsa texten, en person du litar på och kan ta kritik ifrån. Ta även till dig den eventuella kritik som du har fått från förlaget om du tycker att det är bra kritik som förbättrar din berättelse.

Därefter tycker jag att du ska skicka in ditt manus till några andra förlag, för att se om de säger samma sak om ditt manus.

Ge inte upp! Ibland tar det ett tag innan man får sitt manus antaget och ibland smäller det bara till direkt, som det gjorde för mig. Även om jag fick vänta två år på att förlaget hade läst mitt manus och tog kontakt med mig.

Lycka till!

Kramisar Kim


När kommer din nästa bok ut tror du?

/ Lina, 11 år från Arvika Sverige

Hej Lina

Min nästa historiska äventyrsbok kommer ut den 15 augusti 2012. Om du vill följa arbetet med boken, Mayafolkets Hemlighet kan du kika in på den här sidan: www.theoochramona.se

Kramisar Kim


hur blev du en författare

/ anna, 19 år från stockholm

Hej Anna

När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare.

Jag debuterade julen 1997 och har alltsedan dess arbetat enbart som författare, något som är få förunnat. Jag är mycket tacksam för det och gläds över varenda såld bok, varenda positiv reaktion från läsarna och är glad över att jag kan leva på det som jag älskar mest av allt här i livet: Att skriva!

Att det har gått så bra för mig beror på att jag hittade ett unikt sätt att skriva: Att väva ihop en riktig historisk händelse med fantasi och låta huvudpersonerna resa i tiden och ta del av de historiska händelserna. Det som också är roligt med mina böcker är att de har läsare i nästan alla åldrar. Den yngsta som läst mina böcker är sex år och den äldsta som hört av sig och berömt mina böcker är 98 år.

Vill du veta mer om mig och mitt författarskap kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/

Kramisar Kim


Hejsan Kim!
Jag är ett stort fan av dina böcker och förhoppningsvis en framtida författare.
Jag älskar att skriva, främst på den berättelse jag skrivit på i nästan ett år nu. En slags fantasy/thriller/ sci-fi kombination som jag är mer än nöjd med :)
Men jag önskar en del svar på frågor som kan vara bra att ha i bakhuvudet.

1. Hur många sidor bör en ungdomsbok som riktas mot lite äldre ungdomar (15+) vara?
2. Hur många sidor bör ett kapitel minst ha?
3. Jag har jättesvår för att hitta på "hjältar" alltså den som representerar det goda eller det ljusa, det känns lättare att hitta på skurkar och elaka figurer. har du något tips på vad jag kan göra för att jämna ut detta?

Tack på förhand! ^^

/ Emy, 16 år från Gävle

Hej Emy

Härligt att höra att du tänker bli författare och roligt att du är en fan av mina böcker. Tack!

1. För ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.
Mina manus brukar ligga på 120-200 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-354 sidor.

2. Det finns inga bestämda regler för hur långt ett kapitel ska vara. Ibland är en hel bok ett enda långt kapitel, ibland kan ett kapitel bara vara en rad. Jag försöker skriva 2-3 manusblad till varje kapitel. Men ibland blir det bara 1 manusblad.

3. När jag skriver går jag in i personerna och blir de personer jag skriver om. Det kanske är ett sätt för dig att få fram de goda personerna i handlingen, för jag tror att du är en god människa!

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


Åhh, vad kul att det kommer ut del 17. Nyss läste jag den kenisiska draken. Den var jättebra.
det måste vara jättekul att åka till massa olika platser och sen skriva en bok om det.
//Tilda
PS Jag älskar dina böckerDs

/ Tilda, 11 år från Bjärred

Hej Tilda

Tack för att du berättar att du tyckte om min bok Kinesiska Draken. Det är en bok som jag också tycker väldigt mycket om.

Ja, det är roligt att resa till olika platser och få väva ihop historier runt riktiga historiska händelser.

Underbart att du älskar mina böcker. Tack!

Kramisar Kim


Hej Kim! dina böcker är verkligen jättebra! jag håller just nu på med "Giljotinen" och den är otroligt spännande! Var hittar du alla fakta till böckerna? är alla fakta i dina böcker alltid sanna?

när man skriver en bok, behöver man då bry sig om all grammatik, t.ex. huvudsats och bisats, rätt ordningsföljd och allt sånt eller kan man få den publicerad ändå?

/ K.I15, 14 år från Finland

Hej K.I15

Vad roligt att höra att du tycker så mycket om mina böcker! Ja, all fakta i mina böcker är korrekta. Jag läser otroligt många faktaböcker inför varje historisk äventyrsbok. Ibland kan det bli så många som 30-50 faktaböcker.

När du skriver en bok är det enda du ska tänka på att få ur dig berättelsen. Inte tänka på formuleringen, stavningen, grammatiken etc. Bara skriv! När du skrivit klart ska du läsa igenom din berättelse MÅNGA gånger innan du skickar till ett förlag. Därefter är det förlaget som rättar upp eventuella återstående fel.

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


vi ska berätta om en grej vi varit med om på måndag i skolan. Jag skulle gärna vilja berätta väldigt inlevande och alltså prata inspirerande om man säger så har du några tips på hur man får med alla när man pratar?

/ johanna, 12 år

Hej Johanna

Tala från hjärtat och låt kroppsspråket vara med, rör på dig, visa känslor och engagera dig i din berättelse. Överdriv inte, utan var bara dig själv, som om du stod hemma i ditt rum och övade och inte framför alla dina klasskamrater.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hur blir man så bra på att skriva???
Jag är superdålig.

//Tilda

P.S Jag älskar din serie om Theo och Ramona.D.S.

/ Tilda, 11 år från Bjärred

Hej Tilda

Tack! Blir mycket glad över att du tycker om Theo och Ramonaböckerna. Har du sett att Theo och Ramona har en alldeles egen sida www.theoochramona.se På den sidan kan du följa arbetet med alla nya böcker.

Det gäller att läsa MYCKET och att skriva MYCKET för att utveckla sitt skrivande, hitta sin egen stil och bli bättre och bättre hela tiden. Du ska se att även du kommer att skriva jättebra till slut!

Kramisar Kim


Hej!

Hur kan man skriva någonting? jag vet inte hur man skriver typ en saga eller en uppsats eller vad som helst om livet kanske , hur börjar man ? hur slutar man det ?

/ Sara, 15 år från Linköping

Hej Sara

Låter som om du har fått en uppgift att skriva en berättelse.

Skriv om något verkligt, något som har hänt dig, något du har läst om, något som har påverkat dig. Väv ihop en berättelse runt händelsen.

Börja med att det händer huvudpersonen någonting direkt. Knyt ihop berättelsen i slutet och låt berättelsen bli helt klar, så att inte läsaren behöver sväva i ovisshet om vad som händer.

Känns det som om du behöver fler tips och råd kan du kika in på min blogg Kimselius skrivtips: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Kramisar Kim


Hej!
I skolan läser vi en bok som heter Le, Smilja.
Varför är den så svår att läsa?
Vad handlar den om igentligen?

/ Madeleine, 13 år från Skåne

Hej Madeleine

Har tyvärr inte läst den boken. Kanske är det inte rätt bok för dig om du tycker att den är svår att läsa. Berätta för din lärare att du tycker att boken är svår och att du inte förstår vad den handlar om. Ifall du får det förklarat för dig kanske boken går bättre att läsa, eller så kanske du kan få en annan bok att läsa själv?

Kramisar Kim


Hej Kim!

Jag har några frågar jag gärna skulle vilja få svar på(alla handlar inte om författaryrket eller skrivande, de är frågar jag måste fråga någon som kan "ta kontakt" med ungafakta)

1. Jag ville en dag skriva en berättelse och skicka till ungaberättare, men det stod:"ungaberätare har tagit en tillfällig paus. Man kan fortfarande läsa de, men inte skicka in nya". Jag kollade nästa dag, men det stod samma sak. Jag har nu nästan kollat i en vecka, men det har stått samma sak. Vet du något som hänt eller något? Jag skulle verkligen vilja skicka in en berättelse!

2. Jag skriver väldigt mycket och har flera berättelser. Men nu har jag börjat skriva på datorn(förut skrev jag för hand). Men det händer ofta att jag sitter där hela dagen, och det kan man ju inte. Har du något tips som skulle kunna hjälpa mig att skriva, men inte hela dagen?

3. Jag skriver väldigt många allvarliga berättelser, men får inte in någon humor. Och då blir ju hela berättelserna tråkiga(enligt min bokmal till kompis, och kanske jag). Men jag är ingen "rolig" typ som har lätt för att få in humor. Har du några tips?/ Hanne, 10 år från Östersund

Hej Hanne
Ja, det stämmer att Unga Berättare för tillfället inte fungerar. Tyvärr vet jag inte när man kan börja skicka in sina berättelser igen.

Däremot kan jag tipsa dig om en annan sida dit du kan skicka dina berättelser: http://www.barnensbibliotek.se/Skriv/tabid/1015/Default.aspx

Härligt att höra att du har så många ord inom dig att du sitter hela dagarna. Det skulle jag också kunna göra, men jag är noga med att gå efter klockan och sluta för att äta mellanmål, lunch, mellanmål och middag. Dessutom tar jag promenader både vid lunch och efter middagen. Kanske kan även du sätta upp ett schema över hur du ska skriva?

Böcker behöver inte vara roliga! Titta på min bok Svarta Döden eller Giljotinen. De är rätt hemska och sorgliga. Tänk på när du skriver att du ska skriva det DU vill skriva och läsa, inte vad dina kompisar vill läsa. För ni kanske inte alls har samma smak. Det viktigaste är att du får ur dig orden du bär inom dig!

Lycka till!


Om man vill skriva en bok, och om man inte får det vad ska man göra då?
Om te.x som jag vill bli konstnär eller model eller frisör eller bergsklättrare !! :D

/ Tilde, 11 år från Göteborg

Hej tilde

Om man vill skriva en bok är det ingen som kan hindra en från att göra det. Det är bara att skriva!

Det gäller att tro på sig själv och satsa på det man vill bli, då kommer du att nå dina drömmar!

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Och det blev jag!

Lycka till med dina drömmar!

Kramisar Kim


Du gör bra böcker!

/ Fiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, 11 år från finland

Hej Fia

Tack för att du skriver och berättar att du tycker om mina böcker. Det gör mig glad!

Kramisar Kim


vilken är din bästa bok som du har skrivit? Hur kan du vara såå bra på att komma på böker?
Jag älskar att läsa!!!

/ Liisa, 9 år från Hallstahammar

Hej Liisa

Det brukar alltid vara den senaste boken som jag har skrivit som jag tycker är bäst. Just nu tycker jag att min allra bästa bok är På flykt från andra världskrigets fasa.

Tack! Vad glad jag blir för dina ord! Har du läst mina böcker om Kimberlie? Äventyr på Nya Zeeland, Ett Nytt liv och Främlingar?

Kramisar Kim


Har du varit i Peru?


kramisar Elena

/ Elena , 11 år

Hej Elena

Förstår att du måste ha läst min bok "Den gömda Inkastaden". Jo, det stämmer att jag åker till alla platser jag skriver om.

Om du klickar på den här länken: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/mina-resor.html Kan du se många foton från flera av mina resor.

Snart åker jag till Mexiko, eftersom jag håller på att skriva Mayafolkets Hemlighet!

Kramisar Kim


Hejhej, Kim :D

Jo, känner du till någon skrivar-hemsida för barn? Jag menar, att det är barn som skriver det som skrivs?
Ungaberättare och är ju jättebra, här på ungafakta, men jag vill ha något jag kan kommentera på.
1av3.se är bra det också, men det är nästan bara vuxna! Jag känner mig inte hemma där.
Så - har du någon bra skrivar-hemsida för barn?

Ha det! :)

/ Stina, 12 år

Hej Stina

Tror att du hittar vad du söker på den här sidan: http://www.barnensbibliotek.se/Skriv/tabid/1015/Default.aspx

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim


I skolan ska vi skriva en berättelse och jag undrar vad jag ska skriva om!!!

/ Emilia Estehghari, 10 år från mölnlycke

Hej Emilia

Skriv om något som har hänt dig, något viktigt, något du gärna vill berätta om. Men skriv berättelsen som om det har hänt någon annan. Något roligt som hänt, något sorgligt, något som ligger dig varmt om hjärtat!

Lycka till!

Kramisar Kim


Hur får du idéer till dina grymma böcker?!

/ Emilia Estehghari, 10 år från mölnlycke

Hej Emilia

Oftast får jag idéer till en ny bok för att jag vill lära mig mer om en historisk händelse. Därefter pluggar jag otroligt mycket fakta och reser till platsen jag ska skriva om. Sedan börjar orden bubbla inom mig och hela berättelsen vävs ihop runt den riktiga historiska händelsen.

Kika gärna in på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ Där kan du läsa mer om mina böcker, hur jag bygger upp dem, varifrån jag fått idén till varje bok etc. Till exempel på den här länken: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/06/tillbaka-till-pompeji.html Här får du veta vad som fick mig att skriva Tillbaka till Pompeji.

Kramisar Kim


Hej Kim,
Jag kände mig uttråkad, och googlade därför mitt eget namn. Hittade då två frågor jag tydligen ställde till dig för fem år sen. Känner att jag la ut för mycket info om mig själv när jag skrev vem jag är. Tänkte ju in på set när jag var mindre och naiv. Men nu gör det mig väldigt paranoid. Finns det något ni kan göra för att inte hela mitt namn och även vart jag bor står med?
Jag har ärligt talat inget minne av att jag skrev något på den här sidan. Tvivlar på att jag skulle skriva så mycket om mig själv, men vad vet jag? Skulle du i alla fall kunna kolla det?

Tack på förhand!

/ M, 14 år från Gbg

Hej M

Nej, det finns inget sätt att ta bort det man har skrivit på nätet. Det ligger där för all tid.

Men jag har en känsla av att de flesta inte kikar så värst långt bak bland de tidigare inläggen, så du behöver nog inte oroa dig!

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB