Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej Kim! Här kommer ett "utdrag" ur en liten novell som jag har tänkt att ge till min svenskalärare i julklapp.

"Jag sprang så långt mina ben bar mig och det var faktist inte så långt. Efter ett par hundra meter så greppade en hårdhänt och stadig hand om min höstjacka och jag pep till och var stel som en pinne och när jag försiktigt, men nyfiket, öppnade ögonen så stod Kevin Ström från 7B i min skola där.
- Varför sprang du ifrån mig när jag tänkte berätta en häftig grej för dig, Kate? muttrade han och knuffade enkelt in mig mot bergklippans vassa och hårda vägg.
- Förlåt, mumlade jag nonchalant och vände och vred på huvudet för att få en snabb skymt av havet som fanns nedanför dem båda. Du kan få en cigg. Jag lovar...
- Vad lovar du? undrade han och han lättar smått på trycket när han märker hur jag börjar kippa efter luft. Se till att du lovar något ordentligt nu så att du i alla fall kan hålla det löftet du säger till mig nu om flera år. Förstått? Annars...
- Annars, vadå? flinade jag retsamt, krängde mig ur min högra hand ur hans grepp och den slank ner i min jackficka i jakten efter mina hemnycklar som var gjorda av mässing medan jag fortfarande flämtade efter någon luft att andas in. Jag har i alla fall en plan, Kevin Ström!
Jag fattade tag om nyckeln och såg tveksamt mot havets vatten som skummade hemtrevligt och det såg ut att vara villig till att göra vad som helst; sluka oss, dränka oss och vi bara följer med som trasdockor; men jag var inte oroad.
Om han drar ner oss båda så vet jag att vi kommer att dö på fläcken, det är jag säker på.
Han kved till när jag körde in mässingnycklarna i hans lår så att han vacklade till, blev kritvit i ansiktet och började mumla något ohörbart.
Jag såg hur hans ögonvitor var chockerande vita mot hans mörka hy så att de nästan lyste om ögonvitorna innan de började rulla och hela hans ben började att skaka.
- Förlåt, viskade jag när jag tog sats och hoppade med Kevin Ström tryckt mot min kropp innan ytspänningen bröts ned och det såg ut som när ett par dansar tryckare; höft mot höft, bröst mot bröst, huvud mot axel; när vi föll mot det bottenlösa mörkret.

Förlåt mig, Kevin. Du förtjänade mycket bättre än så."

Tycker du att den var bra , och hur många år tar det ungefär för att ge ut en bok så den kmr i bokhandeln eller kommer den inom loppet av några månader? :)

/ anonym, 12 år

Hej Anonym

Tyvärr åtar jag mig inte att läsa andras texter här på Unga Fakta eller någon annanstans. Tiden räcker helt enkelt inte till.

Ändå kunde jag inte låta bli att läsa de första raderna och det tycker jag är en mycket bra början!

Fortsätt så!

Kram Kim


Hej Kim!
Jag har väldigt lätt för att komma ihåg vad som händer i alla böcker jag har läst. Men sedan när jag skriver egna berättelser vet jag inte om jag "härmar" handlingen i andra böcker. Oftast känns det som om jag inte gör det, men för att vara säker har du några tips hur man inte skriver likadant?

Och sedan undrar jag om du vet vart man kan hitta skrivkurser man kan gå på?

/ Emilia, 14 år från Vetlanda

Hej Emilia

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du länkar till många skrivkurser i högerspalten. Du hittar även många skrivarkuser på den här länken: http://www.google.se/search?q=skrivarkurser&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a

Lycka till med ditt skrivande!

För fler skrivtips kika in på min blogg Kimselius skrivtips: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Kramisar Kim


Hejhej Kim. Jag undrar hur många böcker du har gjort?! jag undrar också om du har gjort någon hästbok för jag älskar nämligen hästar. Och jag gillar hundar med så om du har några hund eller hästböcker så skriv gärna till mig. MVH Moa.

/ Moa, 10 år från sverige

Hej Moa

Jag har skrivit 19 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga!

”Theos Pompeji”, 13:e boken: En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

”Boudicas strid mot Romarna, 14:e boken: Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

”På liv och död i andra världskrigets skugga”, 15:e boken: En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter som bara har en enda utväg: Döden. En fängslande bok som skildrar andra världskriget från olika sidor: en tysk familj, gömda personer, samt judar i koncentrationsläger.

”På flykt från andra världskrigets fasa”, 16:e boken: Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger. Motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv. En ruskigt fascinerande historisk äventyrsbok, som avslutas med en gedigen faktadel om andra världskriget.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: a boken: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.

”Kimberlie – Främlingar”, 3:e boken: Fru Moonwinds hus döljer en hemlighet som är flera hundra år gammal. Kimberlie och Andy bestämmer sig för att lösa husets gåta, men det går inte riktigt som de har tänkt sig. Det kommer mystiska främlingar till staden Dunedin och de verkar finnas överallt där Kimberlie och Andy är. Deras liv vänds plötsligt upp och ned. Ingenting blir sig likt när de till slut upptäcker vad främlingarna är ute efter.

De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!) Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande thrillers som tar andan ur läsaren…

Jag älskar att skriva böcker. Gå in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ om du vill följa arbetet med mina böcker, eller läsa om mina researchresor inför varje bok. På min hemsida www.kimselius.se kan du läsa 2-3 kapitel ur varje bok.

Hunden Pluto är en av huvudpersonerna i många av mina böcker, bland annat i Tillbaka till Pompeji, Snapphanar, Vikingaträl, Theos Pompeji och Snapphaneresan.

De böcker där det handlar mycket om hästar är Snapphaneresan och Riddarsvärdet, men även i Vikingaträl, Svarta Döden och Snapphanar är det hästar med.

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Kramisar från Kim


ÄR DET KUL ATT SKRIBA+

/ MADELEINM, 10 år från FINLAND

Hej Madelein

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket, eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att det finns en fanklubb om mig och mina böcker, som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, till exempel: lärare, journalist, tryckeri, bibliotek med flera.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare!

Vill du veta mer om mig och mina historiska äventyrsböcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Om du vill få fler skrivtips kan du kika in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ under Kimselius Skrivtips.

Ha det så bra!

Kramisar från Kim


Hej jag vill bli författare men jag har bara skrivit små böcker hur ska jag göra för att bli författare???

/ lilly, 8 år från malmö

Hej Lilly

Det är en bra början att skriva små, korta böcker. Efterhand som du läser mer och mer kommer du också att kunna skriva längre böcker.

Därför är mitt råd till dig att läsa så mycket du kan och fortsätta skriva.

För fler skrivtips kika in på min blogg Kimselius skrivtips: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag tänkte ställa en fråga till dig som jag undrar över, (om det går bra)?
Ehmmmm..... Jag vet inte riktigt hur jag ska börja..........
Hur ska man kortfatta detta till ett kort recension.
Det här är vad jag skrev, snälla hjälp mig och ändra på texten om jag har missförstått något.

Det är under andra världskriget mellan 1939 - 1945.
Theo och Ramona ''förflyttas tillbaka i tiden till ett Frankrike som just då blivit ockuperad av Tyskland''.
Tyskarna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget val, dom kan inte komma ut någonstans om inte de själva ger sig in i det blodiga kampet.
De tar ett stort risk, de offrar allt dom har och riskerar att förlora sina egna liv.

''En jätte bra och mycket, mycket spännande bok.
Man vill bara inte lämna ifrån sig boken.
Så fort man har kommit in i den så är man i ett helt nytt värld, i ett helt nytt dimension.
Man känner verkligen att man är med och deltar i andra världskriget.
''Detta är ett utav de bästa böckerna jag har läst''.

Hoppas du gillade det.... Ge mig ett svar, PLEASE !
Tack för mig ! (=

/ Zanyar, 15 år från Göteborg

Hej Zanyar

Tack för din fina recension av min bok På flykt från andra världskrigets fasa.

Tror att din tanke är att detta ska vara en recension till ett skolarbete. Då kan du ändra på texten så här:
"Motståndet mot tyskarna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget val, de måste själva ge sig in i den blodiga kampen. De tar en stor risk, offrar allt de har och riskerar att förlora sina egna liv."

Övrig text är mycket bra skriven. Blir jätteglad för dina fina ord. Tack!

Kramisar från Kim


Hej Kim. I skolan lagar vi en riktig bok en med många olika sagor. Vi är bara tre. Jag är en av dem. Jag har några frågor
1, Ska en saga vara tjock eller inte?
2, Är 8 sagor lagom eller inte?
3, Kan det hända många problem på samma gång?
4, Ska bilden passa till sagan?
5, Kan man bli kallad författare på sin första bok?

Det var mina frågor. Tacksam för svar!


H. (Författaren) Emilia :)

/ emilia, 9 år från kronoby

Hej Emilia

1. Sagor kan vara både långa och korta. Det beror på hur mycket man har att berätta.

2. Det låter som lagom antal sagor.

3. Javisst kan det hända många olika problem, men se till så att inte berättelsen blir för rörig.

4. Ja, bilden ska passa till sagan. Ofta tittar läsaren på bilden och försöker hitta det man skriver om.

5. Klart man är författare när man har gett ut sin första bok!

Lycka till med sagoboken!

Kramisar Kim


Jag skulle gärna vilja bli en författare, det värkar så kul. Men jag vet inte riktigt hur jag ska kunna börja, jag är ju bara 11 år men jag skulle ju kunna få några kloka tips...
Har du någon bra idé, hur blev du författare??

/ Tilda, 11 år från Karlskoga

Hej Tilda

Klart att du kan bli författare, även om du är 11 år. Om du kikar in på min hemsida www.kimselius.se under författartips kan du läsa om många som varit betydligt yngre än dig när de blev författare.

Om du vill satsa på att bli författare ska du läsa MYCKET och skriva mycket. Läs olika sorters böcker och känn dig fram till vilken typ av bok du vill skriva.

Om du kikar in på den här länken: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/06/tillbaka-till-pompeji.html kan du läsa om hur jag blev författare.

Lycka till med ditt författarskap!

Kramisar Kim


Hej Kim!

jag undrar; hur skall man hantera känslan av uppgivenhet gentemot sina böcker/idéer? För ibland så tänds man upp på att man kommit på något briljant och nytt, så visar det sig att idén är lik en annan bok/historia. T.ex. jag kanske kommer på en magnifik berättelse som handlar om att färdas i tiden med t.ex. en artefakt, då kommer man på att någon annan redan tagit den idén. Jag vet att det är mycket att begära, men jag kan inte låta bli att vilja skapa något originellt.

När ens idéer inte är originella utan på någon sätt har hämtat inspiration från någon annan så vill jag inte fortsätta, eller jag vill, men jag tappar lusten och så har jag sidor med massa idéer, men ingen berättelse. Hur ska man bevara hoppet och lusten att fortsätta, även om någon annan redan har en annan historia som påminner om min?

/robin

/ Robin, 19 år från Västerås

Hej Robin

Det blir allt svårare att hitta på en unik historia, som inte på något sätt påminner om någon annan berättelse.

Tycker inte du ska tänka så mycket på om din berättelse påminner om någon annan bok, istället ska du ge dig hän åt din berättelse och skriva tills hela berättelsen har flödat ur dig. Du ska se att din berättelse trots allt är unik, även om den i visa avseenden liknar någon annan.

Lycka till!

Kramisar Kim


Tjenare Kim!

Håller på med en lång bok. Den handlar om en tjej på 1800-talet som bor på ett barnhem. Hon bor i Sundsvall. Det är med den där branden... ja. HUR ska jag göra för att få den mer spännande. Har rivit ut sidor när jag var på kapitel 23 typ... -.-
Och hur ska jag kunna göra kapitlen längre??
Och ja.
Dina BÄSTA tips! :D

/ Kockos, 10 år från Medelpaddan

Hej Kockos
Har redan besvarat en av dina frågor. Kika längre ner bland svaren.

Handlingen låter spännande. För att få till spänningen i texten ska du börja berättelsen spännande, sluta varje kapitel spännande och börja nästa kapitel minst lika spännande.

Tänk på att inte bara "prata" dig igenom ett kapitel. Skriv vad de gör medan de pratar, hur ser det ut runt dem, vad tänker de på osv. Du kan också bygga upp kapitlen i efterhand om du har bråttom att få hur dig hela berättelsen.

Lycka till!

Kika gärna in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ under Kimselius Skrivtips för att hitta fler tips!

Kramisar Kim


min lärare säger alltid
- du är allt en riktig författare
och jag älskar att skriva men jag glömmer alltid punkt
har du något förslag hur jag ska göra för att bli en "Riktig" liten författare? :)

/ Tilda, 10 år från sverige

Hej Tilda

Vilka härliga ord att få höra från sin lärare. Grattis!

Det spelar ingen roll om du glömmer punkt när du skriver, det spelar ingen roll om du stavar fel, för allt det ändrar du när du läser igenom din berättelse igen och ändrar allt som har blivit fel.

Det är bara att skriva om du vill bli författare. Dessutom tycker jag du ska läsa mycket för att utveckla ditt språk hela tiden.

Lycka till med ditt skrivande. Vill du ha fler tips kan du kika på tidigare svar här på Unga Fakta, eller på min hemsida www.kimselius.se under Författartips, eller på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ under Kimselius Skrivtips.

kramisar Kim


Hej Kim!

Jag är en tjej på 11 år som verkligen älskar att läsa och skriva.
Men jag behöver hjälp att utveckla mitt skriveri för nu när jag skriver handlar det mest om spöken och monster o.s.v. Jag har tillexempel skrivit en berättelse på 40 sidor men mamma slängde den. Den handlade om ett monster som härjade i stan.När jag skriver om kärlek hittar jag aldrig på något.

Så jag undrar om det finns någonting du kan tipsa mig om så jag utvecklar mig?
Och hur kan jag kunna hitta på något om kärlek?
För jag gillar ju att skriva om kärlek men jag kommer aldrig på något.

/ Moa, 11 år från Östersund

Hej Moa

Det bästa sättet att utveckla sitt skrivande är att läsa MYCKET! Vad tråkigt att din mamma slängde din långa berättelse, hoppas det var av misstag!

Om du absolut vill skriva om kärlek tycker jag du ska läsa många kärleksböcker. Gå till din bibliotekarie och be henne plocka fram kärleksböcker till dig. Läs många, då ska du se att du hittar inspirationen!

Lycka till!

Kramisar Kim


Hejsan! sedan jag var ungefär åtta, nio år har jag velat bli författare. Jag älskar att skriva dikter,noveller och sagor. Jag undrar om du skulle kunna ge mig några tips om hur man kan skriva med mer inlevelse? Det skulle vara snällt, hejdå!

/ EbbaF, 10 år från Vallentuna

Hej Ebba F

Vad härligt att höra att du har skrivit sedan du var åtta år. När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare.

För att skriva med mer inlevelse i berättelserna ska du "bli" varje person du skriver om. Se det den ser, försök och känna vad den känner, hur den rör sig etc. Då blir berättelsen bättre. Minns alla de gånger jag har stått och gjort samma saker som mina huvudpersoner, bara för att se om det verkligen går att göra på det viset.

Om du inte var nöjd med det här svaret, kan du läsa tidigare svar här på Unga fakta, gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under Författartips, eller gå in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ och titta under Kimselius Skrivtips.

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


Hur får man en berättelse SUPER SPÄNNANDE?
Dina bäst tips? :D

/ Kockos, 10 år från Medelpaddan

Hej Kockos

Får att få en berättelse superspännande ska man direkt kasta in huvudpersonen i något spännande, man ska sluta varje kapitel spännande och börja nästa kapitel på samma fängslande sätt.

Mina böcker är kända för att vara superspännande. De som läst Kimberlie - Främlingar säger att de fick "hundramiljoner hjärtinfarkter" när de läste boken för att den var superspännande. Vill du veta mer om boken kan du gå in på www.kimselius.se och titta under Böckerna. Där hittar du boken. Du kan läsa 2-3 kapitel ur boken för att se hur jag skriver superspännande...

Vill du ha fler tips kan du kika in på mina tidigare svar eller gå in på min hemsida och titta under författartips. Du kan också gå in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ och läsa MASSOR av skrivtips under Kimselius skrivtips.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!

Liksom du har jag alltid älskat att skriva, i skolan var det alltid jag som inte kunde nöja mig med en 5 sidor lång berättelse, det blev alltid mycket längre och fantasin flödade!

Med tiden började jag mer välja mina ord och försöka få det att betyda något för andra också men det blev mest för mig själv... Sedan jag slutat gymnasiet (då jag under hela min skoltid kunde underhålla mitt skrivande och fick stöd från lärare som tyckte jag var duktig) så har det känts som att jag har skrivtorka, jag har ingen större lust eller inspiration att skriva och det är verkligen jätte tråkigt.
Jag vet att man brukar säga att det är bättre att skriva nånting än ingenting alls bara för att få det att flyta på, öva sig men det spelar ingen roll känns det som, det är som att jag inte vill/har något att skriva om längre..

Har du något knep när inspirationens källa tynat bort och dropparna på kranen försvunnit?

MVH Anna

/ Anna, 20 år från Stockholm

Hej Anna

Roligt att läsa om ditt skrivande. Alla passerar olika stadier i livet, och i vissa stadier känns inte skrivandet speciellt viktigt, eftersom det känns som om man hellre vill prioritera andra saker.

Ett bra sätt att hitta tillbaka till inspirationen igen är att läsa. Läs mycket och många olika genrer, både lite tyngre och lättare böcker, ungdomsböcker och vuxenböcker. Blanda vilt och hitta glädjen i skrivandet igen. Du kanske upptäcker att det sätt du skrev på tidigare inte alls passar nu. Du kanske bör skriva en helt annan typ av böcker?

Skriv gärna tillbaka och berätta hur det går!

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej!
Jag vill bli författare när jag blir stor så jag undrar om det är svårt att släppa ut en bok som man har gjort...?

Vilken var din första bok som släpptes ut?

/ My, 11 år från Årjäng

Hej My

Min debutbok var Tillbaka till Pompeji. (Om du vill veta mer om den boken kan du gå in på www.kimselius.se och kika under Böckerna).

Det är svårt att få sin bok utgiven, men om man har en riktigt bra berättelse lyckas man få sin bok utgiven.

Kika in på min hemsida www.kimselius.se och titta under Författartips så hittar du många i din ålder som har lyckats ge ut sina böcker. Du kan också gå in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ och titta under Kimselius Skrivtips för att hitta fler tips och råd och berättelser om personer som lyckats få sina böcker utgivna.

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


Kan du vara snäll och ge mig information om Jean Baptiste Oudry

/ Anna, 13 år från Indien

Hej Anna

Här hittar du många länkar till Jean Baptiste Oudry.

http://www.google.se/search?q=Jean+Baptiste+Oudry&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a

Kramisar Kim


Hej Kim! Vill bara säga tack för alla dina råd på alla frågor jag har skickat, och självfallet så har jag en till!
Denna gång handlar det om följebrev. Jag vet att du troligtvis inte längre behöver skriva följebrev längre eftersom du är professionell, men skulle du kunna ge mig några råd om hur man skriver ett?
Med vänliga hälsningar/ Ida
Ps: Gillar dina böcker skarpt! Jag läser inte dem så ofta själv, men brukar läsa dem för min lillasyster eftersom hon älskar att läsa. Hon gillar dina böcker och får massor med inspiration till att skriva själv, och jag får vara med och hjälpa henne utvecklas. Tack så mycket!!

/ Ida , 16 år

Hej Ida

Ett följebrev ska innehålla uppgifter om dig, såsom namn, adress och telefonnummer. Du kan också skriva en liten KORT berättelse om dig själv, på bara några få rader. I den lilla korta texten ska du ha samma språk som i din berättelse för att förlaget redan där ska kunna avgöra hur du skriver.

Du behöver inte skriva något om berättelsen, låt den tala för sig själv!

Lycka till!

Härligt att du tycker om mina berättelser och att de inspirerar både dig och din syster.

Kramisar Kim


Jag behöver hjälp! Jag förstår inte hur författare gör!
Var får dom sin insperation?
Hur får man en bra titel?
Jag vill bli författare, vad ska jag gjöra?!

//Olivia

Jag älskar att läsa och skriva, och kommer på saker från
andras böker men det är inte min ide....

/ Olivia, 12 år från Tyresö

Hej Oliva

Mina idéer dyker för det mesta upp när jag sover. När jag var liten tränade jag mig på att komma ihåg mina drömmar, därför minns jag alltid vad jag har drömt och många gånger blir det en bok av min dröm.

Ibland får man inspiration av något man ser, något man hör eller något man läser.

Det är förlaget som bestämmer titeln på boken. Du kan skriva din titel, men förlaget kanske ändå ändrar titeln på boken.

Om du verkligen vill bli författare ska du läsa, läsa, läsa, läsa och skriva, skriva, skriva och skriva. Och INTE GE UPP!

För fler skrivtips kika in på min blogg Kimselius skrivtips: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Lycka till med dina berättelser!

Kramisar Kim


Hej igen!

Jag håller på att skriva en novell i skolan och hemma, men kommer inte på något att skriva om.

1. Är det bra att bestämma hur den ska sluta redan i början?

2. Har tänkt att läsa en av dina böcker, har inte läst någon av de innan. Vilken rekommenderar du till mig?

3. Är det något speciellt man ska tänka på när man skriver berättelser eller noveller?

4. Är det bra eller inte att jag till exempel skriver som en dagbok fast den inte handlar om mig själv?

5. Kan man göra en bok full av noveller?

Tacksam för svar (vet att du svarar ändå :D )!

Annika

/ Annika, 11 år från Rönninge

Hej Annika

1. Det är det allra bästa sättet att skriva en berättelse, att veta hur den ska sluta.

2. Den bästa bok jag har skrivit är På flykt från andra världskrigets fasa. Om du inte tycker om att läsa böcker om andra världskriget kan jag rekommendera dig Theos Pompeji och/eller Tillbaka till Pompeji.

3. Att skriva från hjärtat, om det som berör dig, om det du vill berätta. Att skriva berättelsen till dig själv, så att du blir nöjd!

4. Det finns flera böcker som är skrivna på det sättet, så det är helt okej!

5. Absolut. Det kallas för novellsamling.

Visst svarar jag, det kan bara ta lite tid ibland.

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB