Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej Kim!
Brukar de be någon, t.ex. din kompis, din mamma eller någon annan kolla igenom din text och låta han/hon säga vad de tycker?
Och förresten, vad är en pseudonym?

Tacksam för svar

Kram Gabriella

/ Gabriella, 13 år

Hej Gabriella

Jag har fyra korrekturläsare som rättar mina berättelser innan de blir en färdig bok. Det är viktigt att någon läser igenom texten innan man skickar in den till ett förlag. Det allra bästa är om det är någon som verkligen säger vad de tycker om det man har skrivit. Därför kan det vara bra att be en lärare, eller en bibliotekarie, att läsa det du har skrivit innan du skickar det till ett förlag.

En psedonym är när man använder sig av ett annat namn än sitt eget när man ger ut sin bok.

Kramisar Kim


Hej Kim M Kimselius!


Jag älskar att skriva och läsa. Men jag har två problem.....när jag har börjat en berättelse så dyker det upp en ny ide'e. Jag tycker det är roligt att komma på ide'er men det blir lixom tråkigare och tråkigare att skriva fördigt den. Har du några förslag? (Fattar du vad jag skrev? Jag har svårt att förklara)


//Johanna

/ Johanna, 10 år från Skåne

Hej Johanna

Lyckliga du som är född med outsinlig fantasi, var glad för det! Jag är precis som du, får hela tiden nya idéer. Det tycker jag inte är något problem, utan ser det som en gåva.

För att överhuvudtaget få en bok klar gör jag som så, att när jag får en ny idé skriver jag ner första kapitlet, eller det sista, om det är just det kapitlet som dyker upp i mitt huvud. Därefter skriver jag stolpar på vad boken ska handla om. Sedan lägger jag undan berättelsen och fortsätter på den bok jag håller på med just då. När den boken sedan är klar är det bara att välja mellan alla de påbörjade böcker som ligger och väntar på att bli färdigskrivna.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hejsan jag undrar om man kan skriva en bok om man är fem år? Min mamma hjälper mig med att skriva och jag säger vad hon ska skriva. Hälsningar El Ström!

/ El Ström (ES), 5 år från KontaktKöping (KK)

Hej ES

Det finns en flicka somheter Dorothy Straight, som skrev sin bok How the World Began, när hon var fyra år. Två år senare gavs boken ut, 1964. Dorothy är född 1958 i Washington D.C USA.

I England bor Libby Rees. Hon gav ut sin första bok när hon var bara nio år. Boken handlar om hennes föräldrars skilsmässa. Libby gav ut sin andra bok när hon var tolv. Den handlar om hur det är att byta från lågstadiet till högstadiet. Förlaget Aultbea Publishing har skrivit kontrakt på totalt tre böcker med Libby. Libby Rees är även ambassadör för en organisation som heter "Save the Children" och styrelsemedlem i "Children and Family Court Advisory and Support Service".

Om du vill läsa mer om unga författare kan du kika in på den här länken: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/04/hur-gammal-ska-man-vara-for-att-bli.html

Kramisar Kim


vilken bok är den senaste du har skrivit????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????.

/ Tiffany, 10 år från Lund

Hej Tiffany

Den senaste boken jag skrev är På flykt från andra världskrigets fasa:
Baksidestext På flykt från andra världskrigets fasa:
Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger och motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv.
En rafflande bok som skildrar andra världskriget i ett ockuperat land: motståndsrörelsens kamp, judarnas öden, händelsen i Vélodrome d'Hiver, nedskjutna flygare, samt de franska invånarnas liv. Boken beskriver även många av andra världskrigets händelser genom de olika personernas upplevelser.

Recensioner av På flykt från andra världskrigets fasa:
"Den bästa bok Kim har skrivit!" HarryEriksson
"Man sitter som på nålar ända till sista sidan." Ingela Svensson
"Det här är en av Kims bästa böcker hittills!" Kristina Fridensköld
"Kim har faktiskt överträffat sig själv! ... Hon har funnit en ny vinkel i tidsresandet som är en riktig nervkittlare. ... LÄÄÄÄÄS!!!! Annelie Nilsson

Lät den spännande?

Kramisar Kim


Jag har två frågor till dig:

1:Hur gammal var du när du skrev din första bok?

2:Vilken är din favorit bok?

/ Tiffany, 10 år från Lund

Hej Tiffany

1. 8 år.

2. Av mina egna böcker är det På flykt från andra världskrigets fasa, av andras böcker är det Den hemlighetsfulla trädgården av Francis Burnett Hodges.

Kramisar Kim


Tiffanys fråga: vilken var din första bok du skrev?

Majas fråga: Jag har två frågor. Jag är tio år och vill skriva en serie med böcker.Kan jag som är tio lämmna ut min bok när jag har skrivit färdigt den? Hur kan jag ta kontakt med ett bokförlag?

/ Maja och Tiffany, 10 år från Vi är ifrån Lund

Hej Maja och Tiffany

Ser att ni är från Lund. Jag ska till Akademibokhandeln Gleerups på fredag för att signera mina böcker där. Kanske vi ses?

Den allra första bok jag skrev var Röda slottets hemlighet, men den har inte blivit utgiven. Vill du läsa om den kan du göra det här: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/01/min-allra-forsta-bok.html Den första bok som blev utgiven är Tillbaka till Pompeji som du kan läsa mer om här: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/mina-bocker.html

Visst kan du som är tio år skicka in din berättelse. På min hemsida www.kimselius.se under Författartips kan du läsa om personer som var yngre än vad du är nu när de fick sin första bok utgiven.

Här kan du läsa om hur du kontaktar ett förlag, hur du ska skriva ditt manus etc: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/05/skrivprocess-skicka-till-bokforlag-ge.html

Lycka till med era böcker Maja och Tiffany!

Kramisar Kim


Hejsan Kim!
Jag vet att jag troligtvis ställer samma frågor som du redan hört många gånger, men jag gör det ändå ;)
Jag har börjat komma till slutet av min bok, inte riktigt klar, men det rullar på. Problemet är att jag har så svårt för när folk ska läsa mina verk och unviker det gärna så länge som möjligt. Nu är det nog dags för några andras åsikter, men vilkas? Jag brukar alltid låta en kompis läsa vad jag skriver, men hon är inte direkt den mest opartiska människan. Så vem ska jag ta hjälp av för att få ett sådant bra råd som möjligt? Jag tänker skicka manuset till min vän, men jag kommer nog behöva lite andra åsikter.
Vilka brukar du be om hjälp?
Hoppas du har det bra, och tack på förhand :D
Mvh/ ida

/ Ida, 16 år

Hej Ida

Helt okej att ställa samma frågor som jag fått tidigare, det är det många som gör.

Du har säkert en bibliotekarie eller en lärare som är villig att läsa din berättelse och komma med konstruktiv kritik. Det finns också proffshjälp att få, men då får man betala för det. Vill du ändå ha en proffsläsare hittar du länkar till sådana på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/

Jag har fyra korrekturläsare som läser igenom mina manus innan de går till tryck. När man ges ut på ett förlag är det en redaktör som läser och kommenterar.

Lycka till med din berättelse, hoppas du hittar någon som kan hjälpa dig!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Du skriver jätte bra böcker :D.
Men jag har ett problem,jag är inte så bra på att fantisera bra saker hur gör jag?

/ Dea, 10 år från Helsingborg

Hej Dea

Tack så mycket :D!

För att väcka din fantasi bör du läsa mycket, och många olika typer av böcker. Kika in på boktipsbloggar och se vad de skriver om vissa böcker. Om du inte vet hur man hittar Bokbloggar kan du kika in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ där jag länkar till många bra bokbloggar, eller så kan du googla på Bokbloggar.

Lycka till att väcka din fantasi!

Kramisar Kim


Jag älskar att skriva, men kan aldrig riktigt komma igång. Jag börjar alltid på något nytt, och det gamla blir aldrig avslutat. På det sättet kommer jag aldrig att kunna skriva en riktig bok! Hur gör man för att komma igång? Går det att bara skriva, om man inte alls vet vad det ska handla om, eller är det lättare om man vet lite vad man ska skriva om?

/ Linn, 15 år från Halmstad

Hej Linn

Lyckliga du som är född med outsinlig fantasi, var glad för det! Jag är precis som du, får hela tiden nya idéer. Det tycker jag inte är något problem, utan ser det som en gåva.

För att överhuvudtaget få en bok klar gör jag som så, att när jag får en ny idé skriver jag ner första kapitlet, eller det sista, om det är just det kapitlet som dyker upp i mitt huvud. Därefter skriver jag stolpar på vad boken ska handla om. Sedan lägger jag undan berättelsen och fortsätter på den bok jag håller på med just då. När den boken sedan är klar är det bara att välja mellan alla de påbörjade böcker som ligger och väntar på att bli färdigskrivna.

Det är alltid lättare att skriva en bok om man vet vad den ska handla om. Kanske kan du bygga upp boken med hjälp av en tankekarta eller med Gula lappar. Här hittar du ett blogginlägg jag har skrivit om hur du ska bygga upp din berättelse: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/12/skrivprocess-bygg-upp-din-berattelse.html

Lycka till!

Kramisar Kim

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim! Ärligt talat, så vet jag faktiskt inte vilken kategori jag ska skriva till, men du är ju författare, så då kanske jag kan hitta svaret hos dig! :)
Det är en sak jag undrat länge, hur komparerar man få? Alltså till få, färre...? Jag har googlat det och frågat min lärare men fick tyvärr inget svar. Kan det möjligtvis vara "färst"? Inte så troligt men jag har faktiskt ingen aning. Så jag skulle vara dig VÄÄÄLDIGT och EVIGT tacksam om du kunde svara.
/Smäsh

/ Smäsh, 12 år från Malmö, Sverige

Hej Smäsh

Man säger endast få eller färre, aldrig färst.

Kramisar Kim


Hej Kim. Jag har tyvärr inte hunnit att läsa dina böcker.Också min fråga. Hur kan man ta kontakt med ett bokförlag? Och jag som bara är tio, kan jag skicka min bok till nått förlag när jag har skrivit färdigt den?

/ Maja Melin, 10 år från Lund

Hej Maja

Det är inga problem. Nu på fredag kommer jag till Akademibokhandeln Gleerups i Lund. Kanske vi ses!

Om du kikar in på den här länken: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/02/skrivprocess-skicka-in-ditt-manus-till.html hittar du adresser till många förlag och dessutom hur de vill att du ska skicka manuset till dem.

Klart att du kan bli författare när du är tio år. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och kikar under Författartips kan du läsa om flera som är yngre än dig som har fått sin bok utgiven.

Nej, förlagen vill inte ha halvfärdiga berättelser, de vill att du ska ha skrivit klart den innan du skickar berättelsen till dem.

Lycka till!

Kramisar Kim


jag vill och så bli förfatare jag har ålså drömt om det jag ser upp till dej jag trefa dej på bokia i alligsås
och sjöpte en bok om den gömda INKASTADEN. jag var där med matilda och cornelia med c

/ viola, 10 år från hemsjö

Hej Viola
Ja, jag kommer ihåg att vi träffades i Alingsås, eftersom du har samma namn som en av mina bästa vänner.
Vilka fina ord du skriver, tack. Hoppas du tyckte om Den gömda Inkastaden!
Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag skrev till dig jättemycket för några månader sedan, men nu var det ett tag sedan!
Jag ville säga två saker!

1. Idag i skolan (14/10-11) så gick jag ner till skolbibloteket för att låna en ny bok! och vet du vad? jag hittade boken: Den gömda inkastaden som du har skrivit! Jag lånade den och när jag öppnade så såg jag att DU hade skrivit i den! Du måste ha varit på min skola någon gång och det känns jätte häftigt! ( Det är lyrfågelskolan i trollhättan!) Det käjnns otroligt häftigt att du har varit på min skola! dina böcker är superbra och jag är så glad att de finns på vårt skolbiblotek!
Här är två bilder jag tog! du får kopiera texten!
http://mollani.blogg.se/images/2011/picture-3622_170515909.jpg
http://mollani.blogg.se/images/2011/picture-3623_170516060.jpg

förlåt för den dåliga kvailtén!

2. Den andra saken är att jag har skaffat mig en brevvänn som precis som mig ÄLSKAR att skriva berättleser och läsa (Hon har också läst dina böcker!) och då kom vi på att vi gör en liten historia genom att vi skickar ett A4 med en historia (+ett vanligt brev förstås!) och på nästa brev gör man en fortsättning! vi har gjort ca 10 kapitel nu och historien är jättespännande eftersom att man aldrig vet hur den kommer att fortsätta och hur hon tänker när hon gör historien!
hihi!

Tack så jättemycket för att du är här på unga fakta! Du är en superbra författare!
Många kramar

//Ellen ♥

/ Ellen ♥, 13 år från Trollhättan

Hej Ellen

Vad roligt att du fotograferade autograferna! Tyvärr har jag inte varit på din skola ännu, däremot har någon från skolan träffat mig på bokmässan och fått böckerna signerade.

Vad kul med din brevvän och att ni tycker om samma typ av böcker. Kanske kunde ni skriva en fanfiction och lägga ut på Kimselius fan-fic: http://kimseliusfanfic.blogspot.com/ , eftersom ni tycker det är roligt att skriva ihop. Tio kapitel är mycket, jättekul att ni skriver på det här sättet. Det finns faktiskt en del etablerade författare som jobbar ihop så.

Tack för att du hörde av dig och berättade! Kanske vi ses någon gång. Jag ska till Göteborg och signera den 3 december på Bokia i Nordstan... En bit att åka, men det är det närmaste jag kommer till Trollhättan!

Kramisar Kim


Hej! Vi har hållit på med en skrivuppgift i skolan. Men jag är den ända som inte är klar. Man ska skriva en berättelse om en rädsla som man har. Och jag är så nervös eftersom en lärare ska läsa upp allas för hela klassen och det vågar inte jag. Men man måste. Har du några tips på hur jag kan göra den bästa av allas? :)

/ Maja, 11 år från Solna

Hej Maja

Det ska vara roligt att skriva. För att du ska lyckas uppnå glädje i ditt skrivande ska du skriva om sådant som du tycker är viktigt att berätta, något du brinner för, något som bubblar inom dig och kräver att få komma ut.

Skriv direkt från hjärtat, låt fantasin flöda och tänk inte på stavning, grammatik eller att någon ska läsa det du skrivit. Det enda du ska tänka på är att få ur dig din berättelse.

Det känns som om du redan har ämnet, rädslan för att få din berättelse uppläst. Du kan skriva det som om det är en pojke/flicka som är rädd för att få sin berättelse uppläst inför hela klassen. Du har känslorna och det är bara att beskriva hur du känner!

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du fler tips och råd under sidan Skrivprocess/Skrivtips. Du hittar även en fler tips på min hemsida www.kimselius.se

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


Hejsan Kim!
Jag tror säkert du har fått den här frågan många gånger, men jag hoppas du har tid att svara på denna.
Sedan en tid tillbaka så har jag börjat skriva på en ide jag haft i huvudet, och hittills har jag i alla fall fått klart grunden, så att säga. Här kommer min fråga ( eller frågor)
Skriver du dina böcker på word dokument, och i så fall - hur många ord brukar du ha? Jag vet att det är väldigt olika från författare till författare, men jag hade tänkt skriva en bok på 300 sidor mer eller mindre, och hittills fått ihop 25 000 ord, och det är nästan bara en bra grund att stå på, jag har väl kommit en tredjedel kanske.. men innan det färdiga resultatet har jag självklart ingen aning.
Och den andra frågan, hur gör du om du fastnar, tappar inspirationen eller känner dig tom på ideer?
Ha det bra / Ida

/ Ida , 16 år

Hej Ida

När jag skriver räknar jag inte ord utan manusblad. Ett manusblad är ungefär 2.500 tecken.

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. (En manussida" är ett A-4 blad där man har skrivit texten med storlek 12 och har radavstånd 1,5 eller 2.) För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-200 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-312 sidor.

Jag brukar inte tappa inspirationen eller bli tom på idéer, får aldrig skrivkramp. Kanske beror det på att jag har ett oändligt flöde av fantasi. Nya idéer dyker ständigt upp.

Eller så beror det på att jag inte går och väntar på inspiration. Jag sätter mig ned för att skriva varje dag. Jag har arbetstider 8-17. Då ska jag vara på plats i min skrivarlya och skriva, antingen det är här på bloggen, besvara fanbrev/mail eller skriva på mina böcker. Det viktigaste är att jag skriver!

Det är otroligt viktigt att inte bara gå och vänta på inspiration. Min åsikt är att ju mer jag skriver desto lättare är det att komma igång, hålla flödet vid liv och få inspiration.

Jag jobbar med "Gula-lappar" om du går in på min blogg kan du läsa mer om det: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/.

En annan sak som är bra för att undvika skrivkramp är att läsa mycket, olika typer av böcker. Det är lätt att fastna för en författare eller en genre. Vidga vyerna och läs någonting du aldrig har läst tidigare, det ger inspiration.

Hoppas att du nu fått hjälp att undvika skrivkramp . Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim


jag läser mycket spänande , äventyrsböker och deckare mest om vampyrer !!! ( lite romatik).
jag älskar att skriva böker också ! det jag tycker om i bökerna jag läser så kan ja ta lite från bökerna och blanada och gör om dom så blir det en ny bok men dom har jag bara i bokhyllan hemma det är tråkigt!
( ps: jag vill bli författare) .... Jag spelar gitar och el-gitar och sjunger så ibland hittar jag på en bäretese
när jag skriver lotar . 1.hur gör du när du skriver böker? 2. vad kommer dina ideér i från? 3.hur kunde du få ut dina första böker på bok? ( lite konstigt kom inte på vad det hette)

/ anonym, 12 år från storvik

Hej Anonym

1. Jag skriver direkt från hjärtat om något som jag vill berätta om. Men först har jag läst massor av fakta, eftersom jag skriver historiska äventyrsböcker som är uppbyggda runt riktiga historiska berättelser.

2. Oftast vaknar jag med huvudet fullt av en hel bok. Då har jag drömt fram den under natten, eller så har den legat och arbetat alldeles för sig själv när jag har sovit.

3. Tänk att det kunde bli en sådan uppståndelse bara för att jag ville rädda livet på en hund... Det var nämligen därför jag skrev berättelsen om Ramona som reser på skolresa till ruinstaden Pompeji: jag ville rädda en hund som jag hade sett på bild. I berättelsen går Ramona runt bland ruinerna och ser gipsavgjutningarna av människor och djur som dött under vulkanutbrottet som förintade staden Pompeji och dödade alla invånarna. Ramona ser gipsavtrycket av hunden. Hon mår dåligt av alla avgjutningarna, sätter sig ned för att vila och somnar. När Ramona vaknar har hon förflyttats i tiden, till Pompeji före vulkanutbrottet...

För att rädda hunden var jag tvungen att resa tillbaka i tiden, därför uppfann jag huvudpersonen Ramona. Hon får göra allt det jag inte har möjlighet att göra = förändra historien och rädda livet på hunden så att han slipper lida när aska och gifta gaser faller över staden.

Det var så idén till boken Tillbaka till Pompeji föddes, även om min titel på boken var "Resa i tiden". Det var förlaget som ändrade titeln, något som jag är mycket glad för, eftersom den talar om vad boken handlar om.

Att det blev sådan uppståndelse runt boken berodde på att den sålde i 11.000 exemplar första veckan, vilket uppmärksammades av massmedia och jag blev totalt nedringd. Minns hur jag grät och inte ville heta Kim M. Kimselius längre, för jag ville ju inte bli kändis. Jag skrev bara böcker för att sätta i min egen bokhylla...

Mitt liv förändrades totalt vid debuten. Jag fick sluta jobba, för det fanns inte tid till det, jag reste runt och föreläste, signerade, intervjuades, medverkade i tv-program, hade besök av tidningar som gjorde "Hemma-hos"-reportage och så skulle jag skriva en ny bok... Ja, det var sannerligen ett nytt liv som tog sin början. Ett liv som jag är mycket glad över att ha fått upplevt och fortfarande får uppleva.

Tillbaka till Pompeji är den bok som har sålt allra bäst av samtliga mina böcker. Varje år när jag utkommer med en ny bok, säljer min debutbok nästan lika mycket som den nya titeln. Dessutom är det för det mesta alltid Tillbaka till Pompeji som köps upp som första bok av andra länder. På Island blev Tillbaka till Pompeji utsedd som en av 2009 års bästa utländska ungdomsböcker. Något jag är väldigt glad och stolt över.

Tack vare den fantastiska debuten fick jag smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren" av massmedia. Både läskigt och roligt att få ett sådant smeknamn.

Förstår du hur mycket jag tycker om den här boken och hur glad jag blir över alla fina ord om den. Även om Tillbaka till Pompeji inte var den första historiska äventyrsboken, så var det just boken om Pompeji jag debuterade med, eftersom det var den jag plockade upp ur byrålådorna och skickade in till förlaget. Sedan dess har både Snapphanar och Jag är ingen häxa utkommit, böcker som skrevs före Tillbaka till Pompeji.

Kika gärna in på min hemsida www.kimselius.se för att läsa lite mer om Tillbaka till Pompeji, se några av de utländska bokomslagen och se fler bilder på gipsavgjutningar av de som dog under vulkanutbrottet som förintade staden Pompeji.

Hoppas att du tyckte det var roligt att få veta lite om bakgrunden till min debutbok!

Kramisar Kim


jag skulle vilja bli författare men hur är det när dom komer ut som böker och alla vill ha dom
och sen blir känd blir det inte jobigt?

/ sandra, 12 år från gävle

Hej Sandra

Det är jättekul när alla vill ha de böcker man har skrivit. Ibland kanske det inte alltid är kul att vara kändis, men för det mesta är det bra, eftersom det ju är de böcker man har skrivit som läsarna tycker om.

Var inte rädd för kändisskapet, utan skriv din bok. Tror säkert du kommer att tycka om att få höra alla berätta hur mycket de tycker om det du har skrivit!

Lycka till!

Kramisar Kim


Jag har skrivit en så kallad Fan fiction i sommar och lagt ut den på några sidor och det är massor som har kommenterar att den är riktigt bra och att jag borde göra den lite längre och skicka den till bokförlag. Men kan man skicka in om den är om redan använda karaktärer? Och en sak till, kan det bli jobbigt om man använder för många adjektiv om man skriver? // Sanna :)

/ Sanna, 13 år från Tidaholm

Hej Sanna

Om du har alltför många adjektiv kan det störa flytet i texten.

Bokförlag vill inte ge ut en historia som i stort sett liknar något som någon annan redan har skrivit. Varför inte skriva en alldeles egen historia och skicka in den till ett förlag istället?

Titta till exempel på den ryske författaren som skriver en "fortsättning" på sagan om ringen, men med nya karaktärer. Här kan du läsa om honom och hans bok: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/04/boktips-morkrets-ring-en-ny-sagan-om.html

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du fler tips och råd under sidan Skrivprocess/Skrivtips. Du hittar även en fler tips på min hemsida www.kimselius.se

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


hej
Kim, jag heter viktoria jag älskar att läsa böcker jag vill gärna läsa en av dina egna böcker jag läser bara på min fritid. jag undrar om hur man kan skicka sina böcker till hoppas du svarar på min fråga



/ viktoria, 10 år från timmernabben

Hej Viktoria

Det är många som drömmer om att bli författare, många som skriver böcker och många som skriver till mig och undrar vad de ska göra med sin berättelse när den är klar. Det finns många olika sätt att gå vidare, idag ska vi tala om att skicka in ditt manus till ett bokförlag.

Innan du skriver ut din berättelse och stoppar den i kuvert till förlaget, är det bra om du har skrivit ut en papperskopia till dig själv och läst igenom den noga, gärna flera gånger. Om du har gjort ändringar är det bra att göra dem i datorn och sedan skriva ut en ny papperskopia som du läser igenom. När du har gjort så flera gånger, och kanske även fått hjälp av någon annan att läsa din berättelse, då skriver du ut den slutliga berättelsen, en kopia till dig och en kopia till bokförlaget.

Förlagen har i stort sett samma önskemål och jag har här nedanför skrivit ned vad varje förlag önskar, samt deras adresser, så att det ska bli lätt för dig att skicka in din berättelse. Det finns många, många fler förlag än dessa som jag har valt ut: Alfabeta Bokförlag, B. Wahlströms, Nordstedt, Brombergs förlag, Bonniers, Raben & Sjögren, Kabusa Böcker, Ica Bokförlag. (Länk till fler förlag längre ned i det här inlägget)

Alfabeta Bokförlag:
Har du skrivit ett manuskript? Om det är riktigt bra ska du skicka det till oss. Vi tar emot manus på papper. Tänk på att skicka en kopia, inte ditt original. Det tar upp till tre månader innan du får besked från oss. Ange namn, postadress, telefonnummer samt gärna mejladress i följebrevet. Vi returnerar inga insända manus.
Skicka det till:
Alfabeta Bokförlag
Redaktionen
Box 4284
102 66 STOCKHOLM

B. Wahlströms:
B. Wahlströms ger ut barn- och ungdomslitteratur inom alla genrer och vår ambition är att inspirera barn i alla åldrar att upptäcka glädjen med att läsa. Vi tar gärna emot manus och är intresserade av allt från pekböcker till böcker som vänder sig till unga vuxna.

Så här skickar du in manus till oss:
Skicka en utskrift med vanlig post. Det underlättar för oss om manuset är sidnumrerat och om du skriver ut det med 1½ radavstånd, gärna med en teckenstorlek på 12 punkter. Vi kan tyvärr inte ta emot manus per e-post eller på cd. Kom ihåg dina kontaktuppgifter och skriv gärna några rader om dig själv. Vi har ingen möjlighet att bekräftar mottagandet av ditt manus, men vi försöker ge dig ett skriftligt svar inom tre månader. På grund av mängden mottagna manus kan vi inte garantera ett personligt utlåtande. Observera att inskickat material inte returneras. Om du vill ha ditt manus i retur, bifoga frankerat returkuvert. Skicka inte in originalmanuskript eller originalillustrationer. Förlaget ansvarar inte för ej beställt material.

Skicka ditt manus till:
Barn- och ungdomslitteratur:
Forma Books
B Wahlströms Bokförlag
Manusavdelningen
205 75 Malmö
eller
Forma Books
B. Wahlströms Bokförlag
Manusavdelningen
Box 6630
113 84 Stockholm

Brombergs förlag:

Förlaget tar endast emot manus i digital form. Klicka här!

Brombergs Bokförlag ger främst ut skönlitteraur och fackböcker.
Vi ger inte ut deckare, fantasy eller barnböcker.
När du skickat ditt manus till oss får du ett bekräftelsemejl på att det kommit fram. Sedan tar det ca två-tre månader innan vi återkommer med ett besked. Vi har tyvärr ingen möjlighet att kommentera de manus vi avböjer för utgivning.

Vi tar endast emot manus via e-post i Wordformat eller PDF, detta för att effektivisera hanteringen och spara på miljön. Bifoga även ett följebrev där du kort beskriver vem du är och vad din bok handlar om.
Har du ytterligare frågor? Sänd dem till info@brombergs.se

Skicka in manus

Adress till förlaget:
Brombergs Bokförlag
Manus
Box 12886
112 98 Stockholm

Natur & Kultur
Söker du förlag till din bok? Skicka in ditt manuskript eller ta kontakt med oss för en diskussion.

Vilket område gäller för dig?
Barn- och ungdomslitteratur Högskolelitteratur
Illustrerad fakta
Läromedel (förskola, grundskola, gym och komvux)
Sakprosa
Skönlitteratur
Natur & Kultur
Box 27 323
102 54 Stockholm
Telefon: 08-453 86 00
Fax: 08-453 87 90
Org.nr: 802000-3813
info@nok.se
Besöksadress:
Karlavägen 31
114 31 Stockholm



Nordstedt förlag:
Har du skrivit en roman, diktsamling eller faktabok? Då är du välkommen att skicka ditt manus till oss! (För barn- och ungdomsböcker hänvisar vi till Rabén & Sjögren
Så här skickar du manus till oss
Texten ska vara skriven på skrivmaskin eller dator, men vi vill ha en utskrift och inte en cd-skiva eller diskett. Skicka alltid med vanlig post, vi tar inte emot manus via e-post.

När det gäller skönlitteratur ser vi helst kompletta manus för att lättare kunna göra en bedömning. Vi tar enbart emot originalmanus skrivna på svenska. Observera att vi inte automatiskt returnerar ditt manus – därför är det viktigt att du aldrig skickar original, varken text eller bilder! Om du vill ha tillbaka ditt material måste du bifoga adresserat och frankerat svarskuvert. Förlaget ansvarar aldrig för obeställda manuskript.

Se till att skriva ut texten med ordentligt radavstånd (1,5 eller 2) och breda marginaler. Det gör det lättare för oss att läsa och underlättar bedömningen. Undvik också att sätta in ditt manus i pärmar eller stora mappar.

Vårt mål är att ge besked efter cirka två månader (under semestertider kan handläggningstiden vara längre). Tyvärr kan vi inte bekräfta att vi mottagit ditt manus. När redaktionen har tagit ställning till din text får du ett skriftligt svar. Dessvärre gör mängden av insänt material att vi bara undantagsvis kan ge utförliga kommentarer till icke antagna manuskript. Skicka alltid kontaktuppgifter (adress eller e-postadress) – och gärna också ett följebrev med några upplysningar om dig själv.
Skicka ditt manus till:
Skönlitteratur (romaner, noveller, lyrik)
Norstedts Förlag
Manus Skönlitteratur
Box 2052
103 12 Stockholm

Facklitteratur (Sakprosa, självbiografier, kokböcker, trädgårdsböcker m.m.)
Norstedts Förlag
Manus Facklitteratur
Box 2052
103 12 Stockholm

Bonniers förlag:
Vår utgivning består av skönlitteratur (prosa och lyrik) samt facklitteratur (memoarer, biografier, essäer, reportageböcker m.m.). Vi ger inte ut barn- och ungdomsböcker och sedan 2009 inte heller illustrerad facklitteratur.

Alla manuskript som skickas till förlaget läses, men den stora mängden av manus gör att vi bara undantagsvis kan ge personliga kommentarer. Om du är intresserad av ett utlåtande föreslår vi att du vänder dig till t ex Författarcentrum. De har lektörer som mot en avgift läser och bedömer din text. Så här går du tillväga:

• Vi tar helst emot kompletta manus för att lättare bedöma helheten.

• Manuset ska vara utskrivet på papper – vi tar alltså inte emot disketter eller manus per e-post. Använd gärna teckenstorlek 12 punkter och 1 ½ radavstånd.

• För att underlätta hanteringen bör du inte sätta in manuset i pärmar eller skrymmande mappar.

• Bifoga följebrev och en kort sammanfattning av manuset. Var noga med att uppge e-post, namn och adress.

• OBS! Från och med januari 2010 returnerar vi endast manus med bifogat kuvert och svarsporto. Övriga manus makuleras, skicka därför alltid en kopia, aldrig original!
Vi skickar inte bekräftelser på mottagna manus. Vi strävar efter att inom tre månader ge besked om boken antagits för utgivning eller inte, men ibland tar det längre tid. Albert Bonniers Förlag ansvarar inte för problem som kan uppstå i postgången.
Ditt manus skickar du till följande personer:
Skönlitteratur
Albert Bonniers Förlag
Anneli Eriksson
Box 3159
103 63 Stockholm
Facklitteratur
Albert Bonniers Förlag
Johanna Haegerström
Box 3159
103 63 Stockholm

Rabén & Sjögren:
Så här skickar du manuskript till oss
Manuskriptet ska helst vara skrivet på dator, men vi vill ha en utskrift och inte en cd-skiva eller liknande. Skicka alltid med vanlig post.
Observera att vi inte skickar tillbaka utskriften – därför är det viktigt att du inte skickar original, varken text eller bilder! Anledningen till detta är att vi inte klarar av att hantera den mycket krävande posthanteringen. Av detta skäl kan vi inte heller göra utskrifter av manuskript som skickats med e-post.Förlaget ansvarar aldrig för obeställda manuskript.
Se till att skriva ut manuskriptet med ordentligt radavstånd (1,5 eller 2) och breda marginaler. Det gör det lättare för oss att läsa och underlättar bedömningen.
Skicka alltid kontaktuppgifter – och gärna också ett följebrev med några upplysningar om dig själv.
Skicka ditt manus till:
Rabén & Sjögren
Manus
Box 2052
103 12 Stockholm
Kabusa Böcker:
Kabusa Böckers utgivning består av skönlitteratur, presentböcker, facklitteratur samt barn- och ungdomsböcker.

Under våren 2011 tar vi emot manus inom följande genrer och perioder:
Februari 2011: Skönlitteratur för vuxna – inkl. lyrik och biografier
Mars 2011: Skönlitteratur för barn och ungdom
April 2011: Fack- & presentböcker

* Skicka in ditt manus i sin helhet. Tillsammans med manuset vill vi gärna ha ett följebrev med en sammanfattning av manuset samt en kort presentation av författaren.
* Vi tar endast emot manus utskrivna på papper. Vi tar inte emot manus i elektroniskt format t.ex. via mail. Undvik att använda pärmar för att binda samman ditt manus.
* Skicka endast kopior, aldrig original.
* Skicka INTE ditt manus som rekommenderat brev.
* OBS! Vi skickar inte tillbaka manus eller annat material.
Välkommen att skicka in manus under de angivna perioderna till:

Kabusa Böcker
Heurlins Plats 1, 3 tr
413 01 Göteborg

Vid eventuella frågor kontakta redaktionen på 031 - 85 95 80 eller red@kabusabocker.s

Om du har manus inom Fantasy/SF/Skräck är du under hela våren välkommen att skicka ditt manus till Styxx Fantasy, Heurlins Plats 1, 3 tr, 413 01 Göteborg.



ICA Bokförlag:
Ica Bokförlag ger ut facklitteratur för vuxna, allt från kokböcker och praktiska handböcker om trädgårdsskötsel till biografier och brännande aktuella debattböcker. Har du en bokidé som passar vår utgivning är du välkommen att skicka manus eller synopsis till oss!

Så här skickar du in manus till oss:
Skicka en utskrift med vanlig post. Det underlättar för oss om manuset är sidnumrerat och om du skriver ut det med 1½ radavstånd, gärna med en teckenstorlek på 12 punkter.
Vi kan tyvärr inte ta emot manus per e-post eller på cd. Kom ihåg dina kontaktuppgifter och skriv gärna några rader om dig själv.
Vi har ingen möjlighet att bekräftar mottagandet av ditt manus, men vi försöker ge dig ett skriftligt svar inom tre månader. På grund av mängden mottagna manus kan vi inte garantera ett personligt utlåtande.
Observera att inskickat material inte returneras. Om du vill ha ditt manus i retur, bifoga frankerat returkuvert. Skicka inte in originalmanuskript eller originalillustrationer.
Förlaget ansvarar inte för ej beställt material.
Skicka ditt manus till:
Forma Books
Ica Bokförlag
Manusavdelningen
721 85 Västerås
eller
Forma Books
Ica Bokförlag
Manusavdelningen
205 75 Malmö

Ja, nu är det bara för dig att fatta mod och besluta dig för att skicka iväg din berättelse. Ha tålamod! En del bokförlag får många manus och det kan ta lång tid innan du får svar på om de är intresserade av din berättelse. Först efter två år fick jag besked om att förlaget ville ha mitt manus, men det gjorde ingenting, för sedan satsade de stort på boken (Tillbaka till Pompeji), vilket gjorde att den sålde i 11.000 ex första veckan. Något som var väldigt mycket 1997, när jag debuterade.
Här kan du läsa om andra möjligheter att ge ut din bok.

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du fler tips och råd under sidan Skrivprocess/Skrivtips. Du hittar även en fler tips på min hemsida www.kimselius.se

Lycka till! Hör gärna av dig när du får din bok antagen!

Kramisar Kim


Hej Kim M. Kimselius! Hur är det att vara författare? Jag skriver mycket här hemma och jag önskar att jag skulle få svar eftersom jag gärna ska bli författare när jag blir stor! Min lärare säger att jag skriver jättebra och tillome alla där hemma är nöjda. Du kan läsa här på unga fakta min saga i unga berättare som heter Röka eller? eller så kan du läsa min dikt död! Hur känns det när du skriver böcker. skriv Gärna

/ emilia, 9 år från finland

Hej Emilia

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket, eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att det finns en fanklubb om mig och mina böcker, som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, till exempel: lärare, journalist, tryckeri, bibliotek med flera.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare och få skriva mina böcker!

Vill du veta mer om mig och mina historiska äventyrsböcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Om du vill få fler skrivtips kan du kika in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ under Skrivprocess/Skrivtips.

Ha det så bra!

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB