Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej!
Håller på med ett skolarbete om Tranor.
Och undrar när är det tranorna parar sig och häckar? Är det vid mars-april, då dom flyttar tillbaka till bl.a. Sverige efter övervintringen i bl.a. syvästra Spanien?
Och var är det tranorna lever mer än i Sverige? Är det Skandinavien, Östeuropa, östra Ryssland och norra Kina?

// Elin

/ Elin

Hej Elin!
Tranorna kommer i april till Hornborgarsjön bl.a. Men de tranor som häckar tex. här i Blekinge flyger inte dit utan direkt till sina häcklokaler. Sedan dröjer det några dagar innan bestyren börjar med parning, bobygge osv. Dom måste inleda sin äggläggning snabbt eftersom stora fåglar ruvar längre tid och det tar rätt lång tid för den unga fågeln att bli flygduglig. Sedan flyttar dom tillbaka söderut från andra halvan av augusti - oktober. Tranan finns även i Finland och bort i Ryssland och Sibirien.
Sök på trana på www.google.se så hittar du mycket mer svar.

Mats på Kreativum


hej!
hur parar sej fåglar?

/ simon, 14 år från sandsbro

Hej Simon!
Hanen hoppar upp på ryggen på honan och så möter deras könsorgan varandra mycket snabbt och så var parningen fullbordad.

Mats på Kreativum


Hej! Jag har sett och hört en, som jag tror, ovanlig fågel. Den är ca. 15 cm och är röd under hakan, fläckig undersida, svarta vingpennor och jag tror att den är svart på ryggen. Jag hör bara ett par fåglar varje år i april, maj. Den har en klar ljudlig röst som hörs långväga, fallande tonläge med 4-8 strofer. Jag har tittat i fågelböcker men jag kan inte hitta den.

/ Kristina Wiker, 62 år från Karlstad

Hej Kristina!
Det var ingen lätt fråga att knäcka. Min spontana reflektion är att det borde röra sig om en buskskvätta, men det stämmer ändå inte. Fallande tonläge låter som en rödvingetrast, men då stämmer inte din dräktbeskrivning. Om man funderar kring vilka arter som är röda under hakan så är det rödhake, mindre flugsnappare, buskskvätta, korsnäbbar (röda på bröstet), rosenfink, lite mer på sidan rödvingetrast. Sedan är det tiden på året då du ser denna fågel.....svårt att säga. Du har möjligen ingen bild eller mer beskrivning på hur den ser ut. Är det en trast eller stor som en rödhake eller...?

Kom igen med mer så kanske vi kan lösa det hela.

Mats på Kreativum


Hej! jag undrar hur storkar parar sig och påfåglar?

/ malin, 14 år från sverige

Hej Malin!
Dom gör som alla andra fåglar att hanen kliver upp på honans rygg och viker in sin undergump (sitter längst bak där stjärtfjädrarna börjar) och då möts deras könsorgan och befruktningen sker. Du kan säkert hitta något länk på Internet om du söker på "fåglar som parar sig".

Nöjd hoppas jag!

Mats på Kreativum


Kan Undulater varai balkongen ( utan fönster ) över natten ??

/ Elif, 10 år från Göteborg,V.Frölunda

Hej Elif!
Jag kan inget om undulater men jag tror att dom klarar sig bara det inte är minusgrader och att där finns skydd för dom. Det kan ju komma en kråka eller en skata eller rent av en sparvhök och då blir det inte kul för undulaterna. Men jag tycker att du ska prata med en djuraffär som säljer sådana pippiar.

Lycka till

Mats på Kreativum


hej Mats!

Vi forskar om Grönjölingen och undrar:
Hur sover de?
Hur ser bajset ut?
Har fåglar 2 "hål"för att kissa och bajsa?
Hur ser kisset ut?
Hur länge kan de flyga?
Hur lever de?
var finns de?
hur bor de?
hur föder fåglarna sina ungar?
Hur smarta är de?
Hur dör de?
slåss de om byten?

/ Oskar och Alvin, 8 år från Göteborg

Hej Oskar och Alvin!
Gröngölingen är en av våra två gröna hackspettar, den andra är gråspetten. Anledningen till att dom är grön är för att dom gärna sitter på marken och käkar myror. Den gröna färgen fungerar som en kamouflage.
Gröngölingen sover liksom de flesta fågelar på ett undanskymt ställe där dom får det skydd dom behöver för att en rovfågel inte ska ta dom. De sker säkert ofta i en ihålighet i en trädstam.
Alla fåglar har en avföring som är en "kombination" av kiss och bajs och är oftast svart och vit.
En fågels spillning består i normalfallet av tre beståndsdelar, avföring, urin och urater. Beroende på vad fågeln äter kan konsistensen, färgen och mängden variera något. I normalfallet är avföringen välformad och luktfri (förutom hos vattenlevande fåglar, rovfåglar och hönsfåglar). Färgen är brunaktig hos fåglar som äter pellets och lite mer grönaktig hos fröätare. Olika frukter eller grönsaker som innehåller starka pigment (färgämnen) kan påverka färgen på avföringen och urinen såsom ex rödbetor. Även artificiellt färgade pellets kan ge samma resultat.
Urinen är vanligen färglös och kan ofta inte särskiljas från avföringen på mindre fåglar och utgör även på större fåglar endast en liten del av spillningen. Uraterna utgörs av urinsyrekristaller och är vanligen vit. (Detta har jag hämtat från en hemsida som har följande adress www.pippiportalen.se).
En gröngöling är ingen flyttfågel utan stannar i sitt utbredningsområde/(häckningsområde. Därför behöver den inte flyga speciellt långa sträckor. Den är dock väldigt snabb när den kommer med sin bågflykt mellan olika trädstammar.
Dom lever i lövskog/blandskog med mer eller mindre grova lövträd där dom bygger sitt bo i en ihålighet. Gröngölingen återfinns i hela Europa, från södra Skandinavien och Storbritannien över större delen av det europeiska fastlandet och österut genom Mindre Asien till Kaukasus och ända ner till Iran. Dess utbredningsområde är alltså i västra Palearktis. I Finland är den ovanlig. I Danmark finns den på Jylland och Fyn.

Hoppas det kommer att gå bra med er forskning kring denna fina hackspett.

Mats på Kreativum


Hej :)
Jag undrar hur fåglar andas. Jag har fått en läxa av min lärare att ta reda på det så undrar om du vet det :)
// John

/ John, 14 år från Linköping

Hej John!
Dom andas med lungor lika så oss människor. Försök att hitta något som beskriver hur en fågel är "uppbyggd" (anatomin) så ser du lungorna. Dom andas genom näsborrarna och näbben lika som oss.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hej!
jag ska prov på en massa fåglar i skolan har du någoty bra sätt att plugga på?
tack!:)

/ lollo, 11 år från växjö

Hej Lollo!
Prov på fåglar - vad kul! Du kan använda dig av en bra fågelbok, tex. Fågelguiden, och läsa om de allra vanligast fåglarna i din omgivning. Kanske det är så att ni har en lärobok med ett urval fåglar ni ska kunna känna igen. Du kan via Internet söka efter deras läten, di kan leta upp bilder på dom och sedan nöta in det viktigaste kännetecknen. När du gjort det så ha en hög med bilder, håll för ev. text som berättar vad det är för art. Skriv ner på en lapp vilken art du tror det är, var dom finns, (stadsmiljö, odlingsmark, skogen, havet eller fjällen). Du kan gå ut i din närmiljö, anteckna vad det är för arter du ser och hör, gå in och använd fågelboken, läs om de arter du sett och lyssna på deras läte. Efter ett tag så blir du duktig på att artbestämma fåglar.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Vad äter en pärlugggla ?


Kram vill ha svar så snabbt som möjligt :)

/ Axelsson, 12 år från Värmland

Hej Axelsson!
Pärlugglan liksom de flesta andra ugglor äter smågnagare.

Mats på Kreativum


kan du allt om fåglar?jag älskar fåglar jag har en fråga jag håller på med fågelskådning jag vet inte vart jag ska se en duvhök

/ sven, 17 år från malmö

Hej Sven!
Nä jag kan inte allt om fåglar, men en del trots allt efter 40 år som intresserad. Om du bor i Malmö så kan jag inte säga direkt var det kan finnas duvhök eftersom den lever i skogarna. Malmö är ju som bekant omgivet av slätter i mångt och mycket. Men om du åker in mot Krankesjön och Rommelåsen så kanske det kan finnas chans på denna tuffa rovfågel. Här uppe i Blekinge så finns den rätt långt ner mot kusten eftersom vi har mycket skog här.
Lycka till med din längtan att få se duvhöken.

Mats på Kreativum


hej jag ska skriva en uppsats om kungsfågeln och då undrar jag om dom lever tillsammans eller om dom lever ensamma

/ leonora, 10 år från stockholm

Hej Leonora!
Kungsfåglarna lever oftast ensamma under stor del av tiden då det inte är häckning. Under själva häckningen så lever de tillsammans, honan och hanan för att lyckas med sin häckning. När väl ungarna blivit flygga så finns föräldrarna runt dom och förmodligne hjälper dom med föda inledningsvis. Kungsfåglen drar sedan omkring i "flock" dvs. flera fåglar drar omkring och söker föda tillsammans med en del mesar, men detta är främst under vinterhalvåret. Annars kan man stöta på en eller ett par kungsfåglar som piper fint uppe bland grenarna då dom söker föda.

Hoppas du är nöjd med etta.

Mats på Kreativum


hur många ägg lägger kakaduan?
vad äter kakaduan?
hur länge lever kakaduan?
var finns det mest kakaduor?
finns det kakaduor någon annanstans än i australien?
är kakaduan en flyttfågel?


från en tjej som vill ha svar snarast!

/ kimsan, 9 år från stockholm

Hej Kimsan!
Kakaduor och papegojor är inte min starka sida eftersom dom lever på andra sidan jordklotet. Men om jag skulle åka dit så läser jag på och försöker att vara fullproppade med information för att min vistelse i dessa områden ska bli värdefulla.
Kakaduorna lägger 2-4 ägg och äter frukt och frön. Men de kan också äta insekter och mjölmaskar.
De blir oftast mycket gamla och där var en större gultofsad kakadua som levde på ett zoo i London som blev 82 år gammal!
Dom finns med vissa arter i Indonesien, Nya Guinea samt på några öar i Stilla Havet. Men Australien är den kontinent som mest förknippas med kakaduorna.
De är inga utpräglade flyttfåglar utan stannar i sin utbredningsområden och möjligen gör lokala förflyttningar.

Hoppas att du är nöjd med detta.

Trevlig Valborg

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Undrar bara hur stor storspovens näbb är när de kommer ut ur ägget?

/ Jenny Noonan, 37 år från Västerbotten

Hej Jenny!
Det var en spännande fråga måste jag säga. Vet inte exakt men ser framför mig en liten unge som med hjälp av näbben tar sig ur skalet. Då har den kanske ett par cm lång näbb som sedan växer sig längre allt eftersom dom blir äldre. Man kan se på fjolårsungar att deras näbb inte nått full längd, men då måste det finnas fullvuxna fåglar att jämföra med.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej !

Jag och min kompis forskar om Lövsångaren.
Vi vill gärna ha dem svarade snart:

Varför heter den just Lövsångare?

Hur lång tid tar det innan lövsångaren lägger ägg efter parningen?

Blir väldigt tacksam om du svarar snabbt pga att vi har en begränsad tid tills vi måste har klart forskningen =)

Med vänliga hälsningar // Emelie & Paula

/ Paula, 12 år från Sollentuna

Hej Paula och Emelie!
Lövsångaren är en insektsätare som lever i lövskogen och blandskogen. Den bygger sitt bo nere på marken i en grästuva. Den är grön till färgen och påminner om lövens färger. Men exakt varför den heter lövsångare vet jag faktiskt inte. Vi har en art som är nära släkting som heter gransångare. Den trodde man skulle vara i enbart granar, men så är det inte utan den finns också i blandskog och ren lövskog. Det går rätt fort mellan parningen och att honan lägger sina ägg. Även här är jag litwe osäker, men skulle tippa på något dygn. Men sök på Wikipedia på www.google.se, skriv lövsångare så får ni massor av intressanta kuinskaper.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej!
I skolan forskar jag och min kompis om snösparv men vi hittar inte så mycket fakta... så vi undrar om du kan berätta lite om just Snösparv

MVH Carolina

/ Carolina, 12 år från Sollentuna

Hej Carolina!
Egentligen är det inte så svårt för det ni berhöver är att få tag på en fågelbok tex. Fågelguiden. Där står en hel del om alla fåglarna i Europa och då givetvis snösparven. Sedan kan ni också använda er av Internet och då föreslår jag att ni söker på www.google.se och där skriver ni snösparv. Då kommer ni att hitta flera hemsidor som handlar om denna förtjsuande lilla sparv. Wikipedia brukar var välfylld med information. Ni kan också få tag på bilder där.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej !
Vilken är världens minsta och största fågel?
1.Var bor den minsta fågeln,hur ser den ut och hur lever den?
2.Var bor den största fågeln,hur ser den ut och hur lever den?
kan du svara på min fråga?
Förlåt för besvärandet!

/ sara, 10 år från Sverige

Hej Sara!
Svaren på dina frågor är;
1. Det är Bikolibri (Mellisuga helenae) med en längd på 5 till 6 centimeter och vikt på omkring 1,8 till 2 gram som gör den till världens minsta fågel.

http://www2.unt.se/printartikel/1,4483,MC=30-AV_ID=747052-SC_ID=117,00.html

2. Världens största fågel är strutsen och den finns i Afrika. Strutsen kan ju inte flyga så den springer alldeles utmärkt. Världens största flygande fågel är kondoren som finns i Sydamerika.

Du besvärar inte utan det är roligt med alla frågor och ännu roligare att försöka besvara dom.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!
Där vi bor har vi en berguv som gör läten varje kväll. Har gjort så i några år vid denna årstid. Vi har även sett den. Vart vänder man sig för att tala om vart berguven finns? Har sökt förgäves.

Vänliga hälsningar

/ Annika Wiklander, 44 år från Sundsvall

Hej Annika!
Vilken lycka att ha berguv som granne!
Att tala om var berguiven finns ska man fundera över för där finns tyvärr fortfarande personer som har ett stoprt intresse (ekonomiskt) att fånga eller plocka ägg, ungar för att sälja. Lyckligtvis så har det minskat men risken finns. Men du kan rapportera den i Svalan eller Dagens fågel som den också heter. Då måste du vara inloggad rappotör för att kunna göra detta. Det som händer då m,ed din observation är att den finns med i databasen som Artportalen i Uppsala ansvara för och den finns med i uppföljningen av den faunistiska delen. Men den presnteras inte i lokal eftersom den är skyddad. Har du problem med att rapportera den så vänd dig till någon i Medelpads Ornitologiska Förening, http://www.mofnet.se/ så hjälper dom dig säkert.

Fortsätt och njut av denna mäktiga uggla!

Mats på Kreativum


hur gammal kan störrehackspetter bli?

/ nicklas, 16 år från norra vram

Hej Nicklas!
Större hackspettens ålder kan du läsa om på den långa adress som du kopierar och klistrar in i adressfältet. Då kommer du till en intressant sida som berättar om fåglarnas ålder.

http://www.nrm.se/sv/meny/forskningochsamlingar/enheter/vertebratzoologi/ringmarkningscentralen/omringmarkning/hurgammalblirenfagel/nagrasvenskaaldersrekord.1689.html

Lycka till

Mats på Kreativum


Har tornfalken några fiender och hur gammla kan dom bli mvh Gitt

/ Gitt , 17 år från Klippan

Hej Gitt!
Tornfalken har egentligen inte någon fiende direkt. Den är tillsammans med de andra rovfåglar högst upp i näringskedjan, men det hindrar inte att en pilgrimsfalk skulle kunna slå en tornfalk även om det är sällsynt. Tornfalkarna kan bli upp mot 10 -15 år om dom får leva friska och fria från skador eller annat.
Om du klickar in dig på Naturhistoriska riksmusets hemsida så får du mer rolig läsning om åldern på fåglar.

http://www.nrm.se/sv/meny/forskningochsamlingar/enheter/vertebratzoologi/ringmarkningscentralen/omringmarkning/hurgammalblirenfagel/nagrasvenskaaldersrekord.1689.html

Tyvärr alldeles för lång adress men vad göra åt det, kopiera och klistra in i adressfältet så kommer du rätt.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej Mats,

har letat överallt på nätet om att göra rent fågelbon men hittar inget och undrar om du kan hjälpa mig.

Vi har nyligen flyttat ut på landet och storm trivs med fågel kvitter som väcker oss på morgonen men vi har flera fågelbo på tomten som är tomma.
Ska man göra rent dessa bon så nästa kan flytta in eller ks aman låta dom vara?

Mvh Kaisa

/ Kaisa, 29 år från Knivsta

Hej Kaisa!
Om ni har fågelholkwar så är det utmärkt om ni sköter om dessa. På senhösten ska ni tömma holkarna om det går och borsta ur dom från allt. Lägg sedan in torr mossa eller liknanade i botten. Det är nämligen så att en del holkar används som övernattningsställen för fåglar. Det kan finnas fågleloppor i de gamla boet och det innebär att om man är känslig så kan det klia lite, men det är inte farligt. Om man sköter om holkarna så blir livslängden betydligt längre på holkarna.

Lycka till men låt blöi holkarna nu i vår!

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB