Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej Kim. Jag har tyvärr inte hunnit att läsa dina böcker.Också min fråga. Hur kan man ta kontakt med ett bokförlag? Och jag som bara är tio, kan jag skicka min bok till nått förlag när jag har skrivit färdigt den?

/ Maja Melin, 10 år från Lund

Hej Maja

Det är inga problem. Nu på fredag kommer jag till Akademibokhandeln Gleerups i Lund. Kanske vi ses!

Om du kikar in på den här länken: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/02/skrivprocess-skicka-in-ditt-manus-till.html hittar du adresser till många förlag och dessutom hur de vill att du ska skicka manuset till dem.

Klart att du kan bli författare när du är tio år. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och kikar under Författartips kan du läsa om flera som är yngre än dig som har fått sin bok utgiven.

Nej, förlagen vill inte ha halvfärdiga berättelser, de vill att du ska ha skrivit klart den innan du skickar berättelsen till dem.

Lycka till!

Kramisar Kim


jag vill och så bli förfatare jag har ålså drömt om det jag ser upp till dej jag trefa dej på bokia i alligsås
och sjöpte en bok om den gömda INKASTADEN. jag var där med matilda och cornelia med c

/ viola, 10 år från hemsjö

Hej Viola
Ja, jag kommer ihåg att vi träffades i Alingsås, eftersom du har samma namn som en av mina bästa vänner.
Vilka fina ord du skriver, tack. Hoppas du tyckte om Den gömda Inkastaden!
Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag skrev till dig jättemycket för några månader sedan, men nu var det ett tag sedan!
Jag ville säga två saker!

1. Idag i skolan (14/10-11) så gick jag ner till skolbibloteket för att låna en ny bok! och vet du vad? jag hittade boken: Den gömda inkastaden som du har skrivit! Jag lånade den och när jag öppnade så såg jag att DU hade skrivit i den! Du måste ha varit på min skola någon gång och det känns jätte häftigt! ( Det är lyrfågelskolan i trollhättan!) Det käjnns otroligt häftigt att du har varit på min skola! dina böcker är superbra och jag är så glad att de finns på vårt skolbiblotek!
Här är två bilder jag tog! du får kopiera texten!
http://mollani.blogg.se/images/2011/picture-3622_170515909.jpg
http://mollani.blogg.se/images/2011/picture-3623_170516060.jpg

förlåt för den dåliga kvailtén!

2. Den andra saken är att jag har skaffat mig en brevvänn som precis som mig ÄLSKAR att skriva berättleser och läsa (Hon har också läst dina böcker!) och då kom vi på att vi gör en liten historia genom att vi skickar ett A4 med en historia (+ett vanligt brev förstås!) och på nästa brev gör man en fortsättning! vi har gjort ca 10 kapitel nu och historien är jättespännande eftersom att man aldrig vet hur den kommer att fortsätta och hur hon tänker när hon gör historien!
hihi!

Tack så jättemycket för att du är här på unga fakta! Du är en superbra författare!
Många kramar

//Ellen ♥

/ Ellen ♥, 13 år från Trollhättan

Hej Ellen

Vad roligt att du fotograferade autograferna! Tyvärr har jag inte varit på din skola ännu, däremot har någon från skolan träffat mig på bokmässan och fått böckerna signerade.

Vad kul med din brevvän och att ni tycker om samma typ av böcker. Kanske kunde ni skriva en fanfiction och lägga ut på Kimselius fan-fic: http://kimseliusfanfic.blogspot.com/ , eftersom ni tycker det är roligt att skriva ihop. Tio kapitel är mycket, jättekul att ni skriver på det här sättet. Det finns faktiskt en del etablerade författare som jobbar ihop så.

Tack för att du hörde av dig och berättade! Kanske vi ses någon gång. Jag ska till Göteborg och signera den 3 december på Bokia i Nordstan... En bit att åka, men det är det närmaste jag kommer till Trollhättan!

Kramisar Kim


Hej! Vi har hållit på med en skrivuppgift i skolan. Men jag är den ända som inte är klar. Man ska skriva en berättelse om en rädsla som man har. Och jag är så nervös eftersom en lärare ska läsa upp allas för hela klassen och det vågar inte jag. Men man måste. Har du några tips på hur jag kan göra den bästa av allas? :)

/ Maja, 11 år från Solna

Hej Maja

Det ska vara roligt att skriva. För att du ska lyckas uppnå glädje i ditt skrivande ska du skriva om sådant som du tycker är viktigt att berätta, något du brinner för, något som bubblar inom dig och kräver att få komma ut.

Skriv direkt från hjärtat, låt fantasin flöda och tänk inte på stavning, grammatik eller att någon ska läsa det du skrivit. Det enda du ska tänka på är att få ur dig din berättelse.

Det känns som om du redan har ämnet, rädslan för att få din berättelse uppläst. Du kan skriva det som om det är en pojke/flicka som är rädd för att få sin berättelse uppläst inför hela klassen. Du har känslorna och det är bara att beskriva hur du känner!

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du fler tips och råd under sidan Skrivprocess/Skrivtips. Du hittar även en fler tips på min hemsida www.kimselius.se

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


Hejsan Kim!
Jag tror säkert du har fått den här frågan många gånger, men jag hoppas du har tid att svara på denna.
Sedan en tid tillbaka så har jag börjat skriva på en ide jag haft i huvudet, och hittills har jag i alla fall fått klart grunden, så att säga. Här kommer min fråga ( eller frågor)
Skriver du dina böcker på word dokument, och i så fall - hur många ord brukar du ha? Jag vet att det är väldigt olika från författare till författare, men jag hade tänkt skriva en bok på 300 sidor mer eller mindre, och hittills fått ihop 25 000 ord, och det är nästan bara en bra grund att stå på, jag har väl kommit en tredjedel kanske.. men innan det färdiga resultatet har jag självklart ingen aning.
Och den andra frågan, hur gör du om du fastnar, tappar inspirationen eller känner dig tom på ideer?
Ha det bra / Ida

/ Ida , 16 år

Hej Ida

När jag skriver räknar jag inte ord utan manusblad. Ett manusblad är ungefär 2.500 tecken.

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. (En manussida" är ett A-4 blad där man har skrivit texten med storlek 12 och har radavstånd 1,5 eller 2.) För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-200 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-312 sidor.

Jag brukar inte tappa inspirationen eller bli tom på idéer, får aldrig skrivkramp. Kanske beror det på att jag har ett oändligt flöde av fantasi. Nya idéer dyker ständigt upp.

Eller så beror det på att jag inte går och väntar på inspiration. Jag sätter mig ned för att skriva varje dag. Jag har arbetstider 8-17. Då ska jag vara på plats i min skrivarlya och skriva, antingen det är här på bloggen, besvara fanbrev/mail eller skriva på mina böcker. Det viktigaste är att jag skriver!

Det är otroligt viktigt att inte bara gå och vänta på inspiration. Min åsikt är att ju mer jag skriver desto lättare är det att komma igång, hålla flödet vid liv och få inspiration.

Jag jobbar med "Gula-lappar" om du går in på min blogg kan du läsa mer om det: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/.

En annan sak som är bra för att undvika skrivkramp är att läsa mycket, olika typer av böcker. Det är lätt att fastna för en författare eller en genre. Vidga vyerna och läs någonting du aldrig har läst tidigare, det ger inspiration.

Hoppas att du nu fått hjälp att undvika skrivkramp . Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim


jag läser mycket spänande , äventyrsböker och deckare mest om vampyrer !!! ( lite romatik).
jag älskar att skriva böker också ! det jag tycker om i bökerna jag läser så kan ja ta lite från bökerna och blanada och gör om dom så blir det en ny bok men dom har jag bara i bokhyllan hemma det är tråkigt!
( ps: jag vill bli författare) .... Jag spelar gitar och el-gitar och sjunger så ibland hittar jag på en bäretese
när jag skriver lotar . 1.hur gör du när du skriver böker? 2. vad kommer dina ideér i från? 3.hur kunde du få ut dina första böker på bok? ( lite konstigt kom inte på vad det hette)

/ anonym, 12 år från storvik

Hej Anonym

1. Jag skriver direkt från hjärtat om något som jag vill berätta om. Men först har jag läst massor av fakta, eftersom jag skriver historiska äventyrsböcker som är uppbyggda runt riktiga historiska berättelser.

2. Oftast vaknar jag med huvudet fullt av en hel bok. Då har jag drömt fram den under natten, eller så har den legat och arbetat alldeles för sig själv när jag har sovit.

3. Tänk att det kunde bli en sådan uppståndelse bara för att jag ville rädda livet på en hund... Det var nämligen därför jag skrev berättelsen om Ramona som reser på skolresa till ruinstaden Pompeji: jag ville rädda en hund som jag hade sett på bild. I berättelsen går Ramona runt bland ruinerna och ser gipsavgjutningarna av människor och djur som dött under vulkanutbrottet som förintade staden Pompeji och dödade alla invånarna. Ramona ser gipsavtrycket av hunden. Hon mår dåligt av alla avgjutningarna, sätter sig ned för att vila och somnar. När Ramona vaknar har hon förflyttats i tiden, till Pompeji före vulkanutbrottet...

För att rädda hunden var jag tvungen att resa tillbaka i tiden, därför uppfann jag huvudpersonen Ramona. Hon får göra allt det jag inte har möjlighet att göra = förändra historien och rädda livet på hunden så att han slipper lida när aska och gifta gaser faller över staden.

Det var så idén till boken Tillbaka till Pompeji föddes, även om min titel på boken var "Resa i tiden". Det var förlaget som ändrade titeln, något som jag är mycket glad för, eftersom den talar om vad boken handlar om.

Att det blev sådan uppståndelse runt boken berodde på att den sålde i 11.000 exemplar första veckan, vilket uppmärksammades av massmedia och jag blev totalt nedringd. Minns hur jag grät och inte ville heta Kim M. Kimselius längre, för jag ville ju inte bli kändis. Jag skrev bara böcker för att sätta i min egen bokhylla...

Mitt liv förändrades totalt vid debuten. Jag fick sluta jobba, för det fanns inte tid till det, jag reste runt och föreläste, signerade, intervjuades, medverkade i tv-program, hade besök av tidningar som gjorde "Hemma-hos"-reportage och så skulle jag skriva en ny bok... Ja, det var sannerligen ett nytt liv som tog sin början. Ett liv som jag är mycket glad över att ha fått upplevt och fortfarande får uppleva.

Tillbaka till Pompeji är den bok som har sålt allra bäst av samtliga mina böcker. Varje år när jag utkommer med en ny bok, säljer min debutbok nästan lika mycket som den nya titeln. Dessutom är det för det mesta alltid Tillbaka till Pompeji som köps upp som första bok av andra länder. På Island blev Tillbaka till Pompeji utsedd som en av 2009 års bästa utländska ungdomsböcker. Något jag är väldigt glad och stolt över.

Tack vare den fantastiska debuten fick jag smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren" av massmedia. Både läskigt och roligt att få ett sådant smeknamn.

Förstår du hur mycket jag tycker om den här boken och hur glad jag blir över alla fina ord om den. Även om Tillbaka till Pompeji inte var den första historiska äventyrsboken, så var det just boken om Pompeji jag debuterade med, eftersom det var den jag plockade upp ur byrålådorna och skickade in till förlaget. Sedan dess har både Snapphanar och Jag är ingen häxa utkommit, böcker som skrevs före Tillbaka till Pompeji.

Kika gärna in på min hemsida www.kimselius.se för att läsa lite mer om Tillbaka till Pompeji, se några av de utländska bokomslagen och se fler bilder på gipsavgjutningar av de som dog under vulkanutbrottet som förintade staden Pompeji.

Hoppas att du tyckte det var roligt att få veta lite om bakgrunden till min debutbok!

Kramisar Kim


jag skulle vilja bli författare men hur är det när dom komer ut som böker och alla vill ha dom
och sen blir känd blir det inte jobigt?

/ sandra, 12 år från gävle

Hej Sandra

Det är jättekul när alla vill ha de böcker man har skrivit. Ibland kanske det inte alltid är kul att vara kändis, men för det mesta är det bra, eftersom det ju är de böcker man har skrivit som läsarna tycker om.

Var inte rädd för kändisskapet, utan skriv din bok. Tror säkert du kommer att tycka om att få höra alla berätta hur mycket de tycker om det du har skrivit!

Lycka till!

Kramisar Kim


Jag har skrivit en så kallad Fan fiction i sommar och lagt ut den på några sidor och det är massor som har kommenterar att den är riktigt bra och att jag borde göra den lite längre och skicka den till bokförlag. Men kan man skicka in om den är om redan använda karaktärer? Och en sak till, kan det bli jobbigt om man använder för många adjektiv om man skriver? // Sanna :)

/ Sanna, 13 år från Tidaholm

Hej Sanna

Om du har alltför många adjektiv kan det störa flytet i texten.

Bokförlag vill inte ge ut en historia som i stort sett liknar något som någon annan redan har skrivit. Varför inte skriva en alldeles egen historia och skicka in den till ett förlag istället?

Titta till exempel på den ryske författaren som skriver en "fortsättning" på sagan om ringen, men med nya karaktärer. Här kan du läsa om honom och hans bok: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/04/boktips-morkrets-ring-en-ny-sagan-om.html

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du fler tips och råd under sidan Skrivprocess/Skrivtips. Du hittar även en fler tips på min hemsida www.kimselius.se

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


hej
Kim, jag heter viktoria jag älskar att läsa böcker jag vill gärna läsa en av dina egna böcker jag läser bara på min fritid. jag undrar om hur man kan skicka sina böcker till hoppas du svarar på min fråga/ viktoria, 10 år från timmernabben

Hej Viktoria

Det är många som drömmer om att bli författare, många som skriver böcker och många som skriver till mig och undrar vad de ska göra med sin berättelse när den är klar. Det finns många olika sätt att gå vidare, idag ska vi tala om att skicka in ditt manus till ett bokförlag.

Innan du skriver ut din berättelse och stoppar den i kuvert till förlaget, är det bra om du har skrivit ut en papperskopia till dig själv och läst igenom den noga, gärna flera gånger. Om du har gjort ändringar är det bra att göra dem i datorn och sedan skriva ut en ny papperskopia som du läser igenom. När du har gjort så flera gånger, och kanske även fått hjälp av någon annan att läsa din berättelse, då skriver du ut den slutliga berättelsen, en kopia till dig och en kopia till bokförlaget.

Förlagen har i stort sett samma önskemål och jag har här nedanför skrivit ned vad varje förlag önskar, samt deras adresser, så att det ska bli lätt för dig att skicka in din berättelse. Det finns många, många fler förlag än dessa som jag har valt ut: Alfabeta Bokförlag, B. Wahlströms, Nordstedt, Brombergs förlag, Bonniers, Raben & Sjögren, Kabusa Böcker, Ica Bokförlag. (Länk till fler förlag längre ned i det här inlägget)

Alfabeta Bokförlag:
Har du skrivit ett manuskript? Om det är riktigt bra ska du skicka det till oss. Vi tar emot manus på papper. Tänk på att skicka en kopia, inte ditt original. Det tar upp till tre månader innan du får besked från oss. Ange namn, postadress, telefonnummer samt gärna mejladress i följebrevet. Vi returnerar inga insända manus.
Skicka det till:
Alfabeta Bokförlag
Redaktionen
Box 4284
102 66 STOCKHOLM

B. Wahlströms:
B. Wahlströms ger ut barn- och ungdomslitteratur inom alla genrer och vår ambition är att inspirera barn i alla åldrar att upptäcka glädjen med att läsa. Vi tar gärna emot manus och är intresserade av allt från pekböcker till böcker som vänder sig till unga vuxna.

Så här skickar du in manus till oss:
Skicka en utskrift med vanlig post. Det underlättar för oss om manuset är sidnumrerat och om du skriver ut det med 1½ radavstånd, gärna med en teckenstorlek på 12 punkter. Vi kan tyvärr inte ta emot manus per e-post eller på cd. Kom ihåg dina kontaktuppgifter och skriv gärna några rader om dig själv. Vi har ingen möjlighet att bekräftar mottagandet av ditt manus, men vi försöker ge dig ett skriftligt svar inom tre månader. På grund av mängden mottagna manus kan vi inte garantera ett personligt utlåtande. Observera att inskickat material inte returneras. Om du vill ha ditt manus i retur, bifoga frankerat returkuvert. Skicka inte in originalmanuskript eller originalillustrationer. Förlaget ansvarar inte för ej beställt material.

Skicka ditt manus till:
Barn- och ungdomslitteratur:
Forma Books
B Wahlströms Bokförlag
Manusavdelningen
205 75 Malmö
eller
Forma Books
B. Wahlströms Bokförlag
Manusavdelningen
Box 6630
113 84 Stockholm

Brombergs förlag:

Förlaget tar endast emot manus i digital form. Klicka här!

Brombergs Bokförlag ger främst ut skönlitteraur och fackböcker.
Vi ger inte ut deckare, fantasy eller barnböcker.
När du skickat ditt manus till oss får du ett bekräftelsemejl på att det kommit fram. Sedan tar det ca två-tre månader innan vi återkommer med ett besked. Vi har tyvärr ingen möjlighet att kommentera de manus vi avböjer för utgivning.

Vi tar endast emot manus via e-post i Wordformat eller PDF, detta för att effektivisera hanteringen och spara på miljön. Bifoga även ett följebrev där du kort beskriver vem du är och vad din bok handlar om.
Har du ytterligare frågor? Sänd dem till info@brombergs.se

Skicka in manus

Adress till förlaget:
Brombergs Bokförlag
Manus
Box 12886
112 98 Stockholm

Natur & Kultur
Söker du förlag till din bok? Skicka in ditt manuskript eller ta kontakt med oss för en diskussion.

Vilket område gäller för dig?
Barn- och ungdomslitteratur Högskolelitteratur
Illustrerad fakta
Läromedel (förskola, grundskola, gym och komvux)
Sakprosa
Skönlitteratur
Natur & Kultur
Box 27 323
102 54 Stockholm
Telefon: 08-453 86 00
Fax: 08-453 87 90
Org.nr: 802000-3813
info@nok.se
Besöksadress:
Karlavägen 31
114 31 StockholmNordstedt förlag:
Har du skrivit en roman, diktsamling eller faktabok? Då är du välkommen att skicka ditt manus till oss! (För barn- och ungdomsböcker hänvisar vi till Rabén & Sjögren
Så här skickar du manus till oss
Texten ska vara skriven på skrivmaskin eller dator, men vi vill ha en utskrift och inte en cd-skiva eller diskett. Skicka alltid med vanlig post, vi tar inte emot manus via e-post.

När det gäller skönlitteratur ser vi helst kompletta manus för att lättare kunna göra en bedömning. Vi tar enbart emot originalmanus skrivna på svenska. Observera att vi inte automatiskt returnerar ditt manus – därför är det viktigt att du aldrig skickar original, varken text eller bilder! Om du vill ha tillbaka ditt material måste du bifoga adresserat och frankerat svarskuvert. Förlaget ansvarar aldrig för obeställda manuskript.

Se till att skriva ut texten med ordentligt radavstånd (1,5 eller 2) och breda marginaler. Det gör det lättare för oss att läsa och underlättar bedömningen. Undvik också att sätta in ditt manus i pärmar eller stora mappar.

Vårt mål är att ge besked efter cirka två månader (under semestertider kan handläggningstiden vara längre). Tyvärr kan vi inte bekräfta att vi mottagit ditt manus. När redaktionen har tagit ställning till din text får du ett skriftligt svar. Dessvärre gör mängden av insänt material att vi bara undantagsvis kan ge utförliga kommentarer till icke antagna manuskript. Skicka alltid kontaktuppgifter (adress eller e-postadress) – och gärna också ett följebrev med några upplysningar om dig själv.
Skicka ditt manus till:
Skönlitteratur (romaner, noveller, lyrik)
Norstedts Förlag
Manus Skönlitteratur
Box 2052
103 12 Stockholm

Facklitteratur (Sakprosa, självbiografier, kokböcker, trädgårdsböcker m.m.)
Norstedts Förlag
Manus Facklitteratur
Box 2052
103 12 Stockholm

Bonniers förlag:
Vår utgivning består av skönlitteratur (prosa och lyrik) samt facklitteratur (memoarer, biografier, essäer, reportageböcker m.m.). Vi ger inte ut barn- och ungdomsböcker och sedan 2009 inte heller illustrerad facklitteratur.

Alla manuskript som skickas till förlaget läses, men den stora mängden av manus gör att vi bara undantagsvis kan ge personliga kommentarer. Om du är intresserad av ett utlåtande föreslår vi att du vänder dig till t ex Författarcentrum. De har lektörer som mot en avgift läser och bedömer din text. Så här går du tillväga:

• Vi tar helst emot kompletta manus för att lättare bedöma helheten.

• Manuset ska vara utskrivet på papper – vi tar alltså inte emot disketter eller manus per e-post. Använd gärna teckenstorlek 12 punkter och 1 ½ radavstånd.

• För att underlätta hanteringen bör du inte sätta in manuset i pärmar eller skrymmande mappar.

• Bifoga följebrev och en kort sammanfattning av manuset. Var noga med att uppge e-post, namn och adress.

• OBS! Från och med januari 2010 returnerar vi endast manus med bifogat kuvert och svarsporto. Övriga manus makuleras, skicka därför alltid en kopia, aldrig original!
Vi skickar inte bekräftelser på mottagna manus. Vi strävar efter att inom tre månader ge besked om boken antagits för utgivning eller inte, men ibland tar det längre tid. Albert Bonniers Förlag ansvarar inte för problem som kan uppstå i postgången.
Ditt manus skickar du till följande personer:
Skönlitteratur
Albert Bonniers Förlag
Anneli Eriksson
Box 3159
103 63 Stockholm
Facklitteratur
Albert Bonniers Förlag
Johanna Haegerström
Box 3159
103 63 Stockholm

Rabén & Sjögren:
Så här skickar du manuskript till oss
Manuskriptet ska helst vara skrivet på dator, men vi vill ha en utskrift och inte en cd-skiva eller liknande. Skicka alltid med vanlig post.
Observera att vi inte skickar tillbaka utskriften – därför är det viktigt att du inte skickar original, varken text eller bilder! Anledningen till detta är att vi inte klarar av att hantera den mycket krävande posthanteringen. Av detta skäl kan vi inte heller göra utskrifter av manuskript som skickats med e-post.Förlaget ansvarar aldrig för obeställda manuskript.
Se till att skriva ut manuskriptet med ordentligt radavstånd (1,5 eller 2) och breda marginaler. Det gör det lättare för oss att läsa och underlättar bedömningen.
Skicka alltid kontaktuppgifter – och gärna också ett följebrev med några upplysningar om dig själv.
Skicka ditt manus till:
Rabén & Sjögren
Manus
Box 2052
103 12 Stockholm
Kabusa Böcker:
Kabusa Böckers utgivning består av skönlitteratur, presentböcker, facklitteratur samt barn- och ungdomsböcker.

Under våren 2011 tar vi emot manus inom följande genrer och perioder:
Februari 2011: Skönlitteratur för vuxna – inkl. lyrik och biografier
Mars 2011: Skönlitteratur för barn och ungdom
April 2011: Fack- & presentböcker

* Skicka in ditt manus i sin helhet. Tillsammans med manuset vill vi gärna ha ett följebrev med en sammanfattning av manuset samt en kort presentation av författaren.
* Vi tar endast emot manus utskrivna på papper. Vi tar inte emot manus i elektroniskt format t.ex. via mail. Undvik att använda pärmar för att binda samman ditt manus.
* Skicka endast kopior, aldrig original.
* Skicka INTE ditt manus som rekommenderat brev.
* OBS! Vi skickar inte tillbaka manus eller annat material.
Välkommen att skicka in manus under de angivna perioderna till:

Kabusa Böcker
Heurlins Plats 1, 3 tr
413 01 Göteborg

Vid eventuella frågor kontakta redaktionen på 031 - 85 95 80 eller red@kabusabocker.s

Om du har manus inom Fantasy/SF/Skräck är du under hela våren välkommen att skicka ditt manus till Styxx Fantasy, Heurlins Plats 1, 3 tr, 413 01 Göteborg.ICA Bokförlag:
Ica Bokförlag ger ut facklitteratur för vuxna, allt från kokböcker och praktiska handböcker om trädgårdsskötsel till biografier och brännande aktuella debattböcker. Har du en bokidé som passar vår utgivning är du välkommen att skicka manus eller synopsis till oss!

Så här skickar du in manus till oss:
Skicka en utskrift med vanlig post. Det underlättar för oss om manuset är sidnumrerat och om du skriver ut det med 1½ radavstånd, gärna med en teckenstorlek på 12 punkter.
Vi kan tyvärr inte ta emot manus per e-post eller på cd. Kom ihåg dina kontaktuppgifter och skriv gärna några rader om dig själv.
Vi har ingen möjlighet att bekräftar mottagandet av ditt manus, men vi försöker ge dig ett skriftligt svar inom tre månader. På grund av mängden mottagna manus kan vi inte garantera ett personligt utlåtande.
Observera att inskickat material inte returneras. Om du vill ha ditt manus i retur, bifoga frankerat returkuvert. Skicka inte in originalmanuskript eller originalillustrationer.
Förlaget ansvarar inte för ej beställt material.
Skicka ditt manus till:
Forma Books
Ica Bokförlag
Manusavdelningen
721 85 Västerås
eller
Forma Books
Ica Bokförlag
Manusavdelningen
205 75 Malmö

Ja, nu är det bara för dig att fatta mod och besluta dig för att skicka iväg din berättelse. Ha tålamod! En del bokförlag får många manus och det kan ta lång tid innan du får svar på om de är intresserade av din berättelse. Först efter två år fick jag besked om att förlaget ville ha mitt manus, men det gjorde ingenting, för sedan satsade de stort på boken (Tillbaka till Pompeji), vilket gjorde att den sålde i 11.000 ex första veckan. Något som var väldigt mycket 1997, när jag debuterade.
Här kan du läsa om andra möjligheter att ge ut din bok.

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du fler tips och råd under sidan Skrivprocess/Skrivtips. Du hittar även en fler tips på min hemsida www.kimselius.se

Lycka till! Hör gärna av dig när du får din bok antagen!

Kramisar Kim


Hej Kim M. Kimselius! Hur är det att vara författare? Jag skriver mycket här hemma och jag önskar att jag skulle få svar eftersom jag gärna ska bli författare när jag blir stor! Min lärare säger att jag skriver jättebra och tillome alla där hemma är nöjda. Du kan läsa här på unga fakta min saga i unga berättare som heter Röka eller? eller så kan du läsa min dikt död! Hur känns det när du skriver böcker. skriv Gärna

/ emilia, 9 år från finland

Hej Emilia

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket, eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att det finns en fanklubb om mig och mina böcker, som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, till exempel: lärare, journalist, tryckeri, bibliotek med flera.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare och få skriva mina böcker!

Vill du veta mer om mig och mina historiska äventyrsböcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Om du vill få fler skrivtips kan du kika in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ under Skrivprocess/Skrivtips.

Ha det så bra!

Kramisar från Kim


Hej Kim!

Jag är en tjej som skriver väldigt mycket. Men jag har ett problem. När jag börjat på en berättelse ploppar det upp en ny ide. Jag har börjat få kontroll över det-jag skriver ner dom så att jag inte glömmer-, men jag längtar efter att göra dom till en berättelse och det gör så att jag inte skriver klart mina påbörjade berättelser. Hur ska jag göra?Har du några tips?

/ Hanne, 10 år från Skåne

Hej Hanne

Lyckliga du som är född med outsinlig fantasi, var glad för det! Jag är precis som du, får hela tiden nya idéer. Det tycker jag inte är något problem, utan ser det som en gåva.

För att överhuvudtaget få en bok klar gör jag som så, att när jag får en ny idé skriver jag ner första kapitlet, eller det sista, om det är just det kapitlet som dyker upp i mitt huvud. Därefter skriver jag stolpar på vad boken ska handla om. Sedan lägger jag undan berättelsen och fortsätter på den bok jag håller på med just då. När den boken sedan är klar är det bara att välja mellan alla de påbörjade böcker som ligger och väntar på att bli färdigskrivna.

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du fler tips och råd under sidan Skrivprocess/Skrivtips. Du hittar även en fler tips på min hemsida www.kimselius.se

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!
hur kan du veta att i boken den glömda inkastaden att dom flyttar till ett berg och bodde där?hittade du på det där eller stog det någonstans?

/ Anna, 11 år från farsta

Hej Anna

I Den gömda Inkastaden hittar jag bara på att de flyttar till en annan stad.

Kramisar Kim


Hej !
Jag älskar att skriva berättelser och vill gärna göra en riktig bok. Så jag undrar var du brukar ge ut dina böcker och hur mycket det kostar?
Och snälla kan du ge mig några skrivartips till mig!?

/ Emelie, 11 år från Vänersborg

Hej Emelie

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du massor tips och råd under sidan Skrivprocess/Skrivtips. Du hittar även en fler tips på min hemsida www.kimselius.se

Om du kikar in på den här länken: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/01/bokutgivning-pa-eget-forlag.html hittar du många av de uppgifter du frågar om. Kostnaderna beror helt och hållet på hur många böcker du trycker och vilket tryckeri du använder dig av. Allt från 6 kronor/bok till 150 kronor/bok...

Om du finns på facebook kan jag tipsa dig om att gå med i någon av de skrivargrupper som finns där. De lämnar tips på bra tryckerier etc. Du kan också gå med i skrivarsajten 1av3.se

Det viktigaste du ska tänka på är att skriva från hjärtat, berätta om något som berör dig, något som du själv vill läsa. Då blir berättelsen bra!

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej, jag vet inte om du svarar på poesifrågor, men jag frågar ändå :)
1. För att ge ut ett diktalbum, hur många dikter behöver man? Räcker det med 47?
2. Måste man skriva någon moral i sin dikt, eller behöver den inte betyda någonting?
3. Istället för att skriva känslan kan man väl skriva färg? Som:
Rött=Arg
Grön=Glad
Neon=Osäker
och så vidare?

Tacksam för svar, och om du inte svarar på poesi frågor kan du väl tipsa mig om en sida som gör det :) ?

Många kramar /Molly 11 år

/ Molly, 11 år från Sverige :D

Hej Molly

Är inte expert på dikter, eftersom jag inte skriver det.

Om du går in på den här länken http://www.diktkonst.se/ hittar du mycket om dikter. Kanske hittar du svaret där?

Kramisar Kim


hej kim

jag undrar hur du fick inspiration att skriva dina böcker. jag såg att du skrev i ett annat svar att läsa mycket, vilket jag redan gör, jag läser väldigt mycket. och jag älskar att skriva.

har du något förslag på hur man får inspiration,mer än att läsa mycket, och hur man håller intresset uppe(jag har ganska dåligt tålamod och slutar oftast med något innan jag blivit färdig)

tack för svar:)

/ louice, 15 år från skåne

Hej Louice

Du håller inspirationen uppe genom att skriva olika saker. Testa dig fram till vilken typ av berättelser du vill skriva. Kanske är det dikter, poesi, deckare, thrillers, skräck, kärleksromaner.

Det är nu du ska utforska och hitta din alldeles egna berättarstil.

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du fler tips och råd under sidan Skrivprocess/Skrivtips. Du hittar även en fler tips på min hemsida www.kimselius.se

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


jag vill skriva engna brättelse men de går inte jag vet inte vrf

/ sandra, 11 år från sverige

Hej Sandra

För att få igång skrivlusten och fantasin är det bra att läsa mycket, och många olika typer av böcker.

Har du testat några av mina böcker? Kika in på www.kimselius.se under Böcker så ser du vad det är för typ av böcker. Många säger att de har blivit inspirerade av mina böcker, blivit både läs- och skrivsugna.

Hoppas även du blir det!

Kramisar Kim


hur skriver man en bok

/ hanna bakshi

Hej Hanna Bakshi

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Däremot är det väldigt viktigt att man skriver sin egen berättelse, något man vill berätta, något som ligger en varmt om hjärtat, något som bara flödar fram när man sätter pennan till pappret/fingrarna till tangentbordet.

Om du vill börja göra en bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

Om du ändå har svårt att komma igång med att skriva rekommenderar jag dig att läsa spännande böcker. Då får man inspiration, jag lovar dig!

Har du läst något av John Marsden. Gör det! T.ex. "Imorgon när kriget kom". En otroligt spännande serie böcker där handlingen utspelar sig på Nya Zeeland/Australien.

Du kan även läsa mina böcker för att få inspiration och se hur en bok är uppbyggd. Det är historiska äventyrsböcker som riktar sig till alla åldrar. Böckerna är mycket spännande och jag vet att böckerna inspirerar, eftersom jag har fått många brev från mina läsare. Jag skriver om allt från vulkanutbrott, indianer, vikingar, häxor, förbannelser, digerdöden, snapphanar m.m. Om du undrar vilka mina böcker är kan du gå in på www.kimselius.se och titta lite mer om vad det är för typ av böcker.

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

När förlaget fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Det är bara att fatta pennan och börja skriva. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år, när jag var tio år gav jag ut en alldeles egen hästtidning. Så sätt igång och skriv!!!

För fler tips gå in på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ eller hemsida www.kimselius.se

Kramisar från Kim


Jag gillar böcker där det händer oväntade saker. Jag skriver en bok.
Detta är slutet av ett kapitel:

"Du såg",sa Professor Chuns, eller sa hon verkligen det? Nä. Hon skickade tanken till Liana-Tedymusa som skickade tillbaka, "Ja, det gjorde jag." Professor Chuns såg rädd på henne.
Och svimmade.

Jag har skrivit till dig tidigare och en liten förklaring till `såg´är att det är en fantasy-berättelse.

Är det ett dramatiskt slut på ett kapitel som får en att fortsätta läsa?

/ Det du, 11 år

Hej Det du

Det känns som ett ofullständigt slut på en bok, men ett bra slut på ett kapitel.

Kramisar Kim


Hej, e sagor samma sak som berättelser? Och om de inte är det, vad är skillnaden?

/ Hanna-Panna

Hej Hanna-Panna

Saga är en fantastisk berättelse, som oftast börjar med "Det var en gång". Den är vanligen berättad för barn och handlar ofta om magi, talande djur, förtrollade skatter och mytologiska väsen. Ofta handlar de om moral, och har en slående sensmoral. Prinsar och prinsessor är vanliga, men även fattiga bondpojkar och -flickor, som i sagan får en chans att bevisa sin duglighet för de kungliga i ett samhälle med medeltida drag.

Berättelse är en skriftlig eller muntlig skildring av ett händelseförlopp, som kan skildra både verkliga händelser eller fiktiva händelser, eller en blandning av båda.

Kramisar Kim


Hello! I have a question about books, can you please answer it in English?

The question: If you live in Sweden, do you have to write in Swedish if you want to publish it? I mean in a real book, not on "ungafakta". Please, i really need to know, because i have already write 50 pages.

/ Daniell, 10 år från England

Hi Daniel
If you want to publish the book in Sweden you have to write it in swedish. Why not try with an english publisher?
Good Luck!
Love Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB