Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej!Kim jag gillar att läsa jättemycket och vill själv att skriva böcker men dom blir alltid för lika nadra böcker!jag har ganska bra fantasi men inte när det gäller böcker,snälla kan du hjälpa mig.

/ Anna, 11 år från Jorden

Hej Anna
Det är svårt att skriva böcker om man inte har fantasi. Men, kanske du inte ska fantisera ihop en bok, du kanske ska skriva om något du själv har upplevt. Då behöver du inte ha fantasi.
Lycka till!
Kramisar Kim


dina böcker är jättebra och jag älskar dem :D jag har ett litet problem: jag vill gå på en slags författarkurs. finns det någon sådan i närheten där jag bor? :)

/ anonym, 13 år

Hej Anonym

Tack! Vad snäll du är som berömmer mina böcker och skriver till mig och berättar. Blir jätteglad!

Under den här länken hittar du Författarkurser: http://www.google.se/search?q=F%C3%B6rfattarkurser&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a

Här hittar du Skrivarkurser: http://www.google.se/search?q=Skrivkurser&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a#hl=sv&client=firefox-a&hs=hvR&rls=org.mozilla:sv-SE:official&sa=X&ei=NhyLTqDJIO754QSJ7qX3Aw&ved=0CEoQBSgA&q=Skrivarkurser&spell=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=fa76b6936ec041cf&biw=1522&bih=842

Hoppas du hittar någon skrivarkurs/författarkurs i din närhet!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag håller på att skriva på min bok och har stött på ett problem!
I min bok letar min huvudperson efter en kvinna som heter Adele Conway men innan han träffat kvinnan så tänker han alltid på henne som mrs Conway och i mitt beskrivande skriver jag mrs Conway. Men när min huvudperson väl träffat mrs Conway och blivit nära vän med henne kallar han henne Adele, och då känns det plötsligt fel att skriva mrs Conway i den beskrivande texten (och det blir lite jobbigt i längden, haha).
Så jag undrar ifall jag i de beskrivande delarna antingen alltid ska skriva Adele (kan kännas lite för familjärt i början) eller mrs Conway (som kan kännas lite distanserat senare i boken) eller att jag helt enkelt byter mrs Conway mot Adele samtidigt som min huvudperson gör det.
Vad tycker du verkar bäst?
(Hoppas du förstår mitt rabblande!)

/ Amanda, 18 år från Jokkmokk

Hej Amanda

Förstår precis vad du menar. Det är bra om du presenterar mrs Conway som mrs Adele Conway innan du går över till att använda enbart Adele. Därefter är det bra om du någon gång då och då får in även hennes efternamn, samtidigt med förnamnet, för att påminna läsaren om att det är samma person som du talat om tidigare. Du känner själv när och hur ofta du måste "påminna" läsaren om det.

Hoppas du förstod hur jag menar!

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag är jätte glad för att jag fick dina signerade böcker i födelsedagspresent.

Men, jag skulle vilja skriva en bok, och vi har en skriv uppgift i skolan, men jag har ingen fantasi. Så jag undrar hur du får dina idéer?

Tacksam för svar!
Ella :D

/ Ella, 11 år från Vinslöv

Hej Ella

Vad roligt att du skriver och berättar det!

Det bästa sättet att få idéer till en bok är att läsa mycket. Du kan även skriva en bok om något som du själv har upplevt, utan att berätta att det är din egen upplevelse.

Lycka till med arbetet! Berätta gärna hur det går!

Kramisar Kim


Hejsan Kim!
Hur många sidor (A4, Time New Roman textil 12) bör man skriva för en ungdomsroman?

/ Emilia, 14 år från Vetlanda

Hej Emilia

För ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. Mina manus brukar ligga på 120-250 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-354 sidor.

Hoppas att detta var till hjälp. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


var hette det första båten som byggdes?
2 hur drev båtarna på förr?
3 vad hete den förtsa sjömannen?

/ judith, 30 år från colombia

Hej Judith

Du har skrivit till fel expert på Unga Fakta panelen. Kika in där igen och se vem som har kunskaper om båtar.

Kramisar Kim


Jag har skrivit en berättelse idag men den kommer inte ut, varför?

// Anonym

/ Anonym, 12 år från Anonymt

Hej Anonym

Har inte en aning om det, eftersom jag inte har något att göra med Unga Berättare. Däremot vet jag att det kommer in väldigt många berättelser som ska gås igenom, det ska läggas in figurer etc innan texterna läggs ut på sidan. Därför tar det nog några dagar, ibland veckor, innan berättelserna finns att läsa på Unga Berättare.

Kramisar Kim


Hej! Jag är en tjej på 11 höstrar! Jag ÄLSKAR att skriva jag skriver berättelser, böcker, brev och mycket mer. ibland (om du undrar varför jag skriver ett liter i så är det för att det blir Ibland) när jag ska sriva en berättelse så kommer jag inte på vad jag ska skriva om. Har du några tips på hur jag får ideér! MVH Elina

PS. När jag blir "vuxen" så vill jag bli författare!

/ Elina Ljungdahl, 11 år från Ryssby

Hej Elina

Det bästa sättet att komma på vad du ska skriva om är att läsa MYCKET! Dessutom gäller det att läsa många olika typer av böcker och inte fastna för samma typ av böcker hela tiden.

Du kan också bilda en skrivgrupp tillsammans med andra som tycker om att skriva. Då kan ni diskutera idéer och inspirera varandra.

Önskar dig lycka till med ditt författarskap. Hör gärna av dig igen och berätta hur det går!

Kramisar Kim


hej jag vill ha fakta om Johanna Thydell. jag är tacksam för svar inom 24 timmar

/ alva, 12 år från gävle,sverige

Hej Alva

Jadu, några svar inom 24 timmar kan vi inte utlova här på Ungafakta...

Här är en länk till Johanna Thydells hemsida där du hittar mycket fakta om henne.

Kramisar Kim


Hej kim :). Min uppsats blev jätte bra, jag fick B! Tack, tack, tack så hemskt mycket för din hjälp!

Ps; Jag kommer nog fortsätta läsa dina böcker. Dom e så spännande...

/ Jenna

Hej Jenna

Vad roligt! Grattis! Vad kul att du vill fortsätta läsa mina böcker!

Kramisar Kim


Hej!

Jag håller på att skriva en bok. Jag har skrivit över 100 sidor och har inte riktigt fått igång stämmningen. Hur får man igång bra fart på berättelsen?
Jag bara undrar,

/ Tindra, 11 år

Hej Tindra

Oj, det var inte dåligt att ha skrivit 100 sidor. För att få spänning i din bok bör du sluta varje kapitel med att något händer huvudpersonerna. Då drivs läsaren att läsa vidare.

Om det är stämning och miljöskildring du menar bör du försöka se dig själv som en av huvudpersonerna och se vad de ser, känna vad de ser och beskriva det i berättelsen.

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


Hej.Jag skulle vilja ha en grönlänsk brevän. Vet du någon sajt där det går att hitta en i ålders gruppen 10-13?Vänliga hällsningar Elina.

/ Elina Larsson., 11 år från Frösön,Östersund

Hej Elina

Ja, det här är ju inte riktigt det jag ska svara på, men jag kan ändå hjälpa dig. Här är en länk där du kan gå in och hitta brevvänner över hela världen: http://www.google.se/search?q=Hitta+brevv%C3%A4n&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a

Lycka till med att hitta en brevvän!

Kramisar Kim


Hej Kim!

Jag älskar verkligen att skriva.
Men jag har svårt att få saker att bli detaljerade och att få en bra början.
Det är lite som om jag hamnar mitt i en bok när jag går hem men kan inte utveckla det p.g.a. att jag inte jag inte kan få in det i något sammanhang.

Har du några tips?

Mvh// Matt

/ Mattus, 15 år från Nyköping

Hej Matt
Om du har en bra idé till en bok och har mitten, är det inte fel att skriva ned den texten. När du väl fått ur dig det du har inom dig kanske början kommer helt av sig själv.
Det är inte alltid jag börjar skriva första kapitlet i en bok, ibland skriver jag mitten, ibland slutet, men ytterst sällan börjar jag med första kapitlet!
Tänk också på att du kan lägga till detaljerna efter hand, de behöver inte komma i första utkastet, då är det viktigaste att du får ur dig handlingen!
Lycka till med din berättelse!
Kramisar Kim


Hej, jag ska skriva en vampyr bok, jag har blivit väldigt inspirerad av twilight, och vill göra ngt liknande.
Jag vet att om man vill skriva en riktig rysare så ska man få med olika sinnen och låsas att man är personen! Men jag vet inte hur jag ska komma igång? Och hur ska jag göra för att läsaren ska tycka att den är riktigt läskig och spännande? Detta är svårt, och jag hoppas att du kan hjälpa mig, och vad tycker du jag ska ha med om vampyrerna? Har du några bra tips?
Jag har en ide, det ska vara en vanlig tjej som är blyg och väldigt rädd av sig, hon känner till att det finns blodtörstiga vampyrer i skogen. Hennes mamma dog för några år sen och hennes pappa jobbar nästan hela tiden. Flickan är har det svårt i skolan, hon tycker att allt är svårt och hon har inte så många vänner. En dag går hon ut på promenad och blir förföljd av en vampyr,... osv. osv. Sedan blir en annan vampyr kär i henne, men hon är så rädd för honom fast han vill inte skada henne... och så vidare... SNÄLLA HJÄLP MIG, det när du läser detta så tycker du nog inte att det låter så intressant men snälla hjälp mig?

Tack tack, jag är jätte glad om du vill hjälpa mig Kim !

nicole

/ nicole, 13 år från sverige

Hej Nicole

Jovisst låter det som en bra historia, men tyvärr alltför lik Twilight. Om du vill lyckas få din bok antagen ska du försöka komma på någon annan idé. Kanske kan hon vara på besök hos en släkting, gå vilse i skogen och träffa på vampyrerna?

Försök att tänka på vad som skulle skrämma dig om du var i flickans situation och beskriv dina känslor. Du lyckas du skrämma läsarna. Läs många böcker om vampyrer för att se hur de skriver, utan att kopiera deras skrivstil. Anne Rice har skrivit fantastiska böcker om vampyrer. Tror du skulle tycka om att läsa dem och även bli inspirerad till att skriva.

Sätt dig ner och skriv lite förslag på lappar om vad du kan ha med i berättelsen, stryk, lägg till, ta bort och hitta på nya händelser. När du byggt upp din berättelse är det bara att låta fantasin flöda och sätta igång och skriva!

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej, jag älskar att både läsa och skriva böcker och undrar hur man kan få reda på om det egentligen passar en eller ej.
vad för kunskaper och egenskaper kan man utgå ifrån för att ta reda på det?

/ Lilly, 12 år från anonymt:)

Hej Lilly
Om du både älskar att skriva och läsa tycker jag inte du behöver ta reda på om det passar dig eller inte. Du har redan bevisat för dig själv att det här är något du tycker om.
Fortsätt läs och skriv. Skicka in dina berättelser till Unga Berättare, här på Unga fakta, eller till någon ungdomstidning, om du väldigt gärna vill ha andra personers åsikt.
Men vet du... det viktigaste är att DU är nöjd med det du gör!
Lycka till!
Kramisar Kim


Hej! Jag har en fråga, måste man skriva om verkliga personer? Eller kan man bara hitta på personer?

Från; Lilla mig ;)

/ Lilla mig

Hej Lilla mig
Du kan skriva om precis det du vill skriva om, overkliga personer, verkliga personer, ja fantisera på bara, för det är du som "håller i pennan", det är du som är författaren och bestämmer!
Lycka till!
Kramisar Kim


hur edet at vara fär fatare

/ jonna, 8 år från treleboj

Hej Jonna
Det är jättekul att vara författare!
Kramisar Kim


Hej, jag älskar att skriva och det har jag gjord enda sen jag var fem år.Jag drömmer om att bli enn berömd författare men jag har ett litet problem.Jag skriver många barn böcker som handlar om två systrar men jag är supper dålig på att rita mäniskor men jag kan rita ganska bra hundar.Vad ska jag göra? Om du har några bra tips aå anälla hör av dej.Och jag har en till fråga. Vet du hur mycke pängar en ilustartör vill ha om den målar nägra bilder till en bok.Jag skulle gjärna villa ha hjälp med det. Hej då

/ wilma, 12 år från eskilstuna

Hej Wilma
Du behöver inte oroa dig för att du inte kan rita, för det ser förlaget till att en illustratör gör. Det är förlaget som betalar illustratören. Vill förlaget ge ut din bok får du betalt för texten, sedan sköter förlaget resten.
Lycka till!
Kramisar Kim


Hej Kim! jag skriver väldigt mycket och håller nu på med min tredje bok, men jag skriver väldigt kort, typ sen hände det och sen det och sen det t.ex., och det är nåt jag gärna skulle vilja förbättra så att mina kapitel blir bättre, har du några tips?

/ Angelica Rose, 12 år från Uppsala

Hej Angelica

Ja, det är klart jag har lite tips för dig. Det allra bästa är att sätta dig in i den person du skriver om. Blunda, se dig omkring med personens ögon, vad ser personen, vad luktar den, vad smakar den, vad känner den, osv? Om du gör det för varje person blir boken mustigare. Men tänk på att du inte bara ska rada upp fakta, utan väva in den i berättelsen!
Om du vill kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se under mina böcker kan du läsa 2-3 kapitel ur varje bok och se hur jag gör för att beskriva allt det jag talade om.
Lycka till!
Kramisar Kim


Jag vill veta jätte mycket om olika saker jaa undrar om ni kan lägga typ lite om engelska och matte .. Och sådant för ibland behöver man också hjälp så det är också bra att ni lägger till det ja undra om ni kan en hemsida med sånt me mattematik och sådant man har i skolan .. Den här är också bra ide och finns mycket saker om fakta o sånt men , Undrar om ni kan lägga till mer !!! Matte och engelska ,

/ Helan, 12 år från Kurdistan

Hej Helan
Du får skriva till de som gör Unga Fakta och be om detta. Jag svarar bara på Författarfrågor.
kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2017 Unga Fakta AB