Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Jag undrar varför gudar finns?

/ Nelly Ghavidel, 8 år från Nynäshamn

Hej Nelly

Det här är ingen författarfråga. Kika in på panelen och se vem som svarar på den här typen av frågor.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag har skrivit några noveller, men får inte riktigt till meningsuppbyggnaden. Har du några bra författartips på hur man får till en korrekt och välformulerad mening?

/ Loe, 14 år från Esklilstuna

Hej Loe

Det allra bästa du kan göra är att läsa MASSOR av böcker/noveller, då lossnar problemet för dig. Du kan också använda dig av någon som läser korrektur på ditt manus innan du skickar in till ett förlag.

Lycka till! Skriv gärna tillbaka och berätta hur det går!

kramisar Kim


Hej!
Jag har lite frågor om hur man skickar in manus.

1. Vilket teckensnitt?

2.Radavstånd?

3.Vilka förlag tar emot fantasy för barn och ungdom?

4.Kan man själv få illustrera?

5. Hur gör man om man själv illustrerar?

6. Hur lång tid tar det innan boken kommer ut?

7. Kan man själv hjälpa till att "designa"(teckensnitt, layout, innehållsförteckning)

8.Skrev jag för mycket för att du ska kunna svara?

/ Thea, 11 år

Hej Thea

1. Teckensnittet spelar inte så stor roll, för förlaget ändrar det om det blir en bok. Tänk däremot på att välja en lättläst stil, som t.ex. Ariel.

2. 1,5 eller dubbelt radavstånd.

3. Kika i din bokhandel vilka förlag som ger ut den typ av fantasibok du har skrivit och skicka sedan till det förlaget. Ofta står adressen till förlaget i början av boken.

4. Förlagen har ofta sina egna illustratörer, men om du är duktig på att illustrera kan det hända att du får använda dina egna illustrationer.

5. Se punkt 4.

6. Det kan ta upp till två år från det förlaget antar din bok tills den kommer ut i bokhandeln.

7. Nej, allt det bestämmer förlaget.

8. Nej, det är helt okej!

Kramisar Kim


Hej, Kim! Jag är elva år och mina favorit ämnen i skolan är svenska, gymnastik, m.m.
Min lärare säger att jag har jättebra fantasi, att jag skriver med vackert språk, vackra bokstäver. Mina kompisar frågar alltid mig om det är något de inte vet hur man stavar. Många säger att jag är ett mirakel när det gäller svenska. Jag är yngst i klassen (jag går i femman, men är ännu tio år... fyller elva i dec.)
och är ändå bäst i svenska språket... jag har vunnit flera skrivtävlingar och så... men när jag skrev ett mejl till ett bokförlag där jag frågade om tio-åringar kan skriva böcker till deras förlag, så svarade de ganska skeptiskt.. vad tror du, Kim, jag vill bli författare, tror du att jag är för ung?

/ Maria, 10 år från Borgå, Finland :)

Hej Maria

Du kan absolut bli författare redan nu!!! Du valde bara fel förlag!

I England finns det en flicka som heter Libby Rees. Hon gav ut sin första bok när hon var bara nio år. Boken handlar om hennes föräldrars skilsmässa. Nu är Libby tolv år och kommer snart ut med sin andra bok. Den handlar om hur det är att byta från lågstadiet till högstadiet. Förlaget Aultbea Publishing har skrivit kontrakt på totalt tre böcker med Libby.

Libby Rees är även ambassadör för en organisation som heter "Save the Children" och styrelsemedlem i "Children and Family Court Advisory and Support Service".

Christopher Paolini är en annan ung författare som har slagit igenom stort. Han är från USA och har skrivit trilogin "Arvtagaren". Han började skriva sin debutroman "Eragon" när han var femton år och fick boken utgiven när han var 17 år. Vid 19 års ålder toppade han New York Times lista för bästsäljande författare. Christopher har under hela sin uppväxt blivit undervisat hemma i Montana där han bor. Montanas underbara landskap sägs vara det som inspirerar honom att ge detaljerade beskrivningar av landet Alagaesia där böckerna om Eragon utspelar sig. "Eragon" har även filmats. I sina böcker använder Christoper Paolini olika språk till dvärgar, alver och urgaler, vilket sägs vara en blandning mellan norska och egen sammansättning av orden.

Boken "How to talk to girls" är en av USA:s största succéer 2008 och den är skriven av en nioåring! Nu ska Alec Grevens från Colorado få sin debutbok filmad i Hollywood. "Killar har problem när det gäller förälskelser. Jag ville hjälpa dem. Jag ville också säga att det finns en tjej därute till alla killar. Ge inte upp och tro inte att tjejer är äckliga. De är bara tjejer", säger Alec Grevens i en intervju.

Gå in på min hemsida www.kimselius.se och kika under Författartips så hittar du fler unga författare!

Lycka till med din berättelse Maria. Hör av dig den dag du får din första bok antagen och välkommen tillbaka om du har fler frågor!

Kramisar Kim


Hej, Kim :D

Jo, det är ju såhär att jag ÄLSKAR att skriva. Jag skriver på datan i ett program som heter Ordbehandlaren I Microsoft Works. Men nu så har jag tröttnat på att skriva i det programmet! Jag får då ingen skrivarlust längre
:(
Vad skriver du i för program (skrivarprogram eller nåt), går det att installera och är det gratis? :)

tack i förhand :D

/ Stina!, 11 år

Hej Stina

Underbart att du älskar att skriva.

När jag skriver använder jag mig av Microsoft Word. Det är jättebra, där finns stavningsprogram, synonymer och massor med andra användbara saker. För det mesta brukar de här programmet komma med datorn när man köper den. Därför vet jag inte vad det kostar.

Här är en länk där du kan gå in och kika på vad programmet kostar, hur man laddar ner en testversion osv: http://www.google.se/search?q=Microsoft+Word&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim


Hej jag skulle vilja fråga om man skulle kunna göra en egen bok & trycka den så den ser ut som en riktig bok?

/ Sandra, 11 år från Staffanstorp

Hej Sandra

Visst kan du göra en egen bok och trycka den så att den ser ut som en riktig bok. Det gör du på Print-On-Demand-tryckerier.

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du massor tips och råd under sidan Kimselius Skrivtips. Du hittar även en fler tips på min hemsida www.kimselius.se

Om du kikar in på den här länken: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/01/bokutgivning-pa-eget-forlag.html hittar du många av de uppgifter du frågar om. Kostnaderna beror helt och hållet på hur många böcker du trycker och vilket tryckeri du använder dig av. Allt från 6 kronor/bok till 150 kronor/bok...

Om du finns på facebook kan jag tipsa dig om att gå med i någon av de skrivargrupper som finns där. De lämnar tips på bra tryckerier etc. Du kan också gå med i skrivarsajten 1av3.se

Det viktigaste du ska tänka på är att skriva från hjärtat, berätta om något som berör dig, något som du själv vill läsa. Då blir berättelsen bra!

Lycka till!

Kramisar Kim


Jag har ett problem. Jag gillar att hitta på historier, och det är inte så svårt för mig heller. Men, när jag börjar på en berättelse och sedan avbryter arbeteså t, och senare fortsätter blir det inte som jag hade velat! Jag har minst fem historier som är misslyckade och som jag inte har haft fler ideer till och därför lämnat. Jag gillar att skriva, men det är jättesvårt att hitta på något ibland! Snälla, hjälp mig! Ps. När jag hade sett den frågan som du besvarade och sedan skrev alla dina böcker och en kort beskrivning av dem, så reserverade jag genast från nätbibban första och andra boken ( Tillbaka till Pompeij och Jag är ingen häxa!) Tror att de är bra :)

/ Katja, 10 år från Finlad

Hej Katja

Härligt att du har många berättelser inom dig!

Har du funderat på att arbeta med Gula lappar? Jag använder mig av Gula Lappar. Vill du också jobba med det kan du göra så här: Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.
För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

För fler tips kika in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ På bloggen hittar du användbara länkar, till flera skrivtipslänkar och boktipslänkar. Hoppas få se dig som Bloggintresserad på min blogg.

Vad roligt att du har beställt Tillbaka till Pompeji och Jag är ingen häxa! De är mycket spännande och bra, det är i alla fall vad alla läsarna skriver till mig och berättar. Hoppas även du tycker om böckerna.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim


Hej jag undar om du har skervit bäcker


vilka?
hur
när
varför

/ Donia, 11 år från kurdustan irak

Hej Donia

Jag har skrivit 19 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga!

”Theos Pompeji”, 13:e boken: En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

”Boudicas strid mot Romarna, 14:e boken: Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

”På liv och död i andra världskrigets skugga”, 15:e boken: En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter som bara har en enda utväg: Döden. En fängslande bok som skildrar andra världskriget från olika sidor: en tysk familj, gömda personer, samt judar i koncentrationsläger.

”På flykt från andra världskrigets fasa”, 16:e boken: Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger. Motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv. En ruskigt fascinerande historisk äventyrsbok, som avslutas med en gedigen faktadel om andra världskriget.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: a boken: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.

”Kimberlie – Främlingar”, 3:e boken: Fru Moonwinds hus döljer en hemlighet som är flera hundra år gammal. Kimberlie och Andy bestämmer sig för att lösa husets gåta, men det går inte riktigt som de har tänkt sig. Det kommer mystiska främlingar till staden Dunedin och de verkar finnas överallt där Kimberlie och Andy är. Deras liv vänds plötsligt upp och ned. Ingenting blir sig likt när de till slut upptäcker vad främlingarna är ute efter.

De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!) Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande thrillers som tar andan ur läsaren…

Jag älskar att skriva böcker. Gå in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ om du vill följa arbetet med mina böcker, eller läsa om mina researchresor inför varje bok. På min hemsida www.kimselius.se kan du läsa 2-3 kapitel ur varje bok.

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Kramisar från Kim


När börja du o skriva böcker och hur började du första gången jag vill gärnna ha en bok säg hur mycke den kostar och i vilken sida har du barn böcker för min ålder jag är 10 år

/ redha elamidi, 10 år från irak

Hej Redha

När jag var åtta år skrev jag min första bok och då bestämde jag mig för att bli författare.

Mina böcker kostar olika, beroende på var du köper dem. Om du passar på att handla när jag är hos en bokhandel och signerar brukar böckerna vara billigare.

Du kan läsa mer om mina böcker på www.kimselius.se

Kramisar Kim


Vad får du alla dina idèr i från och varför har du just bestämt dig för att skriva om stora hendelser? Ha det bra jag älskar dina böcker jag har nästan läst dom alla.

/ Elvira, 11 år från Sverige

Hej Elvira

Idéerna bara dyker upp inom mig, mest när jag sover, men även när jag är ute på promenad med mina hundar.

Älskar historia och vill lära mig mer om olika historiska händelser. Det är därför jag skriver mina historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona.

Härligt att du tycker om mina böcker. Kanske kommer jag till en bokhandel i din närhet och signerar snart? Kika in på www.kimselius.se för att se vilka städer/bokhandlare jag kommer till och vilka tider jag är där.

Kramisar Kim


Hur gör man sin bok känd

/ Vanna Mantefors, 10 år från Norrköping

Hej Vanna

Om man skriver en jättebra berättelse och har ett bra förlag som kan göra mycket reklam för boken, då blir boken känd.

Kramisar Kim


hej!

Jag skriver en bok just nu och mitt huvud kryllar av idéer till andra böcker. Ska jag börja skriva allihop och se om någon blir bra eller kan en författare bara skriva en bok i taget?

/ tindra, 11 år

Hej Tindra

Härligt att du har så mycket idéer inom dig.

Alla författare skriver på olika sätt, en del håller på med en bok i taget, andra skriver på flera böcker samtidigt, precis som jag gör.

Det gäller att hitta det sätt som passar dig bäst att arbeta på.

För fler skrivtips kika in på min blogg Kimselius skrivtips: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Lycka till med dina berättelser. Hör av dig den dag du får din första berättelse antagen!

Kramisar Kim


varför ville du börja skriva böcker, varför vill du bli författare?

varför blir alla mina historier publicerade ?

/ Alva g-f från ås

Hej Alva

Är född med berättelser inom mig och bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år.

Det är bara att gratulera till att alla dina historier blir publicerade. Det måste innebära att du skriver väldigt bra! Grattis!

Kramisar Kim


Hej! jag undrar bara om att ,kan man publecera sin berättelse när det handlar om kärlek,Tonåren,känslor och allt sånt där? för jag vill bara publecera min berättelse,men vet inte vart,men sen hittade jag er så undrade om de går bra om jag skriver om sånt typ? ohså vet du nånstans där i göteborg där man kan få sin berättelse till en bok,har värkligen kämpat för min berätelse och ger sällan upp med sånt // Mona(:

/ Mona, 12 år från Göteborg

Hej Mona

Härligt att du har skrivit en lång berättelse som du nu vill publicera. Du kan skicka in berättelsen till Unga Berättare här på unga fakta, men du kan också skicka in den till bokförlag.

Innan du skickar till ett förlag ska du läsa igenom din berättelse, många, många gånger. Be gärna någon vuxen att läsa och kommentera. Kanske en lärare eller bibliotekarie som du känner?

Du behöver inte skicka din berättelse till ett förlag just i Göteborg, du kan skicka till vilket förlag du vill i hela Sverige. Det viktigaste är att förlaget passar till din berättelse. För att se vilket förlag du ska välja kan du gå till bokhandeln och se vilka förlag som har gett ut de böcker som du tycker om och där du tror att din berättelse skulle passa.

Om du vill ha information om hur du bearbetar din berättelse, adresser till förlag, hur du skickar till förlag och mycket mer kan du kika in på min blogg Kimselius skrivtips: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Lycka till med din berättelse!

Skriv gärna tillbaka och berätta hur det går för dig!

Kramisar Kim


Är det svårt att få inspiration?

/ Lovis, 10 år från Alsike

Hej Lovis

Nej, jag har inga problem med att få inspiration. Orden bubblar inom mig och kräver att få komma ut.

Här kan du läsa vad som händer när jag fylls av inspiration: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/02/nar-inspirationen-flodar.html

Kramisar Kim


Hej!
Jag har ställt några frågor till dig innan också men jag hoppas det är okey att ställa någon till!
Du har ju självt sagt att du skrev din första bok när du var åtta. Men blev det en riktig bok då som folk kunde köpa och så? Eller var det bara en bok du skrev för att ha hemma?
Jag skulle vilja säga också att jag har läst Snapphanar som du skrivit! Jag var jättesur en gång för att jag inte hade något att läsa, sen tog min pappa den boken och sa att jag kunde läsa den. Först verkade den inte jättebra.. Fast sen läste jag på baksidan och då verkade den spännande. Sen läste jag ut den jättesnabbt på bara några dagar.. Skulle vilja läsa fler av dina böcker! :)

/ Cajsa, 12 år från Skåne, Ystad

Hej Cajsa

Klart att du får återkomma med fler frågor. Vi kan följas åt tills du får din första bok tryckt, det har hänt tidigare!

Min första bok som jag skrev som åttaåring var ett skrivhäfte som jag ställt i min bokhylla. Den är alltså inte upptryckt!

Vad roligt att du tyckte om Snapphanar. Har du sett att det finns en fortsättning på den boken som heter Snapphaneresan?

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på www.kimselius.se under Böckerna.

Du är välkommen tillbaka med fler frågor!

Kramisar Kim


Varför finns det spöken och monster, eller är det bara ett hitte på?

/ Jennifer, 11 år från Linköping

Hej Jennifer

Spöken och monster är bara påhittade. Du behöver inte vara rädd för dem.

Kramisar Kim


Hej!
Vilken av dina böcker gillar du mest?
Och vilka böcker läser du helst?
Magdalena

/ Magdalena, 10 år från Lund

Hej Magdalena

Den av mina egna böcker som jag tycker allra bäst om är På flykt från andra världskrigets fasa. Boken berättar om hur invånarna i Paris har det när tyskarna lagt beslag på deras land. Men den handlar även om judeförföljelsen, om nedskjutna flygare och om motståndsrörelsen under andra världskriget.

Läser det mesta när det gäller böcker. Tycker väldigt mycket om fantasy och tidsresor.

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du tips om böcker jag tycker om. På min hemsida www.kimselius.se kan du läsa mer om mig och mina böcker.

Kramisar Kim


har du en idol? och vilken är det isåfall?

/ Meja fransson, 10 år från Borås

Hej Meja

Nej, jag har aldrig varit mycket för att ha idol. Däremot kan jag respektera och se upp till vissa personer.

Kramisar Kim


Hejhej Kim! och tack för ditt svar på min senaste fråga!

Idag hade vi svenska i skolan (27/10-11) och då sa våran fröken att vi skulle få en ny läxa och att vi skulle börja med att gå ner till skolbiblioteket och låna en bok! (Jag lånade faraos hämnd som är skriven utav dig!) när vi gick upp igen sa vår lärare att läxan till nästa vecka var att läsa i minst 60 minuter hemma och sedan skriva i en "läslogg" om hur många sidor vi hade läst, vilket datum, ur vilken bok och vad vi tyckte om det vi hade läst!
Det var nog den roilgaste läxan någonsin! jag älskar att läsa och kan lätt tillbringa hela helgen genom att hälla upp en kopp te, sätta mig under en filt i fotöljen och drömma mig in i dina böcker!

I skolan läser jag Den glömda inkastaden av dig (jag har inte kommit så långt utan läser just nu om när de precis tagit över sig den superläskiga stigen och över den vingliga bron som Ramona kryper över! Det är såååå spännande!

och hemma läser jag ju Faraos Hämnd som jag också nyss börjat på redan nu, jag är ungefär när Ramona får klä av sig kläderna för att hennes tjänare ska tvätta henne! ÅÅH hoppas att Theo kommer snart!

förra sommaren när jag läste tillbaka till Pompeji av dig var jag i Kroatien på semester och när jag läst klart den bad jag min mamma att läsa den, hon tyckte den var jättebra och vi kan fortfarande sitta och diskutera om boken!

En fråga bara! har din bok om andra världskriget kommit ut än? för jag tänkte låna några böcker från bibiokteket (alltså stadsbiblioteket!) på höstlovet och undrar om den finns där!

och en sista grej!
Jag tror faktiskt att jag kan komma till Göteborg i december eftersom att mamma och jag alltid brukar julshoppa där! ÅH Hoppas att mamma går med på att göra det då! tänk att få träffa dig, det skulle vara en dröm som går i uppfyllelse!

Hoppas att du inte tykcer att mitt lilla "brev" till dig var för långt!

Många kramar! Du är SÅ begåvad! Jag älskar din böcker och du är helt enkelt bäst!
Det är jätteroligt att lyssna på dig på Youtube!

//Ellen ♥

/ Ellen ♥, 13 år från Trollhättan

Hej Ellen

Åh, tack för ditt långa, fina meddelanden här på Unga Fakta. Du vet väl att du kan bli vän med mig på facebook? Där kan du följa mitt arbete med böckerna och även skriva kommentarer till mig. Sök på Kimselius så hittar du mig!

Håller med dig om att det var en rolig läxa ni fick. Antar att du nu har läst ut båda böckerna, eftersom det var ett tag sedan du skrev.

Jo, de nya böckerna om andra världskriget har kommit ut. Om du kommer och hälsar på när jag är i Göteborg den 3 december på Bokia Nordstan eller den 4 december på Kungsmässan i Kungsbacka så kan du köpa böckerna signerade. Det hade varit jättekul att träffa dig.

Härligt att din mamma också tyckte om Tillbaka till Pompeji. Du kan berätta för henne att mina böcker har nästan lika många vuxna läsare som barn och ungdomar.

Hoppas vi ses i december!

Kramisar från Kim :D

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB