Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Min granne har en koltrast i en bur utomhus under deras fågelbord. Idag kom en ormvråk och satte sig på buren. Vi tror att de har fångat koltrasten för att locka till sig rovfåglar. Koltrasten hoppar runt i buren och vill verkligen komma ut. Så här får man väl inte göra? Jag tycker synd om koltrasten.

/ Oscar Gadd, 10 år från Ängelholm

Hej Oscar!
Nej det är absolut förbjudet och jag tycker att du ska be dina föräldrar ta kontakt med polisen så att dom får komma och säga till er granne.

Lycka till utan att hamna i problem!

Mats på Kreativum


Hur mycket äter en vuxen domherre per dag?

/ Meja, 6 år från Skärblacka

Hej Meja!
Svår fråga att svara på, men jag hörde på ett radioprogram där en kille vid namn Niklas Aronsson svarade följande;
Om du tar 1 kg solrosfrö och frågar dig hur många fåglar det räcker till under en vinterdag. Skalar du av fröna så bli det kvar ca 250 gr. Om man beräknar att fågeln tex. en domherre behöver 5 gr/dag så innebär det att 1 kg räcker till ca 50 domherrar. Men ju kallare det är desto mer måste fåglarna äta för att hålla energin på hög nivå.
Du kan skriva följande fråga på www.google.se - "hur mycket äter en fågel?" så hittar du troligen det radioprogrammet i din webbradio. Men där finns mer svar så lycka till i din sökning efter ett bra svar.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!
Jag undrar hur domherrens ungar ser ut när de kläcks.
Hälsningar Amanda

/ Amanda, 6 år från Skärblacka

Hej Amanda!
Ja du om jag inte minns fel är dom gråspräckliga som de allra flesta ungar är. Anledningen är att dom ska vara kamouflerade när dom ligger i boet. Domherren bygger ju ett bo i en hög gran och det är helt öppet. Alltså dom får inte skydd av en holk.

Nöjd hoppas jag.

Mats på Kreativum


Var bor sparvhökar? Till en skoluppgift

/ Tilda

Hej Tilda!
Sparvhöken är en fågel som häckar i barrskog eller barrblandskog rätt allmänt över hela Sverige utom Norrland.
Du kan leta reda på sparvhök på www.google.se och då lär du hitta mer information om den.
Under vintern flyttar väldigt stor dela v våra sparvhökar ner i Europa. Men en och annan stannar kvar och kalasar på våra mesar och finkar som finns vid fågelborden. Den övernattar i någon tät gran ute i skogen där den då får skydd.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Jag såg nyligen en natuafilm om ugglor som var filmad i Norge. Där i gränslandet mellan hav och skog kunde man se en örn som tog en ung berguv. Givetvis med överraskning och på dagen. Hade det varit kväll eller morgon hade det kanske kunnat vara omvänt? Hade det varit natt hade väl örnen inte ens visat sig?

/ Lars, 41 år från Solna

Hej Lars!
Jag såg den filmen också. Det är ju så att havsörnen är en dagaktiv rovfågel, men om jag inte minns fel så drog den ut på natten och slog byten i just Norge. Berguven är en nattaktiv rovfågel som kan jaga dagtid också, men den sitter oftast stilla på dagkvitst eller i en bergbrant. En ung berguv har ingen livserfarenhet och kan inte förutse att en havsörn är något stort hot. Däremot är havsörnen så stor att den mycket väl slår ett så pass stort byte som en berguv. Om örnen skulle attackera en gammal berguv är väl mer tveksamt. Men jag tror inte att en gammal berguv skulle ge sig på en havsörn, möjligen en mycket ung havsörn. Men dom är ju bevakade av sina föräldrar så de är nog mindre troligt. Men naturen har många märkliga händelser som strider mot vad som vi människor tror är det gängse.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats!

Jag undrar om undulater bara bor i australien?

Hejdå!

/ Helena, 8 år från Kårsta

Hej Helena!
Den frilevande undulaten finns bara i Australien och är en papegoja som lever i de inre delarna av Australien. Det har flyttats undulater till bl.a. Florida.

Hoppas du är njöd med detta.

Mats på Kreativum


Hur långt kan Domherren flyga?
Varför är Domherrar så skygga?

/ Nathalie och Gry, 7 år från Skärblacka

Hej tjejer!
Det är omöjligt att svara på hur långt dom kan flyga. Domherren är till stor del en stannfågel vilket innebär att dom finns i de skogarna där dom normalt brukar häcka. Men vissa flyttar men inte speciellt långt. Men dom kan säkert flyga 10-20 mil en dag om det är mycket gynnsamma förhållande. Men det är bara ett gissande. Annars är det mellan lämpliga tråd där det finns mat och det är oftast inte speciellt långt. Domherren är skygg under själva häckningen och det kan nog bero på att hanen är vackert röd och då syns den väl medan honan är brun och smälter mer in i omgivningen. Att vi människor upplever den skygg beror nog på att den häckar i skogar där vi inte brukar röra oss. Dom häckar alltså inte i trädgårdar eller städer nära oss människor. Det är på vintern dom kommer fram till fågelborden och äter.

Hoppas ni är nöjda med detta!

Mats på Kreativum


en dum fråga ..
var bor fåglarna på vintern?
vi har fågelholkar men där bor dom bara på våren..

/ stefan nordlund, 50 år från malmö

Hej Stefan!
Ja det kan man fråga sig....
Men fågelholkar, hål i träd, gatlyktor, under pannorna på hus osv., fantasin har inga gränser när det gäller fåglar under vintern.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!

Jag skulle vilja veta hur fågelns vinge funkar när fågeln flyger? Hur går vindvivlarna längs vingen? Hur kan en fågel flyga? Lyftkraft, vet jag men exakt hur? Visa gärna en bild, så jag kan förklara för mina kompisar!?

Tack

/ Petra, 11 år från Halmstad

Hej Petra!
Visst är det för underligt detta med fåglarnas flygkunnighet. Det är en sak som alltid har fascinerat mig. En kolibri som kan stå still i luften, backa och flyga upp och ner....Men också hur en albatross kan "hänga" i luften och flyta sig fram under veckor utan att landa i stormiga havsområden eller en rovfågel csom utnyttjar termik, dvs. varma stigande vindar. Det handlar om över och undertryck som gör att dom kan flyga. Men försök att få tag på en rätt stor fjäder från en gås eller så, håll den i handen och "flaxa" med den så känner du vilken otrolig bärkraft den har. Om du då tänker på att dom har många liknande fjädrar som tillsammans bildar hela vingen så förstår du att dom rätt enkelt kan lyfta. Men fåglarna har också ett skelett som är ihåligt och därmed väldigt lätt. Detta tillsammans med en muskulatur som är skapt och anpassad för uthållighet gör att fåglarna kan flyga. Men en struts eller t o m en knölsvan är förtunga. Svanen kan dock tillsammans med fötterna lyckas komma på vingarna.

Tror du kommer långt med att förklara för dina kamrater det som jag skrivit.
Där finns säkert en bra bild på hur luften rör sig runt vingarna på en fågel.
Men testa det med en fjäder så förstår dom kanske bättre.

Hoppas du är nöjd med detta....

Mats på Kreativum


Hur gammal kan en gråsparv bli.

/ Cajsa, 10 år från Kävlinge

Hej Cajsa!
Den blir ca 1.5 - 3 år gammal. Men det har säkert förkommit att dom kan bli 5- 10 år också. Ett sätt att få reda på det är om den är ringmärkt med en ring som talar om när den märktes och var den märktes. Det är mycket stor dödlighet bland de unga gråsparvarna och andra småfåglar de första levnadsåret.

Ha det gott

Mats på Kreativum


hej mats!
Jag har en fågel hemma hos mig, jag tror heter Sibirisk nötkråka (den äter fröna i tallkottarna).Är det ovanligt att den kommer hit till Sverige.

/ natalie, 12 år från dorotea

Hej Natalie!
Vad roligt att du fått besök av denna fräcka fågel. Den kommer vissa år hit till Sverige då det blir brist på frön i deras utbredningsområde borta i taigan. Den älskar att plocka frön ut kottar, då allra helst cembrattallens kottar. Den finns vissa år inte alls här utan du får njuta av denna doldis från de djupa skogarna borta i Ryssland.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Såg igår den 24.1.10 i Änga, Bollnäs en okänd småfågel i toppen av min relativt stora syren buske.
En i princip helvit liten fågel, storlek som en större blåmes, med svart/brunt på hjässan.
Satt där ett tiotal sekunder.
Jag har varken sett den förr eller senare. Jag hann ej få fram kameran.
Kan ni klara ut detta vore jag väldigt tacksam.
Fågelböckerna gav ingen vägledning.

Mats Ökvist

/ mats ökvist, 64 år från bollnäs

Hej Mats!
Oj vad det kan vara svårt då man får en sådan här fråga på en observerad fågelart. Det är ju så att vi uppfattar färger på så många olika sätt. Men din beskrivning får mig direkt att tänka på en flyttfågel som ibland stannar kvar och det är svarthätta. Den är antingen svart eller rödbrun på hjässan och i övriga grå brun. En enfärgad fågel kan få en annan färg/ljushet i sin fjäderdräkt då snön reflekterar sig i den. Den blir då väldigt ljus. Men det kan också rör sig om en mycket ljus gråsiska men då borde du sett rött på hjässan istället. Men där förkommer sällsynt att albinistikst färgade fåglar förekommer men då brukar det var bara till vissa delar.

Hoppas det hjälper dig lite på väg mot en förklaring.
Kanske har jag helt fel men......

Ha det gott

Mats på Kreativum


jag skall bygga en fågelholk och undrar om jag bygger en holk med fler utrymmen men med åtskillda ingångar kommer då fler "fågelfamiljer" ordna sina bon där. Storleken på holken är tänka att vara ca:50-60X50-60cm. Tänkte vidare göra någon slags fröautomat finns det någonstans man kan inhämta info om fågelholksbyggnad?

/ olle södervall, 58 år från skåne

Hej Olle!
När det gäller idéer och modeller om fågelholkar så har säkert biblioteket bra böcker om detta. Annars ska du skriva "fågelholkar" på www.google.se då får du flera träffar där det finns mycket information om mått, modeller, placeringar mm. Att bygga en flerrumsholk går säkert bra, men du får säkert inte alla rummen bebodda.
Detta p g a av att fåglarna trots allt har ett revir som innebär att dom inte tolererar andra artfränder hur nära som helst. Men prova gärna för jag har sett flervåningsholkar som varit bebodda av starar och gråsparvar. Men du får inte flera svartvit flugsnappare i en sådan holk för då blir det fajt dom emellan. Anledningen är att dom inte har tillräckligt med föda inom ett begränsat område utan dom kräver sitt eget revir.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Min fråga gäller en kattuggla som satt vid vårt fågelbord i morse. Den blev mer och mer attakerad av skator och småfåglar, men satt bara kvar. Rörde på huvudet lite grann. Kollade med "fågelfolk" om jag skulle göra något. Dom föreslog att jag skulle ta in den med en filt och lägga i en kartong, sedan åka till en fågelhjälpare. Kattugglan flög när vi precis rundade husknuten. Den hann nätt och jämt se oss. Kan jag ha skrämt iväg en skadad fågel?? kan jag mata den på något vis om den finns kvar i faggorna. Den flög obehindrat, som det såg ut. Vore jättetacksam för svar!!!

/ Laila Fernström, 46 år från Ervalla Örebro

Hej Laila!
Du har inte gjort något fel eller galet. Anledningen till att kattugglan kom fram som den gjorde beror säkert på att det börjar bli tufft med mattillgången. Det är inte precis lätt för ugglorna att hitta mat och då kommer dom fram mot fågel matningar mm för att ev. lyckas ta en fågel eller liknande. Den klarar sig säkert utmärkt bara den få tag på en mus eller sork. Att mata dom kan ju lyckas om du har tillgång till möss eller sork som är döda. Det finns ett "problem" och det är att kråkor och skator också tar dessa när vintern är så intensiv som den är nu.

Så är det och ha det gott

Mats På Kreativum


varför ruvar fåglar ?

/ Joia, 10 år från sverige

Hej Joia!
Dom ruvar sina ägg för att de ska kläcka och så att det blir ungar. Dom föder ju som du säkert redan inte levande ungar som däggsjuren. När dom ruvar så håller dom äggen konstasnt varma genom att tappa lite fjädrar på magen som gör att skinnet ligger direkt an mot äggen. Sedan sker processen inne i ägget och den nya fågelungen bildas. Helt fantastiskt!

Ha det gott

Mats på Kreativum


hej hur hör fåglar?

/ fågelholkarna, 13 år från Höör

Hej fågelholkarna!
Vilka ni nu än är så har fåglarna också öron även om vi inte ser dom. De sitter strax bakom ögat under alla fjädrarna. Där finns en hörslegång. När tex. en annan fågel varnar för en annalkande sparvhök eller när en hane sjunger för att locka till sig en hona, då utnyttjar dom sin hörsel.

Så är det.....

Mats på Kreativum


Hej

Vilken fågel kämpar mest för att överleva?
vilken är störst?
och hur många små arter finns det ?

/ Patrik, 13 år från västervik

Hej Patrik!
Alla fåglar kämpar mest för sin överlevnad. Ju bistrare klimat dessto större är konkurrensen om maten och dessto tuffare blir det. Vem som är störst i detta gäng antar jag du menar världens största fågel. Det är strutsen. Det finns ca 9 500-10 000 fågelarter i världen. Att säga vilka som tillhör "de småarterna" är svårt att säga för jag vet inte var gränsen går.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej, jag har sätt en fågel i träddgården, den är inte så tjock, grå längs hela ryggen lte röd på underdelen och vit på andra halvan av magen. Sen har den en svart näbb och kring ögonen har den ett svart sträck och det ser ut som den är "maskerad" och de sträcker sig till riggen eller till nacken.

/ Adam, 18 år från Göteborg

Hej Adam!
Min första tanke är att det rör sig om en nötväcka. Den har nämligen en "banditmask".

Ha det gott

Mats på Kreativum


var du en fågel när du var liten?

/ sara, 10 år från sundsvall

Hej Sara!
Nej det var jag inte, men kanske i mitt nästa liv, vad vet jag......

Mats på Kreativum


Hej hej.

Jag tänkte köpa ett konstgjort gärdsmygsbo och hänga upp i trädgården, där jag sett några av dessa små fåglar. Min första fråga är:

Var ska jag hänga den? I tät undervegetation? De verkar vilja hålla sig ganska nära marken..

Fråga 2:

Är gärdsmygen Sveriges minsta fågel efter kungsfågeln?

Fråga 3:

Är det vanligt att gärdsmygar vistas i städer, som i mitt fall (jag bor i majorna, GBG)?

Tack på förhand

/ Alice Ericson, 16 år från Göteborg

Hej Alice!
Att köpa ett bo åt gärdsmygen visste jag faktiskt inte att det gick. Eftersom dom har ett mycket speciellt bo som dom klär in med mossa och verkligen gör till ett specialbo. Att placera boet är kanske lite svårt, men det bör sitta i rätt tät undervegetation. Hemma hos mig i min trädgård så byggde ett par gärdsmyg under ett gammalt skjul till stegen alldeles under nocken. Det kan vara lite svårt att hitta den perfekta platsen, men du får prova dig fram. Gärdsmygen är den näst minsta fågeln eftersom kungsfågeln är den minsta. Och visst finns gärdsmygen i städer där den framför allt gillar villa trädgårdar. Och jag tror mycket väl att där finns tillräckligt med vegetation i Majorna i Göteborg vad jag kan minnas.

Lycka till!

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB